Kinyilatkoztatás, tévedhetetlenség. Ezek a fogalmak jutnak az eszünkbe, ha az Orbán-kormány tevékenységét és nyilatkozatait vizsgáljuk…

Mai hír, hogy a kormány „ítéletet hirdetett” MAL-ügyben: „Akárki volt, te voltál!”-alapon egy kormányhatározat a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt-t tekinti a károkozónak és felelősnek az iszaptározó-gátszakadásért.

Ez már-már természetfeletti képességekre és az azokra magától értetődően alapozott transzcendens hatalomra enged következtetnünk! Nincs immár szükség tudományos vizsgálatokra – hiszen a Szent Csodatételei eleve felette állnak a tudományos okoskodáson. Nincs immár szükség az objektív tényekre alapozott, a független bíróság által hozott ítéletre sem, mert itt „Isten (és az ő Földi Helytartója) ítél”.

…Ha a középkorban lennénk, nem csodálkoznánk. Ott ez volt, itt tartott a világ: ott ha az Egyház valakit kikiáltott boszorkánynak, akkor nem volt sem apelláta, sem mentség, jött a máglya. Nem csodálkoznák akkor sem, ha az ’50-es évek „mélyrákosista” világában lennénk: ott ha a Párt valakit kuláknak, osztályellenségnek kiáltott ki, akkor az illető mehetett Recskre…

Orbánék most összehozták a kettőt: „Pártegyházuk” tévedhetetlen és megkérdőjelezhetetlen igazságosztóként áll előttünk.

Ostoba, célszerűtlen, álságos, szégyenteljes. Ezek a fogalmak is Orbánékról és tetteikről jutnak minden egészséges lelkű ember eszébe – és méltán.

Érhet-e annyit a hatalom, hogy miatta valaki (Orbán) vállalja azt a szégyent, hogy két évtized lassú, de azért mégis létező, a polgári világ és viszonyok felé haladó fejlődését tegye semmissé? Érhet-e annyit a hatalom, hogy emberek millióiban alakítsa ki valaki (Orbán) ismét azt az érzést, hogy az „igazságot” a „hatalmasok” diktálják? Érezheti-e magát annyira tévedhetetlennek valaki (Orbán), hogy nyilvánvalóan megalapozatlan és bizonyítatlan kijelentéseivel megtagadjon mindent, amit a Jog a rómaiak kora óta érvényesnek tartott? Rászorulhat-e valaki (Orbán) annyira arra, hogy teret nyisson egy frusztrált nép bűnbakkereső igényeinek és így legyen népszerű még egy kis ideig, hogy emiatt megingassa a jogbiztonságot és kikerülje az egész igazságszolgáltatási rendszert?

Nem, nem, nem, nem!

Sokan, akik valami illúzióba ringatták magukat, hogy „Orbán majd rendet csinál!”, most riadtan ébredeznek. Ők nem ilyen alapokon működő rendet képzeltek el a korábbi „szoclib rablók világa” helyett. Akkor abban bíztak ezek az emberek, hogy ha jön a váltás, akkor a jog majd „helyre teszi” a magánérdeket – és álmukban sem hitték volna, hogy az új Orbáni világban majd a jogot is a Hatalom magánérdekeinek szolgájává teszik…

Előző posztunkban arról volt szó (http://progressziv.blog.hu/2010/11/04/rogtonzo_viktor_es_a_demokracia_eselyei), hogy Orbánék a legrosszabb magyar hagyományok folytatói – így van ez a hatalomgyakorlásukban is. Itt a legtöbbször a hatalom a hatalomgyakorlók érdekeit szolgálta, őket emelte kivételezett helyzetbe és az ő kivételezett helyzetüket segített konzerválni. Mikszáth írta a Fekete városban, hogy a magyar nemesség minden erőt magához vonzott és rajta kívül csak az erőtlenség maradt… Így van ez most is: jelen kormányunk magához vonz minden anyagi és hatalmi erőfaktort – hogy saját hatalmi köreink kívül csupán erőtlen lehessen mindenki, nehogy az ő hatalmukat veszélyeztethesse.

Még néhány hónapja is „illett” intellektuális társaságban röhögni az úgynevezett „ballib bérrettegőkön”, akik (nem voltak sokan) mindezt előre megmondták, hogy így lesz, ha Orbán megkapja a teljhatalmat. Most látjuk, kinek lett igaza és ki dugta a homokba a fejét: bizony, csak kevesek merték jól látni előre és rengeteg fej volt a homokban!

Igaza lett a néhány rettegtetőnek – csak az a baj, hogy még ők sem mondták el a teljes igazságot. Azt elmondták, hogy mi várható Orbántól, de arról egy hasznos szavuk sem volt, hogy mi, magyarok, mit tehetünk ez ellen. Általános marhaságokat hintettek: „Mentsük meg a Demokráciát!”, „Őrizzük meg a Szabadságot!”… Nem voltak képesek ezeken a sablon ballib lózungokon túllépni – azokon a szlogeneken, amelyekkel eddig soha semmit itt meg nem tudott senki akadályozni! Ők beszéltek – az Ellenség szervezkedett, cselekedett - és győzött.

Jól jegyezzük meg: mindig azok győznek, akik szervezettek és cselekvőképesek és sosem azok, akik csak félnek és féltenek! Mert a győzelemhez aktivitás kell, de a rettegés maga a passzivitás.

Szeretnétek, ha az orbáni „Pártegyház” eltűnne a porondról? Igen? Akkor szervezzétek meg az erőiteket! Szeretnétek, ha jogbiztonság lenne és csak az objektív tények alapján lehetne itt bárkit is bűnösnek kikiáltani? Igen? Akkor nem elég, ha ezt csak passzívan, egyenként és magatokban morogva akarjátok.

Van néhány princípium, amelyben az „Orbán-féle Pártegyházon” kívül állók egyetértenek:

·          Egyetértünk abban, hogy Európa, tehát a Nyugat integráns részei kívánunk lenni és nem vonzó számunkra semmiféle „ázsiai”, a totális-monopolisztikus hatalomra (és ennek megfelelő ideológiákra) épülő „siker- és jövőmodell”.

·          Egyetértünk abban, hogy jólétet csak a szervezés, a célszerű együttműködés és az erős közbizalom teremthet.

Ha ezekre az elvekre alapozva együttműködnek, akkor igen könnyen elérhető, hogy ne legyen többé lehetséges a „kormány általi ítélethirdetés”, ne lehessen nyugdíjpénztári befizetéseket lenyúlni és a közönséges sikkasztást „közérdeknek” feltüntetve túllépni a magántulajdon szentségén. Akkor elérhető, hogy ne lehessen a hozzá nem értő kormányzás okozta „kényszerhelyzeteket” utólag kitalált ideológiákkal „forradalomnak”, „szabadságharcnak” beállítani, vagy éppen „keleti szélre” hivatkozni és „a Nyugat alkonyáról” beszélni csak azért, mert Orbánéknak erős kisebbrendűségi komplexusaik vannak a nyugati, minőség- és teljesítmény-alapú polgári világgal és annak reprezentánsaival kapcsolatban. Akkor majd nem beszélhetnek arról, hogy „Ázsiáé a Jövő!”, csak azért, mert ők, Orbánék, képtelenek nyugati színvonalon szervezni, tervezni és teljesíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr62429442

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Válságos üzletindítás 2011.12.14. 06:50:30

Válságos üzletindítás avagy lehet-e „biztosra” menni ma?   Az üzlet szempontjából, mindig van bizonytalan időszak, bizonytalansági tényező. Egy nehéz gazdaság

Trackback: Szerepzavar 2010.11.07. 08:26:10

Határozatban rögzítette a kormány, hogy a MAL Zrt. a felelős a vörösiszap-katasztrófáért. A kormányhatározat egyértelmű károkozóként nevezi meg a társaságot.Hát basszus. Mégis hol élünk?!Félreértés ne essék, részvétem és együttérzésem a katasztrófa áld...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy01 2010.11.08. 17:05:21

"Pártegyház"

Szálasi eszmék alapja: Nacionalizmus, szocializmus, kereszténység.

Végre Ungvári Rudolf kimondta, hogy itt bizony nyilasokkal állunk szemben. Egy haldokló pedig orbánt nyilvánosan a klubrádióban antiszemita cigánynak nevezte.(lekeverés előtt)
Persze nem tudom miért kell lekeverni.
Azért haladunk. :)

89-ben igértek itt fűt-fát a népnek, rengeteg telefont, autót, lakást, házat és legfőképp nyugati létet. Mindenki azt hitte, hogy itt egy két és és nyugat lesz. Unió, Nato stb.
Ez a nyugati lét ez csak nem akart összejönni mindenkinek, csak keveseknek. nem volt segítség sem persze sehonnan, vagy ha volt is nem eget verő. Csak nem jöttek azok a nyugati bérek. Jött helyette a kölcsönfelvételből fedezett jobb lét.
Amikor jött az öszödi beszéd, az emberek nem akarták elhinni, hogy nincs még nyugat, de már ennél is lejjebb kell adnunk. Pedig amikor rendszer váltás volt azt sejtették, hogy szavazzuk meg, mert "nyugat" lesz.
És akkor erre még rájött a vválság, amiről itt az emberek nem is hallottak még. Hogy az mér van, miért és kik csinálják. Mert nyugatabbra azért voltak és persze vannak válságok, recessziók amikből nem egyszer kilábaltak és tudják, hogy ehhez nem a fasizmus a kivezető út. És azt is tudják, hogy válság után még nagyobb felemelkedés következik, mint annak előtte.
Nem így nálunk.
Elég sokáig megmentettek minket a fasizmustól és a nyilas eszméktől, annyira sokáig, hogy már észre sem vesszük, csak azt mondjuk, "áh dehogyis, csak..."
Azt meg pláne nem vesszük észre, hogy a nyilas párt változékony. Változtatnak azok minden jelképet, elhallgatnak elemeket a nyilas ideológiából.

A lényeg azonban, hogy ez a világválság végleg elvitte a nép demokráciába vetett hitét. Nálunk ennyi is elég volt.
És a környező országokban? Ott sehol nem volt nagy divatja a fasizmusnak, Szálasinak, Gömbösnek, Horthynak. Leginkább mi voltunk a fasiszták csatlósai!

Az emberek már nem bíznak a demokráciában sem. Mitől? Mit hozott?
süti beállítások módosítása