2010.10.04. 21:43 Szerző: piefke

Kérdések a sötétben

MSZP-belül, vagy azon kívül? Gyurcsánnyal, vagy nélküle? Alapít-e Gyurcsány új pártot, vagy átveszi az MSZP-t? Tud-e Gyurcsány „valami egészen újat” felépíteni – vagy csak kész infrastruktúrákat tud, akar üzemeltetni? Egyáltalán: mi (még) az MSZP? Egy székház? Néhányezer tag? „Infrastruktúra”? Kiépített mozgósítási rendszer? Semmi? Kell-e még valakinek az MSZP, vagy kár a gőzért? Lehet-e egy elsüllyedt hajót még egyszer csatába küldeni? Lehet-e arra új, tetterős, elszánt legénységet toborozni? Szabad-e ezt a legénységet egy süllyedő hajóra felrakni? Süllyedő hajó-e az MSZP? Vannak-e még benne értékek, amelyek miatt az egész kócerájjal érdemes lehet törődni és nem hagyni a francba?

Ezekre a kérdésekre sürgősen helyes választ kell adni! Mert az idő csak akkor nem dolgozik a Fidesznek, ha van más, akinek dolgozzon, ha van más, akinek az idő szívesebben dolgozik, mert az időt megtestesítő emberek érdemesnek látják arra, hogy neki dolgozzanak. Most bénultak ezek az emberek, orientálatlanok. Várják, mi fog történni, mit tesz Orbán és hogy ők vajon tehetnek-e valamit, valakinek az oldalán. Kellenek-e ők, a modernek és tehetségesek, valakinek – és az a valaki, aki őket akarja, kell-e vajon nekik?

Óriási a felelőssége annak, aki most cselekszik – és óriási a lehetőség is, amely előtte áll. Egy egészen új dolog várja: a modern, nyugatossá alakuló Magyarország.

Na, kérem, ez az! Ehhez modern és nyugatos mentalitású vezető kell, minden téren modern és nyugatos, aki nincs beleragadva semmi avítt és kelet-európaiba. Félig meggyőződve és régi technikákkal hogyan lehetne modernt teremteni? Lehetne ez hiteles? Ha nem lehet hiteles, akkor éppen azok előtt nem lehet hiteles, akikkel ezt, a modernizációt, meg lehet csinálni. És rajtuk kívül senki mással nem lehet megcsinálni, mert rajtuk kívül mindenki más vagy a régiben gondolkodik, vagy a régiben érdekelt. Azt az utat meg már jártuk: ez volt az előző 8 év és ennek egy másik változata lesz a következő 4.

Tudja-e ez az ország, pontosabban: legaktívabb, legjobban teljesítő polgárai, végre-valahára a jót választani? Vagy csupán azért, mert „így szoktuk”, a régi szarban maradunk, mert nem merünk egyszer az életben közösen egy nagy lendülete venni. …És egyszer az életében egy nagy lendületet kell vennie annak is, aki ezt az egészet vezeti akarja! El kell rugaszkodnia a „biztonságot jelentő” infrastruktúrától és szokásoktól, el kell szakadnia azoktól az emberektől, akik most a „közege”, mert onnan sem erőt, sem gondolatot, sem a tömegeknek is új hitet adó ideológiát többé már nem kaphat. Mellesleg: ez a „mostani közege” mellette fog állni akkor is, ha azt látja, hogy újabb, sokkal nagyobb erőket képes az egészen újjal mobilizálni – mert könnyebb egy lendületes, új erőtől duzzadó pártban bízni, ahhoz kötődni, mint egy bár megszokott, de sápadt, magabizonytalan maradványerőcskében.

A fiatalok és tehetségesek, akik az új utat kiépíthetik, nem fogják a nevüket adni egy újabb mismásoláshoz – akkor inkább elhúznak innen. És akkor, ha elhúz az Erő és a Tehetség, mit fog érni és mit fog tudni elérni ez az Ország? A Modernitást és a Nyugatot biztosan nem – egy „Mucsát” vezetni pedig: ÉGŐŐŐŐŐŐ!!!

…Kapjatok a fejetekhez!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr772345204

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kérdések a sötétben 2010.10.05. 07:41:03

Az idő csak akkor nem dolgozik a Fidesznek, ha van más, akinek dolgozzon, ha van más, akinek az idő szívesebben dolgozik, mert az időt megtestesítő emberek érdemesnek látják arra, hogy neki dolgozzanak. Progresszív blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy01 2010.10.05. 11:57:20

Félek, hogy az idő most a fidesznek dolgozik. Félek.
Amúgy senki nem tudja merre, hova. A fidesz sem és az mszp sem. Állandóan arról beszéltek, hogy új ez, meg újat azt, meg megváltoztatni, meg fenekestül felforgatni, meg új párt, meg szexi párt, meg minden más, meg minden új. Fact! Egyszerűen nincs itt semmi új és lehet, hogy nem is lesz. Szerintem amerikában sem tudják, hogy merre-hova. mindenki a válság végét várja, ahogy a 29-esnél is. Egy nagyon lassú emelkedést talán. Ez a szerencsétlen Szili is mi a a fact akar? A mozgalmáról még nem is hallottam, nem sokat, csak újságból, ez lófasz. Az új pártja meg kinek? Minek? Mire fel? Hova? Milyen bal? Meg milyen szociális? Meg milyen unió? Meg kiknek? Áh, komolytalan. Jobb is, hogy kilépett, már régóta a jobboldal szlogenjeit hajtogatja.
Itt most mindenki azon van, szavazók, hogy rosszabb ne legyen és legalább a válság előtti állapotukat az emberek kapják vissza. Ennyi. Azér az nem úgy van, hogy alapítgatok egy pártot, meg csinálok neki egy jó kis honlapot, aztán majd jönnek a szavazók, meg amíg lószar van, van sok veréb is. Ld. LMP. Amelyik biztos, hogy elhal. "Jó kis hecc volt, jó volt rászavazni, meg szajkózni, hogy milyen fasza gyerek vagyok egyik nagy pártra sem szavaztam, hanem az új , brandnew LMP-re, Hú wazze, de nagy csávó vagy az LMP-re szavaztá, tényleg? Azanyja." Komolytalan. (Szociális Unio :) )
Ezekre csak addig szavaznak, amíg újdonság, aztán lecserélik, akár egy másik újra .
Az mszp nek egyben kell maradnia az biztos. Európában is két nagy párt van, csak ott a néppárt az demokrata és nem fasiszta , mint a fidesz.
Sajnos ha a fidesz meg tudja várni a felemelkedést a kilábalást, ami a világgal együtt következik be, akkor még szerencséje is lehet, bár a dilettánsok azt is tönkretehetik.
A lényeg: Nincs új út. Mindenki csak beszél róla Te is, az újról. De az most nincs. Majd ha lesz észre fogjuk venni.
Ugatni meg minek róla?
A lényeg, hogy mindenki csak ugatja, hogy valami új kell neki, de hogy az az új az pontosan micsoda és hogy néz ki és mi a lényege, azt senki nem tudja. Ezért fejezzük be! Tele van a hócipője mindenkinek, de senki sem tudja mit kellene tenni. A tény, hogy az emberek a királyságra szavaztak, most abban bíznak. Valszeg nem sokáig. :D A demokrácia itt még nagyon gyerekcipőben jár. MItől is járna felnőtt cipőben?

piefke 2010.10.05. 12:45:06

@Billy01:

Nagyon komolyan vettem a kommentedet - és a válaszom is az lesz!

1.) Nem nagyon érdemes a "mi van "Nyugaton?"-hoz mérni a mi belső politikai állapotainkat, hogy t. i. ott is két nagy párt van, stb., mert ott más a nép általános mentalitása, másképpen gondolkodik magáról és a hatalomhoz fűződő viszonyáról is.

2.) A mi alapvető bajaink már jóval a nemzetközi válság előttről datálódnak, tehát nem a válság vége oldja majd azokat meg.

3.) Az LMP-nek sosem volt átfogó és reális társadalmi koncepciója, az az introvertáltak pártja.:-)

4.) A mi új utunk: a legtehetségesebbekből kell vezető erőt kovácsolni és nagyon-nagyon komolyan kell venni a minden emberben ösztönösen működő "vezérkövetést", mert ezáltal lehet új, a régieknél jobb, eredményesebb mintákat elkezdeni kialakítani. De erről már itt-ott írtunk... Addig is: a még nem létező demokratikus mentalitással nem szabad számolnunk a nagy tömegek esetében - akik ezt teszik, kudarcra vannak ítélve!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.06. 22:56:33

@piefke: "a legtehetségesebbekből kell vezető erőt kovácsolni és nagyon-nagyon komolyan kell venni a minden emberben ösztönösen működő "vezérkövetést", mert ezáltal lehet új, a régieknél jobb, eredményesebb mintákat elkezdeni kialakítani."

Szvsz ehhez nem kellene semmilyen "új párt", csak ezekből a tehetségekből kellene egy "szakértői kormányt" alakítani (csúcs-minisztériumok helyett SZAK-okkal!).

Szvsz az emberek többsége nem követni akar, hanem "csak" jól élni, mégpedig úgy, hogy közben békén is hagyják, a mindenféle tömeggyűlésekkel (az különben is csak valami ELLEN működik hatásosan).

Amire szükség volna az a stabil, egyszerű JOG - na, azt tessenek követni!
Na jó, annak a kisebbségnek, akinek vezető kell, legyen egy "karizmatikus" állam- és/vagy kormányfő, oszt menjenek utána... (akinek meg ez sem elég, az kövesse Vona't a síneken)

"a még nem létező demokratikus mentalitással nem szabad számolnunk a nagy tömegek esetében - akik ezt teszik, kudarcra vannak ítélve!"

- kösz, ezt magamra (is) veszem...
Van is benne valami - csak hát az a demokratikus mente, az olyan, hogy próbálgatni kell, mielőtt passzolna ránk.
(a "közvetített közvetlen demokrácia" IDEámban igyexem is figyelembe venni -az út elején- a legtöbb emberi gyarlóságot)

2010.10.15. 14:24:02

@piefke: Ez tetszik.

3) Melyik pártnak volt valaha átfogó és reális társadalmi koncepciója? És egyébként az mi a túró?
süti beállítások módosítása