2010.09.24. 19:21 Szerző: piefke

„Alkotmányos kötelesség”

…Gulyás Gergely, a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló albizottság Fideszes elnöke, miután a volt miniszterelnök levélben utasította el a megjelenést…leszögezte: az alaptörvény és a Gyurcsány Ferenc által hivatkozott alkotmánybírósági határozat is teljesen egyértelmű a tekintetben, hogy a parlamenti bizottságok előtti megjelenés alkotmányos kötelezettség.

Na, ezt is megtudhattuk!

...Nagy kár, hogy azoktól, akik hatalmi pozícióban 1989 óta a legsúlyosabban sértik meg az alkotmány  szellemét és értelmét. Mert miért is van alkotmányunk? Azért, hogy elvileg és gyakorlatilag is megbonthatatlanná tegye a magyar demokráciát, a demokratikus berendezkedést és intézményrendszert. Azért van az alkotmány, hogy megkérdőjelezhetetlené tegye minden magyar polgár jogát és lehetőségét arra, hogy szabad emberként, képességeit a maga és a közösség érdekében kibontakoztathatva élhessen tetszése szerinti életet. Azért van az alkotmány, hogy biztosítva legyen a demokrácia azon alapvető funkciója, hogy a hatalmat az arra legalkalmasabbak gyakorolhassák és az alkalmatlanok eltávolíthatók legyenek a hatalomból.

Nagyjából ezek azok a dolgok, amelyeket kormányra kerülése óta a Fidesz mindenképpen szeretne nem létezővé tenni. A demokráciának és az intézményrendszernek már nehézgépekkel ment neki: átszabta az önkormányzatok választását szabályozó törvényt, Fidesz-függővé tette a közhivatalokat és közfunkciókat. Az emberek döntési szabadságát részben ezekkel korlátozta, részben pedig azzal, hogy „erkölcsi és életelvek tekintetében megmondóvá nevezte ki magát”. Törvényeket hozott-hoz és készít elő, amelyek „minimum pozitívan diszkriminálnak” egyes társadalmi, világnézeti és történelmi alapállásokat – míg másokat formális és informális „kritikával” illetnek. Ezzel a klasszikus euro-atlanti demokrácia- és szabadságfelfogás alapjait veszik semmibe. Persze, értem én: nekik ezek az alapok semmit sem jelentenek – legfeljebb pályájuk kezdetén használták őket fel egy éppoly kevéssé demokrata hatalom ellen, amilyennek a létrehozása most épp az ő céljuk (gondoljunk a kötcsei beszédre, a „centrális erőtérre”).

És igen, itt van az, hogy „hogy a hatalmat az arra legalkalmasabbak gyakorolhassák és az alkalmatlanok eltávolíthatók legyenek a hatalomból” – hát ezt végképp nem akarják Orbánék! Nem azért tettek meg mindent 8 éven át a hatalomért, hogy azt holmi tehetségtelen kormányzásra hivatkozva a nép – az ő drága zembereik – odaadhassák egy esetleg feltámadó, náluk sokkal tehetségesebb emberek alkotta és sokkal életszerűbb eszmei alapokkal rendelkező új erőnek!

…Ma az ő egyik emberük hivatkozott arra az alkotmányra, amelyet legkésőbb jövő tavasszal ki akarnak végezni – hogy helyébe egy olyat tegyenek, amely gyakorlatilag semmivé teszi azt a ’89-est, amelyért pedig – akkor, szavakban – Orbán és társai küzdöttek… Kedves Olvasók: ez nem vicces, ez nem abszurd – ez életveszélyes! Azért az, mert egy ekkora fokú gátlástalansághoz és öncélúsághoz hatalom társul és legfőképpen azért veszélyes, mert jelenleg nincs az országban olyan erő, amely hatékonyan és a tematizálást átvéve meg tudná őket ebben akadályozni!

Én nem a ’89-es alkotmányért „sírok”, nem a „szegény magyar demokrácia” elmúlása miatt aggódom – vannak erre adekvát ballib rettegők. Én azért szólok, hogy kimondjam: amíg ez az ország nem lesz képes egy ütőképes, jól szervezett, modern szemléletű, hatékony ellenerő felállítására, addig azok fogják megmondani, mi alkotmányos és mi nem, akik az alkotmányra hivatkozó szavaik mormolása közben éppen az alkotmányban „jogi formát kapott” teljesítményalapú szabadságot számolják fel, éspedig azért, hogy ők, akik nem képesek, vagy nem akarnak teljesíteni, hosszú-hosszú ideig („15-20 év”) jól élhessenek. És elmondom azt is, hogy mindazok, akik bármiféle „meggondolások miatt” halogatják-szabotálják ennek a teljesen új, modern erőnek a létrehozását, azok a (Gyurcsány szavaival éle) „2011-es alkotmány” létrejöttét és bebetonozódását támogatják – ha nem is szavakban, ha nem is szándékoltan.

Jól gondoljátok meg…

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr182320872

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyurcsány szarul látja a dolgokat 2010.09.24. 19:46:44

Gyurcsány Ferenc nem vett részt a 2002 és 2010 közötti törvénytelenségeket vizsgáló parlamenti albizottság meghallgatásán. Ez ugye önmagában véve nem meglepő. Megszoktuk, hogy bármennyire is etikátlan, bármennyire is undorító volt az előző 8 év kormány...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása