2010.08.31. 15:52 Szerző: piefke

Úri muri?

Miért kell lehetőleg minden valamirevaló önkormányzat Orbánéknak? Nem elég nekik az országban a teljhatalom? Nem elég az, hogy nyár óta nyilvánvaló: meglesz végre Budapest is és lejfeljebb egy-két nagyobb városban lehet nem szoci polgármester?

Nem, nem elég! Minden kell, ami erőt jelent az országban, aminek a semminél valamivel nagyobb hatalma van.

De miért? Mi a „végcél”?

Nos, a végcél egy „új úri Magyarország” megteremtése – természetesen Orbánék vezetésével, az ő klientúrájukkal. Ehhez pedig szükség van minden politikai, gazdasági pozícióra, mert ha nem ők dominálnak az országban minden területen, akkor az „adminisztratív hatalombebiztosítás”, ami most folyik, kinevezésekkel és új alkotmánnyal együtt, mégsem adhat teljes biztonságot, mégsem garantálhatja a hatalom igen hosszú időn át való megtartását!

Ha vannak ellenállásra képes gazdasági bázisai egy „másféle Magyarország-víziónak”, akkor tulajdonképpen nem sok esélyük van Orbánéknak a hosszú hatalmon maradásra: akkor finanszírozható egy, a valóságos kormányzati és gazdasági teljesítményüket megmutató propaganda, akkor túlélhetnek azok a szellemi bázisok, amelyek egy modern, nyugatos Magyarországot hirdetnek... De ha minden számottevő döntéshozó fórum és minden valamirevaló pénzforrás Orbánéké, akkor sokkal jobbak az esélyeik.

Kedves Olvasó, ami most folyik – és még inkább: ami októbertől indul be majd igazán – az egy új „nagybirtokrendszer” kiépítése. Persze nem a régi urakkal, de a régi mentalitással…

(Térjünk ki erre röviden! 1945 után ugyan elveszítette gazdasági és politikai pozícióit a régi úri osztály, de mint „életmód-példa” ez maradt továbbra is a minta. Így igyekezett élni a pártelit és manapság is fellelhetők ezek a viselkedésideálok újgazdagjaink körében. Van persze egy „nyugatosan nagypolgári” réteg is, de ők inkább a kivételek és most éppen kifelé tartanak a hatalomból… Manapság hatalmi körökben nem sikk kozmopolitának lenni – meg is értem persze Orbánékat, mert a világpolgársághoz ismerni és tisztelni kell a nagyvilágot… És persze magabiztosan és természetesen kell tudni abban mozogni. Ami nálluk hibádzik…)

Miért „jó” egy úri Magyarország? Egyszerű: akié a hatalom és akié a gazdaság, annak nem kell teljesítenie, az végre nyugodtan hátradőlhet!

…Gondolják a nagyvilágot nem ismerő Orbánék!

Mert hát a modern nagyvilág már nem az „örökletes pozíciók” világa: napról napra teljesíteni kell és megújulni. Itt „hibádzik” Orbánék terve: az országhatárokon belül megúszhatják a versenyt és a teljesítést, kiiktathatják a jobb konkurenciát, mind gazdasági, mint gondolati téren – de hát már nem is léteznek azok az országhatárok, mert benn vagyunk az EU-ban!

Nincs már az a „magyar autoritás”, amit pedig Orbán még tegnap is emlegetett – és ha nincs, akkor nem építhető ki egy független és senki-semmi által nem befolyásolható „privát birodalom” sem. Fiúk, kár a gőzért – és kár a megszégyenülést felvállalni a világ előtt: semmi a ti remélt függetlenségetek, semmiképp sem valósulhat meg a régi szép nyugalmas úri világ! Mert ha - zum Beispiel - Berlinben azt mondják: „Nein!”, akkor bizony a rosszul teljesítő és rosszul kalkuláló „új uraknak” jöhet a „bujdosás”…

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr742261958

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Úri muri? 2010.09.01. 18:23:07

Miért kell lehetőleg minden valamirevaló önkormányzat Orbánéknak? Nem elég nekik az országban a teljhatalom? Nos, a végcél egy „új úri Magyarország” megteremtése – természetesen Orbánék vezetésével, az ő klientúrájukkal. Progresszív blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2010.09.02. 19:34:31

Első lépésként csak a hatalmat kellett örök időkre megtartani. Majd most jön a "hogyan tűnjünk kifelé normális demokráciának" feladata.
süti beállítások módosítása