2010.08.01. 00:23 Szerző: piefke

Vazze, ezek hazudtak!

Mostanra a vak is láthatja és a süketnek is meg kellett már hallania: ezek, akik most beültek a kormányba, hazudtak nekünk… Illetve: nem is nekünk, mert mi soha nem is hittünk nekik. (Én pl. már ’88-ban is komoly kétkedéssel kísértem azok lelkesedését, akik annak idején csodálták őket…)

Hazudtak, amikor 8 éven át azt állították, hogy ők jobban és tisztességesebben fogják csinálni…

Hazudtak, amikor azt állították, hogy készen állnak a kormányzásra - mert az, hogy készen álltak rá, korántsem egyenlő azzal, hogy baromira vágytak rá!

Hazudtak abba, hogy ők értenek a kormányzáshoz és hogy megvannak ehhez a megfelelő tudással, koncepcióval rendelkező szakembereik – most ezek a szakemberek egymást verik fejbe, össze-vissza beszélnek egymás ellen.

Hazudtak csontvázjelentés-ügyben, hazudtak az ország helyzetéről, hazudtak arról, hogy náluk majd csak a tudás fog számítani – mert látjuk, hogy csak a lojalitás számít!

Hazudtak abban, hogy az országért és a népért fognak tenni, de látjuk, csak a saját pozícióikat betonozzák be…

..De a legnagyobbat akkor hazudták, amikor azt állították magukról, hogy demokraták: lépesek voltak ennek érdekében még  a pártjuk (eredeti) nevébe is bevenni azt, hogy „demokraták”.

Mármost: az a kérdés, hogy célszerű-e átengedni az országot egy hazug és semmiféle pozitív koncepcióval nem rendelkező bagázsnak? Mit tegyünk mi, akik jól tudjuk, kik ők és hová vezeti az országot, a társadalmat egy ilyen uralom? Hagyjuk-e, hogy egy naiv, tapasztalatlan és ezért megtéveszthető 2,7 milliós tömeg szabja meg mindenféle ellenerő híján országunk sorsát? Nem az-e a feladatunk, hogy létrehozzuk ezt az ellenerőt: a demokráciában és realitásban jártasok erejét?

…A mostaniak megpróbálnak tekintélyre szert tenni – de mit is jelet az igazi tekintély, min kell annak alapulnia? Teljesítményen, tudáson, alkalmasságon és tisztességen, nota bene: tekintélyre csak egy közösségben tehet szert valaki - éspedig úgy , hogy a Köz érdekében végez komoly tevékenységet. A tekintélyt tehát nem lehet egyszerűen „kihirdetni”! Aki így jár el, az tekintélyes helyett csak nevetséges lesz.

Egy köztársaság élén nem állhatnak nevetséges alakok – mert ők magukat a köztársaságot alkotó polgárokat reprezentálják, tehát ha ők nevetségesek, azzal az egész országot azzá teszik. És aki nevetséges, annak nehezen lehetnek komoly barátai. Magára maradt és magára utalt országként pedig nem tudom, milyen jövőnk lehetne?

Én a jelenlegi viszonyainknál sokkal jobb jövőt akarok – aki ezzel egyetért, annak a többi hasonló polgárral együtt kell és lehet is tennie ennek érdekében!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr442190316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SKeRa 2010.08.01. 01:05:00

2-3 hónap alatt nem lehet csodát tenni. Ha 2 év múlva is változatlanul egy helyben toporzékol kicsiny országunk, akkor talán aktuális lesz ez a post.

piefke 2010.08.01. 01:15:27

@SKeRa:

Nem 2-3 hónapjuk volt a felkészülésre - de semmi jele annak, hogy ezt megtették volna! A "csoda" pedig nem a semmiből keletkezik, hanem átgondolt folyamatok eredménye. Ilyen folyamatokat már látnunk kellene - ha lennének.

Amit pedig már látunk, az azt támasztja alá - éspedig koherens módon és egyértelműen - hogy a poszt, bizony, igazat ír!

...Persze jogod van ahhhoz, hogy szubjektív szemüvegen át nézd a dolgokat - de a szemüveg nem változtatja meg a valóságot és annak következményeivel a szemüvegviselőnek is számolnia kell!

SKeRa 2010.08.01. 01:42:35

@piefke:

A post nagy része abból áll, hogy így hazugok, úgy hazugok, de konkrétumot ugyanakkor nem említesz.
Az ország állapotáról hazudtak volna? Nem igazán. Elég körbenézni egy-két vidéki településen.
Szakembereket ültetnek be mindenhova? Ez nekem is sántít itt-ott, legyen igazad.
Koncepció nincs? A bűnözés visszaszorítása, a vállalkozások támogatása nem az?
"csak a saját pozícióikat betonozzák be…" - 1-2 poszton tényleg ez folyik, de mondjuk te se szeretnél egy MNB elnököt 8 milliós havi fizetéssel eltartani. Vagy igen? Mégvalami: 8 évvel ezelőtt az MSZP nem ugyanezt csinálta? Akkor senki se szólta meg őket, szerintem ez jelen esetben is érvényben maradhatna. :)
Továbbá: Sorra derülnek ki az újabbnál újabb korrupciós ügyek, jogtalanul megkötött szerződések a közigazgatási intézményeknél. Netán azokat, akik ezt elkövették, hagyják ott? Ezt mind fel kell számolni.

Összegezve: Azt mondom, várjunk, idővel eldől, hogy mi alakul ki ebből. Ha rossz, én is jövök ide szidni őket :)

piefke 2010.08.01. 10:06:38

@SKeRa:

Hadd kezdjem a kommented végén: én nem „szidom” őket: tények alapján állítom, hogy nem rájuk van/lenne szükség az ország élén!

De menjünk sorra:

1.) Az ország állapota: Orbán a múlt héten Berlinben el kellett, hogy ismerje, a Bajnai-féle válságkezelés sikeres volt. A vidéki települések egynémelyike valóban szörnyű helyzetben van – de ennek okai inkább társadalmiak, mintsem „politikaiak”. (Lehet, hogy szánok e témának is egy külön posztot…)

2.) Koncepció: Ha lenne, nyilvánvalóan elmondanák és nem csupán lózungokat hajtogatnának. Éspedig azért mondanák el, mert elemi érdekük lenne, hogy minden polgárunk tudja,m mi az irány és hozzájáruljon a sikerhez… A 29 pont nem koncepció, hanem legfeljebb ötlethalmaz.: nincsenek a célok egymással összefüggésbe állítva és nincsenek a szükséges erőforrások az egyes célok mellé rendelve.

3.) A bűnözés visszaszorítása nem „koncepció” – egyébként maga a bűnözés, annak az a két formája, mely ellen harcot ígértek, a megélhetési és a korrupciós, kifejezetten KÖVETKEZMÉNYEK, mindkettőnek nagyon komoly TÁRSADALMI okai, háttere és összefüggései vannak. Ezekkel persze Pintér és Orbán már csak azért sem törődnek, mert sajnos fogalmuk sincs ezekről – az ő világfelfogásukban ezek egyszerűen nem is léteznek.

4.) A korrupció akkor jelenik meg egy társadalom életében, ha tagjai úgy érzik, egyéni utakra vannak kényszerítve, mivel sem a közösség aktív támogatására, sem általánosan elfogadott közösségi szabályokra nem számíthatnak és nem támaszkodhatnak. Alapvetően tehát a korrupció mértéke egyenesen arányos a társadalom atomizáltságával.

Szintén a korrupciót a társadalom eszköztárába beemelő és azt előbb-utóbb elfogadottá tévő tényező, ha az államhatalom hosszú időn át ellenségként jelenik meg a társadalom tagjai előtt. Ekkor ui., ha a társadalom és a hatalom „monolitikusan”, „tömbszerűen” nézve ellenségek, az egyén számára nem marad más „megoldás”, mint az „egyéni alkuk”-kal való próbálkozás.

Atomizáltság és kiszolgáltatottság – ez a két oka van tehát a korrupciónak, amiből pedig az következik, hogy amíg e kettőt legalább jelentősen nem vagyunk/leszünk képesek csökkenteni, addig nem lehetséges a korrupció ellen sem eredményesen harcolni.

Jogszabályokkal, újabb „átláthatósági intézkedésekkel” ez reménytelen; itt sem működnek azok a módszerek, amelyek a társadalmon kívüli eszközöket „vetnek be” – hiszen éppen hogy növelik a társadalom és a hatalom távolságát.

5.) A megélhetési („cigány”-) bűnözés pedig onnan ered, hogy egy lassan milliós tömeg egyszerűen nincs felkészülve-felkészítve arra, hogy akár elemi módin is részt vehessen egy modern, XXI. sz.-i társadalom és gazdaság működésében… Egymillió ember felkészületlenségét pedig nem lehet „rendőri eszközökkel” és börtönépítési programmal megoldani – mert vissza fog ütni, ez történt minden hasonló „represszív módszerrel” való próbálkozás esetén! Vagy esetleg ki akarjuk kényszeríteni egy „cigány-szegény terrormozgalom” fellépését, latin-amerikai mintára?:-)

6.) Én igenis: szeretnék egy ALKALMAS MNB-elnököt akár 8 milliót meghaladó fizetéssel is. Ne feledd: ez az ország egyik legfontosabb posztja, mindannyiunk érdeke, hogy az arra legfelkészültebb, legkiválóbb szakember tevékenykedjen ott! …Általánosságban: sokan vélekednek akként, hogy a politikusok, közhivatalnokok, stb. „túl sokba kerülnek”. Azonban nem a „drága” politikus a baj, hanem a rossz politikus – az pedig nyilvánvaló, hogy minden hivatás legkülönb művelőinek kiemelkedő honorárium is jár, ez így erkölcsös és tisztességes. Aki kiválóan teljesít, azt a közösségnek is el kell ismernie, meg kell – anyagi értelemben is – becsülnie!

7.) Az, hogy az MSZP is csinált hasonló dolgokat (bár a terület- és pozíció-elfoglalás korántsem öltött ilyen méreteket), nem mentség arra, hogy egy másik kormány is követhesse és továbbfejleszthesse ezt a káros gyakorlatot! Gondolj bele: attól, hogy egyvalaki pofonvágott téged, még nem mondod azt, hogy vágjon más is nyugodtan pofon… Különben sem elegáns mások gazemberségeit mentségül, ürügyül felhozni a sajátunkra!

8.) Korrupciós ügyek, jogtalanul megkötött szerződések: na, ez jó téma! A Fidesz-vezette önkormányzatok hemzsegnek ezektől – ebben teljesen egységes és azonos mentalitású a magyar politikai elit! A Fidesz kifejezetten a saját céljaira használta-használja a korrupciós ügyeket. Egyébként persze: fel kell számolni ezeket - de a felszámolás módszere nem az, hogy egy kétes múltú pártkatonát hatalmazunk erre fel... Ami pedig azt illeti: MINDEN állami-közhivatali-állami cégvezetői poszton lecserélték a vezetőket, az pedig ugye képtelenség, hogy ennek indoka az lenne, hogy MINDEN ilyen vezető korrupt volt és jogtalanul kötött szerződéseket!:-)

...Végezetül: nem jársz el bölcsen, ha „speciális szemüvegen át” akarod nézni-látni a kormány ténykedését – mert végső soron a te életedre megy a játék! Persze: lehet AKARNI BÍZNI bennük, de jobb az objektivitás!

SKeRa 2010.08.01. 11:16:08

2) Ötletekből születnek a megvalósítások. Ha meg ötletük nincs, akkor meg az lenne a baj :) Erőforrások: ha én adok neked egy üres mézesbödönt, te mit tudnál vele csinálni? Nem sok mindent :)
3-5) A megélhetési bűnözést nem kellene megszüntetni? Nem tudom, neked szerintem nem volt részed abban -és kívánom, hogy ne legyen-, hogy a rokonaidat többször is kifosztják és a rendőrség semmit se tett, holott elég nyílvánvaló volt, hogy kik tették.. Vagy, hogy az utcán követelik tőled a zenelejátszódat mert nekik az kell. Ezt hagynád? Ez is LOPÁS, ami BŰN. Ezt "honorálni" kell.
6) Ok, mégha kap is ekkora fizetést, a végkielégítésekkel kapcsolatban mit mondasz? :) Tfh, nagy fizetést kap, miért kell még a kis tarsolyába 60-100 milliókat beletenni, mikor utána semmi "haszna" nem lesz az állam számára? Ez irreális.
7) Szivesen megnéznék erről egy statisztikát, hogy 8 éve, és most mennyi leváltás volt/lesz. Addig meg nem adok neked igazat :)
8) Miért nem derültek ki a fideszes sufnizások tömegesen? Mennyi fideszes csücsült előzetesben anno? És most mennyi szoci? Sorra bukták el a pereket a fideszes képviselők ellen, lehet azért mert hamisak voltak a vádak. :) Most persze kiderül, hogy mennyi igaz a szocikkal szemben. Persze én is látom, hogy ezzel nem lehet érvelni, hogy fú, a te sz_rkupacod nagyobb te akkor rosszabb vagy, de mégis most is azt mondom: várjunk, hogy mi alakul ki ebből.

Gazdasági intézkedéseket, aminek az eredménye 3 hónap alatt meglátszódik, nem lehet meghozni. Pláne ilyen országban, ahol kb a leglassabb bármiféle ügyintézési procedúra. :) Ezen is változtatni kell, és remélem meg is csinálják ezt végre valahára. Ha nem, elég elkeseredett leszek, mert akkor választhatok két olyan párt közül, hogy:
- az egyik nem hozta el azt nekem, amire számítottam és ők is folytatják az előző "szintjén" a tevékenykedést
- vagy egy olyanra, akik megmondták, hogy el lehet innen menni. Pedig én fiatal vagyok, tele bizonyításvággyal, tervekkel és mindezt itthon szeretném megvalósítani :)
- vagy pedig szélsőségesekre, amit köszönöm, nem támogatnék :S

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.01. 11:36:12

@SKeRa: "így hazugok, úgy hazugok, de konkrétumot ugyanakkor nem említesz."

Még hatalomra sem kerültek, de már elkezdték a hazudozást:

jaraizsigmond.mconet.biz/hirek-jarai-zsigmond/elkeszult-a-budzset-biralo-kozgazdaszok-kiadvanya_4376_522384.html

"Járai Zsigmond szerint nem biztos, hogy 7-8 százalék körül megáll 2010-ben a hiány."

Véleményem:
29 "elkötelezett" közgazdásszal hitelestették előre azt, hogy AZÉRT fognak 2010. VÉGÉRE 7-8%-os hiányt produkálni, mert az eleve benne volt a szocik által elfogadott (és 3,8%-os hiányúnak "hazudott") kv-ben!
Tehát a saját tervezett(!) 3-4%-os túlköltésüket akarták rákenni a szocikra...

Ehhez képest MA azt igazolja a kormány, hogy TARTHATÓ a 3,8% tervezett hiány!!!
Ezexerint tehát máris van 29, párt-megrendelésre HAZUDÓ közgazdászuk (konkrétan), akik nyilván nem csupán "tévedtek", hiszen ugye mind "elismert szaktekintélyek" (voltak;).

piefke 2010.08.01. 11:47:27

@SKeRa:

Legutóbbi kommentedre a teljes és részletes válasz messze meghaladja egy komment kereteit, terjedelmét... Tulajdonképpen az egész magyar társadalmat, annak mentalitását kellene "leírni" ehhez, okokkal és következményeikkel együtt.

Tulajdonképpen ez a blog annak idején éppen ezzel a céllal indult el: hogy egészen új, eddig ismeretlen megvilágításban mutassa be viszonyainkat, saját magunkat, lehetőségeinket. Ha visszalapozol és átolvasod írásainkat, biztosan találsz majd válaszokat a felvetéseidre...

Lehet, hogy ezek egynémelyike szokatlan lesz, esetleg nem fog tetszeni. Tudod, van egy Mikszáth-mondás? "A magyar ember szereti keresni az igazságot, de nem szereti megtalálni..." - nos, mi ebből a szempontból nem vagyunk magyarok.:-)

Ha igazán telve vagy bizonyításvággyal, tervekkel és itthon akarod ezeket megvalósítani, akkor akár személyesen is felveheted velünk a kapcsolatot. (Pl. a Facebookon: progresszivblog.progressziv)Az pedig, hogy egy esetleges Fideszben való csalódás után JELENLEG csak az általad felsorolt alternatívák léteznek, nem jelenti azt, hogy ne lehetne jobb alternatívát létrehozni!

...Mert ha ez nem sikerül, azt az egész magyar nép keményen meg fogja szenvedni! És akkor ha nem is akarta "megtalálni az igazságot", majd az igazság fog rátalálni, és az durva lesz!

SKeRa 2010.08.01. 11:52:34

@1.szolo - 2014;): Ez is, mint korábban hangoztattam, idővel kiderül, hogy mennyire eredményesek. Ha meglesznek a rendes kimutatások a megfelelő időben és azok valóban elkeserítőek, igazat adok, addig kár rágódni ezen.

Amúgy őszintén, melyik pártnak nincs megrendelésre akármilyen szakembere? :)

piefke 2010.08.01. 12:00:25

@SKeRa:

Azzal a kijelentéseddel, hogy mindegyik pártnak vannak "megrendelésre dolgozó szakemberei", elismerted, hogy a Fidesz is alkalmazta ezeket és hazudtatott velük! Ezek szerint a poszt igazat ír...

…Tudod, van egy mondás: „A legrosszabb süket az, aki NEM AKAR hallani!” – hidd el, nem jó ebbe a kategóriába tartozni!:-)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.01. 12:41:39

@SKeRa: Már megbocsáss, de az általam hozott hazugság kiderülési ideje már pont lejárt - épp azzal, hogy maguk a megrendelők ismerték el, hogy csak jó lesz az az eredeti hiánycél (-miután az EU nem adta áldását a megnövelésére!:)

Namost ha viszont "idővel" (év végére) mégis az derülne ki, hogy neaggyisten a "sánta" közgazdászoknak volt igazuk, akkor meg automatikusan ez a MOSTANI kormányálláspont (hogy mégis TARTHATÓ!) válik hazugsággá...

Szóval nem az a kérdés, hogy hazudnak-e, hanem az, hogy mikor, melyikük, mit...

SKeRa 2010.08.01. 12:43:40

@piefke: Olvastam 1-2 posztot visszamenőleg. Jó intézkedések nincsenek kiemelve, csak a rossz, minden személy/hír csak negatívan van feltüntetve. Ha valóban objektív akarsz maradni, bizony erről is írni kellene :)

Valamint, ha már kritika, szivesen látnék olyat is, hogy Te mit javasolsz egy adott intézkedésre. Mert bizony ez is hozzátartozik a dologhoz, hogy ha valakit kritizálsz, írd le, hogy Te hogy csinálnád, hátha eljut olyan emberekhez a bejegyzésed, akik a javaslatodat fel tudják használni. Persze ennek kevés az esélye, de ki tudja :)

Rózsa Misi 2010.08.01. 12:45:05

Hogy jobbak lesznek e ezek a szocialisták kormányánál azt még nem lehet tudni. Ha az egykulcsos adó bevezetését nézem, akkor úgy gondolom jobbak. Ha a médiatörvényt, a közintézményekbe való kifüggesztést, Isten nevét az Alkotmányban, akkor azt mondom nem jobb ez. Ha azt veszem, hogy arról beszélnek, hogy az egészségügy problémájának megoldására a magánbiztosítók versenyeztetését gondolják és a kórházak szolgáltatásainak privatizációját / nem mondják ki, de több-biztosítós modell/ akkor azt mondom jobb lesz. Sok minden nagyon nem tetszett a kormányzásuk rövid ciklusában, sok minden meg tetszett. Miközben tudom, hogy a valós kormányzásuk irányát eszükbe sincs bemutatni az önkormányzati választások előtt, hiszen nem rizikózzák, hogy szavazókat veszítsenek.

Az azért tény, hogy az ország lehetőségeit a tehetségtelen, ostoba és gyáva szocialista kormány játszotta el, amikor a koalíciós szerződést megszegve, megakadályozta az érdemi reformok megvalósulását. Ezért ennek a kutyaütő bandának a kormányzás közeléből is el kellett takarodnia. Kormányzás helyett párt megrendelésre lopattak Zuschlaggal, Hagyó meg a fővárost fosztotta ki. Nem tettek semmit a lopkodáson kívül. Érdemben akkor történt csak valami változás, amikor Bajnai azt mondta akkor kormányoz, ha a szocialisták kussolnak, nem okoskodnak, nem akadályozzák és megszavaznak mindent, amire azt mondja, hogy meg kell. És a beszart elvtársak ezt meg is tették, utána már el is indult egy normálisabb és eredményeket hozó kormányzás. Egyértelmű számomra, hogy a sikeres kormányzás kerékkötői a szocialisták voltak.

Nem bízom ugyan a Fideszben túlságosan, de a szocialisták olyan alacsonyra rakták a lécet, hogy azt nem kell átugrani sem, elég ha átlép felette bárki. Tehát rosszabb nem lesz a kormányzás szerintem, mint a szocik idején, a legrosszabb ami velünk történhet, hogy ugyanolyan pocsék lesz. Azt is túl éltük, ezt is túl fogjuk valahogy.

Rózsa Misi 2010.08.01. 12:48:36

Szerintem az ország akkor szabadulhatna fel, ha az MSZP és a Fidesz kézen fognák egymást és elmennének egy időre jó messzire. Az sem baj, ha magukkal viszik mostoha gyermeküket a Jobbikot.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.01. 12:51:20

@SKeRa:
Ha olyan lennék, mint Te, akkor ezt írnám:
Miért, 8 éven át ellenzékben a FIDESZ "nem ugyanezt csinálta? Akkor senki se szólta meg őket, szerintem ez jelen esetben is érvényben maradhatna. :)"

Nem álltak elő igazán jó javaslatokkal, nehogy a kormány arassa le értük a babérokat - inka a "minél rosszabb, annál jobb" elvet alkalmazták...

Rózsa Misi 2010.08.01. 12:55:01

@1.szolo - 2014;):

Igaz. A Fidesz és az MSZP között az egyik lényegi különbség volt, hogy a szocialisták azért akadályozták meg a reformokat, mert teljesen hülyék voltak és nem értették meg miért van arra szüksége az országnak. A Fidesz meg azért igyekezett akadályozni a reformokat, mert pontosan értette, hogy arra van szüksége az országnak és azok megvalósulása a megvalósítónak hosszú távon jelentős támogatottságot ad. Valóban arra utaztak, legyen minél rosszabb, mert hatalmi érdekeiknek annál jobb. A szocik meg nem akarták, hogy rossz legyen hatalmi érdekeiknek, ezért nem csináltak semmit, amit kellett volna.

Az egyik egy idióta, a másik egy tisztességtelen társaság. Egyik sem alkalmas arra, hogy az ország élén álljon ezért.

SKeRa 2010.08.01. 12:55:14

@1.szolo - 2014;): Tehát ők a felelősek azért a 8 évért, mert nem fogták az MSZP kezét, hogy hogyan kellene kormányozni? Egy országot a megválasztott kormánya kell, hogy vezessen, nem pedig az ellenzék. Ez olyan lenne, mintha azt mondanám, hogy miért nem nyújtanak be javaslatot a mostani ellenzékiek?

Mellesleg anno láttam pár élő parlamenti közvetítést, ahol a fidesz által kezdeményezett parlamenti létszámcsökkentést az akkori kormány úgy ahogy van, leszavazta.

SKeRa 2010.08.01. 12:57:03

@Rózsa Misi: Igen, igazad van, csak az az elkeserítő, hogy akkor ki lenne alkalmas? Mindegyik párt amint a mézescsupor közelébe van, egyből megbolondul :S

Rózsa Misi 2010.08.01. 13:00:38

@SKeRa:

Elfogult vagyok. De minden hibája ellenére is egyetlen párt van amit szívesen látnék valóban az ország élén és akitől valódi eredményt várnék, az az SZDSZ.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.01. 13:02:59

@Rózsa Misi:
Az SZDSZ-ről feltűnően hallgatsz ;)
Mintha végig ott se lettek volna...
((mint a ledőlt házból kilopott cement:))

Szerintem nagy vétkük, hogy nem jóval előbb léptek ki - ezt is felfoghatnánk egyfajta pozícióféltési érdek szerintinek, hogy ha már menni kell, akkor menjünk minél később :(((

SKeRa 2010.08.01. 13:05:23

@Rózsa Misi: Nekem a régi, 1990-94-es SZDSZ -ha szabad ilyet írni,- ideológiája volt a legszimpatikusabb, utána az MDF-é , de az is kb 1994-ig(amiknek utánaolvastam, hiszen akkor még szószerint gyerekcipőben jártam:)). Sajnos ezek a pártok is "bekoszolódtak", leépültek a rossz vezetés miatt.

Rózsa Misi 2010.08.01. 13:08:24

@SKeRa:

Az SZDSZ-ből távoztak azok, akik tönkre tették a pártot. Most kéne melléjük állni és erősíteni őket.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.01. 13:13:41

@SKeRa: "parlamenti létszámcsökkentést"

- ez igen álságos kérdés, mert ennyi erővel a Fidesz is megszavazhatta volna az MSZP csökkentési javaslatát (nem tudok SZÁM-ot, mert több is volt:), amelyet azzal az ürüggyel utasított vissza, hogy az neki "KEVÉS"(!) - ezután pedig maradt szépen továbbra is a SOK!

Gykv. ha én keveselném a "250"-et,- mert én 200-at akarok,- akkor én bizony NEM hagynám 386-on, hanem belemennék a 250-be - átmenetileg! - azután mikor majd én kerülök hatalomra, szépen lecsökkentem - ARRÓL a 250-ről!!! - az általam preferált 200-ra.
Mivel EZ a logikus, ezért valójában MÁS állott az elutasításuk hátterében...

Rózsa Misi 2010.08.01. 13:15:32

@1.szolo - 2014;):

Teljesen igazad van. Az SZDSZ ősbűnének a teljesen értelmetlen 94-es koalíció megkötését tartom az MSZMP jogutódjával. De az még magyarázható volt azzal, hogy ez érte el, hogy megvalósulhasson a Bokros program, hiszen tény, hogy azt a liberálisok verték ki a szocikból. Viszont 96-ban ki kellett volna lépni a koalícióból, akkor sok minden máshogy történik, hiszen az SZDSZ belépése a vállalhatatlan koalícióba tette a Fideszt is bizonyos értelemben kényszerpályára.

2002-ben a koalíció megkötése a szükséges rossz volt. Bár ott is jóval előbb el kellett volna érni, hogy a D-209 leánykori névre hallgató alak, eltakarodjon a kormány éléről. Az első Gyurcsány kormányt egy pozitív és sikeres kormánynak tartottam, ott a szocik hagyták a liberálisokat dolgozni, ami hozta is az eredményeket.

2006-ban természetes volt a folytatás. De ahogy írod, amikor kiderült, hogy ez nem működik, mert a szocialisták megakadályozzák az érdemi munkát ki kellett volna azonnal lépni. Ezt az időpontot én Molnár Lajos lemondásának időpontjával azonosítom. Akkor még el lehetett volna érni, hogy létrejöhessen egy igazi szakértői kormány. Későn lépett ki az SZDSZ és undorító volt, amikor a frakciója azt játszotta, hogy bár ellenzéki, de nyakig benne vannak az MSZP seggében és érdekből, azokat védik, nem merik bevállalni az előrehozott választásokat sem. Pedig az lett volna egyértelműen a tisztességes döntés. Súlyos stratégiai hibáékat követett el valóban az SZDSZ és ezért megérdemelte a kijózanító pofont a választóktól.

Viszont amint kiesett a párt a Parlamentből a megélhetési gazemberek gyorsan le is pattantak. Azok maradtak, akik valóban egy tisztességes liberális pártot akarnak. A most maradók azok, akiket elárult az egykori frakció, akik időben akartak kilépni, akik önálló úton járó SZDSZ-ért küzdöttek. Pont ezért, őket most érdemes lenne támogatni és segíteni.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.01. 13:17:31

@Rózsa Misi: "Az SZDSZ-ből távoztak azok, akik tönkre tették a pártot."

Mint akik jól végezték dolgukat.
(DE "Miért hagytuk, hogy így legyen?!" - Illés:)

"Most kéne melléjük állni és erősíteni őket."

Aha, és melyiket, amikor még egymás mellé sem tudnak állni az (SZDSZ) "utódpártok"?! :(

piefke 2010.08.01. 13:23:21

@Rózsa Misi:

Figyelj: az SZDSZ-szel az a baj (most az eredeti, liberális demokrata ideálokat hirdető SZDSZ-ről beszélek), hogy egy nem demokrata mentalitású társadalomban akarták a dolgok menetét demokratikus automatizmusokra bízni - márpedig: ami nincs az nem is működhet!

Attól, hogy ők önmagukat liberálisnak és demokrata mentalitásúnak tartották, még a társadalom zöme nem volt az. Egyszerűen nem ilyenek a társadalmi hagyományaink, a gondolkodásmódunk és a társadalmi stratégiáink.

Ráadásul: épp a "klasszikus SZDSZ-esek" voltak igazi individualisták, akik eleve gyanakodva néztek minden "koherenciára". Az SZDSZ eredetét tekintve olyan emberek szűk csoportjának alkotása, akiknek a szabadságra azért volt/van szükségük, hogy függetlenedhessenek a társadalom általános „kötelező”értékítéletétől - legalábbis egyes speciális, számunkra fontos kérdésekben -, nem pedig azért, hogy az emberek szabadon bontakoztathassák ki egyéni képességeiket a közös célok érdekében. „Alapító atyáik” – és „anyáik” – valamilyen módon és szempontból „outsiderek” voltak, akár a Kádár-rendszerben, akár személyiségükben… Márpedig egy politikai erő tényleges tevékenységét és működését a benne lévők személyisége határozza meg alapvetően!

...Most nem erre, tehát: nem rájuk van szükség!

Rózsa Misi 2010.08.01. 13:26:26

@piefke:

Az SZDSZ volt az egyetlen párt, amelyik nem nézte kiskorúnak Magyarország felnőtt lakosságát. Az SZDSZ volt az egyetlen párt, amelyik valóban átfogó program megvalósítására kérte a választók felhatalmazását, mely program világos gazdasági és társadalmi programot fogalmazott meg, racionális, megvalósítható formában. Az SZDSZ soha nem ment bele korlátlan ígérgetésekbe.

Ennek az országnak nem szövegelésre és ígérgetésre lenne most szüksége. Arra lenne szükség, hogy egy normális gazdasági és társadalmi program valósulhasson meg, hogy elviselhetőbb legyen itt az élet. Egyedül az SZDSZ programjában találom meg azokat a motivumokat, amik ezt a célt szolgálnák. Ezért én az SZDSZ-t támogatom és eszembe sem jutna az MSZP-t vagy a Fideszt, melyeket alkalmatlannak tartok az ország normális vezetésére.

piefke 2010.08.01. 14:38:21

@Rózsa Misi:

Magyarország lakosságának többsége „kiskorú” – ha nem lenne az, nem lenne 2/3-os kormánypárt egy populista erő…

Figyelj: 1990-ben egy, a demokráciában (ha úgy tetszik: a felnőtt, felelős állampolgári viselkedésben) teljesen járatlan nép kapott egy ajándékdemokráciát. Annak létrehozásához semmi köze nem volt.

Attól, hogy valami felnőtt és van esze, még nem feltétlenül tud is mindent, ami egy demokrácia működtetéséhez kellene. Az SZDSZ hozzáállása tipikus aufklérista-elitista szemléleten alapult – de erről már írtam.

Az a „világos gazdasági program”, amivel az SZDSZ előállt, TALÁN működött volna Dániában, vagy Hollandiában, de Magyarországon nem. Alapvetően hibásan fogta fel az állam és a polgárok viszonyát – elfelejtette, hogy az állam és a gazdaság CÉLJA és nem „ESZKÖZE” a társadalom, mindkettő a társadalomért van, nem pedig a társadalom „szolgálja a gazdaságot” és a fiskális-mometáris politikát. Ráadásul: el is várta volna a piacgazdaságban teljesen járatlan emberektől, hogy mindenben belássanak és támogassanak egy neoliberális gazdaságpolitikát. Az SZDSZ úgy viszonyult a saját gazdasági elképzeléseihez, mint most az LMP a „zöld társadalom” illúziójához: azt hitte, mindenre az a megoldás! Elfeledkezett arról, hogy jól működő gazdaság csak jól működő társadalomban lehet (demokratikus viszonyok között) – és a magyar társadalomnak súlyos és krónikus működési zavarai vannak, már hosszú ideje.

Az SZDSZ és szellemi holdudvara a mai napig nem érti, vagy nem akarja megérteni, hol hibázott. Láthatóan nincs jobb koncepciójuk és nem lett nagyon a valóságismeretük sem, mint volt a „hőskorukban”: ugyanazt erőltetnék ma is. Ha az MSZP nem állt volna ellen az SZDSZ elképzeléseinek, akkor is rossz lenne a helyzet, csak másképpen – de ez igazán meghaladja egy kommentre adott válasz kereteit!

„…az országnak nem szövegelésre és ígérgetésre lenne most szüksége” – írod: valóban nem! Valós társadalomismeretre és azon alapuló tettekre. (Egyébként ami a szövegelést illeti: biztosan ismered a Szabad Európa Társaságot… Talán szólj akkor nekik, hogy szép, humánértelmiségi elméleti beszélgetésekkel nem mennek semmire…:-)))

Javaslom, olvasd el a blogon „A bajok”, „Az okok” és „A gyógymód” c. írásainkat, akkor talán megérted, mi mindent kell ELŐBB rendbe tennünk ahhoz, hogy egy SZDSZ-féle klasszikus recept működhessen itt!

Rózsa Misi 2010.08.01. 15:19:01

@piefke:

Alapvetően úgy gondolom, hogy nincs igazad. Magyarországon adott a kádárista pocsolya még ma is, demokratikus intézményekkel megspékelve. Amíg marad a kádárista pocsolya és posvány, addig nincs fejlődés nincs előrelépés.

Itt van például a szociális ellátórendszer. Úgy szar az egész, ahogy van. Még mindig a kádárista osztogatás elvére épül, halat osztogat ütre-főre ahelyett, hogy halászni tanítana és halászati jogokat osztogatna.
Ennek az országnak egy olyan kormányra lenne szüksége, amelyik elég bátor ahhoz, hogy népszerűség vesztés ellenére is lebontsa az egész szociális rendszert és teljesen új alapokra egy modern európait építsen fel, akár az itt élők akarata ellenére is. Ez lenne az a kormány, amelyik valóban felelős kormánya az országnak. A Fidesz és az MSZP a két populista párt szinte kizárt, hogy ilyen kormányt létre tudjon hozni. A szocik esetében ennek a lehetősége még kisebb, mint a Fidesz esetében, mert az tényleg hülyék és ostobák gyülekezete jellemzően.

Az SZDSZ világosan megmondta, mit kell lebontani, miből és hogyen kell valami újat építeni és mi is az az új pontosan és miért van arra szükség. Ezt nevezem világos beszédnek, amire az SZDSZ-en kívül egyetlen párt sem volt hajlandó. Na jó, kicsit az MDF a végén igen, amikor beálltak Bokros mögé.

piefke 2010.08.01. 15:27:19

A "kádárista pocsolya" is azért működhettet olyan jól, mert megvoltak a mentalitásbeli alapjai.

...De ha érdekel, miért állítjuk mindazt, amit állítunk, talán egyszer személyesen is megbeszélhetjük.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.01. 15:39:43

((majd hívjatok el engem is, úgyis rég találkoztunk;))

Rózsa Misi 2010.08.01. 15:46:39

@piefke:

Benne vagyok. Csak most hétfőtől augusztus 19-ig végre elmegyek kicsit a gyerekeimmel és az asszonnyal nyaralni. Utána amikor akarjátok.
Emailom, amin el lehet érni: alelnok@freestart.hu

Rózsa Misi 2010.08.01. 15:51:03

A kádárista pocsolya azért működhetett jól, mert az emberek itt örömmel hagyták magukat 40 éven keresztül lenevelni az öngondoskodás képességéről, de annak még az igényéről is. Mert örömmel vették, hogy ugyan nem nagyon sok luxust, de az állam osztogat nekik, miközben ők heverhetnek a fa alatt a sültgalambra várva. Nem kell teljesíteni semmit, szabad mindent lopni, hiszen ami mindenkié az senkié. Beteges szemlélet fertőzte meg mentálisan több generáció tudatát, amit akkor tudunk megváltoztatni, ha végre az új szemlélet lesz a középpontba, és akkor is eredményt akkor várhatunk komolyabbat, ha kihal vagy két generáció. Ez a mentális mocsok amiben létezünk, a szocialista diktatúra legnagyobb bűne. Ez még a tömeggyilkosságoknál és a szabadságjogok sárba tiprásánál is nagyobb bűnük.
És ezt az állapotot hibernálná az MSZP és a Fidesz. Az SZDSZ meg ennek az állapotnak a felszámolásáért tette a legtöbbet. Részeredményeket el is ért, de soha nem volt önállóan hatalmon ahhoz, hogy valóban érdemi szerkezeti változásokat érjen el. Amíg tehetem mindig rájuk fogok szavazni, hátha egyszer mi írástudók többen leszünk 5%-nál.-

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.01. 17:11:39

hmm...szerintem a poszt írója ne beszéljen hazugokról...

belaaaa 2010.08.03. 20:29:28

a farkam tele van a magyar politikából de leginkább a bérkárogókból még 3 hónapja sincs hatalmon az új kormány. Őszintén te mi a f@szt vártál? + 10% GDP-t szeptemberre? Életedben nem dolgoztál ha azt hiszed egy olyan komplex rendszert, mint az állam, benne lévő ezer szervezettel és milliós munkavállalói tömeggel 3 hónap alatt meg lehet változtatni... de ha neked a demszky-féle dilettantizmus és tömény korrupció szimpatikusabb még azon is csodálkozom, hogy írni tudsz...

piefke 2010.08.03. 22:09:14

Kedves Bélaaaa!

Mielőtt kommented érdemi részére térnék, mindenek előtt kijavítottam helyesírási és fogalmazási hibáidat – ilyenekből a mindössze 4 mondatnyi szövegben 13 volt, ami eddig 1-es „érdemrend”… Tehát felvetésed, hogy t. i. ki tud írni, talán veled szemben sokkal inkább megállná a helyét...

Szóval, a szöveged, immár helyesen:

„A farkam tele van a magyar politikával, de leginkább a bérkárogókkal. Még 3 hónapja sincs hatalmon az új kormány. Őszintén, te mi a f@szt vártál? + 10% GDP-t szeptemberre? Életedben nem dolgoztál, ha azt hiszed, hogy egy olyan komplex rendszert, mint az állam, a benne lévő ezer szervezettel és milliós munkavállalói tömeggel, 3 hónap alatt meg lehet változtatni..., de ha neked a Demszky-féle dilettantizmus és tömény korrupció szimpatikusabb, még azon is csodálkozom, hogy írni tudsz...”

Akkor most érdemben:

Ha „a farkad tele van”, keress egy készséges asszonyszemélyt talán – már ha van, aki egy olyan személyiségű és stílusú emberrel (ld. alább) kész összeszűrni a levet, mint amilyen itteni és további 75 egyéb kommented alapján te lehetsz.

Az új kormánynak a felkészülésre nem 3 hónapja, hanem legalább 2 éve volt – és bár nyilván 3 hónap alatt TENNI még keveset lehetett volna, PROGRAMOT ISMERTETNI (ha lenne) azonban igen!

Életemben már dolgoztam – éspedig épp olyan komplex rendszerek konstruálásával és irányításával (is) foglalkoztam, mint amilyen pl. egy modern állam is. „Megváltoztatni” valóban nem lehet 3 hónap alatt ilyeneket, ám irányokat kijelölni és a működést és szervezést új, egymással szerves rendszert alkotó struktúrákba rendezni igen. (És ez utóbbi esetben nem a személycserékre és az ötletszerű átalakítgatásokra, összevonogatásokra gondolok!)

Nem tudom, honnan vetted, hogy nekem épp a Demszky-féle mentalitás és hozzáállás lenne a követendő minta? Szerintem itt arról van szó, hogy a te fejedben él valami gyűlöltet-féleség a nevezet (egyébként valóban nem jó vezető) személlyel szemben és ezt „extrapolálod” rám is, mint olyasvalakire, aki írásával megingatta a hitedet abban, hogy Orbán a „megoldás”.

Végezetül: „A stílus: maga az ember!” – mondják a franciák. Ha elemzem az elérhető 76 kommentedet, akkor azokból egy érzelmileg rendkívül frusztrált személyiség képe rajzolódik ki, aki elfojtott indulatait és kiéletlenségét verbális agresszióval vezeti le, kihasználva a net anonimitását.

…Persze van erre az internetes közösségben téged és a hasonlókat tömören leíró szó is: TROLL.

Billy01 2010.08.04. 17:07:41

@Rózsa Misi:
Szerintem az ország akkor szabadulhatna fel, ha az MSZP és a Fidesz kézen fognák egymást és elmennének egy időre jó messzire. Az sem baj, ha magukkal viszik mostoha gyermeküket a Jobbikot.

Aha és akkor maradjon az LMP, mi? Ezt a fact!

Billy01 2010.08.04. 17:14:38

@piefke:

Amilyen könnyű ezeket a nyilasokat a fidesznek felhergelnie volt, olyan nehéz lesz lecsillapítani, amikor eljön a 30%-os munkanélküliség ideje.
Lehet, hogy ezek a nyilasok fognak szolgálatot tenni az országnak, amikor rájönnek, hogy át lettek bva és felkötik orbánt egy lámpavasra, ahogy a nemzetvezetőtől tanulták.
Mert ezután már végre lehet hajtani a Gyurcsányi reformokat, amelyek azóta is váratnak magukra. Vagy esetleg a Bokrosi gazdaság politikát.
süti beállítások módosítása