2010.07.05. 21:52 Szerző: piefke

Empátiahiány

…Gyerekek: nem kéne vele most már valamit tényleg kezdeni? Látjátok, hogy mennyire rosszul van szegény! Ti meg itt csak álltok és tanulmányozzátok. Jártatjátok a szátokat, „osztjátok az észt”… Te is Misi fiam: hát lovagias így viselkedni egy szegény, beteg emberrel?

Ti, akik olyan okosak, tanultak, műveltek vagytok, akikhez hasonló kvalitású orvosok a környéken nincsenek, akiket annyira jellemez az igazi européer mentalitás… És nincs bennetek egy szemernyi empátia sem?! És nem hogy nem segítetek rajta, hanem még gúnyoljátok is. Mások meg félnek tőle – pedig a betegtől nem tartani kell, hiszen nem pestises, a szentségit!

Ti még talán sosem voltatok betegek? Tök egészségesek voltatok örök életetekben? Ha a suliból lógni akartatok egy kicsit, akkor is direkt krétát kellett ennetek és feldörzsölni a lázmérőt? Látjátok: mert ti jó környezetből származó, finom úrifiúk voltatok, akiket a széltől is megóvtak gondos szüleitek – és ez lett az eredménye: fel sem ismeritek a betegséget, csak azért, mert titeket elkerült!

Folyton a felelősségvállalás fontosságáról papoltok – oszt közben hagytok valakit a szemetek előtt betegen vergődni! Ti szemetek! Lehet, hogy kurva okosak vagytok, de lélek az nincs bennetek egy szál se!

Igen, persze: furcsán viselkedik szegény feje – hiszen beteg! A feje, igen, pontosan az beteg neki. Meg a lelke is szegénykémnek – erre mondja azt az a nagyon vallásos haverja, hogy „lelki szegény”…

Bezzeg az egyszerű, tanulatlan, ám de jólelkű emberek! Igen, az emberek: ők empatikusak vele, pedig ezt a szót, hogy „empátia” nem is ismerik. Ők bezzeg még tisztelik is érte, hogy ilyen szépen, bátran viseli a betegségét. Nem bújik el valami koszos odúba: amikor csak teheti és az állapota engedi szegénynek, jár-kel, mindenkihez van egy jó szava!

Higgyétek el: nem ő a rossz, nem rossz ember ő, csak hát beteg! Az beszél belőle: a betegsége. Az az ő nagy baja! És nem is akar rosszat, nem akar ő senkit se bántani! Csak hát fél már mindentől és mindenkitől. Ne gondoljátok, hogy ti különbek lennétek, ha ti is olyan betegek lennétek: ti is kifüggeszttetnétek azt a Nyilatkozatot, ti se bíznátok senkiben, mindenhol rosszakaratot látnátok, akkor ti is furcsákat mondanátok… Bizony!

Na, gyerekek: csináljunk már vele valamit, könyörgöm, lássuk el a baját végre, ahogy kell!!!

…Vagy azt akarjátok, hogy ő lássa el a mi bajunkat???

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr1002131934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása