2010.06.09. 10:29 Szerző: piefke

26.

„…A kormány azt javasolja, jelzálogbejegyzés csak forintalapú hiteleknél lehessen.” – mondta a miniszterelnök tegnapi beszédében. Ez volt 29 pontjából a 26.

„A zemberek” világában a jelzáloghitel általában a lakás megvásárlásához, a ház felépítéséhez kötődik. Nem akarok most belemenni abba a vitába, hogy jó-e, ha egy saját fizetőeszközzel rendelkező ország polgárai magáncélú fogyasztásukat devizahitelekből fedezik – én most csupán a devizaalapú jelzálog-hitelezés egy speciális, ám korántsem elhanyagolható területéről írok: a beruházási célú hitelezésről.

Ha a Parlament valóban ebben a formában fogja elfogadni a devizaalapú hitelekhez kötődő jelzálogjog-bejegyzés tilalmát, akkor ezzel el fog lehetetlenülni minden olyan ipari, kereskedelmi, ingatlanfejlesztési, turisztikai, stb. beruházás, amelynek alapja nem forintalapú hitelforrás…

Jönne Herr Bosch, Herr Siemens, Herr Mercedes, Mr. Microsoft, vagy akár goszpogyin Gazprom (szándékosan írtam nem, vagy már nem létező személyneveket), szeretne nálunk beruházni egypár millió eurót, dollárt, rubelt – és nem fog tudni, mert „házi bankja” ugyan adná a pénzt, de kérné a jelzálogjogot…

Bízzunk abban, hogy a miniszterelnök beszédében csupán a tömörség kedvéért nem ment bele részeltekbe és nem arról van szó, hogy sem neki, sem másoknak a környeztében nem jutottak eszébe a posztban leírtak – mert ha mégis, akkor sajnos megint nem rendszerbe szervezett intézkedésekről, hanem „a zembereknek” leadott-beadott dumáról lenne csak szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr682068313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása