2014.08.03. 01:45 Szerző: Moin Moin

Időparadoxon

vadász.jpg

„This battle was over before it began.”

(„Ez a csata véget ért, mielőtt elkezdődött.”1)

Benjamin Martin szavai A hazafi c. filmből – 2000

 

 

(Ez az írás tele lesz „külföldiül való” fejezetcímekkel – hogy ezzel is érzékeltessem: mennyire nem a magyar politikusi észjárás és pártlogika szerinti gondolatmenet áll benne!)

 

„Кто там шагает правой? Левой! Левой! Левой!”2

Nemrég írtam egy posztot (EGYÜTTes győzelem) a balközép pártok önkormányzati választási esélyeiről, Budapestre kihegyezve, majd – maradva az önkormányzati választási esélyeknél – foglalkoztam a miskolci Pásztor-kérdéssel is (A jó Pásztor?). Ami e posztok megjelenése óta a balközép oldalon történt, arra utal, hogy marad a régi vonal – és ezzel maradnak a beprogramozott vereségek is. Meg lehet majd nyerni talán néhány budapesti kerületet, ám ez nem a baloldal győzelme lesz, hanem az illető polgármestereké, akik már éveken-ciklusokon át bizonyítottak. Mondhatni: őket nem azért fogják megválasztani, mert a baloldal jelöltjei, hanem annak ellenére…

Tudom, hogy mekkora erőlködés, tusakodás és egyezkedés folyik most a három baloldali párt között és tudom, hogy sokan e pártok vezetői közül „éjt nappallá téve robotolnak” – a semmiért. Mert az bizony csak egy nagy semmi lesz, hogy akad majd pár baloldali képviselő és polgármester: hiszen a kormány azt, akkor és úgy fog tudni csinálni ezekkel az önkormányzatokkal, amit, amikor és ahogyan csak akar.

Ahogy a felvezető idézet mondja: ez a csata eldőlt, mielőtt elkezdődne. Ebből következően pedig nem lenne szabad rá erőket és erőforrásokat elpazarolni!

 

„…Bringet dia’ gånz g‘wiß koa‘ Ehr’ngråiz”3

…Tudom, sokan azt mondják erre a pártapparatcsikok közül, hogy „Nem szabad levonulni a pályáról a meccs vége előtt: nem szabad az egész terepet önként átengedni a Fidesznek!” – de hát mi is az, amit átengednének? Pártucat ember képviselői fizetése?

Ha részt vesznek a balközép pártok az őszi önkormányzati választásokon, annak egyetlen gyakorlati haszna lesz – de az sem nekik, hanem a Fidesznek: legitimálják a választást. Cserébe viszont alaposan erodálják az amúgy is molyrágta, százéves bundának kinéző renoméjukat: még egyszer végig lesznek verve, még egyszer (aztán pedig négy éven át) el lehet mondani jó goebbelsi módra, ezerszer, hogy „a bukott baloldal…”. Bizony: a baloldal „önfeláldozó rohama” az ellenségnek hoz dicsőséget – a saját szavazóbázis pedig ismét kap egy megalázó, hitet romboló pofont…

Értelmes katona – és valamirevaló hadvezér - ilyet nem tenne!

 

„Du feiga‘ Jäga’, ‘s isch oa‘ Schånde”4

Persze, ahhoz, hogy levonják e pártok ezt a tanulságot és azzal nyíltan kiálljanak a támogatóik elé, jóval több őszinteség és merészség kellene, mint amennyit náluk az elmúlt években tapasztalhattunk. Pedig mi más ébreszthet hitet a szavazókban, ha nem az őszinteség és a merészség?

A baloldali pártelitek esze azonban – úgy látszik – sajnos más rugóra jár: a „nyüzsgés” és a Fidesz által kegyelemből és a hatalomlegalizálás céljából meghagyott pár stallum és kevéske pénz fontosabbaknak tűnnek, mint az ésszerű stratégiai célok.

Micsoda szégyene ez a „létező baloldalnak”, hogy nem mer egy nagy levegőt venni és leszámolni a saját belső kényszerpályáival! Avagy: ugyan miféle „demokratikus” párok azok, amelyeknek stratégiai döntéseit nem a közérdek, hanem az apparatcsikok kisszerű érdekei irányítják – és amelyekben még a vezetők is a belső klikkérdekekhez igazodnak? Az ilyen pártokat joggal utálja a nép és mi sem természetesebb, hogy nem szavaz rájuk.

…Mert bizony: ha ezt az immár hosszú évek óta csak károkat okozó ostoba – bár „szokásos” - stratégiát folytatják e pártok, akkor valóban csak a legkritikátlanabb, a hülyeség mellett elvtelenül, tetetetlen dodóként is kitartó fanok fognak rájuk szavazni („Feeeri, Feeeri!”), de ez édeskedés lesz: nem lesz meg még a minimálisan elvárt, azaz legalább néhány „jó káder” eltartásához-egzisztenciájához szükséges önkormányzati pozíció sem. Annak ellenére lesz így, hogy kollaboráltak a Fidesz választási rendszerével, ezzel legitimálva azt ország-világ előtt.

Csak a szégyen lesz meg!

 

„Un chef est un marchand d'espérance”5

Mindaddig, amíg csak szavakban és sajtónyilatkozatokban nyilvánítjuk „illegitimnek”, „exlexnek” a Fidesz-alkotmányon alapuló rendszert és az ezt a rendszert újból és újból „választói legitimitással” ellátó, gyakorlatilag automataként üzemelő választási rendszert is, ám amikor arra kerül a sor, bizony, sorra elindulunk e választási rendszerben – úgy mond – „megméretni magunkat”, addig mi is csak a Fidesz-mátrixba vagyunk bezárva. Addig szájdemokraták vagyunk – tele gatyával.

Ez nem hitelesít! Ez nem kelt bizalmat a potenciális választók körében!

Hogyan is adhatna valaki reményt az eccerű pógároknak arra, hogy lehet ez másképpen is, mégpedig hamarosan – ha közben az eccerű pógár azt látja, hogy az illető éppen azt teszi, amit az általa leváltandónak hirdetett rendszer elvár tőle. Aki nem mer, nem képes átlépni a demokrácia kijátszói által direkt az útjába helyezett akadályokon, az magát zárja be a nemdemokrácia uralta területre!

Sokan mondják, nem is csak buta emberek -, hogy „egy demokrata nem léphet túl a tételes jog határain, mert ezzel magát a jogbiztonságot, a jogrendszert és a jogállamiságot tenné tönkre”. De ez nem igaz: egy igazi demokrata éppen attól is demokrata, hogy „ha… a visszaélések és bitorlások hosszú sora… azt bizonyítja, hogy a népet teljes zsarnokságba kívánják hajtani”, akkor bizony tudja, hogy „kötelessége, hogy az ilyen kormányzat igáját levesse6.

…Mármost: a budapesti önkormányzati választáson való nem indulás az iga levetésének első lépése – és mint ilyen, nem „a vége” valaminek, hanem éppenséggel egy új kezdet. Nem „a baloldal végét” fogja jelenteni, hanem azt, hogy a baloldal immár képessé vált önálló politikára: önálló tematizálásra. Az első lépés a Fidesz-féle, örökösen „a magyar nép által adott felhatalmazásra” apelláló kamudemokráciában való részvétel megtagadása – a következő lépés pedig az, hogy létrehozzuk a magunk valódi demokratikus kapcsolatát a néppel: forduljunk a néphez olyan alapvető kérdésekben, amelyekre válaszolva maga a nép alakíthatja ki a saját szabadságát és az e szabadság biztosítékául szolgáló kereteket. Így a budapesti választási bojkott nem egy negáció, hanem egy új paradigma.

Ha hiszünk a pluralizmusban, akkor bizony képesnek kell lennünk elképzelni egy, a Fidesz-diktálta politikai paradigmán kívüli, attól teljesen független rendszert is. Elképzelni is, felépíteni is!

 

 

 

 

1 A film magyar nyelvű változatában ez a szöveg így szerepel: „Eldőlt, mielőtt elkezdődött volna.”

2 „Ki lépked ott jobbra? Balra! Balra! Balra!” – Vlagyimir Majakovszkij: Левый марш (Baloldali induló), 1918

3 „…Egészen biztosan nem hoz neked érdemkeresztet” – idézet a Jennerwein, a vadorzó c. bajor népballadából, 1860 körül.

4 „Te gyáva vadász, ez szégyen” – szintén a Jennerwein-Liedből

5 „A vezető egy reménységkereskedő” - Napóleon mondása

6 A mondatban szereplő két idézet a Függetlenségi Nyilatkozatból való - 1776

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr516569395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2014.08.03. 05:48:09

„a „szocializmus vezérei” aljas talpnyaló módon alkalmazkodtak nemcsak „saját” nemzeti burzsoáziájukhoz, hanem (maguk váltak azzá 1989-ben!) éppen saját államuk érdekeihez, hiszen az úgynevezett nagyhatalmak többsége már régóta számos és gyenge népet kizsákmányol, és leigáz”. LENIN: Állam és forradalom Előszó.
.Naiv, és gyermeki álom az is, hogy a burzsoázia meghajlik a szavazócédulák tömege előtt, amikor osztályuralma fenntartásáról van szó. A demokrácia frázisa csak addig kell a burzsoáziának, amíg az az ő melle előtt pajzs” Magyar Lajos 1919.
Néhány esztendőnként egyszer eldönteni, hogy a parlamentben az uralkodó osztály melyik tagja fogja a népet elnyomni, eltiporni — ez a burzsoá parlamentalizmus valódi lényege, nemcsak az alkotmányos monarchiákban, hanem a legdemokratikusabb köztársaságokban is. Forradalmi-demokratikus frázisok a falusi Jánosok félrevezetésére, és bürokratikus huzavona a kapitalisták kielégítésére, ez a lényege a becsületes koalíciónak. Lenin
„a felnőtt férfiak általános választójoga ma népszerű vesszőparipa, amely gyakorlatilag nem oszt, nem szoroz, viszont kielégíti a legenergikusabb, de legkevesebb gyakorlati érzékkel rendelkező néprétegeket” Oven 1902.
„a nácizmus jellegzetes példa az olyan politikai mozgalomra, amelyben alapvető ellentmondás volt a mozgalom (kispolgári) osztálybázisa, valamint (a (Ma a nemzetközi) nagytőke érdekeit szolgáló) programja és tevékenysége között” Jerzy J. Wiatr: A politikai viszonyok szociológiája Kossuth Könyv
"Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenntartsa saját uralmát!" Tolsztoj Leo 1902! beszoptuk!

explanatus 2014.08.03. 09:12:15

A fidesz a baloldal vezetőit betette egy egy mókuskerékbe ők meg futnak, futnak, futnak. A három versenyzős viadal kívülről nézve mókás, de ők komoly eredménynek tartják, ha egyszer egyikük, máskor másikuk bírja tovább tekerni. Ráadásul azt is elhiszik, hogy haladnak.

holisticpersonaldevelopment.com/sites/default/files/wpd4097cfa.gif

www.paracelsus-magazin.de/images/stories/paracelsus-magazin/032014/2014-03-Hamsterrad1.jpg

Husz_János_Puszita 2014.08.03. 11:32:45

Da schonde is barátom, hogy nem bírnak egy feddhetetlen pártelnököt és főpolgármester jelöltet találni maguk között, aki nincs benne nyakig a mutyiban. Hogy mondják a bajorok az öngólt? :)

ParaZita2 2014.08.03. 22:27:41

@Moin Moin:
Na és? Van ezzel valami gond?
Vannak idejétmúlt dolgok a világban, attól még nem paradoxon, a választók majd ítélkeznek.
Kérdés az, kit kívánsz megszólítani és mi az üzeneted.
(utolsó mondatodnál sokkal határozottabb állítás is megállja a helyét, bárki irányában is)

profilo 2014.08.03. 22:32:43

Ha úgy gondolod,hogy a balolközép(...vagy nevezd ahogy akarod...)pártok választástól való távolmaradása segít valamin,akkor tévedsz.
Ahhoz,hogy itt változás legyen,szinte a teljes politikai elitnek távoznia kellene.
Így felhívásod nem a balközép vagy ellenzéki vagy csudatudja milyen pártoknak,hanem a változást igénylő,a demokráciában elkötelezetten hivő szavazókhoz kellene szólni.
A Fidesz az ellenzék nélkül is remekül elvan.Az ellenzék is remekül elvan a felkínált "hatalomlegalizálás céljából meghagyott pár stallum és kevéske pénz" begyűjtésével.
Meg kellene próbálni azt is,hogy mit szólnának a hatalom birtokosa ahhoz,hogy tüntetőleg,mintegy passzív ellenállásként,milliók választják azt,hogy nem legitimálják szavazatukkal a jelenlegi struktúrát,politikai rendszert,hatalommegosztást.
Itt változás csak "lentről","alulról szerveződve" történhet.

Ambiorix 2014.08.04. 00:13:22

Ööö...mármint, hogy a tudjukmilyen figurákból álló baloldali establishment hozzon létre új demokratikus kereteket?
Sci-fi írással már próbálkoztál? :D

kicenzorált törzskommentelő 2014.08.04. 07:58:21

Nem értik meg egyesek: a ballib eszmeiség esélytelen.

ParaZita2 2014.08.04. 08:54:10

Többet várok aktív, self-promoted blogolóktól. :)
1134 klikk teljesen elhanyagolható társadalmi hatású, valóban csak "tükör van a falaimon, képek helyett" attitűd reflexiója.
Nem lehetne jobban fókuszálni? Realizmus, pragmatizmus hol marad?

Anselmo 2014.08.04. 09:41:57

"Ha részt vesznek a balközép pártok az őszi önkormányzati választásokon, annak egyetlen gyakorlati haszna lesz – de az sem nekik, hanem a Fidesznek: legitimálják a választást"

Miről is beszél a poszter??? A választás legitim, az nyer akire többen szavaznak. A baloldal problémája legfeljebb annyi, hogy nem szavaznak rá. Hogy miért nem? A rengeteg baloldali poszter nyilván jobban tudja ezt nálam (LOL. nem, nem tudja jobban).

Ben Franklin 2014.08.04. 10:02:42

Az eccerü pógár egyáltalán nem akarja látni hogy lehet ez ballib módra 'másképp is'.

2014.08.04. 10:04:39

De nehéz, de nagyon nehéz felfogni, hogy a magyar társadalom többsége semmilyen formában nem kér a balliberális mélydemokratákból.

bloghal 2014.08.04. 10:22:17

a magyar nép soha nem akart ballibet, jó.

azért pontosítsuk:

a magyarok annyira akarják a ballibet mint '56-ban akarták a Horthy-rendszert.

a poszt egyébként használhatatlan szófosás

Conchobar 2014.08.04. 10:27:15

"a következő lépés pedig az, hogy létrehozzuk a magunk valódi demokratikus kapcsolatát a néppel: forduljunk a néphez olyan alapvető kérdésekben, amelyekre válaszolva maga a nép alakíthatja ki a saját szabadságát és az e szabadság biztosítékául szolgáló kereteket." - Nincs új a nap alatt. Orbánék pontosan ugyanezt hangoztatták 2010-2011-ben, mikor elkezdték kérdőívekkel bombázni a jónépet. Aztán szépen abba is hagyták. Ez tulajdonképpen nem más, mint az ellenzéki pártok semmibevételének megideologizálása. Ami magát a népet illeti, neki teljesen mindegy ám, hogy fölötte a hatalmat a többi csoportot kiszorítva egyetlen csoport (az úgynevezett diktatúra esetén), vagy jobb- és baloldalnak mondott csoportosulások egymás közt békésen felosztva (az úgynevezett liberális demokrácia esetén), kartellként gyakorolják. Az ő számára így is, úgy is ugyanaz a dolog kimenetele

Conchobar 2014.08.04. 10:41:16

"egy igazi demokrata éppen attól is demokrata, hogy 'ha… a visszaélések és bitorlások hosszú sora… azt bizonyítja, hogy a népet teljes zsarnokságba kívánják hajtani'" - Akár honnan lett idecibálva/citálva, akárhogy is lett lefordítva, ez így egy nagy baromság. Egy csoportnak/kisebbségnek vagy az a célja, hogy megtömje a zsebét ('visszaélések és bitorlások hosszú sora'), vagy pedig az, hogy (valamiféle bigottságtól, szektás ideológiától vezérelve) zsarnokságba hajtson másokat. A kettő együtt leginkább csak a propagandaszövegekben tud előfordulni

nevetőharmadik 2014.08.04. 11:01:00

@Conchobar: v. ö.: genetikusan alattvaló. Vagy nem? :D

lenoardo999 2014.08.04. 14:51:19

De az első lépés megtétele után egyáltalán nem látszik lehetséges második: maximum annyi, hogy lehúzhatják magukat a vécén.

borzimorzi 2014.08.06. 12:38:25

Ha a baloldali pártoknak annyi eszük lenne, hogy képesek legyenek a fenti javaslat szerinti lépést megtenni, majd tematizálni a közbeszédet, akkor nem lenne szükségük rá hogy megtegyék, mert nem is kerültek volna ebbe a helyzetbe.

Disznók elé gyöngyöt? Analfabétáknak a világirodalom remekeit? Minek?

Üdv:
b

Moin Moin 2014.08.06. 13:20:25

@borzimorzi: Azért etetek disznókat, mert szeretem a sonkát!:-)

...Boid moch mo oa Schlocht!:-)))

borzimorzi 2014.08.06. 13:46:57

@Moin Moin: Ha csak úgy nem...
A második feléhez kérek szépen fordítást is. Köszi!

Üdv:
b
süti beállítások módosítása