2014.07.13. 11:55 Szerző: Bársony és Selyem

A remény neve Dubai?

d1.png

„Egy népet csak úgy lehet vezetni, ha jövőt mutatunk neki. A vezető: reménységmondó.”

Napóleon – 1769-1821

 

2014-et az Együtt nevében Bajnai Gordon azzal indította, hogy ez az év „a remény éve” lesz1. Ehhez képest az azóta eltelt fél év (az azt megelőző másfélhez hasonlóan) a teljes ellenzéki reménytelenségről szólt, olyannyira, hogy azóta maga a „mondó” is távozott a gyakorlati politikai mezőből. Aki ma reményt akar magának Magyarországon, az kénytelen azt Magyarországon kívül keresni: vagy az eszével és képzettségével nyugaton, vagy a szépségével és elszántságával Dubaiban…

Amiről ma itt szó lesz, arról írtunk már a Demokratikus tévedés című posztban, még a múlt év elején, az ez év tavaszi választásokra (ki-)készülő ellenzék viselkedése kapcsán (érdemes elolvasni). Hogy ismét elő kell vennünk ezt a témát - egy kissé más nézőpontból -, annak az oka nem más, mint hogy az ellenzékünk semmit sem tanult a két mögöttünk lévő választásból és láthatóan semmit sem változtat a stratégiáján és a gondolkodásmódján most sem, amikor az őszi önkormányzati választásra készül. Ez pedig azt jelenti, hogy továbbra sem képes betölteni a reménységmondó szerepét a magyar társadalomban: ezt a pozíciót továbbra is a Fidesz és a Jobbik birtokolja.

Reménytelenségbe süppedt alakok akarnak a választókban reményt kelteni maguk és a pártjaik iránt!

Ugyan mivel képes bármelyik baloldali párt is reményt ébreszteni a ma huszon-harmincévesekben? Eddig sem sikerült nekik, az elmúlt másfél évtizedben, a módszerek pedig nem változtak – és többnyire a személyek sem, de még csak a tanácsadók köre sem! Honnan higgyem el én, a „pályakezdő kvalifikált fiatal”, hogy ha ezek a pártok és személyek vezetnék a magyar társadalmat és ők szabnának kereteket a gazdaság működésének, akkor itt a teljesítménnyel lehetne boldogulni és nem a kapcsolatok révén – amikor e pártok szinte „tisztán kapcsolatiak”: zártabbak és klikkszerűbb a vezetésük, mint amilyen egy ultrabalos szektáé.

Alapvető tény, hogy ha egy (vagy, mint látjuk, három!) párt totálisan sikertelen az addigi stratégiájával és e stratégiákat kidolgozó vezetőivel-tanácsadóival, akkor két út közül választhat:

  • megmarad sikertelennek és lassan elsorvad,
  • új stratégiát és új stratégiai vezetést keres.

Mindaz, amit az utóbbi hetekben látunk, arra utal, hogy az első utat járják a magyar bal- és balközép pártok. Hogy miért, az a mi nézőpontunkból szinte mindegy is: minket csak a politika minősége és az ezzel elérhető teljesítménye érdekelne, a belső harcok, klikkezések és pozícióféltékenység egyáltalán nem! Amikor azt tapasztaljuk, hogy a vészesen közeli önkormányzati kampányra készülve megint csak azt számolgatják, hogy melyik helyre melyikük kutyája kölyke kerülhet (persze téve ezt titokban), azt pedig meg sem gondolják, hogy mit szólnak e jelöltek zöméhez és magához a módszerhez éppen azok, akiket „meghódítani, átbillenteni”2 kellene a választási győzelemhez, akkor – e választói célcsoporttal együtt - csak enyhe undort érzünk, de reményt, azt biztosan nem! …És amikor arról jön hír, hogy az egyik balos és persze demokrata párt törzstábora megver valakit, aki a legelemibb balos és demokrata értékekkel szembemenő3 miskolci polgármester-jelölést kifogásolja, akkor a levegő átható rothadásszaggal telik meg – a remény illata helyett.

…A potenciális szavazótábor elkezd csomagolni. maradnak a tompák, a karrieristák, a kivételezésre vágyók, a vakhitűek, az öregek és a totál hülye idealisták. Szép ország lesz!

Persze, vezetni könnyű lesz azt az országot, ez tény. Lehet, hogy erre játszanak – nem csak a Fidesz (róla tudjuk!), hanem az egész balközép vezérkar is? Hiszen annyit mindig ki lehet majd szorítani az ittmaradottakból, hogy néhány tucat pártgóré jól élhessen. Már csak azt az egyet kellene valahogyan kifundálnia a balközép ellenzéknek, hogy miképpen kaparinthatná meg a hatalmat, legalább néhány évecskére, amíg ismét felszívja magát anyagi téren? Mert erre még nincs meg a tuti módszere! Akárhogy számolgatják, sehogy sem tudnak összerántani elegendő birkát a „visszaszerzéshez”. Marad a remény – persze az ő reményük – abban, hogy majdcsak összeomlik a Fidesz-rendszer és akkor valahogy majd éppen bennük, balközépékben látják a tömegek az „alternatívát”…

…De ehhez nekünk már nem lesz közünk – és ehhez már nem mi fogjuk biztosítani az erőforrásokat! Lesz majd esetleg egy szép vetésforgó: egyik évben a Fidesz-fiúk dolgoznak a bányában, a másikban pedig újévtől a Gyurcsány-brigád vágja jó mélyre a csákányt, a szenet a MASZOP-féle gárda lapátolja, és Együtt tolja a csillét Szigetvári és Juhász - egészen Karácsonyig

 

 

 

1 A teljes újévi beszédét ld. itt: http://www.atv.hu/belfold/20140101-a-remeny-eve-bajnai-uzent-a-szavazoknak

2 Az „átbillenteni” és a „meghódítani” szavak Szigetvári Viktor és Vető Balázs 2012. augusztusi Átbillenteni, visszaszerezni, meghódítani c. tanulmányára utalnak – lásd itt: http://www.hazaeshaladas.hu/ftp/hesh_evk_elemzes_tordelt_v5__1_.pdf

3 „Balos és demokrata értékek” alatt mi természetesen nem a szokásos, e kifejezésekhez kapcsolódó részben ködös, részben vágyálmokkal és Kádár-nosztalgiával teli, részben populista szólamokat értjük – hanem a Ballib pártok: az esélyegyenlőség árulói?, illetve A jó Pásztor? című posztjainkban említett nyitott, teljesítmény- és kompetenciaalapú attitűdöt.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr226504627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2014.07.13. 13:02:08

Szerinted ennek lehet bármilyen pozitív kifutása 5 éven belül? Vagy jobb ha elkezdem felfrissíteni a német tudásomat?

explanatus 2014.07.13. 14:37:26

A magyar választó előbb a baloldalt kell legyőzze, mert a kétharmad belőle táplálkozik.

A magyar választó bölcsen döntött, legutóbb kétszer is. Harmadszor is bölcsen fog. A mai, baloldali pártoknak el kell tűnni a közéletből. A mai, baloldal visszaél a baloldali beállítottságú emberek bizalmával.

"Reménytelenségbe süppedt alakok akarnak a választókban reményt kelteni maguk és a pártjaik iránt!" --- ez bizony telitalálat!!!

Tavasszal a baloldali „szavazatszedő-túristák” bejárták az egymás között felosztott országot és sok helyütt számosan várták, hogy halljanak valamit, ami reményt adhat: a munkanélkülieknek, a fiataloknak, a nem fiataloknak, a leszakadó-romosodó falvaknak, de mivel ilyet nem hallottak, otthon maradtak, leszámítva azokat, kiknek mindig kötelező volt elmenni szavazni.

Magyarország nem ilyen baloldalt érdemel ! Nem szívesen lennék baloldali szavazók helyében, de bízom bölcsességükben.

nevetőharmadik 2014.07.13. 16:39:35

@explanatus: Én, mint nem kimondottan baloldali szavazó, a saját magam helyében sem szívesen vagyok :D

s.g.l. 2014.07.13. 17:57:17

2014 eleje óta eltelt másfél év?

azannya!

ez versenyév??

borzimorzi 2014.07.14. 15:42:41

A poszt kiváló, nem is először!

Viszont van benne legalább egy alapvető tévedés, ezért nem tud hatásos lenni. Ez: "Balos és demokrata értékek” alatt mi természetesen nem a szokásos, e kifejezésekhez kapcsolódó részben ködös, részben vágyálmokkal és Kádár-nosztalgiával teli, részben populista szólamokat értjük – hanem a Ballib pártok: az esélyegyenlőség árulói?, illetve A jó Pásztor? című posztjainkban említett nyitott, teljesítmény- és kompetenciaalapú attitűdöt."

Magyarországon baloldal csak olyan van, amelyik túlcsordul a Kádár-nosztalgiától. Ez a magyar politikai eszmepiacon legjobban eladható termék még ma is. A termék fő összetevői:
1.) A túlméretes állam túlhatalma: 2/3 a parlamentben és a legtöbb önkormányzatban, több százezer politikából élő parlamenti és önkormányzati képviselő, valamint a sleppjeik;
2.) az autoriter vezető, aki megjátssza a jó királyt, és mindenben dönt: országosan Orbán, helyben a saját szemétdombjaikon kiskakaskodó, a településeket fenntarthatatlan mértékig eladósító polgármesterek;
3.) az osztogatás, az erőn felüli szolidaritás azokkal is, akik nem szorulnak rá: ingyen utazás 65 felett a milliomosoknak is, szociális segély a Bentley-n furikázó vaskereskedőnek is, rezsicsöki a XII. kerület villanegyedében is;
4.) a veszteséges állami vállalatok folyamatos feltőkésítése közpénzből, a veszteségek lenyel(et)ése az adófizetőkkel: MÁV, BKV és egyebek.
5.) a nyereséget termelő vállalatok szemérmetlen kifosztása, hogy ne legyen erejük beruházni, ne legyenek képesek helytállni a piaci versenyben: Különadók, bírságok és ukázszerű hatóságiár-meghatározások, amelyek a bankokat, a közüzemi szolgáltatókat és legújabban az RTL-t sújtják, közben a legócskább őskomcsi demagógia a vagyonosabb cégek és emberek ellen;
6.) a "mi kutyánk kölyke" alapállás minden közpénzköltésnél Közgéptől le a legkisebb falusi trafikig, közben egalitárius hadovák eregetése.

Ennek a terméknek a gyártására több párt is szakosodott: a Fidesz, amely a legsikeresebb az eladásban, az MSZP, a DK, az Együtt-PM és az LMP.

A marketing legfőbb eszköze Magyarországon természetesen a gátlástalan hazudozás, a saját eredmények szemérmetlen felnagyítása, a politikai ellenfél sárba döngölése mellett.

Mielőtt a Fidesz ide delegált trolljai felhorgadnának, közlöm, hogy amikor a Fideszt is baloldali pártnak tekintem, pontosan azt teszem, amire Orbán Viktor kért. Konkrétan utasított, amúgy. Nem azt nézem, amit mond, hanem amit tesz. A szavazatvásárlási célú osztogatás, a rezsicsökkentés, az ingyenes utaztatás és a többi mind-mind szélsőségesen baloldali megoldások. A demagóg hisztériakeltés a bankok és a vagyonosabb cégek, magánemberek ellen és általában a piac ellen: kifejezetten kommunista attitűd. Az ész nélkül, CHF-alapon eladósodott emberek "megmentése" közpénzből: klasszikusan a legbutább baloldal módszere. Az előrelátó - bármilyen oldali - politikusok ugyanis efféle önsorsrontást eleve nem engedélyeznek egy pénzügyi analfabétákból álló nemzetnek. Hanem betiltják. Magyarországon a deviza-alapú hitelezés az I. Orbán-kormány idején kezdődött 1998 és 2002 között, és már akkor elejét kellett volna venni a későbbi tragédiáknak. A szocik sem voltak különbek, ők meg vagy azért nem merték betiltani, mert nem merték megkockáztatni a népszerűségvesztést, vagy azért, mert ők sem értették, hová vezet.

Ami a Kádár-korhoz képest új, és valóban saját "találmánya" a mai baloldali eliteknek, az az orosz és ukrán oligarcháktól elirigyelt, szemérmetlen lopászat és csillagászati korrupció. Éppen azért is képtelenek szavazói tömegeket aktiválni a baloldal azon pártjai, melyek épp nincsenek hatalmon. A vak is látja, hogy ezeknek az országról és a magyar nemzetről semmi mondanivalójuk nincs, nix vízió, nulla remény. Csakis annyi a céljuk, hogy a Fidesz után végre ők röföghessenek a vályú körül, a legzsírosabb cupákok megszerzésére legalkalmasabb helyeken. És ezért a célért bármit megtesznek, beleértve az antirasszista ellentüntető ütlegelését is. :-(

Mit kéne tenni igazándiból? Nos, most van egy kis dolgom, de pár óra múlva itt leszek, és elmondom, szerintem mit. Hátha addig másnak is eszébe jut, nem ördöngösség végigmenni a fenti gondolatmeneten és levonni a megfelelő következtetést.

Üdv:
b

borzimorzi 2014.07.14. 22:52:14

Uhh. Pedig igazán nem volt nehéz a feladvány...

A baloldalon egyszerűen nincsen niche. Konkrétan túltermelés van baloldali pártokból. A Kádár-korról nosztalgiázó, újraelosztásra rágyógyult kisemberekre és a nyugdíjasokra van rágyógyulva szinte az összes parlamenti párt.

Ezzel szemben a jobboldalnak csak a legszélén van egy párt, a Jobbik. Jobbközépen nincsen senki. A Fidesz szavakban ugyan oda tart, de a tettei hiteltelenítik, mert az intézkedése sorra-rendre a Kádár-nosztalgiára játszanak. Azok, akik valóban polgári, kapitalizmuspárti, vállalkozáspárti, jobbközép pártot szeretnének, azok réges-régen kiábrándultak már a Fideszből, hiszen a Fidesztől csak lózungokra tellett e téren.

Na, ezért gondolom én azt, hogy nem az osztódással szaporodó baloldali pártoknak kell prédikálnunk a "nyitott, teljesítmény- és kompetenciaalapú attitűd" üdvös voltáról. Azok ugyanis szemlátomást még ott sem tartanak, hogy a szavakat kiszótározzák belőle. Megérteni pedig kb. annyi esélyük van, mint a hétéves unokaöcsémnek arra, hogy jövőre lediplomázzon.

Ezért gondolom azt, hogy mérsékelt jobbközép pártot kell alapítani, konkrétan egy modern konzlib pártot. Ott van niche, mert ezt a réteget senki nem szolgálja ki, ennek a rétegnek az érdekeit senki sem képviseli. Bokros próbálná, de ő maga túl öreg, a pártja meg túl belterjes. Sem a kistőkéseket, sem a nagytőkéseket nem képviseli Magyarországon senki. Pedig konkrétan ők azok, akik eltartják az országot! A múlt év IV. negyedévében rekordot döntött a cégmegszűnések száma Magyarországon. Majd az idei I. negyedévben megdőlt az a rekord is. :-(

Márpedig hazánkban a KKV szektor adja a munkahelyek mintegy 3/4 részét, a multik, a bankok ill. a nagytőke meg a legjobban fizető munkahelyeket adják középvezetőtől felfele. Adóbefizetéseikkel ők viszik a hátukon az országot. Ha ezek szedik a sátorfájukat, akkor Orbánnak rövid idő múlva nem lesz miből jutalmaznia a vazallusait és fizető posztokat kreálnia a siserehadának.

Ahhoz, hogy az ezt az attitűdöt megértő és magáénak valló szavazóréteget meghódítsuk, ahhoz nem a kismillió baloldali párt elé kell gyöngyöket szórnunk. Csak beletapossák a sárba, ahogy a vályú felé tülekednek.

Ahhoz, hogy ezt a réteget meghódítsuk, ezzel összhangban álló programra és vízióra van szükség. Nem kell szégyellni a tőke érdekeinek képviseletét, mert tőke és tőkések nélkül vállalkozás sincsen, anélkül adóbevétel sincsen, és anélkül meg nincsen semmiféle szociális támogatás senkinek se. A redisztribúció bedöglik, és csak hitelekből finanszírozható tovább az ország, de nem sokáig. Kádár idején ott volt a Vasfüggöny, az értéktermelő emberek nem tudtak elmenni. Most el tudnak. És mennek is. Ezt a folyamatot mindenáron meg kell állítani! Mert ez a folyamat a nemzet vesztét okozhatja, ha további gyorsuló ütemben halad előre.

A valódi patriótákat a Jobbik gyűlölködése nem vonzza. Amit mi tudunk mondani, az igen!

Nem nagy durranás, de ezt kell csinálni. Aki megcsinálja, nyerni fog. A kérdés az, hogy nem úgy jár-e majd, mint az egyszeri hajdú, akinek a részeg kocsis kezéből sikerült ugyan kitépnie a gyeplőt, de csak a szakadék előtti utolsó pár méterre, mikor már mindegy volt...

Üdv:
b

borzimorzi 2014.07.14. 23:02:54

Itt van egy kiváló leírás arról, hogy kiknek a szavazataira hajt ma az összes parlamenti baloldali párt (inkl. Fidesz), sőt, jórészt még a széljobbos Jobbik is:
prolivilag.blogspot.hu/

Üdv:
b
süti beállítások módosítása