Bezárt kutyák.jpg

„Megállj, megállj, kutya Szerbia!
Nem lesz tiéd soha Bosznia!
Mert a magyar nem enged,
Míg a vére megered,
Bármennyit is szenved.”

Kovács Károly: Megállj, megállj, kutya Szerbia! (I. világháborús katonanóta) – 1914

 

 

A fiúknak minden kell – de írhatnám azt is, hogy a fiúknak mindenünk kell! Igen: a Fidesz-fiúknak. Kellett a manyup-pénz háromezer milliárdja – hogy vehessenek MOL-t és ne kelljen az IMF vigyázó szemeit magukon tudni, amikor épp lopnak. Kellettek a termőföldek – meg a velük járó EU-s támogatások is -, hogy a magyar vidéken ők és az övéik legyenek az urak, és hogy a falusi nép pisszeni se nagyon merjen. (Hiszen, ha ágál, nem kap melót a „nagyságos Fidesz urak” birtokán…) kellettek a trafikok, meg a dohánybiznisz és most kell a bankrendszer is… Kell nekik minden, ellopnak mindent – és mindenkitől, akinek van valamije…

…Hogy tőled még nem loptak? Hogy téged még nem ért kár? Dehogynem! Úgy hívják a károdat, hogy árfolyamveszteség. Úgy hívják, hogy szűkülő gazdaság. Úgy hívják, tönkretett-felélt jövő… Meg akarod várni azt, hogy a lakásod ajtaján is kopogtassanak, hogy az kell a Képviselő Úrnak, aki kinézte jártában-keltében magának? Mert erre van törvény, ha nem tudnád! Vagy meg akarod azt várni, hogy a bankbetéteid ne csak 3 hónapos lekötés esetén érjenek nominálisan is kevesebbet majd, mint amennyit betettél a bankba, hanem általában is? Meg akarod várni a rezsicsökkentés valódi hatásait?

Ugye, nem?!

…Az ok, amiért Orbánéknak minden kell, nem más, mint az, hogy ha minden, ami számít az országban, az övék, akkor rossz kormányzás mellett is jó eséllyel tarthatják meg a hatalmukat. Hiszen kiegyenlített tulajdoni viszonyok mellett, amikor az országban számos kormány- és hatalomfüggetlen gazdasági, társadalmi és politikai entitás létezik, a hatalom csak viszonylag jó kormányzati teljesítménnyel őrizhető meg – legalábbis demokratikus szabályok közepette. Nem véletlen, hogy a Nagy Gyűjtögetéssel párhuzamosan a demokráciát is szorgosan bontogatják, biztos, ami biztos alapon - így aztán és tovább gyűjthetik a vagyont és elkerülhetik a bukást és a büntetőjogi felelősségre vonást is…

…Gondolják ők!

Mert a valóságban a módszerük csak korlátos ideig működik: csak addig, amíg nem alkotnak szervezett többséget azok, akik immár nem hiszik el, hogy viszonylagos biztonságuk záloga a Fidesz-hatalommal való kollaborálás vagy a meglapulás.

A Fidesz legyőzésének eszköze a szervezett politikai többség létrehozása – vagyis az, amire a mai ellenzéki erők (ki ezért, ki azért) három éve nem képesek és semmi sem mutat arra, hogy erre az elkövetkezendő hónapokban képessé válnának! Ez az ellenzék nem kell azoknak, akik nélkül nincs Magyarországon sem politikai többség sem pedig kormányzati legitimitás: nem kell a létező ellenzék a GDP-termelő magyaroknak. Nem kell, mert hiteltelen, tehetségtelen, ötlettelen, önző és gyáva.

…Viszont kell nekik az, hogy megbukjon a Fidesz, mert ha nem bukik meg, akkor ők mennek tönkre! És ha tönkremegy az országot eltartó réteg, akkor vajon mi vár az országra? Akarja valaki is az államcsődöt? Mert az bizony gyorsan eljön, ha már több lesz a lyuk a költségvetésben, mint a még megszerezhető, kisajtolható tömőanyag. Ez a pont pedig közel van…

Nem kéne megvárnunk!

Most már minden épeszű ember belátja, hogy a fél éve még megmentőként ajnározott Bajnai tehetetlen – nemhogy a Fidesszel, de még az MSZP-vel szemben is. Csak mi, akik látjuk a bajt és érzékeljük a cselekvőképes politikai ellenzék hiányát, tudunk ez ellen tenni: ha néhány hónapra sokan fogják magukat és teszik félre a lapulós, kollaborálós, kivárós taktikát, amit eddig folytattak…

…Mindenki jöjjön: akinek elvették a manyupját, akinek elvették a trafikját, akit átvertek a földárverésen, aki nem jutott be az egyetemre, akinek a gyereke hoffmannizált suliba kénytelen járni, akinek megkurtították a szabadságjogait, akit átraktak egy másik választókörzetbe, hogy a nem-fideszes véleményével kisebbségbe kerüljön. Jöjjenek a diákok, akik rosszabb minőségű felsőoktatásért többet kénytelenek fizetni. Jöjjenek a negyvenhétezerből megélni kénytelenek és azok is, akik kilenc helytett csak három hónapig kapják a munkanélküli segélyt.

Jöjjenek, akik előtt hiteltelenek a szocik és akik szegény, jobb sorsra érdemes, folyton csak „reagáló” Bajnait politikai impotensnek tartják és azok is, akik három éve még láttak valamit az LMP-ben, de azóta tudják, hogy nem, mégsem… De jöjjenek azok is, akik nemzeti érzelműek, de valahogy a lelkük legmélyén mégsem tudnak abban hinni, hogy az egész világ valóban csakis a magyarok vesztére törne és hogy akkor eljönne a jó élet, ha legyilkolnánk a cigányokat. És jöjjelek a külmagyarok is, akik felfogják, hogy egy világröheje Magyarország-anyaország, amelyet egy bűnbanda tart a markában, annyit sem képes rajtuk segíteni, mint annak idején Gustav Husák, vagy Nicolae Ceaușescu.

Jöjjenek a bankok és a multik, akikben a kormány (abszurd kép!) „ellenséges fejőstehenet” lát – és jöjjenek mindazok, aki banki és multiügyfelek és akik ma azért kénytelenek jóval többet fizetni ugyanazért a szolgáltatásért. Azért kénytelenek többet fizetni, mert a kormány a saját uralomvágy ösztönözte dilettáns lépéseivel a költségvetésen ütött lyukakat a multikon keresztül az emberekkel fizetteti meg.

…Most egyetlen feladat van: olyan ellenzéki erőt képezni, amely eldönti a 2014-es választást – eldönti akkor is, ha esetleg Orbánék trükköznének. Olyan ellenzéket csinálunk, amely a „létező ellenzék” kis számításait, öncéljait követhetetlenekké teszi: egyszerűen leteszünk eléjük egy papírt – és csak akkor kaphatnak részt a jövőből, ha mindazt pontról pontra vállalják, ami ott áll. Mert ahogy a Fidesszel sem lehet a szép szó és a „Majdcsak megjavulnak!?” stratégiájával boldogulni, úgy a mi mai ellenzéki pártjainkkal sem lehet. Ők is csak abból az erőből értenek, amely – ha nem engednek neki – elüti őket a hatalom halvány esélyétől is.

Magyarország történelmében eljött az a pillanat, amikor a mozdulatlanság, a nemcselekvés, a kivárás már nem működik, már nem lehet vele elboldogulni. Kell cselekedni – és lehet is, mert nincs valóságos erő, amely ebben megakadályozná az embereket. Csak a saját megszokott passzivitásuk, össze nem fogásuk és gyakorlati apolitikusságuk az akadály – mert a Nagy Akadálynak képzelt Fidesz-hatalom valójában nagyonis gyenge! Bár úgy szokás tartani, hogy ez a Nagy Fidesz-hatalom mindent átsző, mindenre rátelepül és mindenkit a zsebében és a markában tart, azonban ez csak egy rossz és téves közmegegyezés. Ezt csak el akarja hitetni velünk a Fidesz-hatalom és el akarjuk hinni, hogy ez adjon nekünk felmentést a személyes cselekvés alól. „Nem tehetek semmit – mert ha ugrálok, kirúgnak!” „Nem tehetek semmit, mert nincs hova fordulnom támaszért!”… De mi van, ha az egész ország elkezd ugrálni? Akkor kit rúgnak ki? És: igenis van hova fordulni! Tudniillik: egymáshoz – a magunk alkotta erőhöz!

Ez az erő azért kell, mert való igaz, hogy egy országos „ugrálást” senki más nem fog sem meghirdetni, sem megszervezni, sem koordinálni. A szakszervezetek? Ugyan már! Azok vagy nem is léteznek gyakorlati szervezőerejüket tekintve – mert érdektelenekké és hiteltelenekké váltak, vagy pedig pártok zsebében vannak. Vagy valamelyik eleve impotens és/vagy hiteltelen párt? Na, ne! Az ország azért nem ugrál még, azért nem ugrott talpra és ugrott neki a Fidesz-hatalomnak, mert nem volt olyan erő, szerveződés az országban, amelyben ott volt a tetterő, az elhatározás - és amelyben bízni is lehetne, mert e bizalom alapjául önmaga visszaellenőrizhetőségét kínálja az embereknek.

Kell egy, az állampolgárok alkotta, visszaellenőrizhető erő, amely megszervezi az ország talpra ugrasztását. És egy talpon lévő néppel szemben az a párszáz Fidesz-korifeus akkor is tehetetlen, ha papíron övék az ország – hiszen ha mi, emberek azt az országot nem működtetjük nekik tovább, akkor az ország és a hatalom kihullik abból a néhányszáz kézből…

Mi pedig magyar állampolgárok, szépen felvesszük – és odaadjuk arra érdemesebbeknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr845422047

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.24. 12:39:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.23. 21:56:29

"a Nagy Akadálynak képzelt Fidesz-hatalom valójában nagyonis gyenge"

A közvéleménykutatási eredményeket láttad?

ásványi répacukor 2013.07.23. 23:04:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Szoktál te beszélgetni ismerőseiddel,szomszédaiddal? ( Ugye mindenki el van ájulva a "jobban teljesít"-éstől!)

csikarcsi 2013.07.24. 04:24:55

Kedves Szerző! Mutasd meg azt az embert, és én rögtön csatlakozom. Ha Te sem tudod ki az, akkor ez a cikk is csak pusztába kiáltott szó.

Doberdo 2013.07.24. 06:57:18

@csikarcsi: Nálad van a két pont !

savanyujóska 2013.07.24. 08:13:25

"Mindenki jöjjön!"
Jó, de hová?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.24. 08:55:17

@toportyánzsóti:

Igen, ez a jó az össszeesküvéselméletekben: mindent lehet velük bizonyítani és annak az ellenkezőjét is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.24. 08:56:09

@ásványi répacukor:

Nem élek Mo-n, de van kapcsolatom több emberrel. A többség nem akar se Fideszt, se MSZP-t.

Becsületes brigantik 2013.07.24. 09:08:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Épp erről szól a poszt!:-)

...És persze az ebből szükségképpen következő teendőkről - már ha az a bizonyos "többség" tényleg mást akar, mint amit a Fidesz-szoci kombó tud nyújtani!

savanyujóska 2013.07.24. 09:25:51

@ásványi répacukor: "Szoktál te beszélgetni ismerőseiddel,szomszédaiddal? ( Ugye mindenki el van ájulva a "jobban teljesít"-éstől!)"

Nincs ellentmondás. Az egy dolog, mit mond a magyar, és az egy másik, mit tesz. Nekem is minden ismerős és ismeretlen, akivel beszélek, szidja a Fideszt, mint a bokrot. Ugyanakkor az is tény, minden közvéleménykutató toronymagas Fidesz vezetést mér. Amikor 94-ben a szocialisták agyonnyerték magukat, nénikém az óvodában, ahol dolgozott, csinált egy rögtönzött magán-közvéleménykutatást. Több mint száz embert interjúvolt meg a szülők közül, és mindenki esküdözött, hogy ő aztán nem szavazott ezekre. Senki nem szavazott a szocikra, mégis vagy 80 százalékos többséggel nyertek a körzetükben.

savanyujóska 2013.07.24. 09:28:55

@Becsületes brigantik: "az ypszilon@gmail.com"

Ez egy emil cím. Ezen tegyem fel a kérdést, és akkor választ kapok rá? Kormányváltó konspiráció?

Becsületes brigantik 2013.07.24. 09:46:10

@savanyujóska:

Ja, genau!:-)

...Vagy azt hitted, hogy a három és fél éve beindult ProgBlog csak valami humánértelmiségi-politológusi maszturbáció?:-)

Becsületes brigantik 2013.07.24. 09:47:43

@savanyujóska:

Egyszerű a magyarázat: van 1,9-2 milla Fideszes, ők a relatíve legnagyobb erő, mivel az összes többi (Maszop, Bajnai, LMP, stb.) a többség szemében teljesen lefogadhatatlanok és nincs más, akit a közvélemény-kutatók előtt támogathatnának.

Ezeknek kell az új erő.

savanyujóska 2013.07.24. 15:14:26

@Becsületes brigantik: „Vagy azt hitted, hogy a három és fél éve beindult ProgBlog csak valami humánértelmiségi-politológusi maszturbáció?”

Majdnem pontosan. A blogírást általában intellektuális önkielégítésnek szoktam nevezni.
Nem sértésnek szánom.

„Ezeknek kell az új erő.”

Így van, erő kell nekik. A magyar szemében a politikus egyik legmegbocsáthatatlanabb bűne a gyengeség, ezért nincs esélye Bajnainak, és egyebek között ezért volt vétkes hülyeség idejekorán belökni őt a politikai küzdőtérre. De ti hogyan és mivel akartok erőt felmutatni?

Becsületes brigantik 2013.07.24. 15:51:07

@savanyujóska:

"...ti hogyan és mivel akartok erőt felmutatni?": Berúgunk, oszt törünk-zúzunk, meg ütünk mindenkit, akit csak elérünk! Te is kaphatsz egy maflást - hacsak idejében be nem állsz közénk!:-)))

legeslegujabbkor 2013.07.24. 16:46:34

"egyszerűen leteszünk eléjük egy papírt – és csak akkor kaphatnak részt a jövőből, ha mindazt pontról pontra vállalják, ami ott áll."

Ezt most Schmuck Andor 15 pontja után? :)

Becsületes brigantik 2013.07.24. 16:53:38

@legeslegujabbkor:

Sch. Andort tegnap levágtuk - a húsából minden magyar szépkorú kap alanyi jogon 20 kg-ot!

legeslegujabbkor 2013.07.24. 17:05:13

@Becsületes brigantik:
Nem tudom, hogy ennek a cserének örülnének-e, a "Mindenkinek a fazekában egy tyúk főjön" projekt helyett.

Becsületes brigantik 2013.07.24. 17:31:08

@legeslegujabbkor:

Azt még IV. Henrik ígérte a franciáknak - az ő politikai karrierje rossz véget ért, látható, hova vezet populizmus!:-)

hunorr 2013.07.25. 00:40:17

Mi ez a bullshit? Definiáld már a visszaellenőrizhetőség működését.
Utána meg siess a cselekvéssel, mert már 38 ember kedvel!!! Reggelre forradalom!

Becsületes brigantik 2013.07.25. 01:11:29

@hunorr: "2013. 07. 04. óta tag, 4 hozzászólás"

Komoly!

Hess picsába, Fidesz-bértroll!:-)

savanyujóska 2013.07.25. 10:18:10

@Becsületes brigantik: „Berúgunk, oszt törünk-zúzunk, meg ütünk mindenkit, akit csak elérünk!”

Érdekes program, és mindenképpen eredeti, de nekem túl unortodox.

explanatus 2013.08.04. 12:46:24

Blogosok! Talán nektek is jönni kellene! Ha meg tudnátok állapodni/egyezni egy közös akcióban mindannyian profitálhatnánk belőle.

„…Most egyetlen feladat van: olyan ellenzéki erőt képezni, amely eldönti a 2014-es választást „

Te blogod egyedül erre nem képes, a többi erre egyedül ugyancsak képtelen. Keressétek meg egymást, fogjatok össze, így az erők eredője egy irányba hatna. Vagytok jópáran, akik hatni tudnátok, ha összeálltok.

tamas11 2013.08.07. 14:36:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
a szavazóképesek 23-27 %-a? És ebben mind benne vannak a hatalomfüggők is, akik egy másodperc alatt "természetesen" átpártolnak, átfordulnak, a félénkek ("bérrettegők"- bér nélkül...), meg a külhoniak is talán(?)
És mindenki hozzon magával egy EBESZ megfigyelőt.

tamas11 2013.08.07. 15:04:12

a blogszférában nem jelenik meg, nem mutatható fel erő. Az utcán sem.
A választás az egyetelen fórum, ahol keretet adhat önmagának, amennyiben tiszta a választás. Ez viszont kétes, már jóelőre, mivel a kinti szavaző álláspontja nem intakt: preferálnia kell a fennálló párt hatalmat, Ami állami pénzből, állami köntösben jelenik meg.
"Aki magyar, ezzel a kisebbséggel tart..."

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 16:44:13

@tamas11:

Az aktív lakosság számít, s nem azok akik eleve nem akarnak senkire se szavazni.

tamas11 2013.08.09. 22:39:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
igen, aki nem fog szavazni, az számít leginkább - amennyiben mégis szavazna. te is elfelejted már ebben a tomboló demokráciában, hogy a szavazás alanyai nem a politikusok , hanem a megszólítandó "lakosság".
süti beállítások módosítása