2013.04.08. 23:07 Szerző: Cincinnatus

„Verjük meg a medvét!”

Növekedés.jpg

„Egy szót se szólsz, legföljebb frázisokat mormolsz, és sejtelmesen mosolyogsz. Abban a percben, hogy mást teszel, megromlik az egészségi állapotod, és vissza kell vonulnod a közéletből.”

Szabó Magda: Az a szép, fényes nap - 1976

 

 

Mióta csak létezik és működik a „több mint kétharmad”, kérdés, hogy le lehet-e győzni majd – és ha igen, kik és hogyan győzik majd le? Eleinte, még 2010-ben, sokan elütötték ezt a kérdést azzal, hogy „még túl korai, még nem aktuális”, vagy éppen beleláttak egyes ellenzéki pártokba olyan perspektívákat, amelyeket azóta nem igazolt az élet. Sem az MSZP nem volt képes visszaerősödni, elfogadhatóbbá tenni magát, sem az LMP nem nőtte ki magát váltópárttá, sem a Jobbikból nem lett a jobboldal vezető ereje. Most ott tartunk, hogy ha még elvégeznénk is azt a képtelen matematikai műveletet, hogy összeadjuk az összes ellenzéki párt támogatottságát, még az egyáltalán nem összeadhatókat is, akkor sem jönne ki nagyobb szám, mint a Fideszé. Azé a Fideszé, amelyet pedig a választók háromnegyede le szeretne váltani. Bő egy évvel a választás előtt úgy néz ki, hogy vagy egy, az ország háromnegyede által elutasított párt fogja vezetni az országot legalább újabb négy évig, vagy senki.

De fel lehet tenni a Fidesz leválthatóságának kérdését másképpen is: vajon leváltható-e az a párt, amely az ország legtöbb elérhető és bevethető erőforrása felett rendelkezik? Az a párt, amelynek háttértámogatói évente többszáz milliárdos, a költségvetésből jövő bevétellel rendelkeznek. Az a párt, amely így vagy úgy döntő médiafölénnyel indul neki bármiféle kommunikációnak. Az a párt, amely rövidebb távon gyakorlatilag szinte korlátozhatatlanul bírja a törvényhozó hatalmat. És az a párt, amely jól tudja, hogy ha veszít, akkor örökre veszít, ezért szinte majdnem mindent megér neki a győzelem. És az a párt, amely tudja, hogy ha nyer 2014-ben, akkor egy olyan útra kényszerül, amely minden eddigi kihívásánál nehezebb és (hogy úgy mondjam) „meredekebb” is lesz. Az a párt, amelynek hosszabb távon immár egyszerűen nincs jó lépése, amely csak húzhatja az időt. Az a párt, amelyet több mint két évtizede gyakorlatilag ugyanaz a pár ember vezet – és birtokol. És az a párt, amelynek minden ereje a hatalomra van ráépítve: ha az elvész, összeomlik minden!

Összefoglalva az eddigieket: egy olyan párt birtokolja a hatalmat, amelyet az ország zöme nem akar és nem támogat és ezt a pártot csak az tarthatja a víz felett, ha birtokolja a hatalmat, továbbá az is tény, hogy ez a párt nem képes megújulni. Mindez pedig azt jelenti, hogy a Fidesz nagyon sérülékeny.

…És vannak is szép számmal aspiránsok a „Fidesz-medve” megverésére, ám ezek az ajánlkozók rendre olyanok, mint amikor a viccben a nyúl és az egérke szövetkeznek arra, hogy „Verjük meg a medvét!”… Sem erő, sem szervezettség, sem végrehajtható, részleteiben is kidolgozott stratégia nincs hozzá.

Hogy kell „megverni a Medvét”?

Itt rögtön elő szokott jönni a választási törvény (ami egyébként még nincs is készen és ugye bármikor át is írható!). Jön a szokásos szöveg az összefogáskényszerről – és persze ennek szokásos ellenérveiről is. De arról nemigen esik szó, hogy a („demokratikus”) ellenzék, mint írtam, még egyesült erővel is sokkal gyengébb, mint a Fidesz és esélye sincs, ha nem mobilizál még másfél millió választót! Ezt az „apró problémát” diszkrét hallgatás veszi körül.

Mára világossá vált: sem az MSZP, sem az új Bajnai-párt nem lesz képes komoly mozgósításra ebben a közegben. A hallgatás oka is az, hogy ezt az érintett pártok nem akarják beismerni – mert abból komoly pozícionálódási kérdések adódnának számukra. Be kellene ismerniük továbbá azt is, hogy ők nem alkalmasak erre a feladatra – kell még valaki, aki ezt megteheti és akinek van annyi hitelessége, hogy az általa bevonzott szavazótömeg még abba is belemenjen, hogy „ezekkel” kell majd együttműködni. És el kellene fogadnia az MSZP-Bajnai kombónak még valamit, ami talán még az előzőnél is fájdalmasabb lenne: az általuk elérhetetlen, megmozdíthatatlan szavazókat bevonzó politikai erőnek át kellene adniuk a vezetést. És pedig azért, mert ők, ketten, éppen azért nem vonzóak ennek a ma még párttalan közegnek, mert nem képesek az országot új, dinamikus és sikeres pályára állítani. Azért nem alkalmasak ők, ketten a vezetésre, mert „nincs bennük” az, ami ehhez a dinamizáláshoz kell: ötlettelenek, régi rutinok rabjai és nem látják a sikeres Magyarország útjában álló igazi akadályokat. Vezetni pedig annak célszerű egy új úton, aki ismeri azt az utat.

Bizony, nehéz a „létező (demokratikus) ellenzék” dolga: egyszerre kell elismernie, hogy a saját győzelméhez nálánál erősebb szövetségesre van szüksége, és hogy át kell adnia a vezetést ennek a szövetségesnek. Olyan ez, mint amikor a II. világháború elején Nagy-Britanniának el kellett ismernie a másodrendű hatalommá válását: egy régi, számára abszolút kedvező világnak egyszer s mindenkorra vége. Ha ebben az újrafogalmazott demokratikus egységben verik meg a Fideszt, akkor az a győzelem – és az azt követő kormányzás is - nagyon különbözni fog a 2002-es és 2006-os győzelmektől és az utánuk következő „(szabad-)rablóvilágtól”.

Azért is kínos amúgy a „létező ellenzék” helyzete, mert ha lesz egy erős, új politikai erő, akkor attól marginalizálódik, ha pedig nem, akkor a maradó Fidesz-túlhatalom miatt. Alapvetően az ő helyzetük is a Fideszéhez hasonló: nincs már igazán jó lépésük. Bizony: ma ott tartunk, hogy a meglévő magyar politikai erőkkel gyakorlatilag elképzelhetetlen a kibontakozás. Ha ki akarunk kerülni a csávából, akkor új megoldásokra és új megoldókra van-lesz szükségünk!

…De jelenleg semmi sem utal arra, hogy lesz ilyen új megoldó – és senki sem hisz ebben, senki sem tudja elképzelni ezt! Mi sem igazolja ezt jobban, mint hogy a „hivatalosan legalaposabban mérlegelők”, azaz a bankárok sem számítanak arra, hogy 2014-ben megszabadulnak a nekik annyi kárt, kellemetlenséget okozó és őket annyiszor bolonddá tévő Fidesz-hatalomtól. Mert mi történt ma a Nemzeti Bank és a kereskedelmi bankok (többségének – mert nem volt ott mind!) találkozóján: a Bankszövetség régi-új elnöke ezt találta mondani: „Aki gúnyolódik Matolcsyn, Magyarország ellen dolgozik. A jegybank független, a bankoknak ezt tiszteletben kell tartaniuk, jó volna, ha a sajtó abbahagyná ezt a "gyűlölködést". Aki ezt teszi, az ország mellett a "saját pénztárcája ellen dolgozik".

Hát igen: ez a totális lefekvés stratégiája! Kezdjük a vége felől felfejteni: nyilvánvaló, hogy a bankárok (egy része legalábbis) úgy érzi, hogy „a saját pénztárcája ellen dolgozik”, ha megpróbál „gyűlölködni” az általa „reálisan” leválthatatlannak tartott Fidesz-hatalommal. Hiszen az eddig minden ellenségét eltaposta – így a neki ellenálló bankok-bankszféra is úgy gondolja: jobb kollaborálni és akkor talán kevesebb veszteséggel megússzák… Ami pedig a „független” magyar jegybankot illeti: nyilvánvaló, hogy az éppen hogy nem független – mármint a kormánytól. Itt a „függetlenség” bankárszempontból azt jelenti, hogy a Magyar nemzeti Bank, a kormánytól való abszolút függőségéből következően, immár függetlenítette magát a gazdasági racionalitástól, így ezzel kell számolniuk a bankoknak is. Fentebb az angolok II. világháborús példáját hoztam fel – most szintén e háborúból hozok példát a magyar bankok (többségének) viselkedésére: ez a nácik által megszállt országok kollaboránsaival rokon, akik ezzel próbáltál túlélni a megszállás éveit.

Ez, természetesen, a történelem tanulságai szerint, hibás stratégia. Régi magyar közmondás, hogy a lejtőn nincs megállás: ha egyszer elkezd valaki engedni a hatalomnak és nem keres ellene azonos érdekű szövetségeseket, akkor elveszett: be fogják darálni! Egy hosszú távon nyilvánvalóan és „forint-fillérre kiszámíthatóan” fenntarthatatlan, mert az erőforrásokat még csak szinten tartani sem képes hatalommal nem érdemes és nem racionális kollaborálni.

Amikor Magyarországon a ’80-as évek végén létrejött a kétszintű bankrendszer, azaz: a Nemzeti Bank kivonult a vállalati szféra finanszírozásából, ez nem véletlenül történt, hiszen egy piacgazdaságban egészen más egy központi bank és a kereskedelmi bankok feladata. És ha e kettőt összevegyítik, akkor a végén egyszerűen kezelhetetlenné válnak az üzleti kockázatok. Nem lehet elhatárolni a magánveszteségeket a közpénzektől – vagy legalábbis nagy lesz erre a kísértése egy sikertelen hatalomnak, mint ahogy ezt a mostani „unortodox” MNB-s vállalkozásfinanszírozási ötlettel is bizonyították! És: ismét közelebb került egy lépéssel az ország a 23 éve odahagyott tiszta államszocialista modellhez. Meglássátok: eljön még az idő, amikor ismét nem lesz szektorsemleges a magyar gazdasági szféra: lesznek (vagy már vannak is) „kegyelt” és veszíteni nem tudó „állampárti vállalatok” és lesznek a többiek, akikkel lesz, ami lesz… Sokaknak még talán tetszeni is fog ez, hiszen sok magyar vállalkozó kedvenc szava mai is az állami támogatás – ugye, ismerős ez a kifejezés, még a szocializmus korszakából? … Csakhogy annak mi lett a vége? A felélésre felvett hitelek összedöntötték a rendszert. Most is csak ez lehet…

…Na, van még kedvetek tovább játszani azt a játékot, amelyben csak a Fidesz nyerhet 2014-ben? Nekünk nincs – és ebből teendők következnek!                                                       

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr605212626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ehes 2013.04.09. 10:19:05

Nagyon jó!Gratula!

megfigyelt 2013.04.09. 10:24:58

Ne álmodozzon senki a FIDESZ leváltásáról.Az ellenzéki pártok főleg az MSZP nem látja be,hogy jelenlegi támadható korrupt képviselőkkel semmi esélyük/ Puck és korrupt bandája lépjen le/. Szerencsés lenne Bajnai mögé egy uj arcokkal kiegészített ellenzéket felsorakoztatni amire nagyon kevés az esély.

kuszkusz1 2013.04.09. 14:46:21

"Szerencsés lenne Bajnai mögé egy uj arcokkal kiegészített ellenzéket felsorakoztatni amire nagyon kevés az esély."

Valóban. Nem sok esélye van annak, hogy materializálódik a test nélküli légből egy óvónéni aki a vezetőkötél mellett felsorakoztatja az ellenzéket Bajnai háta megett.

Husz_János_Puszita 2013.04.09. 16:06:56

Nincs kedvem, ezért lépek, amint megtehetem.

A választ adók 55%-a akarja leváltani a kormányt, nem a háromnegyede. És akkor még a határon túliakról nem beszéltünk. Aki közülük felelősségteljes, nem szavaz, mert nem érzi korrektnek, hogy beleszóljon más ország polgárainak belügyeibe. A nacionalista érzelműek annál inkább. Aztán ott van még a csalás eshetősége.

Az időköziken sorra nyer a Fidesz. Nem érzem azt a dühödt kormányváltó hangulatot, de lehet jobb is így. Kár, hogy nagyon drága tanulópénz lesz.

Nap Pali 2013.04.09. 23:42:54

a polgárok 80%-a nem támogattya a feudál náci komcsi rezsimet

ellenben a b-közgépes fidesmaflaálam már "szilárd"

a feloldása az álamcsőd és a belháború...

dr.O.Vicktor dicktátort meg kell dönteni erőszakkal...

Rwindx 2013.04.10. 01:20:13

A poszternek nem tetszik a demokrácia?

Ugyanis ha a fideszt 75% utasítja el, akkor a többi pártot legalább 90%. Akkor ki fog kormányozni? Senki? Az igazán szép anarchia lenne.

Ugyan én is elsősorban protest szavazó vagyok, de ez még nem befolyásolja azon tényt hogy nem azt veszik számba választásokon kit utasítanak el kevésbé, hanem azt hogy kit támogatnak többen.

Szörnyű.

Blogger Géza 2013.04.10. 02:28:50

Sok hülyeség egymásra hordva. Ha 75% le szeretne váltani egy kormányt, akkor 75% elmegy, és az ellenzékre szavaz. (Lásd 2010. amikor ez az arány 80% felett volt - legalábbis a résztvevőkön belül.) De most sem a közvélemény-kutatások, sem az időközik nem ezt mutatják. Az, aki el sem megy, az nem akarja a kormányt leváltani, hiszen azt otthon maradással nem lehet megtenni. Az akarja leváltania a kormányt, aki elmegy ÉS az ellenzékre szavaz, ez most kb 20-30%, ha posztoló logikáját követjük.

Továbbá a Fidesz simán túlélte, hogy 2002-ben nem nyert, minden hülye jóslat ellenére is, amelyik párt szétesett a vereség után, az az MSZP (kivált Szili, Gyurcsány, egy rész Bajnaista lett...) Ez unalmas, valami újat kellene kitalálni.

magyar ember teli szájjal 2013.04.10. 06:19:27

Itt mindig is az állambácsi jelentette a megváltást, a cégeknek meg az állami megrendelés és állami támogatás. Ne tegyünk úgy, mintha bárki is mást akart volna itt bármikor, vagy mintha az mszp vagy bajnai másban gondolkodnának.

GONOSZ 2013.04.10. 06:22:01

A helyzet jelenleg patt és úgy tűnik nincs elmozdulás. Az emberek butaságból és lustaságból szavazni sem mennek el és minden marad ahogy van.
Persze ha lenne olyan politikai erő aki erő tudna lenni és pláne hiteles, nos akkor más lenne, de nem az és nincs.

Link elek 2013.04.10. 06:42:52

S a sírt, hol nemzet süllyed el,
Népek veszik körül,
S az ember millióinak.
Szemében gyászkönny ül.

ennek az orszagnak vege

2llkedő 2013.04.10. 07:04:39

"Mára világossá vált: sem az MSZP, sem az új Bajnai-párt nem lesz képes komoly mozgósításra ebben a közegben."

Ahhoz, hogy mozgósítani tudjanak, először is az embereknek ki kell józanodniuk. Jelenleg még a deríliumos állapot van. A kijózanodás gyötrelmes, sokszor fejfájós tud lenni. Erre van a mondás, hogy kutyaharapást szőrivel (emúttnyócév, Gyurcsány-Bajnai eladósította az országot, a zsidók, a multik, stb).
Bódult állapotban vezetni se szabad, mivel csökken a reakció idő, merészebbek az emberek, nincs meg az egészséges félelemérzet. Jó is a bódult állapot, rózsaszínűnek látja az ember a világot, elmúlnak a gondok. Egy idő után már viszont a nagytöbbségnél igény van a józanságra. Ez az idő még nem jött el. A fidesz a fejfájásra adogatja a házi főzésű pálinkát.

A 2014-es választásokon az ország érdeke az, hogy a fidesz minimális többséggel nyerjen. Ebben az esetben két lehetőség van. Az egyik, hogy eredményes lesz, amit elkezdett (ez az, amiben én nem hiszek), a másik, hogy a nyakukba szakad mindaz, amit összehánytak. Nem az ellenzéknek kell, hogy legyőzze Piktorékat, hanem a fidesznek kell saját magát legyőznie ahhoz, hogy utána egy normálisabb rendszer alakulhasson ki.
Az ellenzék jelenleg ha nyer is, akkor se tud jelentős többséget szerezni, és folytatódik az, ami 2006-2010 között volt. Tehát a probléma nem oldódik meg, a tényleges változás lehetősége tovább tolódik.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.04.10. 07:50:56

@Blogger Géza: "Továbbá a Fidesz simán túlélte, hogy 2002-ben nem nyert, minden hülye jóslat ellenére is, amelyik párt szétesett a vereség után, az az MSZP (kivált Szili, Gyurcsány, egy rész Bajnaista lett...) Ez unalmas, valami újat kellene kitalálni."

Ennek talán a fidesz ellenzéki viselkedése vs mszp ellenzéki viselkedése kontextusban is lehet némi vonatkozása.
De teljesen mindegy, mert a Nemzetnek elemi érdeke, hogy reális politikai erők versenygjenek a kegyeinkért. Aki annak tapsikol, hogy a jelenlegi kormánynak nincs alternatívája, az hülye. És igen, akkor is ezt mondanám, ha az mszp lenne hatalmon. Az ember gyarló, kontroll nélkül az lesz belőle, amit most számos kormánypárti politikuson is látunk.

ganjaninja 2013.04.10. 07:55:14

Na és mire váltanád le...öööö azaz kire (a szarra mondjuk ,hogy mire...de egy kategóriát képviselnek)
Kúrcsány hazudtunk télen-nyáron Ferenc 8 évig szívta a vérünket a kis gitt egylettel...HITELTELEN.
Bajnai off shore libamágus Gordonka ..HITELTELEN
SZDSZ klónok jelentéktelenek és HITELTELENEK.
Jobbik...még nem igazán HITELES.
Király ,hogy nincs kire szavazni...

..hö hö..legyen Királyság.

Szóljon valaki aki ismer becsületes,gerinces és hiteles embert a magyar politikai életben....és legyen Ő a király.

kuszkusz1 2013.04.10. 08:24:12

hazaeshaladas.blog.hu/2013/04/07/bajnai_gordon_eloadasa_a_nemzetpolitikarol

"Bölcsen és okosan mondta Martonyi külügyminiszter úr a napokban egy interjújában, hogy a schengeni övezet romániai kiterjesztése elemi magyar érdek."

Elbűvölő az a lelki nemesség ahogyan a Gordon felülemelkedik azon a sajnálatos tényen, hogy a fideszesek őt minden elképzelhető módon anyázzák és gyalázzák.
Szép is ez..!
Itt az ellenzéki oldalon mindig is ilyen bátor és karakán férfiúra vágytunk aki halált megvető bátorsággal, hitelesen és meggyőzően alakítja a Fidesz lábtörlőjét.

".. rájuk hivatkozva igyekeztek 2004-ben szociális irigységet kelteni az anyaországi választókban, hogy a határon túl élőkkel szembeni önzés vagy irigység érvrendszere kerekedjék felül a tragikusan rosszul feltett kérdéssel meghirdetett népszavazáson. Mind a két hozzáállás egy olyan politikai korszakot fémjelez, amelyet le kell zárnunk itt és most, de legkésőbb 2014 után."

A 'szociális irígység' kategóriájába tartozik az a vélemény (pl. az enyém), hogy ingyenes orvosi ellátást és nyugdíjat ott kapjon mindenki ahol adót, TB-ét és nyugdíjjárulékot fizetett.
Ezt nem az elemi igazságérzet és a gazdasági realitások diktálják hanem a szociális irígység...
A Gordon szerint az rendben van, hogy a magát magyarnak érző illetők a román államkasszának fizessenek és a magyar szolgáltatásokat és juttatásokat vegyék igénybe.

És az is rendben van, hogy olyanok döntsenek a magyarországi parlamenti választás kimeneteléről akik nem itt születtek, nem itt éltek, nem itt élnek, de az ő döntésük következménye a magyarországi magyarok nyakába szakad.

Nap Pali 2013.04.10. 08:25:28

a sör nem ital
az asszony nem ember
a medve nem játék !

Netuddki. 2013.04.10. 08:25:41

"a bankárok sem számítanak arra, hogy 2014-ben megszabadulnak a nekik annyi kárt, kellemetlenséget okozó és őket annyiszor bolonddá tévő Fidesz-hatalomtól."

Na, kb. eddig olvastam.
A szerző köztudottan az orbán szekerét tolja. Csúnya bankokat bünteti a jó szerepében tetszelgő fidesz? Tipikus fideszes propaganda. A kommunikációban lehet ez megy de a színfalak mögött valójában aprópénzért eladták a magyar állampolgárokat a bankoknak. Tudod kit etess ezzel!

A fő témára visszatérve. Az orbán rezsimnek mennie kell! Tök mindegy lesz-e reális alternatíva vagy nem lesz. "Ezeknél" bárki kevesebb kárt fog okozni a magyar állampolgároknak. Nem kell a rizsa, hogy van-e esélye bármelyik pártnak. Annak idején a dávid ibolykának 1 valamiben igaza volt az orbánnak takarodni kell a politikából! Sajnos ezt akkor nem sikerült elérni, most pedig ihatjuk a levét...

kennyking 2013.04.10. 08:26:14

" Most ott tartunk, hogy ha még elvégeznénk is azt a képtelen matematikai műveletet, hogy összeadjuk az összes ellenzéki párt támogatottságát, még az egyáltalán nem összeadhatókat is, akkor sem jönne ki nagyobb szám, mint a Fideszé."
Aztán meg:
"Összefoglalva az eddigieket: egy olyan párt birtokolja a hatalmat, amelyet az ország zöme nem akar és nem támogat"

tehát az ellenzéknek nincs össszesen annyi szavazója, hogy leváltsa a fideszt és a fideszt meg nem akarja senki.Akkor senki sem szavaz és ezzel többségben lesznek a fidesz szavazók? vagy mi??? Vagy aki nem akarja a fideszt, az a fideszre szavaz? Szerintem egy demokráciában, vagy annak látszó izében, az nyer, akire a legtöbben szavaznak.A ballibbantakra nem fognak sokan szavazni,mert a társadalom immunrendszere még működik, a Jobbik, ugye náci, márpedig nácik akkor sem fognak myerni, ha nyernek.Marad a fidesz.Bár ők is nácik és fasiszták, meg diktatúra meg a blablabla. Az csak halvány sóhaj a libbant oldalon, hogy majd a Bajnai...ja, persze.Ki kéne józanodni, senki nem akar megint a nyakába egy bankoligarchát.Kovács János henteslegénnyel is többre mennének, de a henteslegényeknek is több eszük van annál, hogy ballibbant színekbe induljanak egy választáson.Inkább disznót csontoznak.

Beke81 2013.04.10. 08:26:35

Egyetértek azzal, hogy a lejtőn nincs megállás, és hogy a Fidesznek jelenleg nincs ellenfele. Egyetlen lehetőség van: igazi, hithű baloldali pártot kell felépíteni, amely egyetért a Fidesszel, amikor lehet, és nem ért egyet, amikor a balos értékek alapján nem lehet. A baj az, hogy a Figyuzz eddig sok olyat tett, ami balosnak számít. A lejtőn nincs megállás: az mszp támogatása "lassan elszivárog". Az E14-nek soha nem volt és nem is lesz tömegtámogatása: mint az SZDSZ, mnéhány %-ra számíthat. Ez nem lesz elég semmire, ráadásul az E14 nem is tudni, miféle párt: leginkább protestpárt, a nem-Fideszes nép tiltakozása, de ez a mennyiség 1:5 aránylik a Fidesz-támogatókhoz. Ha még vesszük az mszp-t is, az arány talán 3:6, de nem több. Ez a helyzet most, egy évvel a választások előtt, s ezen nem hogy változtatna az EU-tisztviselők szájkaratéja, még erősíti is a Fideszt, mivel a lakosság zöme nem szereti, ha kívülről pofáznak bele a dolgainkban. Ez van. skacok.

Beke81 2013.04.10. 08:28:49

@kovi1970: "Mennie kell", de ha demokrácia van, ez a szavazáson dől el. S a szavazók szerint nagyon nem kell mennie, sőt maradnia kell. Tehát mi mondhatjuk. A megoldás: igazi baloldali párt felépítése. A romokból. Lehet, hogy ez lesz a Szocdem Párt Schmuckkal?

kennyking 2013.04.10. 08:30:05

@kovi1970:
" orbánnak takarodni kell a politikából! Sajnos ezt akkor nem sikerült elérni, most pedig ihatjuk a levét... "
Miért nem tudtátok ( tudtuk )elérni?
Szerintem kicsit sok volt a hatalomban Kóka Jani, Kuncze, Horn, Szekeres, Gyurcsány, Bajnai,Veres, Drazsé, Kiss, Puch, Lendvai, stb, stb, stb...
Késő bánat, ebgondolat.Tettszettek volna jól kormányozni.( Fából vaskarika.Balliberáltak vs. jó kormányzás.Kb. a balliberált jó kormányzásnak akkora az esélye, mint a fidesz jókormányzásának.Semi.Nulla.Zéró.)

Beke81 2013.04.10. 08:31:41

@pocakos focista: Gyurcsány ott tévedett, hogy 206-ban azt hitte: a gyanúsan megnyert választás után a Fidesz-támogatókkal szemben erővel léphet fel, szétverheti őket s akkor nyugalom lesz. Iszonyút tévedett: ez az erőszak hozta meg a Fidesz 2/3-át, lássuk be. NEM a gazdasági válság, hanem az erőszak. Mert az emberek egyszerre azt kezdték gondolni: ácsi, nem erről volt szó 1990-ban, hogy véresre verjük a másik pofáját, s akkor az elhallgat. Nem hallgatott el. A Fidesz jobban csinálja: a tüntetőknek cukiságot visz.

Netuddki. 2013.04.10. 08:35:27

@Blogger Géza: "Továbbá a Fidesz simán túlélte, hogy 2002-ben nem nyert"

Az orbán a fidesz maga. Annyira 1 kézben összpontosul a hatalom a fideszben, hogy amíg az orbán az élén van addig van kb. a fidesz is. Ha nincs az orbán akkor ugyanúgy széthullik mint a többi.
Magadat áltathatod a fidesz nagyszerűségével, de ez az igazság. Sajnos az orbánnak rengeteg hibája is van, ami bizony átszivárog a közéletbe. Sokan undorodnak ettől és remélem majd jövőre kifejezésre is juttatják ezt az undorukat ha szavazni kell.
Én nem lennék ennyire biztos abban, hogy a fidesz kap még 4 évet. 8 év kellet a zembereknek az I. orbán kiheveréséhez, aztán megint beleszaladtak a lóphaszba. Ez után az ámokfutás után szerintem minimum 16 orbánmentes év kellene.
Ja, és nem vagyok se baloldali se liberális. Kőkemény konzervatív és rendpárti vagyok. Már ha még tudjátok ez mit is jelent...

Nap Pali 2013.04.10. 08:38:56

najó akkor komojra fordítva, a fidess vége ?
(dr.O.Vicctor főbűnöző végére tuti jóslatom: grác vagy lógó a kosuttéren, csak az idő kérdés... eséj: 100%)

fideSS vég verziók:
a) verzió...
a fideSSt választáson legyőzni jelenlegi elenzéki pártok felálásában, eséj: 0%

b) verzió
álamcsőd, gazdasági összeomlás, EU stb ebben kár bízni mert mexerezték a devizatartalékot,
tehát ez vagy pár hónap vagy pár év... eséj: 25%

c) verzió
parasztháború, rosálással, lógatással stb, eséj: 35%

d) verzió
elit ellenes ÚJ viccpárt lesöpri a rohat büdös komcsi náci kisztitkárokat, eséj: 40%

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.10. 08:39:22

@kennyking:

Érdekes, a Fidesztől senki se vár jó kormányzást.

Úgy szar ahogy van, és ezt eszitek kétpofára.

Szeretitek a szart.

Ezért választottátok mindannyian.

Szarevők.

Netuddki. 2013.04.10. 08:41:33

@kennyking: Balliberális komplexusotok van? Én konzervatív vagyok, nekem hiába jössz ezzel a dumával! Aki itt most a baloldalt meg a komcsi módszereket képviseli az pont az orbán rezsim.
A maszop meg a bajnai qrvára nem érdekel, semmi beleszólásuk nincsen mit tesz a fidesz kormány. Ergo a felelősség is a fideszeseké. Hiába fárasztjátok magatokat a szar rákenésére másra, ti is éppolyan szarosak vagytok, csak már nem érzitek a bűzét.
Ettől függetlenül ha nem lesz jövőre alternatíva, akkor SE fogok az orbánra szavazni! De el fogok menni szavazni az hétszentség, és bárkire, de leadom a voksomat és az nem a fidesz lesz...

Netuddki. 2013.04.10. 08:49:56

@Beke81: A szavazók maximum 20%-a fog az orbánra szavazni. Az orbánnak egyetlen esélye van. Az, hogy a többiek nem menjenek el szavazni és valamelyest javítsa az arányát a határon túli "szavazatokkal".
A legzavaróbb mindebben, hogy mindez a választási hajcihő egyáltalán nem a magyar állampolgárok érdekiről szól. Amiről szól az az, hogy egy szűk klikknek biztosítsuk az átlagon felüli életszínvonalat. Qrvára bassza ez a csőrömet és rohadtul unom már, hogy "ezeknek" a boldogulásáért fizetem az EU legmagasabb adóit...

Lajosforras 2013.04.10. 08:59:29

kár,hogy egy jóízű nácizás ebből a posztból se tudott kimaradni. de ettől függetlenül-tetszik vagy nem-a fidesz az,aki ha mégoly egysejtű szinten is,de meg tudja szólítani a népét. hogy 2010-ben jórészt nem a fideszre szavaztak a népek,hanem minden más ellen. nem kellett se gyurcsány,se bajnai,se schiffer,se vona. és egytől-egyig maguknak köszönhetik. nem kell a pógárt hibáztatni a választás ilyetén alakulásáért,egyszerűen a fidesz hazudott a legjobban. 2010-re a liberális vagy balos vagy szoci vezetés, rommá lopta,privatizálta magát és a pógár azt gondolta,jöjjön a viktor. parádésan csinálja,amit csinál.a pógár szerint százszor inkább magyar cég tollasodjon a közpénzekból,mint egy strabag, swietelsky,porr,egyebek. hogy ez mellett gyakorlatilag be kell áldoznia az úgynevezett demokráciát...? számára eddig sem létezett. ha ránézett a bérpapírra a levont adók,járulékok felsorolásánál,mindjárt tudta,hogy ott van az a bilincs,csak nem érzi a súlyát. és ez eddig is megvolt. ezért pont leszarja a szabad piacgazdaságot meg a "befektetőket" és igaza van. van problémája elég ezen kívül és neki-mint az elmúlt 24 év fényesen igazolja-teljesen mindegy. hiába van joga,ha lehetősége sosem volt igazán.

Beke81 2013.04.10. 08:59:51

@kovi1970: Ez áltatás. A biztos szavazók között a Fidesz rohadtul vezet. És az meg egy kutatási alaptétel, hogy a "bizonytalanok" legalább 30-40%-a a legerősebbet támogatja. S éppen ezek az aktívabbak, vagyis akik egy nagy lökésre hajlandók elmenni szavazni. A másokra szavazók pedig többfele húznak (s itt a jobbik is erős, mondjuk 20%), illetve semmiképp sem mennek el szavazni. Tehát abból kiindulni, hogy a bizonytalanok aztán mind a Fidesz ellen fognak szavazni, naivitás, kontárság. (Még akkor is, ha inkább elégedetlenek a kormánnyal).

Parajpuding 2013.04.10. 08:59:54

A poszt egy részére:
Amikor Patait többször át tudták b.ni a palánkon, akkor egyúttal kiállította magáról az alkalmatlansági bizonyítványt. A visszajövetele után cseppet sem meglepő, hogy hányinger módon bepucsított az orbán-matolcsy duónak. Ahol ilyen a bankszövetség elnöke, ott a bankok megértek a teljes kizsigerelésre. És ez meg is fog történni. Akár az utcáról is behívhattak volna egy járókelőt bankszövetségi elnöknek, nagyobb esély lett volna rá, hogy egy gerinccel rendelkező embert fognak ki.

tonypek 2013.04.10. 09:01:35

@ganjaninja: ezek alapján szavazzunk egy olyan pártra amely zsaroló magatartással "rávette" a manyuposokat hogy mondjanak le saját maguk a pénztárról? Ez közönséges "útonállás" saját polgáraival szemben.
Jelenleg számomra jelenlegi kormányzó hatalom a leghiteltelenebbek.

Ami az MNB akcióját illeti, ez csupán a GDP mesterséges gerjesztése kb. +0.7%. Így talán megúszható statisztikailag a recesszió. Ezzel lehet még játszani évekig. De semmi esetre sem fenntartható.

Beke81 2013.04.10. 09:02:13

@Lajosforras: "2010-re a liberális vagy balos vagy szoci vezetés, rommá lopta,privatizálta magát" -- ez téves. MINKET, az országot. Itt állunk 25 évvel a szocializmus után elnyomorodva. Mitől ér az én munkám tizedannyit, mint a hülye szomszéd osztráké????? Tizedannyira lennék ember? JOBBAN ÉRTEK A DOLGOMHOZ, MINT ŐK!!!!!!

Nzoltan 2013.04.10. 09:07:15

A hozzászólások alapján itt kb. mindenki utálja a fideszt. De akkor az időközi választásokat miért nyerik mindenhol?

Ha a társadalom többsége utálja a fideszt, az semmire nem elég. A szavazók többsége kell, hogy utálja a fideszt. De ez nem így van.

Lajosforras 2013.04.10. 09:09:09

@Beke81: na ja,de nagyjából úgy is értettem. hogy jobban tudod a dolgod,mint ők,az nem biztos, viszont ettől függetlenül a béreket illetően igazad van.

Fejesrob 2013.04.10. 09:13:22

Persze. Az MSZP-DK-t támogatja, lsd. Monor.

"Na, van még kedvetek tovább játszani azt a játékot, amelyben csak a Fidesz nyerhet 2014-ben? Nekünk nincs – és ebből teendők következnek!"

Milyen teendők? Behívod az EU tankjait?

Ezt a játékot úgy hívják, hogy demokrácia és magasról szarjuk le, hogy te nem akarod játszani.

redriot77 2013.04.10. 09:19:24

@kuszkusz1: "A 'szociális irígység' kategóriájába tartozik az a vélemény (pl. az enyém), hogy ingyenes orvosi ellátást és nyugdíjat ott kapjon mindenki ahol adót, TB-ét és nyugdíjjárulékot fizetett."

Úgy van! Ha én állok a zuhany alatt akkor ne más állítgassa kintről a csapokat mert nem ő kapja a nyakába az eredményt! :)

elwood 2013.04.10. 09:22:24

2002-ben minden arra mutatott, hogy orbán újráz

aztán jött egy medgyesi akinek az volt az egyetlen ismert tulajdonsága, hogy nem orbán.

és simán nyert.

én sem vagyok túlzottan optimista, de simán lehet bármi.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.10. 09:26:37

@elwood: Ezt jól mondod.

Megyó győzött azzal, hogy nemorbán.
Gyurcsány is győzött azzal, hogy nemorbán.

És lőn.

Orbántól egy napra se szabadultunk.

Ezért az ország nemorbán többsége már szarik bele.

Cinkelt kártyákkal nem játszunk.

vargánya 2013.04.10. 09:27:20

"Ami pedig a „független” magyar jegybankot illeti: nyilvánvaló, hogy az éppen hogy nem független – mármint a kormánytól."

Miért is kellene "függetlennek" lennie?

notib 2013.04.10. 09:29:01

Cincinnatus: nem teljesen értem, hogy miért jó neked játszani a hülyét, vahy ténylegesen hülyének lenni...

a demokrácia arról szól, hogy az emberek élnek szavazati jogukkal, elmennek szavazni, és a SZAVAZÓK TÖBBSÉGÉNEK szavazataival képviselőket, kormányt bíznak meg 4 évre az ország vezetésével...

a te fő bajod az lehet, de erről nem igazán mersz írni, hogy a zemberek nagy többsége, még talán a FIDESZ-nél is jobban utálja az MSZP-DK-SZDSZ MARADÉK formációt, MESTERHÁZY-GYURCSÁNY-BAJNAI-KUNCZE-FODOR-BAUER és társaik, ezekhez képest Thürmer Gyula egy Grál-lovag, valódi, hiteles ellenzék pedig a láthatáron sincs, ha mondjuk a drogos és idióta rapper vezérekben bízol, az bizony a te bajod...

redriot77 2013.04.10. 09:29:08

@Beke81: "A Fidesz jobban csinálja: a tüntetőknek cukiságot visz."

Meg úgy megijed a vasággyal együtt hatvankilós bölcsészektől hogy a pilótakeksz mellé odarendel pár megbízható erkölcsű hazafit, aki kitakarítja a "Bajnai-katonákat":
static.nol.hu/media/picture/23/16/80/000801623-4151-625.jpg

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.04.10. 09:33:46

@Beke81: Ez nagyjából igaz. Egyedül a "cukiság" szóval vitatkoznék. A székházfoglalás sem volt pl spontán akció... bár lehet, hogy cukinak tűnik, én el sem hittel, hogy ez Magyarországon történik, mint ahogy azt sem, hogy a fidesz-szócső hirtv riportere hős forradalmározza a gyújtogató csőcseléket.

vargánya 2013.04.10. 09:34:15

@Nap Pali: "a sör nem ital
az asszony nem ember
a medve nem játék !"

Eddig ez volt a legjobb.

Lajosforras 2013.04.10. 09:39:53

@vargánya: ezt nem értem én sem egészen. egy bank állam az államban? beteg dolog. persze,a pénzpiacokat illetően legyen elképzelése arról,hogy merre kéne indulni,de alapvetően hadd legyen már elsősorban azon ország érdekeinek alárendelve,amelyiknek a jegybankja. szolgálja azt a bank és nem fordítva.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.10. 09:41:53

maguknak valasztottak a fideszt es az oruletet.

akinek nem tetszik, az mar ugyis elhuzott innen, vagy keszul. a tobbi meg csinaljon, amit akar. ez a gyulolet ara, gyerekek:-)

nincs ingyen asszisztalas a magyar politikai elet legyilkolasahoz, a fidesznek adott allampolgari segitseg most fog visszautni.

jo etvagyat es nagy kanalat kivanok!:-D

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.10. 09:45:42

@Fejesrob: "Ezt a játékot úgy hívják, hogy demokrácia és magasról szarjuk le, hogy te nem akarod játszani."

jaja

esak-koreai is nepi demokratikus koztarsasag, meg kinai is.
neveben.

ez nem demokracia. ez diktatura, aholis a kormanypart ajogallamot felszamolva a maga levalthatatlansagara jatszik es a poltiikai hatalmat atulteti gazdasagi es alvilagi hatalomba, gyakorlatilag a levaltott fidesz utan is 10-15 ev lesz, mire minden mocskot kitakaritanak a szarpucolok innen. addig itt nem lesz orszag, csak egy nagy, habos-szaros pocegodor.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.04.10. 09:46:56

Sajnos nagyon szetterjedt az LMP alsagos, mindenkitol elkulonulo strategiai politikaja. Nekik bukast fog hozni, a normalis embereket meg megfertoztek ezzel a szemlelettel. Ekkora orszagban nincs hely totalis elkulonulesre.

Raadasul akiktol megprobalnak elkulonulni, azok kepviselik egyedul magyarorszagon a gazdasagi realizmust a politikaban... Medgyesi osztogato politikaja utan Gyurcsany megprobalta stabilizalni az allami fenntartasu agazatokat, abba belegyalogolt a fidesz a nepszavaztatassal.

Bajnai meg csak a szart lapatolta el gyurcsany utan, de a fidesz latta benne a potencialt, azert probaltak es probaljak most is a rajuk tamado ordognek beallitani.

Az ellenzeknek mar regen arrol kene beszelni, hogy a devizahitelek bedoleserol orbanek felelotlen nyilatkozatai es matolcsy minden szakertelemtol mentes gazdasagpolitikaja tehet. Nincs errol szo sehol. A leallt gazdasagrol, az egekbe szoko munkanelkulisegrol, a lakossag eletszinvonalanak zuhanasarol sincs.

De van szo arrol, hogy schiffer nem akar egy platformon lenni senkivel az ellenzekbol. Ez eleg keves magyart erdekel, viszont mindenki eselyet rontja egy orbanmentes magyarorszagra...

notib 2013.04.10. 09:51:27

Cincinnatus: ""Amikor Magyarországon a ’80-as évek végén létrejött a kétszintű bankrendszer, azaz: a Nemzeti Bank kivonult a vállalati szféra finanszírozásából, ez nem véletlenül történt, hiszen egy piacgazdaságban egészen más egy központi bank és a kereskedelmi bankok feladata. És ha e kettőt összevegyítik, akkor a végén egyszerűen kezelhetetlenné válnak az üzleti kockázatok. Nem lehet elhatárolni a magánveszteségeket a közpénzektől – vagy legalábbis nagy lesz erre a kísértése egy sikertelen hatalomnak, mint ahogy ezt a mostani „unortodox” MNB-s vállalkozásfinanszírozási ötlettel is bizonyították!"

hát ez aranyos, ezért 1-2 adalék...

1982-ben !!! megkötötték az IMF-fel a szerződést, amely előírta az MNB MAGYARORSZÁG-tól való függetlenségének és gyakorlatilag az IMF hihetetlen mértékű befolyásának a biztosítását, aki nem hiszi, olvassa el a szerződést...

a korábban olyan "szakszerű" és "független" MNB több mint egy évtizedig tűrte a külföldi cégek tőkeparkoltatását a bankban iszonyú kamatkifizetések mellett, nem kis kárt okozva...

tűrte a süketelést, az "olcsó" 2 %-os IMF hitelekről, csak egy apróságot nem említett meg, hogy a 2 % csak az adott tagország EU-befizetéseivel arányos részre vonatkozik, az afeletti rész bizony keményen adózik, így az "olcsó" IMF-hitel valódi kamata 5,1-5,7 % körül mozog...

zgabi 2013.04.10. 09:59:45

Ezt a kormányt jövőre még akkor sem tudnák leváltani az ellenzékiek, ha jelentős támogatottságuk lenne, ami ugye nincs. A Fidesz kénye-kedve szerint szabja át a választási törvényt, mellyel kizárja az esetleges ellenzéki győzelmet. A határon túli magyar állampolgárok jó része szavazni fog, és ne legyenek kétségeink, legalább 90 %-uk a Fideszre. Itthon is győznek bár korántsem ekkora fölénnyel. Akár a 2/3 is meg lehet újra nekik. Ha nem lesz meg, annál rosszabb nekünk, mert akkor, ha alkotmányt akarnak módosítgatni, szükségük lesz a Jobbik segítségére. Akik bármikor meg is teszik nekik ezt a szívességet, persze, nem ingyen. S attól mentsen meg bennünket a Jó Isten, hogy jobbikos elképzelések kerüljenek be a magyar alkotmányba! Akkor inkább maradjon a Fidesz! Én ugyan ezerszer megfogadtam, soha nem szavaznék Orbánékra, de éppen a fentiek miatt, lehet, hogy 2014-ben meggondolom magam, s rájuk adom a voksomat. Ezt a gondolatomat csak erősíti, hogy a fideszes polgármesterünk munkájával elégedett vagyok, s ha jól tudom, ő jövőre inkább parlamenti képviselő maradna. Ha így lesz - számomra elfogadhatóbb alternatíva híján- én bizony rá fogok szavazni.

notib 2013.04.10. 10:03:21

@Parmezanidész: hát egy kis hülyeségért te sem mész a szomszédba...

az "ellenzék" nem véletlenül nem beszél a devizahitelek bedőléséről, mivel az alapvetően az ő saruk, egyrészt alattuk halmozódott fel, másrészt eleve beteg ötlet volt arra számítani, hogy a FORINT nem fog irtózatos mértékben gyengülni, mint az összes kelet-európai fizetőeszköz, legalább arra figyelmeztetni a deviza alapú kölcsönt felvevőket, hogy legalább KAMATBIZTOSÍTÁST kössenek, továbbá arra, hogy ha nincs elegendő jövedelmük, és az ingatlanukat tudják csak felajánlani fedezetnek, akkor azt bizony el is veszthetik, az utcára kerülhetnek...

bizony, bizony nem véletlenül hallgatnak, akinek vaj van a fején, az ne menjen a napra...

pakandi 2013.04.10. 10:07:22

Azért azt ne hagyjuk figyelmen kívül,hogy a fidesz csürhének még vannak mozgósítható tartalékai,ugyanakkor a másik oldal csürhéinek csak a gittegylet van és külföldi megmondóemberei,akik SZDSZ szintű propagandára képesek ugyan,de szavazókat bevonzani semmiképp.Fidesz csürhe,ha szorulok a hurok,akkor előhúzza a Jobbik kártyát és felmutatja egyszer-kétszer a középső úját a Mazsihisz felé.Lazán,csípőből szerez így még néhány százezer szavazatot,ráadásul a legaktívabb szavazótáborból.A másik oldalon marad a nácikkal való riogatás,de azt már láttuk egyszer,hogy mennyire fogékonyak az emberek a hasonló propagandára.

elwood 2013.04.10. 10:17:01

@notib: a sok propaganda mellé beszúrhatnál linkeket

pakandi 2013.04.10. 10:18:37

A baloldalnak egy normális LMP lett volna az alternatíva,de sajnos az a hajó már elment,úgyhogy maradtak a régi arcok,de azokra már normális ember nem kíváncsi.Nincs alternatíva a baloldalon,sőt.Egyszerűen nincs is igazi baloldal.

2013.04.10. 10:19:22

@Lajosforras: elsősorban azon ország érdekeinek alárendelve,amelyiknek a jegybankja. szolgálja azt a bank és nem fordítva. "
Pontosan erről van szó. Az állam nem az ország. Ezért kell a függetlenség. Az ország nem egyetlen ember. Az az önkényuralom. Ezért kell a függetlenség. MNB, Alkotmánybíróság...

Lajosforras 2013.04.10. 10:20:59

@notib: egyetlen közös pont van az összes nagy pártban: mindegyik külföldi tanácsadókra támaszkodik.jobban mondva azok határozzák meg a kül- és belpolitikát,gazdasági csapásirányt. most őszintén: így mit vártok...?

Nap Pali 2013.04.10. 10:22:09

@pakandi: elempé ??????

amit a fideSS hozott létre a komcsi ügynökével drsiferel???? épp a fideSSt/maszopot gyűlölőknek mint alternatíva

hihihihi... hitvány mint a fieSS maga...

minden xarrá válik amihez hozzá érnek...

Balt 2013.04.10. 10:22:30

"vajon leváltható-e az a párt, amely az ország legtöbb elérhető és bevethető erőforrása felett rendelkezik?"

Nyilván le. Csak nem alkalmatlanokkal.

"Az a párt, amelynek háttértámogatói évente többszáz milliárdos, a költségvetésből jövő bevétellel rendelkeznek."

Ja kérem, tetszettek volna előrelátóan félretenni a Nokiás-dobozokat, Strabag juttatásokat stb.

"Az a párt, amely így vagy úgy döntő médiafölénnyel indul neki bármiféle kommunikációnak."

Még ha így is lenne, Megyó ékes mondatait tudom idézni: "aki tévére vágyik, az vegyen magának..."

"Az a párt, amely rövidebb távon gyakorlatilag szinte korlátozhatatlanul bírja a törvényhozó hatalmat."

Erről szól az ún. "alkotmányozó többség". Nem mellesleg:
www.origo.hu/itthon/20110214-alkotmanyozas-a-kormanypartok-az-lmp-meggyozesere-torekednek.html

"És az a párt, amely jól tudja, hogy ha veszít, akkor örökre veszít, ezért szinte majdnem mindent megér neki a győzelem."

Úgy sejtem, ha netán valamiféle szerencsétlen véletlen folytán a balliba-koalíció hatalomra is jutna, már ősszel az első ktsgvetéskor megbukna. Orbánékra is ezt feltételezték 2010 elején a biztos bukók (ismerve az örökül hagyott paramétereket), aztán tessék.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2013.04.10. 10:22:49

A Bajnaibol legalabb kinezem, hogy nem erzelmi alapon kormanyozna. Legalabbis tudomasom szerint neki nincs affele komplexusa, hogy lojalis torpeket valasszon maga melle, csak hogy o legyen a legmagasabb.
@redriot77: vicces volt amikor a rokonszenves uriember kozolte, hogy o mint civil fidesz szimpatizans rangatta a 40 kilos bolcseszt elfele.

2013.04.10. 10:24:46

@notib: a korábban olyan "szakszerű" és "független" MNB több mint egy évtizedig tűrte a külföldi cégek tőkeparkoltatását a bankban iszonyú kamatkifizetések mellett, nem kis kárt okozva...

tűrte a süketelést, az "olcsó" 2 %-os IMF hitelekről, csak egy apróságot nem említett meg, hogy a 2 % csak az adott tagország EU-befizetéseivel arányos részre vonatkozik, az afeletti rész bizony keményen adózik, így az "olcsó" IMF-hitel valódi kamata 5,1-5,7 % körül mozog... "

??????
Cégek pénze az MNB-ben?
Az 5,1 % melyik időszakra vonatkozik? Mert amikor 11%-on sikerült államkötvényt kibocsájtani, akkor bizony az 5% kedvezőbbnek tűnik.

2013.04.10. 10:28:09

@Balt: Úgy sejtem, ha netán valamiféle szerencsétlen véletlen folytán a balliba-koalíció hatalomra is jutna, már ősszel az első ktsgvetéskor megbukna. "

Ezzel a mondatoddal annulláltad az ediggi eszmefuttatásodat.

Ad Dio 2013.04.10. 10:30:57

@félázsiai 2llkedő:

Ugyan ilyen nagy szavakat nem használnék, de maximálisan egyetértek Veled. Az ellenzék jelen állapotában egyszerűen egyelőre nem mutatkozik alkalmasnak a kormányzásra. Egy minimális baloldali győzelem olyan béna kacsához vezetne, amilyennek a 2006-2010-es társaság is csak jelenthetne. Ráadásul egy nagyon masszív Fideszes ellenszélbe kerülne.

Ezt a folyamatot láttuk Pécsett pár éve. A Toller László nem volt egy csokor illatos virág. Pécset a saját hűbérbirtokának tekintette és úgy is bánt vele. Viszont épp ezért működtek a dolgok. Nem úgy ahogy egy jólfésült jogállamban megszokott, de épült-szépült a város, erősödött a gazdaság. Toller elment, abban a pillanatban beállt a béna kacsa. A határozott vezetés híján pedig szétfolyt az is ami amúgy megvolt már.

Én nem lelkendezem a Fidesz jelenlegi állapotáért, de a sok rossz közül egyelőre még mindig az legkisebb.

SemBoga 2013.04.10. 10:34:36

@Beke81:

"gyurcsány ott tévedett, hogy 206-ban azt hitte: a gyanúsan megnyert választás után a Fidesz-támogatókkal szemben erővel léphet fel,"

a fidesz támogatók miért voltak mérgesek gyurcsányra, nem őket "verte át" :)

elwood 2013.04.10. 10:37:52

@SemBoga: milyen az a "gyanúsan megnyert választás"?

milyen a nem erővel való fellépés ? "Kérem szépen a bácsit ne gyújtsa fel azt autót !"

SemBoga 2013.04.10. 10:39:01

@Nzoltan:

"A hozzászólások alapján itt kb. mindenki utálja a fideszt. De akkor az időközi választásokat miért nyerik mindenhol?"

mert leszarják az emberek az időközit, úgy gondolják hogy nem ér semmit, orbánból nem lesz kevesebb

SemBoga 2013.04.10. 10:39:43

@elwood: ne rajtam kérd számon az idézett komment tartalmát :)

elwood 2013.04.10. 10:39:55

@SemBoga: ja bocs, már idézet volt ...

Balt 2013.04.10. 10:50:09

@kuszkusz1: "A 'szociális irígység' kategóriájába tartozik az a vélemény (pl. az enyém), hogy ingyenes orvosi ellátást és nyugdíjat ott kapjon mindenki ahol adót, TB-ét és nyugdíjjárulékot fizetett."

Ez így van most is. Emiatt még szeretheted Gordonkát. :) Sőt, bármit is ír/mond most, kormánytagként/kormányfőként nem tett semmit a határon túli magyarokkal való viszony rendezéséért, tehát a "tettei" "hitelesíthetik" (az erre fogékonyak előtt)...

Lajosforras 2013.04.10. 10:50:17

@SemBoga: csak annál sokkal jobban leszarják az mszp-t. a számok alapján a pógár szerint jöjjön bárki-fidesz, független,jobbikos-csak az mszp ne.

Farkantoán Chatpartner 2013.04.10. 10:51:02

Orbán leváltása létérdek. Elképesztő, hogy ez ezen a tébolyító, végelgyengülésig elaggott baloldalon és "gyermekbetegségein" múlik.
Ilyen gyermekbetegség a zsigeri, primitív demagógia. Vajon hol van olyan párt a világon, amelyet több, mint fele a LAKOSSÁGNAK támogat? A világon mindenütt diktatúra van, leszámítva Észak-Koreát? Az SzDSz dolgozta ki a választási rendszert. Ez adta Orbánnak a 2/3-ot. És ha így folytatjátok, meg is fogja tartai, jó sokáig.

Balt 2013.04.10. 10:52:28

@kovi1970: "Annak idején a dávid ibolykának 1 valamiben igaza volt az orbánnak takarodni kell a politikából!"

:)) Ezt még nem hallottam tőle, de úgy látszik, miközben Orbánra célzott, a szájába dugott csővel húzta meg a ravaszt. :)

SemBoga 2013.04.10. 10:53:12

@Farkantoán Chatpartner: a szép új választási rendszerben már a választók többsége se kell még csak a 2/3hoz sem

Farkantoán Chatpartner 2013.04.10. 10:53:47

@elwood: újabb észveszejtő demagógia azt a két tüntetést egybemosni, melyek egyikében az ölbetett gumibotú rendőrök hagyták felgyújtani a tévét, másikában pedig magatehetetleneket kínoztak és nyomorítottak meg brutálisan.

Farkantoán Chatpartner 2013.04.10. 10:54:59

@SemBoga: és? Nem természetes, hogy ide a jelenlegi szisztéma vezetett?

pakandi 2013.04.10. 10:55:27

@Nap Pali:

A szavazók kilencven százalékát nem érdeklik az efféle "elméletek".Tehát vagy tudnak azonosulni a hallottakkal,vagy sem.A részletes gazdasági mutatókra sem kíváncsiak.Szimpátia alapján adják le voksukat.A választások az "olcsó" trükkökről szólnak és nem a tények ismertetéséről.Ad hoc így már meg is válaszoltam a kérdésedet.Nem azért bukott az LMP,mert létrehozta a Jeshivai asszonykórus,vagy András is kapott egy szelet jófajta termőföldet,hanem mert dilettánsok gyülekezetéből állt.

jobbrolbandita 2013.04.10. 10:55:33

"Az a párt, amelyet több mint két évtizede gyakorlatilag ugyanaz a pár ember vezet – és birtokol. És az a párt, amelynek minden ereje a hatalomra van ráépítve: ha az elvész, összeomlik minden!"
Hát ez egyszerűen nem igaz, bármennyire is szeretné a blogíró. A Fidesz 2002-ben és 2006-ban is veszített, nyolc évig nem voltak "hatalomban", de nemhogy nem "omlott össze minden", hanem megerősödött, szervezettebb lett és győzött. Többször érvényesítették politikai akaratukat ellenzékből, a hatalmon kívülröl is. Hamis az érvelés, és elárulja, hogy épp a blogíró által támogatott politikai erők rettegnek attól, hogy ha újra veszítenek, nem jutnak vissza a "hatalomba" akkor ők képtelenek lennének arra a bravúrra, hogy ellenzékben megerősödjenek. Stámukra valóban minden összeomlana. Az ország lakosságának 3/4-e általi elutasítottságot pedig nem tudom melyik álmából szedi a szerző, gondolom nem a közvéleménykutatások és az időközi választások eredményeiből :) Lehet, hogy a belvárosi baráti körének és családjának 3/4 részére ez igaz, de az ország kicsit tágabb felület :)

Balt 2013.04.10. 10:55:41

@Beke81: Ez jó helyzetelemzés. Igen, az LMP-ben 4K-ban lehet perspektíva, ha - minden bajnaista ármány ellenére - meg tudnak maradni 2014 után is.

elwood 2013.04.10. 10:56:24

@Farkantoán Chatpartner: már elég régi demagógia a rendőri túlkapásokat gyurcsány közvetlen parancsának feltüntetni

elwood 2013.04.10. 10:57:16

@Balt: "bajnaista ármány"

mintha a tanú c. filmet nézném élőben

Balt 2013.04.10. 10:57:24

@Beke81: "Lehet, hogy ez lesz a Szocdem Párt Schmuckkal?"

:)) Lehet, de a "szépkarúakra" építeni azért nem perspektíva hosszabb távon. :)

Nap Pali 2013.04.10. 10:57:54

@pakandi: így van

mint ahogy a fideSS minden csápja dilettáns...

de lopni csalni hazudni szumma: CIGÁNYKODNI

azt nagyon tudnak...
ezzel kecsegtetik/zsarojják stb a fekete parasztokat !

Farkantoán Chatpartner 2013.04.10. 10:59:42

@elwood: szólj rá azokra, akik ezt teszik. Gyurcsány szerepe nem tisztázott, a főbűnösöket megdicsérte és kitüntette, majd sztálini trükközéssel ("megerőszakolt kisleány") az egész bagázst kivágta.

Balt 2013.04.10. 11:03:07

@Nap Pali: zs) verzió: minden marad (kivéve persze TÉ-t). >66% :)

Balt 2013.04.10. 11:03:38

@elwood: Stimmt. Maga a tanú: Róna P.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 11:03:48

@Nap Pali:

Hülyeség.

1. Nincs diktatúra.

2. A kormány támogatottsága maximum 60 % körüli lehet, messze nem 80 %.

3. Ha egy kisebbség erőszakosan megdönti a többséget, az ritkán vezet jóra.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 11:06:46

@Rwindx:

A Fidesz sikerének a titka, hogy megadja azt, ami az átlagmagyarnak kell. Ez a kemény mag. S ezen kívül sikerült magát a "kisebbik rossz" szerepébe pozicionálni a kemény magon kívül sokak számára.

Az igazi ellenfél valójában csak a lakosság meggyőződéses demokrata része, de ez Mo-n sosem volt többség, most meg maximum 10 %-ra tehető. A baloldali szavazók viszont nem valós ellenség, mert ők nagyjából ugyanazt szeretnék, csak Orbán nélkül.

Balt 2013.04.10. 11:06:59

@kovi1970: "Qrvára bassza ez a csőrömet és rohadtul unom már, hogy "ezeknek" a boldogulásáért fizetem az EU legmagasabb adóit..."

:))) Ez kész. Majd jönnek a többiek (kivétel nélkül) magasabb szja-val, oszt jó lesz. :) Éljenek a bölcs "konzervatívok"! Muhaha!

Lajosforras 2013.04.10. 11:08:05

@Nap Pali: az a baj, az mSSzp sem különb semmivel. megvolt a lehetőségük 8 év alatt,erre rápakolta a fidesz a maradék hármat idáig,most itt a végeredmény. aztán persze jönnek a magyarázkodások mindkét oldalról,hogy sajnos nem tudtuk végigvinni a programot,mert elbuktuk a választásokat, a fidesz/mszp került hatalomra,pedig mekkora felvirágzás lett volna itt kérem...! bullshit az egész.

Nem tudom a nevem (törölt) 2013.04.10. 11:09:14

"Összefoglalva az eddigieket: egy olyan párt birtokolja a hatalmat, amelyet az ország zöme nem akar és nem támogat és ezt a pártot csak az tarthatja a víz felett, ha birtokolja a hatalmat, továbbá az is tény, hogy ez a párt nem képes megújulni. Mindez pedig azt jelenti, hogy a Fidesz nagyon sérülékeny."
Az első békemenet előtt is azzal hazudták tele Európát a liberók, hogy már senki nem támogatja a kormányt. Az az igazság ezzel szemben az, hogy a fidesz még mindig több 100 ezres tömeget tud összerántani, az ellenzék meg ha minden erejét megfeszíti, akkor is csak 20 ezrest.

A sérülékenységről meg annyit, hogy a papírforma szerint ilyenkor már réges-rég a másik pártnak van nagyobb támogatottsága, ezzel szemben nálunk nemrég volt olyan közvélemény kutatás, amely ismét 2/3-os győzelmet mutat. Persze ez csak egy, de a többi szerint is bőven 50% felett vannak. Ezt persze tudják "odaát" is. Nem véletlen, hogy ahogy közeledik a választás, egyre szarabbul alszanak...

kuszkusz1 2013.04.10. 11:11:25

@Balt:

Vagy én fogalmazok félreérthetően, vagy a hozzászólók egyike-másika olvas felületesen.

Az én véleményem szerint:
azok akik nem itt születtek, nem itt éltek, nem itt élnek - nem itt fizettek és fizetnek adót, TB-ét, nyugdíjjárulékot - azok a magyar államtól NE kapjanak ingyen orvosi ellátást, ingyen nyugdíjat, ingyen akármit és NE szólhassanak bele abba, hogy nálunk ki legyen a miniszterelnök.
Mind az elemi igazságérzet mind a gazdasági racionalitás ezt diktálja.

A lelkükben legyenek magyarok, és ne a markukat tartsák a magyar államkassza felé.

Ez az én véleményem amely vélemény nem egyez a Gordonéval. A legkevésbé sem.

Balt 2013.04.10. 11:12:57

@Beke81: Nem, csak az osztrákok nem tízszerezték meg 20 év alatt az államadósságukat (a teljes állami vagyon elkótyavetyélése/ellopása mellett)...

Nap Pali 2013.04.10. 11:13:03

érdekes a fideSS központban vége a kv szünetnek... mennyi zombi bujt elő...

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

a feudális komcsi náci b-közgépes fideSSmaflaálamot kevesebb mint a lakosság 20% a támogattya !

80% a pokolba kívánnya ezt a bűnszervezetet...
pusztán az a kérdés hogy barátságosan meg tuggya e szervezni magát az ország (pártok nélkül)
vagy kinyírja fizikailag ezeket az élősködő hitvány férgeket

redriot77 2013.04.10. 11:16:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"A Fidesz sikerének a titka, hogy megadja azt, ami az átlagmagyarnak kell."

Azért a Csányi, Demján és Habony-féléket nem nevezném átlagmagyarnak. :)

Az a sikerük titka hogy bármit csinálnak utána meg tudják magyarázni hogy ez jó az átlagmagyarnak.

SemBoga 2013.04.10. 11:17:00

@Farkantoán Chatpartner: nem érzed visszásnak, hogy az abszolút korlátlan hatalomhoz nincs szükség még csak a választók többségére sem?

SemBoga 2013.04.10. 11:17:50

@Balt: a korfa alapján a szépkorúak létszáma nőni fog még jódarabig

pakandi 2013.04.10. 11:25:02

@Nem tudom a nevem:

Erről van szó.A kisujját nem kell mozdítania a fidesznek ahhoz,hogy elvigye a választást.Viszont,ha valamelyik fogaskerék mégis megakadna,akkor van még hova nyúlni.A jobbikosok felé tett néhány gesztus,már megoldja a gondjaikat.A közel egymilliós szavazótáborból tudnak halászni maguknak néhány százezer szavazatot.A másik oldalnak nincs hova nyúlni,kifújt,ennyi,kalap-kabát!

Farkantoán Chatpartner 2013.04.10. 11:26:11

@SemBoga: dehogynem. Ide vezetett az SzDSz "fúdemilyenokosokvagyunknáciakimástmond" főtudorai által kiépített választási rendszerünk.

Farkantoán Chatpartner 2013.04.10. 11:28:10

@redriot77: ők IS megkapják. Attól félek, hiányoztál a logikaórákról a középső csoportban :(

elwood 2013.04.10. 11:29:06

@Nem tudom a nevem: " Nem véletlen, hogy ahogy közeledik a választás, egyre szarabbul alszanak... "

te velük fekszel kelsz, de velük is alszol ?

Balt 2013.04.10. 11:33:48

@kuszkusz1: Stimmel: ezekre az jogosult, akiknek a mo.-i ep- és tb-befizetése rendezve van a hatályos törvények szerint. (nem vált pirosra a taj-száma, legalább 20 évnyi szolgálati idővel idővel rendelkezik stb.)

A szavazati jog meg nem adásával meg deklarálnánk: vannak első- és másodrendű áp.-ok.

2llkedő 2013.04.10. 11:35:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"1. Nincs diktatúra."

Még...

"2. A kormány támogatottsága maximum 60 % körüli lehet, messze nem 80 %."

Közvéleménykutatási adatok szerint?

"3. Ha egy kisebbség erőszakosan megdönti a többséget, az ritkán vezet jóra."

A többség egyelőre nem támogatja a kórmányt.

Balt 2013.04.10. 11:40:11

@Fejesrob: Igen, már lassan(?) a nyílt fenyegetőzésnél tartanak. Kónyával az élen. Bár ő csak a ex-szovjet ex-poltiszt tankörtársait tudná riasztani. :)

elwood 2013.04.10. 11:41:43

@Balt: én szavazhatok egy külhoni fejére egy matolcsyt ?

SemBoga 2013.04.10. 11:55:53

@Farkantoán Chatpartner: speciel ezt a rendszer a fidesz építette most ki, aminek révén nincs szükség egyáltalán a választók többségére a korlátlan hatalomhoz

kettőbé 2013.04.10. 11:57:29

"Azé a Fideszé, amelyet pedig a választók háromnegyede le szeretne váltani."

Miért van az olvasó hülyének nézve? A bizonytalanok mind kormányellenesek? Vagy hogy jött ki ez a 75 %?

Balt 2013.04.10. 11:57:43

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: "Magyarországnak a fejlődéshez szüksége van az uniós pénzekre, és az ország továbbra is demokrácia – ha be is avatkoztak a választójogba. Amíg szabad és titkos választások vannak, rajtunk múlik, hogy megváltoztassuk a politikai irányt az országban. E tekintetben minden intervenció, külföldi beavatkozás káros lenne." (Bajnai, Der Standard, bő egy hete:
derstandard.at/1363706586659/Das-Wesen-der-Fidesz-ist-ihr-Hunger-nach-Macht a végén)

Stabilo 2013.04.10. 11:59:11

"Azé a Fideszé, amelyet pedig a választók háromnegyede le szeretne váltani."

Ha a választók háromnegyede leváltaná, akkor miért nyeri meg sorban a helyközi választásokat???
Itt a gond. A mostani ellenzék és a hozzád hasonló okoskodók nem hajlandóak tudomásul venni, hogy nem akarja leváltani az ország háromnegyede a kormányt.
Abban a hitben élnek, hogy nekik csak egy új lovat kell hozniuk amelyre az aktuális szavazó átülhet. Ezért az Isten barmai hozzák az újabb és újabb lovakat (DK, Együtt 2014, Mögött 2300 és hasonló semmik) de a fránya szavazó mégsem akar átülni rá.
Barmok! Olyan lovat hozzatok ami kell az embernek, ez a titok. Valós alternatíva kell, aminek megalkotásának első és elhagyhatatlan feltétele az, hogy el kell fogadni, hogy a Fidesz ma a legtámogatottabb párt az országban. Meg kell nézni mit csinálnak jól és azt kell még jobban csinálni.

Balt 2013.04.10. 12:00:57

@Parmezanidész: "Az ellenzeknek mar regen arrol kene beszelni, hogy a devizahitelek bedoleserol orbanek felelotlen nyilatkozatai es matolcsy minden szakertelemtol mentes gazdasagpolitikaja tehet. Nincs errol szo sehol."

De van: "Mint szintén tudod, 2006-tól kezdve kétségbeesetten írtam és nyilatkoztam a devizahitelezés leállításáért, amiért meg is kaptam a „kókler” minősítést a devizahitelezés megalkotóitól. Kik voltak ők? Hát Járai Zsigmond, Király Júlia, Simor András, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Oszkó Péter és Felcsúti Péter. Ki dolgozta ki azt a banki magatartási kódexet, ami végtelen cinizmussal nem, hogy nem vetett véget, hanem egyenesen szentesítette a „terméket”? Hát Oszkó Péter és Felcsúti Péter. Az, hogy ez a disznóság és az abból fakadó tragédiák megtörténhettek szeretett hazámban számomra egy feldolgozhatatlan személyes kudarc volt, hiszen pont az én szakmámról volt szó."

eztigyhogy.nolblog.hu/archives/2012/11/27/Rna_Pter_lemondott_s_htat_fordt_Magyarorszgnak

Scagnetti 2013.04.10. 12:03:23

@félázsiai 2llkedő: A többség sosem támogatta egyik kormányunkat sem. Még a legutóbbi fideszes győzelem is csak a szavazásra jogosultak egyharmadának segítségével jött össze. Az előzők még ennyit sem kaptak. Ezért semmi értelme arra várni, hogy egy kormányt a többség támogassa. Sosem lesz ilyen.

A következő győztes viszont, színétől függetlenül, rekordalacsony támogatottsággal fog rendelkezni. Könnyen lehet, hogy a győzelemhez elég lesz 1,5 millió szavazat is, ami a szavazásra jogosultak ötöde. De még ha kétmillió lesz, az is nagyon kevés. Óriási ellenszélben fog dolgozni a következő kormány. Ez azért lesz érdekes, mert még egy olyan egységes pártot is megingathat, mint a Fidesz. Ha viszont a szoclib koala nyer, amelybe a neolibektől a szélsőbalosokig mindenkit be akarnak terelni, az első évben buknak.

Balt 2013.04.10. 12:03:47

@zgabi: Ez is egy álláspont. Mindenesetre nem lehet azt mondani: apatikus, apolitikus. :)

kekec8 2013.04.10. 12:05:32

Nyugodjatok meg, vagy fogjon el titeket páni félelem... Tudatosuljon végre bennetek, hogy még minimum 10 évig polemizálgattok különböző blogokon, hogyan is kéne leváltani a patásorbánt... Vén öreg, fásult és kiégett emberek lesztek, mire nem patásorbán lesz a miniszterelnökötök. Természetesen, a kormányzó párt azért marad, csak egy fiatalabb fiatal demokrata veszi át a stafétabotot... Egy racionális lehetőség marad számotokra, drága "liberális" déééémokrata értelmiségiek! A már jó előre becsomagolt bőrönd verzió! Vár titeket a művelt, kolbászkerítéses, szívárványszín nyugat, maga az ájróópaji júnió! Sok boldogságot és szerencsét!

Scagnetti 2013.04.10. 12:08:56

@Parmezanidész: "Az ellenzeknek mar regen arrol kene beszelni, hogy a devizahitelek bedoleserol orbanek felelotlen nyilatkozatai es matolcsy minden szakertelemtol mentes gazdasagpolitikaja tehet. Nincs errol szo sehol. A leallt gazdasagrol, az egekbe szoko munkanelkulisegrol, a lakossag eletszinvonalanak zuhanasarol sincs."

Semmi másról nem beszélnek, csak erről. Abban minden magyar párt jó, hogy elmondja, miért ne szavazz az ellenfelére. Ez még az MSZP-nek is megy.

Abban viszont már nem túl jók, hogy azt elmondják, miért szavazz rájuk. Ez az ellenzék legnagyobb baja. Az egyetlen érv mellettük, hogy ők nem a Fidesz, és ez édeskevés. Azt hitték, ezzel is lehet nyerni, de úgy tűnik, mégsem. Más meg nincs a tarsolyban, hiszen a szakértelem és a hitelesség náluk ugyanúgy hiánycikk, mint a Fidesznél.

Balt 2013.04.10. 12:09:15

@Rorschach: Ha már méricskélünk: Bajnai se egy égimeszelő, de Horn Gyufa mellett valóságos óriás. :)

Réthelyi, Szócska, Semjén, Navracsics viszont átlag feletti.

2llkedő 2013.04.10. 12:11:19

@Ad Dio: "Én nem lelkendezem a Fidesz jelenlegi állapotáért, de a sok rossz közül egyelőre még mindig az legkisebb."

Mint írtam, egy minimális fideszes győzelem az ország szempontjából hosszú távon a legjobb. Vagy azért, mert esetleg el kezdenek ésszel kormányozni, vagy azért, mert maximálisan leamortizálják magukat.

Balt 2013.04.10. 12:30:10

@SemBoga: Ez így van (tragédia, mármint hogy a "fa" alja már csak "venyige"), viszont a Fidesz 2002-ben (sajnos) jól megtanulta, hogy "nyugdíja(so)kat nem b@szogatunk", tehát az a meccs már nem nyerhető meg a kádár-nyugdíjasok által.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.04.10. 12:32:11

@Balt: zsenialis vagy... Mi is tortent, amikor a kosa kijelentette, hogy magyarorszag is olyan helyzetben van, mint gorogorszag?

percenként százhuszat verő gumibot 2013.04.10. 12:35:11

A Progresszív az álmodozók blogja, ami nem meglepő hiszen maga a progresszió is egy álom. Ráadásul olyan álom amiből rémálom lett akárhányszor a történelem során. Itt vót nekünk a komenizmus, mindkétszer tragédia amikor bevezették.

De nem baj gyerekek, álmodozzatok csak tovább, jó úton jártok:

"kell még valaki, aki ezt megteheti és akinek van annyi hitelessége, hogy az általa bevonzott szavazótömeg még abba is belemenjen, hogy „ezekkel” kell majd együttműködni"

Keressétek tovább az ismeretlen Messiást, a nagy csodatevőt, és feltétlen szóljatok ha majd jönnek a csodák. Azokra én is mindig kíváncsi szoktam lenni

Balt 2013.04.10. 12:36:58

@Stabilo: Ez jó útmutatás, de látod, egyelőre mégiscsak a trójai falovat nevezik a derbyre. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 12:51:48

@Nap Pali:

"a feudális komcsi náci b-közgépes fideSSmaflaálamot kevesebb mint a lakosság 20% a támogattya !"

Az adatok nem ezt mutatják.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 12:53:39

@félázsiai 2llkedő:

"Közvéleménykutatási adatok szerint?"

Igen.

"A többség egyelőre nem támogatja a kórmányt."

Ne számítsd bele a passzívakat, mert ők nem számítanak.

veracity 2013.04.10. 12:54:57

Élvezettel olvastam a blogot!

Már csak annyi képesség maradt bennetek, balellenzéki értelmiségiekben, hogy a saját gőzőlgő szarotokat fintorogva elfogyasszátok. Gratula!

kuszkusz1 2013.04.10. 12:55:54

@Balt:

"A szavazati jog meg nem adásával meg deklarálnánk: vannak első- és másodrendű áp.-ok."

Hja. Akkor deklarálva lenne. Valahogy majd csak túlélnénk.

Balt 2013.04.10. 13:01:17

@Scagnetti: Már megint egyetértünk - pedig nem ugyanonnan közelítünk (azt hiszem). :)

Farkantoán Chatpartner 2013.04.10. 13:04:41

@SemBoga: jaja, Hitler és Sztálin is maguk építették ki a hatalmukat, úgy, hogy ezt főokos elődeik lehetővé tették a számukra.

Arról az ábrándról tegyél le, hogy a demokrácia az, amikor a lakosság több mint fele juttat hatalomba valakit.

Balt 2013.04.10. 13:05:14

@kekec8: :) Kb. ez van/lesz.

@Scagnetti: Előző ehhez a kommenthez, bár még ebben is van igazság. :)

Ad Dio 2013.04.10. 13:11:44

@félázsiai 2llkedő:

"Vagy azért, mert esetleg el kezdenek ésszel kormányozni, vagy azért, mert maximálisan leamortizálják magukat."

Ebben is teljesen egyetértek.

Balt 2013.04.10. 13:11:57

@Parmezanidész: Rántottak vagy 5 Ft-ot az eurón 3 napra. A prekoncepciók ellenére nem hiszem, hogy az tudatos akcó lett volna. De vizsgálhatjuk innen is:
www.portfolio.hu/gazdasag/jojjon_csak_a_valutahaboru.181968.html

Tény, a válság során Mo. az első volt a sorban az IMF-re szorult államok között, ma meg nem is vagyunk egy lapon említhetők Görögországgal, Ciprussal, vagy éppen Szlovéniával.)

Balt 2013.04.10. 13:14:38

@Ad Dio: OK, akkor ebben meg is állapodhatunk. :)

sjános 2013.04.10. 13:15:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"2. A kormány támogatottsága maximum 60 % körüli lehet, messze nem 80 %."

Sőőőőt...a "dicsőséges" 2/3-ad...az 46%-os szavazási részvétel mellett lett 2/3ad!
Mivel manapság 55% a nem biztos pártválasztó...így a helyzet kb ugyanaz!
Erre veri magát a Kormány...ééés a mögöttük ügető menet...46% 2/3-a diktál!
És diktálhat...mert a többi tűr...hallgat...

2llkedő 2013.04.10. 13:15:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Akkor szerinted, ha tíz millió emberből kettő a fideszt támogatja, egy a maszopot, akkor 2/3 támogatottsága van a fidesznek?

2llkedő 2013.04.10. 13:17:39

@Balt: "Tény, a válság során Mo. az első volt a sorban az IMF-re szorult államok között,"

Vagy, időben kaptak észhez. Ez is egy lehetőség, attól függ, honnan nézzük.

sjános 2013.04.10. 13:20:17

@veracity:
Honnan veszed hogy aki ellenzéki, aki nem ért egyet a "koleszos fiúkkal és zabigyerekeikkel", az baloldali vagy liberális??
Egy igazi jobb oldali, vagy egy jobbközép konzervatív...öklendezve figyeli, amit a Fidesz művel! Ezt nemzetiszocialistakeresztényantiimperialista katyvaszt!

Foxtrotty 2013.04.10. 13:26:27

"az erőforrásokat még csak szinten tartani sem képes hatalommal nem érdemes és nem racionális kollaborálni"

Töröm a fejem kire utalhat ezzel a szerző?

Az egyetlen év alatt közel 7%-os GDP visszaesést produkáló Bajnai leváltását akarja utólag megindokolni?
Vagy az orrba-szájba költekező Meggyesy kormányzását bírálja?
Vagy a Gyurcsány-féle "Veres Jani 1000 apró trükkjének" címezi a kritikáját?

mandro 2013.04.10. 13:26:41

Egyre inkább a kínlódást és annak következményeit, - ami ez esetben akár lehet a végtermék is - lehet olvasni az ellenzék részéről. Hogy mi a végtermék neve. Egyszerű, magyar érzelmű ember úgy nevezi: SZAR!!!!!

sjános 2013.04.10. 13:28:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A támogatottsági adatokhoz...mert elvesztek itt a részletekben..:)

www.tarki.hu/hu/research/elect/

Szóóóóval...ez a nagy helyzet...2013.március vége, 24% a Fidesz-KDNP...2010-es 46%-ról!
"Magyarország jobban teljesít!"
A saját szavazói szerint is!

Foxtrotty 2013.04.10. 13:36:38

Kilóg ám nagyon a lóláb: elfogytak a "progresszív" oldal tartalékai

Fennáll a veszélye hogy beteljesedik a rémálmuk, és a támogatóik a fejük felett kiegyeznek Orbánnal. Ennek számos jele van, külföldről már csak a leghangosabbak verik a dobot, mert kezd kifejezetten égés lenni az Orbán elleni hiábavaló hajsza. Idehaza még el lehet adni néhány balszélsőséges kirohanását a "Nyugat" véleményeként, de kezd kinyílni a csipája sokaknak, hogy valójában kikről van szó

Orbánt nem fog sikerülni leváltani, marad tehát a megegyezés mint egyetlen ésszerű alternatíva a végsőkig való esztelen harc helyett. Progresszívék pedig mennek a kukába újabb 4 évig

2llkedő 2013.04.10. 13:37:15

@Foxtrotty: "Az egyetlen év alatt közel 7%-os GDP visszaesést produkáló Bajnai leváltását akarja utólag megindokolni?"

Mielőtt hülyeségeket írnál, nézz utána a dolgoknak! Hidd el, hasznos!

Nap Pali 2013.04.10. 13:40:25

ez a lényeg !

a 201006 -i 46% ról
a fideSS támogatoccsága FELNŐTT
201303-ra 24%-ra

www.tarki.hu/hu/research/elect/gppref_table_01.html

nnnnnnnn 2013.04.10. 13:41:55

@sjános: általában a ballibsik mindig letagadják hogy szeretik fletóékat (mert gyávák felvállalni meg égő is), de heves vitahelyzetekben végül mindig kiderül :)

sjános 2013.04.10. 13:44:19

És még valami....nem pontosan ide tartozik...de befolyásolni fogja a 14es választást! A bőrünkön fogjuk érezni...

"Fitch Ratings elemzés:
A nemzetközi hitelminősítő a nyolcoldalas elemzésben Magyarország, Lengyelország, Csehország, Románia és Bulgária kilátásait vizsgálja. A cég előrejelzése szerint az országcsoport átlagos súlyozással, dollárértéken és piaci árfolyamon számolt gazdasági növekedése az idén 1,2 százalék lesz a tavalyi évre becsült 0,6 százalék után, ám az idei átlagon belül jelentősek a helyi eltérések.

A Fitch prognózisa szerint az ötös mezőnyben egyedül Magyarországon nem lesz az idén növekedés: a hitelminősítő stagnálást vár 2013-ra a magyar gazdaságban. A másik négy országra a ház 1,0-1,6 százalék közötti GDP-növekedési ütemeket jósol az idei év egészére. A cég jövőre élénküléssel számol a régióban, megjegyezve ugyanakkor, hogy várakozása szerint a magyar gazdaság 2014-ben is sereghajtó lesz. A Fitch Ratings hétfői prognózisa szerint a jövő év egészében a magyar hazai össztermék 1,5 százalékkal, a többi négy gazdaságé 2,2-2,8 százalék közötti ütemben növekszik.

A hitelminősítő kiemeli előrejelzésében, hogy becslése szerint az euróövezeti gazdaság teljesítménye a tavalyi 0,5 százalékos csökkenés után az idén is 0,5 százalékkal visszaesik, és 2014-ben is legfeljebb 1,0 százalékkal növekszik. Az euróövezet gazdasági teljesítményére más nagy londoni házak is egyre rosszabb előrejelzéseket adnak, és emiatt Közép- és Kelet-Európa növekedési kilátásait is mind pesszimistábban ítélik meg.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a minap közölték, hogy az eddigi prognózisukban szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra módosították az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket. Ennek a nyomán a cég elemzői a magyar gazdaságban az eddig általuk várt 0,5 százalékos GDP-zsugorodás helyett most már 0,7 százalékos visszaeséssel számolnak 2013 egészében. A cseh gazdaság teljesítményére adott prognózisukat a JP Morgan londoni szakértői stagnálásról 0,2 százalékos visszaesésre rontották, Lengyelországban pedig az eddig jósolt 1,5 százalékos növekedés helyett 1,3 százalékos GDP-bővülést várnak az idén."

Szóóóóval mindenki marha, barom, csak mi tudjuk a jó utat...na nééézd mááá....csak nálunk lesz további csökkenés!
Lehet jönni, hogy tévednek, mert szoktak...blabla...meg megrendelésre csinálták..:))) ez annyira vicces..:)))
De talán nem ártana legalább elgondolkodni...hátha...hátha mégis mást, és máshogyan kéne valahogy csinálni!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 13:45:53

@félázsiai 2llkedő:

Csak az számít, aki politikailag aktív. A passzív minden kormányt támogat, bármilyen is legyen az.

sjános 2013.04.10. 13:46:22

@$$$=$$$: Jaaaa értem....végül is, így is lehet élni, hogy csak kétféle ember van a fejedben...no meg még egy, aki hazudik.
Te melyik vagy?

veracity 2013.04.10. 13:47:19

@sjános: Az agyadban van a katyvasz! Mert sárgaságod van az irígységtől.

Terssék már szépen elfogadni, hogy a Fidesz szavazói vannak többségben. A senkire se szavazókat hiába veszed a Fidesz ellenzékébe, mert ők a maszopnak is ellenzékei ilyen értelemben!

Minden parlamenti többségben lévő nyugati párt is kisebbségben van, ha a senkire se szavazókat is az ellenzőik közé számolod. Amit a szoclibek handabandáznak, az faék bonyolultságú ostobaság.

Még bizony megérhetitek, hogy akkor is többségben lesznek a Fidesz szavazók, ha az ellene szavazók közé számítjátok a senkire se szavazókat! Csak folytassátok a gőzölgő fekáliátok nyeldeklését!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 13:48:04

@sjános:

Kevered a teljes népességen belüli arányokat a politikailag aktív lakosságon belüli arányokkal. Almát hasonlítasz összes körtével.

Egy igaz ember 2013.04.10. 13:48:30

A magyarorszag.hu még most sem működik (13:50), ezt jó lenne, ha az index cikke is tudomásul venné és nem állítaná az ellenkezőjét!

2llkedő 2013.04.10. 13:49:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A passzív minden kormányt támogat, bármilyen is legyen az."

A passzív attól passzív, hogy nem támogat. Te hasonlítod össze az almát a körtével.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 13:50:37

@veracity:

Sajnos ezt a demagógiát MINDIG minden vesztes párt eljátssza. 2002-ben ugyanezt csinálta a Fidesz is, akkor meg ők állították, hogy valójában nem is nyert az MSZP, mert az emberek többsége nem az MSZP-re szavazott.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 13:52:53

@félázsiai 2llkedő:

A passzív passzívan támogat, azaz neki mindegy, ő megvan bármilyen kormánnyal, őt az egész nem érdekli. A lényeg: nem támogatja az ellenzéket sem, s ezzel de facto a kormányt támogatja, MINDEN kormány alatt. Ez az a típus, aki szerint minden párt rossz és az összes politikus gazember, s ő nem kíván részt venni az egészben.

2llkedő 2013.04.10. 13:54:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A passzív passzívan támogat,"

Ez olyan, mint az általam nagyon kedvelt "konstruktív ellenzék", vagy a vasbeton talpfa. Esetleg lehet a fociban is konstruktív védő, aki a saját kapujába rugja a labdát.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 13:56:44

@Nap Pali:

Két egymáshoz nem hasonlítható számot vetsz össze. A Fidesz támogatottsága az 2010-es választások alatt is csak kb, a teljes lakosság 30 %-a volt. Erről ment le 24-re, azaz 30-ról 24-re és nem 46-ról 24-re. Egyébként nem 46 volt, hanem 52.

veracity 2013.04.10. 13:56:44

@sjános: Igazad van! Meg kell szüntetni a bankadókat meg a válságadókat és emelni a rezsit 30%-al.

Azonnal be kell vezetni a progresszív adózást, és be kell szedni plussz 600 milliárdot a büdös magyaroktól.

El kell bocsájtani a közalkalmazottak 30 %-át és csökkenteni a maradók bérét 30 %-al.

A nyugdíjkorhatárt azonnal felemelni 67 évre mindenkinek! A nyugdíjakat pedig visszavágni 30 %-al!

Csökkenteni az egészségügyi kiadásokat 30 %-al és bevezetni az alkalmankénti 3000 forintos vizitdíjat és a napi 3000 forintos kórházi díjat.

A felsőfokú oktatásban bevezetni a tandíjat, félévenként 300 000 és 1 000 000 között, egyetemtől függően.

Új autópályaépítési tendereket kiírni, ahol csak az idegen vállalatok nyerhetnek az európai árak háromszorosán!

Felvenni rögtön 30 milliárd EUR hitelt az IMF-től nagyon kedvezményes kamattal! A jegybanki alapkamatot pedig 12 %-ra emelni egyetlen lépésben!

nnnnnnnn 2013.04.10. 13:57:27

@sjános: nekem kétféle van. hazaszerető meg idegenszívű. én a hazaszerető vagyok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 13:58:12

@félázsiai 2llkedő:

A konstruktív ellenzék az de facto olyan párt, mely nem lép be a kormánykoalícióba, de megszavazza a legfőbb javaslatait.

Foxtrotty 2013.04.10. 13:59:28

@félázsiai 2llkedő:
Akkor legyen a "közel 7%" helyett 6,7% a GDP visszaesés, amit Bajnai 1 év alatt produkált. Így jobban hangzik?

www.kalapacsosember.hu/?p=4716

veracity 2013.04.10. 13:59:42

@veracity: Lesz itt növekedés b@sszátok +.

veracity 2013.04.10. 14:01:12

@veracity: Lesz itt növekedés, mint a huzat! Azt a böszmeségit!

2llkedő 2013.04.10. 14:02:33

@Foxtrotty: Lehet, hogy a számokkal hadilábon álssz? Vagy az időrendet nem ismered?

Nap Pali 2013.04.10. 14:03:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: te agyatlan pO:cs

"ugyanaz mutató a 46 és a 23

az 52% az a RÉSZTVETTEK százaléka

a 46% pedig a szavazati jogúaké... és választás után rögtön!

agyatlan hüje fideszgyík vagy ! ez ami tuti

sjános 2013.04.10. 14:03:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Lehet szám háborúzni..:)
De vedd már elő a 2010es választási adatokat...a választás végeredményét!.:)
Légyszilégyszi..:)
Bizonyítsd be, hogy tudsz olvasni...és számokat összeadni! Tudom, hogy ügyes vagy, menni fog!
Éééés aztán a 2013as márciusi Tárki adatokat!
És térjünk vissza az almára és körtére...
Mondtam én valaha...írtam én itt, hogy nem a teljes szavazóképes lakosságról beszélek??? Én végig arról beszéltem!
Abban bizony 24% a Fidesz_KDNP!
Ha ez nem tetszik...pörölj a Fidesz vezetőivel. Ez tény! Ez a 24% a "2/3" most! Aki vállalja....felvállalja! Én végig erről beszéltem!
A biztos párválasztókon belüli adatokkal, meg kábítsátok magatokat! Mint 2002ben! Ha az ellenzék nem lenne ilyen impotens...vagy lenne, egy valóban jobbközép párt, esélye nem lenne a Fidesznek! Sőőőt...lehet szét is esne! Ami, persze csak az én véleményem szerint, nagy megkönnyebbülést okozna az országnak! Nekem elegem van, a retro Hazafias Népfront-ból!

Netuddki. 2013.04.10. 14:04:43

@veracity: "Terssék már szépen elfogadni, hogy a Fidesz szavazói vannak többségben."

Ja, igazad van, a fideszesek a bolsevikek...

veracity 2013.04.10. 14:07:36

Ma hallgattam reggel a Jazzy-n a Felcsútit! (Nem a Viktort, a Pétert, a kősziklást, onnan, igen, szaloncukroztam is egyet, mi?)

Hogy ezeknek milyen vastag a bőr a pofájukon?! (Ugye a selyemsál mindnek ott van a nyakában? Csak a kokerókkal lennének még jobban...) Libbant jószágok! Olyan jókat derültem rajta, hogy majdnem megrunningoltam egy red light-ot!

2llkedő 2013.04.10. 14:09:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Már többször leírtam, hogy a legnagyobb probléma ott van, hogy kormánypárt és ellenzék van. Ez a rendszaváltozgatáskor igaz volt. A parlamentben nincs ellenzék! Lehet felső ház, alsó ház, kisszoba, nagy szoba, de nincs ellenzék. Ugyanis az egész parlamentnek az országért kellene dolgoznia. Az ellenzék pedig a nevéből eredendően ellenezni köteles. Itt nem arról van szó, hogy mindenben egyet kell érteni, hanem arról, hogy ami az ország érdeke, azt megszavazom. A fidesz ténylegesen ellenzék volt, kőkeményen. Lásd tandíj-nem tandíj, korkedvezményes nyugdíjazás, stb.

Szóval a lényeg, hogy a passzívat nem lehet egyik oldalhoz sem hozzácsapni.
Én jelenleg nem tudom kire szavaznék, tehát passzív vagyok, de azt tudom, hogy a fideszre nem. Mégis hozzájuk akarsz csapni.

sjános 2013.04.10. 14:10:02

@veracity: Szép felsorolás..:)...ezeket lázálmaidban látod??
Hol olvastad a hozzászólásomban?? Félsz?? Ne rettegj..komolyan...
Nem vagyok közgazdász....nem az én dolgom hogy megoldásokat adjak, 5leteim lennének, de talán vannak akik jobban értenek hozzá...
De a mostani dúlásnak, kapkodásnak, elvonás hegyeknek látjuk az eredményét!
És ha már elvonás...miért nem a nagy elosztókhoz nyúlt hozzá 2/3al a Kormány? Befosott a nyugdíjasoktól?? Ezzel kellett volna kezdeni! Átalakítani, racionalizálni, az állam működési költségeit csökkenteni..stb....stb...ezer egy megoldás lett volna, de egyszerűbb "23" új adót bevezetni! És felélni, eltapsolni..."kuruckodásra"! Eszetlen kuruckodásra!

2llkedő 2013.04.10. 14:10:48

@veracity: "Lesz itt növekedés b@sszátok +."

Már tudjuk, hogy a negatív növekedés is növekedés.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 14:12:22

@Nap Pali:

Adataid tévesek. Most direkt utánanéztem. A részvételi arány 64 % volt, s ebből 53 % szavazott a Fideszre. Ez a választásra jogosultak 34 %-a. Azaz a választásra jogosultak 34 %-a szavazatott a Fideszre 2010-ben.

Jellemző az is rád, hogy neked mindenki "fidesznyik" aki nem hiszi el téves adataidat.

sjános 2013.04.10. 14:18:11

@$$$=$$$: Tehát...ez a hazaszeretet?? Kerítsük be az országot...ássunk árkot...szögesdrótot...külföldiek tűnés...na persze a pénzed hagy itt...szegényeknek kuss...amennyid van, annyit érsz...aki nem velem, az ellenség. Idegenszívű...hazaáruló.
Emlékeztet erősen egy másik Magyarországra...a Magyar Népköztársaságra...rémlik?? Éltél benne?
Én igen! Ismerem. Most látom újra épülni...

Balt 2013.04.10. 14:18:20

@sjános: OK, akkor nézzük fordítva! Ki az, aki 2010-ben a kormány maradása mellett szavazott?
19,3+2,67[%, MSZP+MDF-SZDSZ, de akkor kurvára jóindulatú voltam], annyi mint 22,07%, érvényes szavazatok arányában súlyozva (x 0,642) = 14,1% Erre lehet nyálat verni!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 14:19:38

@sjános:

33 %-ról esett le 24 %-ra. Ezek az adatok.

Azonban te úgy próbálod ezt beállítani mintha 53 %-ról esett volna le 24 %-ra.

A 2010-es választási szabályok mellett ez a 24 % kényelmes többséget tudna biztosítani, bár már nem valószínű, hogy kétharmadot, ahhoz már ez kevés. Ugyanis ez a 24 % eleve kb. 38 %-ot jelentene a listás mandátumoknál hasonló részvételnél, ami valójában 40 % a küszöb miatt.

Magyarul: a 210 listás mandátumból a Fidesz kapna 84-et.

S ehhez nyerne az egyéniek mondjuk kétharmadát. Ez még kb. 120 mandátum. Összesen 200 körüli mandátum, ezzel éppen megvan az egyszerű többség.

Az új választási rendszer pedig jobban torzít, azaz ez akár 60 %-ot is érhet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 14:21:21

@félázsiai 2llkedő:

Én nem akarlak sehová se csapni. De egy dolog tény: ha nem szavazol, akkor ezzel inkább a kormányt támogatod és nem az ellenzéket.

toronado 2013.04.10. 14:22:40

"Bő egy évvel a választás előtt úgy néz ki, hogy vagy egy, az ország háromnegyede által elutasított párt fogja vezetni az országot legalább újabb négy évig, vagy senki."

Miután a ballibák mindenféle reménye elszállt, most kreáltak egy "elutasítási" modellt, hogy legalább azt bizonygathassák, hogy elutasítják a Fideszt.
Már az elmélet is hamis, ugyanis az elutasítást az országra vetítik, holott csak a szavazók döntenek, és a döntés a szavazás által realizálódik. Ez körülbelül olyan hamisítás, mintha azt mondanák, hogy a Barcelonának nem drukkol a világ 99%-a.
Ennek ellenére nyer.
Mint a Fidesz!!!

Balt 2013.04.10. 14:26:11

@félázsiai 2llkedő: index.hu/gazdasag/magyar/amcso081110

Nézzük:

A válság prófétáitól a majdnem államcsődig
Index
2008. november 11., kedd 09:29

Az október 6-i parlamenti ülésnapon lett a politika főszereplője a válság. Gyurcsány Ferenc ekkor még a válság prófétáiról beszélt, míg Bajnai Gordon – szerinte azonnal félremagyarázott felszólalásában – arról, hogy a válság nem fogja súlyosan érinteni az országot. (...)

Bajnai Gordon az október 2-i kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, hogy a nemzetközi pénzügyi válság hatása Magyarországot elsődlegesen nem érinti, majd ezt lényegében megismételte az október 6-i parlamenti ülésnapon. (...)

Az IMF megállapodás után már államcsődöt úsztunk meg

Október 27-én jelentették be, hogy hazánk megállapodott az IMF-fel, igaz, a valutaalap hitelkeretéért cserébe drasztikus megszorítások kellenek; ez újabb költségvetést, és még lejjebb, 2,6 százalékra levitt hiánycélt jelentett. A hét közepére kiderült, hogy megacsomagról, húszmilliárd dollárról állapodtunk meg a valutaalappal, a világbankkal és Brüsszellel, ezután már nyugodtan mondhatta Demján Sándor, hogy Magyarország elkerülte az államcsődöt, ami tényleges veszély volt. Méghozzá nemcsak Demján, hanem Gyurcsány szerint is.

2llkedő 2013.04.10. 14:26:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ha nem szavazok, akkor egyiket sem támogatom. Egyik oldal se soroljon engem sehová. A választókra lehet hivatkozni, de nem az egész országra.

sjános 2013.04.10. 14:27:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Adataid tévesek. Most direkt utánanéztem. A részvételi arány 64 % volt, s ebből 53 % szavazott a Fideszre. Ez a választásra jogosultak 34 %-a. Azaz a választásra jogosultak 34 %-a szavazatott a Fideszre 2010-ben."

Az az első fordulós eredmény..ne csalj..:)
Nézzük a második fordulót is!
Persze, a korrekt szám, az valahol a kettő között van...mert voltak páran, akik már nyertek az elsőben.

A második fordulóban 46.62% volt a részvételi arány!
Így jött ki a 2/3...

De ennél még érdekesebb, hogy ha kb. 65% felett van a részvétel az elsőben...akkor az tuti Fidesz bukta....eddig...a számok és a tények alapján!

Balt 2013.04.10. 14:30:21

@Foxtrotty: :) Jó meglátás, én elsiklottam felette. Nézzük csak, a GDP arányos államadósság görbéje (direkt a kénytárból):
m.blog.hu/te/tenytar/image/2012.%20szeptember/ad%C3%B3ss%C3%A1g%C3%A1llom%C3%A1ny%20alakul%C3%A1sa.png

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 14:30:54

@sjános:

"Az az első fordulós eredmény..ne csalj"

A listás mandátumok akkor dőlnek el az esetek 95 %-ában.

"De ennél még érdekesebb, hogy ha kb. 65% felett van a részvétel az elsőben...akkor az tuti Fidesz bukta....eddig...a számok és a tények alapján!"

Ez egyszerűen nem igaz. Honnan vetted ezt?

sjános 2013.04.10. 14:31:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Az új választási rendszer pedig jobban torzít, azaz ez akár 60 %-ot is érhet.

Látod, ebben maximálisan egyet értünk!
Nem véletlenül ezt találta ki a kormány! Micsoda meglepetés...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 14:32:15

@félázsiai 2llkedő:

Ez oké, de csak a választók számítanak. Annak ellenére, hogy az éppen vesztes párt hajlamos a nem-szavazókat saját táboráhzo sorolni, viszont ennek semmi alapja nincs.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 14:35:25

@sjános:

Ez nyilvánvaló. Bár hozzáteszem: az új rendszer nem a Fideszt, hanem a legerősebb pártot segíti. Azaz ha az ellenzéknek lenne komolyabb támogatása, NAGYON meg tudná verni a Fideszt pont az új rendszer miatt. Azaz a választói hangulattól függ, hogy a Fidesz nyer-e ezzel vagy veszít. A Fidesz kockáztatott, dupla vagy semmit játszott valójában ezzel, mert ha esetleg vesztíene, akkor éppen az új rendszer miatt csökkenne a mandátumaránya.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 14:36:59

@sjános:

Én sem mentem el szavazni a második fordulóban. Miután a pártom kiesett az elsőben, nem akartam másra szavazni. S sokan így vannak ezzel.

okleveles naiv 2013.04.10. 14:40:42

Már rég nem szektorsemleges a magyar gazdasági szféra, tulképp azt sem értem, h honnét jött a gondolta, hiszen már rég nem ügyelnek a látszatra sem. Ez csak fokozódni fog az MNB pénzek "odaajándékozásával".
Más: attól függetlenül, h egy felmérés mit hoz ki a fityisz támogatottságára v elutasítására, érdemes elgondolkozni azon, h bizonyos fityeg csoportoknak 2020-ig vannak terveik, ami azt jelenti, h még csak nem is egy következő ciklust terveznek megnyerni, hanem még az utána jövőt is. Ha csökken a támogatottságuk, akkor ezt vajon milyen módszerrel fogják megvalósítani?

2llkedő 2013.04.10. 14:47:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Annak ellenére, hogy az éppen vesztes párt hajlamos a nem-szavazókat saját táboráhzo sorolni, viszont ennek semmi alapja nincs."

Mint ahogyan a győztesekhez sorolninak sincsen semmi alapja. Nem hivatkozhat senki olyanokra, akiknek nem tudják a véleményüket. Az más kérdés, hogy elfogadják a többség döntését.

sjános 2013.04.10. 14:48:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Egyébként nyilván csak akkor érdekes a 65% körüli küszöb...ha van értékelhető ellenzék és nem ilyen katasztrofális, szétforgácsolódott mint most...
De úgy tűnik...a 64% körüli részvételnél maradjunk a Te 34os értékednél....elfogadom....ez már a teljes Fidesz tömeg...ez az a tömeg, akiket megtud szólítani, megtartani...ennyi...nincs több!
Max szuper gazdasági adatokkal és életszínvonal emeléssel érhetne még el passzívakat...de a saját gazdasági lépéseivel pont ellene játszik (nem is értem)...kivéve a poluláris rezsicsökkentős maszlag....de azzal is csak a saját elvesztett szavazóiból hozott vissza.

2llkedő 2013.04.10. 14:50:27

@Balt: "ezután már nyugodtan mondhatta Demján Sándor, hogy Magyarország elkerülte az államcsődöt,"

Kósa Lali is vízionált ilyeneket. Nem lehet, hogy Demján is érdekelt volt?

Balt 2013.04.10. 14:51:20

@Nap Pali: Finoman szólva is tévedsz, de legalább nagy hangon hirdeted:
hu.wikipedia.org/wiki/2010-es_v%C3%A1laszt%C3%A1sok

Balt 2013.04.10. 14:53:39

@Nap Pali: @sjános: :))) A röhej az, hogy egy Gyurcsánnyal vállaltan szimpatizálót vegzáltok a hülyeségeitekkel. :)

(Magunk közt szólva: bár minden híve ilyen lenne, mint Birca!)

Balt 2013.04.10. 14:55:18

@veracity: A Jazzyn ilyenek mennek? Fúúúj, médiaterror! :)))

sjános 2013.04.10. 14:56:36

@Balt: Beszélgetünk..:)....nincs ezzel baj....sőőőt néha konszenzusra is tudunk jutni...
Simán lehet pl hogy van amiben veled is egyet tudok érteni, vagy találunk kompromisszumos megoldást...
Na valami ilyesmit várnék el a mindenkori uralkodó elittől is! A párbeszédet! Nem a látszat kedvéért...hanem mert lehet, hogy nem mond hülyeséget...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 14:58:46

@sjános:

A részveteli arány jellemzően akkor érdekes, ha egy adott pártnak csak kemény magja van és kevés ingadozó szavazója. Pl. jellemzően a szélsőjobbos és szélaőbalos pártok ilyenek (bár a Jobbik pont nem ilyen!), s más nagyon ideológikus pártok is ilyenek. Mivel a Fidesz tipikusan nagyon nem ilyen párt, így szerintem ennek nincs semmi jelentőségte.

Balt 2013.04.10. 14:59:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A legnagyobb vicc meg az, hogy Napi Pali (aka dr. Bubó, kisz-herceg, Thomas Kodó stb.) kvázi kripto-fideszes, többször írta, hogy a palettáról még ők voltak a legkevésbé alkalmatlanok. :)) De legalább jól elvagytok. :)))

Foxtrotty 2013.04.10. 15:02:54

@Balt:
Bajnai egy újabb csapás volt a már amúgyis csőd felé tántorgó országnak

Mint amikor egy saját lábaiban botladozó részeg idiótát jókora rúgás ér, olyan volt a válság megérkezése 2008-ban. Ha legalább neki lett volna annyi esze, hogy képes felismerni a helyzetet és ésszerűen reagálni, akkor enyhébb volna az ítéletem, sőt akár pozitív is lehetne róla. De azóta sincs rá semmi elképzelése, mi ilyenkor a teendő ilyenkor miniszterelnökként. Nem csoda hogy megzuhant a GDP, és felrakétázott az államadósság még mielőtt hármat pislogott volna

A "külföldi befektetők bizalmának visszanyerése" mantrán kívül semmit se tudott azóta se kinyögni, ezzel pedig csak égeti magát mint engedelmes csicska, mert ezen kívül nem sok mindenre jó

2llkedő 2013.04.10. 15:04:30

@Foxtrotty: "Bajnai egy újabb csapás volt a már amúgyis csőd felé tántorgó országnak"

Indokold meg!

toronado 2013.04.10. 15:05:05

Ha olvassa a ballibák szavazási matematikját, akkot joggal hiheti, hogy a "midemokraták" győztek. Hihetetlen, hogy milyen kabbalisztikus elméletekkel próbálkoznak, tök feleslegesen. A választók döntenek és ennyi.

Balt 2013.04.10. 15:05:21

@sjános: "mert voltak páran, akik már nyertek az elsőben."

Eredmény: Első fordulóban mandátumot nyert: 119 (Fidesz) A 173-ból... Ez is 2/3-körüli. :)

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.10. 15:07:20

@Balt:
Szerintem meg szavazatot adni egy olyan embernek aki a döntésének semmi nemű következményét nem viseli, egyszerűen nettó baromság, és gusztustalan.

Tudod legyen magyar igazolványa, legyen kettős állampolgár, de szavazni csak is akkor a ha hajlandó viselni a következményeit is. Ha nem akarja viselni, csak belepofázni akkor, coki van és kuss.

Nem kéne összekeverni a nemzet tudatott, a nemzetiséget, ha nemzeti hova tartozást és az emberek egy adott területen létrehozott közös részvénytársaságát más néven egy országot. Mert az ország nem egyenlő a nemzet, nemzetiséggel, hanem egy "cég" amelynek "tulajdonosai", fenntartói, és elszenvedői is mi vagyunk aki határain belül élünk, akár magyar nemzetiségűek akár nem azok vagyunk.

bebe tv 2013.04.10. 15:08:06

@Blogger Géza: A fidesz hatalmi struktúráját legkönnyebben egy farkasfalkához ( klán ) lehetne hasonlítani. Van az alfa hím és maga a falka. A klán minden tagja az alfa hímnek van alárendelve és gyakorlatilag a fiatal de az alfa hímre veszélyesnek tűnő ivarérett hím klántagoknak menni kell a csapatból.
Valóban találó a mondás, hogy az erősebb kutya b....k.
Az ország tragédiája, hogy egyes pártok a vadon törvényei szerint működnek.

Balt 2013.04.10. 15:11:30

@Foxtrotty: Arra viszont nagyon, erre van kihegyezve... Nem véletlen a "bobhoskins" univ. stb. :)

Balt 2013.04.10. 15:16:23

@félázsiai 2llkedő: Egyszerű: látták, hogy Gyurcsánnyal (és az ő híresen szerény önértékelésével) totális bukta lesz, így az utolsó pillanatban rákényszerítették a hátrébb lépésre. (Gyurcsány maga mondta a közröhejbe fulladt casting után, hogy első pillanatban benyöghette volna Bajnait, csak akkor senki nem hiszi el, hogy nem az ő személyes "utódlásáról" van szó.) De a 2/3-ot igy sem tudták elkerülni, legfeljebb annyira futotta, hogy a Fidesznek szánt szándékkal megnehezítsék az egész ciklust. Jól emlékszünk a biztos bukást váró frusztrált 2010 téli, kora tavaszi szólamokra, hogy "mindegy, Orbánék sem tudnak mást csinálni úgysem". Aztán mégis...

Balt 2013.04.10. 15:18:42

@Nikosi: Provokatív kérdés: megvonható a nyugdíjasok, munkanélküliek stb. (általánosabban: inaktívak) szavazati joga?

toronado 2013.04.10. 15:23:41

Nikosi · ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.10. 15:07:20
@Balt:
Szerintem meg szavazatot adni egy olyan embernek aki a döntésének semmi nemű következményét nem viseli, egyszerűen nettó baromság, és gusztustalan."

Egy magyar szavazó, hogy "viseli" a döntésének a következményeit?
Mivel előre választunk, gőzünk sincs a döntésünk következményéről. Élvezzük vagy elszenvedjük.

Balt 2013.04.10. 15:24:34

Nyihihi, na ezzel is jól alávágnak Bajnaiéknak - minden egyéb várakozás ellenére:
index.hu/belfold/2013/04/10/szabadelvu_partot_alakit_bokros_lajos

Foxtrotty 2013.04.10. 15:28:23

@félázsiai 2llkedő:
Bajnai hibája a személyiségében rejlik: hiányzik belőle az a fajta önálló, kreatív gondolkodás, ami nélkül nem lehet valaki sikeres miniszterelnök

Amikor először megláttam olyan volt mint egy kisfiú aki nem nőtt még bele a bátyótól levetett nagykabátba. Hát azóta se nőtt bele, csak még nevetségesebbé vált amikor felnőttet játszik

A mai világban pedig a bácsik ritkán segítenek, inkább kihasználják a tapasztalatlan kisfiúk hiszékenységét. Bajnait egyszerűen csak egy köcsögnek használják azóta is

toronado 2013.04.10. 15:31:43

@Foxtrotty: Bajnai hibája a személyiségében rejlik: hiányzik belőle az a fajta önálló, kreatív gondolkodás, ami nélkül nem lehet valaki sikeres miniszterelnök
Amikor először megláttam olyan volt mint egy kisfiú aki nem nőtt még bele a bátyótól levetett nagykabátba. "

Hát azért vette ölébe Charles Gatlastalan bácsi.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 15:34:03

@Balt:

Van egy rakás bérkommentelő, aki azt a módszert alkalmazza, hogy béradója ellenfelének szerepében iszonyatos ökörségeket ír, ezzel keltve maga ellen ellenszenvet. Ősrégi módszer ez: ha ugyanis valakiről nyilvánvalóan hamis dolgokat állítanak, akkor az lassan kezd szimpatikussá válni.

Szóval ez a módszer nagyon jellemző mostanában. Ugyanez fordítva is létezik: ellenzéki kommentelő, aki fideszesnek álítja be magát és válogatott hülyeségeket ír az ellenzékről.

megint 2013.04.10. 15:35:05

Nem kéne ezt ennyire túlbonyolítani, a kisebbik rosszra fognak szavazni az emberek, vagy az ellen akit jobban gyűlölnek. Úgy áll a dolog, hogy Bajnainak nem sikerült elérnie , hogy nem egy napon említsék Fletóval, és ebben nagyot hibázott. Hiába van fanatikus tábora Ferencnek, az bizony nagyon kicsi, és a többség utálja, de nagyon. Az LMP kicsinálása is a baloldal érdeme, gondolták, hogy majd így magukhoz csatolják a szavazóikat, aztán ez sem jött be, viszont a kettő egészből csináltak egy nullát és egy másikat ami semmit nem nőt, sőt vesztett. Orbánnak a támogatottsága a választási vereségek alkalmával is nagy volt, nem úgy ahogy a mostani maszop bukás után, tehát neki soha nem kellett sokat hozzátenni a győzelemhez, és hát lássuk be a Cseh miniszternek igaza volt abban amit mondott(nagyon nem jobbos): van itt egy tehetséges populista és egy dilettáns baloldal. Mintha nem vett volna tudomást az ellenzék, és blog írója sem a jobbikról, mert mi van akkor ha nyer az ellenzék pl öt százalékkal(amire jelenleg kevés az esély)? Gondolják, hogy a jobbik majd támogatja őket ellenzékből? Mert, hogy egyébként rohadtul nem lesz meg a többség, Gordonka meg 2/3-ról beszélt még pár hónapja.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 15:35:31

@Nikosi:

Nem értek egyet. A szavazati jog politikai jog, s nem függ se adózástól, se lakóhelytől. Máshol Európában is így van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 15:41:57

@megint:

Bajnai hibája, hogy rosszul helyezkedett. Neki alapvetően az égvilágon semmi köze a baloldalhoz, ő egy tipikus jobboldali liberális polgári demokrata. Csak mivel jobboldali alig van Mo-n, kénytelen a baloldalon működni. Csak ebben viszont a Fidesz és az MSZP sikeresebb. A magyar választó nem elvek alapján szavaz, hanem demagógia alapján, Bajnai meg ebben nem képes nyerni Orbán ellen.

Egy Bajnai-Orbán vitán Orbán fölényesen nyerne. Mert pl. Bajnai jönne valamilyen megalapozott szakmai érvvel, mire Orbán meg azt válaszolná, hogy ez nem fontos, mert a magyar emberek érdeke más, a közönség meg tapsolna Orbánnak.

megint 2013.04.10. 15:42:19

Annyi eszük nincsen , hogy ne osszák 10 felé az ellenzéket, most olvasom, hogy már Bokros is pártot alapít, és ugye akkor még ott van a Fodor féle Liberális párt, az LMP, a DK ezek közül esélyes, hogy egyik sem fog bekerülni, viszont jó sok szavazatot elvisznek.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.10. 15:45:12

@Balt: Nem de miben hasonlít egy Magyarországon élő nyugdíjas aki ugye Magyarországon élt és él, egy magyar nemzetiségű külföldön élő emberhez. (nyugdíjas cserélhető munkanélkülire is)

A külföldön élő magyar nemzetiségű polgár nem szenvedi el a mindenkori kormányzás rossz döntéseinek átkát. Míg az országban élő nyugdíjas igen. Ergo a határon túlról mindenféle felelősség nélkül lehet szavazni akár kire, mert nulla a kockázati tényező. Mert a hatás legyen bármely negatív vagy pozitív Őket nem fogja érinteni egyáltalán semmilyen mértékben.

Le kéne számolni végre a nemzetállami ideákkal. A világ nem erre tart és ha 100-200-300 év múlva visszanéznénk a föld bolygóra, meglepődne sok ma nemzetállamban gondolkodó ember. A nemzetállam mint fogalom elavult. Ahogy nem voltak ilyenek a középkorban, úgy fognak szépen eltűnni a jövőben. Pontosabban olyan helyeken majd fennmaradnak mint Észak-Korea, ahol gyakorlatilag elzárja magát az állam a világtól.

megint 2013.04.10. 15:54:47

maxval, igen sikeres volt a belépője Bajnainak, elfogadták új arcnak, viszont Ferenctől nem határolódott el, és a sok új arc helyett kiderült, hogy ugyanazok lennének pozícióba akik előtt nyolc évig. Másrészt ott van a libás ügy amit még teljesen ki sem játszott a fidesz, de szerintem még mást is tartogatnak a választásokra.
A vitában igazad van, Orbán hozná simán, neki egy vitában egyedüli ellenfele még mindig csak Fletó lenne, csak ő már elbaxta , ezért nem hisznek neki. Attilánk egy felfuttatott politikus(gyurcsány házon belüli ellenfelei juttatták erre a szintre), magától a büdös életben nem jutott volna idáig. Még egyszer leírom, hogy az LMP kicsinálása hatalmas baromság volt a részükről. A jobbikot ne felejtsük el, a balos szavazókhoz közelebb áll mint a fidesz, bármilyen fura is, ezt bizonyította a 2010-es választás is.

megint 2013.04.10. 15:57:41

Nikosi, egyrészt igazad van, másrészt viszont ez nem magyar sajátosság.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.10. 15:58:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Nem értek egyet. A szavazati jog politikai jog, s nem függ se adózástól, se lakóhelytől."

Rendben, de a következményei igenis helyhez kötöttek. Ergo ha akar valaki választani akkor viselje is a következményeit, jogos elvárás nem?

"...Máshol Európában is így van."

Értem, de ott nem él az ország szavazóképes választóihoz mérten szignifikáns méretű határon túli kisebbség. Mert saccolva, ha nagyon akarom össze lehet trombitálni mondjuk 2-2,5 millió határon túli magyart. Ergo ez ennyi potenciális szavazó. A 10 millió 25%-a. Ha ennyi szavazó mind egy felé szavaz az már meghatározó lehet.

Ne a számokat nézd, mert pusztán példa ként hoztam fel, az arányok kb stimmelnek.

Ha már szavazati jog akkor legyen minden határon túli kisebbségnek egy-egg egyéni jelöltje akire szavazhatnak. Az beülhet a parlamentbe, az az Ő érdekeiket fogja majd képviselni. Ez így teljesen tisztességes lenne. Nem? Mert így meg van a képviseleti joguk, de nem képesek komoly befolyással élni, a magyarországi választásokra.

A fent leírtat el tudom fogadni, minden más szavazati jog megadása gyalázat, és árulás a Magyarországon élő és szenvedő állampolgárokkal szemben.

2llkedő 2013.04.10. 16:06:51

@Foxtrotty: Mondjuk a hazugságaidat is kifejthetnéd.

2llkedő 2013.04.10. 16:10:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A szavazati jog politikai jog, s nem függ se adózástól, se lakóhelytől."

De függ. Ez olyan, mint a család. Mint a Te családod is. Te engeded, hogy a szüleid beleszóljanak az életedbe? Vagy a gyerekeidnek (ha vannak, és már külön élnek), engeded, hogy bele szóljanak a Te dolgaidba?

2llkedő 2013.04.10. 16:11:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Egy Bajnai-Orbán vitán Orbán fölényesen nyerne."

Ezt kétlem. Tudod a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát.

Balt 2013.04.10. 16:17:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen, van ilyen, bár hamar átlátni a szitán. Itt sztem nem erről van szó, ez egyszerű identitászavar. :)

Balt 2013.04.10. 16:26:24

@Nikosi: Sajnos ez a realitás. Mo. nem volt nemzetállam Trianonig, de elsősorban francia akarattal ebbe a szerepbe kényszerítették, tehát ebből kell főzni. Mindamellett persze a határon túli magyarokról soha nem mondhatunk le, ez össznemzeti alapvetés.

Tanulságos irodalom (részben) a témában, főleg az eleje:
beszelo.c3.hu/cikkek/a-masodik-szamu-ellenseg
(Nem mintha Fejtő rajondó lennék, de ezért utólag is respektálom az öreget. Meg persze a Lukács miatt is, bővebben a cikk vége felé.)

Balt 2013.04.10. 16:28:34

@Balt: Sajnos vagy nem sajnos...

Észak-Koreára nem áll a párhuzam: ők valszeg ugyanúgy nem mondtak le az egyesítésről, mint a déliek sem.

Balt 2013.04.10. 16:31:26

@megint: Az LMP ezzel a belső megosztottsággal nem húzta volna sokáig (így is kérdéses...), de tény, Bajnaiék szerették volna az egészet maguk alá gyűrni. Nem jött össze, be kell érniük az egy hét alatt hozzájuk evezőkkel, bár ezzel sztem jó pár kibékíthetetlen ellenséget szereztek a maradékban...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 16:39:02

@félázsiai 2llkedő: @Nikosi:

Ha így lenne, akkor az országban élő külföldieknek rendelkezniük kellene szavazati joggal.

2llkedő 2013.04.10. 17:18:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Állampolgárok? Nálad otthon a vendégnek van szavazati joga? Vagy az albérlőnek?

2llkedő 2013.04.10. 17:26:59

@megint: "viszont Ferenctől nem határolódott el, és a sok új arc helyett kiderült, hogy ugyanazok lennének pozícióba akik előtt nyolc évig."

Bajnai kormányában mennyi régi arc volt?

"Másrészt ott van a libás ügy "

Nincs libás ügy. A hazugság most már visszafelé sülhet el.

"Attilánk egy felfuttatott politikus"

Attilánk egy Orbán klón. Ugyan az a mentalitás. Annyival jobb Orbánnál, hogy az ő nondókájával egyet értek, de nem látnám szívesen kormányfői pozícióban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 18:08:51

@félázsiai 2llkedő:

Aki állampolgár, az nem vendég. Nem az ország lakosainak van szavazati joguk, hanem az állampolgároknak.

2llkedő 2013.04.10. 18:41:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Nem az ország lakosainak van szavazati joguk, hanem az állampolgároknak."

"Ha így lenne, akkor az országban élő külföldieknek rendelkezniük kellene szavazati joggal."

?????

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 19:14:21

@félázsiai 2llkedő:

Ha szerinted a szavazati jog nem állampolgári jog, hanem területhez kötött jog, akkor joggal felmerül: miért nincs szavazati joga minden országlakosnak?

2llkedő 2013.04.10. 19:27:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem érted, vagy csak nem akarod érteni?

Család-állampolgár. A családba tartozik Birca, Bircáné, Birca gyerekek, Birca nagyszülők, de nem élnek egy háztartásban, csak Birca, Bircáné és a legkisebb Birca gyerek. Kinek van Bircáéknál szavazati joga?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 19:50:35

@félázsiai 2llkedő:

A "családba" tartozik az összes magyar állampolgár. Miért kellene az állampolgárok egy részének megadni a választójogot, másik résztől meg elvenni?

Balt 2013.04.10. 20:07:06

@félázsiai 2llkedő: "Bajnai kormányában mennyi régi arc volt?"

Nem kevés. Magát Bajnai leszámítva Draskovics, Hiller, Szekeres, Kiss Péter, Ficsor, Juhász Gábor, Balázs Péter, Molnár Csaba, Herczog, Gráf, Székely, Szabó Imre, hirtelen alig 1-2 nevet találok, aki a Gyurcsány-kormányokban nem volt vmilyen állami vezetői pozícióban. Sokat elmond Oszkó "hitelességéről", hogy betársult ezek közé...

Balt 2013.04.10. 20:08:36

@félázsiai 2llkedő: "Nincs libás ügy. A hazugság most már visszafelé sülhet el."

Jó. Akkor hívjuk "nemértettünkhozzá" ügynek, ahogy maga Bajnai nevezte. :))

Balt 2013.04.10. 20:09:57

@félázsiai 2llkedő: Na, most melléfogtál. Birca - ha jól sejtem - kettős áp. és egy ideje nem él Mo.-n.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 20:34:01

@Balt:

Így igaz. S mindig szavaztam, függetlenül attól, hogy hol éltem.

2llkedő 2013.04.11. 05:38:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Miért kellene az állampolgárok egy részének megadni a választójogot, másik résztől meg elvenni?"

Mert más háztartásban él. Nehéz felfogni?

2llkedő 2013.04.11. 05:41:12

@Balt: Jó. "Akkor hívjuk "nemértettünkhozzá" ügynek,"

Csányi mennyit ért a Pick szalámihoz? Egy tulajdonosnak, egy befektetőnek nem kell értenie ahhoz, amibe befektet. Azért vannak a szakemberek.

2llkedő 2013.04.11. 05:42:39

@Balt: "és egy ideje nem él Mo.-n."

Bulgariban él.

2llkedő 2013.04.11. 05:43:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "függetlenül attól, hogy hol éltem."

Rendelkezel magyarországi állandó lakhelyjel?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 09:01:51

@félázsiai 2llkedő:

Dehát nem a háztartás szavaz, hanem a politikai közösség.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 09:02:58

@félázsiai 2llkedő:

Igen, azaz eddig is szavazhattam. A törvény ugyanis nem belföldi életvitelt ír elő, hanem bejelentett lakcímet, ami egy formalitás csupán.

2llkedő 2013.04.11. 09:41:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A háztartás arról szól, hogy a döntéseink előnyét, hátrányát közösen viseljük. A közös háztartásban élők péel közösen viselik a háztartás költségeit.

2llkedő 2013.04.11. 09:44:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "hanem bejelentett lakcímet, ami egy formalitás csupán."

Nem formalitás, hanem valamihez kell kötni azt, hogy hova tartozol. Ha lenne egy csöppnyi jóérzésed, akkor ha már évek óta nem itt élsz, akkor nem szavaznál. Nem szólnál bele olyan dolgokba, aminek a következményeit nem viseled. Kibicnek kuss!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 09:59:53

@félázsiai 2llkedő:

Azonban ez csak akkor igaz, ha a háztartás ügyeiről döntünk. Ha az egész rokonság ügyeiről döntünk, miért zárnánk ki azokat akik nincsenek benne a háztartásban?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 10:01:11

@félázsiai 2llkedő:

Nem értek egyet. Mint állampolgár, része vagyok a politikai közösségnek, azaz nem vagyok kibic. Ha igazad lenne, akkor a Mo-n élő nem-magyar állampolgároknak is kellene, hogy legyen szavazati joguk, hiszen Mo-n élnek.

Đđ 2013.04.11. 10:16:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Vitátokat eldöntendő javaslom, olvassátok el legújabb posztunkat a témában, amely világosan kifejti, hogy nem az állampolgársággal jár együtt a politikai közösség dolgaiba való beleszólás joga, hanem azzal, ha stratégiai célod az, hogy az adott közösség cselekvő tagja légy: progressziv.blog.hu/2013/04/10/polgarjog

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 10:18:56

@Đđ:

Ezen az alapon pár tízezer ember szavazhatna csak, hiszen a nagy többség passzív.

Đđ 2013.04.11. 10:23:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Tessék???

Egy adott társadalom scelekvő tagja mindenki, aki abban dolgozik, él (életvitelszerűen), tanul (és rendelkezik állampolgársággal), stb. Nem mondod komoylan, hogy ez Magyarország esetében mindössze pár tízezer ember!?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 10:34:36

@Đđ:

Akkor miért nem szavazhatnak a Mo-n élő külföldiek?

2llkedő 2013.04.11. 14:10:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Akkor miért nem szavazhatnak a Mo-n élő külföldiek?"

Szavazhatnak, ha állampolgárok.

Az albérlőd is a lakásodban lakik életvitelszerűen, mégsem dönthet a családi ékszered eladásáról.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 14:30:36

@félázsiai 2llkedő:

Hülyének tetteted magadat? Ha állampolgár valaki, akkor már nem külföldi. Én Mo-n élő külföldiekről beszéltem.

2llkedő 2013.04.11. 14:41:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Az állam dolgaiba az állampolgárnak van joga beleszólni. Szerezze meg ezt a jogot a külföldi, addig csak albérlő.

2llkedő 2013.04.11. 14:52:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nézd! Ha valami okból kifolyólag megadnák a lehetőséget nekem, hogy olyanban szavazhassak, ami Téged érint, engem nem, akkor sem szavaznék, hiába van jogom hozzá, mivel a döntésemnek se a jó, se a rossz oldala nem érint. Nem pofázok bele abba, amihez semmi közöm. Már írtam a gyerek, szülő dolgot. A gyerekeimnek se mondom meg, hogy mit csináljanak, mivel az Ő életük. Ők keresik a pénzt, ők tervezgetnek, ők döntenek a saját sorsukról. Ha segítséget kérnek, akkor segítek, amiben tudok, ha tanácsot kérnek, akkor elmondom a véleményem, de dönteni Nekik kell.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 15:37:40

@félázsiai 2llkedő:

Én is ezt mondom. Ezek után nem értem mi bajod azzal, hogy magyar állampolgárok szavaznak a magyarországi választásokon.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 15:39:32

@félázsiai 2llkedő:

Ez a te dolgod. 2010-ben is csak a jogosultak 65 %-a szavazott, 35 % meg nem. Te nem akarsz szavazni, ez a te döntésed. Én meg szeretném szavazatommal véleményemet kinyilvánítani, ezért mindig szavazok. Mindenki maga dönt.

2llkedő 2013.04.11. 17:06:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem ezt mondod.
Akkor szavazhatnak, ha először is Magyar állampolgárok (ez az alapjog), másodszor, ha a döntésüknek a hatását érzékelik, azaz ha itt élnek (ebbe bele tartozik, hogy van állandó lakhelye).

A két dolog együtt érvényes. Ne vedd külön az egyiket, meg a másikat.

Birca, Bircáné Birca gyerekek, Birca nagyszülők, albérlő. Gondolkozzál már, ne csak lökd a süket dumát.

2llkedő 2013.04.11. 17:07:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Én meg szeretném szavazatommal véleményemet kinyilvánítani"

És fogod érezni a döntésed súlyát? Nem csak jogok, kötelességek is vannak. És felelősség. Te nem vállalsz felelősséget a döntésedért, mert nem érzed a hatását.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 17:26:52

@félázsiai 2llkedő:

Nincs ilyen elv. Ez kb. olyan, mintha - maradva a házas példánál - egy háznak lenne 3 tulajdonosa, s csak annak a 2-nek lenne beleszólása a dolgokba, aki ott is él, míg a harmadiktól - aki másik ingatlanban lakik - minden jog meg lenne vonva.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 17:27:59

@félázsiai 2llkedő:

Igyekszem mindig felelősen szavazni. Arra szavazok, aki szerintem a legjobb megoldás az adott helyzetben.

2llkedő 2013.04.11. 17:43:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"míg a harmadiktól - aki másik ingatlanban lakik - minden jog meg lenne vonva."

A harmadiknak is kell fizetnie a közös költségnek a ráeső részét például. Vannak kötelezettségei.

2llkedő 2013.04.11. 17:44:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Igyekszem mindig felelősen szavazni"

Igyekezzél Bulguriban szavazni, ahol a döntésed súlyát érzed.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 17:49:13

@félázsiai 2llkedő:

Mert tulajdonjog. De a politkai jogokk nem kerülnek semmibe.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 17:51:00

@félázsiai 2llkedő:

Mindig szavaztam a bulgáriai választásokon, akkor is, amikor Mo-n éltem.

2llkedő 2013.04.11. 17:56:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Miért nem döntöd el, hogy hová tartozol?

2llkedő 2013.04.11. 17:58:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Mert tulajdonjog"
És a tulajdonjoggal kötelezettségek is járnak, mint ahogyan az állampolgári joghoz is járna kötelezettség.

2llkedő 2013.04.11. 18:21:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Azaz, neked több jogod van, mint nekem. Mi alapján?

2llkedő 2013.04.11. 18:44:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem egyenlőek. Én péel nem szavazhatok Bulguriban, nem élvezhetem Bulguri előnyeit.

2llkedő 2013.04.11. 19:12:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Látod, máris több jogod van, de a jogokkal nincs több kötelességed.

2llkedő 2013.04.11. 19:17:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Két helyen szavazhatsz. Ez máris eggyel több, mint az enyém. Jogod van a bulguri egészségügyhöz, jogod van a bulguri ...., és jogod van a magyar egészségügyhöz, jogod van a magyar...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 19:23:14

@félázsiai 2llkedő:

Két állampolgárság - két szavazati jog. Ez nem több jog.

Nem fizetek magyar TB-t, így alapból nincs jogom a magyar egészségügyhöz, s csak azért van mégis jogom hozzá, mert Bulgária EU-tag, így EU-s állampolgárként jogosult vagyok.

2llkedő 2013.04.11. 19:35:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Két állampolgárság - két szavazati jog. Ez nem több jog."

Igazad van, a kettő egyenlő eggyel. Unortodox matematika. Nem Kuszaszem tanítványa vagy?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 19:38:43

@félázsiai 2llkedő:

Magyar állampolgárként jogaim azonosak más magyar állampolgárok politikai jogaival.

Bolgár állampolgárként jogaim azonosak más bolgár állampolgárok politikai jogaival.

Ez nem több jog, hanem egymástól független két jog.

2llkedő 2013.04.11. 19:48:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Magyar állampolgárként jogaim azonosak más magyar állampolgárok politikai jogaival."

Magyar állampolgárként kevesebb kötelességed, felelősséged van, mint más magyar állampolgárnak.

2llkedő 2013.04.11. 19:51:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Ez nem több jog, hanem egymástól független két jog."

Egy, meg egy az kettő. Legalább is a mai tudomány állása szerint.

Te bele szólhatsz az én életembe, én nem szólhatok bele a tiédbe.
Ugye ez úgy van, hogy ami az enyém, az atiéd is, ami a tiéd ahhoz nekem semmi közöm.

2llkedő 2013.04.11. 20:00:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"A SAJÁT életembe szólok bele, nem a tiédbe."
Azzal hogy itt szavazol, hogyan változik a te életed? Mi fog változni benne?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 20:09:33

@félázsiai 2llkedő:

Az adózásnak nincs köze az állampolgársághoz. Mo-n az adózik, akinek jövedelme van Mo-n, függetlenül állampolgárságtól és lakóhelytől. Ha lennen magyarországi jövedelmem, akkor adóznom kellene, nem jelentene mentséget, hogy nem élek ott, sőt akkor is adóznom kellene, ha nem lenne magyar állampolgárságom.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 20:11:09

@félázsiai 2llkedő:

Aki belföldön él, annak sem feltétlenül változik az élete. S akiknek változik, azoknak is nagyon különböző mértékben.

2llkedő 2013.04.11. 20:32:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
70/I. § Minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet köteles jövedelmi és vagyoni viszonyainak megfelelően a közterhekhez hozzájárulni.

2llkedő 2013.04.11. 20:33:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
De nem tőled függ, hanem azoktól, akikkel sorsközösségben élnek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 20:41:54

@félázsiai 2llkedő:

Pontosan, függetlenül az állampolgárságtól. Komolyan azt hiszed, hogy aki nem magyar állampolgár, annak nem kell adóznia Mo-n?

2llkedő 2013.04.11. 20:55:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Köznek a terhe. Adósság elleni küszködés, gazdaság élénkítése, stb. és ehhez kapcsolódó összes előny és hátrány.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 21:05:56

@félázsiai 2llkedő:

Ez csak az adófizetés, ami viszont nem állampolgárságfüggő.
süti beállítások módosítása