ősmagyarok.jpg

„A hatalomban az a csodálatos, Eminenciás uram, hogy amit az ember olyan könnyű kézzel odaad, ugyanolyan könnyen vissza is veheti!”

Ridley Scott: 1492 A paradicsom meghódítása, Sanchez kincstárnok szavai - 1992

 

 

Néhány napja megjelent ma az Ipsos legújabb, a pártok támogatottságát vizsgáló közvélemény-kutatásának eredménye: a Fidesz félmillióval növelte egy hónap alatt a támogatottságát. Mi történt ez alatt a hónap alatt, ami ennyi embert állított (ismét) a kormánypárt mellé?

Erre a kérdésre akkor kapjuk meg a választ, ha megnézzük, kik álltak most a Fidesz támogatói közé? Hát persze: az új támogatók „főképpen 30 évesnél fiatalabbak és 50 évesnél idősebbek, legfeljebb alapfokú végzettségűek, kisvárosokban és falvakban lakók, az átlagosnál szerényebb jövedelmi viszonyok között élők1 közül kerültek ki. Mi hathatott erre a populációra az elmúlt egy hónapban? Csak egy ilyen történés van: a rezsicsökkentés! Erről a múlt év végén hozott döntést a kabinet, hatása pedig az emberek pénztárcáiban épp a vizsgált időszakban kezdett jelentkezni…

 

„A nép vak. Nemzeni és meghalni egyazon szalmára fekszik.”2

Elhiszem, hogy sok-sok családban hozott némi megkönnyebbülést ez a döntés – és a hála most támogatottság-növelésben jelentkezik, legfőképpen azok körében, akik nemigen törődnek e döntés áttételes hatásaival. A „legfeljebb alapfokú végzettségűek, kisvárosokban és falvakban lakók” nyilván nem olvasnak az energiaszektor és az energiaárak viszonyait taglaló elemzéseket (pl. ezt: http://www.portfolio.hu/vallalatok/a_rezsifetis_margojara_egy_strategiai_agazat_nem_jatekszer.176841.html). Még az sem világos előttük, hogy az ő számlacsökkenésükkel párhuzamosan a vállalati szféra számlái növekedésnek indulnak – ez pedig a termékek és szolgáltatások áraiban végül majd utoléri őket, a tájékozatlan kisembereket is.

Az országban populizmus és demagógia terén nincs párja a Fidesznek: mivel nincsenek elvei, így gátlásai sem. Nincs más, magasabb célja, mint maga a hatalom, ezért bármit és bárminek az ellenkezőjét bármiféle belső ellenállás nélkül tesz meg. Gyurcsány legalább szégyellte magát…

Amit most a Fidesz megtett – és a tervek szerint még tovább is folytat – ezzel a rezsicsökkentéssel, az nem csupán a kapitalizmus íratlan szabályaival ellentétes, hanem a Büntető Törvénykönyv nagyon is írott paragrafusaiba is ütközik. Ott ugyanis, a 211. §-ban ez áll:

Aki a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás népi kezdeményezés vagy európai polgári kezdeményezés során… arra jogosultat a választásban, a népszavazásban, a népi kezdeményezésben vagy az európai polgári kezdeményezésben akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetve anyagi juttatással befolyásolni törekszik, …bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Magyarán: aki rezsicsökkentéssel befolyásolja-hajlítja maga felé a tudatlan tömegeket, az bűncselekményt követ el, szavazatokat vásárol. Mert a rezsicsökkentés egyetlen célja ez: szavazatokat szerezni! Nem lehet ugyanis célja az, hogy az emberek zsebében több pénz maradjon – hiszen, mint fentebb írtam, az áttételes hatások bőven beszedik tőlük a rezsiben megspórolt összeget. Az sem igaz, hogy ezzel a kormány – úgymond – „igazságot akar tenni”, azaz elvonni a közműcégek „pofátlan profitját”, hiszen a lakossági gáz- és áramszolgáltatás évek óta veszteséges a szolgáltatóknak. De akár már néhány éves távlatban is sokkal több terhe lesz emiatt a „megkímélni” hirdetett lakosságnak is: mivel a közműcégek nem fognak tudni hálózatot karbantartani és fejleszteni, ezért az elmaradt beruházások majd egyszerre és „kamatostól” jönnek, a számlát pedig akár közvetlenül, akár valami állami „bűvésztranszferen” keresztül úgyis a fogyasztók fizetik.

Szép dolog, mondhatom: összességében fokozott terheket rakni az általunk vezetett ország lakosságára, csak azért, hogy ők, tudatlanságukban, újraválasszanak majd minket – hogy aztán újabb és újabb terheket rakhassunk rájuk! A nép pedig? A nép még tapsikol is – és egy hónap alatt félmillió emberünk kezdte úgy érezni, hogy hálásnak kell lennie a Fidesznek. Ha van gyakorlati megnyilvánulása annak a valaminek, amit szaknyelven „csekély választói tudatosságnak” neveznek, akkor ez a szitu az!

 

„Az ember, sajnos, már nem bírja utolérni a technikát. Használni használja, valójában azonban retteg tőle.”3

 

…De mit tehetnek azok, akik nem egy ilyen kormányzat alatt akarják látni az országot? Mit lehet itt tenni a populizmusra és a szemfényvesztésre vevő tömegek ellenében és a hatalomért oly sokra képes kormánypárt ellenében?

Nos, az ellenzék nemigen érhet el azzal sokat, ha ráígér a Fideszre (pedig épp ezzel próbálkozik) – hiszen a Fidesz osztogatása azonnal megjelenik a számlákon, míg az ellenzéké, hatalom híján, csupán egy ködös, jövőbeni ígéret. Sajnos a demokratikus ellenzék „vezető erejének” ebben az esetben sincs jobb ötlete, mint követni a Fideszt: ha a Fidesz rezsit csökkent, a világért se meri azt mondani, hogy „Ez már mekkora kamu!” és nem próbálja meg világossá tenni akár a legegyszerűbb embereknek is ezt. Na ja, persze: ehhez merészség és hitelesség kellene, ami nincs neki!

Mit tegyen az ellenzék ezért? Mivel lehet megnyerni a szegényeket?

A válasz talán meglepő: vállalkozásfejlesztési programmal. Ez ugyan nem hoz egyik hónapról a másikra pluszszavazatokat, mit a rezsicsökkentés, de azzal szemben valódi javulást jelentene a kisemberek egzisztenciájában. Az ellenzék egyetlen esélye az (lenne), ha sikerül(ne) a Fidesz virtuális, hazugságra, átverésre épülő világával szemben egy szilárdat és valóságosat ajánlani. Úgy odaállni az emberek elé, hogy válasszatok: ellesztek még egy-két évig a nagy büdös hazugságban – és a végén becsődöltök, az országgal együtt – vagy (meg-)választotok minket.

Ehhez persze bátorság kellene – ahhoz meg magabiztos politikusok!

Ma Magyarországon hírhedetten alacsony a foglalkoztatottság (még akkor is, ha hozzáadjuk a szürkegazdaságot) – ez a szegénység oka. A szegénységé, amely lassan az ország lakosságának egyharmadát beszippantotta és már javában erodálja a középosztályt is. A rezsicsökkentéssel pedig csak újabb terhet veszünk magunkra (ahogy fentebb írtam).

Ma a Fidesz egy virtuális valóságot épít, amellyel szemben az alternatíva, amely képes lehet a tömegeket megmozdítani, csakis a valóságos világ lehet. Ha az ellenzék is megpróbál egy illúziót felkínálni a 2014-es választásokon, akkor okvetlenül vereséget fog szenvedni, éspedig két okból is.

Egyrészt a Fidesz sokkal jobb és tehetségesebb az illúziókeltésben – ráadásul a szavazóbázisa is igényli, hogy ne kelljen szembesülnie azzal a valósággal, amelyben ő rendre vesztes szokott lenni. Másrészt pedig az a megmozdítható szavazóbázis, amely elvben a demokratikus ellenzék által elérhető lenne, éppen nem újabb és újabb hazugságokat akar kapni, hanem valóságos, megalapozott politikát, szakértelemmel. A demokrata ellenzéknek nem abban kellene versenyeznie a Fidesszel, hogy a társadalom legkevésbé tudatos és rövid távon a legkönnyebben „korrumpálható”, megvásárolható szavazóit próbálja magához vonzani – hiszen ebben a költségvetés felett éppen rendelkező kormányerőnek behozhatatlan előnye van. Nem az ellenfél által már gyakorlatilag „megvásárolt” szavazóbázisra kell koncentrálnia, hanem arra, hogy a társadalom legaktívabb, legtöbb erőforrást előállító tagjai benne lássák a megoldást.

…De, mint írtam, ehhez megfelelő ajánlattal bíró ellenzék kell, megfelelő vezetőkkel. Ilyen ma (még?) nincs!

 

 

 

 

1 Id.: http://index.hu/belfold/2013/03/18/ipsos_aktivizalodtak_a_valasztok/

2 Friedrich Dürrenmatt: János király (ford.: Görgey Gábor) – 1963

3 Örkény István: Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók! - 1968

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr565163389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2013.03.23. 07:50:47

Sajnos nagyon igazat adok a cikk irójával. Hogy ebből mi sül ki azt ma meg csak találgatjuk. De ha megtörténtek a választások akkor ha ismét a FIDESZ nyer akkor lessz csak igazán kivándorlás. Hosszú tömött sorokban hagyják el az országot azok akiknek ez a rendszer nem felel meg. Szegény Magyarország szegény megtévesztett emberek.

savanyujóska 2013.03.23. 08:13:15

Nem tudom kitől származik a mondás: A hazugságban az is vétkes, aki azt elhiszi. És itt nem is valami nagyon körmönfont hazugságokról van szó, egy átlagosan értelmes nyolc éves gyerek is képes volna megérteni, mi az átverés ebben.

toportyánzsóti 2013.03.23. 08:16:27

Nektek sincs annyi sütnivalótok hogy legalább annyit leírjatok,ez a rezsimcsökkentős operett már eleve hazugság,a Távhőnek adott 52 milliárdot alapból azemberek fizetik meg,nem a Távhő!Érzelmi alapon politizáló narancsmaffiával racionalitással felesleges küzdeni.Hiába mondasz okosat,legfeljebb hazudnak rá valamit,náluk a 20 akár 12-szer több mint a 25,erre varjatok gombot?!

high up! 2013.03.23. 19:06:25

A szánalmas ballibsi ellenzék meg van lőve de nagyon. Pontosan azoknak a pofáknak kellene ugyanis ordibálni hogy választási átverés történik, akik 2006-ban maguk használták a hasonló trükköket. Úgy mind "ötéves adócsökkentés", a "költségvetés köszöni szépen és rendben van" és a többi hazugságok.
Majd 2014-ben rájönnek, hogy látványosan ki kellett volna rakniuk a maszopból azokat a bolsikat, akikre még emlékszik a nép, hogy ők kúrták el 2010-ig.

pupumpa 2013.03.23. 19:30:09

"Gyurcsány legalább szégyellte magát…"

Ezt nem vettem észre. A legnagyobb hazugságainak lelepleződése után még nagyobb pofája lett.

pupumpa 2013.03.23. 19:36:55

@high up!: Igen, igen. Az szép húzás volt, amikor választás előtt csökkentették az ÁFÁt, aztán választás után megemelték.
Hosszú oldalakat lehetne írni az ocsmány pofátlanságaikról. Hát még a szadeszes banda maffia módszereiről. Tényleg azt hiszik, hogy ezt már elfelejtették a népek?

biohouse 2013.03.23. 19:40:18

Ha bűncselekmény gyanúja merült fenn benned, vajon megtetted-e a feljelentést?

Azt is okosan kell ám csinálni, nehogy hamis vád legyen belőle. Úgyhogy ügyvédhez.

Azért szerintem ez a rezsicsökkentéses kampány ki fog fulladni jövőre.
Én a plusz félmillióban sem hiszek, éppen úgy lehet kamu, mint az E14 15%-a a Mediánnál.

Abban viszont teljesen igazad van, hogy ahogy ezt a szocik kezelik, az elképesztő.

Schiffernek teljesen igaza van, hogy a szocikkal nem érdemes foglalkozni.

Szerintem az E14 is szarhatna nyugodtan a fejükre, beszólogathatna nekik sokkal keményebbeket is, mint eddig.
Na persze ott van a Szolidaritás, paff.

Totof 2013.03.23. 19:40:58

@toportyánzsóti: Nem is történik itt semmi más, mint a fidesz kedvez a választóinak. A gazdaságilag aktívaktól begyűjtött adókat betolja a gazdaságilag inaktívak zsebébe. Miután utóbbiak többen vannak, meg fogják őket szavazni. Nem lesz itt kormányváltás 2014-ben.
Nincs itt semmi látnivaló, el lehet tolni a biciglit.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.23. 19:52:42

Azt be kell látni, hogy a Fidesz zseniálisan csinálja a gusztustalan szarságait.
Gyakorlatilag mindkét nagy pártnak van 1-1 millió olyan szavazója, akik mindenképpen rájuk szavaznak, akármit is csinálnak.

Van kb 3 millió szegénységben élő ember, ha ebből 1 millió szavazatot megkaparintanak a rezsicsökkentéses maszlaggal, akkor tuti nyerők.
Az értelmiséget, a középosztályt már a különböző dolgaikkal elriasztották maguktól, kizárt hogy tudnának olyan dolgot csinálni, ami miatt ezek rájuk szavaznának.
Csak azokat tudják célba venni, akiknek az értelmi képessége nem túl "acélos", és egyszerűen megvásárolhatók. Számukra az 1-2 évvel előre igérés nem jelent semmit, hiszen csak a mának élnek.

Az ország sorsa ennek a megvásárolható tömegnek a kezében van... tehát nem szabad semmi jót remélni, tényleg készülni kell a legrosszabbra.

Revolutionist 2013.03.23. 19:59:16

Teljesen tökéletesen mindegy már. Ez az ország elveszett... lehúztuk magunkat a wc-n... félmillió agymosott zombi ide vagy oda tökmindegy. Így is úgyis ez a hitlerklón fog nyerni és zülleszti rombolja tovább az országot tökéletes zombiországgá... akinek esze van az már elmenekült innen vagy készül rá... hajrá Abszurdisztán hajrá Orbánfasisztán!

na4 2013.03.23. 20:06:03

Hülyék ezek. Nem a rezsi magas, hanem alacsonyak a fizetések.

M_R 2013.03.23. 20:17:10

@pupumpa:
"Tényleg azt hiszik, hogy ezt már elfelejtették a népek?"

Az a szerencsétek, hogy a "zemberek" jelentős részének az emlékezete annyi mint egy aranyhalé. Mert akkor lehetne emlékezni arra hogy az adócsökkentés kormánya folyamatosan adót emel (ÁFA-emelés, tranzakciós adó, sárgacsekk-adó, stb.) Ha a "zemberek" nem felejtenének olyan hatékonyan, akkor ti most nem a 2/3-ot emlegetnétek, hanem arra várnátok hogy mikor lesz látogatás a sitten.

Mérnork 2013.03.23. 20:19:23

"az új támogatók „főképpen 30 évesnél fiatalabbak és 50 évesnél idősebbek, legfeljebb alapfokú végzettségűek, kisvárosokban és falvakban lakók, az átlagosnál szerényebb jövedelmi viszonyok között élők” közül kerültek ki."
De ha véletlen bevezetnék, hogy csak minimum érettségivel lehessen savazni, neaggyisten még hozzátéve a rendszeres adófizetést, akkor olyan diktatúrázás meg fasisztázás lenne rögtön, hogy öröm volna nézni...

Mérnork 2013.03.23. 20:26:59

@na4: De ne emeljük a minimálbért, mer akkor csődbe mennek a vállalkozók.

regress 2013.03.23. 20:27:36

@pupumpa: te faszpumpa,ez a rezsicsökkentés az évtized átbaszása.majd emlékezzetek.az meg külön nevetséges hogy 3 év kellett a megvilágosodáshoz. idáig mi faszt csináltak?

Sziszifusz 2013.03.23. 20:54:51

Az országban populizmus és demagógia terén nincs párja a Fidesznek: mivel nincsenek elvei, így gátlásai sem. Nincs más, magasabb célja, mint maga a hatalom, ezért bármit és bárminek az ellenkezőjét bármiféle belső ellenállás nélkül tesz meg. Gyurcsány legalább szégyellte magát…

Az MSZP szociálisan felelős párt, távol áll tőle a ddemagógia is. Elvek mentén politizál, amit egyszer megmond, úgy van -- Lásd: nem lesz gázárelmelés. Az MSZP magasabb célja, hogy az embereknek jólétet, szellemi perspaktívát biztosítson. Saját fékei, "gátlásai" megakadályozzák abban, hogy saját maga javára hozzon döntéseket. Ha ilyen netán mégis előfordulna, a párt kiveti magából az ezt elkövetőt és utána mélységesen elszégyelli magát.

Kedves szerző, ez csak ez bekezdés. Komolyan gondoltad, hogy ilyen elfogult érveléssel bármit érdemes mondanod közgazdasági összefüggésekről?

2013.03.23. 21:06:20

Hazugság: "a vállalati szféra számlái növekedésnek indulnak".

Ezzel szemben a vállalati szférának szóló energiaár ajánlatok lefelé tendálnak. Naponta bombázzák a vállalkozókat olcsóbb szerződési ajánlatokkal a szolgáltatók mint a tavalyi. A blogíró vállalkozó? Szerintem nem. Fogalma sincs a valóságról, whisful thinker-ként kivetíti vágyait -patás Orbán mindent elbasz- a valóságra.

A webkettő áldásos hatásai mellett -ismeretterjesztés- arra jó, hogy amatőr világmegváltók ontsák a hülyeségeiket, amiket a gyanútlan webolvasó tényként zabál be. Valamit valamiért.

László Banu 2013.03.23. 21:09:28

Nagyon sok szolgáltatónak milliárdos kintlévősége van,mert a fogyasztók nem tudják fizetni a rezsit.Akinek több százezres tartozása van,azon nem segít a rezsicsökkentés.250Ft-os üzemanyagárat én is szivesen aláirnám.A szociális rászorultság szerinti kedvezmény jobb módszer.

hekkimaki 2013.03.23. 21:25:32

Persze,mert a nyugdjasok nyugdját folyamatosan emelni, az nem szavazat vásárlás...
Ezt mindegyik politikai párt megcsinálta, ilyen alapon az összeset le lehetne csukni!

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.03.23. 22:04:39

Baromság.
A rezsicsökkentéssel a fidesz nem követett el semmi törvénybe ütközőt. Nem tesz semmi többet, csak az emberi butaságra alapoz - ebből pedig van bőven.

Komoly blogger ilyen ormótlan nagy baromságot nem ír le - még akkor sem, ha egyébként jó a bejegyzése.

A fidesz 2014-ben nyerni fog. Láthatóan az sem zavarja, hogy önnön működése miatt egy - bocsánat a kifejezés miatt - szemétkupac tetején fog kakasa kapirgálni.

A cél ugyanis nem az, hogy a baromfiudvar jó hely legyen, hanem az, hogy annak főnöke tovább kukorékolhasson.

A buta magyar meg soha nem fog észbe kapni - ahhoz ugyanis ész is kellene. Mert hiába kukorékol hamisan a kakas, a baromfiknak láthatóan vajmi kevés füle van eme hamis összhangzathoz.
Országunknak két terhes púpja van:
Fidesz és Mszp.

Rosszabb ez, Kádár alatt: akkor a szovjetek gyámsága alatt voltunk, de az elmúlt 23 évben elvileg meg volt arra a lehetőség, hogy végre építsük országunkat: De eladtuk amúltunkat, eladtuk a jelenünket és most adjuk el (10% rezsicsökkentés miatt???) a jövőnket.
Ráadásul azok a felelősek ebben, azok államosítanak mindent (gazdaság, energiaszektor, oktatás és kultúra) akik most a Gyurcsán/Bajnai párosra mutogatnak, miszerint ez a két ember a patás ördög (ugye Matolcsy úr tevékeny részese volt az állami vagyon privatizációjának, amihez fenti két személynek vajmi kevés köze volt).

Akkor lesz itt jó világ, ha statisztikák szerint e két párt a parlamenti küszöb alatti tényezőcske már csupán.
Vagy az se.

biohouse 2013.03.24. 07:12:08

@De hol van Columbo felesége?: Azért érdekes lesz -úristen, egyáltalán megérjük?- újra felépíteni a demokratikus jogállami rendszert. Pl, hogy az 1/3-os választási aránnyal 2/3-t szerző egyetlen párt ne boríthasson mindent fel, amit lát.
Szóba nem jöhet ezek után, hogy egy MNB elnököt, vagy egy köztársasági elnököt a parlament választ meg, pl.

Husz_János_Puszita 2013.03.24. 13:16:17

@belepo:

Mi mar januarban megkaptuk a cegnel az ertesitest az aremelesrol. Te hazudsz.

Husz_János_Puszita 2013.03.24. 13:24:57

A Fidesz lathatoan a torzsszavazoira, az alamizsnaval megvasarolhatokra es a hatarob tuliakra szamit. Szerintem jol szamol. A titkos valasztoi nevjegyzeket es a szamlalast vegzo szervezeteket tekintve nem is olyan hulyeseg mar a bojkott. Normalis embernek nincs helye ebben az orszagban. Kezdem kapisgalni miert mind kulfoldon alkottak a nagyjaink.
süti beállítások módosítása