zebegényi.jpg

„Wie du weinst, wie du weinst,
Daß i' wandere muß,
Wandere muß,
Wie wenn d'Lieb jetzt wär vorbei!“

(„Hogy sírsz, hogy sírsz,/hogy el kell vándorolnom,/el kell vándorolnom,/Mintha a szerelem most odalenne!”)

Muß i’denn zum Städtele hinaus („El kell hagynom a várost” - német népdal a Rems-völgy vidékéről) – 1827 előtt

 

Az alábbiak arról szólnak, hogy miért kell elhagynunk most Magyarországot? Arról lesz szó, hogy miért kell mindazoknak elmenniük az országból, akik többet és mást akarnak, mint a „standard magyarok” és a különféle politikai elitek által felkínált „magyar standard”.

Mindazoknak most hazafias kötelességük az ország elhagyása, akik ezt megtehetik, mert van hozzá megfelelő képzettségük és tettrekészségük, hogy másutt újrakezdjék. Hazafias ez a kötelesség, hazafiúi tett az ország elhagyása és eszünk-munkaerőnk eltávolítása a magyar társadalomból és gazdaságból. Ha maradnánk, akkor teljesítményünk csak elnyújtaná az agóniát. Ha maradnánk, akkor erőforrásokat adnánk a nép illúzióinak és irreális elvárásainak további fennmaradásához-fenntarthatóságához. Ha maradnánk, akkor megnyúlhatna az az idő, amíg még az elit a maga hasznára működtetheti az országot, és amíg a nép zömének csak egyre kevesebb és kevesebb valós esélye-reménye lehet. Aki pedig gyorsítja az önző elit távozását és rövidíti népe szenvedését és segít a népnek megszabadulni a káros illúzióktól, az hazafi – ezért nevezhetjük bártan és megalapozottan hazafiúi tettnek, ha valaki lelép ma innen nyugatra!

Ne feledjük: akik elmennek, azok legtöbbje maradna, ha lenne értelme, ha ez egy értelmes ország lenne, ha azok vinnék itt a prímet, akikben ott a képesség és a szándék egy értelemmel vezetett és teljesítményalapú Magyarország megszervezésére és vezetésre és nem azok, akik előbb szép hazugságokkal elámítják a naiv néptömegeket, azután pedig jól megszedik magukat a kárukra. És akik ma elmentek, azok közül számosan vissza is fognak majd térni, ha megérett a helyzet egy „nyugatizált Magyarországra”, ha Magyarországon már olyan rossz lesz, hogy az emberek – a szavazók – nagyobb része már akár az értelem szavára is kész lesz hallgatni

…Mert ma még nem hallgat! Még mindig nem elég rossz itt és még nem elég ideje rossz – továbbá: van még olyan politikai erő ebben az országban, amelyben lehet (hamisan) hinni. Két ilyen is akad: a Jobbik és az Együtt. Ezekkel valószínűleg még meg fog próbálkozni Magyarország. Ez ugyan két, egymástól nagyon különböző politikai társaság, ám abban mégis azonosak, hogy hazudnak a népnek a hatalomra jutásért. Az egyik – a Jobbik – azt hazudja, hogy elég, ha biztosítjuk itt a magyarok elvtelen és teljesítménnyel meg nem alapozott privilégiumait, a másik – az Együtt – pedig azt, hogy elegendő másként szabályozni a gazdaságot és még két-három nagyrendszert (oktatás, társadalombiztosítás, közbeszerzés). Nyilvánvaló mindkét állítás képtelensége – de sajnos egyáltalán nem elegendő ember előtt nyilvánvaló. És még ennél is sokkal kevesebben vannak azok, akik aktívan is készek lennének azért tenni, hogy ne következhessen be az, ami nyilvánvalóan reménytelen. A többség már rá sem mer gondolni, hogy mi fog itt következni valójába, és él bele a vakvilágba és a vak reményeibe.

Arról, hogy miért nem lenne megoldás az, amit a Jobbik kínál, talán felesleges is írnom. Itt már az is elég, ha belegondolunk, hogy miféle emberek kínálgatják ezt nekünk, kik ezek az alakok – és ha még ehhez azt is hozzávesszük, hogy radikáljobber „megoldás” még soha és sehol nem hozott tartós jólétet egy népnek, akkor le is zárhatjuk ezt a témát.

Annál tanulságosabb a másik alakulat, az Együtt! Látszólag ők ésszel rakják össze a programjukat („ők” alatt természetesen az Együtt „jobbik eszét”, a Haza és Haladást kell értenünk), ám ez csak látszat. A napokban már írtunk a Bajnai-féle stáb által nyilvánosságra hozott Bizalom – a jó kormányzás gazdaságpolitikája című (vita-)anyagról, ebben többek között így fogalmaztunk:

„Logikus, gazdasági szakmai szempontból teljességgel megalapozott anyag, amelynek alapján valóban kiváló gazdaságpolitikát és gazdaságfejlesztés lehet csinálni – Szlovéniában, vagy Csehországban.

Nálunk nem!

Hiányzik ugyanis ehhez a „humán erőforrás”: az a fajta kapitalista-polgári és közösségben is gondolkodó mentalitás, amely előfeltétele lenne egy, a szabad kezdeményezésre és hosszabb távra tervezésre épülő „gazdasági csodának”.” (A teljes poszt itt olvasható: Steinmannok és Steinerek - http://progressziv.blog.hu/2013/02/20/steinmannok_es_steinerek)

Egy nem létező polgári-kapitalista mentalitást adottnak feltételező, annak hiányába bele sem gondoló program semmivel sem reálisabb, mint a Jobbik „Magna Hungaria Novája”: tök mindegy, hogy egy épület azért dől össze, mert a tervezői elfeledkeztek a tartószerkezetről és csak a (népi-mélymagyar) díszítőelemekre gondoltak, vagy pedig azért, mert olyan konstrukciókat és technológiákat terveztek be, amelyekhez a „kőművesbrigád” nem ért, az eredmény egyaránt katasztrófa lesz!

…Na, ezt a katasztrófát kell nekünk kivárnunk – persze nem itt. És ha megtörtént, ha a „romok” alól majd elér hozzánk a nyöszörgés, hogy „Elegünk van az ábrándokból, jöjjön végre a teljes körű tudás!”, akkor gondolhatjuk meg a visszatérést, az ország „elfoglalását”. Akkor jöhet majd egy új honfoglalás – de ezúttal nyugatról, nem pedig keletről, nyugati szellemiséggel, tudással és célrendszerrel és nem pedig keleti vágyakkal, ábrándokkal és indulatokkal.

Nem tudhatjuk, hogy eljön-e a pillanat, amikor majd a magyar választók többsége megérti, hogy nincs tovább az illúziók és illuzionisták útján? Azt viszont tudjuk, hogy ez az út valójában már véget is ért alattunk. És tudjuk azt is, hogy sajnos nem fogja megúszni a Jónép a becsapódást… Menjünk el innen, őrizzük meg magunkat – és ha egyszer még lesz miért, ha megértik, hogy nekünk már most is igazunk volt, akkor talán majd visszajöhetünk!

(A posztot kísérő kép Szőnyi István Zebegényi temetés c. festményének felhasználásával készült.)

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr425102071

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Világnemzet, hát persze 2013.02.25. 20:24:15

Kuss, én így szállok le a lóról - jelentette ki Orbán Viktor, miután Matolcsy véletlenül felhívta a figyelmet a pofára esésre. Ti ezt valószínűleg úgy hallottátok, hogy "Világnemzetet építünk". Mert a világnemzet igazából csak a B-terv, még nekik is....

Trackback: Kiürítési terv 2013.02.25. 17:13:44

Nem lehet nem észrevenni, hogy az utóbbi hónapokban az ország elhagyása a balliberális médiumok és blogok egyik kedvenc témájává vált. (Például itt van ez a förtelem, csak erős gyomrúaknak.) Itt minden rossz. Itt nem lehet se élni, se érvényesülni. Bez...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.25. 11:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Az ország elhagyása hazafias kötelesség! 2013.02.25. 10:52:02

Hazafiúi tett az ország elhagyása és eszünk-munkaerőnk eltávolítása a magyar társadalomból és gazdaságból.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grani 2013.02.25. 20:59:21

@buday008: Miből gondolod, hogy én gazdagnak születtem? Gondolod, hogy nekem rögtön álomfizetésem volt? Én voltam a kőbányai sörgyárban, 3 malátaüzem, villanyszerelő is. Cseréltél már tökig csipős malátalében állva százkilós villanymotort? Éppen azért nem vagyok hajlandó többet fizetni, mert nekem nem az ölembe pottyant, hanem megdolgoztam érte és meg is becsülöm. Nekem nem volt tanácsi bérlakásom, amit bagóért privatizálhattam volna, hanem csak egy ágyam a munkásszállón. Az első diplomámon kívűl én mind a két diplomámért fizettem, nem is keveset. Nem voltam soha munkanélküli segélyem és táppénzen is talán ha két hetet. Miért is fizessek én többet? Minden állampolgár egyenlő, nem? Akkor fizessen mindenki egyformán.
Az ÁFA és egyéb fogyasztáshoz kötött adóval nincs bajom. Legfeljebb ha nagyon elszemtelenedik az állam, akkor a szomszéd országban vásárolok.

Moin Moin 2013.02.25. 21:01:02

@panelburzsuj:
Nem, dehogyis! Hiszen a magyar önkormányzatokban ülők a más pénzét osztják, ellentétben a részvényesekkel, akik a saját befektetésüket kockáztatják.

Ami a magyar önkormányzatiságot illeti: annak éppen az a baja kicsiben, mint az országos politikának nagyban. Nincs igazi, a közösségben is gondolkodó polgári mentalitás, ezért komoly károkat okoz az, hogy önző, hatalmaskodó, nem demokrata alakokat ruházott fel az önkormányzatiság demokratikus jogosítványokkal és a közvagyon feletti sáfárkodással. Az eredményt látjuk!

grani 2013.02.25. 21:02:36

@Munchausen: volt ilyen rendszer MO-n. Annak volt szavazati joga, akinek érettségije volt, vagy mesterlevele. Nagyon nem demokratikus a mai világban :)

panelburzsuj 2013.02.25. 21:08:37

@Moin Moin:

Elolvastad? Értőn?

A részvényes több pénzt akar.

A politikus meg több voksot.

(Hogy a több voksot elnyerve aztán mit csinál a mások pénzével, az egy következő lépés. Mindenesetre öt(hat?) választássala hátunk mögött igazán gyagyásnak tűnik, hogy "nahát, ki hitte volna róluk...")

grani 2013.02.25. 21:09:06

@piefke: Nocsak, és hol gyártod a stratégiáidat? És talán fizetnek is érte neked?:D úgy értesz te a stratégia gyártáshoz, mint én a hegedűkészítéséhez.
Nincs olyan, hogy "igazi" stratéga. Nincs olyan, hogy "helyzetteremtő". Aki ilyeneket mond,az a WIKI-ből szerzi az infót.
Akkor mond csak el, hogy mi is az a stratégiai döntés? szerinted? És mikor hozzuk is azt meg? Miről is szól a stratégiai döntés? Legaláb három tényezőt, amiről a döntésnek szólnia kell.

Szóval ne nevetesd ki magad. Én ugyanis tényleg stratégiai igazgató vagyok.

panelburzsuj 2013.02.25. 21:18:03

@grani:

Fantazadús egy e nép vagyunk.

Szélesítsük a demokráciát úgy, hogy kevesebb ember kezébe több jogosítványt adunk... :)

grani 2013.02.25. 21:18:16

@piefke: Na, tessék neked olvasnivaló, kis stratégám. Méghogy exceltáblázatból dönt :D Max. elemző vagy. Ilyenekből dolgozik nekem vagy két tucat.

109.74.55.19/tananyag/tananyagok/K%C3%96ZGAZDAS%C3%81G/A%20strat%C3%A9giai%20d%C3%B6nt%C3%A9s.pdf

grani 2013.02.25. 21:19:37

@panelburzsuj: na ja :) És az igazi demokrácia akkor lessz, ha majd csak egy ember dönt, akit nem is mi választunk meg :D

prognosys 2013.02.25. 21:20:47

Ez a cikk legalább annyiban értékelhetö, hogy üdítő kivételként világosan fogalmazza meg, hogy mi a baj a Jobbikkal! Ez már egy határozott előrelépés a fasiszta-rasszista rigmusokhoz képest! A problémát viszont az egyoldalú szemléletmódban látom! A Jobbik még nem egy kipróbált próbált mozgalom, szemben azokkal, akik így vagy úgy részt vettek abban, hogy Magyarország idáig süllyedjen! Kár lenne megelőlegezni ezt a bizalmatlanságot! És ezen a ponton mély levegőt kellene vennie az ország lakosságának és kimondania, hogy

1, nem az számít, mi volt eddig, hanem az, hogy ha már nyakig ülünk a szószban, mit csináljunk most?

2, csak saját emberanyagból dolgozhatunk. Vagy olcsó szalagmunkásokat nemzünk, akik hamarosan semmire sem lesznek jók, vagy megpróbáljuk felzárkóztatni az oktatást! Ha csak folyamatosan kiveszünk belőle, akkor azzal az előbbit választjuk

3, ki kell mondani és úgy is kell tenni, hogy a törvények előtt mindenki egyenlő. Mese nincs: meg kell szüntetni a faji vagy nemzeti alapokon nyugvó kiváltságokat, mert az ország már belerokkanni látszik ezekbe!

4, ki kell mondani, hogy mindenki, aki magyarországon él, felelősséggel viseltetik hazája iránt. A baj talán ezzel van leginkább! önös érdektől vezérelve vagy hanyag hozzáállással nem lehet országot építeni! Ehhez minden szinten kölcsönös empátia és együttműködés szükséges!

grani 2013.02.25. 21:23:06

@prognosys: A Jobbik még nem egy kipróbált próbált mozgalom, szemben azokkal, akik így vagy úgy részt vettek abban, hogy Magyarország idáig süllyedjen!

A körfűrészen való ülést se próbáltam még ki. De azért inkább maradok a hokedlinél, pedig nagyon kényelmetlen.

piefke 2013.02.25. 21:23:47

@grani:

Amiről te írsz, az a válallati stratégia-készítés, ami, valljuk be, igazából csak egy komplexebb taktika, hiszen egy-egy vállalat csak ritkán és kivételes helyzetekben van olyan helyzeteben, amikor alapvetően új helyzetet teremtő lépéseket tehet.

Amiről én írtam és amiről itt szó van, az úgynevezett társadalmi stratégia - amely sokkal inkább a katonai stratégiák (és nem a harcászati taktika!) rokona.

Valahányszor vállalati stratégáknak készült tanulmányokat, kézikönyveket, mauálékat látok, furcsa érzésem van: vajon ezek alapján bele lehetett volna fogni az iPad kifejleszttetésébe, vagy a Honfoglalásba?:-)

...Kérlek, ne tartsda magad startégának, csupán azért, mert ez a szó áll a munkaköri leírásodban! Ettől még nem lettél sem Der Alte Fritz, sem az én kollégám!:-)

prognosys 2013.02.25. 21:31:00

@grani: viszont a hokedli és a körfűrész szintén kipróbált dolgok! Ne felejtsd el: a hokedli kényelmetlenségébe már a fél ország ülepét feltörte. Néhányan bele is haltak! A körfürésznek látszó tárgy viszont más is lehet...

grani 2013.02.25. 21:33:41

@piefke: Nem is bizony. Én a főnököd lennék.
A társadalmi stratégiákhoz nem értek sokat. Nem a területem.
Nem tudom, milyen vállalati stratégiákat látsz, gondolom magyarokat. Hát azok bagót sem érnek.
Amivel én most foglalkozom, csak hogy beleláss egy kicsit, az a ipari vertikális integráció. Hogy értsd, példa: ha söripari gépeket gyártasz, érdemes e sörgyárat építened, esetleg sört is gyártani? Vegyek most építőipari céget? Szervezzek-e sörgyártó diviziót?
Tudod, mi volt fiatalabb koromban a legnagyobb baklövésem? Amikor azt tanácsoltam az akkori cégnek (MO, 1993), hogy nem érdemes mobilhálozatba fektetni MO-n. Merthogy van ugye egyfőre jutó bevétel, hívás indítási, fogadási költség, készülék díj stb. A megtérülési idő valami tízenöt év jött ki legjobb esetben. Ki a fene gondolta, hogy a magyar polgár kész aktatáskényi készülékkel rohangálni és olyan percdíjat fizetni, mint az óradíja? Ez még az USA-ban sem kellett, ott a személyhívó volt a menő dolog. Én is ezt javasoltam, mert a számokból ez jött ki. Na volt is bukás rendesen. A személyhívó megbukott a mobil meg hát hova is jutott... Akkor jöttem rá, hogy a stratégia nem adatsorok elemzése, hanem művészet.

Moin Moin 2013.02.25. 21:36:21

@prognosys:

Te komolyan azt hiszed, hogy "kimondásra" születik meg a közös felelősségtudat és -vállalás? Gondolj csak arra, hogy a magyar népben eleve ellenérzés van minden "felülről kihirdetett" dologgal kapcsolatban - mármost, ha kihirdetné a Jobbik ezt a "kötelező felelősségvállalát", az baromi kontraproduktív lenne.

És: a körfűrész, bizony, csak körfűrész: nem érdemes ráülni, ha érnek valamit az ivarszerveink!:-))))))))

grani 2013.02.25. 21:38:15

@prognosys: az lehet, hogy nem körfűrész, csak annak látszik, de ha azt akarják, hogy beleüljek, legalább ne látszon körfűrésznek. :)

grani 2013.02.25. 21:39:50

@Moin Moin: hátha csak annak látszik. Pörög, vágja a fát mint a vajat, de ez csak a látszat :D

panelburzsuj 2013.02.25. 21:45:35

@grani:

Kettő-null.

Valamikor déltájt a karosszérialakatosról tudtuk meg, hogy igazából művész, estére a stratégáról is.

piefke 2013.02.25. 21:49:15

@grani:

„a stratégia… művészet” – én inkább tehernek nevezném ezt a képességet.:-)

De látom, közeledünk! – és az a fontos!
Főnököm nemigen lehetnél, de ez megint nem fontos… A mobilhálózat-építéssel kapcsolatos tévedésed tipikusan a társadalmi stratégiákon (a magyar és amerikai társadalmi stratégiák jelentős eltérésén) alapult, ennek volt a következménye: ami ott ostobaság az emberek szemében, az Magyarországon „presztízsbül” simán lehet sikeres.:-) Ez is az egyik megnyilvánulása a nem-polgárosult magyar attitűdnek: a látszat fontosabb, mint a valós teljesítőképesség és eredmény.
Ami a magyar politikát illeti, az is tele van „mobilos tévedésekkel”: amikor t. i. az illető politikus nem számol a magyar társadalmi stratégiák sajátosságaival és (mint pl. most Bajnai is) importál valamit.
Sörgyár: ha ti főzitek az Ayingert, akkor nyugodtan növelj kapacitást, minden mennyiségre vevő vagyok!:-) (Különösen az Altbayrisch Dunkelbe ruházzatok be, pitt’schee!)
[ …”Magyar vállalati stratégiák”: mér’ vannak olyanok???:-)))))))))))))))) ]

grani 2013.02.25. 21:52:15

@panelburzsuj: Hát van ugye hadművészet is :) A stratégia, a vállalati stratégia egyébként tényleg a hadseregtől vett át sokat. Sőt a legtöbb vállalat is a katonai szervezetek mintájára épűl fel. Sőt még szakszavakat is átveszünk.
Ami a legérdekesebb, hogy még most is van mit tanulni a katonaságtól. A döntésihozatal egyre alacsonyabb szintre vitele és ennek informatikai biztosítása pld. nagyon sok cégnél most divat. A katonaságtól jött. Valamikor régen az ezred, zászlóalj volt önnálló harci egység, ma meg már akár szakasz is lehet. A vállalati szférában is próbálkoznak ezzel. De ez nem a szakterületem, a termelésírányitásról csak elméleti tudásom van.
Na megyek aludni. Itt már egy óra van.

panelburzsuj 2013.02.25. 21:53:16

@Moin Moin:

Csináljunk ellenpróbát.

Hirdetsz nekem egy felülről (mondjuk: felőled) indított kapitalista pártot.

Én meg eldöntöm, hogy kérek-e belőle.

(Tudod: aki blogt ír, mondjon párt is! :)

piefke 2013.02.25. 21:53:58

@panelburzsuj:

Ugyan miért ne lenne? Hiszen Fekete Gyöyórgyről is megtudtuk, hogy művész, hamarosan pedig Vidnyánszky Attila fogja erőnek erejével bebizonyatni magáról!

Vittore. 2013.02.25. 21:55:53

Szerintem meg húzzuk ki vasárnap este az aktuális képviselők nevét, mondjuk az ötöslottó húzása után. Könnyen előfordulhat, hogy jobb válogatást sikerülne összehozni.

Moin Moin 2013.02.25. 21:57:38

@panelburzsuj:

Jakab Andor már tegnap meggründolta, keresd őt a facebookon!

grani 2013.02.25. 21:58:33

@piefke: miért ne lehtnék a főnököd? Nem rosszak nálam a fizetések :)
Ja, sörgyár csak példa volt :) Valamikor dolgoztam a köbányai sörgyárban, na nagyon régen :) Ismerem a teljes folyamatot.
A mobilos tévedés tényleg a társadalmi, kulturális benchmark kiválasztásának hibája volt. Nem vettem figyelembe, hogy az arab országokban vették mint a cukrot és mindenki. Akkor még azt hittem, hogy MO nyugat. Pedig dehogy. Országkulturálisan mi nagyon is kelet vagyunk. Tekintélyelvű, individualsita, nem kooperatív. De gondolom, te is olvastad az erről szóló tanulmányokat.
Ebből kiindulva nem hiszem, hogy a nyugat európai megoldásokat kellene erőltetni. Lehet, hogy ott működik, de nálunk nem igen. Inkább azt kellen megnézni, hogy a hozzánk hasonló társadalmi beállítottságú országok közzűl kinek megy a szekér és miért. Itt pedig egyértelműen keletre kell nézni. Ott lehet követendő minta.
Egyetértesz, strategosz? :D

explanatus 2013.02.25. 21:58:39

A magyar elitnek óriási a felelőssége, de a magyar elit bent van egy nagy dunsztosüvegben és amit maga körül lát, azt hiszi az a valóság. Igen, valóság, csak a saját maga valósága, nem a teljes valóság. A magyar elit nagy szolgálatot tehetne, ha bizonyítaná érdemes arra, amit az elit szó jelent. A rendszerváltás óta elitünk nem volt képes egyetlen egy dolgot sem alkotni, amire azt mondhatnánk, erre büszke vagyok, mert magyar. Valamikor pedig volt ennek az országnak elitje, a szó legnemesebb értelmében. Amikor olyasmiket alkottak, a rádiózás kezdetén, mint a néprádió. Ha a mostani elitünk a szó igazi értelmében „elit” lenne, akkor már rég meg kellett volna alkotnia a magyar nép-számítógépet, a magyar nép-mobiltelefont. Persze könnyebb ezeregyféle dologra hivatkozni, hogy márpedig mi miatt nem lehet, mint megtalálni azt az egy okot, amiért érdemes lenne. Talán nem csak az akarattal van gond elitünknél, hanem a képességeivel is. Egy ilyen poszt és a rá adott reakciók után, ott a dunsztosüvegben összekacsintva talán azt mondják most, látjátok megint sikerült és hadd marják csak egymást, addig se velünk foglalkoznak. Az elmenni és maradni kérdés nem hazafiságfüggő, hanem megélhetésfüggő. Ha el tudom tartani a családomat, a magam álmodta életszínvonalon, akkor rendben van, ha nem akkor megkeresem a módját. Most ez történetesen a külföld, korábban a háztáji volt, meg a géemkázás, meg a számla-nem-adás. Annyit azért engedjünk meg a másiknak, annak is aki itthon/otthon van és annak is aki nincs, hogy egyedül ő maga tudja, miért döntött úgy, ahogy. Biztosan megvan az oka. Biztosan szeretne úgy élni, ahogy megálmodta. A dunsztosüvegben meg ha nem értik, hogy ki miért marad és ki miért megy el, akkor egyszer elfogy körülöttük a levegő, és kezdődik egy új történet. Rendszerváltás? Irányváltás? Józanészre-váltás? Egyre kell ügyeljünk az egymással való beszélgetésünk során -itt a blogokon is- hogy tudjunk holnap is szóba állni egymással, mert még nagyon sok mindent meg kell beszélnünk, mert hátha megtaláljuk a megoldást, erre is amiről ebben a posztban van szó, meg még ezen kívül is meglévő sok bajunkra.

Moin Moin 2013.02.25. 21:58:46

@Vittore.:

Ezt csinálták az ókori Athénban is: sorsolással töltötték be a vezető tisztségeket

..Őket legyőztél a meritokrata spártaiak...!

panelburzsuj 2013.02.25. 22:00:31

@Moin Moin:

Ejnye, milyen dolog má így lapattintani a nálad kopogtató keresletet?!?

grani 2013.02.25. 22:01:41

@piefke: álljon meg a menet!!! Ezeknek az uraknak papírjuk van róla, hogy művészek :D Elvégre a jogász is doktor. Meg az orvos is. Igaz, csak MO-n. Másutt kell hozzá agy PHD nevezetű növényirtó szer :D

panelburzsuj 2013.02.25. 22:02:16

@piefke:

De nekik papírjuk is van róla! :)

panelburzsuj 2013.02.25. 22:02:52

@grani:

Isten bizony nem puskáztam!.... :)

grani 2013.02.25. 22:03:13

@Moin Moin: le bizony. Mert már Platón is megmondta, hogy a diktatúra és a demokrácia a két legrosszabb államforma. Mindig megszívják a végén.

grani 2013.02.25. 22:04:19

@panelburzsuj: Mondani mindent lehet. Én el is hiszem, kivéve azt, hogy nem puskáztál. Mert olyan nincs.

piefke 2013.02.25. 22:10:26

@grani:

Mert ahhoz legalább egy 3 ujjnyi széles Ärmelstreif kellene.:-)

Ami pedig a követendő mintát illeti: az egy dolog, hogy most éppen melyik „mentalitás-társ” sikeres (megjegyzem: össztársadalmi szinten egyik sem, Oroszország sem az!), de az igazi kérdés inkább az, hogy melyik társadalmi stratégia biztosítja a tartós sikerességet (akkor is, ha a külső körülmények nem kedvezőek éppen, mint Oroszország esetében most éppen) és hogy ezt a bizonyos kívánatos stratégiát miképpen lehet belevinni a magyar rendszerbe és fejekbe.
Mert ez az igaz feladat, ui, csak ezzel biztosítható tartós eredmény!

panelburzsuj 2013.02.25. 22:12:45

@grani:

Te mér is nem alszol?

Köll itt elém írogatnod... :)

Vitéz László 2013.02.25. 22:17:19

mindenben panellel értekegyet !

grani 2013.02.25. 22:23:19

@piefke: Nekem a sikeresség meghatározásával van bajom. Mitől is sikeres valamelyik szervezet? Kvantifikálható? Cél-e a "sikeresség"? Nekem mindig eszembe jut megboldogult Ferke tanár úr szavai, hogy bármely szervezet hosszú távú célja a túlélés.
Példaként a Nokiát hozta fel, amelyik gumicsizmákkal kezdte és a mobiloknál kötott ki. Vagy a Samsung, amelyik azt hiszem száraztésztát gyártott eredetileg.
A vertikális integráció is a túlélés. Felvásárolom a piacaimat, befolyást teszek a piacaimra. Nem tudom, jó stratégia-e... Hogy maradjak a sörgyári gépeket gyártó példámnál. Nem kellene e inkább mondjuk nyomdagépeket is gyártani? Úgy nagyjából hasonlít a kettő és van tapasztalat. Vertikálisan vagy horizontálisan ?
Szóval, oroszország is a fenmaradásért küzd, akár azon az áron is, hogy rövid vagy akár középtávon nem lessz sikeres. Itt most újra kell telepíteni egyes iparágakat, a hadseregbe is be kell ruházni vagy 2O trilló rubelt... Mert tulajdonképpen az ország elélne abból is, hogy a lakosság fele kitermeli a nyersanyagot és eladja, a másik fele meg őrzi...
Fenmarad MO? Mi szükséges ahoz, hogy ezer év után is legyen ezen a helyen egy ilyen képződmény? Mert ez az országstratégia, nem?

grani 2013.02.25. 22:24:30

@panelburzsuj: mert kiment az álom a szememből. Hatkor kellni kell és irány a reptér. Na, de nem mindig lébecol az ember otthon, betegséget szimulálva :)

prognosys 2013.02.25. 22:29:34

@Moin Moin: nem! Isten őrizzen! De ez eddig kimondva sem volt! Az olyanok mint én, akik tisztes szegénységben, még a kommunista diktatúra logikáján alapuló nevelést kaptam, de a munka világába már a vadkapitalista rémuralom nevelt bele, igen nehezen találja a megfelelő kiutat ebből a csapdából! Sajnos azt kell látnom, hogy ez a csapda nem magától való, nem a saját fogyatékosságaim vezettek bele és főleg, nem vagyok vele egyedül! A csapdát bizony azok állították, akik ma elfogadható indok nélkül, saját politikai hatalmuk megerősítése céljából becsmérlik a Jobbikot!,majd szembeállítanak egymással népcsoportokat, s rasszizmussal vádolják azokat, akiket megvezettek!

Ez nem hokedli, testvérem, hanem maga a húsdaráló! Csak a gépkezelő változik! A Jobbik kormányzás sem hozza el rővid távon a kánaánt, de legalább nekik van némi elkepzelésük arról, hogy mit kéne tenni! És abban is bízni lehet, hogy tetteiket nem kommunikációval fogják behelyettesíteni! Valamint a nemzeti együttműködést is a valóság szintjére emelik! A többi viszont már a népen múlik!

panelburzsuj 2013.02.25. 22:30:49

@grani:

Jesszom: egy statégiai igazgató is szimulál, mint egy sörgyári villanyszerelő?

Mondom én, hogy kapitalizmus. Még pedig kőkeményen: tulajdonosi! :))

piefke 2013.02.25. 22:31:50

@grani:

A társadalmi stratégia nem egyenlő az országstratrégiával. Az utóbbi jó esetben lehet eszköz az előbbi kezében. Az organizusok valóban önnön túlélésükért és lehetőség szerinti terjedésükért közdenek - éppen ebben térnek el alapvetően a racionális stratégiákkal élő szeerveződésektől... De ez messzire vezetne! (Az önnön létünk esetleges idejétmúltságának felismerése, stb...)

grani 2013.02.25. 22:34:04

@panelburzsuj: Hogy a francba ne. :) Ma igazgatósági ülés lett volna, egy csomó kellemtlen kérdéssel. Gondoltam, meguszom, ha beteget jelentek. Erre átteték a jövő hétre. Addig felkészülök. Csak mi a fenét mondok. Persze: előre!!! Ez mindig bejön.

Moin Moin 2013.02.25. 22:39:17

@prognosys:

A Jobbik által javasolt "megoldésokkal" még soha, sehol nem sikerült tartósan sikeressé tenni egy társadalmat - ezt ne feledd! A radikáljobberség rosszul tesz fel kérdéseket és rossz kérdlsre, csak hibás válasz adható.

...De addig is, hogy megértsd: itt az elmúlt 22 évben nem is volt iagzi kapitalizmus, javaslom, olvasd el az alábbi posztunkat:

progressziv.blog.hu/2012/10/27/a_versenyszfera_babiloni_fogsaga

panelburzsuj 2013.02.25. 22:39:20

@piefke:

És ez a "társadalmi stratégia" milyen atyafiságban van a "társadalommérnökösködéssel"?

grani 2013.02.25. 22:39:44

@piefke: Persze, hogy nem. Mint ahogy az egyén sem egyenlő a társadalommal és a társadalom se az országgal, az állammal. A szervezetek a kedvenc témám. Főként a magára hagyott szervezetek önszerveződése. A szervezet elemeinek intelligenciája és hatása a szervezet szerveződésének fokára. A szervezettség és a túlélés összefüggése. A jól szervezett szervezetnek, vagy az alacsonyabb szintű szervezetnek van több esélye a túlélésre Mind teoretikus téma, de bizony keményen beleszól egy húszéves vállalati stratégiába. Most akkor pld. központosítás, vagy laza holding? Stb.
A szervezet önismerete meg külön tudomány. A szervezeti kultura és a szervezet átalakítás. Na, az még egy sötét terület. Pszichológus kell hozzá :D

grani 2013.02.25. 22:42:46

@piefke: mi az a Ärmelstreif? és miért három újnyi? Az én szubkulturális műveltségemben nincs benne ez a szakkifejezés :) A szótár meg valami SS jelvény, bélést vagy mit ír.

dogbakszi 2013.02.25. 23:08:09

@KovA:
"Friss hír: Az IMF Romániától (és Ukrajnától is) gázáremelést követel.
Hogy a gáz ára - úgymond - a világpiacihoz legyen igazítva és elsősorban a lakossági."
Már írtam, de még egyszer:
1. Az IMF csak akkor szól bele, hogy mit csináljanak, ha hozzájuk fordulnak, mert valami nem stimmel az illető ország gazdaságánál.
2. Az energiaárak nem piaci volta kemény torzulásokat okoz a gazdasági versenyben, s ha belegondol, hogy a világpiaci árak kisebb hullámzások mellett emelkedő jellegűek, akkor érthető, hogy miért nem szeretik a hatósági alacson energiaárakat, hisz az is olyan, mint egy lufi, ha nem tartható fenn, akkor a kipuukanásakor nagyobb galibát tud okozni, mint ha a gazdaság ösztönözve lenne folyamatosan, hogy gazdaságosan, energiahatékonyan termeljen, és a lakosság minél jobban takarékoskodjon az energia hordozókkal.
Ilyen esetben logikusabb arra ösztönözni a lakosságot, hogy energiatakarékos megoldásokat keressen magának, mint hogy arra ösztönözzük, hogy várja állam bácsitól a sültgalambot, és az energiaár...gázár támogatást.
3. A gáz árának állami leszorításakor a vétel és az eladás közötti vesztességet mi, adófizető állampolgárok fogjuk kifizetni a helyett az ember helyett, aki sokat használ, ha van gáz bekötve nálunk, ha nincs. (éppen erről szólt a poszt, ha jól emlékszem... nem akarunk mindenki (ingyenélő?) helyett még többet fizetni semmiért, ezért inkább kimenekülünk az országból...)

indapass90210 2013.02.25. 23:10:21

@buday008: a kurva isten, a kínai mérnök is töredékáron dolgozik a magyarhoz képest, a szalag csak egy példa volt a millió közül.

A nem szarakodás meg egészen addig szimpatikus, amig meg nem jelenik a házad előtt egy bulldózer, hogy itt valami épülni fog, itt a papír, itt és itt kell aláírnod, a kárpótlást (aminek a kétszereséből tudod pótolni amit elvettek tőleg) már utalják is.

Én személy szerint a demokráciának nem minden paraméterét tartom kívánatosnak, de ez tűnik még mindig a legjobb alternatívának. Egy igazságos király jobb lenne, de arra meg semmi garancia nincs.

indapass90210 2013.02.25. 23:23:24

@grani: de, körülbelül arról van szó. Magyarországon is lenne rá mérnöki kapacitás, csak ugye nincs miért fúrni.

De szerintem a jelenlegi magyar helyzet lényegében abban különbözik az orosz- vagy kínaitól, hogy Mo.-n se ásványkincs, se óriási, bármire befogható embertömeg nincs. Ráadásul Mo. egy kicsi és nyitott gazdaság. Kb annyit tudunk tenni, hogy nyaljuk a németek seggét autógyárakért cserébe.

Ez ellen csak oktatással lehetne tenni, de onnan pedig éppen pénzkivonás zajlik.

dogbakszi 2013.02.25. 23:25:53

@luis5:
"Nem eredményez az semmit.
Ha az a nagy ötlet hogy ISMÉT megnyúzzuk progresszív adóval a 400 bruttó fölött kereső "gazdagokat", az országot eltartó vékony középosztályt, hogy legyen miből nagyobb segílyt, meg rendvédelmi nyugdíjat osztani az E14 alapítóknak- akkor kösz nem."
- Talán el kellene tényleg olvasnia az E14 vitaindító programját, mert abban szó sincs megnyúzásról (Érdekes, hogy milyen érzékenyek vagyunk a 400Ft havi fizetés összegét meghaladó +9%-os adóra... megjegyzem, ez éppen a német adókulcsokra hajazó normál többkulcsos adó), szó sincs róla, hogy újra kontrol nélkül öntenék a segélyeket, hanem éppen arról szól a fáma, hogy tényleges munkába való visszavezetés programot akarnak képzéssel (amire egyébként a Fidesz 47000Ft-os maximális díjazású kényszerközmunka programja egyáltalán nem alkalmas). Egyébként a közterületen dolgozó, illetve hosszú időt ott dolgozott rendvédelmistől egy 5 éves nyugdíj korkedvezményt nem sajnálnék, ugyanígy nem sajnálnám a bányásztól... vagy ha valaki sajnálja, akkor javaslom, hogy menjen le a táróba, s dolgozzon ott hosszabb ideig, s vszínű változni fog a véleménye)

indapass90210 2013.02.25. 23:34:10

@grani: mondjuk Magyarország hangulat szempontjából mindig a béka segge alatt volt. Én most Ukrajnában nyomom, de akárhányszor hazamegyek, mindig mellbevág az az általános búvalbaszottság otthon. Pedig Ukrajnában már jócskán a nyakon túl ér a szar, emellé még igen rossz környezet is társul, de mégsincs annyira elcseszve a hangulat.

prognosys 2013.02.25. 23:53:36

@Moin Moin: Igen, köszönöm szépen a hivatkozást. Elolvastam a nevezett irományt! Az első kommentelő mindjárt meg is adta a válaszomat: Akárhonnan nézem, nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy akik egy ilyen rendszert működtetnek, működtettek, pláne Gyurcsány Ferenc jobbkezeként, mint Bajnai, ne akarná fenntartani ezt a rendszert, ami rajtuk kívül senkinek sem jó!

Lényegében az iromány az itthoni "nemzeti hazaárulás" anatómiájáról árulkodik, ami már szinte átitatja a mindennapjainkat!

Ugyanakkor nem szeretném a multik szerepvállalását sem kisebbíteni a dologban, akik idejövetelükkel együtt folyamatosan zsarolják az államot és az egyéneket egyaránt, miközben saját gyáraink, mezőgazdaságaink felszámolásáért lobbiztak, s idegen nyelv tanulására és/vagy diplomára kényszerítik még a takarítónőt is!

Valamelyik nap Pozsgay volt az Echo TV-n (most lehet köpködni, vagy ilyesmi), aki azt mondta, hogy mindenki egy fogaskerék volt ebben a gépezetben! Ő is! Én ezt látom helyes megállapításnak! Véleményem szerint az utolsó szögig ki kell söpörni valamennyi politikai pártot, az apprátusukkal együtt, a közéletből Rákositól 2010-ig bezárólag! Ehelyett mi történik? Heller Ágnes az Európai Unió parlamentjében tagadja a 2006-os véres tömegoszlatás megtörténtét (http://www.youtube.com/watch?v=39JGGbGJhwQ)!

Ezek után világos nekem is, hogy legalább annyi (ha nem több) sokat szenvedett országunk belső ellensége, mint külső!

Ilyen állapotban vajon mi lehet mégis a jó kérdés, ha a Jobbik a rosszat teszi fel?

Egy ilyen katasztrofális 8 éves szocialista agyrém kormányzás után logikusan következett ez a dilettáns Fidesz kormányzás! Nem igaz, nem tudom elhinni, hogy azok, akik ott ültek a tűz közelében, nem tudták, hogy mi következik. S a végletekig kiálltak Gyurcsány mellett!

Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy "véletlenül" szabadították ránk ezt az állapotot. Mára pedig világossá vált, hogy egy azon érdekek mentén dédelgetik a hatalmat, mind a Fidesz, mind pedig az MSZP.

Miért? Miért kéne azt gondolnom, hogy Gyurcsány hirtelen megváltozott? Miért kéne azt gondolnom, hogy Bajnai valóban sokkal jobban kormányozna, ha ideje nagy részét még csak nem is itthon tölti (tudtommal)? Lehet ettől még rosszabbul kormányozni? Persze...semmi sem lehetetlen!? Valahogy sikerült mindennek a fonákjára fordulnia, amit valaha nyugatról importáltak...

Miért nem beszél a Jobbikon kívül senki arról, hogy újra kellene végre tárgyalni az államadósságot? Nem lesz még egy több ezer milliárdos magánnyugdíj-megtakarítás!? Miért csak a hatalmat áhítja Orbán, Gyurcsány és a többiek? Miért nem tud létrejönni egy nemzeti stratégia, egy nemzeti minimum, amit (a magukat demokratikusnak tartó) pártok a nemzet érdekében nem lépnek át!

Ezek olyan kérdések, amit egymagában nem lehet Orbánnal magyarázni! Véleményem szerint olyan mélyen be van ágyazódva valamennyi korábbi pártba a (poszt)kommunista reflex, hogy maguktól sosem fognak változtatni rajta!

De ettől még nem az a megoldás, hogy külföldre menekülök a jobb megélhetés reményében, hanem, hogy itthon a saját portánk söprögetésével kezdjük a rendbetételt, s közben lázasan gondolkodjunk a "hogyan tovább"-on!

dogbakszi 2013.02.25. 23:54:15

@Vértes László:
"A poszt arról szól, hogy egy nem létező társadalom számára készült az E14 gazdasági programja. Túlzás ennek alapján népmesének nevezni?"

De ha nem olyanoknak szól a program, akik normális országban normális viszonyok közt szeretnének élni, akkor maradjon a kettős szekértábor az egymás eredményeinek negligálása és folytonos új irányba fordulás minden kormányváltásnál? Netalántán jobb diktatúrában élni, még a kormány leváltásának jogát is elveszítve?
Mert ha valaki normális országban szeretne élni, akkor ideje lenne tenni is érte, mert a megfutamodás után nem lesz hova visszajönni...
Én soha nem egy emberben, hanem egy teamben gondolkodtam, amikor támogathatónak tartom az E14 programot. Számomra nem az mond valamit, hogy Bajnai volt-e Gy.F.-el, vagy Schifferrel egy ifjúsági szervezetben...
és ha volt, attól még nem jelent az semmit (mint látjuk Schiffer és Bajnai viszonyát)
Azt, hogy ki tartotta a Wallis Zrt.-t az említett kifizetőhelynek, még az se nagyon érdekel, hisz sok mindent mondtak már Bajnairól, amiről később kiderült, hogy csak hamis mocskolódás...
... ezért én a saját tapasztalatomnak hiszek, s mivel ő és csapata már bizonyította, hogy alkalmas kezelni még az Orbán féle ámokfutás utáni terepet is.

Az pedig, hogy valakiről sejtetjük, hogy talán nem véletlen lett a fejlesztési pénzek kezelője, kissé gusztustalan, főleg, ha még bizonyítani sem tudja a sejtetését...
Én inkább bíznám arra a szakértői csapatra az ország irányítását, mint bármely másik csapatra, beleértve az MSZP-t és a Fideszt is, nem beszélve a Rosszabbikról...

grani 2013.02.26. 03:34:49

@dogbakszi: Meg a menedzserektől se kellene sajnálni. Statisztikai tény, hogy a bányász évekkel tovább él, mint a menedzser.
Az a szerencséje a sok okos ballibcsinek, hogy már nincsenek bányászok MO-n. Mert ugye egy bányász többet keresne havi 4OO eft-nél. Nehéz munka az. Hát megnézném a sok okos szoci pártmunkást, ha a bányászok a csákányt a hátukba vágnák, mikor megtudnák, hogy őket mint a leggazdagabbak jól megadóztatnák :)

dennisthemenace 2013.02.26. 06:29:14

@prognosys: Akkor te maradj, soprogess es gondolkozz lazasan. Addig mi normalis eletet epitunk fel magunknak normalis orszagokban, mert ugyebar mindenki csak egyszer el...

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2013.02.26. 07:13:51

@dogbakszi: "még az se nagyon érdekel, hisz sok mindent mondtak már Bajnairól, amiről később kiderült, hogy csak hamis mocskolódás..."

Oké, csak ha szimmetrikusan próbálsz gondolkodni, semmi okod megkérdőjelezni Simicska úr mint független gazdasági szakember tehetségét. Amennyiben próbálsz szimmetrikusan gondolkodni.

gmihaly 2013.02.26. 07:36:02

@grani: Most még. De lesz ez még így se' néhány év múlva, amikor már lesz miért szégyenkezned.

Maitre 2013.02.26. 07:46:33

@dennisthemenace: Csak mennétek már, szájjártatás helyett. :)

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.02.26. 08:35:29

@MacChicken:

Ezzel a „fideszpropagandista idióta baromságokkal megtűzdelt KDNP seggnyalonc honlappal” hazahoztunk és tisztes megélhetéshez segítettünk több magyar családot, ezzel nettó többet tettünk Magyarországért és magukért a fiatalokért, mint egy-egy ember egész életében. Pl. Te. A honlapunkat több mint százezren látták (ennyit arról, hogy mennyit számít a Fb lájkolók száma), ezeknek egyharamada külföldön élő magyar volt, és az elmúlt másfél évben sokan fordultak tanácsadóinkhoz a hazaköltözéssel kapcsolatos kérdéseikkel.

A tények (ti. hazatért családok) azt mutatják, hogy a Gyere Haza Program minden fanyalgás, gúnyolódás, gyűlölet, fröcsögés ellenére elérte a célját: ezért is folytatjuk tovább.

A végére egy személyes jótanács:

Négy évet éltem az USA-ban, másik hármat pedig Nyugat-európai országokban, ezek után tértem vissza Magyarországra, tehát egy kicsit hitelesebben tudok beszélni erről az egész problémáról, mint Te. Ezen kívül - bár magyar hazafi vagyok, de - teljesen multikulturális környezetben nőttem fel. Ezért tanácsolom, hogy ha Te most tényleg külföldön élsz, akkor ezt a gyűlölködő, balkáni, köpködős stílust csak otthon, a négy fal között használd, mert különben pillanatok alatt kivet magából egy szerencsésebb történelmű ország társadalma. Tehát: hiteles, hazatért és másokért tenni akaró fiatalok nem „seggfejek”, ha valaki részt vesz a közéletben és van véleménye a világról az nem alapból „seggnyalonc", és ha valaki másokat segít a boldogulásában az nem „idióta”, hanem követendő példa. Sajnos nálunk ez a stílus még alap, „nyugaton” már egyre kevésbé mainstream és remélem, hogy Te sem exportálod tőlünk. A legkisebb lelkiismeret-furdalás nélkül fogjuk a továbbiakban is törölni az ilyen hangvételű hozzászólásokat a felületeinkről. Hasznosabb tevékenységünk is van, mint ilyenekkel szórakozni. Deal with it.

KovA 2013.02.26. 09:08:50

@dogbakszi:
1.,3,.3.) Szépen felmondad a leckét liberalizát piacgarázdaságból, csakhogy az alacsonyabb gázárral nem feltétlenül leszorított/támogatott árról van szó - hanem miután az egész állami/közösségi tulajdonban van: profittal nem terhelt árról - aminek számítása a költségekből indul és arra korlátozódik.
Elvileg sokkal jobban járhatnak, ha saját hatáskörben megemelik az árat - nem duplájára, hanem mondjuk a felével és nem privatizálnak.
Csak abból nincs olyan gyorsan pénz - az is igaz.
Az hogy valami állami - nem szükségszerűen jelenti azt hogy támogatott - az államnak lehet bevétele is belőle.
Ha privatizálják és megemelkedik annnyival a gázár, hogy a profitigények is ki legyenek elégítve - akkor viszont alignanem az már állami költség lesz, hogy az emmiatt szorult helyzetbe kerülő embereket szociális-támogassák. És ez a szociális támogatás is nagyrészt a privatizáció kedvezményezettjének profitja lesz.
Közösséégileg ez nagy baklövés - viszont az biztos hogy a döntéshozó személyek, no meg a reménybeli kedvezményezett igencsak érdekelt lehet a dologban.
Nálam a liberalizált szabadkersekedelem és piacgarázdaság - lejárt lemez. Megbukott. Csakúgy mint a cucjalizmus.

prognosys 2013.02.26. 09:35:47

@dennisthemenace: Én már igen régóta söprögetek! A baj az, hogy sokan még a felismerésig sem jutottak el!

Te mit nevezel normális országnak? És mihez képest? Mert lehet álmodozni róla, ha nincs elképzelésed! Ha pedig van, akkor az annál jobb! De semmiképp sem érdemes olyat építeni, ami a mostanira hajaz, csak más szűk érdekcsoport a nyertese, amíg a többség továbbra is csak elszenvedője lehet! Nemde?

Bajnai mit ért jó kormányzás alatt, ha az eddigi nem volt az?

KovA 2013.02.26. 10:04:02

@komplikato: "de sokan leírtak már hasonlót, ki fogja kidolgozni eme mentális szar lapátolás munka megvalósítását?"

Már történik - többek közt része ez a sok parázs vita is valami közmegegyezés kialakulásának.
A kérdés csak az, hogy mennyire hatékony és mi remélhető tőle a felhalmozódott problémahegy viszonylatában.
Lehet, hogy már csak annyit ér mint a kigyulladt Concorde esetében arról gondolkozni, hol szálljanak le.
Lehet - sőt valószínűnek tűnik, hogy nagyon késő és még ennek hatására sem elég gyors/hatékony - és innen már nagyrészt fizika minden - túl nagy a meghatározottság - dönt rólunk az idő és a körülmények beleértve önmagunk közértékrendtelen állapotát is mint körülményt - mint közösségnek önmagunkkal is van harcunk.
Lehet hogy ez a legnagyobb akadály - de mindösszességében reálisan előretekintve meglehetősen kilátástalan a helyzet.
Arra se látok esélyt, hogy Magyarország egy kifelé és befelé gazdaságilag és politikailag hatékony közösséggé érjen és ettől függetlenül arra sem, hogy belátható időn belül javuljanak a lehetőségei - gazdasági pozíciói.
Rengeteg papíron túlképzett ember van és abból nagyon kevés az értékteremtő produktív produktív - mint gépész villanyász és hasonlók - nem menő - sok munka meg okosnak is kell lenni hozzá.
Divatos a gazdasági tilitolis, bölcsész meg mindenféle gazdaságilag esélytelen társadalmilag korlátozottan hasznos luxusszakok.
Egy-egy 19 éves korában pályaválsaztó generáció 1/3-a menekül felsőoktatásba a munkanélküliség elől.
Ez lehúzza a minőséget is - mert nem igaz, hogy az össztársadalom 1/3-a megüti azt a minőséget amit érdemes felsőoktatni.
Másrészt a gazdaságban sincs és előreláthatólag nem lesz ennyire igény.
De nem divat földműveskedni, vagy mesterembernek lenni - pfuj fizikai munka milyen má' az.
Aki van az is nagy százalékban kontár - a hiányra bukott rá és helyi monopolhelyzetet igyekszik learatni - de igazán befektetni a szakma megtanulásába nem érte meg neki.
És itt van az pénzügyi adóssághegy meg a természetben felhalmozódott demográfiai eltolódás a közteherviselőképesek rovására - a munkaképesség (minőség) eltolódásokról nem is beszélve. Papíron csak 70%-os a visszaesés, de ha megnézzük, hogy az a 70%-os utánpótlás milyen arányban "halmozottan hátrányos helyzetű" azaz a gazdaság szempontjából előreláthatólag (bocsánat) értéktelen , akkor ki fog derülni, hogy a 70% is inkább csak 50%.
Ennyire fog visszaesni a közösségi teherviselőképesség miközben a terhek nem csökkennek. Se az államadósság után követelt hozamok - se a belső közteher.
Ez a realitás.

Nekünk esélytelen az előttünk futók utánzásával felzárkózni hozzájuk, vagy akárcsak nem mégjobban lemaradni.
A felzárkózáshoz eleve gyorsabbnak kell lenni - egy olyan élettéren, ahol az előttünk futók még kövér legelőn erősödtek - nekünk nyomukban birkabogyó marad.

Ha akarunk valamit - más út kell. Ők nem fognak miattunk lassítani - mi pedig képtelenek leszünk gyorsulni.
Senki sem fog rajtunk segíteni saját magunkon kívül.
Mi bárkinek csak zsákmány vagy versenytárs a konc-ért vagyunk - így fognak hozzánk állni, mert ilyen az ember állatja sajnos közösségi szinten is.
Másképp kell másokat magunkban érdekeltté tenni - nem magunk kiszolgáltatásával - a kiszolgáltatottság sokba kerül.

Sajnos egyre inkább azt látom, hogy a szabadságunk ára olyasvalami, amit a közösség nagy része agyilag felfogni sem képes, és ha igen - akkor is elutasítja.
Vagyis lényegében megy minden tovább - Kádár elvtársat idézve "haladunk a ... útján" az ellehetetlenülésig.
A sodródást kell(ene) elsőnek megszüntetni - de sajnos erre az akarat igen nagy áldozatok árán edződik és igen nagy többnyire vérben és élettel megfizetett ára van.
Addig pedig túl sokat lehet birkulni még.
Aki nem bírja kivárni - annak jobb választás menni. Egyénileg.
Nem a közösségért.

dogbakszi 2013.02.26. 10:19:02

@Vértes László:
Én Simicska úrat mint független gazdasági szakember tekintélyét, hanem a korrupciós szerepét kritizálom. Lehet gazdaságilag akár jó vállalatvezető, de jó mutyiszakamber is, vagyis összeköthető Puch-al!

KovA 2013.02.26. 10:20:48

@prognosys: "Véleményem szerint az utolsó szögig ki kell söpörni valamennyi politikai pártot, az apprátusukkal együtt, a közéletből Rákositól 2010-ig bezárólag"

Igen ebben igazad lehet, de ez is kevés - akik a helyükbe lépnek nem feltétlenül lesznek különbek.
Értékrendje teszi az embert és a közösséget (életképessé, hatékonnyá).

Nem test és vér ellen van harcunk :-)

Jóllehet a személyi söprögetés szükséges feltétel annakokán, hogy - egy német barátom mondása szerint " az ember egy megszokásállat".

Meglehet a személyek nem ugyanazok mint a Rákosi/Kádár időkben - de a érdek és kapcsolatrendszerük lényegében ugyanaz. Az unokák léptek a nagyapák nyomába - és ez olyan meghatározottság amin nehéz változtatni - az értékrend meg mindig is a vezető szerep és az abból húzható egyéni/ szűk közösségbeli haszon.
Az értékrend - az ideológia ehhez csupán váltás alsógatya volt.
Amit feltartóztatni nem tudtak -annak álta élére és a liberális ideológiát is ehez csavarintották - csakúgy mint a szocializmusét.
És bizony - csak az ember kézzelfogható - és kipenderethető a pozícióból - arra hogy mit gondol mi az értékrendje nem sok befolyás van - különösen, ha az neki egyénileg bevált - Pavlovi reflexként rögzül a viselkedése az ember állatjának.
A "lét határozza meg a tudatot" ugyebár.
Na szóval - nem elég az új ember - új - a vezetésen és a vezetés által az egyénen is bevasalt közértékrend(szer) kell.
Ebból a helyzetből gyógyulni nemigen lehet inkább újjászületni - és az bizony fájdalmas is...

MacChicken (törölt) 2013.02.26. 10:46:25

@Azbej Tristan: Edes ocsem, te honnan tudod, hogy hany orszagban eltem, mit csinalok es mit tettem Magyarorszagert? Ez a baj veletek fideszes csurhevel, hogy mindenki fole helyezitek magatokat, holott azt sem tudjatok a masik kicsoda, micsoda, mit tett le az asztalra. Az a par ev amit MacDonaldsokban takaritva toltottel nem jogosit fel arra, hogy kioktass. Ha esetleg mar hamburgert is felszolgaltal, akkor boven tulszarnyaltad kepessegeid hatarait.
Nem volt gyulolkodo a hozzaszolasom amit toroltetek, csak nem illett a mainstream-be, mert nem magasztaltam fel hazank jelenleg regnalo kormanyat az egbe. Kapott ott tolem jobb es baloldal is egyarant, de ez sem tetszett. Jottok az idiota turorudi kampanyotokkal. Megnezted mar azt, hogy miert is latogatnak titeket annyian a kulfoldon elo magyarok kozul? Nos elarulom, hogy nem azert, mert annyira vagynak haza az altalatok felkinalt kanaanba, hanem azert, mert egy jot akartak rohogni egy rakat agyhalott propagandistan. Olvasgasd mar el a hozzaszolasokat, amiket nem ti irtatok mindenfele fals nevvel. Csak azokat olvasd, amiket tenyleg valos szemelyek irtak es gondolkozz el rajtuk. Ha nem megy, akkor kerj meg valaki mast, hogy gondolkozzon el rajta es mondja meg neked a velemenyedet, amit majd kozolsz velunk.
Igen, van velemenyem a vilagrol, le is irtam. Toroltetek. A ti SEGGNYALONC velemenyetek nem velemeny, hanem papagajok altal szajkozott orbanslepp takony. A velemenyt nem irasban kapjuk a fonokunktol, hanem kialakul bennunk.
Es meg valami; normalis orszag tarsadalma nem veti ki magabol azokat, akik a velemenyuket elmondjak. Tok mindegy milyen a stilus. Nyugodtan korulnezhetsz a vilagban, vannak tuntetesek, vannak a regnalo kormanyokkal szemben menetelok, van kopkodes mindenhol. Csak van ahol ezt nyugodtan megtehetik az emberek, es van ahol a hozzad hasonlok kioktatjak a masikat, hogy ilyet csak otthon lehet, mert jon az ejnye-bejnye. Ugy latom hiaba toltottel par evet kulfoldon, azt nem tanultad meg, hogy a demokracia hogyan is mukodik. De szamodra lenyegtelen is, mert istenkiralyod - akinek a seggebol alig latszol ki - szinten nem szereti a demokraciat.
Tovabbra is fenntartom, hogy ha kiszallnatok orban seggebol es nem csak a bekementet molinoin lathato szovegeket sulykolnatok, hanem tenyleg egy elheto orszag viziojat - realitasokkal es nem matolcsis almokkal - tarnatok a fiatalok ele, akkor sikeresebbek lehetnetek.

prognosys 2013.02.26. 10:48:06

@KovA:

"Na szóval - nem elég az új ember - új - a vezetésen és a vezetés által az egyénen is bevasalt közértékrend(szer) kell."

Ezt a mondatodat kétszer alá is húznám!

"Ebból a helyzetből gyógyulni nemigen lehet inkább újjászületni - és az bizony fájdalmas is..."

Igen, igazad van! Én valami ilyesmit várok a Jobbiktól!
Nem rendszerváltást, hanem a nemzet újjászületését! Véleményem szerint ez viszont azért fájdalmas, mert ahhoz, hogy valami újjászülessen, előbb meg kell "halnia" a réginek! Ettől a "haláltól" félnek sokan azok, akik ma lélegeztetőgépen tartják ezt a rendszert! Hazudni, imitálni még lehet egy kis ideig az újjászületést, de napról-napra többen lesznek azok, akik látják, hogy ez a grémium bizony nem a "szülész", hanem az "altatóorvos"

Kicsit emlékeztet Hofi Géza: "te figyelj, haver" című előadására, melyben nagyjából erről beszél:

"...én vagyok egy nagy magyar vállalat. Azért vagyok felakasztva, mert így úgy néz ki, mintha állnék..."

Én ezt a rendszert pont ilyennek látom!

2014 nagy kérdése lesz az, hogy hányan jutunk el ennek felismeréséig

dogbakszi 2013.02.26. 10:52:50

@KovA:
"az alacsonyabb gázárral nem feltétlenül leszorított/támogatott árról van szó - hanem miután az egész állami/közösségi tulajdonban van: profittal nem terhelt árról - aminek számítása a költségekből indul és arra korlátozódik."
- Ami a jelenlegi populista rezsicsökkentésnél látszik, ott éppen olyan árkategóriára állítják be, ahol a rá rakódó adók kifizetése, valamint a hálózat fenntartására költött összeg után negatív összegek maradnának. És hol van még a hálózatfejlesztés? Ezért a szolgáltató meglépi azt, amivel ez nem lesz vesztességes.
Mit fog tenni?
Pl. le fogja építeni a karbantartó személyzetet... a maradék dolgozók tökére lámpást fog kötni, hogy éjszaka is tudjanak dolgozni (bár olyan unortodox megoldást még ők sem tudnak csinálni, mint a piros fejpontos, hogy az egy napra 48 munkaórát vezessenek be).
Mi lesz a következménye?
Talán az, hogy az ellátás bizonytalannná fog válni, egy javítás akár két hétig is el fog tartani, hisz nem lesz ember, aki megcsinálja... és nem azért, mert túl sok irodista van, hanem azért, mert nem tud annyi fenntartót alkalmazni...
És ne higgye el, hogy ezt az állam, ha maga csinálná, ha ő volna a tulajdonos, akkor jobban meg tudná csinálni! Itt nem erről szól a fáma, hanem aról, hogy olyan rossz körülményeket szeretnének létrehozni a szolgáltatónak, hogy az önként és dalolva szaladjon ki az országból, bagóért hátrahagyva vagyonát, amit persze ugyanígy bagóért a csókosok majd megszereznek... oszt jó napot... s az árak mértéke már nem lesz olyan fontos ezek után... (Maffiatempó)

Nem tudom, hogy hol olvasható arról, hogy privatizálásra szólítaná fel a románokat az IMF, mert azzal kapcsolatosan, hogy az piaci magántulajdonú vállalat, vagy piaci állami tulajdonú vállalat, abban eddig sem volt az IMF-nek problémája, de az IMF-EU nem fogja eltűrni az állami tulajdonú cégek folyamatos szubvencionálását. (Lásd a MALÉV esetét) Ha egy állami cég vesztességes, akkor arra szólítják fel a tulajdonost, hogy a vesztességes gazdálkodást úgy szüntessék meg, hogy az nem folyamatos pénzügyi támogatással járjon, hanem az állami tulajdonú vállalat álljon meg a saját lábán, s ha ezt képtelen megtenni, akkor zárjon be.

"Nálam a liberalizált szabadkersekedelem és piacgarázdaság - lejárt lemez. Megbukott. Csakúgy mint a cucjalizmus."
- És mi marad helyette?
A versenyen alapuló kapitalista termelés ha protekcionista elemeket tartalmaz, akkor előbb-utóbb a korrupció melegágyává válik. (lsd. Simicska-Nyerges Gőzgép a mai időben, méghozzá egészen előbb)
A "cucjalizmus" termelési viszonyai közt ugyan a fogyasztó a preferált, de ha pénzügyileg állam felől dotált a termelés, akkor azt az a gazdasági szövetség, melyhez önként és dalolva csatlakoztunk, fogja nehezményezni, kötelezettségszegési eljárással honorálni.
Akkor mi marad? Rabszolgamunkával termelés? Az EU-ban az is tilos!

KovA 2013.02.26. 11:24:09

@prognosys: Sajnos a jobbiknak is elmenni látszik a jobbik esze :-) én úgy szoktam választani, hogy mi hiányzik a levesből.
legutóbb a jobbikra szevaztam - mondván kell valami a kétségetenül - okkal-joggal felülkerekedő fityisz seggébe, aki fogait csattogtató piranjaként számonkéri.
Nincs könnyű helyzetben a jobbik igen sokféle jobboldal egybesöpörve - a történelem/igazságközpontúaktól a rasszizmusgyanús radikálisokig - igen sok párbeszéddel köztük és velük tudnának lettisztulni ideológiailag.
Ám egyre inkább fejükbe szállni látszik az ellenzéki szerep - részigazságaik mellett egyre fontosabb nekik ellenkezni mint egy stabil tiszta mérce - ideológia értékrend amihez mérik magukat és megnyilvánulásaikat.
Így látom most őket.

KovA 2013.02.26. 11:35:04

@dogbakszi: " És hol van még a hálózatfejlesztés?"
Kell hálózatfejlesztés ?
Ha (netán) kell sokkal kisebb áremelésből kitermelhető mint amiből még profitot is kell termelni.

"de az IMF-EU nem fogja eltűrni"
Az IMF-EU egy lapon :-) teccik...

Az IMF-EUnak sincs sok dobása. Ha túlfeszítik a húrt seggbe lesz rúgva mind a kettő - lehet hogy 50 év életszínvonalvisszaeséssel jár - de jobb egy zsákutcából visszafordulni mint éhendögleni a végében mások profitjáért.
a közösség forradalmivá váló hangulatát nehéz előrejelezni - sem azt hogy mikor következik be sem azt hogy mi a következménye... közösségi ösztön dönti el és többnyire nagyon hirtelen.
Az biztos, hogy igen sokba kerül mindenkinek.
Az IMF és az EU is - jelenleg egy bukott eszmét/gazdasági elvet képvisel/testesít meg. A problémákat azok nagyobbra növekedése árán max. elodázza, de nem oldja meg.

panelburzsuj 2013.02.26. 13:44:37

@dogbakszi:

"Akkor mi marad?"

A tökvakarós agyalás.

dogbakszi 2013.02.26. 14:04:05

@panelburzsuj:
Mindez munka helyett? Abból nem lehet megélni! :-)

panelburzsuj 2013.02.26. 14:18:13

@dogbakszi:

Leszámítva pár tucat képviselőt, propagandistát, udvari zenészt, holdudvari vállalkozót - valóban nem.

De ez épp elegendő ok arra, hogy idióták voksaira és támogatására utazó pártok alakuljanak, sőt virágozzanak.

A többi meg kit érdekel?

dogbakszi 2013.02.26. 14:36:44

@KovA:
"Az IMF-EU egy lapon :-) teccik..."
Megjegyzem, hogy mivel az IMF-ről volt korábban szó, azért írtam kötőjellel a két szervezetet egymás után, mivel az ilyen kötelezettségszegési eljárást az EU indítja, s nem az IMF.
Egyébként jelenleg nem az EU, hanem mi állunk bukásra. Úgy látom, hogy a szabadságharcos hév elvette logikus gondolkodását... :-) Mint Orbánét... :-)
...hiszen nem ők csatlakoztak mihozzánk, hanem mi magyarok csatlakoztunk az EU-hoz, s elfogadtuk a csatlakozáskor az EU alapszabályát. Lehet bizonyos pontig húzódzkodni, vakargatni fejet-tököt (mint Orbán :-) ), de attól ha bármilyen támogatási pénzt akarunk, akkor az EU-s szabályokat be kell tartanunk. S ha az a szabály azt mondja ki, hogy a tagállam nem támogathat folyamatosan akár saját tulajdonú vállalatot állami pénzből, akkor azt illő betartani.
Lehet ellene tenni, pl. kilépni, de az lenne a nagy halál! Ha ez az az 50 év éleytszínvonalesés, amit említ, akkor kívánom, hogy a saját farkával verje a csalánt ne a mienkkel. Én speciel nem szeretem, ha alul csíp, és Ön? Ön azt élvezi?

KovA 2013.02.26. 15:45:21

@dogbakszi:
Hát lehet azon a "szabadségharcos" szón csúfondároskodni - de olyan az amikor a rabszolga csúfondároskodik rajta :-) - a mag csúfságára - mert bizony a sorsközösség szabadságai erősen meg vannak nyírbálva.
AZ EU-t se egsészen így képzeltük valószínűleg és a "szabadkereskedés" következményeit se láttuk be egészen.
Hogy mi akartunk az EU-hoz csatlakozni ?
Hát az EU-ba sokmindent bele lehet álmodni - és igazából lehetett volna az az EU csatlakozás akár jó is.
Azonban a brüsszeli bürokrácia kicsit olyan sőt néha olyanabb mint a moszkvai volt - a helyi adottságokra még annál is kevésbbé van tekintettel és előír olyan követelményeket ami a mi helyzetünkben luxus. Igaz ad is rá valamennyi pénzt - meg lehet pályázni - de még úgy is luxus.
Ilyen pl. a falvak csatornázási kötelezettsége - és sok más még.
A másik meg, hogy számunkra az EUhoz csatlakozni kicsit olyan is mint pehelysúlyú boxolónak nehézsúlyúval egy ringbe szállni. nem felesrősödni fog, hanem beledögleni.
Aztán minek alapján rónak ránk kötelezettségeket - vannak dolgok amik egyoldalúan nekik jók - nekik kedveznek.
Olyan rendszerből húznak itt gazdaságihasznot ami önmagát nem képes abból amit meghagy minőségben és mennyiségben reprodukálni - vagyis felél. Különadókedvezményalkuk - a kiszolgáltatottsággal való visszaélés, a hazai vállalkozók elnyomása.
Ez nem kötelezettségszegés.
És az sem, hogy az itteni társadalom felsőoktatásba befektetését ellenszolgáltatás nélkül nyelnék be - ám az kötelezettségszegés, ha a társadalom megkísérli e befektetését "röghözkötni" - arról azonban nem beszél hogy kivásárolná - a befektetett gyes-gyed, iskolai oktatás, adókedvezmények és felsőfokú oktatás megtérítésével.
De a szövegelés az megy, hogy "kötelezettségszegés"... tudod a rabszolgát sokmindenre lehet kötelezni a napi túlélésért - de az már hülyének nézés, hogy ezeket a kötelezettségeket tiszteljük is... az meg hülyeség, ha valóban kritikátlanul tuóiszteljük és az EU-t meg a ránk rótt kötelezettségeit tekintjük/tesszük meg önmagunk mércéjévé :-)
Úgyhogy ettől inkább tartózkodnék a helyedben.
A helyzeted veled együtt - és mindenkinek ebben a sorsközösségben az, hogy el lettél adva adósrabszoilgádnak - adód a befektetők hozama.
Csereszeközöd az is amit egymás közt használunk elszámolásra - bérelve van az utolsőó fillérig kölcsönben - adósságpénz - aminek a használata sokba kerül.
Nincs okod szabadságharcra ?
Persze nem ész nélkül neki a géppuskatoronynak - de bizony itt a pénz, az adósság foglya vagy és gazdasági helyzetedből kifolyólag kiszolgáltatott mely kiszolgáltatottságot a liberalizált gazdaság a maga természete szerint kiaknáz, neked pedig sokba kerül.
Egyenrangú tárgyalófél ebben a ringben nem lehetsz márpedig olyan jástzmába ahol nem lehetsz az - butaság önként dalolva lelkesedve menni.
A szabadságharc azt kellene hogy jelentse, hogy visszaszerezzük azt az egyenrangúságot ami szabad emberek/közösségek között természetes.
Az EU egyre kevésbbé erről szól - ugyanúgy lobbiérdekek kormányoznak.
Alkalmazkodnunk kell - amennyire muszáj, de lelkesednünk hülyeség volna.
Gáz van, nagy.
Kilépni szerintem is hülyeség - de az EU megrendülése lehetőség érdekeinket jobban érvényesíteni.
Nem kell kilépni - a kidobéás határáig azonban érdemes elmenni szabadságainban, ha az érdekeinkről van szó. Jelen helyzetben (lásd Görögország) a kizárásunk könnyen lehet, hogy a vég kezdete volna.
Egyáltalán nem tartom jó dolognak arra berendezkedni, hogy bennünket az EU támogat. Ebből is szabaduklni kell.
A támogatásra támaszkodni is kiszolgáltatottság és mint mondtam annak nagy ára van.
Tenni kell amit tudunk és amit magunknak meg tudunk csinálni arról nem szabad lemondani, hogy magunknak megcsináljuk - előbb mint hogy kölcsönbe vett pénzen vegyük meg - akkor is, ha olcsóbb(nak tűnik) mert annál drágább nincs mint kölcsönbe vett pénzen megvenni azt amit magunknak meg tudunk csinálni - különösen úgy, hogy a kölcsönbevett pénz hozamát megtermelni nincs és belátható időb belül nem is lesz fedezet.
Magyarország eladósítása olyan történelmi bűncselekmény amit kőkemény számonkérés kelllene, hogy kövessen.
Végzetes.
És bizony rabja vagyunk ennek.
Ez az állapot nem nekünk jó, hanem annak akinek tartozunk.
Nincs okunk szabadságharcolni ?

Igen az 50 év színvonalesés lehet ez.
De a farokkal csalánverést - azt visszautasítom - mert a pénzbeli és a természetbeni adóssághalmozás az alternatívája az pedig az utódaink faszával csalánverés rájukkpényszerítve és duplán.
Lehet, hogy szarsz rá, hogy leszarják a sírodat is - utánad az özönvíz ugye ?
lehet jópofizni, meg gúnyolódni - de szegénységi bizonyítvány.
Inkább ajánlom neked a címben szereplő az országelhagyást - boldogabb helyeken nem ér efféle próbatétel ami itt kétségtelenül eljövend.
Még látni fogod...
Nekem speciell fontosabbak a gyermekeim mint az hogy üveggolyókért meg tüzes vízért - mobiltelefon meg áljóllét - eladjam jövőjüket meg őket is adósrabszolgának amit én halmoztam a nyakukba örökségül - egy beteg eszmének hódolva.
Kényszer nélkül nem állunk a talpunkra.
És amíg mások etetnek - háziállat maradunk.
És azt a kényszert, hogy kinőjük ezt a másoknak megfelelni másokat majmolni akaró infantilizmust - ezt a kényszert magunknak kell önként magunkra terhelni és nem az EU-hoz meg IMF-hez futkosni kegyelemkenyérért.
Jobb ha nem segít rajtunk senki - mert azzal nem leszünk kisegítve - csak egyre mélyebbre süppedünk az életképtelenségbe.

dennisthemenace 2013.02.26. 16:01:23

@prognosys: Pontositas; "En vagyok a magyar nepgazdasag.." Nemzetgazdasagra cserelve ma is aktualis..)

dennisthemenace 2013.02.26. 16:02:47

@Maitre: Koszonuk, Emese.. Majd kapcsold le a villanyt..)

piefke 2013.02.26. 16:18:22

@Husz_János_Puszita:

Elolvastam... Sajnos/szerencsére mint a 21 vádpontban bűnös(en a gazdagokra jellemző gondolkodásmódú) vagyok!:-)

Ha nem így lenne, nem foglalkoznék a magyar társadalommal sem, hiszen a "középosztálybeli agyam" (ha az lenne) azt súgná, hogy úgyis reménytelen. De a gazdag attitűdű "hadvezérzseni" agyammal tudom, hogy úgyis áttörünk!:-)

...Bocsesssz!

Husz_János_Puszita 2013.02.26. 16:30:54

@piefke:

Mikorra számítsak az áttörésre? :D

piefke 2013.02.26. 17:37:44

@Husz_János_Puszita:

"Azonnal jelentést kérek:
1.) Hol van Wenck arcvonala?
2.) Mikorra tervez támadást?
3.) Hol a IX. hadsereg?
4.) Hol fog áttörni a IX. Hadsereg?

...Ha Steiner támad, minden rendbe jön!"

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2013.02.26. 17:41:26

@dogbakszi: "Lehet gazdaságilag akár jó vállalatvezető, de jó mutyiszakamber is, "

Bajnai úr pedig Gyurcsány úr fegyverhordozója. Független gazdasági szakembernek azt nevezném, aki saját vállalkozást vitt sikerre. Létezik ilyen, de ritkán akar a politikába keveredni.

Husz_János_Puszita 2013.02.26. 17:54:05

@piefke:

Javól májn fűrer! Zófórt májn fűrer!

piefke 2013.02.26. 18:03:46

@Husz_János_Puszita:

Na ne hazuggyá, dehogy támadol te: Otthon röfizel a sörike után!

...De már elindult érted a Vernichtungskommando, a kötéllel és a táblával, amit majd a nyakadba akasztanak: "Ich war auf der Seite der (orangen)roten Bestien"

dogbakszi 2013.02.26. 18:19:24

@KovA:
" Hogy mi akartunk az EU-hoz csatlakozni ?"
Úgy emlékszem, hogy igen... bár lehet, hogy van aki megbánta már, de sokkal több haszna van, mint kára, ha jól csináljuk dolgainkat.

" Hát az EU-ba sokmindent bele lehet álmodni - és igazából lehetett volna az az EU csatlakozás akár jó is."
De miért is nem lett az? Lehetett volna jobban is csinálni? Hogy van az, hogy a környékünkön majd mindenkinek jó a dolog, csak minekünk nem?
Nem kellene egy kicsit önkritikát gyakorolnunk végre? Kimondani végre, hogy ha rendszerváltást akartunk, akkor azt a szociális populizmust, amit a jelenlegi két nagy párttól (FIDESZ és MSZP hallunk, hallottunk, azt el kellene utasítani, s közben megállapodni egy normális ország elveiben.
De egy normális ország abból is áll, hogy nem ügyeskedünk az állammal (állampolgártársainkkal) szemben, hisz ha mindenki valamit simliskedik, akkor egymást lopjuk meg a simliskedéssel.
Abból is áll, hogy ha tanítanak, akkor méltányos tandíjat kérhetnek érte (persze szociális ösztöndíjjal segítve azokat, akik nem képesek ezt kifizetni), s ha valaki politikai érdekből azt állítja egyszer, hogy nem szabad még egy forintot sem kérni tandíjként, miközben pár év múlva az egész tanulmányi költséget kifizettetné a tanulóval (akár úgy, hogy azt hazudva, hogy ez nem tandíj, előre eladósítja milliókkal a tanulót), akkor azt a politikai vezetést ilyenkor el kellene zavarni. Nem röghöz kötést kellene eröltetni, hanem olyan normális körülményeket kellene teremteni, amelyben az itt végzett diákok nem menekülnek külföldre. Ebben az esetben nem kellene problémázni, hogy a képzett diákok kimenek az országból. A görcs akar kimenni, ha itt megtalálja valaki a számítását, ha olyan békés épülő környezetben élhet, ahol előre kiszámítható a jövője, előre tud tervezni.
Akkor, amikor csatlakoztunk az EU-hoz, elfogadtuk, hogy biztosítjuk az alapvető emberi jogokat, és elfogadjuk az EU-s gazdálkodás szabályait, a tőke és a munkaerő szabad mozgását az EU zónán belül.
Milyen alapon kezdeményeznek kötelezettségszegési eljárást? Azonaz alapon, hogy mi magunk önként vállaltunk kötelezettségeket amikor beléptünk, és ha olyan törvényeket hozunk, hogy az az emberek alapvető jogait sérti, vagy ha az EU szabályait sértik, annak következményei lesznek. Elfogadtuk, hogy akkor az EU szankcionálhat minket. Ugyan 2010-ig még nem vettek fel olyan országot az EU-ba, mely diktatúrát akart volna felépíteni az EU-n belül. Amikor még a rendszerváltás előtt voltunk, semmi esélyünk nem lett volna csatlakozni az EU-hoz, de ha 2010 után kértük volna a felvételünket, akkor se engedtek volna be minket. Ezeken húzódszkodunk, miközben lehetetlenné tették a sztrájkhoz való jogot, szoftosabb módon, de korlátozták a szólásszabadságot, ha alaptörvényellenes, alapjogokat sértő törvényeket hoznak, akkor vagy letiltják az AB-t, hogy vizsgálhatja, vagy pedig beemelik az alaptörvényükbe, hogy azt ne is vizsgálhassa (bár ha az alaptörvény egy része korlátozza az alaptörvényben lefektetett alapjogok bármelyikét, akkor akkor is ki kellene dobni belőle, ha a jogalkotó beletette az alaptörvénybe. Most el kellene gondolkodni azon, hogy milyen társadalomban szeretnénk élni. Olyanban, ahol az urambátyám, kolesztársam, elvtársam, testvérem, bajtársam kapcsolatrendszere érvényesül, vagy a rátermettség, a tudás? Olyan országban, ahol ha valaki szegény családba születik, akkor szegény is marad, s ha valakinak pénze van annak mindent szabad, vagy olyan országban, ahol mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy tanuljon, hogy saját erőből, akár miniszterelnök is lehessen? Olyan világban akarunk-e élni, ahol bármit teszünk, nincs következménye, vagy olyanban, ahol ha valaki elkövet valamit, akkor annak következménye lesz? Ha valamely ország vezetése vét a maga által elfogadott, magára nézve kötelezően betartandó szabályok ellen, akkor el kell fogadnia egy nem következmények nélküli világban, ha az orrára koppintanak.
Egyébként nagyon nagy tévedés Brüsszelt összehasonlítani a hajdani rendszerváltás előtti Moszkvai rezsimmel.
Ha valaki a csatornázást luxusnak tekinti, miközben a tisztítatlan szennyvíz beszennyezi a vizeinket, ott nem tudom mire is gondoljak.
A hazai gazdálkodókat csak akkor lehet elnyomni, ha olyan intézkedéseket hoznak, amely ezt lehetővé teszi. Jól mondja Róna Péter, hogy nem feltétlenül kell agyondotálni az ide jövő multit, illetve olyan feltételeket kellene támasztani, hogy az a lakosságnak, akik munkát szeretnének kapni, hasznára legyenek. De hogy is van, hogy valaki leköpködi a bejövő céget ellenzékben, majd parolázik vele, mikor az érdeke úgy hozza, ha villogni kell vele? És miért nem hoz olyan döntéseket, mellyel hasznot hajtana a bejövő multi a magyar állampolgároknak azon felül, hogy termelő kapacitást telepít és termel? Elő lehetett volna írni bárkinek is, hogy csak akkor kap támogatást, ha pl. a gyártó beszállítói 80%-a magyar székhelyű cég. És még sok mindent lehetett volna feltételül szabni... pl. hogy csak olyan régióban támogatják, ahol a munkanélküliség magas, s onnan vehetnek fel munkaerőt.
Azt hiszem, hogy nem olvashatott tőlem olyat, hogy az EU kötelezettségeit tartanám csak mércének, bár nagyon sok olyan alapjog létezik, melynek a biztosítását, mint állampolgár, elvárom és nem tűröm el, ha korlátozzák, és érdekes, hogy ezek az alapjogok megegyeznek az EU-s előírásokban található, általunk elfogadott szabályaiban leírt alapjogokkal.
Ha visszaolvassa, akkor láthatja, hogy a rendszerváltáskor volt 80%-os GDP szerinti államadósságunk, mely 20500milliárd volt és tulajdonoltunk egy csomó gyárat, volt vagyonunk, miközben most ott tartunk, hogy van 79%-os GDP szerinti államadósságunk, mely 21500milliárd, s nincs majdnem semmi vagyonunk. Pl. Bajnaiék kormányzása után volt 20000milliárdos államadósság, de volt 4000milliárd lerakva az MNB-nél tartalékként. Most 2,5 évvel később járunk 21500milliárdnál és nincs már meg a 4000milliárdos lerakott tartalék, de eltünt a manyup megtakarítás is. Dühöng a halleluja jelentés, miközben minden szinten nemzeti konzultációkon, szakértő cégeken hirdetőoszlopokon történő kamu hirdetéseken, irányított közbeszerzéseken (ahol a közbeszerzésben egy és ugyanaz a tulajdonosi körhöz köthető cég mindig a nyertesek között van, miközben a konzorcium többi tagja külföldi (pl. Strabag, bár amíg ellenzékben voltak, addig nem szerették úgy a Strabagot, csak úgy néz ki, hogy a Gőzgép nem tud mindent elvégezni, amit megnyer) dől ki a befizetett adóforintunk. De korábban ezt a Gőzgépes formát hívhatták Vegyépszernek, vagy más hasonlónak is...lényeg a pénzszivattyú)

Ha valaki úgy gondolja, hogy a pénzügyi válság miatt az EU annyira megrendül, hogy a számára lényeges szabályokat nem tartatja be, az naív. És mely határig érdemes elmenni? Addig, míg megbüntetnek, vagy még előtte érdemes megállni? Mert utána a büntetést ránk adóként kivetheti a kormány...? Szép perspektíva!
Talán a szabadságharcolás helyett az EU-n belül olyan szövetségeseket kellene keresni, akik mellénk állva segítenek érdekeink érvényesítésében. Bizonyítottan működik ez a verzió.
De nem célravezető, ha valaki mindenkivel összerúgja a port, mindenkivel összevesz (még a hasonló környezetben lévőkkel is, ahol evidens lenne az együttműködés az érdekérvényesítés terén), ha valaki, mint egy bunkó, össze-vissza hazudozik külföldön, majd hazajőve elmondja, hogy mekkora nagy sallereket osztott ki, és mekkora győzelmeket arattunk.
Érdekes, hogy vannak olyan országok, akik csökkenteni tudták az államadósságukat, s nem csak szövegben, hanem valóságban is.
De ahhoz, hogy ne kelljen segítségért folyamodni senkihez sem, ahhoz hozzáértő kormányzás kellene, ami napjainkban nem jellemző. Ennyire kontár kormányt régen lehetett látni.

piefke 2013.02.26. 18:21:41

@Husz_János_Puszita:

...És ha már itt tartunk: hol van Fegelein???

dogbakszi 2013.02.26. 18:21:58

@Vértes László:
Írtam már t. uram, hogy én nem egy vezetőről, hanem egy szakmailag felkészült csapatról beszélek, köztük Oszkó, Urbán, Chikán és még sokan, akik külömbek, mint a pirospontos félnótás.

Husz_János_Puszita 2013.02.26. 21:04:06

@piefke:

Írj inkább egy posztot arról, a németeknél csicskáztathatná-e egy "bizottság" meg egy CÖF a jegybankelnököt?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2013.02.26. 21:41:28

@dogbakszi: "nem egy vezetőről, hanem egy szakmailag felkészült csapatról beszélek, köztük Oszkó, Urbán, Chikán és még sokan"

Tiszteletben tartom az álláspontot. Hajrá pannon puma, hajrá pannonok!

KovA 2013.02.27. 09:40:49

@dogbakszi:
"de sokkal több haszna van, mint kára,"
Hosszútávon erről nem vagyok meggyőzve - a környező csatlakozó országok tekintetében sem.
Rajtunk is múlik - igen - de a dolognak van egy olyan természete is ami igen káros.
Az egyik az, hogy ez az "előny" pénzben mérve hátrány. Lehet kölcsönökből mulatni - ott az előny látszata - de a felszín alatt ott a rothadás - a leküzdhetetlen adósságtömeg.
Ha a közösség előnyét/nyereségét nézem, akkor nézzük meg azt mi van a zsebében: és az a kezdetihez képest több mint ötszörös mínusz. Igaz cserébe van üveggolyód kütyüd bőven - ám a közösségi életképességed: béka segge allat. Nálam ez a kettő a mérce.

Megdőlt az elv, hogy a szabadverseny és piac majd megoldja a dolgokat, magát szabályozza és közösségileg hatékony gazdasággá szerveződik magától.

Nem ez történt és most ezért mindenki azt az államot (eszköze és jogaimegnyirbált közösség választott képviseleteit) szidja ami az eszmének engedelmeskedve egyre inkább kivonult a gazdaságból...

Nem működik az elv és matematikailag igen jól érthető is hogy miért nem: ez a gazdálkodási mód nem biztosítja a működéséhez szükséges vásárlóerőt - nem bocsájt ki annyi vásárlóerőt amennyit a megtermelt dolgaiért elvár - és ebből még úgy kovácsol magának pozícióelőnyt, hogy akit lehet eladósít - hogy annak kiszolgáltatott helyzetéből is profitáljon.
Nagyon összefoglava ez a lényege, de ha eleget gondolkozol rajta megérted.

Társadalmi szempontból még hozzájön az, hogy csak olyan dolgokkal foglalkozik ami pénzben mérve profitábilis - fizetőképtelen kereslet problémáira megoldással nem fáradozik miközben ez a réteg nő.
A helyi adott országbeli egyensúlyának az ára , hogy határain kívül folyamatosan a gazdasági helyzeti előnyét kihasználva szipolyozható erőforrásokat tárjon fel - határon belül egyensúlyban maradni nem tud.

A nemzetközi szabadkereskedelemmel pedig nem az a baj hogy áruk mozognak határok között - hanem hogy közösségek stratégiai erőforrásait (ásványkincsek, termőföld) is elkótyavetyéltetik és ezzel az azt megvásárolók zsaroló/kényszerítő/monopol pozícióit erősítik.

Ma nem földrajzi területet hódítanak háborúkkal - hanem virtuális életteret - én lehessek az aki eladom gyártom ezt vagy azt a dolgot - más ne rúghasson labdába - akkor én diktálom az árat és a feltételeket.

A legdurvább elnyomóeszköz a pénz maga - azzal hogy a hajdani csereeszköz árüvá lett vált elnyomó eszközzé: könnyű meggyőzni felelőtlen/hülye/aljas - akár választott vezetőket arról, hogy azt is költsék ami nincs, verjék adósságba a közösséget saját egyéni hasznukra, vállaljon olyan "hozamokat" amiket képtelen lesz megtermelni - minél szorultabb helyzetbe kerül annál inkább aláveti magát idegen érdekek akaratának kényszerének...
Érd el hogy éhezzen - és minden kívánságodat teljesíti a következő falatkáért...

Ezért jó a hozamlufit nagyra fújni - nem baj ha azt nem tudják teljesíteni azzal a befektetés nem veszett el sőt - azzal kerül tulajdonba az egész ország mint erőforrás - az adói és mindene.
Így működik.
Egyáltalán nem felzárkózás/kiegyenlítősés irányába hat.
Az hogy mobiltelefonod van, meg számítógéped: illúzió. Mínuszod van és
magadat adtad el üveggolyóért - és kiszolgáltatottságod nem a felemelkedésedet fogja szolgálni.

Ma süt a nap - az ősembered szerint minden rendben van.
A mínusz látszólag ugyanolyan 0 mint a nincs - nem nyomaszt - ilyen az ember állatja: nézd csak meg a sok egyszerű embert aki az uzsorásban jótevőjét látja, mert onnan van pénz... barátom: nagyban ugyanaz zajlik mint kicsiben.
Csak a kicsihez elég nagy vagy hogy lásd míg a nagynak túl parány része, hogy átlásd.

Az uzsorás motivációja ugyanaz mint az államkincstárjegyet vásárló befektetőé: tudja, hogy hosszútávon busásan térül meg neki a te fizetőképtelenséged.
Ha kell kutyakolbászon is eltart egy darabig - annyival is nő a haszon.

Az hogy te nem korlátozhatod saját területeden a kereskedelmet - az annak haszon akinek pénze van megvenni - akár a földet a segged alól amin a házad áll.
És minél éhesebb vagy annál olcsóbban veszi meg.
Ezt jelenti a szuverenitás elvesztése.

És most úgy néz ki, hogy az EU hátán hamarosan behajózol a világszabadkereskedelembe - már épp egyezkednek az USA-val - hogy egymással szemben feloldják a korlátozásokat.
Hát bizony én az ország helyében inkább arra készülnék, hogy evakuálnom kell magam erről a hajóról.
Ez itt egy erőforrásaitól - lehetőségeitől megfosztott közösség lesz - tárgyalásképtelen és kiszolgáltatott.
Politikailag súlytalan gettó, indiánrezevátum.
Ahhoz, hogy tárgyalóképes legyen az ember bizony gátat kell szabnia annak, hogy keresztül-kasul garázdálkodjanak az életterével. Abból kell megélnie amit ő megtermel magának - másokat pedig abban kell érdekeltté tennie, hogy kereskedjen vele de olyan dolgokkal amit maga termelt meg - és nem az erőforrásaiból kiforgatni hagyni és kiszolgáltatott helyzetbe hozni hagyni magát - mert abból haszna nem lesz se fejlődni nem fog.

A népesség nagy és egyre nagyobb részére meg szarni fognak, mert ebben a rendszerben törvényszerűen így tolódnak el a minőségek és az emberek életében létében érdekeltségek.
A (pl. szakismeret, minőség) tartalékok fölélésében nagyobb az érdekeltség mint az újratermelésében és ez érvényesül is.
A határok csak a szabadkereskedelem elnyomópotenciálok szabad érvényesülése számára szűnnek meg viszont nagyon is körvonalazódni fog hogy mely közösségek fizetik meg más közösségek jólétének árát.

A fura ellentmondás: a kormányok választása nemzeti hatáskör marad - jóllehet a másutt választott vezetéseknek sokkal nagyobb befolyása lesz rá mi történik nálunk mint saját választott vezetésünknek.
De épp ez kell ehhez, hogy elég jól lehessen tartani egy házikedvenc-választóközösséget -aki számunkra is megválasztja számunkra is nemzetközi elnyomó érdekeket képviselő "vezetőt" - valójában cserélhető álarcot magának.

Ebből hosszútávon itt és sok más helyen dőglődés lesz, aztán éhséglázadások - és talán marad még néhány gondolkodó, aki képes lesz irányt mutatni, amikor megérik rá a közösség, hogy vállalja amit önmagáért vállani kell.
Egyénileg most csak elszökni lehet előle.
Valószínűleg akkor következik ez be, amikor adósságelengedésekkel - melyben az elnyomás egyébként érdekeltebb - mint a lázadásban - a helyzet már kezelhetetlen lesz.
Ugyanis az elnyomóknak is megvannak a maguk kényszerei - nem tökéletes urai a helyzetnek/ a rendszernek.

dogbakszi 2013.02.27. 15:55:50

@KovA:
Vizsgálhatjuk, hogy gazdasági és társadalmi szempontból előnyös-e az EU tagság...
Gazdaságilag, alapban, ha nem vámmal sújtottan szállítom ki az árumat, akkor már előnyöm származik egy kereskedelmi övezethez tartozásból.
Hogy hosszú távon is megérje, ahhoz megfelelő döntéseket kell hozni. Pl. nem szabad mindent elkótyavetyélni. Ha pedig valamire nem futja, akkor az ütemet, ahogy fejlesztünk,
úgy kell megállapítani, hogy az a lehető legkisebb terhet okozza az országnak, a legnagyobb hatékonysággal.
Az EU az előző 7 éves időszakban adott felzárkózásra 8500milliárd Ft-ot, az eljövő 7 évre pedig 7000milliárdot. Hogy ezt megfelelően lehessen és arra felhasználni, ami az országnak,
s nem Simicskának jó, akkor arról egy nemzeti konszenzust kellene kialakítani. Minden környezetünkben lévő országban ezt így próbálták csinálni, de vannak az EU-ban negatív tapasztalatok
a felhasználást illetően. Mi, ahogy nap mint nap a szemünk fénye, a fő szakrális vezetőnk kimondja, tanítani akarjuk Európát arra, hogy hogyan kell csinálni, ezzel prezentációt adunk arra,
hogy hogyan nem szabad csinálni...
Már régen meg kellett volna oldani a falvak szennyvízelvezetését, csatornázását, hiszen ha nincs elvezetés, akkor még a mezőgazdasági termékeinket sem szívesen veszik meg,
hisz fa fekáliás vízzel öntözzük, akkor az nem feltétlen egészséges.
Létre kellett volna hozni e felett innovációs kutatásfejlesztési központot (központokat), lehetőleg az egyetemek mellett, s az ott létrehozott szellemi termékeket kellett volna bevinni a gyártásba.
Ezzel a gyártott termékek világviszonylatban jobban keresettek lettek volna, míközben az egyetemeink színvonala is növekedett volna.
Ha belegondol, az olyan kis országok, mint Finnország is azért fejlődhetett annyira, mert ezt tette. Ott arra törekedtek, hogy minél többen tanuljanak tovább. Ellentétben velünk :-(

komplikato 2013.02.28. 08:41:30

És íme a hivatalos válasz:
gfg.blog.hu/2013/02/27/magyarorszag_jobban_teljesit

Kedvenc bértollnokunktól. :P

Moin Moin 2013.02.28. 09:48:33

@komplikato:
Wun'rschhe! I' muß's o'frichtig sog'n!:-)))

KovA 2013.02.28. 10:13:54

@dogbakszi: Megintcsak nem EU ellenesség okán - mert mondom - lehetne jó is.
nem szükségszerű, hogy az EU-hoz nem tartozás vámmal sújtást jelentsen.
Az sem szükségszerű, hogy ne lehessen szabadon utazni.
Ezekben a dolgokban országok közt meg lehet egyezni - ehhez nincs szükség arra, hogy az ember tagja legyen egy olyan szervezetnek amely egy kaptafára akar lábbelit az egyáltalán nem egyforma lábakon álló országoknak/tagoknak.

Nem hiszek a támogatásra osztogatott pénzekben - mindenféles segélyre támogatásra ezer keselyű csap le és nem igazán arra használódik amire kellene vagy igen rossz hatékonysággal.

Szamárságnak tartom simicskát meg ország szakrális vezetőjét emlegetni - egyszerűen a rendszar ilyen meg az értékrend, amiben nem kis szerepe van a neoliberális agymosásnak.

Abban ahol most tartunk - egyáltalán hogy az ellenzék 1/3 alá bukott - igen nagy szerpe van azoknak a koalícióknak amelyek a legtöbbet regnáltak.
A kótyavetye csúcs is hozzájuk kötődik: 1995 és 2006. Az ő felelősségük az is ha "/3-dal választott az ország "szakrális vezető"-t.
Ideje rádöbbenni hogy a rendszer maga ilyen és nem áltatni magunkat azzal, hogy választások érdemi változást hoznak. Még akkor sem ha a vezető elhivatott - asleppjét nélkülözni se kontrollálni nem tudja - érvényesül a nagy számok törvénye - nagy átlagban az egyik slepp ugyanolyan haszonleső mint a másik.
Ugyanazok az érdekeltségei és a lehetőségei - ugyanúgyfog vislekedni.
Ha a kanárimadarat macskával zárod össze - nem kérdés mi fog történni.
Az emberállatjának természetét és (m)érték(rend)telenségét ismerve.

A simicskázás stb. semér semmit - a másik oldalnak is megvannak a maga simicskái (amúgy fogalmam sincs mit csinál csak sokat hallom), de azt is érdemes végiggondolni, hogy bárki csinál valamit - kap köz(beszerzési)megbízást - mindenkiről kiderül, hogy valakinek a valakijének a valakije.
Mert az országban nincs olyan ember, akire ez ne állna.
És a dologak ezért ez nem is lehet mércéje - sokkalinkább az, hogy mit mennyiért vállal és hogyan teljesít.
és arra amit csinál közösségi szempontból valóban van-e haszna és prioritása.
Nincs kétségem afelől, hogy tele van a kozbeszerzés és a politika piszkos ügyekkel oka lehet a ki kinek a kije - de nem ez a lényege és a mércéje ami alapján mérni kell és támadható, hanem a prioritások a közösség szempontjából és más alternazívák ígéretesebb volta.

"Már régen meg kellett volna oldani a falvak szennyvízelvezetését, csatornázását, hiszen ha nincs elvezetés, akkor még a mezőgazdasági termékeinket sem szívesen veszik meg, "

Nem hangzik reálisnak - a mezőgazdasági termelés elég messze folyik attól a területtől, amit csatornáznak vagy nem.
A földeket meg szarral jó trágyázni akkor is ha finnyáskodunk a gondolatra: a növény attól nő.
A falu pedig képtelen kitermelni a csatornázás (alighanem szokás szerint korrupciós felárral is terhelt költségeit) - és sokkal nagyobb baja, hogy nem adhat építési engedélyeket csatornázatlan területre - ami miatt a falu kihal, vagy az hogy reménytelenül eladósodik, mint az hogy még 20-30 évig a földbe szarik, ahogy eddig mindig.

És még van jónéhány efféle ügy. Nem működik az egy kaptafa hiába erőltetik.
Moszkva is próbálta - de Brüsszel néha még annál is gyöpösebbnek látszik.

Visszatérve a vám-dolgokra meg nem az a baj elsősorban, hogyha az ember a határainál kereskedik azzal amit megtermelt - hanem amikor azzal kereskedik amit nem termelt meg - pédául, amikor a természeti erőforrások és "virtuális" életterek - a közösség és tagjainak lehetőségei - szabadságának és egyenrangúságának gazdasági fedezete van áruba bocsájtva - a szabadkereskedelem álszent nevében...
Ebből így kifosztás lesz - akkor is ha sokat kapunk.
Pénzt kapni látványos - minden egyszerű lélek számára, erőforrásokból lehetőségekből kivérezni kevéssbé - csak a következményei lesznek nagyon is azok.

"Létre kellett volna hozni e felett innovációs kutatásfejlesztési központot (központokat), lehetőleg az egyetemek mellett, s az ott létrehozott szellemi termékeket kellett volna bevinni a gyártásba. "

Sokmindent lehetett volna/kellene csinálni - de az államnak nem volt szabad/illendő "beavatkozni" főleg ott ahol magánérdekek garázdálkodtak. :-)

És a kutatás a piacgarázdaságban arra irányul ám, hogy mi hoz profitot és az nem feltétlenül esik egybe a közérdekkel. A kutatás ugyanúgy élettérhódító jellegű mint az erőforrások felvásárlása - nem arról szól hogy találd fel hogy tudod minél jobban kielégíteni az igényeket, hanem találd fel az igényt sőt sajátitsd ki - barrikádozd körbe technológiával és jogilag ami nélkülözhetetlenné tesz.
Fogyócikket találj fel és tervezz, amit folyamatosan el lehet adni és folyamatosan fenntertja az igényt.
Adj el trójai falovat olcsón - amihez csak tőled lehet beszerezni a fogyóanyagot - patronos kávéfőző, nyomtató - cserélhető filteres porszívó.
Ez nem a közérdek. Hanem egy beteg logika mentén működtatett ga(rá)zdaság.

Nincs bajom a tanulással - ésszerű határokon belül.
Számok nélkül siránkozni - politikusszokás.

Te mit gondolsz Magyarországon mennyi az ésszerű ?
Mert erről sok duma van - csak épp adatról van kevés szó.

De mondok neked adatot: Magyarosrzágon egy évjárat 10 éve és valőszínűleg az azt megelőző 10 évben is stabilan van 100000 fő alatt - ennyi az élveszületettek (!) száma.

Tehát 100000 ember egy évjárat - ennek hány %-át kellene szerinted felsőoktani úgy hogy egészséges végzettség-összetételű gazdaság legyen illetve a minőség se híguljon fel ?

Segítek is - körülnéztem olyan országok jelen állapota amit mi utolérni szeretnénk mérvadó lehet: Németországban és Ausztriában 15% körül és az alatt.
Namost 100000-nek a 15%-a az 15000.

A lemorzsolódást figyelembevéve ennek a mi sorsközösségünknek 20000 embernél többet felsőfokú oktatni felesleges túlképzés veszteség a diáknak 5 produktív évnyi életidőt veszít és az őt taníttató közösségnek is.
Van nem egy diplomás jegykezelő a MÁV-nál és alighanem igen sok helyen kényszerülnek emberek felsőfokú végzettséggel olyan munkát és olyan bérért amihez luxus volt 5 évet tanulni.
A képzés nem automatikusan mozdítja elő a közösséget - sőt a +5 év eltartottsághoz szocializálódás és a végzettség lélektani akadálya is a produktívvá válásnak.

Nálunk évjáratonként a közösség max. 20000 felsőfokú végzettben érdekelt.
De abban is, hogy ezek az emberek részei legyenek a gazdaságnak.

És miután valóban nem engedheti meg a közösség magának, hogy amit a felsőoktatásba fektet kiszórt pénz legyen - azért (hogy az EU-nak is be legyen fogva a szája) a felsőoktatást egyrészt teljesen fizetőssé tenném teljes áron, de azzal a kedvezménnyel, hogy szerződni lehet a közösséggel, hogymegfelelő tanulmányi eredmény esetén a közösség meghitelezi ezt a tanköltséget és további kedvezmény, hogy a végzett hallgató ezt a közösségi befektetést az adójával törlesztheti amikor a versenygazdaságban dolgozik, illetve közalkalmazottként az európai unió (nemcsak nyugat) foglalkozásra jellemző átlagbéréhez képesti különbözetet írják jóvá tartozása ellenében.
További opció, hogy utólag zsebből kifizeti - ha külföldre megy ottani fizetéséből, vagy meggyőzi ottani munkáltatóját, vagy a fogadó államot, hogy vállalja át a törlesztést helyette.

Ez röghözkötés nélkül igazságos megoldás a közösség és az egyén viszonylatában - mely minden élethelyzetet lefed.

dogbakszi 2013.03.05. 18:55:25

@KovA:
"nem szükségszerű, hogy az EU-hoz nem tartozás vámmal sújtást jelentsen.
Az sem szükségszerű, hogy ne lehessen szabadon utazni."
Ha mi kilépünk, akkor mindezt a nyakunkiba kapjuk... ne legyen illúziója! Bár szabadon lehet majd utazni, de vízum az szükséges lesz...
"nincs szükség arra, hogy az ember tagja legyen egy olyan szervezetnek amely egy kaptafára akar lábbelit az egyáltalán nem egyforma lábakon álló országoknak/tagoknak."
Naív szöveg arról, hogy egyforma országok alakulnának ki... csak körül kell nézni és látható, hogy ez így nem igaz! :-)
"Szamárságnak tartom simicskát meg ország szakrális vezetőjét emlegetni - egyszerűen a rendszar ilyen meg az értékrend, amiben nem kis szerepe van a neoliberális agymosásnak."
- Hogy valaki ennyire szeretné jelentéktalaníteni a maffiavezérelt közpénzlopást... szégyen! :-(
"Abban ahol most tartunk - egyáltalán hogy az ellenzék 1/3 alá bukott - igen nagy szerpe van azoknak a koalícióknak amelyek a legtöbbet regnáltak."
"Az ő felelősségük az is ha "/3-dal választott az ország "szakrális vezető"-t."
Én pedig úgy látom, hogy az álampolgárok felelősségvállalásának hiánya tobzódik, főleg e megjegyzése alapján látható, hisz annak hisznek, aki többet, akár megvalósíthatatlant igér... persze előtérbe helyezve ön szerint a fő felelősöket... az "emútnyócév"-eseket... Ez nem ilyen egyszerű... Mi lett volna, ha pl. a Bokros féle változat folytatódott volna?... mert államadósság szempontjából elég sokat tett azért, hogy csökkenjen... (Ezt állította meg a "szakrális vezető" és csapata 2001-ben...) de nyugodtan higgyen, amit akar! ;-)
"Ideje rádöbbenni hogy a rendszer maga ilyen"
Mivel 1990-ben kapitalizmust akart a többség, Ön mit választana, mely rendszer lenne jó Ön szerint?
"...Ha a kanárimadarat macskával zárod össze - nem kérdés mi fog történni.
Az emberállatjának természetét és (m)érték(rend)telenségét ismerve."
?.... Mi ez? Nihilizmus?...
"A simicskázás stb. semér semmit - a másik oldalnak is megvannak a maga simicskái (amúgy fogalmam sincs mit csinál csak sokat hallom), de azt is érdemes végiggondolni, hogy bárki csinál valamit - kap köz(beszerzési)megbízást - mindenkiről kiderül, hogy valakinek a valakijének a valakije."
Ez meg mi? Egyik kutya, másik eb elmélet elliminálva a lopás tényét? Nem az a baj, hogy egy vállalkozó valakinek a valakije, hanem az a baj, hogy ebben a maffiavezérelt pénzszivattyús esetben látszik, hogy egy konzorcium nem nyerhet, ha nincs benne Nyerges, vagy Simicska érdekeltség.
"És a dologak ezért ez nem is lehet mércéje - sokkalinkább az, hogy mit mennyiért vállal és hogyan teljesít.
és arra amit csinál közösségi szempontból valóban van-e haszna és prioritása."
- Azért hozták be a közbeszerzési törvényt, mert ez a fentebb leírt szöveg magában így nem igaz.
Az adófizetőnek az a legjobb, ha a lehető legolcsóbban a legjobb minőségben kapná meg a pénze ellenértékét. Az pedig, hogy közösségi szempontból minek van haszna, azt ugyancsak úgy kellene meghatározni, hogy az nem egy maffiafőnök és haveri körének érdekeit vegye csak figyelembe.
"Nincs kétségem afelől, hogy tele van a kozbeszerzés és a politika piszkos ügyekkel oka lehet a ki kinek a kije - de nem ez a lényege és a mércéje ami alapján mérni kell és támadható, hanem a prioritások a közösség szempontjából és más alternazívák ígéretesebb volta."
- Ez azt jelenti Ön szerint, hogy a közösség szempontja felülírhatja a tisztességes pályáztatást? Szégyen! :-(
"Nem hangzik reálisnak - a mezőgazdasági termelés elég messze folyik attól a területtől, amit csatornáznak vagy nem."
- Kívánom, hogy lakjon olyan településen, ahol a nem zárt szennyvízaknákból kifolyó, a talajba szivárgott vegyszerrel tuningolt szarlé szennyezi a kútvizet! Kívánom, hogy ha úgy gondolja, hogy ezeken a területeken nincs szükség csatornázásra, teljesüljön Önre nézvést az elferdített régi vers: "...ki a Tisza vizét issza, saját vizét issza vissza..." ;-)
"A földeket meg szarral jó trágyázni"
De nem vegyszeres szarlével, és nem kontrol nélkül! (Mert már volt arra példa, hogy a fekáliás vízzel locsolt paradicsomtól kolerát kaptak a fogyasztói)
"A falu pedig képtelen kitermelni a csatornázás (alighanem szokás szerint korrupciós felárral is terhelt költségeit) - és sokkal nagyobb baja, hogy nem adhat építési engedélyeket csatornázatlan területre - ami miatt a falu kihal, vagy az hogy reménytelenül eladósodik"
- A falu, ha nem ellenőrzi, hogy ki és mennyiért végzi el a csatornázási munkát, akkor így járhat... de ezért találták ki a közbeszerzést! Egyébként ennek a bekerülési összegnek a 10%-át kell a falunak előteremtenie, mert a 90% a már lehurrogott EU kohéziós alapból jönne hozzá... bár úgy látom, hogy van, aki szereti a szarlét maga körül... Egyébként kétlem, hogy ezért néptelenedne el a falu...
"Visszatérve a vám-dolgokra meg nem az a baj elsősorban, hogyha az ember a határainál kereskedik azzal amit megtermelt - hanem amikor azzal kereskedik amit nem termelt meg"
- Ebben igaza van, bár ha vámolnának, akkor mi drágábban kapnánk bármit, amit onnan hoznának, s ha nem termelünk semmit, vagy csak nagyon kis hozzáadott értékű terméket termelünk, abból nem leszünk jók. De azt, amit termeltünk, ha kiviteli vámmal növelt értéken versenyeztethetjük a külföldivel, akkor versenyhátrányba kerülünk. (Kétszeres vámérték vesztesség!)
"..."virtuális" életterek..."
- Hm...?
Ejnye-bejnye... milyen kifejezések... :-)
Éppen ez a kormány az, amelyik potom 2,5 millió forintos állampapír jegyzésért el akarja adni a letelepedési lehetőséget... és ezt nem a szabadkereskedelem álszent nevében...
...és nem az EU állampolgárainak, hanem arabnak kínainak, orosznak, ukránnak...
Ez nem zavarja?
"Sokmindent lehetett volna/kellene csinálni - de az államnak nem volt szabad/illendő "beavatkozni" főleg ott ahol magánérdekek garázdálkodtak. :-)"
"És a kutatás a piacgarázdaságban arra irányul ám, hogy mi hoz profitot és az nem feltétlenül esik egybe a közérdekkel."
- De nem is úgy kell létrehozni, hogy az állam mindenbe belebeszél, még abba is, amihez nem ért. Mint manapság, ahol az egyetemek fölé gazdasági kurátort akarnak kinevezni... ...minek?
A kutatásfejlesztést lehet kontrollálni úgy, hogy közben az egyetem önállósága megmarad... van rá módszer... ;-)
És milyen magánérdekek garázdálkodnak garázdálkodtak az egyetemek körül?
"A kutatás ugyanúgy élettérhódító jellegű mint az erőforrások felvásárlása"
- W.T.F?
" nem arról szól hogy találd fel hogy tudod minél jobban kielégíteni az igényeket, hanem találd fel az igényt sőt sajátitsd ki - barrikádozd körbe technológiával és jogilag ami nélkülözhetetlenné tesz.
Fogyócikket találj fel és tervezz, amit folyamatosan el lehet adni és folyamatosan fenntertja az igényt."
- És a kapitalizmus miről szól? És a termelés miről szól?
...Bár Magyarország lenne olyan helyzetben, hogy ilyen kutatásfejlesztési projektek sokaságából találjon fel, fejlesszen, termeljen olyan árucikkeket, melyeket el lehet adni nem csak itthon, hanem külföldön is mindenfelé...
"Ez nem a közérdek. Hanem egy beteg logika mentén működtatett ga(rá)zdaság."
- Ha valaki nem ezt a gazdálkodást, hanem a képesség szerinti munkát és a szükségletek szerinti részesedést preferálja, az szerintem vagy legyen időutazó, vagy be kell lássa, hogy Cuba É.Korea, vagy Venezuela számára vonzóbb ország, s oda kell költöznie, illetve van egy út, amit Marx már hajdan emlegetett...de ahhoz még a termelési viszonyaink nem elég fejlettek... bár Matolcsy és Orbán ezt kommunikálja, miközben vagyonunkat kommunizálja... ;-)
"Nincs bajom a tanulással - ésszerű határokon belül."
- Sajnos be kellene látni, hogy az élethosszig tartó tanulás az, ami felemelhet, nincs más út, bár lehet ésszerűségről papolni...
"Tehát 100000 ember egy évjárat - ennek hány %-át kellene szerinted felsőoktani úgy hogy egészséges végzettség-összetételű gazdaság legyen illetve a minőség se híguljon fel ?"
- Minél többet, s minél magasabb szinvonalon!
"A lemorzsolódást figyelembevéve ennek a mi sorsközösségünknek 20000 embernél többet felsőfokú oktatni felesleges túlképzés veszteség a diáknak 5 produktív évnyi életidőt veszít és az őt taníttató közösségnek is."
- Semmilyen tudásra nem mundható, hogy fölösleges, hogy veszteség bárkinek is, de arra ügyelni kell, hogy a képzése a lehető legmagasabb szinvonalú legyen. Azt, hogy valahol keretszámot határoznak meg, hogy kb. mennyi ilyen, vagy olyan képzést biztosítunk, azt lehet tervezni, de nem úgy kell tervezni, hogy azért nem támogatok jogász, vagy közgazdász képzést, mert az a jogász vagy közgazdász már tanulóként látja, és kimondja, hogy mint kormányfő, milyen nagy baromságokat állítok, és milyen antidemokratikus döntéseket hoztam...!
"Van nem egy diplomás jegykezelő a MÁV-nál és alighanem igen sok helyen kényszerülnek emberek felsőfokú végzettséggel olyan munkát és olyan bérért amihez luxus volt 5 évet tanulni."
- Talán élhető körülményeket kellene teremteni az országban, és el kellene érni a végzetteknél, hogy a tudással a felsőfokú végzettségűek tudjanak élni, vállalkozni. Ha végre eljutnánk ilyen szintre, akkor nem lenne probléma az elhelyezkedés. Bár, ha valaki nem tud idegen nyelveket, a választott tanulmányi területe túlképzést mutat, valamint a tudása nem megfeleő a versenyben, akkor az illetőnek vagy tovább kell lépnie, más területen kell továbbképeznie magát, vagy marad kalauz. De legalább kalauzként többet tud az átlagnál, nem lesz bunkó..., s lehet az a terület akár emelkedő pályafutásának a területe is... "vezető kalauz" ;-)
"A képzés nem automatikusan mozdítja elő a közösséget - sőt a +5 év eltartottsághoz szocializálódás és a végzettség lélektani akadálya is a produktívvá válásnak."
- Ez tévedés! A közösséget már az a tény is előmozdítja, ha egy tanult emberrel több mondja azt, hogy nem kér a populista igérgetésből... már ez előre lépés lenne...
"És miután valóban nem engedheti meg a közösség magának, hogy amit a felsőoktatásba fektet kiszórt pénz legyen - azért (hogy az EU-nak is be legyen fogva a szája) a felsőoktatást egyrészt teljesen fizetőssé tenném teljes áron"
- Ha fizetőssé tenné a felsőoktatást teljes áron, akkor csak azok a gyerekek fognak jelentkezni, akiknek a szülei ezt ki tudják pengetni... Nem kell a rizsa a kölcsönről, hisz azt senki nem tudja M.országon felvállalni, hogy akár több millió forintot fizessen vissza, miközben lakást is kellene vennie a családalapításhoz... Nem szabad a gyermekeinket eladósíttatni rögvest az életük elején.
- Senki nem tudja biztosítani, hogy az országban minden diplomásnak rögvest állása legyen,(vagy ha van Országos Tervhivatal, amelyik betervezi, hogy hány emberre lesz szüksége az országnak ilyen, vagy olyan diplomásból, akkor az már visszatérés lenne a 89 előtti rendszerhez), ha pedig válalkozni szeretne valaki, akkor még jobban terheli a teljesárú taníttatás visszafizetendő díja.
- Ha valaki pedig úgy gondolja, hogy ezt az önköltségi díjat majd pl. az állam átvállalja, az az esélyegyenlőségnek is ad egy nagy pofont.
- Létezhet, és létezik pl. egy közösség által kiírt ösztöndíj, de a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor a kormány elvonja a működéstől a pénzt, s még a számítógépet is kommunizálja az iskolától, hogy a létrehozott oktatási központja fel legyen szerelve, ott ezt az elvet ráhúzni az egész oktatásra öngyikosság. Az értelmes diákok akkor ki fognak menni tanulni külföldre, s marad itt a folyamatos lepusztulás, aminek első jeleit már lehet érezni.
Aki meg kint tanul, az hamarabb marad kinn, mint aki itt tanul. És akkor ki fogja a nyugdíjak és az egészségügy pénzét kitermelni? Vagy a Gellért hegyet átnevezzük Taigetosz-nak?
"...az adójával törlesztheti amikor a versenygazdaságban dolgozik, illetve közalkalmazottként az európai unió (nemcsak nyugat) foglalkozásra jellemző átlagbéréhez képesti különbözetet írják jóvá tartozása ellenében."
- És az állam honnan a pintyőkéből fogja a működéséhez szükséges pénzt beszedni, ha már a befizetendő adót sem szedi be? Kölcsönt fog felvenni? :-D
"...vagy meggyőzi ottani munkáltatóját, vagy a fogadó államot, hogy vállalja át a törlesztést helyette..."
- A naívság mindent felülír? .-D

KovA 2013.03.07. 10:03:43

@dogbakszi:
"Ha mi kilépünk, akkor mindezt a nyakunkiba kapjuk... ne legyen illúziója! Bár szabadon lehet majd utazni, de vízum az szükséges lesz..."

Nem biztos de nem zárom ki.
Nyilvánvalóan nem mi vagyunk olyan erősek, hogy bárki érdekeit kedvünkre sértegessük anélkül hogy számolnunk kéne kényszerítési kísérletekkel és büntetésekkel.
Viszont az erőseknek is megvannak a gyengeségei - az EU-nak pl Görögország és a saját belső válsága beleértve a morálist is - nem érdeke kiélezni a dolgokat.
Hogy hol a saját közösségi érdekeink és lehetőségeink határa mit érdemes vagy kell bevállalni azt ki kell tapogatni.

Ami hamis (globalisták körében népszerű) beállítás, hogy nincsenek saját érdekeink - csak eu érdekek amivel a miénk egybeesik...
nem esik egybe. A helyzetünk a lehetőségeink a kényszereink sem ugyanazok - a gazdasági és szabadkereskedelmi elnyomás alól bizony érdekünk magunkat amennyire lehet kivonni mert ha szabadkereskedelem címén erőforrásainkat életterünket kivásárolják alólunk - akkor azok nekünk hasznot, gyarapodási lehetőséget többé nem biztosítanak - csak túlélést és tengődést azt is túl alacsony színvonalon: az élettel összeegyeztethetetlen minőségi és mennyiségi reprodukció elégtelenséget.
És ez zajlik most.
Te mint az erőforrás birtokosa nem vagy érdekelt abban, hogy bérmunkásod gyarapodjon és akár versenytársad legyen, hanem abban, hogy a minimumért dolgztasd és maximálisan kihasználd és érvényesítsd vele szemben az az alku/gazdasági erőfölényedet.
Felelősséget nem vállalsz azokért akiket a lehetőségből kiszorítasz.
Még nagyobb a szabadságod garázdákodni a sorsközösség határain kívülről mint tagjaként.
Ez súlyos probléma.
Mondom: a legjobb úton vagyunk az indiánrezervátummá váláshoz.
Egy közösség, aki ennyire feladja gazdasági szabadságát - behódol idegen érdekeknek - nyomorba dől, ahonnan csak igen nagy áldozatok árán szabadul, ha szellemi/lekiereje megvan hozzá.
Vagy forradalmat csinál, vagy gettó lesz és értékrendje kimerül az utcasarki rablásba és agyzétrázó "zene" hallgatásában a kukázott műanyag gettóblasterből.

"Hogy valaki ennyire szeretné jelentéktalaníteni a maffiavezérelt közpénzlopást"
Tévedés. Egyáltalán nem szeretném jelentékteleníteni - ám a lopás mércéje nálam nem a ki, hanem a mi. Nem tudom mérlegre tenni, mert túl keveset tudok róla.

"Ez azt jelenti Ön szerint, hogy a közösség szempontja felülírhatja a tisztességes pályáztatást"

Mi szerint tisztességes szerinted a pályáztatás ?
Közbeszérzés esetén a köz fizet, és a helyes páláyztatás a köz szempontját képviseli. Tehát igen.
Mint ahogy ha te vásárolsz a te keresményedből nyilván a te - és nem az én szempontom a fontos.
Lásd be nagy marhaságot mondtál :-)
Az a szégyen ha ragaszkodsz hozzá.
Ennyire utálod a közösséget ?
Ekkora tévedés már az individualista liberális agymosottság tünete :-)

"És milyen magánérdekek garázdálkodnak garázdálkodtak az egyetemek körül?"
Mit gondolsz ki fizet és milyen kutatásokat ?

"Ebben igaza van, bár ha vámolnának, akkor mi drágábban kapnánk bármit"
Nem a vámolás a lényeg - a "határoknál kereskedés" nem kell hogy automatikusan vámolást jelentsen - azt viszont igen, hogy a szabadkereseskedelemmel szemben korlátot szabok mivel lehet kereskedni.
Megtermelt javakkal, hozzadott értékkel igen - erőforrásokkal piaci pozíciókkal közösségi élettérrel nem.
Ez az igazi rákfene - amit próbálna ugyan feltartóztatni de rosszul és lehet hogy szándékosan rosszul - azzal pl. hogy termőföldek hazai birtokosok vagy az állam kezébe kerülnek most - még egyáltalán nincs gát szabva, hogy a közeljövőben ugyanugy spekulatív nyereséggel kerüljön idegen magántulajdonba/érdekeltségbe.

"- Minél többet, s minél magasabb szinvonalon! "
Jól hangzik de hülyeség. Te se veszel otthonra minél több és minél magasabb színvonalú televíziót.

"Semmilyen tudásra nem mundható, hogy fölösleges"
Demagóg duma.
Tudásból is a hasznosíthatónál több fölösleges - különben mindenki élete végéig tanulna munka helyett is.
Te se tanulsz pl asztalos szaktudást :-)
Ha igen, akkor meg szívsebészit nem.

"élethosszig tartó tanulás az, ami felemelhet"
Élethosszig tanulás igen - de nem a munka helyett és annak rovására.
A tanulásnak is korlátot szab az idő és a célszerűség.

" Ha fizetőssé tenné a felsőoktatást teljes áron, akkor csak azok a gyerekek fognak jelentkezni, akiknek a szülei ezt ki tudják pengetni.."
Nagyon nem figyeltél. Úgy tenném fizetőssé a felsőoktatást, hogy annak alternatívájaként a társadalom/közösség/állam annak a keretszámnak amiben érdekelt lehetővé teszi, hogy szerződést kössön és amíg a tanulmányi eredményei a szerződésnek megfelelnek költségeit átvállalja de számontartja.
A kedvezmény pedig az, hogy ezeket a költségeket megtérítheti természetben is
az itthon megfizetett adójával, ha versenyszférában dolgozik, vagy szolgálati idővel, ha közalkalmazott.
Ha külföldre távozik, akkor meg törlesztheti az ottani fizetéséből, vagy átvállalhatja ezt a fogadó állam vagy az őt alkalmazó cég helyette - de lényeg, hogy ő a közösség szerződött ügyfele, aki így vagy úgy de felel a közösség befektetésének megtérüléséért.
Ha itthon marad - bármilyen okból elég ideig vagy eleget adózott akkor számára ingyenes volt felsőoktatás.
Ez a legkomolyabb lehetőség akár a legszegényebb de megfeleő képességgel rendelkező és a tanulást komolyan vevő diákok számára - amiben ez az ország - a tehervállaló közösség érdekelt, hogy vállalja. Minden más rablás.
Ebben olyan biztos vagyok, hogy amit itt leírtam simán Alkotmányba kellene foglalni mint közösség és egyén viszonyát vállalásait és kötelezettségeit szabályozó irányelvet.

"És az állam honnan a pintyőkéből fogja a működéséhez szükséges pénzt beszedni"
Ebből látszik, hogy összevissza beszélsz.
Egyszer ellene szólsz a tandíjnak vállalja az állam merthogy a legszegényebbek stb - másszor meg azon tuntyologsz, ha az egyén a tanköltségét az itthon megfizetett adójával egyenlíthati ki.

Ülj le és gondolkozzál egy kicsit még.
Remélem nem vagy diplomás :-)

Globetrotter2014 2013.03.07. 10:20:09

@KovA: ne keverjük a magyar és a görög hozzállást. A görögök minde xarkavarás melett sem kérdőjelezték meg az EU-s helyüket.
"nincsenek saját érdekeink - csak eu érdekek" ilyet ép ésszel senki sem állít, azt azonban totálisan hamis kép hogy az EU ellenünkre vagy akár hátrányunkra van. Egy politkai érdekkör a rövidebbet húzza mostanában láluk, ne aznosítsuk őket az országgal.
A "szabadkereskedelmi lenyomásról" annyit hogy egy-egy betelepült multi termal annyi GDP-t mint a teljes magyar magyar mezőgazdaság. Egészen váletlenül ez nincs másként bármelyik fejlett nyugati/keleti országban sem.
"Te mint az erőforrás birtokosa nem vagy érdekelt abban, hogy bérmunkásod gyarapodjon": ezt hirdette Marx. Hatalmasat tévedett, nem látta előre a szociális piacgazdaság lehetőségét (vagy legyünk jóindultúak), hogy az ltala vázolt elképzelésekből az értelmesebbje az európai (és nyugati) társadalmakban kompromisszumokkal megvalósul. Annűl gázabb amit Max és Engels nevében műveltek kelet-európában.

Globetrotter2014 2013.03.07. 10:25:35

@KovA: "feladja gazdasági szabadságát - behódol idegen érdekeknek ": javaslom menj el Luxermbourgba. De a belgák vagy a hollandok sem szenvednek annyira. Ellenben Észak-korea milyen tökösen ellenáll. Castro kubája is tökös ország. Kár hogy a lakosság a lelkét is eladná egy kis keményvalutáért...

Ez a társadalmi szerződéses lázálom a hülyeség teteje. Radlás az amikor elveszik a mai fitalaok jövőjét és debil droid szakmákra kárhoztatják. Egyúttal megnyomorítva a társadalmat.

Mi xarért akarod mindenáropn itt tartani az embereket? Hogy ne derüljön ki soha hogy mennyire szinvonaltalan a magyar oktatási rendszer? Röhej hogy most erről kell vitatkoznunk ahelyett hogy azon gondolkodnánk hogy mik a legújabb trendek a fejlettebb oktatási rendszerekben és mit lenne érdemes átvenni, hogy a lemaradásunkat csökkentsük.

KovA 2013.03.07. 14:59:19

@ZF2: Nem hozzáálláskeverésről van szó.
A meggyengült központi hatalommal szemben azonban jobban lehet érvényesíteni a saját érdeket - kompromisszumokra kényszerül - erről van szó - és ezzel tudni kell élni az érdekelnyomott helyzetéből.
Amikor rezgett a léc, hogy széteshet az eu - egedékenyebbségre kényszerülnek, hogy egybentartsák.

Ha a betelepült multi termeli a gdp-t az a mi szegénységi bizonyítványunk.
1.) nem mi tesszük magunknak
2.) nem is rúgunk labdába tőlük
3.) különadóalkuik miatt eleve versenyhátránba hozták a hazaiakat
4.) tőlük hiába vársz felemelkedést: semmit neked itt nem hagynak amiből gyarapodsz, csak annyit amiből másnap munkábaállsz.
5.) Ennek ellenére nem vagyok multiellenes - meglehet a maguk helye ott ahol a lehetőségeket/életteret nem tőlünk és előlünk veszik el.
Szükségmegoldásnak jobb a semminél. De ebből fejlődni nem fogsz, mert egyszerűen nem rendelkezel semmivel - a rendelkezés lehetőségét neki adtad át.

"Hatalmasat tévedett, nem látta előre a szociális piacgazdaság lehetőségét"
Hol van ilyen kilátásban számunkra ?
Ez lenne az ? Nem teccik. És olyan irányba megy ami egyre rosszabb.

"Hatalmasat tévedett, nem látta előre a szociális piacgazdaság lehetőségét"
Ezt aláírom.

Figyelmedbe ajánlom, hogy mi nem vagyunk se Luxemburg se Észak-Korea más a helyzetünk a lehetőségeink és az adottságunk. Ezekre kár mutogatni.
Helyzetunk példátlan, problémáink asajátunk - senki nem oldja meg őket helyettünk.

"Hogy ne derüljön ki soha hogy mennyire szinvonaltalan a magyar oktatási rendszer? "
1.)Azt nem tudom most milyen bár gyanús, hogy az emmberek több mint 40%-át akarjuk felsőfokú képezni - akkor aligha lehet színvonalas.

2.) Amúgy meg ez is visszaesés - 30 éve bizony még színvonalas volt. Ez is egy nagy visszalépés.

3.) Akinek nem elég színvonalas - az menjen máshová tanulni mindjárt az elején mások vagy saját költségére, ne az itt államadósságnyomorította közösség terhére.
Ha nem elég színvonalas akkor ne itt akarjon tanulni - de ha itt tanul és a közösség költségén - akkor ennek a közösségnek térítse azt meg - akár pénzben akár természetben - úgy hogy az a teherviselő közösség szempontjából ellenszolgáltatás/teljesítmény legyen.

"és mit lenne érdemes átvenni, hogy a lemaradásunkat csökkentsük"
Nem kell ide más mint egy elhivatott diktátor aki rendet csinál.
A felét kiszórnám a felsőoktatásból -max 20000 maradhat ennél több nem indokolt.
És vagy szerződést köt a teherviselő közösséggel és teljesíti vagy fizet vagy repül.
Így kezdődik. Más területeken pedig szintén kőkeményen ennek a sorsközösségnek az érdekei és lehetőségei szerint újra kell szervezni az országot. A liberalizált piacgarázdálkodás+ "parlamentáris demokrácia" kísérlete megbukott - 20 év eredménye már minősíti a dolgot magát.
Ugyanúgy bukott mint a hajdani létező cucjalizmus.

KovA 2013.03.07. 15:07:14

@ZF2:
Bocs, copy-Paste hiba javítás
"Annűl gázabb amit Max és Engels nevében műveltek kelet-európában. "
Ezt írom alá :-9

"Ez a társadalmi szerződéses lázálom a hülyeség teteje."
Nem az. Sőt: Az ilyen dolgok valók az alkotmányba mint irányelvek.
Egyén és közösség viszonya, generációs szerződés közösségünk (ország) viszonya más külső és belső közösségekhez - jogok kötelességek és elszámol(ta)ás közösség és egyén között. Úgy bizony.
nem tetszik ? Látszik rajtunk :-(

dogbakszi 2013.03.07. 15:24:00

@KovA:
"Mi szerint tisztességes szerinted a pályáztatás ?
Közbeszérzés esetén a köz fizet, és a helyes páláyztatás a köz szempontját képviseli. Tehát igen.
Mint ahogy ha te vásárolsz a te keresményedből nyilván a te - és nem az én szempontom a fontos.
Lásd be nagy marhaságot mondtál :-)
Az a szégyen ha ragaszkodsz hozzá.
Ennyire utálod a közösséget ?
Ekkora tévedés már az individualista liberális agymosottság tünete :-)"
- Ne gondolja, hogy ez marhaság, hiszen:
1. Ma Magyarországon a köz=Csak a FIDESZ! Ha ezt a kommunikációt figyelem, akkor már nem tűnik olyan marhaságnak.
2. A közösség érdeke csak akkor kerülhet be egy tisztességes közbeszerzésbe, ha a pályázat kiírásakor egyértelmű pályázati feltételek tartalmazzák, s nem hirdethetek ki olyan pályázót nyertesnek, aki akár jelentősen többet kér a munka elvégzéséért, mint a másik pályázó (bárki is legyen a másik pályázó) csak azért, mert holmi közösségi érdekre hivatkozunk.

"Tudásból is a hasznosíthatónál több fölösleges - különben mindenki élete végéig tanulna munka helyett is.
Te se tanulsz pl asztalos szaktudást :-)
Ha igen, akkor meg szívsebészit nem."
- Demagóg duma!
Ettől keletkezik a műveletlen, szakbarbár tahó... Vannak olyan ismeretanyagok, melyek nagyon is kiegészítik egymást (pl. bármilyen műszaki mérnöki mellé a gazdasági, vagy informatikai mérnöki, s én nem lennék ellene, ha egy reál érdeklődésű ember ismerkedne egy kis humán irányú tananyaggal is... és fordítva.
"Élethosszig tanulás igen - de nem a munka helyett és annak rovására.
A tanulásnak is korlátot szab az idő és a célszerűség."
- Ön biztosan egyből eltalálta, hogy egy gimnázium után mivel szeretne foglalkozni, de én láttam már olyan érettségizett diákot, aki elkezdett egy településfejlesztési mérnöki tanulmányt, maj rájött, hogy ez egyáltalán nem érdekli... s elkezdett távközléssel foglalkozni, mert megismerve egy részletét, azt kedvére valónak találta. És utána bekerült egy olyan közösségbe, ahol operatőrködéssel foglalkoztak, s rájött, hogy végül is ezt szerette volna, de a távközlési tanulmányait az operatőrködés közepette is használni tudja, hisz akadnak olyan problémák, amiknek megoldásához azért érteni kell bizonyos fokig ahhoz is, ha valaki profi akar lenni.

"Egyszer ellene szólsz a tandíjnak vállalja az állam merthogy a legszegényebbek stb - másszor meg azon tuntyologsz, ha az egyén a tanköltségét az itthon megfizetett adójával egyenlíthati ki."
Nem a tandíjnak, hanem a teljes taníttatási költségnek mondok elen! Tandíjat a FIDESZ nem akart, ezért népszavazást iratott ki 2008-ban. Akkor a népszavazás eredménye szerint kimondták, hogy nem kérnek a tandíjból, hát még mennyire nem kérnek az akkor kivetésre tervezett tandíjnál legalább tízszer, de bizonyos szakokon százszor magasabb teljes tanítási költségből.
Ha valaki ma be akarna vezetni bármilyen tandíjat, annak a teljes társadalommal kellene erről konszenzusra jutnia, de ez nagyon hiteltelen annak a kormányfőnek a szájából, aki korábban ellenzékben ellene népszavaztatott.
Korrekt az lenne, ha meg lehetne egyezni társadalmi szointen egy elfogadható mértékű tandíjról, amit a szegényeknek szociális ösztöndíj segítségével kompenzálnának, illetve ha valaki jól tanul, annak tanulmányi ösztöndíjat is adnának.
Egyébként megfontolásra ajánlom még ZF2 2013.03.07. 10:25:35 Mi xarért akarod mindenáron... bekezdését.
süti beállítások módosítása