2013.02.14. 01:10 Szerző: Moin Moin

Mi legyen a disznókkal?

lovon.jpg

„Das Schwein zur Infanterie versetzen!”

(„Helyezzék át a disznót a gyalogsághoz!”)1

II. (Nagy) Frigyes porosz király – XVIII. század második fele

 

A cím valami agrártémát sejtet – de itt a Hazának károkat okozó politikusokkal szemben majdan követendő bánásmódról lesz szó: mit tegyünk azokkal a ma egzisztáló vezetőkkel és egyéb „hatalomközeli alakokkal”, akik ma a hatalmat és a pozíciójukat hatalmuk és pozícióik további erősítésére és/vagy vagyonuk közpénzekből történő növelésére használják? Mi a célszerű büntetése azoknak, akik a demokratikusan kapott felhatalmazással visszaéltek és azt antidemokratikus/demokráciacsökkentő lépések megtételére használták fel?

Az előbb azt írtam, hogy „célszerű” büntetés és nem azt, hogy „igazságos”, vagy esetleg „megtorló”… Mert a büntetés (pontosabban fogalmazva: az igazságszolgáltatás) feladata sosem a bosszú és elsősorban nem is az „elrettentés”, hanem a normális működésben okozott zavar megszüntetése. Ily módon pedig nem az a célszerű, ha a hatalommal a maguk és érdekkörük kedvéért visszaélőket „száz évekre” lecsukják, vagy épp „kényszermunkára hajtják”, hanem az, ha megakadályozzák őket abban, hogy módjukban legyen ismét egymással szervezkedni és ringbe szállni a közhatalomért. Így – felelve a címben feltett kérdésre – nem „levágni” kell a „disznókat”, hanem elvonni tőlük az erőforrásaikat, hiszen ezek az erőforrások (anyagi javak) éppenséggel az illegitim és önérdekű hatalomgyakorlásuk „eredményeképpen” kerültek a birtokukba. Így ezek visszavétele és a köz érdekében való felhasználása abszolút jogszerű és megalapozott – ráadásul jól szolgálja a közösség azon érdekét is, hogy azok, akik egyszer (kétszer…) már visszaéltek a kapott hatalommal, még egyszer ezt ne tehessék meg és ne szerezhessenek lényeges befolyást.

Befolyást szerezni azoknak, akik tisztességtelenek, csak pénzzel lehet, sok-sok pénzzel – hiszen fizetni kell a nem meggyőződésből és nem az igazságért tevékenykedő „siserahadat”: médiát, „szakértői stábokat”, kommunikátorokat, tanácsadókat. Pénz kell a „békemenetelők” és a bértüntetők ide-oda szállítására, az aktivistahadak mozgósítására és mozgatására is. És ha nincs pénz, akkor ezek a figurák nem tudnak majd álságos, ám hatékony kommunikációt folytatni és nem tudják az adott pártból élő kádereket és karrieristákat sem fizetni, eltartani…

Mármost, ha törvényes eljárásokban a pénzt vonják el/szerzik vissza majd a „holdudvartól-oligarcháktól, azoktól, akik pályázaton kívül és „feléjük lejtő” közbeszerzéseken egyaránt számolatlanul kapták a közpénzt, akkor megroppan majd az egész Fidesz-birodalom, mert azt semmi más, mint az érdek tarja össze. Mindehhez – a törvényes eljárások lefolytatásához – persze az kell, hogy az új, a Fideszt leváltó kormány ne legyen maga is „benne a buliban”: ne legyen zsarolható a saját disznóságaival. Az kell, hogy az új kormány ne is akarja a régi, pártfinanszírozós-korrupciós és közpénz-lenyúlós utakat járni, ezért akarhassa a leszámolást ezzel az egész múltbéli világgal és annak „prominenseivel”. Legyen szabad a keze ehhez és legyen meg benne a megmásíthatatlan elhatározás – de még ez sem biztos, hogy elég: hiszen ezek szubjektív dolgok, és ha úgy hozza kedvük és érdekük, bármikor felülírhatók. Az is kell, hogy az új kormány összekösse a saját sorsát és legitimitását azzal, hogy felhagy a korábbi „bevett gyakorlattal” és ha mégis „megtántorodik”, akkor automatikusan elveszíti a hatalmat2. Igen: garanciák kellenek, amelyek felülírhatatlanul lépnek érvénybe - ez szükséges ahhoz, hogy a ma „bizonytalan” szavazók egy új politikai erőbe fektessék a bizalmukat.

Az „oligarchákat” és politikushaverjaikat nem kell lecsukni – elég az, ha az „ebül szerzett jószág” igazságosan elvész számukra! A „szegénységük” sokkal hatékonyabban fogja távol tartani az antidemokratikus erőket a hatalomtól, mint száz alkotmánycikkely és „milla” jogvédő…

 

 

 

 

1 A híres és Lessing által is publikált történet szerint, amikor a király elé terjesztették egy, a lovával szodómiát űző lovastiszt ügyét, akit elöljárói – a kor szokásának megfelelően - halálra akartak ítélni tettéért, Nagy Frigyes csak ennyit írt az akta szélére: „- Helyezzék át a disznót a gyalogsághoz!

2 Azzal nem vállalunk különösebb veszélyt, hogy egy esetleges „megtántorodáskor” az automatikus hatalomelvesztés miatt megbukik a kormány és esetleg egy újabb választási győzelem után visszatér a Fidesz a hatalomba – hiszen legfeljebb ugyanott leszünk, ahol most

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr475079582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.02.15. 14:35:14

Kár, mert okozna nekem vidám perceket, vezetőszíjon látni a díszes társaságot.:D

legeslegujabbkor 2013.02.15. 17:41:09

@Husz_János_Puszita: Legalább kiderül,hogy eladható-e a termékük, szolgáltatásuk, vagy csak simán kitartottak.
süti beállítások módosítása