2013.01.08. 12:51 Szerző: Đđ

Baj-e a Bayer?

fehérló.jpg 

„…Okoskodásod
A jóllakotté, míg itt társadé
Éhes gyomornak filozófiája.
Okokkal egymást meg nem győzitek,
De egyetérttek rögtön, hogyha te
Kiéhezél, vagy ő majd jóllakott.
Igen, igen, akármint képzelődöl,
Mindég az állat első bennetek,
És csak midőn ezt el birád csitítni,
Eszmél az ember, hogy nagy-gőgösen
Megvesse azt, mi első lényege.”

Madách Imre: Az ember tragédiája, XIV. szín - 1862

 

 

Bayer Zsolt előítéletes, Bayer Zsolt rasszista… De hát az a társadalom többsége is! Én örülök annak, hogy Bayer Zsolt végre leírta, amit leírt – mert így legalább itt az alkalom tisztázni ezt a „ne legyenek cigányok”-dolgot!

Nem akarok belemenni az előítélésesség evolúciós okainak, génjeinkbe kódoltságának fejtegetésébe (akit esetleg érdekel, az kérdezzen rá kommentben és válaszkommentben megkapja…). Az tény, hogy minél frusztráltabb egy közösség, annál inkább az „ősi ösztönök” szerint kezd viselkedni. A magyarok frusztráltak, zavarodottak, félnek – hát persze, hogy előítéletesek! Bayer is frusztrált (hogy mitől, azt ő tudja magáról a legjobban), hát persze, hogy valakire rákiabálja a maga baját! Bayer éppen azt teszi a maga fegyverével, a publicisztikával, mint az inkriminált cigánygyerek a késével: frusztráltan, ész nélkül vagdalkozik vele.

…Lehet, hogy Bayer is cigány? Lehet, hogy a magyarság zömét „vagdalkozó cigánnyá” tette az, amint átment életében és amiben ma is élni kénytelen? Meg persze: ez tette vagdalkozó cigányokká a vagdalkozó cigányokat is. De amíg csak vagdalkozunk, ész nélkül, addig vagdalkozók is maradunk, mindahányan.

Bayert most sikk kiutálni a civilizált népek közül – de vajon mi, magyar átlagemberek, ott vagyunk-e? Persze: eltűrhetetlen, hogy valaki faji alapon közelítsen a gazemberséghez és kijelentse, hogy a szabályszegés rasszhoz kötődik. (Megjegyzés: a cigányok, mint indoeurópaiak, egyértelműen a fehér rasszhoz tartoznak! Úgyhogy itt „zavart érzek az Erőben” és az ideológiában – de ezt most hagyjuk…) Eltűrhetetlen a rasszizmus – de ugyanúgy eltűrhetetlen az a céltalan brutalitás is, amely valóban ott él a cigányok némelyikében és továbböröklődik, talán terjed is. Azért eltűrhetetlen mindkét viselkedés (rasszizmus és brutalitás), mert egyként a civilizációt rombolják.

Nem tüntetni és petíciózgatni kell a rasszisták ellen, nem „elhatárolódni tőlük”, hanem belátni, hogy bizony: van igazság abban, amiről beszélnek. Én is félek, ha késő este „brutális cigányfiatalok” mellet visz el az utam – ezek a brutális cigányok pedig belül attól rettegnek, hogy semmi értelme az életüknek és (adott esetben) ezért nem számít nekik a másoké sem. És amíg úgy állunk egymással szemben, hogy nem tekintjük értéknek a másikat, és amíg az ezt az érzést bennünk kialakító világunkkal nem tudunk mit kezdeni, addig itt lesznek közöttünk a késes cigányok és a publicista Bayer Zsoltok is!

Aki bűnt követ el, azt számon kell ezért kérni – de aki nem akar elkövetni bűnt, csak egyszerűen nincs se tudása, se neveltetése, se eszköze, se elfogadottsága, se esélye másképpen élni, annál nem az a megoldás, hogy „végleges megoldást” sürgetünk vele szemben. Szerintem a magyarság sokkal civilizáltabb annál, hogysem belemenjen egy „balkáni háborúba” és szerintem a cigányok túlnyomó többsége sincs még annyira kétségbe esve, hogy kezdeményezője, célja és majdan áldozata legyen egy etnikai konfliktusnak. Talán lop, de nem öl – és így leszámolni sem kell vele.

Ráadásul a magyar társadalom farizeus, hazug és önfelmentő: elvárja a minden értelmes jövedelemszerzéstől megfosztott és tudatlan, ráadásul a többségi társadalom által eleve előítélettel kezelt cigányoktól, hogy simán eltűrjék akár az éhenhalást is. Vagy ami ezzel egyenértékű farizeusság: képzelten, az európai civilizációval és a polgári mentalitással soha meg nem ismerkedhetett emberek tömegétől várná el azt, hogy „beleilleszkedjenek a munka polgári világába” – holott még a „magyarok” képzetlenebb, elesettebb csoportjainak sincs munka! …Aztán, amikor látja, hogy „nem idomul a cigány!”, ahelyett, hogy elkezdené kidolgozni a cigányt az európaiságba beemelő valóban működőképes módszereket, csak annyit mond, hogy „…pedig mennyit kötöttünk rátok, de hát nem!...

…Most megmondom: további késelések és további rasszisták várhatók, egyre növekvő számban! Abban az országban, ahol egyik hónapról a másikra 7%-kal zuhan az ipari termelés, ahol 14,7%-os a GDP-arányos beruházási ráta, ahol fantaszták és önző klikkek vannak kormányon és ahol impotens, bátortalan és szintén klikkező az ellenzék, ott semmi sem mutat arra, hogy kevesebb erőszak és kevesebb erőszakos „megoldást” sürgető ember lenne.

Az embereknek perspektíva kell – cigánynak és magyarnak egyaránt. Ehhez meg perspektívát teremtő és perspektivikusan gondolkodó politikusok kellenének – ha már egyszer sem a magyar, sem a cigány társadalom nem tud a maga számára, a maga mentalitásából kiindulva, arra támaszkodva értelmes, konstruktív perspektívákat teremteni. Minden ugyanoda vezet el minket: a cigány késelők és a rasszista publicisták egyaránt azt ordítják a fülünkbe, hogy ez az ország „készen van” és nem tudja, merre van az előre. Készen van Orbán (ajjaj!), készen van Bajnai, készen vannak a Millások, a szocik, Schiffer (hú, de mennyire!) és készen vagy te is, kedves magyar állampolgár, akár Etelközből, akár Indiából származol!

Nem a Bayerrel van a baj – ő csupán egy indikátor. Nem a késelőkkel van a baj – ők csupán a mi rossz döntéseink elkerülhetetlen következményei. Velünk van a baj, az úgynevezett „többségi társadalommal” – mert ez a „többség” nem működik közösségként, nem működik társadalomként. Egyéni túlélők kényszerű társbérlete ma az ország – és aki valami mást akar, az úgy érzi, el kell innen mennie. Elmegy – és éppen azok mennek el legkönnyebben, akik pedig a leginkább látják, mi a rossz itt és akik talán jobbat is képesek lennének itt csinálni. De elmennek, mert úgy érzik, itt csak a káosz és a veszély nő. Elmennek, mert ha itthon kinyitják a szájukat és elkezdik mondani, hogy mi a baj és mit kellene tenni, akkor értetlenség, zavar és gyanakvás környékezi őket. Elmennek, és átengedik a terepet a késelőknek, az antikéselőknek - és ami még ezeknél is rosszabb: a középszerű, önző kis politikusoknak.

Igen: mi, az elmenők, a terepet a tehetségtelenebbeknek átengedők, a magunkat megfélemlíteni hagyók vagyunk épp azok, akik hagyjuk, hogy szíven szúrják Magyarországot! Ne Bayer és ne a késes cigány szégyellje magát (ők csak „termékek”): mi szégyelljük magunkat!

…De még jobb lenne, ha a szégyenkezés helyett végre a kezünkbe fognánk az irányítást!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr645005182

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.09. 12:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.01.08. 16:13:14

Nem vagyok hajlandó szégyenkezni, sajnálom. A farkas sem áll egymagában a vágtató szarvascsorda elé. Ha legalább egy falka lenne...

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.08. 18:39:45

"Nem a Bayerrel van a baj – ő csupán egy indikátor."

már hogyne lenne vele baj. Attól, hogy te rámutatsz, mással is baj van, ez nem menti Bayert. Bayer nem lakmuszpapír, hanem személyi száma van.

"a cigányok, mint indoeurópaiak, egyértelműen a fehér rasszhoz tartoznak"

ay indoeurópai nyelvcsalád, és nem rassz. nem ugyanaz.

kicsit mélyebben gondold meg a dolgokat, mielőtt okoskodsz, mert túl sok a hiba. így nem oszthatom meg a blogod.

Đđ 2013.01.08. 18:58:03

@rabelais:

Az indoeurópai népek között a mitokondriális DNS-ben kimutatható a közös eredet, így a "rokonság" nem csupán nyelvi. (A finnugorokkal pl. más a helyzet...) Ezért a cigányok "fehérembersége" nem hiba a posztban.

Ami pedig Bayert illeti: hát persze, baj van vele is - de a poszt nem az ő hibáztatását, egyéni élettragédiáit, stb. boncolgatta. Tágabb összefüggésben ő is csak áldozat. Azt pedig, hogy megosztasz-e, vagy sem, úgy emlegeted (már többedszerre), mint valami főúri kegyet – talán hibázom, amikor letegezlek és nem „kegyelmes úrnak” titulálom Magasságodat?:-)

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.08. 20:53:12

@Đđ:

" Tágabb összefüggésben ő is csak áldozat."

az ilyen hülyeség oda vezet, hogy mindenki áldozat, és senki sem felelős semmiért

" Azt pedig, hogy megosztasz-e, vagy sem, úgy emlegeted (már többedszerre), mint valami főúri kegyet"

inkább, mint jelentős dolgot. nem tudod, hol osztanálak meg, ha..

Đđ 2013.01.08. 21:41:19

@rabelais:

Kérlek, jó Uram, légy velem kegyes - azt se bánom, ha úgy osztasz meg, mint Koppányt!:-)

kuszkusz1 2013.01.09. 18:26:47

Kedves Dd!

Ezt írod:

"a minden értelmes jövedelemszerzéstől megfosztott és tudatlan, ráadásul a többségi társadalom által eleve előítélettel kezelt cigányok..."

Áruld el nekem kérlek, hogy ki fosztja meg a cigányokat, mitől és hogyan teszi ezt?
A többség nem engedi iskolába járni a cigány kisebbséget?
Nem engedik őket be a könyvtárba?
Nem kapnak családi pótlékot, szociális segélyt, ezt-azt a többségi társadalomtól?

Mi az amit a többségi megkap és a cigány származású nem? Miből vannak kirekesztve a cigányok a magyar fasiszta, (copyright: Horváth Aladár) állam/kormány részéről?

kuszkusz1 2013.01.09. 18:39:59

www.origo.hu/itthon/20130108-bayer-ellen-hivja-a-fideszt-az-egyutt-2014.html

Ebben a cikkben találtam Bajnaitól az alábbi mondatot:

"Bayer Zsolt foltot ejtett Orbán Viktor és a Fidesz becsületén: Magyarország joggal várja el tőlük, hogy letöröljék azt"."

Szomorúan tudatom mindnyájunkkal, hogy Bajnai Gordon akibe a reményeimet vetettem a kormányváltást illetőleg, végleg és visszavonhatatlanul meghülyült.

legeslegujabbkor 2013.01.09. 20:50:43

@kuszkusz1: Talán nem tetszik, ahogy Bayert rátolja a Fideszre? Nincsen olyan távol Orbántól, hogy ezt nagyon kellene hangsúlyozni.

Amok 2013.01.09. 22:01:04

"Vagy ami ezzel egyenértékű farizeusság: képzelten, az európai civilizációval és a polgári mentalitással soha meg nem ismerkedhetett emberek tömegétől várná el azt, hogy beleilleszkedjenek a munka polgári világába” - a ciganyság a 15. század óta itt él Magyarországon. 500 év alatt lett volna alkalma megismerni az európai civilizációt. De azért is mi szégyenljük magunkat, mert erre egy fél évezred alatt nem volt képes?

"Ne Bayer és ne a késes cigány szégyellje magát (ők csak „termékek”): mi szégyelljük magunkat!" -vagyis, ha jól értem egyéni felelősség a tetteinkért a szerző szerint nem létezik.

Đđ 2013.01.10. 00:54:27

@Amok:

1.) 500 év - erről a témáról korábban írtunk egy hosszabb posztot, íme:
progressziv.blog.hu/2011/05/04/az_erem_masik_oldala_13

2.) Egyéni felelősség: dehogynem! Csak itt, ebben atémában léteznek fontosabb tisztázandó kérdések is, mint a két akal egyéni felelőssége.

Đđ 2013.01.10. 00:55:43

@kuszkusz1:

Egy szóval: nem "ki", hanem mi: a mentalitása.

Részletesebben neked is ajánlom az előbb Amoknak belinkelt korábbi posztunkat:

progressziv.blog.hu/2011/05/04/az_erem_masik_oldala_13

kuszkusz1 2013.01.10. 04:58:08

@legeslegujabbkor:

Bayert nem kell "rátolni" a Fideszre, hiszen köztudomásúlag ott van.

Az idézett mondat maga a politikai giccs!

Alulszárnyalja a gyurcsányi "sétáljunk egyet a rasszizmus ellen!" nevezetű baromságot is.

kuszkusz1 2013.01.10. 05:09:49

@Đđ:

Kedves DD-ém!

A cigányok mentalitását ki alakítja olyanra amilyenre sikeredik sokuknál?

Úgy érted ezt, hogy a többség - a csúnya, rasszista, ilyen olyan többség - beleólálkodik cigány honfitársaink fejébe és ottan olyan hadműveleteket végez amelynek következtében a cigány szülők óriási hányada nem tartja elsőrendű kötelességének a saját gyermekeik gondos nevelését? A többség ez irányú aknamunkája következtében nem lesz oktatva, nevelve, gondozva, az cigánygyermekek nagy többsége? Ehelyett rasszista nézetek lesznek a fejükbe csöpögtetve a hülye, szemét gádzsókról akiket le lehet és le is kell nézni? Akik csak arra valóak, hogy eltartsák a cigányokat?

"Sokszor joggal lop a roma, mert amit a Gyurcsány ad abból nem lehet megélni!" - a kesztenyéti megélhetési tolvaj szavai ezek abból az alkalomból, hogy rajtavesztett a lopáson, mert a piszok gádzsó (az az aljas!) védeni merte azt ami az övé. Az illető azóta előlépett megélhetési gyilkossá.

Ezért a mentalitásért ki/kik a felelős/ek?!

kuszkusz1 2013.01.10. 05:33:36

Kedves Dd-ém!

"..tíz- és százezreket érintő „kötelező oktatási program” indulna – éspedig szigorú számonkérés mellett. Erre (most) sem pénz, sem társadalmi, sem politikai akarat nincs – ráadásul valószínűleg a „jogvédők” is tiltakoznának..."

Erről van szó! Kényszerítő eszközöket kellene alkalmazni a normális viselkedéssel folyamatosan szembeszegülőkkel szemben! Ellenőrizni minden egyes forintot amelyet az egyáltalán nem gazdag többség a cigányoknak juttat - megkülönböztetve a normálisan viselkedőket a nem normálisan viselkedőktől. Számon kérni mindent - az iskolába a nem járást, a gyerek nem fürdetését (tetves gyereket nem lehet hazaküldeni, inkább vakaróddzék az egész osztály és a tanári kar, de nem lehet beletaposni a cigányok személyi jogaiba). Szigorúan büntetni - letöltendő börtönnel a tanárverést, az orvosverést, a mindenverést. Az elkapatott, politikai értelemben agyonajnározott cigányok hamar észhez térnének, ha az látnák és tapasztalnák, hogy nekik sem lehet ám mindent.

De ehelyett mi van? Horváth Aladár azt javaslá, hogy a cigányok kapják alanyi jogon az áramot és a vizet...! Hja, persze. De miért csak azt, édes Aladárom! Legyen mán kimondva, hogy a cigányok számára megvalósult az kommenizmus, a cigány elveheti amit akar és havi egy-két többségverés is megengedhető ha ez jólesik neki! Márpedig jólesik. Mondjuk, havi három a kvóta - ennyi többségit pofozhatnak fel, rugdoshatnak meg, köphetnek le a nem rasszista, félénk, szelíd cigányok akik amúgy rettegnek a többségtől és nagyon, de nagyon meg vannak tőlük félemülve.

kuszkusz1 2013.01.10. 06:01:58

Egyébként: Bayer inkriminált ópusza nem rasszista - goromba, indulatos, elveti a sulykot és meggondolatlan, pláne ha a végét nézzük, a probléma "akárhogy" történő megoldásának óhajtását.

Bayer dühös és publicistához nem méltó kifejezéseket használ, ki tudja miért. De aki ezeket a sorokat is beleírta a cikkébe az nem rasszista:

"És az a legiszonyatosabb ebben az egész agyrémben, hogy ezek pillanatok alatt teszik tönkre a cigányság normális felének esélyeit. Amikor Oláh Gergő megnyerte az X-Faktort, éppen azon gondolkodtam, hogy lám-lám, mennyire szép és csattanós választ adott az összes, magyarokat rasszistázó rohadéknak a nép, amikor ezt a tehetséges, szimpatikus, szerény és meghatóan mélyről jövő cigány fiút szavazta meg a verseny győztesének. S azt gondoltam még, hogy ez a mélyről jött és nagyon is szerethető cigány fiú egymaga többet tett a cigány–magyar konfliktus enyhítéséért, mint az összes „jogvédő” gazember együttvéve."

savanyújóska 2013.01.10. 08:39:47

Idősebb kollégám a témával összefüggésben a háború után a Felvidékről kitelepített magyarokat szokta emlegetni, akik legfeljebb egy bőröndnyi holmit hozhattak magukkal, vagy még annyit sem. Támogatást, segélyt, nem nagyon kaptak, vasúti vagonokban tengődtek sokáig. Húsz éven belül valamennyinek állása, egzisztenciája, saját háza vagy lakása volt. A cigányok erre ötszáz év alatt nem voltak képesek.
Más. Amikor az ötvenes-hatvanas évek környékén az amerikai négereknek először engedték meg, hogy fehér gyerekekkel egy iskolába és egy osztályba járhassanak, sok helyen rendőri védelmet kellett adni melléjük, hogy megvédjék őket fehér osztálytársaiktól, és azok szüleitől. De mindennek ellenére azért is végigjárták az iskolát, mert bizonyítani akartak, és megvolt bennük az akarat. Hol látsz te ilyen akaratot a cigányokban? Ők terrorizálják az osztálytársaikat, és szétpofozzák a tanárt, ha szólni mer nekik. Nincs akarat a változtatásra, mert a fennálló helyzet nagyon is jó nekik. Alanyi jogon tartanak igényt a lakásra, a segélyre, a törvény alóli mentességre, és többnyire meg is kapják.

Đđ 2013.01.10. 11:33:37

@kuszkusz1:

„A cigányok mentalitását ki alakítja olyanra amilyenre sikeredik sokuknál?... Ezért a mentalitásért ki/kik a felelős/ek?!” – Egy szóval: a történelmük. Hosszabban kifejtve: az ember genetikus öröksége, hogy t. i. a közösségekben felnövő/közösségbe belenövő gyerekek nagyon hamar és „kvázi kritikátlanul” fogadják magukba a felnőttek viselkedésmintáit. (Ez az emberiség hajnalán nagyon célszerű volt, ui., a gyerekek minden részletesebb magyarázat és kérdezősködés nélkül és nagyon hamar elsajátították az életben maradáshoz kellő ismereteket.

Emiatt van az, hogy az emberek kicsi korban „felszedett” viselkedésmintái később nagyon szilárdan kitartanak, ui. az agyban mélyen bevésődnek az ezeket tároló-működtető szinaptikus kapcsolatok és ezek módosítása nem könnyű feladat.

Sajnos sem a cigányokkal „klasszikus liberálisként” foglalkozók, sem pedig a „rasszisták” nemigen tudnak erről az evolúciós-genetikai-idegélettani tulajdonságunkról és ezért nem is számolnak ezzel, a cigánysággal kapcsolatos stratégiáikat pedig ennek híján alakítják ki.

A cigányság társadalomtörténete pedig „rögzítettet” ezeket az átadandó és automatikusan, kritika nélkül beépülő mintákat. Minden kultúrkörnek megvannak ezek a (benne élők számára észre sem vett, természetesnek érzett) mintái, amiket azonban a más kultúrában felnőttek objektíve látnak – a magyarságnak is. Az a szöveg, hogy „De mi nem lopunk és nem erőszakoskodunk, nem szegünk törvényt!”, belőlem mindig keserű iróniát vált ki, hiszen a magyarok is lopnak, erőszakosak (mivel az egyénileg taktikázó társadalmakban erősen jelen van a „pozícióagresszió”, ellentétben a tervező és demokrata társadalmakkal) és bizony törvényt is szegünk, amikor kijátsszuk a szabályokat a saját érdekünkben, ugyanakkor fel is mentjük magunkat a szabályszegés terhe alól, mondván „Én uygan nem tenném, de hát ilyen világban élek!”… A cigány is azt mondja: én uygan nem tenném, de hát ilyen világban élek!”

Légy önmagaddal és a magyarsággal is objektív – és akkor láthatod a cigányság és a magyar-cigány együttélés objektív valóságát is!:-)

Đđ 2013.01.10. 11:39:21

@savanyújóska:

A felvidéki magyarok is magyarok voltak, magyar szocializációs mintákkal, tehát nem okozott nekik semmilyen szemléleti problémát az, hogy „magyarként éljenek” és részt vegyenek a társadalom és a gazdaság működésében. Továbbá: senki sem kezelte őket „alsóbbrenűekként”.

A cigányság egyik pozícióval sem rendelkezik, így összevetni az ő beilleszkedésüket a felvidékiekével alaptalan!

Ami pedig a cigány viselkedésminták „változatlanságát” illeti, olvasd el, amit fentebb Kuszkusznak írtam az evolúcióról!:-)

legeslegujabbkor 2013.01.10. 11:39:39

@kuszkusz1:
Szerintem nagyon szép, és szemléletes ez a mondat, nem száraz tényközlés, hanem kifejezi azt az érzést is, ami több ember napi tapasztalata, hogy ugyanúgy, ahogy Orbán ejt foltot Magyarország hírnevén, úgy kent rájuk és ránk is valami büdöset Bayer is.

kuszkusz1 2013.01.10. 13:11:48

@legeslegujabbkor:

Ha Bayer esetleg szégyent hoz a Fideszre azzal foglalkozzon a Fidesz meg a KDNP vezérkara. Ha akar.

De Bajnai ne aggódjék Orbán és a Fidesz becsületéért - ha mindenáron aggódni akar akkor az ország becsületéért tegye ezt amelyre a kormánypárt vezető publicistája tényleg képes szégyent hozni. (Most nem tette a szóban forgó cikk indulatos, parlagi, de nem rasszista.)
Mint ahogyan Orbán és az ő Fidesze is minden további nélkül lapátolhatja ránk a pirulni valót - elég ha csak Safarovra utalok itten.

kuszkusz1 2013.01.10. 13:15:39

@Đđ: Kedves Dd, látom inkább a kútba ugranál mintsem a cigányok vállára visszatedd a felelősséget a saját életvitelükért, gondolkodásukért, mentalitásukért.

Ez a felelősség a rendszerváltáskor a széplelkű politikusok által le lett véve és azóta egyre rosszabbodik a helyzet.

Đđ 2013.01.10. 15:07:00

@kuszkusz1:

A rendszerváltáskor éppen nem a széplelkű, hanem a konzervatív, nemzeti és kirekesztő, a magyarság fogalmát szűken értelmezni szerető politikusok kerültek hatalomra, nem a liberálisok,. ezt ne feledd! És ezek a politikusok úgy engedték bedönteni az egész szocialista nagyipart és mezőgazdaságot, hogy még tapsikoltak is neki – de sem azért nem tettek semmit/nem voltak képesek tenni, hogy ehelyett legyen modern magyar ipar és (nagyipari!) mezőgazdaság (hiszen pl. az USA-ban is az van), sem pedig arra nem gondoltak, hogy mi lesz e munkahelyek megszűnésének következménye a magyar társadalomba épp csak beilleszkedni kezdett cigány tömegekre, akik egyik hétről a másikra maradtak munka nélkül.

Senki sem „vette le a vállukról a felelősséget”: ahogy írtam, egyszerűen nem is tudták sosem, hogy mit jelent a jövőről való felelős gondolkodás egy modern társadalomban és hogy mik ennek a tudati és egyéb eszközei. Ezt sem a Monarchiában, sem a Horthy-rendszerben, sem a kezdődő szocializmusban nem tanulhatták meg (hiszen mindig kirekesztettként kezelték őket) és a Kádár-rendszerben is csak nagyon lassan és félszívvel indult meg a munkakultúrába emelésük.

Az nem jelent kulturális, munkakultúra-beli és mentalitásbeli felemelkedési esélyt, ha kapnak (kaptak) segélyt, amely mindig kevesebb volt, mint amennyi a szociális létminimumhoz kellett. Az ui., hogy éppen nem döglesz éhen, még nem jelenti azt, hogy vannak is forrásaid a felemelkedéshez. Gondolj csak bele, hogy mennyibe került egy magyar családnak az „ingyenes oktatás” – és ne mondd, hogy „A cigányok egy csomó, a magyaroknak nem járó segélyt kaptak ahhoz is!”, mert az az össz-forrás, ami egy-egy család rendelkezésére állt, még az egyszerű kulturális újratermelődéshez, szinten maradáshoz sem volt elég, nemhogy egy felemelkedéshez. Egyébként: a cigányság segélyek és „külön” támogatások, programfinanszírozások, stb. képében a rendszerváltás óta eltelt 22 évben összesen mintegy 200 milliárd Ft-ot kapott. Ez azt jelenti, hogy (ha a teljes, mintegy 700.000 es cigányság felét vesszük segélyezettnek – noha több van), akkor havonta átlagosan 2.100-2.200 Ft jutott egy-egy cigányra. (Valójában persze sokkal kevesebb, hiszen voltak olyan költések is, ahol a pénz csak nagyon áttételesen hatott a cigányok életére.)

Mondd csak: miféle felemelkedést lehet havi kétezerből elképzelni?

A számok makacs dolgok – és azt mutatják, hogy a magyar társadalom a cigányokra épp csak annyit költött, hogy éljenek valahogy meg és ezzel csupán a saját lelkiismeretét nyugtatta meg, de sosem gondolta komolyan, hogy valódi áldozatokat is megér neki a cigányság integrálása. Ez a pénz csak arra elég, hogy szélsőjobbosok, de akár magukat „középre”, vagy épp balra helyezők is a valódi integráció és a valódi tények elfogadása helyett kijelenthessék, hogy „A rengeteg pénzükkel támogatott cigányok nem akarnak fejlődni!” A szubjektivitásban az a legveszélyesebb, hogy automatikusan működik, észre sem veszed, hogy épp az mondat, gondoltat veled dolgokat – de ezeknek a dolgoknak vajmi kevés köze van a valósághoz!

De engedd meg, hogy egy példával szemléltessem, mi a helyzet a cigányság felelősségével: kb. az, mint a honfoglaló magyarságnak, hogy a nyugat fosztogatása helyett miért nem tagozódtak be szépen, önként a szabad magyarok a feudális, jobbágyi rendbe. Te, ha akkori szabad magyar harcos lettél volna, egyfelől nem is tudtad volna, hogy mi a feudalizmus, másfelől azt se tudtad volna, hogy kezd el „nyugatiasan élni és dolgozni”, harmadrészt pedig benned is ott élt volna az, amit Szabó Magda Az a szép fényes nap c. drámájában így mond ki Géza fejedelem:
„A vár alatt nem sokat tudnak Nagy Károlyról, de van valami sejtelmük, hogy a frank újításokat utálni kell. Öröklött ellenszenv.”

Hát… Ennyit erről. De nehogy inkább a kútba ugorj, mintsem hogy beismerd: gyakorlatilag semmit sem tettünk igazából azért, hogy legyen 700.000 új, erős és sokra alkalmas állampolgárunk! Hiszen mindig a nagyobb és erősebb asszimilál, a kisebb és gyengébb passzív ebben.

kuszkusz1 2013.01.10. 17:46:08

Kedves Dd, nem feszegetem tovább ezt a dolgot, mert nagyon nem értünk egyet. Még a mondatok sem stimmelnek össze - egészen mást értünk alattuk.

Én.pl. a felelősség levétele alatt arra is gondolok, hogy egyetlenegy olyan cikk nem jelent és nem is jelenhetett meg a "ballibnek" titulált oldalon amelyben cigányt-cigányokat hibáztattak. Sem egy, sem több konkrét személyt - csináljanak ők bármit. Nálunk kizárólag a többséget lehet anyázni, felelőssé tenni, hibáztatni és főleg rasszistázni az integráció elmaradásáért, cigányt azt soha. Pedig senkit sem lehet az akarata, szándéka, elhatározása ellenében integrálni.

savanyújóska 2013.01.10. 19:07:33

Az előítéletek és diszkrimináció létezését nem vitatom, de ezeket csak egy módon lehet eloszlatni, úgy, hogy maga a cigányság bizonyítja azok valótlanságát. Egész pontosan meg tudom mondani, mikor szűnnek meg a negatív előítéletek. Akkor, amikor a cigányság részarányának megfelelő számban képviselteti majd magát a középosztályban. Akkor, amikor a tanárok, ügyvédek, közgazdászok, mérnökök tíz százaléka cigány lesz. Ezt viszont maguknak a cigányoknak kell akarni, és jelenleg rohadtul nem akarják. Bár tartok tőle, mindjárt jössz azzal, azért nincs cigány értelmiség, mert elnyomják őket, meg kinézik őket az iskolából.

kuszkusz1 2013.01.11. 06:54:49

@savanyújóska:

Pontosan.
Hozzátenném: amikor ilyen borzalmas esetek adódnak mint amilyenek mostanában akkor a leghangosabban, legnyomatékosabban az ún. jogvédőknek kellene elítélniük az efféle rasszista, brutális bűntetteket.
Horváth Aladárnak, Kolompár Orbánnak, Farkas Flóriánnak.
Mohácsi Viktóriának csak azért nem, mert a cigány mivolta miatt megbélyegzett egykori műsorvezető (a köztévében), miniszteri biztos (államtitkári rangban), európai parlamenti képviselő menedékjogot kért Kanadában, mert itthon őtet elnyomják, üldözik és kirekesztik.

A fent említett és nem említett cigány jogvédőnek kellene a legnyomatékosabban felhívni cigány honfitársaink figyelmét arra, hogy nem engedhetnek meg maguknak mindent, nem engedhetik meg maguknak a rasszizmust, a gádzsógyűlöletet és nem képzelhetik azt, hogy büntetlenül követhetik el a leggátlástalanabb, legaljasabb rémtetteket.
Cigányok által elkövetett, rasszista indulattól fűtött bűnözési hullámot legélesebben a cigány jogvédőknek kellene elítélniük.

Elítélik...?!

És aztán csodálkoznak, hogy a többség nem szimpatizál sem a "jogvédőkkel", sem a cigányokkal, általánosságban.
süti beállítások módosítása