Cselezés.jpg

„A Führer garanciái nem garantálnak semmit!”

A svájci brit nagykövet szavai Az angliai csata (Battle of Britain) c. filmből - 1969

 

 

„Demokratikus deficit”…, „alkotmányos válság”…, „a felhatalmazásával visszaélő kormány”…, „unortodox megoldások”…, „jogbizonytalanság”…, „visszamenőleges hatályú törvénykezés”…, „ad hoc alaptörvény-módosítgatás”…, „a kormánypártok felé erősen lejtő új választási rendszer”…, „gerrymandering”…, „state capture”… - és „TEK”. Ezek az utóbbi időszak állandóan a levegőben kavargó kifejezései és félelmei a magyar közéletben.

…Ha mindez igaz – és sajnos az – akkor hogyan lesznek ebből 2014-ben korrekt, a népakaratot és a népérdeket tükröző választások és esetlegesen hatalomváltás? Rábízhatjuk-e magunkat és az ország sorsát a maradék, a kormányerők által még meghagyott demokratikus jogokra? Elég-e abban bizakodnunk, hogy majd visszatartja az Orbán-rezsimet valami durva lépéstől az, hogy Magyarország az EU tagja? Nem vagyunk-e vakok és/vagy naivak – esetleg gyávák – amikor úgy akarjuk látni a dolgokat, a helyzetünket, hogy ez is csak egy sima választás lesz, mint az eddigi hat volt és akármi is lesz a végeredménye, azt mindenki tiszteletben fogja tartani?

Egyáltalán: mennyire lehet „szabad” és „demokratikus” az a választás, amely a poszt elején álló tizenegy kifejezéssel leírható közegben fog megtörténni?

Nem kéne valami másra is felkészülnünk?

Mert mi garantálja azt, hogy a Fidesz nem teremt olyan starthelyzetet, amelyben eleve behozhatatlan hátránnyal indul majd a demokratikus ellenzék? Mi garantálja azt, hogy – miután ebben a nem tiszta versenyben ismét a Fideszé lesz a legtöbb szavazat (naná..!), akkor nem gondolja-e úgy Orbán, vagy bárki, aki a párt és érdekcsoport „megmondóembere” lesz, hogy elég volt a demokratikus játszadozásból – hiszen „A nép kinyilvánította akaratát: csak a Fideszt akarja!”? És mi garantálja azt, hogy az EU ebben a feltételezett helyzetben meg fog minket óvni a kodifikált autokráciától? Mi garantálja azt, hogy ha az EU nagyon hepciáskodna, akkor a Fidesznek nem éri meg inkább kivinni az országot az EU-ból, mintsem a (telj-)hatalmát kockáztatni? …Feltettétek már magatoknak és egymásnak ezeket a kérdéseket? Tudtatok erre megalapozott és megnyugtató válaszokat adni?

Ugyan már, magyarok, demokraták! Ne tegyünk úgy, mint az atlantisziak az Erik a vikingben: „Nem süllyedünk, nem süllyedünk…!

Bizony mondom: nem elegendőek azok az erőfeszítések, amelyeket a demokratikus ellenzéki erők tesznek, fel kell készülni egy másik forgatókönyvre is – mert Orbánék valószínűleg készülnek! Többször leírtuk már itt, hogy a Fidesz és érdekköre jól tudja: ha buknak, akkor örökre fognak bukni. Éppen ezért a maradék gátlásaikat is le fogják vetni – na, nem mindenki, mert például Pokorniról nehezen képzelném el azt, hogy gátlástalan antidemokratává torzulna… De lesz egy „kemény mag”, akiknek semmi sem lesz drága – legalábbis nagyon sokat képesek „faragni” a demokrata elvekből… Minél inkább torzult valakinek a személyisége, ezért minél inkább ragaszkodik a hatalom mákonyához és minél inkább sokat veszíthet anyagiakban egy esetleges bukáson – a büntetőjogi következményekről már nem is beszélve – annál tovább el fog menni.

…És mit tud majd ezzel szembeállítani az ellenzék? Szónoklatokat? Bogokat? Interjúkat a német liberális sajtóban? Ó, ezek mind-mind igen sokat érnek – ezektől az Ellenség rettegve menekül!

És mi lesz, ha a további „nemmegszorítások” és „nezaemberekfizességmegek” odáig viszik el a tömegeket, hogy „lesz, ami lesz”-alapon kitódulnak az utcákra – vagy: be a Parlamentbe? Mert ez is egy ki nem zárható – tehát: az ellenzéki stratégiaépítésnél figyelembe veendő! – lehetőség! Ki vezeti majd a népet – és ha nem vezetik szakszerűen, akkor vajon mire juthat? Lesz majd egy „2006 hard”-unk – vagy egy „’56 light”?

Ha nem lesz szervezett a Fidesz-kormány ellen fellépő tömeg, akkor csak áldozatok lesznek, de győzelem nem! És ugyan ki más felelőssége lenne az erre az eshetőségre való felkészülés-felkészítés is, mint a magát demokratának valló ellenzéké?

Meg kell vitatnunk mindazt, amit fentebb a Fidesz-hatalom esetleges sarokba szorulása esetén produkált „kiharapása” jelenthet. Meg kell vitatnunk azt, hogy van-e reális esélyünk 2014-ben szabályos választáson érvényre juttatni a magyar nép érdekeit, vagy ez csupán egy önnyugtató illúzió? És legfőképpen: meg kellene végre fogadnunk a címbeli „Határozottan, gyorsan és minden oldalról egyszerre!1 stratégai bölcsességét – mert az okos és majdan győztes stratégia az, amely nem tétovázik és az ellenséget minden oldalról uralni tudja.

…De nekünk most csak egy tétovázó-egymással taktikázgató ellenzékecsként van! Szerintem ez nem lesz elég: több és más is kellene!

 

 

 

1Das sind meine drei Artikel: nachdrücklich, schnell und von allen Seiten zugleich!" („Ez az én három alapelvem: Határozottan, gyorsan és minden oldalról egyszerre!”)- A címadó idézet II. (Nagy) Frigyes porosz királytól származik, és egy Valory márkival folytatott beszélgetés során hangzott el. Egyes magyar nyelvű források a mondásban szereplő „nachdrüklich” szót „határozottan” helyett „nyomatékosan”-nak fordítják.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr874969752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2012.12.18. 19:19:45

Simán el tudom képzelni, hogy egyszer csak elindul a tömeg. Elég egy szikra, egy választási csalásról felröppenő kósza hír.

aeidennis 2012.12.18. 22:30:53

Az ellenzék mitől "demokratikus"?
süti beállítások módosítása