2012.11.02. 19:45 Szerző: Đđ

„Ahogy mi játszunk”*

Székház és tüntető.jpg

„Arculcsapásban a pusztai 30-35 éves koráig részesül. Aztán rendszerint csak hátulról kap a tarkóra vagy a nyakba, de leginkább csak egyet. Ha a helyzet úgy hozná, hogy mégis elölről kell leadni neki, a jártas szakértők szerint az gyors és lefegyverező legyen, határozott és befejező, mint a mondat után a pont, hogy mire az illető magához tér, már túl is essék rajta, fellebbezhetetlennek érezze.”

Illyés Gyula: Puszták népe, 8. fejezet - 1936

 

Elmesélem, hogyan készülnek közpénzből köztéri szobrok egy jogállamban. Megszületik az ötlet, akár civilek, akár várostervezők, akár a(z ön-)kormányzat részéről. Ezt megvitatják – és ha az ötlet bírja a Köz támogatását, akkor a közterület gazdája kiírja a pályázatot. (Kivételes esetekben – ha pl. egy művész maga a kezdeményező, ez elmaradhat, de ez kivétel.) Aztán, ha beérkeznek a pályaművek, azokat közszemlére szokás tenni – ezzel párhuzamosan pedig egy „profi zsűri” is értékeli azokat. Helye és alkalma válogatja, hogy melyiküké a döntő szó, de általánosságban nyilvános és konszenzusos döntés születik. A döntést követően (szintén pályázaton) kiválasztják a kivitelezésben közreműködőket, majd következik az érintettek nyilvános tájékoztatása: pontosan mikor, hol, meddig tart a kivitelezés. Amikor a szobor elkészült, jöhet az avatás/átadás.

Mi a csudának írom mindezt le? Hát azért, mert a magyar jogállamban nem így működik a dolog. A nálunk használatos algoritmus az alábbi:

- Vazze, ezek má’ egy éve itt lebzselnek a magyar közmédia gyártóbázisa körül. Ahelyett, hogy takarodnának a francba’, adják itt egyre-másra az interjúkat annak a rohadt, IMF-pénzelte/ballib irányította, ’68-as generáció vezette nemzetközi médiának, arról, hogy mi itten tapodjuk a sajtószabadságot… Kéne valamit csinálni velük!

- Hát állítsunk fel ide, pont a bejárat elé egy szobrot, amitől aztán nem tudnak itt tüntetni!

- Hurrá! Csináljuk – legalább elkölthetünk megint egy kis közpénzt. Ha nem is annyit, amennyit a Közgép szokott kapni, de kis hal-jó hal: válság van!

- Akkor talán… Kiírunk egy nyilvános pályázatot?

- Mé’? Beszélsz itt fiam hülyeségeket! Még csak az kéne! Mi köze a sok prolinak, meg ballibnek ahhoz, hogy MI mire költjük az adófizetőktől Matolcsy Gyuri által kivasalt pénzt?

…És a „projekt” elindul: kerül – valahonnan, valahogy, valakin keresztül – szobrász, no meg ötlet is, hogy mi is legyen megszoborva. Lesz kivitelező is – és pénz is, válság ide-válság oda…

Amikor mindezzel megvannak, már csak egyvalami van hátra: az, amiért az egészet csinálták: a tüntetők eltávolítása. Mi sem természetesebb, mint hogy ez sem úgy történik, mint más jogállamokban. Dehogy megy értesítés, hogy „Itt ekkor és ekkor, az Önök által is megismert tervek alapján, nyilvános pályázat eredményeként egy műalkotás kerül felállításra, ezért megkérjük Önöket, akik itt, a közterületen demonstrálnak, hogy legyenek szívesek kicsivel arrébb vonulni.” Nem megy oda hozzájuk sem a közterület kezelője, sem az Intézmény vezetője… Nem: a verőemberek mennek oda, 10-20-szoros túlerővel és 50-60-szoros túlsúllyal. Megfogják a „magukat tüntetőknek nevezők**” kezét-lábát és holmiját, majd átvonszolják és átdobálják őket-azokat a „majdnem fél kilométeres útszakasz**” egy távolabbi pontjára...

...Igen, mi így játszunk – csak hogy tudjátok, ti pondrók, hogy hol a helyetek! Még hogy „állampolgárok” – lószart, mama!

„Ahogy fent, úgy lent is”: ahogy Unortodoxia Urai a jogállammal eljártak, úgy járnak el az „alvezérek” is a jogállam roncsaiba kapaszkodó állampolgárokkal is…

…Mi ebből a tanúság?

Az, hogy nem érdemes tiltakozni, tüntetni, mert az nem „hatja meg” az Orbán-rendszer „döntéshozóit”. Ezek az alakok annyira ellentétben állnak mindazzal, ami a jogállam és a demokrácia alapját, szellemiségét alkotja, hogy a köztársaság egyszerű tisztviselőiként maguk akarják eldönteni, hogy ki a „tüntető” (nyilván ez a titulus a „békemenőknek” van fenntartva!) és ki az, aki csak „magukat tartják annak”, de valójában ebben az országban ők  (a "magukat tüntetőknek nevezők") „törvényen kívüliek” – akár fel is lehetne kötni őket, itt a „vadkeleten”… Szólni is kéne Rogánnak, vagy Lázárnak, hogy adjanak má’ be egy egyéni képviselőit!

(…Ja, és hogy mit kell tenniük a demokratáknak? Ezt: Papírhajók és szógolyók - http://progressziv.blog.hu/2012/07/27/papirhajok_es_szogolyok)

 

 

 

*Ahogy mi játszunk” („Takú mi zahraj”): egy híres csehországi népzenei fesztivál elnevezése

**Idézetek az MTVA ma reggeli sajtóközleményéből - http://mtva.hu/hu/sajtoszoba-main/sajtokozlemenyek/vallalati-sajtokozlemenyek/2420-szobrozas-helyett-igazi-szobor

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr674885997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása