2012.10.18. 23:48 Szerző: Moin Moin

Brancs, ízlés, kompetencia

Turulkaki.jpg

„Egy brancs maguk, hiába is tagadja.”

Bacsó Péter: A tanú – 1969

 

 

Több mint egy napja gondolkodom ezen a poszton: vajon meg kell-e írnom? Vajon van-e jelentősége a mai és közeljövőbeli Magyarországon annak, amit el akarok mondani? …De úgy gondolom, hogy éppen Magyarország jövője érdekében mégis meg kell írnom azt, amit egy tegnap reggel látott fotó nyomán gondoltam át! Mert a fotón látható egyik személyről gondolják-remélik manapság talán a legtöbben Magyarországon, hogy ő lesz a következő miniszterelnökünk – és lám, ma erre rá is erősített a hír, hogy ma megalakult az általa fémjelzett Haza és Haladás Egyesület…

A fotó a magyar közélet néhány prominensét ábrázolja, a keddi magyar-török VB-selejtezőn, a nézőtéren a V.I.P.-páholyban. Ahogy a fotókat le szokás írni, úgy írom most én is le.

Felső sor, balról jobbra: Schmitt Pál - Orbán Viktor - Csányi Sándor - Kövér László

Alsó sor: …Bajnai Gordon…

Tudom, tudom: egy normális országban – „valahol Európában” – semmi különös nem lenne abban, ha a különböző politikai erők prominensei egy társaságban vannak, ám a mai Magyarország nem normális ország. Hiszen a képen látható politikusok jó része – a „felső sor” – letért a demokratikus politizálás útjáról és épp az „alsó sor” veti ezt a szemükre oly gyakran…

…Mit keresett akkor Bajnai ott? Pontosabban: miért éppen oda szólt a jegye, mondhatni „Orbánék lábai elé”?

Ha igaz az, miszerint a „demokratikus ellenzékkel” szimpatizáló választók leginkább benne, Bajnaiban látják (leendő, reménybeli) vezetőjüket, és ő, Bajnai tulajdonképpen el is szánta magát arra, hogy ezt a szerepet betöltse, akkor vajon miért nem ült máshová? Ha igaz, hogy ízlése ellen valók ezek a „felső sori” alakok, ha igaz az, hogy ezeket a személyeket tartja a haza legnagyobb ellenségeinek, ha igaz az, hogy semmiben sem kíván az ő politikai módszereikkel, az ő világukkal közösséget vállalni, akkor vajon miért nem gondolt arra, hogy nem ül be a V.I.P.-páholyba „ezek” közé?

Akit megvetek és akit kártékonynak ítélek a hazám és népem szempontjából, annak nem kuporodom a lábai elé, hogy „félreérthető helyzetben” fotózhassanak le vele. A politika tele van szimbolikus cselekedetekkel – ez is egy ilyen lett volna! Bajnainak gondolnia kellett volna tette szimbolikus tartalmára is: az, hogy Orbán és társai közvetlen közelében ücsörgött, sokakban – híveiben is – azt a gondolatot ébreszthette, hogy „egy brancs maguk, hiába is tagadja.” És itt most nem (csak) az a kérdés, hogy objektíve „összeérnek-e” Bajnai és Orbán „érdekkörei”, vagy csupán „városi legenda” ez. Az igazi kérdés az, hogy Bajnai miért nem érezte azt, hogy egyszerűen ízléstelen dolog oda beülnie, „azok” V.I.P.-páholyába - mert az a hely nem az a hely, ahová jó ízléssel be lehetne ma ülni!

Elgondolkodtató az, hogy mindezt nem érzete Bajnai, hogy nem volt „diszkomfort-érzése” ott… Beülhetett volna az „egyszerű nép” közé…

Nem ezt tette!

…És az is igen elgondolkodtató, ahogy ez az egész szervezés-vircsaft megy a Haza és Haladás háza táján, amit talán két szóval lehet leírni a legjobban: titkolózás és tökölés - mint valami magabizonytalan összeesküvők. Nyilvánvaló, hogy elhatározta már ez a kör: ők lesznek az ország következő kormánya, ám ezt kizárólag a maguk elképzelései szerint akarják csinálni – hogy aztán majd a megszerzett hatalmat is csak ők működtethessék.

Lehet a tökölés és titkolózás oka az, hogy maguk sem tudják igazán, mit és hogyan kellene-lehetne itt csinálni és nem szeretnék, ha „tudatlanságuk” nyilvánosságra kerülne – mert akkor nagy valószínűséggel a bennük való hit és a nimbuszuk is odalenne egykettőre! Az ugyanis nem kielégítő magyarázat erre a lassú, kamarillaszerűen formálódó politikára, hogy „alapos programot akarnak megalkotni” – hiszen egy ilyen alapos program megalkotásához folyamatos és nyilvános konzultációt (is) kellene folyatni legalábbis a szakmai körökkel és ennek nyoma sincs náluk… Nem, ennek éppen az ellenkezőjét látjuk – és csak azt látjuk: néhány olyan alakot, akik már évtizede együttműködtek az MSZP környékén. És: akiknek, bizony, szerepük volt abban, ami a Gyurcsány-érá(k)ban itt történt, ahová – és: amiért – ez az ország oda jutott, ahol tart(ott 2010-ben).

Az igazság az, hogy ezek az alakok most is csak „apparátusban”, „gazdaságpolitikában” és „kommunikációban” képesek gondolkodni: azokban a „technikai eszközökben”, amelyek már korábban sem voltak/lehettek képesek megoldani a magyar társadalom bajait. Nem – mert a bajok alapja nem abban van, hogy az apparátus nem elég hatékony, nem abban, hogy a makrogazdaság rosszul szervezett, szabályozott és irányított és nem is abban, hogy az embereknek a kormány nem a megfelelő módon kommunikálja a lépéseit. A baj a magyar társadalom szerkezetében, mentalitásában és működésében van – erről viszont az a kör, Bajnaiék köre még sohasem beszélt. Talán nem is sejtik, hogy itt fészkel az igazi probléma. „Gazdaság, gazdaság, gazdaság” – ezt halljuk, meg némi, egymással össze nem függő „szakpolitikákat”. És ráadásul még a gazdaság alatt is többnyire a makrogazdaságot értik – holott nem a makrogazdaság termeli a GDP-t. Azt a vállalkozások kellene, hogy termeljék - és bizony, nem igaz az, hogy a vállalkozások problémáit az „idióta állami szabályozás” okozza, mert a legnagyobb problémák magukon a vállalkozásokon (és a vállalkozókon) belül vannak: a szervezetlenség, az innovativitás-készség hiánya és az igazi tőkés-vezetői mentalitás hiánya. Ezeken pedig (pl.) az adónemek átsúlyozása aligha segíthet – legalábbis önmagában biztosan nem!

…Komolyan: féltem ezt az országot! Féltem, mert nem érzem azt, hogy a 2014-es „kanyaron” túl ott várakozna az a felkészült és szellemiségében is „EU-konform” csapat és vezető, akik értő és példamutató „gazdáink” lehetnének. Nem…, mondjuk csak ki nyíltan: bumfordi szakbarbárok toporognak csak a „kifutóban”, akiket mi, szegény „félázsiai” magyarok, kínunkban héroszoknak és topmanagereknek akarunk látni! Félek, hogy valami hasonló csodaváró remény uralkodik most Bajnaiék iránt is, mint 2010 előtt Orbánék iránt – még ha sok elem persze más is. Nem nézünk most sem a homlokzat mögé és nem kérdezünk bele a dolgokba. Nem élünk állampolgári jogainkkal és ezzel elmulasztjuk állampolgári kötelességeinket is.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr884857313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2012.10.19. 03:59:39

„Mindinkább meggygyőzödöm, hogy az ország helyzete reménytelen, ez az ország nem képes magát megvédeni, mert nincsenek az állam kormányzatában becsületes emberek! (A pápai követ írja Rómának, 1526-ban!)
„…el nem tagadhatjuk, és nem szépíthetjük azt a példátlan önzést, amelynek durva konfliktusaiból áll e korszak úgynevezett politikai története. Keserű arra gondolni, hogy ez ország politikai vezetői méltatlan, alacsony lelkű, legjobb esetben tehetségtelen emberek voltak”
Szekfű Gyula Tomori című tanulmányából. Nincs új a nap alatt!

bolondok közt viktor a király 2012.10.19. 12:57:26

Jól tette szerintem, hogy nem ült máshová Bajnai. Én azt tanultam, hogy az embernek a bajoktól, gondoktól és az ellenségtől nem elmenekülni kell, hanem szembe nézni velük. Ja, hogy most melyik széken ül, az másodlagos. Az élet nagy igazsága, hogy amint ás az ember, akkor mindig útját állja egy-két gyökér. de oda kell baszni ásóval, és haladni kell tovább.
Bízunk Bajnaiban, hogy nem tojik be a brancs-tól.

indazs 2012.10.19. 13:33:11

Ausztráliában járva hallottam (az okosok majd megerősítik, vagy cáfolják): rendkívül sportszerető nép lévén az ausztrál politikusoknak jelen kell lenniük a sportrendezvényeken. Amelyik azonban VIP páholyba ülne, nem választanák meg a tömegek, mert különbnek tartja magát náluk. Így a "pórnép" közé vegyülve szurkolnak, eltűrve a beszólásokat, sőt aki szellemesen riposztozik a beszólásokra, az a politikus jelentősen növeli a népszerűségét. Más...: Ausztrál miniszter nyilatkozott egyenes adásban kocsija hátsó üléséről, úgy, hogy hogy nem nem volt bekötve. Már adás közben jelezték a betelefonálók, így a riporter is megjegyezte. A politikus a riport után feljelentette magát a rendőrségen és kifizette a bírságot. Mint, ha itthon lennénk, nem? És ők a fegyencek leszármazottai!

Moin Moin 2012.10.19. 15:02:02

@indazs:

A fegyenc már "rendbe lett téve" - de a magyarok rablók ivadékai (ld. még "kalandozások" címszó alatt!), esetükben tehát még hátravan a rendbetétel!:-)))

legeslegujabbkor 2012.10.19. 15:09:49

Először is, ha szeretnénk olyan politikusokat, akik a nézetkülönbségeik megvitatása után elmennek együtt sörözni, akkor ne fintorogjunk egy közös meccsnézésen. (még akkor sem, ha tudjuk, hogy a képen az egyik politikus e szempontból reménytelen)
A másik, hogy egy bizonyos szint felett olyanokkal is kezet kell fogni, akikhez magánemberként 10 méternél közelebb nem kerülnél. (ezt a vip páholyt azért most meg kellene magyarázni)
süti beállítások módosítása