2012.09.17. 22:24 Szerző: piefke

A tehetség hiánya

pisilők.jpg

„…A zseniális ember mindenre képes, mindent tud, mindenhez ért. Sohasem szakember. Ő egyszerűen – van, és tudja mindazt, amit az adott körülmények éppen megkövetelnek tőle. Nem „lőtte be magát” semmi határozott dologra; polihisztora az életnek. Amihez csak fog, áthatja erejével, mely mindig ugyanaz az egy és oszthatatlan erő, és nincs szüksége másra, mint bármilyen alkalmazási területre, s máris győzedelmesen bontakozik ki…”

Egon Friedell: Az újkori kultúra története – 1925

 

Több mint két éve van ellenzékben az ellenzék és kevesebb mint két év múlva – ha bejönnek óhajaik – nekik kellene majd (valamilyen felállásban) kormányozni. Ehhez képest vajmi keveset tudunk arról, amit tenni akarnak a hatalom birtokában – már azon kívül, hogy „szociális biztonság”, meg „demokrácia”...

Magyarország legnagyobb problémája az, hogy a gazdaság nem képes finanszírozni a társadalmat – legalábbis nem azon a színvonalon, ahogy azt a társadalom elvárja. Az ellenzék pedig egy szót sem ejt arról, hogy miképpen akar ezen a helyzeten változtatni. Ha megnézzük a megnyilatkozásaikat, abból az a kép áll össze, hogy ha kormányra kerülnének, ugyanúgy fennmaradna a szakadék a lehetőségek (gazdasági erőforrásokkal való ellátottság) és a vágyak („szerzett jogok”, szociális ellátások, stb.) között. Nincs „recept” arra, hogy mi mindent kell tenni a kormányzati hatalom birtokában annak érdekében, hogy jelentősen növekedjen a magyar gazdaság teljesítménye. Nota bene arról sem beszélnek, hogy a bajok nem elsősorban makrogazdasági jellegűek, hanem igazából mikronszinten „vannak megalapozva”, éspedig azzal, ahogy egy „átlagos” magyar vállalkozó vállalkozik.

Nem az a bajok alapja, hogy „nagy az adóteher” – mert a nagy adóteher már csak egy következménye annak, hogy egyfelől ott vannak a szociális ellátási igények/szükségletek és a túlterjeszkedő állam (és: önkormányzatiság!), másfelől pedig van egy nem elegendő erőforrást megtermelő versenyszféránk. Mármost, ha fenn akarjuk tartani a „szociális biztonságot” és nem teszünk semmit a versenyszféra fejlődéséért, akkor marad az „újraelosztás”, a túladóztatás.

Valamelyik ujjunkat meg kell harapnunk: vagy fenntartjuk a mai elvárásainkat ellátások és szociális biztonság terén, és ekkor „feléljük a javainkat”, vagy pedig megérttetjük az emberekkel, hogy nincs több osztható pénz – és azért, hogy egyszer majd ismét legyen, teljesen új fejjel kell nekiállnunk megszervezni és működtetni a versenyszféránkat.

...Tudom-tudom: „politikai öngyilkosság” azzal az emberek elé állni, hogy nem tartható fenn az eddigi rendszer – de az meg gyilkosság, ha nem tesszük meg ezt. Mert meddig tartható fenn az ígéretekre és a „Nem lesznek megszorítások!”-szerű hazugságokra alapozott politikák? Hát, körülbelül addig, ameddig ez a Fidesznek is sikerült – talán a ciklus feléig. Utána kiderül minden értelmes és nem „elvakultan hívő” embernek az igazság. Az az igazság, amit – legalábbis szerintem – el lehetne és el is kellene mondani már a választásra való felkészülés kezdeteként.

Sokan mondják, hogy a politikusok hazudnak nekünk... Ez igaz is, de gondoljunk már bele: nem épp azzal kényszerítjük mi magunk őket hazugságokra, hogy nem akarjuk hallani az igazságot?

Én azt mondom: annak oka, hogy a politikusok – így az ellenzékiek sem – nem mondják el az igazságot a közeli jövőnk választási kényszereiről nem más, mint a magabiztosságuk hiánya. Sem a személyiségük, sem a felkészültségük, sem pedig a képességeik nem elegendőek ahhoz, hogy úgy legyenek képesek „rossz híreket” kommunikálni, hogy azokkal együtt rögtön a lehetséges és működőképes megoldásokkal is előálljanak. Mert az emberek nem a rosszhírtől félnek, hanem a megoldhatatlan helyzetektől. Ha tudok valamiről, ami rossz, de tudatják velem azonnal a megoldást is, akkor az egy (lelkileg is, választás-lélektanilag is) kezelhető helyzet. Akkor a választópolgár azt mondja: „Igen erre az emberre, erre a vezetőre van szükségem! Azért rá van szükségem, mert hihetek neki és bízhatom benne. Azért hihetek és bízhatom, mert van bátorsága rossz hírt közölni, hiszen tudta, hogy a megoldást is közölni tudja velem – mert tudja a megoldást!

Orbán – aki pedig „kitűnő politikusi képességekkel rendelkezőként” van nyilvántartva – csak eltagadni merte a valóságot, mert ő nem tudott megoldást. Az őáltala a választókban kiváltott bizalomérzet semmiben sem különbözött attól a szélhámostól, aki a „nagy nyereség” ígéretével bolondítja meg a „pénzügyi téren kevéssé tudatos” jónépet. Ezért is illant el gyorsan a belé vetett bizalom: mert nem állt a tudás és a cselekvés, a reális program magabiztossága és biztonságérzetet adó ereje mögötte.

...Sajnos a „létező ellenzék” mögött sem állnak ott ezek – de vajon miért nem?

Tetszik tudni, a fennálló tehetség nincs már meg, fiatalkoromban a kalapomra pisáltam, most már inkább a cipőmre.1 – sokszor jut eszembe ez a mondás, egy öreg vasutas mondása a magyar politikusokról. Igen: a magyar politikából és politikusokból hiányzik a „fennálló tehetség”.

Sokan és gyakran emlegeti a szakértelem hiányát, ha szóba kerül a magyar politika teljesítménye, ám arról ritkán esik szó, hogy a szakértelem csupán valami másnak és alapvetőbbnek a „szolgálólánya”: a tehetséggel megválasztott céloké. „Csak szakértelemből” ugyanis nem lehet összerakni egy ország vezetését, mert a szakértők egy-egy részterület – részigazság – magukban hordozói, viszont a társadalom és annak vezetése teljes körű rálátást, az egész felfogását igényli, továbbá azt is, hogy a vezető „az egész birtokában” jól válasszon célokat.

Van egy anekdota Horn Gyuláról, amely arról szól, hogy egyszer „Gyula bácsi” (más véleménynek szerint: a „vén, rohadék pufajkás komcsi”) egy fiatal szakértővel tárgyalt, aki azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy „alaposan kutassák meg” a szóban forgó területet és az összehordott adathalmazból próbáljanak majd aztán „politikát csinálni” – mire Horn így felelt: „Nekem nem kell megkutatnom, mert én TUDOM... Ha nem tudnám, nem lennék alkalmas miniszterelnöknek!” (...Talán ezért írhatta Orbán Viktor is Horn 80. születésnapjára üzenetében azt, hogy „mindig több az, ami bennünket összeköt, mint ami szétválaszt” – mert mindkettejükben ott van ez a fajta magabiztosság. Más kérdés, hogy kiben mennyire megalapozottan...)

Bizonyára sokakban kelt most visszatetszést, amit Horn mondott – most, amikor egy ilyen „fejből navigáló”, nem a valóságra alapozó kormányunk és miniszterelnökünk van éppen. Ám ha elgondolkodunk az anekdotán, rájövünk, hogy bizony, Horn akkor valami nagyon fontosat mondott ki. A miniszterelnöknek kell, hogy legyenek intuitív képességei is és kell, hogy kimagasló intellektusa révén az általa jól ismert tényekből és az intuícióiból abszolút adekvát társadalomképet tudjon összerakni – és ebből kiindulva reális és objektíve hasznos célokat jelölhessen ki. (Most abba nem menjünk bele, hogy éppen maga Horn mennyiben felelt meg/nem felelt meg az önmaga által felállított ideálnak!)

Fontos leszögezni, hogy óriási a különbség a „zseni” és a „fantaszta” között: bár mindkettőnek lehet éles elméje, intuíciói és gazdag fantáziája, ám a fantaszta nem veti össze a benne megszülető elképzeléseket a valósággal, hanem azonnal, kontroll nélkül meg akarja azokat valósítani. (Ha pedig ellenállásba – vagy épp a valóságba – ütközik, akkor „őrjöng”...)

Mindezt most azért írjuk le, mert a 2014 utáni időszakra egy igen kimagasló képességekkel rendelkező, ugyanakkor végtelenül realista miniszterelnököt kell találnunk! Ennek oka kettős.

Egyfelől mára Magyarország olyan válságba jutott, amelyből a kiutat csak nagyon invenciózus, ugyanakkor reálisan megvalósítható megoldásokkal lehet megtalálni. Mindezt pedig úgy, hogy aki a megoldási javaslatokkal előáll, az – önmaga személyes „karizmájával” – el is tudja azokat fogadtatni az állampolgárok kellően nagy hányadával. (Mindenkivel ui. úgysem fog menni!)

Másfelől irreális az az elképzelés, hogy majd „a hozzáértő, dolgozó nép okos gyülekezetében2 fognak megszületni ezek az invenciózus, ugyanakkor szakmai szempontokból is abszolút megalapozott, jól működő megoldások. Azért irreális ez az elképzelés, mert ebben sem gyakorlata nincs a magyarságnak, sem pedig a kellő objektivitása és reális önképe nincs meg ehhez. Tudom: ezek súlyos szavak – biztosan meg is kapom majd értük a kritikákat – ám (minden tiszteletem mellett) ez a helyzet. Ugyanis, ha másképpen lenne, ha a „civilek” között meglenne a gyakorlat és az objektivitás, akkor már régen készen lenne az a program, amelyet pedig hiányolunk!

„Akarni” nem elég a jó kormányzást, mint ahogy a „tiszta szándék” sem elég ahhoz. Mindazok, akik ezzel hitegetik magukat és publikumukat, egyszerű svihákok – még ha sokan közülük nem is akarnak azok lenni. Az a helyzet, hogy nincs is tudomásuk arról, mi minden hiányzik náluk-belőlük ahhoz, hogy megadhassák a népnek azt, amiről beszélnek: az igazságos, kiszámítható, szociálisan biztonságos életet és a jó kormányzást.

Nincs annál frusztrálóbb egy politikus számára, mint ha akar valamit, de azt képességek és tudás híján képtelen teljesíteni. Nézzétek meg Orbánt, hogy tönkrement ebben! Láthatjátok: nem érdemes, nem szabad elindulni az ő útján, a nagyot akaró, de azt erőkkel nem bíró vezető útján.

Ahhoz, hogy segítsünk az országon, az első lépés az objektivitás. És mindenki, minden politikus és politikai erő, aki „szubjektív szempontok” alapján és reális program híján akar hatalmat, nem más közveszélyes szélhámos. A magyar politika „nyomorát” a tehetség hiánya okozza – ha sikeres politikát akarunk, akkor tehetséges politikusokat kell az ország élére állítanunk. Nem tudok elképzelni nagyobb veszélyt az országra annál, hogy közepes tehetségű politikust fogadjunk el az ellenzék élére és nem tudok elképzelni annál nagyobb gazemberséget, mint ha valaki közepes tehetsége ellenére oda akar állni az élre. Ha igényesek vagyunk életnívónk és szociális biztonságunk tekintetében, akkor legyünk igényesek akkor is, amikor vezetőket tüntetünk ki a bizalmunkkal!

 

 

 

1 Az idézet forrása Moldova György Akit a mozdony füstje megcsapott c. riportkönyve – 1976

2 József Attila: Hazám – 1937. május

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr444784595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2012.09.18. 03:54:52

Mi is van ma? Az adóteher egy őrület, mindenki leragad a 16%-nál és a járulékok?
Elképesztő, mi mindent kell rendbe tenni.
Gondolkodj el azon, hogy 16 % lineáris adó, de van járulékfizetési felső határ (ettől nem lineáris), az őstermelők kedvezményes adózása, igazolás nélküli költségelszámolás, mindenféle juttatások ...
Itt van néhány konkrét eset, mint szemelvény az dómentességre:
- a munkáltató által munkavállalójának a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 200/B. § (1) bekezdésében meghatározott végtörlesztéshez adott vissza nem térítendő támogatás 7 millió 500 ezer forintot meg nem haladó része
- oktatási intézményekben folytatott tanulmányokra, kutatásra, külföldi tanulmányútra ösztöndíj címén, vagy a szociálisan rászoruló részére szociális segély, valamint szociális ösztöndíj címén, illetve - alkalmanként 500 forintot meg nem haladó összegben - a diák- és szabadidősport résztvevőjének
- egyházi személynek egyházi szertartásért vagy egyházi szolgálatért magánszemély által közvetlenül vagy közvetve - így különösen perselypénz, egyházfenntartói járulék vagy adomány címén - adott vagyoni érték, valamint a központi költségvetési forrásból egyházi személy részére jövedelempótlék vagy annak megfelelő jogcímen juttatott támogatás; az e jogcímen adómentesen juttatott jövedelmet és az egyébként adóköteles jövedelmet az egyházi személy vagy az egyház szervezeti egysége köteles elkülönítetten nyilvántartani; e rendelkezés alkalmazásában egyházi személy az is, aki az egyház részére végzett egyházi feladat ellátásáért az egyháztól rendszeres havi díjazásban részesül;
- a termőföldről szóló törvényben meghatározott mezőgazdasági termelő, annak segítő családtagja, alkalmazottja részére külön jogszabály alapján juttatott gazdaságátadási támogatás egy hónapra eső összegének a havi minimálbért meg nem haladó része;
- a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által pályázat alapján a szociálisan rászorulónak üdülési csekk formájában juttatott bevétel;
- a 6000 m2-t meg nem haladó nagyságú illetményföld-juttatás, ide nem értve annak bármilyen módon történő megváltását.

Adómentes a termőföld átruházásából származó jövedelem összegéből az évi 200 000 forintot meg nem haladó rész, ha a magánszemély összes jövedelme az adóévben a 4 318 000 forintot nem haladja meg...
A tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelő - az adómentesség értékhatárát (évi 600 ezer forint) meghaladó, de 4 millió forintnál nem több éves bevétel esetén az adóévben elért bevételének feltüntetése mellett - nyilatkozhat, hogy az adóévben nem volt a mezőgazdasági kistermelésből jövedelme (nemleges nyilatkozat).

dr. jenőke (jenőke) 2012.09.18. 03:57:23

Gondolkodj el azon, hogy 16 % lineáris adó, de van járulékfizetési felsőhatár (ettől nem lineáris!!!), az őstermelők kedvezményes adózása, igazolás nélküli költségelszámolás, mindenféle juttatások ...
Itt van néhány konkrét eset, mint példa az dómentességre:
- a munkáltató által munkavállalójának a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 200/B. § (1) bekezdésében meghatározott végtörlesztéshez adott vissza nem térítendő támogatás 7 millió 500 ezer forintot meg nem haladó része
- oktatási intézményekben folytatott tanulmányokra, kutatásra, külföldi tanulmányútra ösztöndíj címén, vagy a szociálisan rászoruló részére szociális segély, valamint szociális ösztöndíj címén, illetve - alkalmanként 500 forintot meg nem haladó összegben - a diák- és szabadidősport résztvevőjének
- egyházi személynek egyházi szertartásért vagy egyházi szolgálatért magánszemély által közvetlenül vagy közvetve - így különösen perselypénz, egyházfenntartói járulék vagy adomány címén - adott vagyoni érték, valamint a központi költségvetési forrásból egyházi személy részére jövedelempótlék vagy annak megfelelő jogcímen juttatott támogatás; az e jogcímen adómentesen juttatott jövedelmet és az egyébként adóköteles jövedelmet az egyházi személy vagy az egyház szervezeti egysége köteles elkülönítetten nyilvántartani; e rendelkezés alkalmazásában egyházi személy az is, aki az egyház részére végzett egyházi feladat ellátásáért az egyháztól rendszeres havi díjazásban részesül;
- a termőföldről szóló törvényben meghatározott mezőgazdasági termelő, annak segítő családtagja, alkalmazottja részére külön jogszabály alapján juttatott gazdaságátadási támogatás egy hónapra eső összegének a havi minimálbért meg nem haladó része;
- a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által pályázat alapján a szociálisan rászorulónak üdülési csekk formájában juttatott bevétel;
- a 6000 m2-t meg nem haladó nagyságú illetményföld-juttatás, ide nem értve annak bármilyen módon történő megváltását;

Adómentes a termőföld átruházásából származó jövedelem összegéből az évi 200 000 forintot meg nem haladó rész, ha a magánszemély összes jövedelme az adóévben a 4 318 000 forintot nem haladja meg,
A tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelő - az adómentesség értékhatárát (évi 600 ezer forint) meghaladó, de 4 millió forintnál nem több éves bevétel esetén az adóévben elért bevételének feltüntetése mellett - nyilatkozhat, hogy az adóévben nem volt a mezőgazdasági kistermelésből jövedelme (nemleges nyilatkozat),

Szúrófény 2012.09.18. 05:58:31

Állambölcseleti aforizmák

„…nem szabad, hogy egy államban kiemelkedő tisztességeket nyerhessen valaki azon az alapon, hogy gazdagságával kitűnik, sőt az erény sem lehet jogcím, ha hiányzik belőle a józan meggondolás” Platón — 32/7288-729

„Ha hitvány gazemberek kerülnek magas polcra, amennyivel méltatlanabbak erre, ugyanannyival gondatlanabbak és felelőtlenebbek lesznek, s eltelnek esztelen hetykeséggel és vakmerőséggel” (Demokritosz — 41/48)

„…az uralkodókra nézve nem előnyös, ha az alattvalóikban fennkölt gondolkodás, erős barátságok és életközösségek keletkeznek…” (Platón — 31/608) (üldözte is a kommunista párt az egyházat, és az egyesületet!)

„Ha valaki a közvagyon megdézsmálásában találtatik vétkesnek, csak akkor szabaduljon a börtönből, ha kiengesztelte a várost, vagy pedig az okozott kár kétszeresét térítette meg.” (Platon — 32/917)

„… nem nevetséges-e ha egész államok, népek közösségben, hivatalosan hazudnak?”
Lukianosz.
„ A jókra nézve kóros állapot biz’ az
Ha egy hitvány, ki azelőtt egy nulla volt,
Nyelvvel megejtve népét, becsre, polcra jut”
(Euripidész— Oltalomkeresők 423-425.sor)

Szúrófény 2012.09.18. 06:02:30

"Hol a bűnözők a törvényhozásban ülnek, soha törvény elé nem kerülnek!
Abszurd mese
Hol volt, hol nem volt az állami vagyon. A moszkvai világbirodalmon túl, az átláthatatlan privatizációs üveghegyen innen, a nagy varázslók korában eltűntek a gyárak, üzemek, kastélyok, földek, erdők az állami tulajdonból.
Az elvarázsolt ország, nevesincs királysága (nem király a neve, de a királynál is nagyobb a hatalma) kedvenc, sőt kegyenc miniszterére bízta az állami birtok (f)osztogatását. Kopasztották is az államot, mint Márta asszony a vasárnapi húslevesbe való tyúkot, forró víz nélkül.
Rózsa Sándor és a világ valamennyi, valaha volt útonállója szájtátva bámul ránk, hogy ez lehetséges? Elvenni a vagyont azzal, hogy az Államé, mindnyájunké, kicsit pihentetni, aztán magamévá tenni aprópénzért, mint az olcsó utcalányt. Mindezt a jog, és az állam palástja alatt.
Az útonállás magánvállalkozásban soha nem lenne ennyire „hatékony”. És mindezt a magánvállalkozás elsődlegessége jelszavával! A lényeg: mindent jól összezavarni, akkor lehet igazán sikeresen a zavarosban halászni!
Az ostoba becsületesnek meg: „száraz tónak nedves partján, döglött béka kuruttyol!”

Megjelent a Magyar Fórumban „Nem mese ez gyermek címmel” 1995. 01. 12.

savanyújóska 2012.09.18. 07:19:47

Mindez megint nagyon szép és jó, de hol vannak azok a tehetséges és karizmatikus politikusok, akiket nekem az ország élére kellene állítanom? És ha nincsenek sehol, akkor most mit kezdjek ezzel az eszmefuttatással?
Moldovát meg nem olvastam, de szerintem az öreg vasutas felálló tehetségről beszélt.

laci0011 2012.09.18. 10:40:24

Érdekes hogy miért az ellenzék ekézésével kell megalapozni az írást?Maga a rendszer alkalmatlan tökéletesen.A legokosabb vezetéssel is csak a csőd lesz egyre nagyobb.Ha nem lenne ez a viharos műszaki ,tudományos,elektronikai fejlődés,már régen világos lenne a háttérben felhalmozott csődtömeg.Az ország vezetése fölött semmiféle kontroll nincs,az adószint kb másfélszerese,duplája annak ami mellet még lehetne fejlődni.Az államigazgatás túlméretezett és kontraproduktív,a bevitt eszközöket ezrelékes hatékonysággal működteti.A gazdaság nagyobb része külföldi kézben van,nincs magyar produktum ma már,csak betanított munka.

aeidennis 2012.09.18. 11:40:14

Egy rakás ember, aki nem ért sem a gazdasághoz, diplomáciához, vezetéshez, politikához, közigazgatáshoz, joghoz, etiketthez sohasem fog olyan embert megválasztani, aki ért ezekhez. Demokráciában el kell fogadni, hogy a vezetőink olyanok mint mi. Középszerűek, tehetségtelenek és mindent sokkal jobban tudnak a másiknál.

Akinek nem tetszik ez, az kihúzhatja magát saját hajánál fogva ebből a szürke politikai mocsárból, valahogy úgy mint Münchausen báró.

piefke 2012.09.18. 12:01:42

@aeidennis:

Nem egészen világos, hogy a „rakás ember” alatt kit értesz: a választópolgárokat, vagy a mai „létező” politikusokat? Ha az utóbbira gondoltál, akkor ugye az ő inkompetenciájuk nem releváns, mivel nem ők kell hogy válasszanak. (Nem arról van ui. szó, hogy a jelenlegi pártok vezetőjéül kellene a posztban emlegetett tehetséges embert megválasztani, ui. ez az út éppen a pártokban lévők miatt gyakorlatilag lehetetlen lenne.)

Ha a választókra gondoltál, ott meg az a helyzet, hogy (ha igazán őszinték vagyunk – és nem vagyunk skandinávok), akkor a politikai vezető „magát választja ki” és maga állítja önmaga mellé a választóit, éppen a képességei (az „elhivatottsága”) révén.

A demokrácia tehát (a legtöbb társadalom esetében) mondhatni „látszólagos”: igen kevés társadalomban működnek azok a belső mechanizmusok, amelyek (szinte „automatikusan”) a felszínre segítik a legrátermettebbeket. A legtöbbször „önjelöltekkel” van dolgunk – akik aztán vagy hatalomra jutnak, vagy nem és vagy valóban képesek a jó kormányzásra, vagy sem...

A vezetők a legtöbb esetben (függetlenül a társadalmi szerveződéstől és az államformától) „olyanok, mint mi”. Semmi sem bizonyítja, hogy egy „örökletes jogon uralkodó” monarcha és arisztokratái jobb kormányzati és társadalmi teljesítményt nyújtanak, mint a demokratikusan választottak. Ha így lenne, akkor most Spanyolország segélyezné Németországot, az EU vezető hatalma pedig Nagy-Britannia lenne!:-)))

aeidennis 2012.09.18. 14:01:16

@piefke: Mivel a politikus egyben választópolgár is, a két kategóriát nyugodtan egybe is lehet mosni. Egy nagyon rossz példán: a mindenkinél okosabb polgárok megválasztják a mindenkinél okosabb politikusokat, akik ezután mondjuk elnöknek választják meg Schmitt Pált. Ez a döglött hal bizony nem csupán a fejétől bűzlik, hanem a farkától is.

piefke 2012.09.18. 14:10:53

@aeidennis:

A példa valóban rossz, mert nincsenek „mindenkinél okosabb polgárok”. A polgárok átlagosak. Az viszont már egyrészt az adott társadalomra jellemző közéleti kultúra, másrészt pedig a voksokért vetélkedő politikusok személyiségének és egyéni képességeinek a függvénye, hogy ezek az átlagos polgárok kiváló, átlagos, vagy fejtől-faroktól bűzlő döglötthal-politikust választanak.

De: a magyarhoz hasonló „passzív-csodaváró” közegben igenis, a vezetésre vágyó politikusaspiránsokon nagyon sok múlik. A választó ui. egy ilyen (passzív-csodaváró) közegben ki van szolgáltatva a politikusnak, azért, mert abból választ, amit elé tesznek. Ezért kell jó jelölteket állítani.

aeidennis 2012.09.18. 16:39:35

@piefke: Az, hogy a tehetségek elkerülik nagyon messziről a politikusi pályát (és elmennek egy multihoz inkább), annak egyik oka az a politikusellenesség, mely süt szinte minden újságból és blogból. Persze mindig a másik oldal a hibás, de ez hosszú távon visszaszáll mindenki fejére.

Az pedig megint más kérdés, hogy a választópolgárok sohasem fognak egy Metternich kaliberű embert megválasztani, legyen az akármennyire tehetséges. Előbb lesz Fekete Pákó (vagy még rosszabb példával: dopeman) "poénból" közt. elnök.

piefke 2012.09.18. 17:02:30

@aeidennis:

Igen, valóban: sok „közbeszélőből” süt a politikusellenesség. Mi ezt a magunk részéről sosem tettük! Ugyanis: nem „a politikusokkal” van a baj, hanem a rossz (értsd: szakmai és/vagy emberi téren hitvány) politikusokkal. Sokan azért ócsárolják a politikát és a politikusokat, mert csalódtak. Csalódtak a húsz évvel ezelőtti (naiv, megalapozatlan) reményeikben (hogy t. i. személyes közreműködésük és felkészültségük híján is lehet itt jóléti államot csinálni). csalódtak abban, hogy sosem voltak képesek jól dönteni. A „másik oldal a hibás!” pedig egyszerű csoportszociológia: „mi” csak jók lehetünk, az „ellenség” pedig felelős minden rosszért. Ez tiszta önfelmentő reflex.

„Metternich-kaliberű” embereket választottak már meg – igaz: nem Magyarországon és nem magyarok. [Hacsak nem vesszük ide Árpádot a pajzson, vagy Mátyást, a Duna jegén!:-)))

...De amit feszegetsz – a kompetens döntés, a felelős állampolgári választás és a rövid távú illúziók kontra hosszú távú érdekek, valamint a jól definiált közérdek – valóban fontos és jogosan felvethető kérdések. Viszont e kérdésekre az „örökölhető hatalom” nem megoldás – gondolj csak arra, hogy mi lenne, ha ez a mi mostani „új arisztokráciánk” tenné a hatalmát örökletessé::-) [...Igen: a régi, középkori arisztokráciák megalapítói is Simicska-féle alakok voltak, természetesen koruk eszközeit használva a pozíciószerzéshez.]

Az egyetlen út az állampolgári kompetenciák növelése – ehhez viszont stabil, jó kormányzat kell, amely beindítja e társadalmi folyamatokat... És azért van-lesz szükség egy kiemelkedő képességű vezetőre, hogy ő „bevonzza” az egyszerű, a politikai döntésben tapasztalatlan emberek támogatását.

Husz_János_Puszita 2012.09.18. 18:48:11

Én ettől a panaszkultúrától vagyok rosszul, bakker több sirámot már nem bírok végighallgatni. Nem a blogra értem. Kivételesen semmibe nem tudok belekötni.:D

legeslegujabbkor 2012.09.18. 19:58:06

"Csak szakértelemből” ugyanis nem lehet összerakni egy ország vezetését, mert a szakértők egy-egy részterület – részigazság – magukban hordozói, viszont a társadalom és annak vezetése teljes körű rálátást, az egész felfogását igényli, továbbá azt is, hogy a vezető „az egész birtokában” jól válasszon célokat."
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mind a kettő fontos, a szakterületükhöz értő vezetők, és a mindent összefogó főnökük. És igen, csak intelligens ember érti meg, hogy a munkatársaknak a saját szakmájukban okosabbnak kell lenniük nála.
Miért ne kereshetnének maguknak ezek az emberek mindannyiuk (mindannyiunk) által elfogadható már ismert vezetőt?

aeidennis 2012.09.19. 10:13:10

Sajnos mostanában az emberek (főleg az LMP háza táján) nem nagyon olvasnak Machiavellit. A politikához támogatók kellenek; én segítek, hogy miniszterelnök legyél/maradj, cserébe ezt meg ezt kérem. Régebben ez lehetett Szent István rend, nemesi cím, pozíció, pénz. Mostanában leginkább csak pénz és pozíció, ami erős átfedést mutat. Persze előfordulhat az is, hogy valaki MLSZ elnökséget kér. Valószínűleg olcsóbban megúsztuk volna, ha az általad említett alakok beérték volna mondjuk egy bárói címmel.

És itt érkezünk el egy nagyon lényeges különbséghez: nemesi címet csak a király adományozhat, nem pedig párt. Örökletes monarchiában az arisztokrata az államot és uralkodóját szolgálja, mely révén felül tud emelkedni a pártokon. Szilárdítja az államhatalmat, nem pedig gyengíti. Ha ez örökletes, akkor az nem négy évre szól, hanem az örökkévalóságnak, ami magyarra lefordítva: hosszú távú tervezhetőség. Ez a fajta kiszámíthatóság és hosszú távú gondolkodás sokkal nagyobb probléma szerintem, mint a tehetség hiánya. A tehetségnek pedig teret kell nyitni, ösztönözni kell, és honorálni is. Szerintem a hűség is egyfajta "teljesítmény", amit ha az aktuális hatalom nem honorál, nagyon gyorsan köddé válik. (Ezért valószínűleg még sokáig fogunk hallani a Közgépről)

piefke 2012.09.19. 11:25:47

@aeidennis:

A bárói címmel végső soron szintén pénz járt, mivel a társadalmi hierarchiában kapott magas pozíciót az illető készpénzre válthatta a mindennapokban, üzleti kapcsolataiban. Ez általános gyakorlat volt a XIX. sz. végén... Tehát: akkor is „pénzről és pozícióról” volt szó – így volt ez már az őskorban is!:-)

Ami az „olcsóbban megúszást” illeti: a társadalomnak mindegy, hogy „milyen jogcímen” keresztül kerül az állampolgárok adója magánzsebekbe. Ne hidd, hogy a jó urak annak idején csak a dicsőségért nyomultak...

A politikában a „támogatók” elég tág fogalom. lehet egy szűk hatalmi, gazdasági érdekkör (Simicska), de lehet a nép igen nagy része is (skandináv modell). A lényeg abban áll, hogy ki, mihez és miképpen szervezi meg a támogatókat.

„...az arisztokrata az államot és uralkodóját szolgálja”: Az állam nem azonos a néppel, az államérdek nem azonos a nép tényleges, hosszú távú érdekeivel – az uralkodó és annak érdeke pedig végképpen nem! Természetesen lehettek, lehetnek átfedések, de azért az arisztokrácia, ha választania kellett, rendszerint nem a népérdeket, a közjót, hanem saját hatalmi érdekeit szolgálta. És mivel nem voltak alkotmányos lehetőségei a népnek ezzel a viselkedéssel szemben, vagy az történt, hogy „rosszul mentek a dolgok”, vagy pedig előbb-utóbb forradalom tört ki. A köztársasági modellel e kettő jó eséllyel elkerülhető. Az, hogy valami „az örökkévalóságnak” szól, még nem biztosíték arra, hogy az a dolog jó is – és ha nem jó, mert nem tölti be a közjóval kapcsolatos, jogosan elvért szerepkörét, akkor kifejezetten káros, ha „örökké fenn akar maradni”!

A kiszámíthatóság, a hosszú távú gondolkodás akkor válik lehetségessé, ha az ügyeket tehetséggel intézik – a tehetségtelenség a kapkodás és a rögtönzés melegágya. (Ld. „Matolcsy” címszó alatt!) A hűség pedig csak akkor pozitív teljesítmény, ha az illető a közérdekhez és a tehetség annak (a közérdeknek) érdekében való érvényesüléséhez hű. Lófaszt se ér, ha egy diktátorhoz, egy szerény képességű elnökhöz, vagy egy korrupt polgármesterhez vagyok hű. (Én a hűség helyett a szorgalom és a kitartás szavakat használnám inkább.)

legeslegujabbkor 2012.09.19. 14:01:02

Még mindig a következő országgyűlésnél, és a lelendő kormánynál maradnék azzal a megjegyzéssel, hogy sokan látják az érvényben lévő törvényekben rögzített akadályokat, de fel kell készülni megint a vesztes jobboldal és szélsőjobb irányából érkező ideológiai csapdákra, amit vagy pénzhiányra hivatkozva lehet majd kikerülni, vagy engedni kell és rájuk kell hagyni. Parttalan vitákba nem szabad majd belemenni arról, hogy hol legyen a korona, aranyozott legyen-e az alaptörvény, minden osztályban legyen magyar zászló meg ilyesmi.

aeidennis 2012.09.20. 08:54:47

@piefke: Az, hogy valamely főnemes a címét pénzre váltotta-e az már az egyéni tehetségén múlt. Viszont meg kellett tanulnia viselkedni, öltözködni, jópár idegen nyelvet, birtokigazgatást (igen: parancsolni), és ami a legfontosabb felelősségvállalást, fegyelmet. Ha nem tévedek ilyesmit nem nagyon tanítanak ma sehol. A magyar köztársaságban valahogy nem teremnek József nádorok. A talaj rossz, vagy az éghajlat, én nem tudom...

Mogács Dániel (!) nyilatkozta egyszer a Magyar Nemzet hétvégi mellékletében, hogy a királyságban tiszták voltak a felelősségi viszonyok. mindenki tudta, hogy egy jó, vagy rossz döntésért a ki a felelős. Ha volt egy rossz király azt felkoncolták, utána jött egy jobb. A köztársaság a felelősség szétkenésére kiváló. 4 millió fideszes szavazót mégsem lehet kivégezni.

piefke 2012.09.20. 09:56:05

@aeidennis:

Én azért ódzkodnék attól, hogy egy humoristát kérjek fel az államformák előnyeinek-hátrányainak összevetésére. Meg aztán alig-alig emlékszem a magyar történelemből „felkoncolt királyokra” – talán csak I. (Orseolo) Péter és IV. („Kun”) László voltak ilyen „jó példák”, bár Péterről az a hír járja, hogy nem is ölték kel Vatáék, hanem „csupán” megvakították és utána még évekig élt Pécsett... Merényletek (I. Béla), mérgezések (V. László?, Mátyás?) voltak még, ám ezek egyike sem az uralkodói teljesítményt „kritizálta”, hanem sokkal inkább a konkurens udvari klán érdekeit szolgálta. Meg voltak ilyen-olyan csatában elesések (Aba Sámuel, I. András, I. Ulászló, II. Lajos) – egy részük szintén az „ellenklánnak” vívott harcban.

Egyébként: a köztársaságban is tiszták a felelősségi viszonyok, csak erről szívesen feledkezik meg minden érintett Magyarországon, mert ilyen a közmentalitás. És mivel ilyen, ezért azt hiszem, egy királyra, nemességre alapozott rendszerrel sem járnánk jól, hiszen ők is csak magyarok lennének, a maguk mentalitásával... Van egy alapigazság: ha ellentét van a közmentalitás és az államberendezkedés, az intézmények jellege között, akkor előbb-utóbb a közmentalitás legyőzni az intézményeket. Ez történt a demokráciával is az elmúlt 22 évben és ez lenne a „jó királyság” veszte is. Mert a magyar közmentalitásnak megfelelő államberendezkedés a „betyárság” lenne, a törvények kívül (és: felett) állás – de ez meg gyakorlatilag az anarchiával és az ököljoggal egyenlő. (Olvasom, éppen most szervezik Rózsa Sándor hamvainak hazahozatalát...) Az igaz feladat tehát nem az államforma, hanem a közmentalitás megváltoztatása.

Az, hogy a főnemesi címhez meg kellett tanulni „viselkedni, öltözködni, jópár idegen nyelvet, birtokigazgatást (igen: parancsolni), és ami a legfontosabb felelősségvállalást, fegyelmet”, igaz a (nagy-)polgárrá válásra is – ehhez tehát nem kell se „czímer” 7-, 9-, vagy 11-ágú koronával, se kutyabőr. József nádor pedig inkább tekinthető „elhajlásnak” a Habsburg-házban, mintsem „szériaterméknek”. A hozzá hasonló embereknél a környezet nem magyarázza meg az életutat - ha pl. a környezete determinálta volna, akkor II. Frigyes is csak egy primkó, a végletekig egyszerű gondolkodású „katonásdit játszó” fajankó lett volna.

(Az igen érdekes téma, hogy miért „bunkósodik el a világ”? Erről lehetne és kellene is beszélni, ám ez nagyon komplex dolog...)

Husz_János_Puszita 2012.09.20. 15:11:57

Itt olvashattok az Mszp zseniális, belső használatra szánt győzelmi stratégiájáról.

velemenyvezer.blog.hu/

Újabb érv amellett, eszembe ne jusson rájuk szavazni. Kezdtem már meginogni, a Fidesz ámokfutását látva. Csak elnyújtanák az elviselhetetlen agóniát, ha véletlenül nyernének. Akkor inkább maradjanak fityiszék, legyünk rajta túl gyorsan. Fájni fog, de talán elkezdhetünk felépíteni egy új rendszert utána.

Husz_János_Puszita 2012.09.20. 15:26:16

@piefke:

Ez az. Nem a köztársaság, mint államforma tehet arról, nálunk mindig elkenik a felelősséget. Soha, semminek nincs következménye. Ahol egy Budai lehet elszámoltatási kormánybiztos, miről beszélünk?

aeidennis 2012.09.21. 09:28:48

@piefke: Mogács talán angol és francia példákra gondolhatott...

A közmentalitásról szóló résszel egyetértek. Ahol lázadók, fosztogatók, törvényszegők adják szobraink, utcáink, intézményneveink tetemes hányadát, ott nincs mit csodálkozni azon, ha az emberek ezt a mentalitást veszik alapnak. Ezt verik a fejünkbe az iskolában, ezt olvassuk történelemkönyveinkben. Mintha saját vérünkbe csöpögtetnénk mérget.

A polgárság társadalmi célja (1918-ig) mindig is a nemességbe való felemelkedés volt. És itt a felemelkedésen van a hangsúly. Mostanában létezik ilyen gravitációs erőtér a polgárság számára?

(mondjuk létezik: külföld)

Szúrófény 2012.09.29. 05:22:28

Hamvas Bála Az államvezetés hazugsága amitől a kormányzat tart, hogy mivel jelenlegi hazugságai elkoptak és időszerűtlenekké váltak, még nem régen eszméknek hirdetett tételei merő szólamokká lettek, a behódolás aktusa már senki részére sem jelent különösebb izgalmat, nemcsak nevetséges, hanem unalmas. Azt az embert, aki behódol, az aktus már nem mocskolja be, és morálisan nem alázza meg, emberi rangjában nem degradálja eléggé. Ezért olyan újabb hazugságszisztémára van szükség, amely az ámításnak mérgezettebb módszereit alkalmazza, s amely az embert még az eddiginél is sokkal becstelenebbé, s ezzel a kormányzást könnyebbé és biztosabbá teszi, hiszen a polgárság minél korruptabb, a hatalom helyzete annál szilárdabb. Egyébként is, a kormányzat nem elégszik meg azzal, hogy a nép engedelmeskedjék, arra is szükség van, hogy a kormányt dicsőítsék.
süti beállítások módosítása