2012.06.05. 17:38 Szerző: Blandly

Hazugság, dumák és sírás

-          Na elég a dumából!

-          Ez nem „duma”!

-          Süket duma! Mióta megvagyok, dumával etetnek. Hova jutottam vele?

Keleti Márton - Dobozy Imre: A tizedes meg a többiek - 1965

 

 

Jaj, de jó: ismét sikerült egy rettenetesen elcsépeltnek és unalmasnak hangzó címet kiötlenem! Ám valójában nem a cím az igazán unalmas, hanem az a rettenetes, ám vérkonzekvensen képviselt önhazugság-halom, ahogy szólamokban, majd azokhoz képest a valóságban teszünk, ahogy élünk. Ezt már rettenetesen unom!

 

Fetrengünk az álszentségben, az álságosságban és fetrengés közben még kéjelgünk is ezen! Úgy érezzük, kínunkban és tehetetlenségünkben („determináltságukban”) úgysem tudunk mi itt igazán hasznos és szép dolgokat csinálni – ehhez ugyanis legalább valamennyivel kevésbé kellene egymás iránt utálatot éreznünk – úgyhogy ha már valódi értéket nem tudunk létrehozni, akkor legalább tegyünk úgy, mintha lennének értékeink és mi azokat védelmeznénk!

 

Az utóbbi évtized egyik sajnálatos jellegzetessége, hogy Magyarországon párt-és politikafüggő lett az igazság – és nem „csupán” az igazságszolgáltatás berkein belül (ami önmagában is óriási baj!), hanem az élet szinte minden területén.

 

Mindig elcsodálkozom, ha szembesülök (például) a művészeti teljesítmények megítélésében azzal, hogy szisztematikusan másképpen vélekednek sok-sok alkotóról, műről és életműről ballib, illetve jobb-szélsőjobb közegekben. Mindkét gárdára jellemző, hogy pánikszerűen és hisztérikusan reagálnak a számukra „ellenséget ideológia” képviselőjének tartott művészek viselt dolgaival kapcsolatban. „Természetesen” ez részben érthető az élő művészek kapcsán – hiszen itt a művészet legnagyobbrészt állami támogatásból él – tehát az éppen regnáló kurzus „saját köreit” eteti, futtatja, küldi műveiket külföldre. A művész pedig – azon kívül, hogy ennie kell – hiú állatfaj: imádja, ha ajnározzák és zseninek hirdetik. A politika meg? Hát, a politika meg azt imádja, ha minden eszközzel hirdetheti a saját világ- (és persze magyarság-)felfogását és ehhez vél remek eszközt találni a művészetben…

 

A legszebb az egészben az, hogy közben a való élethez ennek az egész „állásfoglalósdinak” és „elhatárolósdinak” vajmi kevés köze van. A KDNP-sek is szexelnek puszta élvezetből, nem csupán a gyermekáldásét. A vérbalosok között is vannak bőven olyanok, akik szívük (és ittasságuk) mélyén vissza szeretnék csinálni Trianont. A kőkemény liberálisok között is rengetegen előítéletesek – ha az illető történetesen Izrael-szimpatizáns, akkor álmaiban olykor „eliminálná” az arabokat, ha pedig véletlenül egy izraeli ingatlan-befektetők által összetolt társasház lakója, garanciális probléma esetén még zsidózni is képes. A jobbikosok pedig? Nos, róluk épp a minap tudtuk meg, hogy a harmaduk legszívesebben elhúzna Magyarországról! (Forrás: TÁRKI/Csúcson a migráció - http://www.tarki.hu/hu/news/2012/kitekint/20120523_migracio.html - a 2. diagram balról 3. oszlopa.) Amint láthatjuk: a bármely oldalon hivatalosan képviselt nézetek afféle „munkaruhák” csupán: abban keresik a kenyerüket, de nem abban élik az életüket.

 

Akkor uralja el egy társadalom belső viszonyait a hazugság és az álságosság, ha nincs elég ön- és közbizalom ahhoz, hogy a közösség tagjai vállalják önmagukat és merjék megismerni az igazságot.

 

…Játsszunk egy kicsit: mi lenne, ha mindenki azt mondaná, ami valóban mozgatja?

 

Mit mondana Orbán? Hogy bármit vállalok azért, hogy megtarthassam a hatalmamat? Hogy bármekkorát hazudok, és ezzel akármilyen mélyre kész vagyok lesüllyedni? Hogy simán tönkreteszem az országot azért, hogy a „haverok”, akiknek tulajdonképpen miniszterelnökként is csupán egy eszköz vagyok a kezükben, le ne cseréljenek egy alkalmasabb, a pénzszerzésüket még jobban szolgáló alakra? …És hogy rettenetesen félek attól a naptól, amikor mindez mégis hiábavalónak fog bizonyulni?

 

Mit mondanának a szocik? Hogy  valójában semmihez sem értünk – de azért a következő ciklusban is szeretnénk a politikából élni? És ha még szerencsésebben jön ki  a lépés, akkor a politikából is? (T. i. ha valahogy sikerülne kormányra vergődnünk, semmi sem tartana vissza minket attól, hogy ott folytassuk, ahol 2009-’10 körül abba kellett hagynunk?) Hogy fogalmunk sincs arról, mit is kellene ezzel az országgal csinálni? Hogy most is a párton belüli klikkharcokhoz kötik le az összes (nem túl bő) szellemi kapacitásunkat? Hogy a híres, 22 éve hirdetett „megújulásunkhoz” az is kevés lenne ha az Úristen újrateremtené az egész világot, mert mi még abban az új világban is éppen ilyenek lennénk, mint eddig?

 

Mit mondana az LMP? Hogy hozzászoktunk már a képviselői illetményhez – annyi pénzhez, havi rendszerességgel, amennyit előtte sosem kereshettünk? Hogy mióta eszünkbe jutott, hogy párt legyünk és ezt a pártot „Lehet Más a Politikának” nevezzük el, azóta sincs igazából a leghalványabb fogalmunk sem arról, hogy mi és milyen is az a „más”? Hiszen, ha lenne, akkor úgy neveztük volna el a pártot, hogy kifejezze, milyen is? Hogy értelmiségiek vagyunk – abból is a humán fajta – és ezért féltékenyek vagyunk a nálunk okosabbakra és a miénknél összeszedettebben gondolkodókra? Hogy a nagy bázisdemokrataságunk ellenére be nem engednénk a párt vezetésébe olyanokat, akiknek van elképzelésük egy modern ország kormányzásáról és a magyar nép igazi problémáiról, azok okaival egyetemben? Hiszen, ha ezt megtennénk, akkor egykettőre nem mi lennénk a párt vezetői?

 

Mit mondana a Jobbik? Hogy tele vagyunk kisebbrendűség-érzéssel és ezért váltunk gyűlölködőkké? És hogy valójában sokkal jobban sóvárogjuk a sikert, a gazdagságot és a hatalmat, mint a Rotschildok? És hogy pontosan tudjuk magunkról: ha a képességeinkkel, a teljesítményünkkel és a tudásunkkal arányos életszínvonalon kellene élnünk, akkor hozzánk képest a 20 éve munkanélküli roma a Riviéra Krőzusa lenne? Hogy azért akarunk elszakadni az EU-tól, mert képtelenek lennénk eltanulni az ottani munkakultúrát? (De azért az EP-képviselői illetményt, aztat szeressük!) És hogy bizony akadnak prominenseink között olyanok, akik magukban olyan démonokkal viaskodnak, hogy azokhoz képest a nácizmus szelleme valóságos Jótündér lenne - és hogy e démonokat szeretnék legalább időlegesen lenyugtatni azzal, hogy másokat (legalább verbálisan) „likvidálnak”?

 

Mit mondana Gyurcsány Ferenc? Hogy érzi: belőle „tényező” itt már sohasem lehet – de ebbe nem képes belenyugodni? Hogy valójában szégyelli magát, amikor naiv és nagyon egyszerű (legbelül kádárista) öregembereknek szónokol teljesítményelvű nyugatosságról – vagyis két olyan dologról, ami szöges ellentétben áll a bennük élő világgal és egész életükkel? És hogy azért nekik szónokol erről, mert rajtuk kívül őt senki meg nem hallgatja? Hogy azért vette maga mellé a DK elnökségébe azokat, akik ott vannak, mert ők már az MSZP-nek sem kellettek, onnan is kihullottak – és mert rajtuk kívül senki sem vállalta, hogy szerepel mellette ebben a szomorú kutyakomédiában? És hogy azért lett ez így, mert legkésőbb a 2010-es választások után nem merte azt kimondani, hogy „Szakítok a szocikkal, visszaadom a mandátumomat – és vállalom, hogy a nulláról újrakezdem, mert én komolyan hiszek a modernitásban!”? És hogy azért nem mertem ezt megtenni, mert életemben semmit sem építettem fel a nullából – mindent csak átvettem?

 

Mit mondana Bajnai Gordon? Hogy nem érzem magam igazi vezérségre képesnek, hogy nem vagyok képes arra, hogy Orbán ellen győzzek egy könyörtelen harcban? És hogy emiatt nem bízom abban, hogy magam mellé tudok állítani kétmillió embert? Hogy én is, mint Gyurcsány Ferenc, mindig csak menedzseltem, de sohasem teremtettem? Hogy nem tudom, hogyan kezdjek hozzá egy győzni képes erő összekovácsolásának – és ezért arra várok, hogy valami sanda érdekszövetség válasszon meg miniszterelnök-jelöltjének, amely aztán kb. úgy bánik majd velem, mint Simicska Orbánnal?

 

És mit mondana a magát progresszívnek tartó magyar értelmiség? Hogy akkor vágnék csak bele a politizálásba, ha valaki a kész konstrukciót a seggem alá tolná és garantálná a stabil egzisztenciámat akkor is, ha nem nyerünk a választáson? Hogy csak a saját fejem után vagyok hajlandó menni és kikérem magamnak, ha mások megalapozott programját kellene követnem? Hogy csak kritizálni tudok, de konstruálni már nem? Hogy igazából talán mégsem vagyok teljesítményalapú progresszív - hanem valójában ugyanazt a játékot játszom, mint az egész magyar társadalom: ügyeskedem, lavírozom és próbálok jól kijönni a dolgokból?

 

…Hová jutottunk ezekkel a dumákkal? Jó itt nekünk? És ha nem jó, akkor az istenszerelmére, miért nem akarjuk a süket sztereotípiáinktól megszabadulni? Évtizedek óta megírta, elmondta minden igazi szellemi nagyságunk, hogy mi a baj (álmodozunk és hazudozunk) és mit kellene csinálnunk (tanulni, szervezni, dolgozni). Hát valóban létezne valami, a magyarok génjeibe kódolt „turáni átok” (vagy inkább: sztyeppei tehetetlenség)?

 

Miért „sírnak” itt sokan – egyre többen -, ha csak sírni tudnak? A sírástól legfeljebb újra kialakul a Pannon-tenger*… Igaz: akkor legalább lesz nekünk is hol mediterránkodnunk, mint a görögöknek!

 

…Hacsak tehetetlenkedésünkben bele nem fulladunk!

 

 

 

*Ld. itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Pannon-tenger

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr264567344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2012.06.05. 18:41:00

Oké, akkor most mi legyen? Gründoltok egy pártot?

legeslegujabbkor 2012.06.05. 18:56:53

"Játsszunk egy kicsit: mi lenne, ha mindenki azt mondaná, ami valóban mozgatja?"
Azért nekem még vannak barátaim.:)
Amit feszegetsz, az a hitelesség kérdése. A politika szereplői máshogy gondolkoznak (mást akarnak elérni), mint amit képviselnek, de ezt nem kell kimondaniuk, mert aki nem vak, az látja.

épészmérnök 2012.06.06. 01:11:31

Agyrém, hogy ti mennyire utáljátok az LMP-t. Már-már a hitelességetek rovására megy. Nálam legalábbis.

Đđ 2012.06.06. 01:30:33

@épészmérnök:

Tudom, tudom, az LMP-vel szemben (humán-)értelmiségi körökben illik elnézőnek lenni (még talán szimpatizálni is velük) - de mi ezt a luxust nem engedjük meg magunknak! Ugyanis az LMP létezése óta még semmivel sem bizonyította kormányképességét.

Ha rákeresel a blogunkon az LMP szóra, akkor találhatsz néhány, részben,vagy egészen velük foglalkozó posztot - ezekből képet kaphatsz arról, mi minden hiányzik/hibádzik ott a kormányképességhez.

Mindezeket pedig épp a hitelesség és az objektivitás okán kell(ett) leírnunk róluk! Akkor lennénk hiteltelenek, ha illúziókkal közelítenénk hozzájuk és a tények, valamint a párt meghatározó alakjainak nyilvánvaló személyes tulajdonságai ellenére is beléjük próbálnánk látni és láttatni a ma a politikai palettáról hiányzó "reményteljes erőt".

protézisesh 2012.06.06. 09:47:11

Ez a poszt is csak egy adomány a Pannon-tenger javára. A megélhetési politikusokról ugyanazt gondolom, mint ti.

Viszont ezt jogtalannak érzem: "És mit mondana a magát progresszívnek tartó magyar értelmiség? Hogy akkor vágnék csak bele a politizálásba, ha valaki a kész konstrukciót a seggem alá tolná és garantálná a stabil egzisztenciámat akkor is, ha nem nyerünk a választáson? "

Azok az emberek, akik valamilyen felelős pozícióba jutottak a való világban, többnyire műszaki-gazdasági képzettségűek, gyakorlati tapasztalataikat termelési, logisztikai, gazdasági vonalon szerezték. Tetszik vagy sem, egy jogászokból-bölcsészekből-művészekből álló társadalom nem működne, ugyanúgy, ahogy a pecsenye sem csak sóból áll. Igaz, hogy só nélkül nem jó, de azért mégis csak a hús a lényeg. Só helyett meg mehet rá bors, kömény, rozmaring, koriander, satöbbi.

Ha a társadalmat is így nézem, akkor az egyetlen közös nyelv a nemzetek között a matek és a mechanika. Lehet vitatkozni egy zene, egy festmény szépségén, egy jogszabályon. De a termodinamika főtételeit, vagy a Newtoni törvényeket a Föld minden pontján ugyanúgy értik, sőt, ezek alól nincs felmentés, nincs újraütemezett határidő, sem újrafinanszírozás más forrásból.

Azt gondolom, akik valóban meg tudják találni a - szigorúan szakmai, ha úgy tetszik "szakértői", vagy technokrata - megoldást a világ problémáira, azok most éppen gyárat igazgatnak, termelést irányítanak, vagy a beszállítóikat motiválják. Ők sok évnyi befektetett tanulással-munkával jutottak ide, nem "örökölhető" pozíciókat töltenek be. Viszont van lakáshitelük, van felnevelésre váró gyerekük. Szép kaland a politika, de ér-e annyit egy bizonytalan politikai kimenetelű kaland, hogy ezért 15-20-25 év munkáját (meg ugyanennyi jövőt) kockára tegyünk? Egy jól sikerült politikai kaland során sem lesz mindenkiből miniszterelnök. Sőt, országos szinten talán 20-25(?) olyan pozíció van, ahol a _legálisan_megkereshető_ illetmény összemérhető egy versenyszférás felsővezetői csomaggal.

20-25 pályaelhagyó vezetőből viszont nem lesz kormányváltás... A többiektől azt kéred, hogy tegyék kockára a karrierjüket és a családjuk megélhetését egy bizonytalan jövőért?

Ezek a - nevezzük őket "gondolkodóknak" - látják ugyan a problémákat, összefogásukban potenciálisan megvan a konszenzusos megoldáshoz szükséges szakmaiság, józan ész és kompromisszumkészség is. De:
- azért fizetik a közszolgákat, hogy az ország működtetését csinálják helyettük (ahogy a pékek sütik a kenyeret helyettük)
- nincsenek ráhatással a számos, képzetlen és befolyásolható választói rétegre (nyugdíjasok, segélyesek, mélyszegények, nagyon alacsony bérűek, stb.)
- nincsenek annyian, hogy bármelyik választáson bárki is megszólítsa őket. Ami a szavazatoptimalizálás szempontjából érthető is. De a demokrácia legnagyobb hibája, hogy minden hülyének pont akkora szavazati joga van, mint Einsteinnek. És a hülyék statisztikailag többen vannak, mint a géniuszok. :(

Könnyű persze arról dumálni (csúnya sarkítás következik), hogy a pesti romkocsmákban magát baromira trendinek képzelő hipszter értelmiség -fejben- megváltja a világot. Csak egyrészt nem fogja, mert ződ, mint az LMP, másrészt olyan idealista, hogy hozzá képest Assisi Szent Ferenc egy gestapós táborparancsnok.

Két utat látok, mindkettő fájdalmas:
1.) marad minden így ahogy van. Ez egy nemzedékeken átívelő lassú agónia, mindig rosszabb és rosszabb. A benne élők hozzászoknak, elfelejtik milyen is volt "normálisan" élni.

2.) az alsó rétegek annyira ellehetetlenednek, hogy az ő ingerküszöbüket is meghaladja a rendszer, ekkor a "nép" elsöpri az uralkodóit, aztán kialakul az új uralkodó réteg és minden kezdődik előről.

Őszintén szólva nem hiszem, hogy a jelenlegi demokratikus szabályrendszer keretei között összeállhat az a létszám-tudás-motiváltság kombináció, amely nem csak hogy bejut a parlamentbe, de ott belátható időn belül számottevő tényezővé is tud válni.

Én a magam részéről szívesen adom a szavazatom egy ilyenre, vagy az "üres kockára" (tudtad.blog.hu/2009/05/29/feher_kocka_ha_nincs_valasztas), hogy jelezzem a véleményem. De amíg én csak 180.000en vagyok szemben 3.000.000 nyugdíjassal, addig nem kérdés, ki nyeri a választásokat... :(

legeslegujabbkor 2012.06.06. 19:39:34

@protézisesh: Még mindig nem érted, hogy sok ember számára nem maradt mit védeni. Vagy tudnak külföldön, esetleg itthon egy leányvállalatnál dolgozni, vagy akik nem, azok tenni fognak valamit. Csak a Fidesz-klientúra él meg itthon a munkájából, illetve beosztásából, senki más. És úgy néz ki, hogy év végére már ők sem.

protézisesh 2012.06.06. 21:02:56

Azt hiszem, a fidesz klientura NEM a munkajabol el meg itthon. A MUNKAJABOL szerintem az a reteg el meg, akik magyarorszagon aktiv multiknal toltenek be vmilyen szintu vezetoi poziciot, esetleg ugyanott mernokok. Bar a brutto 1000-1300 euros havi berek csak alulrol nezve vonzoak.

Viszont pont ez a kulfold-kompatibilis reteg, igy realis a veszely, hogy ok a labukkal szavaznak.

Akik szamara "nem maradt mit vedeni" azok a havi brutto 90-100ezret kereso reteg. OLYAN munkat 2 nap alatt talal az ember, (legalabbis a Tiszatol nyugatra), vagyis az a reteg konnyebben kockatzatja az allasat némi kockakodobalassal, teveszekhazfelgyujtassal.

legeslegujabbkor 2012.06.07. 19:01:22

@protézisesh: Én megengedőbb vagyok, mert el tudom képzelni, hogy az állami szerveknél 2010-ben teljesen lecserélt állományban valaki dolgozik is.
Azért nem érdekelnek a vállalati vezetők döntései, mert ők sohasem merülnének bele aktívan a politikába. Akinek bárhol, jó pénzért eladható tudása van, minek menjen pártcsatározni?
A közigazgatásban edződött pénz és munka hiány miatt elkeseredett vezetők között keresgetnék.

protézisesh 2012.06.08. 08:30:25

@legeslegujabbkor:

"A közigazgatásban edződött pénz és munka hiány miatt elkeseredett vezetők között keresgetnék."

lehet, hogy edzettek, de 99%uk képtelen fejben frissülni, hitehagyott, szemellenzős bürokrata.

legeslegujabbkor 2012.06.08. 12:15:57

@protézisesh: "Azt gondolom, akik valóban meg tudják találni a - szigorúan szakmai, ha úgy tetszik "szakértői", vagy technokrata - megoldást a világ problémáira, azok most éppen gyárat igazgatnak, termelést irányítanak, vagy a beszállítóikat motiválják. Ők sok évnyi befektetett tanulással-munkával jutottak ide, nem "örökölhető" pozíciókat töltenek be."
Egészen más képességek kellenek egy "ország" irányításához, ahol százféle érdek, és százféle cél lebeg a politikusok és a választók szeme előtt, akiket sokszor nem érdekel, hogy ami után vágyakoznak, az gazdaságilag megéri-e.

protézisesh 2012.06.08. 13:01:46

@legeslegujabbkor: Az elmúlt 22 (+40) év megmutatta, mire képesek a százféle (ön)érdek irányában fogékony jelenlegi vezetőink...

Meggyőződésem, hogy a jelenlegi legatyásodott helyzetben vagy beledőlünk az anarchiába, vagy az önös érdekeket félretéve a lehetőség szerinti legkisebb szükséges empátiával és a legnagyobb szakmaisággal kell az országot kivezetni a bajból.

Nem tarthatunk fent nyugdíjrendszert csak azért, mert "jajjmileszazzalasoköreggel" (meg a szavazataikkal). Nem tartható fent a jelenlegi önkormányzati rendszer csak azért, mert különben "egy csomó tisztviselő az utcára kerülne".

Félreértés ne essék, NEM azt mondom, hogy dögöljön éhen mindenki, aki nem dolgozik. De tarthatatlan, hogy a munkaképes korú lakosság FELE nem legális munkajövedelemből él, hanem segélyből, feketemunkából, korengedményes nyugdíjból, bűnözésből jut adómentes pénzhez.

A szabályok komplex rendszerben történő megváltoztatásával kell olyan feltételeket teremteni, amelyben bővül a foglalkoztatás, ezáltal egyrészt növekszik az államháztartás bevétele, másrészt csökken a kiadási oldal (kevesebb segélyes). Az így felszabaduló többletpénzekkel aztán lehet fejleszteni az infrastruktúrát, illetve a nagy ellátórendszereket.

Ehhez a VALÓDI reformhoz viszont keményszívű technokratákra van szükség, nem szavazatopmtimalizáló megélhetési politikusbűnözőkre (=jelenlegi elit), vagy történelemtanár-szociológusokra (=rendszerváltás).

Az nem reform, hogy adót emelünk és előírjuk, hogy minden minisztérium faragjon 10%-ot...

legeslegujabbkor 2012.06.08. 13:20:35

@protézisesh: "Ehhez a VALÓDI reformhoz viszont keményszívű technokratákra van szükség, nem szavazatopmtimalizáló megélhetési politikusbűnözőkre (=jelenlegi elit), vagy történelemtanár-szociológusokra (=rendszerváltás)."
Engem nem kell meggyőznöd a reformok szükségességéről. Sőt arról sem, hogy jobb lenne egy prosperáló gazdaság gyarapodó adóbevételeivel, minél kevesebb megszorítással megvalósítani mindezt.
De én a politikusi erényekhez sorolom azt a tulajdonságot, ami a szakmai javaslatok mellett figyelembe veszi minden réteg igényét. Mert mindenkinek csak egy élete van. A keményszívű technokratákat azért értékeled most felül, mert ez a kormány nem hallgatja meg őket.

protézisesh 2012.06.08. 14:30:58

@legeslegujabbkor:
Sajnos olyan rendszer nincs, ami "mindenkinek jó". Mindenkinek egy élete van, az én 40 évemből eltelt 18 a komenizmusban, 22 meg ebben a szarban. Szigorúan statisztikailag nézve túl vagyok életem felén, és még nem éltem olyan rendszerben, ami az országnak - és így az egész lakosságának - jó lett volna.

Nem hiszem hogy túlértékelés a megszorítások és ostoba seggnyalás helyett olyanokat támogatni, akik tisztán analitikai alapon meg tudják mondani, mi viheti az országot olyan helyzetbe, ahol nem csak szándék, hanem FEDEZET is lesz a különböző társadalmi rétegek különböző igényeinek kiszolgálására.

protézisesh 2012.06.08. 14:50:25

Konkrét technokrata megközelítés (leírom 500szor, hátha valakinek szöget üt a fejébe, vagy megcáfolja, ha hülyeség):

Magyarország költségvetési főösszege 14.000mrd Ft körül mozog, 5-600mrd (~4%) tervezett hiánnyal. Államadósságunk a GDP 80-82%-ára rúg. Az euro bevezetéséhez szükséges ún. maastrichti kritériumok 3% hiány és 60% alatti adósság.

Az MNB devizatartalékaira (~38mrd euro = 11400mrd Ft) csak az árfolyamkitettség kockázatának csökkentésére van szükség.

Ha bevezetjük az eurót, akkor ebből a pénzből az államháztartás hiányát azonnal, egy lépésben lehet törleszteni, alig 20-30%ra csökken az adósság.

A jelenlegi adósság jelenlegi finanszírozása (6-7% hitelből, 600as CDS-felárral) évente 1000 milliárdba kerül. Az euro-bevezetés és devizatartalékból való adósságtörlesztés esetén a maradó adósság finanszírozásával (1%on, 200as CDS-felárral) a költségvetés minusz 500mrd-ról PLUSZ 4-500mrd-ra vált.

30% államadóssággal, pluszos (vagy legalább nullás) költségvetéssel az eurozóna élvonalába ugranánk egyből, illetve lehetne csökkenteni a foglalkoztatás költségeit a jelenlegi 50% körül szintről, hogy a tőke nálunk akarjon munkát adni.

Bővülő foglalkoztatás, növekvő ÁFA-bevételek, felfelé vezető spirál.

EGYETLEN BÖKKENŐ VAN EZZEL: az euro-bevezetéshez ELŐBB kell 3/60 mutatókat teljesíteni és csak UTÁNA lehet bevezetni. A kormánynak (Vargával az élen) EGYETLEN feladata lenne: azt kidumálni és ahhoz előre lefektetett garanciákat adni at ERM2-nek arra, hogy ha megadják az eurót, akkor VALÓBAN és AZONNAL megy az MNB-tartalék a törlesztésre, satöbbi-satöbbi.

Ha ezt Orbán meg merné lépni, azonnal a mennybe menne, az összes kuruckodása meg kokija ellenére is, mert ez jó irányba indítaná el az országot...

Amíg ez nem történik meg, addig csak nyögjük az uzsorát, irány Görögország.

legeslegujabbkor 2012.06.08. 15:12:03

@protézisesh: Elolvastam a másiknál excoop hozzászólásait, és már mindent leírt, ami fontos volt. A te megközelítésed pedig, hogy a társadalom 10 %-a tud reálisan dönteni, tévedés.
Senki sem tud objektív döntést hozni. Még te sem, mert nagyon megható, amikor az ország pénzügyeiben akarsz tanácsot adni, de eközben nem tudsz elszakadni attól az elveszett pénztől, amivel megkárosodik az, aki elhagyja a versenyszférát.

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 13:08:39

@protézisesh:

bizony annyiba kerül…

és ez a 15112 milliárd forintos nettó adósságállományt alapul véve FORINTBAN számítva „mindössze” 7%-os, azaz HÉT százalékos adósságszolgálat, ami az 5,7%-os fogyasztói árindex inflációval kiigazítva „mindössze” 1,3%, azaz egy egész három tized százalék reálkamatot jelent

ergo

az adósságszolgálat az adósságállományhoz viszonyítva nem tűnik extrém magasnak…

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 13:44:14

@protézisesh:

forrás az adatokhoz
www.mkogy.hu/irom39/01498/adatok/fejezetek/41.pdf
hvg.hu/gazdasag/20120517_mnb_gdp_allamadossag

a devizahitel-állomány jelentős részét forinthitellel váltották ki zipp.hu/belfold/2012/05/16/a_penzugyi_szabadsagharc_ara_evi_122_milliard_forint

ez a prezi is nagyon jó, pl. jól látszik belőle, hogy a devizahiteleket egy ideig betétként fialtatták, ill. továbbhitelezték, így már érthetőbb a 7%-os forintban denominált nominál adósságszolgálat, amit ha a mai 5,7%-os fogyasztói árindex inflációval igazítasz ki akkor 1,3% REÁLKAMAT marad
akk.hu//kepek/upload/2010/a_kormany_finanszirozasi_mozgastere.pdf

BTW

a 2008-as mentőcsomag idején a forint nagyon gyenge volt, utána pedig viszonylag erős lett az USD-vel, ill. az Euróval szemben… volt idő amikor az IMF-EU hitel ÁRFOLYAMVESZTESÉGET könyvelt el… most persze megint gyenge a forint… de lehet, hogy a jövőben relatíve megint erős lesz( az össze fiat money zuhanórepülésben van az arannyal szemben, mindenki pénzt nyomtat)

PS: nem az adósságszolgálat kamatszintje, hanem az adósságállomány a magas

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 13:47:59

@protézisesh:

az MNB tartalék nem az MNB pénze

az MNB a bankok bankja

a kétszintű bankrendszer központja

minden bank - kötelező jelleggel - az MNB-nél bankol...

és mivel ez nem az MNB pénze - hanem egy rakás banké és ezen keresztül TÖBB SZÁZEZER EMBERÉ - innentől kezdve a felvetett javaslat nem értelmezhető...

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 13:50:46

@protézisesh:

ja ez persze így helyes (elfeledkeztem a kommentált mondat belinkeléséről)

„A jelenlegi adósság jelenlegi finanszírozása (6-7% hitelből, 600as CDS-felárral) évente 1000 milliárdba kerül.”

bizony annyiba kerül…

és ez a 15112 milliárd forintos nettó adósságállományt alapul véve FORINTBAN számítva „mindössze” 7%-os, azaz HÉT százalékos adósságszolgálat, ami az 5,7%-os fogyasztói árindex inflációval kiigazítva „mindössze” 1,3%, azaz egy egész három tized százalék reálkamatot jelent

ergo

az adósságszolgálat az adósságállományhoz viszonyítva nem tűnik extrém magasnak…

protézisesh 2012.06.10. 07:18:01

@legeslegujabbkor: Persze hogy nem tud elszakadni. Az objektivitas ui ott kezdodik, hogy a jekenlegi boiztos es relative magas szinvonalu megelheteset a jo minosegu vezetoi reteg nem teszimkockara holmi bizonytalan kodos "rencervaltas"ban esetlegesen betolztheto szerepert...

protézisesh 2012.06.10. 07:20:05

@valaki76: Tok mindesgy, hogy az adossagalomanyhoz kepest sok vagy keves, az idei KAMATteher nagyjabol a duplaja az idenre tervezett koltsegvetesi hianynak... Ha elinflaljak, ha nem. :-(
süti beállítások módosítása