2012.03.27. 00:07 Szerző: blóðøx

Majmok legyünk vagy szabadok?

Jó ideje foglalkoztat már a kérdés, hogyan lehetséges, hogy a magyar társadalom szinte érdemi ellenállás nélkül tűri a Fidesz immár két éve tartó országlását? Hogyan lehetséges, hogy sem a közel 3 millió ember, 3000 milliárd forintnyi nyugdíj megtakarításának elvonása, sem a jogállam intézményrendszerének lebontása nem veri ki a biztosítékot? Akkor azt gondoltam, hogy ezek egyrészt, még csak „elvi” sérelmek, hatásuk a mindennapokra abban a pillanatban minimálisak, igazi kártékonyságuk csak később mutatkozik majd meg. Ezért nem érzik úgy az emberek, hogy tiltakozniuk kellene, de ha közvetlenül, a bőrükön érzik a majd a változásokat…majd akkor!  De most, hogy a nemrégiben bekövetkező, százezer diák és családtagjaik mindennapjára azonnali és nagy csapást mérő felsőoktatási átrendeződés is csak alig mérhető ellenállást váltott ki, és hogy vasárnap, a NER állatorvosi lovának számító Esztergomban érvénytelen lett a népszavazás, úgy gondoltam megér egy posztot, hogy kicsit utánajárjunk, mi lehet e végtelen passzivitás hátterében?

Véleményem szerint, fenti jelenségért a pszichológiában jól ismert, „tanult tehetetlenség”-nek nevezett folyamat, valamint a főemlősöknél megfigyelhető, evolúciós szelekcióval létrejövő, „feltétlen utánzási készség” kombinációja a felelős. 

1. Tanult tehetetlenség

Pár héttel ezelőtt a Facebookon tűnt fel egy ábra egy mulatságosnak tűnő kísérletről, amely majmokon mutatta be a folyamatot.

Lényege, hogy a kísérletben részt vevő majmokat hideg zuhannyal büntetik, ha a nekik felkínált banánhoz akarnak nyúlni. A kísérlet bebizonyította, hogy a majmok a hideg zuhany elkerülése érdekében „leszoknak” a banánevésről, sőt ezt utódaiknak is átörökítik. A kísérlet látványosan ábrázolja, hogy a majmok csoportja viszonylag rövid idő alatt, miként sajátít el, és ad tovább utódainak egy olyan magatartásmintát, amely egy adott helyzetben minimalizálja ugyan a kellemetlen következményeket (hideg zuhany), de ugyanakkor el is veti azt a lehetőséget, hogy a pozitív végkifejlet, (a banánfürt elérése) bekövetkezhessék.  A modellben a „tanult tehetetlenség” állapotot a hideg zuhany rögzíti, amely „megtanítja” a majmoknak, hogy annak ellenére, hogy – elemi igényük - a banán, elérhető közelségben van, és hogy minden képességük megvan ahhoz, hogy elérjék (t. i. fel tudnak mászni a létrán), a próbálkozások olyan kellemetlen következményekkel járnak, hogy inkább lemondanak a finom falatokról, semmint, hogy újra és újra elviseljék azt. 

Értelemszerűen — és ez további mondanivalóm szempontjából rendkívül fontos — a modell csak, ún. felülről korlátos rendszerekben működik, amikor valakinek/valakiknek hatalmában és módjában áll, hideg zuhannyal vagy más kellemetlen következményekkel eltéríteni a majmokat eredeti szándékuktól.

2. Feltétlen utánzás

 A kísérletben elemezhető másik jelenség, az úgy nevezett „feltétlen utánzás” képessége. A kísérlet során ugyanis a majmok felismerik, hogy a büntetés (hideg zuhany) nem csak saját helytelen cselekvésük esetén érinti őket, hanem abban az esetben is, ha a csoport többi tagja „nem bír magával”. Ezért a majmok megtanulják, hogy a hideg zuhany elkerülése érdekében társaikat meg kell rendszabályozni (verni), ha helytelenül cselekszenek, azaz a banánt meg akarják közelíteni.  Az igazi érdekesség azonban akkor jelentkezik, mikor a csoport új tagokkal bővül.  Azok ugyanis - társaiktól ellesve- szintén megtanulják, hogy a létrán felfelé induló társukat meg kell verni, anélkül, hogy a negatív következményeket személyesen megtapasztalták volna. Ezzel a modell látványosan bizonyítja, hogy a majmok újabb és újabb generációja visz tovább egy magatartást, annak ellenére, hogy a kiinduló feltételek alapvetően megváltoztak (azaz, már nincs hideg zuhany), illetve azt, ő már személyesen nem is tapasztalta meg. 

De miért is érdekes ez?   A kísérlet és maga a jelenség azért jutott eszembe, mert meggyőződésem, hogy a magyar társadalom is a tanult tehetetlenség állapotában leledzik.  A Kádár-rendszer, bármennyire el is „puhult” a végére, egyértelműen felülről korlátos rendszer volt, ahol az esetleges „hideg zuhanyt”, egy egész béketábor, és az itt állomásozó szovjet hadtestek voltak hivatottak biztosítani (lásd 56, mint első hideg zuhany?). Az ebben a rendszerben szocializálódott generációk,--kezdetben erősebb, később folyamatosan puhuló, vagy akár el is maradó szankciók mellett—„elsajátították” azokat a magatartásmintákat, amelyek nem váltották ki a felülről érkező „kellemetlen következményeket”.  Nem „hibáztatható” ezért senki sem, felülről korlátos rendszerben ezek a magatartásformák adekvátak, a túlélés biztosítékai.  A probléma csak az, hogy a rendszerváltást és a demokratikus intézményrendszer kiépülését „észre nem véve”, az automatikus mintakövetéssel azokban a generációkban is rögzültek ezek a működési mechanizmusok, és terjednek a mai napig tovább, amelyek már szinte hírből sem ismerik, de személyesen semmiképpen sem tapasztalták a „hideg zuhanyt”.

Ez lehet a magyarázata annak, hogy pl. közel százezer középiskolás jövőjét lehet elvenni egyik napról a másikra egyetlen tollvonással, anélkül, hogy igazán érzékelhető ellenállást, „látható” aktivitást váltott volna ki az érintett fiatalokból és családjaikból.  Nem arról van szó, hogy ne értették volna, ill. nem érthetnék meg, mit jelent számukra az oktatási rendszer megváltoztatása, vagy, hogy ilyen sokan értenének egyet az intézkedésekkel, hanem arról, hogy az előző generációktól eltanult, a múltban megfelelő, tanult tehetetlenséggel reagálnak! A passzív mintákon kívül, nincs adekvát, a célnak megfelelő, aktív magatartásra mintájuk! 

Ez az oka annak is, hogy a társadalom többsége szó nélkül hagyja lebontani a demokratikus intézményrendszert. Miért lenne fontos neki, ha egyszer sohasem használta, napi rutinjában szinte „észre sem vette”, hogy vannak, miután magatartásmintáit egy felülről korlátos rendszer rögzítette, ill. azokat fenntartás nélkül másolta le, és viszi tovább, anélkül hogy észlelné: a felső korlátozás eltűnt. 

Ez a jelenség okozza a társadalom bénultságát, és ezt használja ki most a Fidesz arra, hogy mindent saját képére formáljon, hogy hatalmát hosszú időre bebetonozza. (Külön posztot érdemelne annak feltárása,, hogy az ő politikai, vezetési módszereiket mennyiben határozzák meg ezek az ösztönösen tanult minták, azaz mennyire hasonló rendszert próbálnak építeni). Jóllehet, hatalomra kerülésekor a Fidesz még nem rendelkezett, sőt,-  megítélésem szerint -, még most sem rendelkezik , annyi erőforrással, amellyel a valódi felső korlátot kialakíthatná, mégis elegendő néhány, félelmet, szorongást keltő törvény, elegendő a nagy hang, az agresszivitás ahhoz, hogy ezek az elmúlt 22 évet is aktívan túlélt magatartásminták újra „beélesedjenek” , és a társadalom jelentős része, már csak a diktatúra lehetőségének felvetődésére is úgy reagáljon, mintha máris abban élne.  Ez egy ördögi kör, mert az öröklött/tanult minták lehetetlenné teszik a hatékony fellépést a szabadságot korlátozó intézkedésekkel szemben, így a hatalom akadálytalanul haladhat előre a szabadság korlátozásának útján egészen addig, míg a rendszert ismételten, valóban felülről korlátossá nem alakítja vissza.

Megítélésem szerint a 24. órában vagyunk.  A Fidesz elindult a felülről korlátos társadalom visszaállításának útján, de még nincs elegendő erőforrása sem a rendszer kiépítésének befejezésére, sem működtetésére.  Egy diktatúra fenntartásához sok pénz kell és ütőképes erőszakszervezet (ami szintén sok pénzbe kerül).  Pénzszerző hídfőállásait a Fidesz kiépítette, azaz, a szinte létező összes, állami pénzcsapot a saját pénzgyűjtőihez irányította. Ugyanakkor ezek csak működőképes állam esetén képesek elegendő forrást nyújtani a rendszer fenntartásához, de a fenntartható állam és gazdaság modelljét a kormányzat egyelőre nem találja.  Ütőképes, az elnyomás működtetéséhez nélkülözhetetlen, erőszakszervezettel sem rendelkeznek még, bár a felépítés a TEK-kel, és a most létrehozott parlamenti őrséggel, megkezdődött.  Mindezek alapján úgy gondolom, ha most sem ismerjük fel, mi okozza a bénultságot és ezzel a társadalmi védekezőképesség hiányát, és tudatosan nem kezdünk el változni és változtatni rajta, akkor elszalasztjuk az esélyt, az új diktatúra kiépítésének megakadályozására.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr534342469

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Design: Evolúció 2012.03.28. 13:04:20

"Nem lehet természettudományos gondolkodással gépet építeni, azután szentimentalizmussal - olyan primitív érzésekkel, mint önzés, kapzsiság, unalomvágy - vezetni. Ebből katasztrófa lesz, katasztrófa kell, hogy legyen. Ha emellett kitartunk, a hely...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jenőke 2012.03.27. 07:08:47

Ez nem más, mint a "minek örülsz? le is lőhetett volna" effektus (vagy jelenség).

2012.03.27. 08:37:14

ezt az esélyt már elszalasztottuk

Martian (törölt) 2012.03.27. 08:47:50

Ebben a jelenségben maga a rendszer a hibás, meg kellene változtatni a szabad mandátumos rendszert... jelenleg nincs az a párt és politikus, amelyik ne kurvulna el ebben a rendszerben.

Szelid sunmalac 2012.03.27. 09:28:14

Hat kedves posztolo, amit a kiserlat bizonyit, az szimplan az eletbenmaradas alapja. Ha nem tanulnak meg a csoportok, hogy mi az a viselkedesforma, ami veszelyt jelent, akkor mar reg kihaltak volna. Ha tarsadalom tobbi tagja nem lenne egy kicsit tanulekonyabb, mint te, mar te is reg kihaltal volna, ami minden bizonnyal semmiben nem befolyasolna a tobbi egyed eletet, tehat ennyiben felesleges a rendszer.
Magyarn, te valoszinuleg egy ujonnan jott, tanulatlan majom vagy, aki szarik a tobbire, de csak amig jol pofan nem vagjak.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.03.27. 09:31:50

Ebből is látszik, hogy a hangyák mennyivel értelmesebb állatok, mint a főemlősök. Ők gondolkodás nélkül felmásztak volna volna a fincsi falatokért, akárhány hidegzuhany után is.

vityaz 2012.03.27. 09:33:35

Nagyon ritkán szólok hozzá 1-1 íráshoz, de ez most egy kicsit felbosszantott így nem tarthatom magamba a véleményemet.
Arra még nem gondoltál,hogy azért tűri a magyar társadalom szinte érdemi ellenállás nélkül a Fidesz intézkedéseit mert egyetért vele? A nyugdíjpénztár megszüntetése minden ember érdeke volt, a megalakításuk volt a legnagyobb bűn aminek hatására a bankok lopták el a pénzeket,ha alaposabban utána néznél rájönnél,sehol a világon nem működik ilyen rendszer hatékonyan és már be is bizonyosodott,hogy milyen hatékonyan sáfárkodtak a rájuk bízott pénzel. Oktatás érdekes gondolataid vannak aki jól tanul az be fog jutni az ingyenes felsőoktatásba aki nem az meg el megy dolgozni. Szeretnélek tájékoztatni,hogy addig amíg a felsőoktatásban a fiatalok az én általam befizetett adóból tanulnak csak olyanok kerüljenek oda akik erre érdemesek és csak olyan diplomát szerezzenek amire szükség van. Évekig lébecoltak eddig mindenféle hími-humi egyetemen az én pénzemen majd elmentek munkanélküli diplomásnak épp itt az ideje,hogy valaki ezt megváltoztassa

ügyfélszolgálatos 2012.03.27. 09:39:09

@vityaz: Asszem te nagyon hülye lehetsz, ha azt hiszed, hogy a MNYP pénzek elrablásával jót tettek az országnak. Ideje lenne orbán fenekéből kibújni.

kzoltana 2012.03.27. 09:43:32

Csap fölött a trikoloros papír. Mossuk kezeinket?
www.vagy.hu/tartalom/cikk/1337_mossuk_kezeinket
Nemzeti Együttműködés Nyilatkozat Debrecenben.

Hozzászólóóó 2012.03.27. 09:46:05

Jó szar érzés lehet a ballibáknak, hogy nem skandálja több százezer ember Kúrcsány nevét, visszatérését és a buziszerető-hazafiatlan rendszer restaurálását követelve.

Ezeknek "a demokratáknak" csak addig van demokrácia, ha a népp őket akarja. Ha nem, akkor mindjárt jön, hogy ez a nép buta, mucsai stb., mert nem tudja ér értékelni az ő magasztos eszméiket.

piefke 2012.03.27. 09:56:33

@vityaz:

1.) MANYUP-ok: minden kommentár nélkül ajánlom figyelmedbe az alábbi írást:

vastagbor.blog.hu/2012/03/26/hol_a_magannyugdijpenz_gabika

2.) Felsőoktatás: amit írtál, az tipikus példája a felsőoktatást belülről nem ismerők, ám a Fidesszel belevakulásig-beledöglésig szimpatizálók vélekedésének.

...Csak egy példa: csupán a magyar közigazgatás évente több jogi végzettségű szakembert igényelne, mint az államilag finanszírozott 100-as keretszám... Tehát: ahhoz, hogy a magyar államigazgatás működőképes maradhasson, a családoknak kell majd anyagi áldozatokat hozniuk, tandíj formájában!

...Jó lenne, ha ilyesmiken is elgondolkodnál!

vlacko 2012.03.27. 10:04:46

@Hozzászólóóó: Neked ha Orbánt bírálják, akkor egyből Gyurcsány jut eszedbe, és ezzel el van intézve. Asszem a libát inkább magadban kéne keresni....

Hozzászólóóó 2012.03.27. 10:11:11

@vlacko: Én is bírálom a Kormány egyes intézkedését, vagy a Fidesz egyes politikai döntéseit, de emögött nem az a szándék húzódik meg, hogy jöjjön vissza a ballib-uralom. Nálatok viszont ez a valódi szándék, a Kormány fikázása erre csak ürügy.
Ez a cikk is erről szól: abból az alaptézisből indul ki, hogy a népnek nagyon elleneznie kéne az orbáni "diktatúrát", és miért nem áll végre a "demokratikus ellenzék" (értsd MSZP+DK) mellé teljes mellszélességgel.
A ballibák arról vannak meggyőződve, hogy ha valaki nem liberális, azzal biztos valami baj van: aki jobboldali csakis vakhitű lehet, lelkileg gyenge, rossz volt a kapcsolata az apjával, frusztrált, homofób bla bla bla... minek soroljam végig, ismeri mindenki ekezet a hülye dumákat jól.

vladimir964 2012.03.27. 10:12:07

Én meg egyszerűen azt mondom, genetikailag kódolva van a tehetetlenség, a mindent eltűrés, a birkaszellem. Jómagam magyarországi horvát vagyok, és bátran kijelenthetem, hogy Horvátországban (meg Szerbiában, stb.) nem ekkora nyílt és nyilvánvaló gazemberségekért, hazugságokért, hanem sokkal kisebbekért az egész pereputtyot már szőrőstül-bőröstül kiebrudalták volna a trágyadombra - ahová valók is politikusaink.
Itt egész egyszerűen nincs történelmi hagyománya az ellenállásnak, az összefogásnak, és legfőképp az önfeláldozásnak. Legfeljebb elszigetelt fellángolásokról beszélhetünk.

fénycsepp 2012.03.27. 10:16:12

rengeteg ember azért szavazott a fideszre, mert elegük lett az mszp-ből. Két év múlva rengeteg ember fog szavazni az x pártra, mert elegük lesz a fideszből. ilyen eccerű ez:)mondjuk, kíváncsi vagyok, mi lesz az x párt:)

vlacko 2012.03.27. 10:16:46

@Hozzászólóóó: "Nálatok viszont ez a valódi szándék, a Kormány fikázása erre csak ürügy."
Ez csak a Te fejedben van így. Vagy propaganda céllal összemosod a bírálókat az MSZP-vel.
Nem árt ha megnézed az MSZP/DK népszerűségi mutatóit.
Az Orbán rendszeren pedig rengeteg bírálni való van. Az, hogy egyenlőre nem látszik az a friss erő, ami le tudná váltani, nem jelenti azt, hogy Orbánék valamiféle védettséget kellene hogy élvezzenek.

Hozzászólóóó 2012.03.27. 10:19:29

@vlacko:
Oké, akkor ne nevezzük MSZP/DK-nak, hanem valami mesebeli "új erőnek", ami még nem bukkant fel, de azért várnak rá, mint a messiásra.
Na és milyennek kéne lennie ennek az új erőnek? Gondolom nem egy jobboldali/konzervatív erőről áhitozik ez a csapat, azzal a különbséggel, hogy következetesebb vagy politikailag tisztességesebb módon az, mint a Fidesz; hanem egy echte deviánspárti, segélyosztó, "anttifasiszta" ballib pártról lenne szó, csak a MSZP-seknél fiatalabb arcokkal.

fg56 2012.03.27. 10:22:22

Ezzel az okfejtéssel csak az a gond, hogyha az emberek ennyire hagyják, hogy elnyomják őket, akkor vajon miért voltak annyira felháborodva Gyurcsány őszödi beszéde után - most meg az állandó hazudozás sem zavarja őket - a Fidesz továbbra is népszerűbb bármelyik másik pártnál? A válasz valahol ott keresendő, hogy tényszerűen fát lehet vágni az emberek hátán: gyávák és inaktívak többségükben, ugyanakkor igen könnyen befolyásolhatóak is - seggnyalásra jól használhatók, ha valakik folyamatosan azt sugallják nekik, hogy ők a jók és a másik társaság a démonizált rossz.
- Tanulság: a lakosság nagy része gondolkodásra lusta, politikai analfabéta: ha az egyik tönkreteszi, akkor felháborodva leváltják, míg a másiknál a hazafias, süket dumát megeszik és közben ugyanazt az ellehetetlenítést elfogadják, amit a másiknál keményen elutasítottak. Ezért mondom én, hogy az emberek politikai analfabéták és hazánkban kellően lusták saját érdekeik keményebb képviseletére.

vlacko 2012.03.27. 10:22:25

@Hozzászólóóó: Tehát szerinted magyarországon csakis jobboldali/konzervatív erők kormányozhatnak?
Egyébként esetleg vázolhatnád, hogy a Fidesz mitől jobboldali.... A sok 3/3-astól, volt mszmp-stől a soraik közt pld?
Az államosító gazdaságpolitikájától? Hmmm?

Hozzászólóóó 2012.03.27. 10:26:26

@vlacko:
Szóval elszóltad magad, mégis csak ballib uralmat akarsz, magyarul gyurcsányizmust Gyurcsány nélkül.
A ballib úgyis azon siránkozik, hogy a mucsai nép őket, mint meg nem értett prófétákat nem tudja felfogni, mert csak zabálja a moslékot. Akkor adják fel, itt nem kívánatosak az eszméik, ennyi.
A Fidesz attól jobboldali, hogy társadalompolitikai és kultúrpolitikai kérdésekben konzervatív. Ez a lényeges, és nyilván akit te új erőnek képzelsz az ennek homlokegyenest ellentmondana.
A gazdaságpolitikai irányvonal nekem sem tetszik.

vlacko 2012.03.27. 10:33:29

Jópár fogalmi tévedés megáll nálad.
ballib pld nem egyenlő gyurcsányizmus, mintahogy jobboldali konzervativizmus sem egyenlő orbánizmussal. Társadalompolitikai kérdésekben az orbán kormány konzervativizmusa erősen kétséges, az állami földek fideszközeli oligarchák kezébe juttatása pld. egyáltalán nem fér bele ebbe a kategóriába.
Fogalmad sincs arról, hogy én milyen erőt szeretnék, ellenben a két korábbi kérdés alól megpróbálsz kibújni.

vlacko 2012.03.27. 10:35:10

@fg56: Ha a mostaniak is a B középpel dolgoznának össze a tüntetések előtt, lehet átütőbb lenne a dolog.

fg56 2012.03.27. 10:36:28

Mondom, hogy politikai analfabéták vagytok fideszes seggnyalók - ráadásul ócska cinikus dumátok az, hogy aki a zsebnapóleonnal nem ért egyet - netán kritizálni meri, az már Gyurcsányt akarja vissza és az MSZP-t szereti. Persze, a ti gondolkodásra képtelen elkorcsosult agyatokban biztosan - de nem a többségében.

Hozzászólóóó 2012.03.27. 10:41:57

@vlacko:
Fogalmilag csakugyan nem az, ellenben Gyurcsány jelenítette meg a magyar rendszerváltás óta a legvéresebben a ballib ideológiát. A 2006 és 2009 közti időszak telve volt ilyen ideológia vitákkal, épp ezért gyurcsányizmus a baliberális ideológia legszélsőségesebb kiteljesedésének tekinthető: a destruktív kisebbségek és a devianciák kérlelhetetlen támogatása a többség ellenében, radikális antinacionalizmus, antifasisztának nevezett mozgalmárkodás, a kisantant országok mentegetése a magyarellenesség alól ("mi tehetünk róla, meg kell értenünk őket" stb.).

Nem bújtam ki a kérdés alól: nekem sem tetszik a gazdaságpolitika, és a sok exkomcsi sem. De attól, hogy ez nem jó, abból nem az következik, hogy ballib hatalom jöjjön, hanem egy másik jobboldali/konzervatív a Fidesz ilyen baklövései nélkül. Ennyi.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2012.03.27. 11:00:28

Jó a kísérlet, de a jelenlegi magyar társadalom inkább a fásultság jeleit mutatja.

A magán nyugdíjak elvétele meg igen komplex kérdés. Igen, milliós tömeg érdekeit sértette, de ha nem lépik meg, akkor meg azokét sérti, akik nem léptek be. Szintén milliós tömeg.

Tisztázzuk, hogy még a szoci-szdsz kormány kezdte meg a tárgyalásokat az EU-val, hogy a Mnyp-be befizetett összeget levonhassuk a mindenkori hiányból. Mert nem fair, hogy mi megcsináljuk a reformot, úgy, hogy az most terhel minket, de majd 20-30 év múlva kezd működni. Azt is világossá tette a magyar tárgyaló fél, hogy ha nemet mondanak, megfontolják a rendszer megszüntetését, mert nem tudják miből fizetni a MOSTANI nyugdíjakat. Nemet mondtak, meglett az eredménye. A lengyelek - látván a magyar lépést - hasonló kéréssel fordultak újból Brüsszelhez, és ők is kijelentették, ha nem kapnak pozitív választ, ők is felszámolják az Mnyp-t. Az uniós döntnökök tartva a következményektől, engedtek a lengyel kérésnek. Érdekes, ugye?

A dologhoz még hozzátartozik, hogy ezzel párhuzamosan pénzre is szüksége volt a magyar kormánynak. Azt most lehetne vizsgálni, hogy mire, az egy másik kérdés. Most akkor vegyenek fel újabb hitelt, vagy újabb adót vessenek ki, vagy a kiadásokat faragják le valaminek a rovására, vagy honnan szerezzenek pénzt?

Bármit is tettek volna, az ország egyik fele megszívta volna.

Az oktatásról meg csak annyit mondanék, hogy tényleg felesleges pl. annyi közgazdászt képezni, akik aztán majd az én adó forintjaimból fizetett tanulmányaikat külföldön kamatoztatják. Ez is egy olvasata a dolognak. A másik meg az, hogy egyszerűen nincs pénz. Most megint hozzá kell tennem, hogy a pénz hiány oka sok minden lehet. Akár az is, hogy a politikusok az oligarchákkal vállvetve ellopják. Ki tudja?

Wolfhering 2012.03.27. 11:18:07

@vityaz: "Évekig lébecoltak eddig mindenféle hími-humi egyetemen az én pénzemen majd elmentek munkanélküli diplomásnak"

1. Javaslom az alábbi táblázat tanulmányozását:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qlf012.html

2. Majd az alábbi grafikon áttekintését:
www.profesia.sk/images/info/Merces/Merces_education_by_sex.png

Agymosott droid vagy, az is maradsz.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.03.27. 16:18:17

Nem hiszem, hogy a tabult tehetetlenség lenne a magyarázat.
A lényeg, hogy ma Magyarországon az emberek nagy része nem lát kiutat, így nem is érdekli a polotika.

Hiszen mindegy, mit szavazunk, vagy kire, úgyis valami teljesen megjósolhatatlan fog történni.

Forradalmat meg már csak azért nem célszerű csinálni, mert attól semmi nem lesz jobb. max. rosszabb, mert akkor még mélyebbre zuhan a Ft árfolyam, és még kevesebb lóvénk lesz.

puhosh 2012.03.27. 19:57:39

Nem ertem a kerdest es a valaszt.Szerintem eddig voltunk majmok,en nagyon nehezen turtem az Mszp orszaglasat.AzOrban kormany meglepoen jo teljesitmenyt nyujtott,igaz,messzebbre is elmhetett volna,de nem kedveztek a kulso korulmenyek,Meegmentette az orszagot a biztos csodtol,befejezte a rendszervaltast es lassan sikerul munkara fognia az ingyeneloket.Mondjuk,az Mszp -t nem sikerult tlejesen osszezuzni ,de van meg ido a valsztasokig,nem vette el a jovojet senkeinek.az tanuljon ,aki komoly szandekkel bir, es mindenki hozzon aldozatokat a sajat celjai beteljesirese erdekeben.Szinvonaltalan iskolakat hulyekkel megtomni ertelmetlen pazarlas,ami duplan ut vissza.
Lehet okoskodni,marha jo a cikk,csak a hulyeseget nem erdemes ilyen szinten ragozni.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.03.27. 20:00:52

Én is sokat gondoltam már erről, de szerintem a tanult tehetetlenség mellett több más tényező is belejátszik.

1 Nincs normális ellenzéki erő, aki hiteles és reális esélye lenne OV-vel szemben.

2 A fidesznek azért lett 2/3-a, mert az emberek változást akartak. Az "elmút22év" formálisan demokrácia volt, de gyakorlatban egy kalap szar volt. pl: most mindenki föl van háborodva, hogy milyen elfogult a köztévé, de Gyurcsány alatt is manipulálták a híreket és volt egy feledhetetlen Napkelténk... Nagyon sokan akik most bírálják a kormányt az előtte lévő időszakot állítják példának, ez pedig nem motivál senkit.

3 A demokráciának nálunk nincsen hagyománya és tisztelete. A legtöbb intézménynek és szabálynak nincs hétköznapi, közvetlen következménye

4 A fidesz ügyesen játszik rá a társadalmi hazugságokra és így áttudja irányítani a haragot és elkeseredettséget másokra.

Husz_János_Puszita 2012.03.27. 20:59:48

Helyes diagnózis.
De.
A sorozatgyilkost nem menti fel a sanyarú gyerekkora. A tanult tehetetlenség felnőtt korban is korrigálható, jó terápia kell hozzá. Nem lesz ilyen, de tegyük fel, hogy a kormány hozzányúl a nyugdíjakhoz. 3 millió, élete nagyobb részét a múlt rendszerben leélő szavazó. Nu az lenne a sokkterápia. Mint mondtam, nem lesz, mert egyik politikus sem hülye. Szóval ki kell várnunk azt a 20 év Orbán kormányt, azalatt felnő egy új generáció szoft
diktatúrában....Esztergom óta kezdek beletörődni, hogy túszul estem saját honfitársaim által. Nem pártokra kellett szavazniuk, nem. Arra kellett szavazniuk, hogy legyen közvilágítás és szemétszállítás, kapjon enni a gyerek az iskolában. Ez van polgártársak.

trabant 2012.03.27. 22:14:58

erőszakszervezettel sem rendelkeznek még"

A félreértés elkerülése és a helyesírási szabály betartása miatt így:

erőszak szervezettel sem rendelkeznek még

boondael 2012.03.27. 22:19:12

Én is sokat töprengek a tehetetlen , vagy még inkább a magasztaló tömeg láttán, hogy mi lehet az ok egyértelműen rossz döntéseket némán tűrni, vagy éljenezni. Nem teljesen győz meg ez a gondolatkísérlet. Nem lehet, hogy a magyar nép majd csöndben, a fülkékben dönt a sorsáról 2014-ben? Persze, ha lesz rá lehetősége.

boondael 2012.03.27. 22:28:53

@trabant: Szerintem az erőszakszervezet, így egyben, ok. Minőségjelzős szóösszetétel, az előtag és utótag nyelvtani viszonya jelöleletlen, nem haladja meg a 6 szótagot.

gasoline 2012.03.27. 22:29:31

Kedves Vityaz!
Téged zavart 2010 előtt magánnyugdíjrendszer és a felsőoktatási rendszer akkori működése? Alig hiszem, ismerve az ilyen birka-elvtársakat, mint te vagy, 2010 előtt csak kurcsányozni tudtak, semmilyen értelmes konstruktív ötlettel nem jöttek elő, csak az előrehozott választást tudták szajkózni. Azt, hogy mi fog jönni, leszarták.
Úgyhogy ne gyere nekünk ezzel a hülye dumával, hogy mekkora nagy szükség volt erre, mert ezt csak annak hiszem el, aki a választások előtt pont így, az ismert részletekkel előre mondta volna, hogy erre lesz szükség, ez menti meg az országot. Ilyen ember nem volt, de még a Pártban sem. Ugyanis a Pártnak nem volt választási programja, bianco papírra szavazott 4/3-nyi birka. Egyébként a választópolgároknak a fele sem akarta a Pártot és a Vezért a hatalomba, de úgy is mondhatnám, hogy a Pártot és Vezért a többség nem akarta!!!

pacsni · http://megminden.lapunk.hu/tarhely/megminden/kepek/pacsni.jpg 2012.03.27. 23:54:32

@vityaz: "Arra még nem gondoltál,hogy azért tűri a magyar társadalom szinte érdemi ellenállás nélkül a Fidesz intézkedéseit mert egyetért vele?"
De, pont erre gondoltam, amikor a mozgásképtelen rokkantnyugdíjas ismerősömtől elvették az utazási kedvezményét, amikor politikai megfontolásból kirúgták a közalkalmazott barátomat, de előtte még lecsökkentették a munkakeresési járadék időszakát 9-ről 3 hónapra. Akkor is, amikor a bölcsődét fizetőssé tették a számunkra. És mi mind egyetértettünk, mert valaki már végre közénk kellett, hogy csapjon, és meg kellett, hogy mondja, mi jó nekünk.
De nem csak ezekkel, én egyet értettem azzal is, hogy Lázár János Audi 8-assal járjon, ha egyszer úgy szereti a nagy autókat. A zuhanó forinttal is egyet kellett értenem. (Kipróbáltam azt is, hogy nem értek egyet vele, de akkor is zuhant tovább.) Meg azzal is, hogy zavarjuk el az IMF-et. Meg azzal is, hogy hívjuk vissza. Annyi mindennel, hogy fel se tudom hirtelen sorolni. Ha te megtennéd, hogy helyettem folytatod helyettem azokat az intézkedéseket, amivel TE egyetértesz. Mindannyian jobban értenénk az álláspontodat. Előre is kösz.

[megmondoember] 2012.04.14. 19:42:24

@vityaz: Gratulálok, tökéletesen bizonyítottad, hogy a példában szereplő majmok egyike vagy.

[megmondoember] 2012.04.14. 19:52:09

@fg56: "Ezzel az okfejtéssel csak az a gond, hogyha az emberek ennyire hagyják, hogy elnyomják őket, akkor vajon miért voltak annyira felháborodva Gyurcsány őszödi beszéde után - most meg az állandó hazudozás sem zavarja őket - a Fidesz továbbra is népszerűbb bármelyik másik pártnál?"
Nem az emberek voltak felháborodva, hanem csak egy részük. És ők sem felháborodva voltak, csak megmondták nekik (az illetékes FIDESZ-sulykolóemberek, mint pl. a gramofon-egyszerűségű Szíjjártó), hogy ezen háborogni kell. Most meg megmondták nekik, hogy jó volt nekik az is, hogy elvették a nyugdíjpénztárakban halmozódott megtakarításaik, hogy 450 forintos lett a benzin és 300 forintos az euró. És ezek az emberek (bár inkább vegetatív ösztönlényeknek kellene nevezni őket) pedig boldogan szajkózzák ezt tovább. Lásd pl. jelen fórumot.

Ez Magyarország nagy tragédiája, hogy felnőtt benne egy ill. több ilyen önálló vélemény kialakítására, önálló döntések meghozatalára képtelen, a saját ablakán túlra már nem látó generáció (ill. olyan generáció, aminek jelentős része ilyen emberekből áll), ami szó nélkül elfogad mindent és bármi, ha azt elég sokszor mondják neki - sőt, maga is boldogan hirdetni kezdi, még akkor is, ha az azt mondja, hogy akár őt személyesen is fel kellen akasztani. Szolgalelkű, gyatra népség, amivel az egyetlen komoly baj nem az, hogy vannak, hanem hogy nem csak a saját életterüket rombolják, hanem az értelmesebb fajtáét is.

Error Flynn 2013.12.28. 10:55:18

A kommenteket olvasva úgy látom ez a társadalom soha sem fog már felébredni, mert sajnálatos módon EZ a többség, aki most is jön ide önmaga puszta létével bizonyítgatni, hogy a fenti kísérlet igazabb már nem is lehetne ezen majomszabású gyülekezetre...
Amúgy itt is, mint a hasonló berendezkedésű országokban, azt a társukat verik meg a "majmok", aki nem bólogat helyeslően a sok ostoba nacionalista, nemzeti, hazaszerető lózungra egyetértően (akkor is, ha tudja, hogy mindez csupán a kisember lázongási kedvének békés elvételére szolgál). Ez talán még rosszabb, mert itt azt hiszik sokan, hogy TUDJÁK miért KELL megverni a kevés még gondolkodni képes egyént...
süti beállítások módosítása