2012.03.15. 15:07 Szerző: piefke

Hogyan csináljunk forradalmat?

„Nem használ itt senkinek az ártatlanság, nem a türés s együgyüség, annál készebb az török azt rontani, mentül maga kára nélkül cselekedheti jobban azt.”

Zrínyi Miklós: Ne bántsd a magyart! Az török áfium ellen való orvosság - 1661

 

 

Orbánék, mivel a fejlett, XXI. századi, urbánus Európa viszonyait sem megérteni, sem reprodukálni nem képesek, ezért a magyar tanya, a nemesi kúria – vagy épp a nomád ekhósszekér – „földközeliségét” választották – és mindezt elnevezték „a létezés magyar minőségé”-nek. Nem tudunk BMW-t gyártani? – nosza, üljünk lovaskocsira!

…Kösz, de kösz: nem! Azért nem, mert számosan vannak ebben az országban, akik igenis: értik, mi a jó Európában és képesek is lennének itt is megteremteni mindazt, amitől ott jó. Képesek lennének – ha nem akadályozná őket ebben a hatalom hiánya.

Hatalom kell tehát – azonban nyilvánvaló, hogy az Orbán-klikk az életéhez sem ragaszkodik jobban a hatalomnál. Ha nem lesz hatalmuk, akkor nem marad semmijük: egy, az ország érdekeit szem előtt tartó új kormányzat széttépné az általuk gondosan és gátlástalanul szőtt politikai-gazdasági érdekhálót – és ezzel vége… Nyilvánvaló, hogy (majdnem) mindent megtesznek a hatalmuk megtartásáért. Akik azt vissza akarják szerezni tőlük (, hogy az ország hasznára éljenek aztán vele), legalább annyira határozottak és céltudatosak kell, hogy legyenek, mint az ellenség… „Ártatlan együgyűséggel”, „tűréssel” – magyarán: civilnaivitássalsemmire sem megyünk! A hatalom visszaszerzése harc lesz – ehhez pedig elszánt, fegyelmezett „harcosok” szervezett közössége – magyarán: „hadsereg” – kell!

…Orbánék „fülkeforradalommal” orozták el a hatalmat, visszavívni pedig egy „demokrata forradalomban” lehet tőlük azt. A „forradalom” szót is nem „erőszakos felfordulásként” használjuk. Azért élünk e kifejezéssel, mert (a „klasszikus” forradalom-definíciónak megfelelően) „nem akarunk a régi módon élni”: nem „oligarcha-Magyarországot” akarunk, hanem sikeres, azaz önmagát finanszírozni képes, ezáltal tömeges jólétet biztosítani tudó országot. Ennek megfelelően a „forradalom” itt azt jelenti, hogy „Készítsük elő és konzekvensen vezessük végig a szükséges változásokat!” – valamit előkészíteni és következetesen végig is vinni pedig meglehetősen „forradalmi változás” a szokott, átgondolatlan, kapkodó, rögtönző magyar politikai stílushoz képest.

Éppen ezért nem az kell, hogy a forradalom jelszava legyen, hogy „Dobjuk ki az ablakon Orbánt és „oligarcháit!”, hanem azt, hogy „Készüljünk fel az ország kompetens kormányzására, készítsünk erre egy koherens, szakmailag megalapozott programot, szervezzük meg erőinket e program és cél támogatására – és aztán dobjuk ki Orbánékat!”. Ugye, mekkora különbség? Az egyik, a sima „Dobjuk ki…!” csupán az indulatokat vezetné le pillanatokra, de aztán ugyanúgy itt lennénk a szervezetlen, rosszul kormányzott kakiban… A másik viszont megadhatja mindazt, ami hiányzik: sikert, jólétet (persze csak hosszabb távon!) és az igazi rendet…

…De hogyan csináljuk ezt? Mik a hatalommegszerzés adekvát módszerei?

Nos, fotelből nem lehet forradalmat csinálni – laptop mellől sem. Petőfi odament Vasvárihoz, aztán együtt odamentek a többi „márcziusi ifjú”-hoz és együtt, személyesen léptek fel a „fennálló rend” ellen.

·          Az első, ami kell, az intenzív, személyes kapcsolat – nincs „virtuális hatalommegszerzés”.

 

Továbbá: óriási a különbség az „Ez van…” szimpla, panaszkodós igazsága és az „Ez legyen!” határozott célokat adó, utakat kijelölő programja és mozgósító ereje között – és ugyanígy: a csupán passzív „Ezt olvassátok!” és az aktivitásra felhívó „Ezt csináljátok!” között is… Ami eddig ellenzéki oldalról történt, az csupa-csupa „ezvan” volt – itt az ideje, hogy mondjunk valamit az „Ez legyen-ezt csináljátok!”-témában is.

·          A második kellék a világos cél és a működőképes társadalmi-gazdasági program.

 

Aztán: vegyük tudomásul, hogy itt az emberek vezetést akarnak, itt (még) nem működik az „ideális demokrácia”. Ezzel számolniuk kell azoknak, aki Magyarországon valódi és fenntartható változást akarnak véghezvinni: csak az működhet, ami létezik – ami pedig nem (az erős, a társadalom zömét átható öntevékeny polgári akarat), attól ne várjuk a problémáink megoldását!

·          A harmadik szükséges dolog, ami kell, a vezetésre képes személyek.

 

…De kik tegyék-tehetik meg ezt? Kiktől várhatjuk, hogy ezt képes lesznek megtenni? Mikor, kik által indulhat el és folyhat le itt „forradalom”? Kik és hogyan fogják a Fideszt megállítani? Kik képesek erre, kik lehetnek hitelesek és felkészültek ehhez? És: kik képesek azután az országot jó kormányzathoz juttatni? Egyáltalán: kik kezdeményezhetik ezt?

A szervezett, parlamenti pártokba tömörült ellenzéket akár le is írhatjuk: vagy a hitelességük, a mozgósító erejük hiányzik ehhez, vagy a tehetségük és felkészültségük – esetleg mindezek együttesen! Hasonló a helyzet a „szerveződő ellenzékkel” is: nem látni a kompetenciákat – és hát az „ütőerő” is csak egymás fejbe veréséhez elegendő náluk, lásd a Szolidaritásnál folyó kizárósdit.

…Pedig közben „lenne igény” a szervezett, hatékony és valódi kormányzati alternatívát jelentő ellenzékre: „forrong az ország” – legalábbis a politikailag tudatosabb része, és/vagy azok, akik már találkoztak a „Senki sem jár rosszabbul!”-szlogen valóságával. Ha valaki manapság szétnéz a neten, elsöprő elégedetlenséggel találkozik: szinte mindenki a kormányt kritizálja: néhány kifejezetten kormánypárti, vagy konzervatív „udvari szócső” kivételével jóformán csak elégedetlen írások jelennek meg – a szakszerű, higgadtan érvelőtől a szókimondón és a gyilkosan ironikuson át egészen a dühösig…

Jól kiérvelik-kikáromkodják magukat a szerzők – aztán (mintha elmúlt volna az agyroham) csendben elsunnyognak és visszamennek a munkájukhoz, vagy a haverokkal, kocsmázni. Egyszóval: bármit csinálnak, csak egyet nem: nem vonják le írásaik egyetlen lehetséges logikus következtetését. Nem szövetkeznek arra, hogy a kritizáltnál jobb politikát csináljanak.

Ha olvassuk az írásaikat, tartalmában szinte ugyanazt írják – persze más-más stílusban. És ha belegondolunk ebbe, akkor tulajdonképpen igen könnyű lenne egységes platformon egységes programalapokat összehozniuk. Persze, tudom én, egészen más meló heti néhány írás a számítógéppel kettesben, mint hónapokon-éveken át keményen együttdolgozni

Nincs olyan erő, amely gyakorlati téren is összefoglalja, mi a baja Magyarországnak. Nincs erő, amely végiggondolt és működőképes programmal rendelkezne. És mondjuk ki végre: nincsenek olyan figurák sem az ilyen-olyan ellenzéki erők élén, akik szellemi és szakmai kvalitások terén „elegendők lennének” egy efféle óriási melóhoz. Éppen ezért szükség van arra, hogy a kormány és a „létező ellenzék” legélesebb szemű és legélesebb szellemű kritikusai alkossanak csoportot. Ha a saját erőik kevesek is a munkához, ha a saját szaktudásuk (nyilván) nem is lehet elegendő mindenhez, amire szükség van-lesz, de legalább nyilvánítsák ki szándékukat, hogy addig dolgoznak együtt, amíg nem lesz együtt minden és mindenki, amire és akire szükség van a Fidesz legyőzéséhez és utána Magyarország sikeres fejlesztéséhez!

…Mert miben is állt a Fidesz, mint választási mozgalom sikerének titka? Az egységben és konzekvens fellépésben. Mármost, ha le akarjuk őket váltani, akkor akarnunk kell egységet alkotni is. Be kell látniuk a kritikusoknak, hogy egyedül hiába kritizálnak: a Fidesz-gépezet simán átgyalogol rajtuk. Még el sem kell, hogy hallgattassa őket – hadd ugassanak, hiszen a kutya és a karaván viszonya közismert toposz… Akik komolyan mást akarnak, mint ami van, azok nem tehetik meg, hogy továbbra is csupán ugyanazt és csak ugyanúgy csináljanak, mint eddig – mert úgy Orbán és „oligarchái” világa zavartalanul működhet tovább.

Ahhoz, hogy egyszer s mindenkorra (vagy legalábbis kellően hosszú időre) kivehessük a kezükből az ország sorsát, mindenek előtt a politikai hatalmat kell elvenni tőlük. De ez sohasem fog összejönni, ha csak a mostani töketlen, vagy hiteltelen, vagy képességtelen erőcskék, pártocskák, csoportocskák állnak szemben velük (már amennyire némelyik valóban szembenáll…) Nincs „csoda”, amely elvenné a hatalmat Orbánéktól – és ha még el is venné, akkor sem tudná kinek továbbadni azt! Nem fog az EU sem „királyt kűdeni” ide; az EU-nak még arra sincsenek igazán eszközei, hogy egy Fidesz-szerű kormányerőt kiakolbólítson a hatalomból. Egyet tehet – esetleg, végső esetben: kizárhatja Magyarországot, ha „odáig fajulnak itt a dolgok” – de ezzel ugyan mit nyernénk mi, magyarok?

Nincs tehát külső megoldás – csak belső megoldás lehetséges. Kövessük Petőfi, Vasvári és a többi „rendszerkritikus” fiatal példáját: üljünk le, „alakuljunk meg” – aztán hajrá…! Ne kelljen a jó magyaroknak mégy egy ilyen reménytelen márciust megérniük!

…Zrínyi Miklóssal kezdtem, a poszt végén is álljanak a talán legismertebb mondatai:

Fegyver, fegyver, fegyver kévántatik, és jó vitézi resolutio! Ezenkivül én semmit sem tudok, sem mondok… mert non datur aliud medium [más mód nincsen]. Elfussunk? nincs hová, sohun másutt Magyarországot meg nem találjuk, senki a maga országábul barátságunkért ki nem megyen, hogy minket helyheztessen belé: az mi nemes szabadságunk az ég alatt sohun nincs, hanem Pannoniában. Hic vobis vel vincendum vel moriendum est. [Itt győznötök, vagy halnotok kell.]”

És:

„A fáradhatatlan szorgalmatosság, az unalom nélkül való vigyázás, az kész gyorsaság és a gyors készség szokta annak a drága fának gyümölcsét elérni, kit az emberek dicsőségnek hivnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr294318547

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: No de mit adtak nekünk a Millások?! 2012.03.16. 08:42:28

  Az összes Milla és Szolidaritás tüntetésnek ez a nagy rákfenéje: nem tudják úgy hazaküldeni az embereket, hogy itt valami történt, hogy van valami terv, valami "fény az éjszakában", "világosság az alagút végén". Ped...

Trackback: No de mit adtak nekünk a Millások?! 2012.03.16. 08:42:23

  Az összes Milla és Szolidaritás tüntetésnek ez a nagy rákfenéje: nem tudják úgy hazaküldeni az embereket, hogy itt valami történt, hogy van valami terv, valami "fény az éjszakában", "világosság az alagút végén". Ped...

Trackback: Kiugrott az Orbán a fazékból 2012.03.15. 20:05:41

Kiugrott a gombóc a fazékból, utána a molnár fazekastól, stól, stól, stól, fazekastól...Kiugrott az Orbán a fazékból, Utána Barroso fazekastól, Stohl, Stohl, Stohl, Fazekas, Stohl :)  

Trackback: Van még pénz az embereknél! 2012.03.15. 20:04:31

Rá kell venni a kormány szimpatizánsait, a szavazóbázisát és a holdudvarát, hogy ne csak tüntetésekkel támogassák a "nemzeti oldalt", hanem nyúljanak a pénztárcájukba és adakozzanak! Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy a szimpatizánsok, a szavaz...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.03.15. 20:03:08

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám mind MSZMP-s, mind "demokrata" múltja alatt jó pénzt kapott a...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.03.15. 20:01:15

Orbán szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegmanipuláció trükkjeit is ügyesen alkalmazza, ám mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett. Mihez ért az ELTE-n huszonnégy év...

Trackback: Hazafiasságból jeles 2012.03.15. 17:41:37

Az új NAT lassan az igazi menzai zöldségleveshez hasonlít: "mindent bele!" Eddig is csak kapkodtuk a fejünket, mire van szüksége a gyermekeinknek (és miről maradtunk mi le): erkölcstanra, hazafiasságra és demokrácianevelésre, a családi életre, méd...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.03.15. 18:26:25

"nem „oligarcha-Magyarországot” akarunk, hanem sikeres, azaz önmagát finanszírozni képes, ezáltal tömeges jólétet biztosítani tudó országot."

Hazudsz szemét.
Te csak Gyurcsányt akarod senki mást.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.03.15. 19:05:17

@NeeeI Armstrong: Hát persze..
Mit kritizál piefke ?
"Szolidaritásnál folyó kizárósdit"

Kit zártak ki ?

Árok Kornélt a Gyurcsány párt oszlopos tagját.

Szóval ennyi.

Démonmac1 2012.03.15. 19:07:38

hosszú oldalakon keresztül lehetne sorolni, hogy Viktátor mit rontott el, Gy.F. egy nevetséges kezdő hozzá képest, országszétcseszésben.

Anti Anyag (törölt) 2012.03.15. 19:26:58

Ja. Ilyenkor szolidaritás, civil és demokrácia.

Aztán ha sikerül nekik szemkilövetés és jókora verések a sitten. Majd kamu bírósági tárgyaláson 2 rendőr vallomása alapján futószalagon, ahogy a kádár rendszerben már megszokták a bírák.

Észre kellene venni, nem sokan akarnak itt már ballibsit.

Démonmac1 2012.03.15. 19:31:25

A baloldali liberalizmus, ha lehet mondani azért nem jó, mert túl sok lehetőséget ad a szélsőjobboldalnak.
Ezért rossz ötlet a liberalizmus ebből a szempontból.
A szélsőségességet semelyik politikai irányzattól legyen az jobb vagy bal, nem tolerálom.
Késik az orbáni két pofon, és ő is csak kapja őket.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.03.15. 19:42:59

@Anti Anyag: Gyurcsány meg a demokrácia ?
Röhej.
Karhatalommal veret minden ellenzékit, gyerekestül, nyugdíjasostul.

Démonmac1 2012.03.15. 19:49:03

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
nincs esély arra hogy visszajöjjön, az a vonat már elment.
Gyereket meg nyugdíjast meg emlékeim szerint nem vertek meg, és nem vették el a nyugdíjukat se...
A mostani ellenzéki tüntetők nem gyújtogattak, nem fosztogataktt (mint anno a tv nél) nem égettek autókat kukákat, nem dobáltak benzinespalackokat, meg köveket.. fura azért.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.03.15. 19:51:37

Az idézett Zrínyi sehogysem illik ide, sem az elejére, sem a végére. Katona volt, nagyúr és költő, jó magyar hazafi, de nem volt forradalmár, s nem akart rendszert váltani. Élete eseményei és a mai politika között nincs közös vonás.

Démonmac1 2012.03.15. 19:55:26

@Dörmögő_Dömötör:
A Zrínyi idézet azért való mégiscsak ide, mert azzal azt fejezi ki, hogy ő Magyarországon szeretne maradni és élni az életét. És nem elmenni innen.

piefke 2012.03.15. 20:01:02

@Dörmögő_Dömötör:

Zrínyi és az idézett mű azért példaadó és azért van itt a helyén, mert világosan leírja:
- magunknak kell a saját bajainkon úrrá lennünk,
- mérlegelnünk kell a helyzetünket, a lehetőségeinket és a feladatainkat, mielőtt bármit is és bárhogyan is teszünk,
- csak megfelelő eszközök birtokában, közösen és kitartóan érhetünk el sikert.

...És bizony: Zrínyi katona (is) volt - és most harcban kell visszaszereznünk a saját országunkban a jogot a szabad cselekvésre - ehhez pedig (ahogy a posztban is áll) "jó katonák serege" kell.

Anti Anyag (törölt) 2012.03.15. 20:01:59

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: 6 blogger izzad hetente az Indexen, de azzal együtt népszerűtlenek a ballibsik.

Pedig nem kicsi a csóróság, csak a legtöbben úgy vannak vele, a demokraták e mellett még jól el is verik őket, ha gyűlnének.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.03.15. 20:07:04

Boldogok, akik nem értik a "fejlett, XXI. századi, urbánus Európa viszonyait"...

Mária 2012.03.15. 20:21:16

"Az első, ami kell, az intenzív, személyes kapcsolat – nincs „virtuális hatalommegszerzés”

Nem.

A Harry Potter sorozat óta tudjuk, hogy a MUMUST úgy lehet legyőzni, ha nevetségessé tesszük.

Ez egy pofonegyszerű szabály, de az ellenzék sajnos éppen ezt a szabályt nem tanulta sehol.

Azért szánalmas az összes ellenzéki megmozdulás, mert mindegyiken csak rinyálnak és DRÁMÁZNAK, ahelyett, hogy az ellenfél gyenge pontjaira koncentrálnának, és azt felnagyítva tennék nevetségesé a mumust.

A nevetés sokkal nagyobb energiákat szabadít fel, és sokkal gyorsabban összekovácsol egy közösséget, mint a siránkozás.

Talán éppen ezért sokkal nehezebb műfaj a hideg fejjel megtervezett nevettetés, mint az érzelmektől csöpögő, szívből jövő picsogás.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.03.15. 20:33:04

@Démonmac1: Igen, ebben a megközelítésben igazad van, ám másban nincs, mert Zrínyi kora és korunk között nincsenek párhuzamok, különösen nem az aktuálpolitikában, mi több, a mai nap apropóján még 1848/49 - Zrínyi kora - és a mai kor között sem egyik relációban se.

piefke 2012.03.15. 20:41:20

@Mária:

Kedves Mária!

A Harry Potter szórakoztató mese* - de isten őrizz meséből stratégiát építeni!

A mostani hatalmi elitet a nevetésünk éppúgy hidegen hagyja, mint a picsogás… És hiába "röhögne az egész osztály" rajtuk, ha szilárdan tartják markukban az erőforrásaink feletti ellenőrzést és zavartalanul működtetik az állami mechanizmusokat. Azt pedig a sima nevetségessé válásuk nem fogja elérni, hogy mozgósítsa ellenük a kellő sokaságú tömeget..., de még ha ez meg is történne, akkor is csupán egy szervezetlen, irányítatlan és program nélküli tömeg lenne - szemben egy szervezett és nagyon is tudatos rendszerrel.

(…A blogod egyébként tetszik, már olvasom egy ideje!)

*Nekem különösen a Szolgamanó tetszik - szoktam is magamat hozzá hasonlítani!:-)))

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.03.15. 20:44:30

@piefke: Elég jól ismerem Zrínyi Miklós munkáit és a történelmet is, úgyhogy elmondhatom, Zrínyi tévedett. Magyarország már Mátyás idején - amikor még magyhatalom volt - sem volt képes önerőből megoldani a saját problémáit, s azóta sem képes erre. Bizonyság erre a Mátyás halálát követő villámgyors hanyatlás, s a "150" éves török uralom az ország középső részén, amit nem Magyarország, hanem Európa katonai és gazdasági ereje tört meg. Zrínyitől lehet és kell is hazafiságot, szép magyar beszédet tanulni, ám politizálni úgy kell, ahogyan a mai kor megköveteli. A jelek szerint a forradalmak ideje lejárt, s a szavazófülkékben nem szokás és nem is lehet forradalmat csinálni, miképpen a Fidesz - KDNP pártszövetség sem csinált. Amúgy kitől kellene harcban visszafoglalni a hazánkat? Miért érzed úgy, hogy a törvény erején kivül korlátozva van bárki is a szabad cselekvésben?

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.03.15. 20:53:30

Az orbáni banda bértüntetői Viktor Orbán kiabálással meneteltek a Nemzeti Ünnepünkön. Aljas, tetű, szarházi bóvlista banda, hát nem szégyenlitek magatokat, ez nektek ünnep?
Jövőre - ha szorul a hurok- tankokkal jönnek?
Hortobágyon kokárdás és nemzeti színű szalagos gyógyult madarakat engedtek el, normálisak ezek?
Álnemzeti,sunyi, szarházi csürhe, takarodjatok!!

Vu, de ja vu 2012.03.15. 20:55:23

@piefke:

"- Kurucz-é vagy labancz???
-Ne is kérdezd, csak üssetek!"

:-(((((((((

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.03.15. 21:00:50

@Bajer Zsót, simlis, jellemtelen, sunyi tapló!: Hehe.. Ezt tanította neked Gyurcsány taplókám ?

Hogy szidd a külföldit, a magyart ha nem imádja táncoló, magyarverő őfelségét ?

Osztán most nem súgta oda Feri a Klárának, hogy "Történelmi beszéd lesz Klára" ?
Közel álltál, nem hallottad ?

gerdo 2012.03.15. 22:52:21

"A harmadik szükséges dolog, ami kell, a vezetésre képes személyek."
A Bajnai kepes ra es tudja mit kell tenni, de nem ugy tunik, hogy akarja es nincs is mogotte egy szervezet (part) aminek az elen meg tudna tenni.

A tobbseg 2010ben a fideszt tamogatta, nem azert mert orbant sokra tartottuk volna, hanem mert a szocik elkurtak. Ez most sem lesz maskepp, barkire fogunk szavazni, csak a fideszre nem. Mert ok is elkurtak, hogy jobban mint a szocik vagy kevesbe az lenyegtelen: nagyon. Ezt a tobbseg mar megertette,

Ezert en nem kulonosebben aggodom a valasztasok miatt. Viszont odaig meg van ket ev, amit kihuzni csod nelkul ezekkel, hat nem lesz konnyu....

flippant 2012.03.15. 23:09:16

@gerdo: SZóval jövő választáskor a bolsevikok utána megint a fidesz és így a végtelenségig egymást váltogatva a 2 bábpárt. Aztán szép csendben éhendöglötök birkák. De csak halkan bégessetek

mikénehavóna 2012.03.16. 00:07:38

Piefke, az igaz, hogy programadó értelmiségre van szükség. A programadásra képes értelmiség többsége részben lenullázta magát a korábbi pártokban, részben Orbán intézkedései teszik tönkre egzisztenciálisan. Mindez azonban nem ok arra, hogy lefitymáld mindazokat a nem elég felkészült, nem elég értelmiségieket, akik mégis, a hatalmas nyomással, fenyegetéssel szemben nekiláttak, hogy megszervezzék az országban az ellenállást. Nincs a világon olyan szuper értelmiségi csoport, akármilyen jó programmal, amely ilyen bázis nélkül egyáltalán labda közelébe juthatna. Micsoda agyament elitizmus szól belőled, amikor majdhogynem lehülyézed a szervezkedőket?

gerdo 2012.03.16. 02:32:44

@flippant: az aki a szocikra szavaz ma, nem sokkal kulonb a fideszcsikeknel. Egy olyan partot nem lehet komolyan venni, amelyikbol egy gyurcsany KILEPETT (es nem paros labbal rugtak ki). Hasonloan a fidesznek sincs tobb sansza. Nem lehet. Ha valaki olyan szinten ver szet egy orszagot, mint a gyurcsany es az orban, azt nem lehet elfelejteni, megbocsatani.

SeeTheMatrix · http://seethematrix.blog.hu/2012/03/19/miert_draga_a_benzin_2 2012.03.19. 22:22:38

Már rosszul kezded: "a fejlett, XXI. századi, urbánus Európa viszonyai"
Arról az Európáról beszélsz, amelynek minden egyes országát államadósság címén nemzetközi bankárok manipulálják?
Sajnos Magyarországot is. Még.
süti beállítások módosítása