2011.11.25. 10:27 Szerző: piefke

Bóvlinaszád

There seems to be something wrong with our bloody ships today!

(„Úgy látszik, valami baj van ma az átkozott hajóinkkal!”)

David Beatty altengernagy mondása a jütlandi csatában – 1916. május 31.

 

Alig néhány órával az után, hogy Matolcsy György a Heti Válaszban megjelent Fordulópont c. írásában kijelentette, hogy „Magyarország példátlan sikerrel állította helyre az állam pénzügyi egyensúlyát az elmúlt 18 hónapban”, a Moody’s bóvliba vágta Magyarországot… A „gyorsnaszád” súlyos találatot kapott…

Rendes országban egy ilyen beégés után az érintett miniszter haladéktalanul beadja a lemondását – aztán kultúrkörtől függően vagy nekiáll az emlékiratain dolgozni, vagy kolostorba vonul, esetleg harakirit követ el… És rendes országban, ha a miniszter maga nem jut el erre a végkövetkeztetésre, akkor a miniszterelnök segít ebben neki: úgy vágja ki a kormányából, mint a macskát szarni! …És ha a miniszterelnök mégsem tenné meg ezt, akkor hamarosan neki is mennie kellene, természetesen a komplett kormányával együtt.

…Na, nálunk erre senki ne számítson! Nincs olyan erő az országban, amely ezt kikényszerítse. A nép csak szív, hümmög és sunnyog. Az ellenzék ezer darabban. Mindenki - az emberek és a politikusok is – csak a saját túlélésük trükkjeit keresik és nem látják, hogy egyénileg a legtöbbjüknek már egyszerűen nem lesz tovább…

Az ország külső segítség nélkül képtelen lesz kiemelkedni a jórészt saját magának megásott veremből. Finanszírozás terén kell ehhez az IMF, azzal talán elkerüljük a legrosszabbat gazdasági téren. De mi lesz a társadalommal? Miféle világszervezet ad kölcsön alacsony kamatra észt, belátást, jó cél- és eszközválasztó képességet? Honnan szerzünk megfelelő mentalitást ahhoz, hogy önálló ország lehessünk, amely képes legalább fenntartani önmagát?

Ne áltassuk magunkat: nem Matolcsy és nem is orbán az első számú felelősök, de még csak nem is a mögöttük álló „gazdasági holdudvar”. Magyarország jólétének legnagyobb ellensége nem külföldön, vagy a nemzetük soraiba befurakodott aljas idegenek között keresendő. Nem a zsidók, a cigányok, a multik és nem is a bankok, vagy a kapitalizmus&globalizáció kombó az, hanem a magyar választópolgár.

Nem lenne talán szabad ennek a kb. 5-5,5 millió aktív választónak értelmesen választani? És ha úgy érzi, hogy nincsenek jó ajánlatok, akkor szabadna neki értelmesebb politikát hirdető pártokat gründolnia – de nem teszi.

A magyar nép kollektíve nem tesz semmit. És hogy ne kelljen szembenéznie a saját tehetetlenségével, mindig keres egy aktuális bűnbakot. Ha jobban megnézzük, akkor a magyar történelem egyébből se igen áll, mint ránk rontó bűnbakok végtelen sorából – és ezt a marhaságot még el is hisszük! Elhisszük, hogy „objektív tényezők” sodortak bele a bajainkba. Elhisszük, hogy mi ugye sosem hibáztunk – viszont mások mindig ellenünk esküdtek össze. Elhisszük, mert el akarjuk hinni és közben eszünkbe sem jut, hogy ezzel azt állítjuk magunkról, hogy a legbalfaszabb ás legtehetetlenebb bagázs vagyunk. Itt mindenki mindig mindent jól csinált és csinál…

Lófaszt csináljuk jól!

Miért hagyjuk, hogy a magunk választotta politikusaink hülyét csináljanak az országunkból – belőlünk meg az ő hibáikért immár „alkotmányosan is fizetésre kötelezett” fejősteheneket? Miért nem megy ki egymillió ember az utcára? Ja, tudom: mert nincs, aki megszervezze, és még ha lenne is, a legtöbben akkor sem mennének ki – hiszen ez nincs benne a kultúránkban. Csak a kis, privát köreinkben morgunk, csak ezekben hirdetünk „világmegváltó” ötleteket – de azt már nem vállaljuk, hogy nyilvánosan és tömegesen cselekedjünk. Mondjuk ki: itt a legtöbben szégyennek érzik a közéletben való részvételt. Itt nincsenek is igazi közös ügyek, csak magánérdekek.

Mivel pedig semmi gyakorlatunk sincs a közügyekben, ezért aztán nem is tudjuk kommunikálni a gondolatainkat mások, a közösség felé és még kevésbé vagyunk hajlandóak azokat a közösség által is megítélni hagyni – nehogy má’ kiröhögjenek? Akkor már inkább csinálják mások – még akkor is, ha jól tudjuk, hogy mekkora kutyaütők! De (pillanatnyilag, rövid távon) még mindig kényelmesebbnek érezzük azt, ha rájuk bízzuk magunkat, ha odaadjuk neki az országunkat és a sorsunkat… És legfeljebb morgunk, ha már megint elkúrták.

Kedves magyarok, az elmúlt másfél év nektek többszáz-többezer milliárd forint veszteséget okozott. És még ha ez a pénz legalább teljes egészében valamiféle „nagytőkéseknek” vált volna magánvagyonává – akkor legalább lenne esély arra, hogy előbb-utóbb visszakerül a gazdaság vérkeringésébe és „fűti a gyorsnaszád kazánjait”. De nem: ez a pénz elfüstölt! Megette a semmi…

Ha annak idején Trafalgarnál Nelson helyett Orbán vezényelte volna a hajókat, a franciák röhögve „leminősítik” őket egy negyedóra alatt. Tanulság: kritikus időkben csak megfelelő vezetéssel lehetünk sikeresek. Írtuk már előzőleg, hogy Magyarország bő két éven belül kétszer is az IMF javítódokkjába kényszerült… És higgyétek el: mindaddig törzsvendégek leszünk, amíg be nem látjuk, hogy meg kell keresnünk a magunk Nelsonját – és mellé a megfelelő tisztikart is!

És ezt csak mi, magyarok végezhetjük el – éspedig közösen… Mert a világ sem nem „hülye”, sem nem sző összeesküvést ellenünk – akármivel is legyen tele most a kormány szája és akárhogyan is igyekezzenek itt sokan másokra hárítani a felelősséget a saját korábbi rossz választásaikért.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr263410391

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyorshír: A Matolcsy leminősítette a Moody's-t 2011.11.28. 21:14:57

Belső forrásból értesültünk, hogy a világszerte elismert gazdasági elemző Matolcsy ma este leminősítette a Moody's-t. Az elemzés kitér arra is, hogy a a leminősítés indokolt a cégnek a haldokló világgazdaságba ágyazottsága miatt. A tanulmány egyúttal f...

Trackback: Vigyázó szemetek Esztergomra vessétek 2011.11.27. 10:56:54

Esztergom a Fidesz kísérleti területe. Itt kísérletezi ki, hogy milyen lehet az új Magyarország. Igaz egy kis porszem került a gépezetbe, mert az önkormányzati választásokon a helyi kiskirály megbukott, de láthatóan ez még jobban inspirálja a Fideszt. ...

Trackback: Új kormányfőt akar az MSZP 2011.11.25. 17:13:01

Mesterházy Attila az MSZP nevében konstruktív bizalmatlansági indítványra szólította fel Lázár Jánost. A szocialista politikus azt kérte, hogy a Fidesz-frakció olyan új kormányfőt válasszon, aki „kellően hiteles ahhoz, hogy megoldja a problémákat”. Lázár…

Trackback: Bóvliország hajósainak 2011.11.25. 11:06:28

Most annak kellene jönnie, hogy hehe, mi megmondtuk, matolcsi, holnaphúzcsi, illetőleg orbántakaroggy. Hát, nem az fog jönni....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.11.25. 14:08:51

Két napja kudarcot hozott a német államkötvény-kibocsátás. Őket nem fogják ezért leminősíteni, de Európa legnagyobb gazdasága is pofára esett. Monnyon le Merkel asszony a hazai logikát követve?

Lehet, hogy a világ mégsem Rákoskerttől Nagykovácsiig tart, hanem egyéb összefüggések is vannak még az ilyen-olyan kormányon meg az ilyen-olyan IMF "javítódokkon" kívül? Pl. európai befektetői hangulat, euró-dollár versengés, stb.

farcsika67 2011.11.25. 17:36:41

így igaz. nincs aki kimenjen az utcára. ha ezt fletó teszi, már lángokban állna a város mint egykor róma. most senki, de senki nem tesz semmit. bírja, hideg van, majd csak lesz vhogy. kádár idejében is volt. ilyenek vunk. mi mind.

jeremy clarkson 2011.11.25. 21:01:45

@Vértes László
azért ha nem csak olvasnád, hanem értenéd is amit írtak, van egy kis difi a friccek és a mi kötvény nem jegyzésünk köztünk....
Náluk egy 10 éves lejáratú államkötvény nem kelt el, 1,9% kamatra, míg nálunk ue. mától 9% fölött jár.
Arról nem beszélve, h a német kibocsátás sikertelensége mögött nem a gazdaságuk teljesítményromlása áll, hanem bizonyos szarházi eutagokkal – görögo, spanyolo, portugália, olaszo, és mi - való hosszú távú együttműködés a szkepszis alapja.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.11.26. 08:37:43

@jeremy clarkson: Nem igyekszem ugyanolyannak tekinteni a német és a magyar helyzetet.

Remélem, te sem igyekszel jelentéktelenné tenni a hasonlóságot. Európa egésze szokatlan pénzügyi jelenségeknek van kitéve, erre szerettem volna felhívni a figyelmet.

legeslegujabbkor 2011.11.27. 19:44:34

@Vértes László: "Az unió lassú és körülményes, csak visszahúz bennünket, ezt pedig nem szabad hagynunk. Nincs vesztegetni való időnk, nem várhatjuk, hogy majd Európa oldja meg a problémáinkat – mondta Orbán, aki szerint a forint azért ilyen gyenge, mert az euró válságban van." Ha már kenegetjük, akkor ragaszkodjunk a tiszta forráshoz.
süti beállítások módosítása