2011.05.10. 18:00 Szerző: piefke

Isteni suli

Követeljük, hogy az Egyház építsen saját iskolákat!

Talán első olvasásra meglepő, hogy ez a felszólítás egy olyan blogon jelenik meg, amely eddigi léte során nem jeleskedett az egyházak melletti kiállásban és nem volt nevezhető a Hit Harcosának sem. És mégis: logikus a követelés – ugyanis az nem másra vonatkozik, mint arra, hogy ha az egyházak saját üzemeltetésű iskolákat szeretnének, akkor legyenek szívesek azt a saját pénzükből építeni, fenntartani és ne rekvirálhassanak már meglévő állami, vagy önkormányzati iskolákat!

…Ugyanis most ez folyik.

Még 2010. szeptemberében hozatott a jelentős tagságot és szavazóbázist maga mögött tudható KDNP nevű alakulat egy törvényt (a 2010. évi LI.-et), amely jelentősen megkönnyíti az állami-önkormányzati iskolák átadását az egyházak részére. És amikor úgy fogalmazok, hogy „jelentősen megkönnyíti”, akkor az a gyakorlatban „sugalmazzá”-t jelent!

Miért?

Hát azért, mert az ország legtöbb önkormányzata forráshiányos: azt sem tudja, melyik lyukat tömje azzal a kevéske pénzével, amije van… És ha az állam „nagylelkűen” kinyit egy kiskaput és rámutat, hogy „Íme, így megszabadulhattok egy jókora költségtől!”, akkor könnyű elképzelni, hogy hány önkormányzat „oldja meg” majd így a problémát… És az is érthető ugye, hogy az előző mondatban szereplő „nagylelkű” állam valójában a lélekhorgász KDNP-t és a mögötte ágaskodó „történelmi egyházakat” jelenti?

Szép is ez, jó is ez – csak éppen az vele a baj, hogy ezeket az iskolákat nem az egyház építette, azokat nem csupán a vallásos szülők finanszírozták önkéntes és/vagy 1%-os felajánlásaikból. Hanem az egész magyar társadalom! És most az „egész magyar társadalom” gyerekei között válogatni fog az új, egyházi gazda: aki meg van keresztelve, aki jár a szüleivel rendszeresen templomba, akinek a családja otthon is megvalósítja a keresztény hitelveket, az (sokkal-sokkal nagyobb eséllyel) jöhet – akik meg nem, azoknak esetleg jut néhány reszli-hely…

Én úgy tudtam, hogy egy modern állam nem válogat(hat) aszerint a polgárai, a családok és a gyerekek között, hogy kinél favorit otthon a Jóistenke. És úgy tudom, semmi szükség arra, hogy az állam (amely az egész társadalom érdekeit kell hogy megtestesítse) preferálja, pozitívan diszkriminálja az egyházakat és híveiket. Az egyházak, köszönik szépen, virágoznak. (A cég prosperál… Ha meggondoljuk, hogy az Alapító egy girhes szamárral kezdte…) Virágoznak – és bizony „virágaikat” nem mindig és nem kizárólagosan a világ elesettjeinek támogatására használják fel: futja abból flancra is, bőven! Na meg propagandára! Meg politikára is! (Pedig hát az előbb említett szamaras Alapító egészen másképpen rendelkezett…)

És nem szükséges preferálni és pozitívan diszkriminálni a híveket sem: senki sem üldözi őket, sehol, semmilyen hátrány nem éri őket hitükért – akár a Colosseumba is bemehetnek, legfeljebb fotó készül róluk, nem oroszlánvacsora belőlük.

Mi okunk lenne hát odaadni az egyháznak az általunk emelt és birtokolt iskoláinkat? Mert ne feledjük: az ami az állam, vagy az önkormányzatok tulajdonában van, valójában a miénk – ők csak a vagyonunk kezelői. Ha pedig a sáfár tulajként kezd viselkedni, akkor jó polgári szokás szerint elcsapandó!

A poszt elején azt írtuk: építsenek az egyházak a saját pénzükből iskolát, ha akarnak – de mi is az a „saját pénz”? Nem más, mint amit a hívek adnak – és semmiképp sem az állami! Amit az előbb a felesleges preferálásról és pozitív diszkriminációról írtunk, abból ugyanis az következik, hogy semmi okunk arra, hogy az egyház állami pénzekhez jusson hozzá. Ez a dolgok súlyos és bűnös összekeverése: ha az állam minden polgárt képvisel, akkor címkézetlen adópénzekből nincs joga egzakt módon nem bizonyított tényeket támogatni és/vagy e tények terjedését a társadalomban elősegíteni. (Az egyetlen, amire az állam egyházi tulajdon esetében pénz költhet a közösből, az a műemlékek és kulturális, történelmi értékek, műkincsek, stb. fenntartása, megőrzése.)

Az sem kifogás, hogy az egyházak – úgymond – „közfeladatokat látnak el az állam helyett”, ugyanis semmi sem igazolja azt, hogy e feladatok ellátását jobban, szakszerűbben, eredményesebben, hatékonyabban végeznék. Az egyházi iskolákban tanuló diákok tudása nem emelkedik ki a felmérések szerint az államiakban tanulóké közül. Az egyházi egészségügyi intézményekben szintén nem magasabb az áltagos szakmai, ellátási nívó, mint a nem egyháziakban (pl. Az Év Kórháza–2010 díjazottjai között egy sem akad…).

Akinek az a hobbija, hogy a gyereke a matek és a helyesírás mellett imádkozni is tanuljon, az írassa saját pénzből fenntartott-épített egyházi suliba! Azt pedig kikérjük magunknak, hogy önkormányzatok a spórolásra hivatkozva lélekhorgász papok vizslatásainak tegyenek ki minket és gyerekeinket (http://kep.index.hu/1/0/208/2082/20829/2082933_a12de17c95f78c6eb82cc2b66bf92c49_wm.jpg, illetve http://kep.index.hu/1/0/208/2082/20829/2082947_3e4504e5d77cbf36b8c73606143d52b4_wm.jpg) ! Ha egy önkormányzat ésszerűen szervezi a közbeszerzéseket, ha jól gazdálkodik a vagyonával, ha rátermett és hozzáértő emberek vezetik, akkor azzal sokkal több pénzt takaríthat meg, mint azzal, ha egyházasítja a szekuláris iskolákat.

A Tisztelt KDNP-s hölgyek és urak figyelmét pedig felhívjuk arra, hogy azoknak az embereknek a jókora többsége, akik őket eltartják, semmiféle „szervezett túlvilágban” nem hisz – ők azt várják el Önöktől, hogy ezen a világon teremtsenek jobb viszonyokat. Javasoljuk továbbá, hogy tanulmányozzák intenzíven, mi mindent tartott Jézus az evilági hatalmi mesterkedésekről és miféle perspektívákat vázolt fel az ezekben részvevőknek a Túlvilágon!

…Én az Önök helyében kurvára beszarnék!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr122893604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása