2010.08.22. 14:50 Szerző: piefke

A virágok és a kombájn

Kíváncsi leszek, mit fognak mondani október 3-án késő este az ilyen-olyan baloldali-liberális jelöltek és szervezetek, akik-amelyek most indulni akarnak az önkormányzati posztokért? Mit mondanak maguknak és egymásnak – hát a nyilvánosságnak? Netán Gyurcsány Ferencet fogják idézni: „Elkúrtuk. Nem kicsit: nagyon!” És ha ezt mondják, vajon tudni fogják-e hol kúrták el?

Persze, elvileg helyes ha sok gondolat verseng egymással – ahogy annak idején a Nagy Mao Ce Tung mondta: „Virágozzék száz virág!” – csakhogy ez „módszertani problémákat vet fel” akkor, ha „gyenge virágszálak” egyenként akarnak megmérkőzni egy hatalmas kombájnnal!

Mert most ez a helyzet!

Amíg ellenfeleik nagyonis a valóságban politizálnak, nagyonis kiszámítják, milyen közegben kell érvényesülniük, addig a „mi jelöltjeink” csak a saját ideáik világában ténferegnek… Azt képzelik, hogy ami nekik fontos, az fontos az embereknek is. Azt hiszik, hogy ami az ő fejükben van, az van az emberekében is, amit ők láttak-tudnak a világból, azt mindenki ismeri és szereti.

Nem!

Ami ezekben az idealista és/vagy frusztrált (és „bosszúért lihegő”) jelölti fejekben van, az az emberek nagy tömegeinek semmit sem jelent, ezért nem juthat el szavuk a „célcsoportjaik”-hoz, ezért nem mobilizálja őket „tömegével”. Ezek az egyébként derék és jó szándékú politikai amatőrök el sem tudják képzelni, hogy ami bennük él, amiben ők hisznek, az objektíven vizsgálva és a mások szemével nézve akár téves is lehet – vagy épp a város fejlődése szempontjából marginális.

Ezek a mi jelöltjeink csodálkozni fognak, hogy „Miért nem sikerült?” – pedig azt is megkérdezhetnék már maguktól: „Miért nem sikerült nekem megint?” – hiszen legtöbbjük már nem nevezhető újoncnak a politikában. Nos, azért nem sikerülhetett most sem a mutatvány, mert most is ugyanazokkal a téves elképzelésekkel láttak neki a próbálkozásnak, amelyek miatt már korábban is kudarc lett a vége…

Pedig észrevehetnék, hogy ha számos, mellettük próbálkozó ballib csoportocska létezik és mindegyiknek megvannak a maga „igazságai és hitei”, akkor ez valószínűleg azért van így, mert mindegyik ilyen kis csoport csak a maga „mániáit” tartja-érzi „abszolút fontosnak”…

A jó politika nagyszabású dolog: széles látókör kell hozzá, nem elég a monománia. Megértés kell hozzá, éspedig az emberek iránt és nem azt kell elvárni, hogy „Engem értsenek meg mindannyian!”. Sok-sok tudás is kell hozzá - és nem csak egy-két területről, hanem az emberi lét teljességéről, annak minden „működési területéről”. És erre csak roppant kevesek felkészültek!

A jó kampánynak épp az kellene legyen a célja, hogy e keveseket juttassa célba, de semmiképp sem az, hogy saját korábbi eredményeikben csalódott, vagy az ellenfél sikere miatt dühös önjelöltek lephessék el a porondot.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr502238972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2010.08.22. 20:40:39

A következő választás, ha minden jól megy, vagy át nem írják a választási törvényt, 2014-ben lesz. Sokan utoljára próbálkoznak, de mások fognak tanulni belőle. Nem lesz egyszerű egy 2/3-os párt megbuktatása ezekkel a törvényekkel.
süti beállítások módosítása