2010.08.11. 21:44 Szerző: piefke

Kretén Közgazdászok Kis Köre

Ma az INDEX interjút közölt Heim Péterrel, a Fidesz befolyásos gazdasági megmondóemberével (index.hu/gazdasag/magyar/2010/08/11/heim_peter_a_kormany_-et_erdemel/).

Heim úrra és gazdasági nézeteire egyik közgazdász barátunk - közkeletű becenevén "Ötzi" - már közel 3 hónapja felfigyelt és írt is az akkor frissiben megalakított Századvég Gazdaságkutatóról… Mivel írását azóta az Élet igazolta és mert Heim úr ma is ugyanúgy osztja az észt, ezért a kissé nyersen megfogalmazott poszt közlése mellett voltunk kénytelenek dönteni…

Íme, a poszt:

 

2010. 05. 17.

A frissen megalakult Századvég Gazdaságkutató első jelentése:

http://www.hirszerzo.hu/cikk.mindent_elrontottunk_-_a_gazdasagrol_a_jobbos_intezet.150975.html

Személyes megjegyzéseim:

1. Ezektől az emberektől miért is vártunk volna mást?

2. Féligazságokat félhazugságokkal kevernek és közben szenvednek az amnéziától.

3. Szerintem adják le a diplomájukat az első méhtelepnél.

Részletesen:

1. "…ész nélkül privatizáltunk, s úgy engedtük be a külföldi tőkét, hogy közben piacainkat értékesítettük, miközben nem alakult ki valós verseny" - Hazugság, előbb elvesztettük a piacainkat, aztán muszáj volt privatizálni, ami azonnal felfűtötte a korrupciót (azt, ami többek közt e szervezetet is pénzeli).

2. "A kisvállalkozások lehetőségei és fejlődési kilátásai jóval rosszabbak, mint a nagyobb multicégeké." - Ehhez most tényleg diploma kell?! Igen, basszameg, Marinénit lenyomja a General Electric. Most akkor kádárrendszer kell a "jobbos" (őskomcsi) közgazdászok szerint, mert akkor milyen fasza volt a maszeknak?

3. "A kutatók szerint probléma, hogy a laza fiskális politika eredményeként az államadósság gyorsan és óriási mértékben emelkedett: míg 2001-ben az adósság/GDP hányados csak 53 százalék volt, addig 2010 elejére már elérte a 80 százalékot. A visszafogó intézkedések következtében a lakosság is jelentős mértékben eladósodott, ma minden harmadik háztartásnak van devizaalapú adóssága. Az ország teljes (állami és magán) külföldi adóssága eléri a GDP 120 százalékát." - Akkor hazudnak, amikor mozog a szájuk. Az eladósodás a Matolcsi-féle "Magyar csoda" (tényleg csoda volt, hogy nem ment azonnal csődbe az ország...) időszakában indult meg lavinaszerűen, aztán a "100 napos" Megyó alatt tovább futott felfelé végül "Elkúrtuk" Fletó alatt tetőzött. Most amikor tényleges megszorítások vannak, csökkent. Ahhoz tényleg egy pudvás agyú kommunisztikus elképzeléseket puffogtató elmebetegnek (Mellár) kell lenni, hogy ne lássunk kapcsolatot a belső keresletélénkítés és az eladósodás között.

4. "Heim szerint 2004-2005-től kezdődően a monetáris politika csapong, céljai inkonzisztensek, nem csak az inflációs, hanem más célokat is követett." Például az árfolyam-stabilitás? Az nem monetáris cél? Ez hülye.

5. "Heim szerint Magyarországon azért fétis az euró bevezetése, mert mindent rosszul csinálunk, és azt gondoljuk, hogyha majd lesz eurónk, akkor minden jó lesz, pedig a görög összeomlás is bizonyítja, hogy ez nem igaz." - Nem kedves Heim, én azért várom az eurót, hogy minél kevesebb önállósága legyen többek közt ennek a príma csapatnak arra, hogy rátelepedjen a gazdaságra a csodás nézeteivel.

6. "A Századvég szerint a kilábalásunkat az elhibázott külgazdasági stratégia is hátráltatja. Míg ugyanis a fejlett gazdaságokkal bonyolítjuk exportunk 85 százalékát, addig lemaradunk a fejlődő világban rejlő lehetőségekről. Heim szerint, amennyiben a jövőben is ilyen mértékben leszünk kiszolgáltatva a maximum 2-2,5 százalékos ütemben fejlődő térségnek, akkor nem fogjuk tudni elérni a remélt 4-5 százalékos gazdaságnövekedési ütemet." - Torgyán újratöltve.

7. "A devizahitelek forintra válthatósága kapcsán elhangzott: körülbelül 60 ezer háztartás jelenti ma az igazán nagy kockázatot. Ezeket a tartozásokat át kellene tenni egy külön erre a célra létrehozott rossz bankba, azonban mindennek az árát a kockázatokat rosszul felmérő pénzintézetekkel kellene megfizettetni. Heim Péter szerint azokban az országokban, ahol ez nem történik meg, lassabb lesz a kilábalás a gazdasági válságból, mert nehézkesebben fog újraindulni a hitelezés." Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog. A bank meg szarik a rossz bank koncepcióra, érvényesíti a zálogjogot "oszt jónapot".

Bocs, egy picit elgurult a gyógyszer... 

Remélem ezeket a faszokat senki sem fogja öt percnél tovább komolyan venni.... 

 

A Szerkesztőség megjegyzése: Hát… az öt perc letelt és még mindig nyomhatják!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr292215611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.11. 22:28:12

Jaja, mindenki hülye. Csak ti vagytok helikpoterek:)

piefke 2010.08.11. 22:54:43

@aesculus:

Nem mondtuk, hogy "mindenki hülye"! De vannak lehetséges, célszerű és lehetetlen, célszerűtlen dolgok - és a nevezett urak ez utóbbiakat képviselik.

...Megjegyzem: Heim úr egy klasszikus, tőrőlmetszett tőzsdespekuláns (ő maga mondja ezt!) - akkor most mi a fasz is van a "spekulatív tőkével"???

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.12. 11:22:51

@piefke: Heim Pétert és Mellár Tamást azért nem szokták kreténnek nevezni. Nem tudom, miért gondolod, hogy aki nem ért veled egyet, az kretén és idióta.

Az összes fideszes meg egy szerencsétlen átvert valaki, aki olyan ostoba volt, hogy felült egy őrült propagandájának.

És azokkal az "érvekkel", hogy "Torgyán újratöltve" és az "ez hülye", semmit nem lehet kezdeni.

Giró-Szász meg valszeg' azért került csak bele a címlapképbe, mert ő is fideszes mert lenni.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.12. 12:11:53

@aesculus: Itt egy adag kretén, köztük a tieid is:
"A novemberi levelet aláíró közgazdászok névsora
Járai Zsigmond, Szász Károly, Adamecz Péter, Arnold Mihály, Soós Lőrinc, Deák Klára, Pakucs János, Rózsás-Adela-Isabella, Novoszáth Péter, Csizmadia Norbert, Szapáry György, Auth Henrik, Mellár Tamás, Náray-Szabó Gábor, Bánki Frigyes, Faggyas Sándor, Nagy Viktória, Rózsás Tamás, Kovács Antal Ferenc, Botos Balázs, Bod Péter Ákos, Heim Péter, Gazsó L. Ferenc, Töröcskei István, Harczi Marianna, Csordás László, Sebestyén Tibor, Subai József, Horváth Zoltán"

És, hogy miért azok?:
"(a kretének) szerint nincs reális esély a 3,8 százalékosra tervezett GDP arányos államháztartási hiány elérésére, annak mértéke ugyanis könnyen elérheti a 7-8 százalékot is.
A jelentés elkészítésére (a kreténeket) Orbán Viktor Fidesz-elnök kérte"

Ja, az ugye megvan, hogy 0.Viktor szerint MÁR tartható az idei hiánycél?!
Most akkor vagy ő a kretén (hm) vagy ha nem, akkor meg a fentieknek illene (ismét) aláírniuk egy helyreigazítást, hogy BOCS, de kretének "voltunk"!

piefke 2010.08.12. 13:11:29

@aesculus:

Kezdem a végén: Giró-Szász képen szerepeltetésének magyarázata: www.szazadveg-eco.hu/hu/munkatarsak

Hm... Legalább saját hadaitok vezéreit illene ismerned!

Abban én sem osztom „Ötzi” véleményét, hogy Heim kretén lenne (Mellárral egyetértek): Heim egy dörzsölt, erkölcsi gátak között "minimum szubjektíve szelektáló" alak - tehát nem ostobaságból, hanem érdekből mondja, amit mond. Így a helyzet még rosszabb: tudja ő, mi az igazság, de szarik rá, mert mások az érdekei!

A Fidesz-szavazók okairól pedig már bőven értekeztem... Nekem az a véleményem, hogy nem a legbölcsebb magatartás szubjektív szemmel nézni a világot, különösen akkor, ha épp bajokkal küzd a mi kis világunk. Ilyenkor az illúziók és a "hitek" veszedelmesek!

piefke 2010.08.12. 13:14:50

@1.szolo - 2014;):

Köszönjük, hogy segítesz elvégezni a "piszkos munkát" és megalapozott tényekből álló bunkóddal hatalmas csapásokat osztogatsz.:-)

Ha így folytatod, kiérdemled a Blog Hivatalos Bérgyilkosa címet!:-)))

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.12. 13:58:13

@piefke: ismerem a "saját hadaim vezéreit", de már kezd elegem lenni, hogy olyan válaszokat kapok, mintha értelmi fogyatékos lennék. Nem csak illúziók és hitek miatt szavaztam a fideszre, és ez a kioktató, lenéző hangnem elég gáz.

piefke 2010.08.12. 14:30:34

@aesculus:

Tudom!

Sosem mondtam azt, hogy "Aki jobbra szavaz, az hülye!" és azt is jól tudom, hogy nem csupán a "döntési mátrixba rendezett tények" határozzák meg szimpátiáinkat és az azokból következő döntéseinket.

Mi itt érvelünk - és épp most került fel egy poszt, amely erről szól. Biztosan vannak benne olyan megállapítások, amelyek nem éppen könnyen fogadhatók el és nem is várom el a "teljes hasonulást"! Én sem bírom azokat a "ballibeket", akik mindenkit "kötözni való bolondnak" tartanak, aki nem olyan bal és/vagy nem olyan lib, mint ők. Ezek épp olyanok, mint bármely más szélsőséges... Megvannak a "liberális Vonák" is!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.12. 18:08:58

@piefke: szerintem a mellékelt írás inkább vélemény, mint érv.
Remélem, azért itt a "Torgyán újratöltve" mondat nem számít érvnek.
Akkor ezek szerint tilos új piacokat nézni a magyar termékeknek, mert akkor torgyánok leszünk? Vagy lehülyéz minket valami frusztrált "Ötzi", aki még írásban is képes üvöltözni?

piefke 2010.08.13. 11:27:46

@aesculus:

MÁS: Gratulálok az Üllői-úti poszthoz!!!:-)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.13. 12:20:26

@piefke: kösz:) de lehet kommentelni más posztokat is ám:D (mmint a táj-kert blogban)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.13. 12:21:02

@piefke: pl. tele vagyok müncheni, berlini és bécsi poszttal

jozef - Hiteles Mozgalom 2010.08.18. 20:44:11

Komolyan foglalkoztat a deviza lakáshitel keletkezése és térnyerése.
A témában tett kutatásaim és az adatok alapján számomra egyértelmű, hogy politikai döntések sorozata vezetett a mai helyzetig.
Bővebben:

WWW.SZABADSZEMMELXVII.VIRTUS.HU

vagy

WWW.TUDOS.VIRTUS.HU

Nem vagyok közgaszdász, kiváncsi vagyok a "kretén közgazdászok" véleményére.

üdv: szabo_jozef (az írások szerzője)
süti beállítások módosítása