2010.08.05. 09:51 Szerző: piefke

Miért szeretjük?

Miért lehet népszerű Magyarországon egy olyan politika, amely látványosan szembemegy a világ nálunknál nagyobb hatalmaival és nyíltan szakítani igyekszik a korábbi, „illeszkedő” magatartással?

Megmondom: mert évszázadokig a magyar közgondolkodás meghatározó eleme volt a nemzeti függetlenség (nem régóta, csak úgy 500 éve). Ez lett a mérték: ha valaki fellázadt, fasza gyerek lett. És évszázadokig nem volt reális esély a függetlenségre, mert mindig volt egy nagyhatalom a szomszédban, aki ezt saját vélt, vagy valós érdekében megakadályozta…

Most nincs. És ettől sokakban az a téves képzet alakult ki, hogy „Akkor tehetünk, amit akarunk, senki ne ugasson bele!”. De attól, hogy – mondjuk – százezer katonával nincs benn az országban egy „külső tényező”, még egy egymással immár régóta ezer szállal összekötött világ kellős közepén élünk, nem valami Idegen Magyar Planétán, annak is a Kis Magyar Lakatlan Szigetén!

…Vannak társadalmi gondolkodási automatizmusok. Ezek öröklődnek, mint bármely más viselkedésminta. Az örökség pedig, magától értetődően, valami „régről származó” dolog; ha egy ékszer, vagy egy festmény ilyen, akkor lehet nagyon értékes, de ha gondolkodásmód és abból következő viselkedés, akkor fennáll a veszély, hogy már nem hasznos, mert nem érvényes helyzeten alapul – így vagyunk mi ezzel a Magyar Mindentől Való Függetlenségünkkel is. Ez egy már nem aktuális, nem létező helyzetre adott válasz – és mivel a „helyzet” csak két évtizede múlt még el, agyukban és zsigereikben sokakban él még tovább és sokan adják tovább ma is, mint a magyar lét egyik prioritását!

Az egészben az a legfurcsább, hogy ez a függetlenkedhetnék sok olyan emberben is tovább él és szimpátiát vált ki, akik egyébként úgy járnak külföldre, mintha hazajárnának: dolgozni, tanulni… Akik tulajdonképpen már „otthon vannak a világban” – és mégis!

Folytatnak egy harcot – de a háború már elmúlt. Olyanok mint az a japán katona, aki még a hetvenes években is „tovább küzdött” valahol a dzsungelben, mert elfelejtettek szólni neki, hogy „VÉGE!”.

Kedves Magyar Dzsungelharcosok: VÉGE! Szereljétek le nyugodtan magatokat, kezdjetek el „civilizálódni”!

…Vagy szerintetek ellenség az a szervezet (IMF) és az a közösség (EU), amely egy csomó pénzt ad, hogy elkerülhessétek azt a csődöt, amit az általatok (a demokráciában való járatlanságotok miatt) megválasztott ilyen-olyan vezetők majdnem összehoztak? Persze: érdekükben is állt, hogy mi ne bukjunk meg, hiszen rengeteget fektettek be itt, elvihetetlen dolgokba. Gondolom, ti sem szeretnétek, ha a befektetéseitek semmivé válnának? Na ugye! Ha ti igyekeznétek – újabb invesztíciókkal is – megmenteni a befektetett értékeiteket, akkor vajon ti „ellenségesen viselkednétek”? Nem: csak ésszerűen!

Hát ez az: azt a világot, ahová igyekszünk eljutni, ésszerűség hozta létre és ésszerűség kell ahhoz, hogy működjön. Korábbi, azóta már megváltozott körülményekből kiindulva zsigeri reakciókkal politizálni pedig minden csak nem ésszerű!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr672200306

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Minden Világos 2010.08.06. 08:37:46

Vajon milyen forradalom az olyan, ami nem hoz gyors és mélyreható változásokat és aminek a végén marad minden a régiben? Márpedig gyakorlatilag ezt ismerte el a Nemzetgazdasági Minisztérum stratégiai államtitkára, amikor kijelentette, hogy "2012&n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.08.05. 10:12:37

Még te is bedőltél egy Fideszes agymosásnak. A világválságot nem a magyar politikusok hozták össze. Mi pedig ebben a világválságból végülis nem a legutolsó helyen jöttünk ki.

piefke 2010.08.05. 10:25:20

@Brendel Mátyás:

A világválságot valóban nem - a túlköltekezést hitelekre alapozó "gazdaságpolitikát" viszont igen! Éspedig 2001 óta, tehát más a FIDESZ-kormány indején elindult a folyamat, amire a későbbiel csak ráerősítettek.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.05. 19:25:16

Nekem azér' fura ez a nagy kuruckodás, mert közben hallom, hogy a "Széchenyi terv 2.0" meg 1000 millió(?) €-t kíván szétosztani az arra méltók között - EU forrásból(!).
Szóval kell is az EU, meg nem is?!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.05. 22:16:02

Két idézet: "Nem ajándékot adott, csak hitelt, de az akkor nagy segítség volt. Hozzátette: ezért az elmúlt hároméves együttműködést az IMF-fel Magyarország mindig is nagyra fogja értékelni. Ez a szerződés azonban lejár, így nem kell semmit megszakítani, felmondani"
"Magyarországnak a szerződés lejárta után csak az EU-val kell megállapodnia a költségvetést illetően"

Hogy mi ebben a kurucos ellenállás, nem tudom.

A másik hülyeség ez az "eu meg mi" izé. A poszt írója nyilván tudja, hogy mi is az eu tagállama vagyunk. Így arról nem kell első szám harmadik személyben beszélni. Ez nem a kgst:DDD

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.05. 22:20:41

Az meg tényleg melléktéma, hogy miféle montázs ez? Nem akarok megbántani senkit, és tényleg nem tartozik a témához, de ez az ábra elég...gáz (mi az amiből Orbán kiabál? Valami vízen lebegő bástya? És mi az a csatahajó mögött jobbra? Valami raktár fala? Az előző illusztrációk is szörnyűek voltak, de ez üt).

piefke 2010.08.05. 22:55:50

@aesculus:

„…mi az amiből Orbán kiabál? Valami vízen lebegő bástya? És mi az a csatahajó mögött jobbra? Valami raktár fala?...”

A „bástya” a francia atlanti partok előtt, Aix és Ile d’ Oléron szigetei között álló Fort Boyard erőd, melyet Napóleon építtetett - és valóban szinte a „vízen lebeg” a valóságban is. (Már XIV. Lajos is akart egy erődöt itt építtetni Vaubannal, de ő lehetetlennek ítélte a feladatot…)

...A csatahajó MÖGÖTT, jobbra? Valószínűleg a sötétvörös tetejű Anton és Bruno ágyútornyokra gondolsz. (Maga a hajó a Tirpitz, 1941-ben a Balti-tengeren, miközben a Bloom + Voss cég munkatársai épp az ágyúkat lőtték be…)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.05. 23:00:51

@piefke: ja, most látom, hogy nem mögötte van. Úgy tűnt, hogy az eredeti fotó maradéka:P

Jajj. De akkor se egy jó ábra:)

De ez a melléktéma volt:D

Billy01 2010.08.06. 10:42:42

Ez a duma csak az önkormányzati választásokig szól.
Azután más lesz a helyzet valószínűleg.
Meg fognak egyezni az EU-val.
Itthon most vitya a sztár, aki neki megy az egész világnak és megpróbálja elhitetni , hogy nem kell itt visszafizetni semmit, ahogy azt a jobbik is rebesgette a programjában.
Ezt most isszák a fidesz nyilas szavazók!

Billy01 2010.08.06. 10:44:16

Nem tudom hanyadik hszólásom nem ér célba itt.
A fac ki van!

Billy01 2010.08.06. 10:45:04

Előző komment törölve. De csak az első mondat. :)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.08.06. 17:04:47

@Billy01: komolyan, tényleg nem érted?

"Magyarországnak a szerződés lejárta után csak az EU-val kell megállapodnia a költségvetést illetően"

Nem tudom, ebben a mondatban nincs semmi bonyolult.
süti beállítások módosítása