2010.06.27. 13:46 Szerző: piefke

Orbán és Döbrögi

 

 

Ma délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök beszédet tartott a Rendőrtiszti Főiskola tisztavatási ünnepségén. A tisztavatás nem egy akármilyen alkalom, hiszen olyan emberek lépnek a társadalom szolgálatába, akik hivatása a polgárok megvédelmezése és a törvények feltétlen betarttatása. Illik rá odafigyelni – és arra is, amit egy ilyen fontos alkalommal az ország miniszterelnöke mond!

 

Mármost, ha megnézzük, mit mondott Orbán, akkor nagyon el kell csodálkoznunk, mert:

·   vagy nem tudja, mit beszél – és akkor gáz van,

·   vagy nagyonis tudja – és akkor van igazán gáz!

 

Kezdjük azzal, amit (nyilvánvalóan) a Magyar Gárdáról mondott. Orbán azért tart a Magyar Gárdától, mert az egy tőle független hatalmi centrum „tettrekész” ereje. Nekünk persze nem megoldás az Orbánok ellen a Gárda mellé állni – hiszen semmi értelme egy bolondot a még bolondabbakra lecserélni.

„A rendvédelmi dolgozók feddhetetlensége” is furán hangzik, Pintér Sándor „viselt dolgaira” és a napokban kinevezett főtanácsadójára, Kiss Ernő (ismét) dandártábornok „vizelt dolgaira” gondolva…

Aztán itt van ez a „régi rendszer-új rendszer”-dolog. Mivel az előző 4-8 évben éppúgy demokrácia,  köztársaság és kapitalizmus volt, éppúgy a NATO és (2004-től) az EU tagjai voltunk, csak akkor van értelme és valódi jelentése idén áprilistól „új rendszerről” beszélni, ha mostantól nem lesz demokrácia – ugyanis a köztársasági államforma, és/vagy a kapitalizmus megváltoztatása, illetve a NATO-bol és/vagy az EU-ból való kilépésünk olyan azonnali és beláthatatlan következményekkel járna, melyek „pillanatok alatt” söpörnék el Orbánt. Marad tehát a demokrácia „kiiktatása” – ez is csak úgy, hogy nem magukat a jogokat, hanem a jogok gyakorolhatóságát korlátozzák. Minden valószínűség szerint erre fog történni kísérlet. Orbán okos annyira, hogy ezt belássa: ha nyíltan változatna, akkor belebukna. Persze sejti ő, hogy kormányzati teljesítménye egy objektív megmérettetés során nem lesz elég ahhoz, hogy teljes bizonyossággal újraválasszák – ezért slisszol ki a parlamentáris demokráciából egy minden bizonnyal a 4 évesnél jóval hosszabb ciklusú, jelentősen felerősített elnöki pozícióba. Orbán nem demokrata – sosem volt az – tehát neki személy szerint sem okoz semmiféle belső konfrontációt, ha csökkenti a demokratikus jogok gyakorolhatóságát…

Aztán… Ja, a „rend” szó valóban leértékelődött ’90-től – mert semmit sem állítottunk a régi rend helyébe, legfeljebb a minden áron való anyagi és személyes érvényesülést, aminek ugye egyenes következménye az, hogy ha egyszer „minden áron”, akkor „át másokon és a törvényeken” is! Egy általánosa elfogadott és közmegegyezésen alapuló, legtöbb polgárunk által belül is természetesnek érzett rend híján persze rendőrökkel sem lehet szervezett és jól működő polgári társadalmat fenntartani.

Szép az a rész is, hogy „az új rendszerben senkinek se legyen lehetősége arra, hogy kivonja magát a törvények, a felelősségre vonás alól.” Mondja ezt az az ember, aki úgy hatol át a demokrácia és a polgári szabadság elméletén és gyakorlatán, mint a faljáró! Hogy a lófaszba’ ne vonná ki magát a felelősségre vonás alól? Hiszen minden elvi lehetőséget kiiktat a rendszerből, amely ezt a gyakorlatban is lehetővé tenné. Továbbá: „ahol… a vezetők és a törvényt alkalmazók a törvények fölé helyezik magukat, ott egyre inkább elfogadottá válik az egész társadalomban a törvénysértő viselkedés”. A törvény nem csak betű és szó szerinti értelmezés, hanem egy mentalitás írásba foglalt formája. Orbán a betűt még nem sértette meg (de épp arra készül: átírni az Alkotmányt), de a mentalitással már leszámolt. „Minden és mindenki engem szolgáljon!”: a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság, a média… Ez a demokrata mentalitás legyilkolása – egy demokrata nem félhet ennyire!

Amikor pedig Orbán a „törvénytisztelő magatartás”-ról beszél, akkor ez – a fentiek tükrében – olyan, mint amikor Döbrögi oktatja Lúdas Matyit a törvényre: „- Itt ÉN vagyok a Törvény!!!” (https://www.youtube.com/watch?v=Y5S_mUr6ky0) Az a baj, hogy én már egy nagyon-nagyon öreg ember vagyok és emlékszem még egy Hitler-idézetre: „In Deutschland gibt es ein Gesetz: meine Wille!” – „Németországban egyetlen törvény létezik: az én akaratom!

Én nem vagyok orvos, mint bolggertásam, Dr. Evet, így diagnosztizálni sem akarom az a jelenséget, ami ebben az emberben zajlik már jó ideje – de abban biztos vagyok, hogy egy minden tekintetben „jól funkcionáló” személyiség biztosan nem így cselekedne és nem így beszélne. Akkor tesznek ilyet az emberek, ha olyan hatalomhoz jutnak, amely túl nagy a képességeikhez mérten, vagy amelynek csupán a birtoklása és nem a gyakorlása érdekli őket.

Lássuk be: itt nem politikai szándékokkal van dolgunk, hanem lelki jelenséggel. Most sokan mondják, hogy Gyurcsány is „fura” volt, ám én biztos vagyok benne, hogy kettőjük közül Orbán szobájának falait kell vastagabban gumírozni…

„…Mindkét kezünk tele van munkával – na igen, csak az a kérdés, hogy értünk, vagy magukért dolgoznak-e? A fentiek alapján az utóbbi a valószínű…

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr602113441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása