2010.05.12. 23:18 Szerző: piefke

Bolyongás

 

Évek óta tudták, hogy 2010 májusától övék lesz a hatalom Magyarországon. Most 2010 májusa van, a hatalom két hete az övék lett – és két hete tökölnek. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy semmire sincsenek felkészülve – legalábbis semmi olyanra, ami fontos lenne a Magyar Köztársaságnak és  10 millió állampolgárának.

A Vezér bolyong a csatatéren és makog – az alvezérek pedig gyakran nem ismerik a (valódi) célt.

Mivel tölthették az elmúlt éveket? Simán csak a destruálás kötötte le összes energiáikat – vagy úgy érezték: csak legyen meg az a hatalom, a többit már menni fog  magától, számon kérni pedig úgysem fogja tudni (sem merni) a dolgot rajtuk senki - hiszen odatettük a Pintért!

Egy modern állam irányítása önmagában is hatalmas felkészültséget igénylő feladat, melyre – mondjuk ki nyíltan – csak a legkiválóbban lehetnek alkalmasak. Hát még az mekkora feladat és milyen felkészültséget – és tehetséget – kíván, ha nem csupán irányítani kell az adott államot, hanem egész társadalmát új útra állítani! Az, aki már felkészülni sem tud/hajlandó erre a feladatra, az már a nulladik pillanatban nyíltan deklarálja alkalmatlanságát.

…Nem tudják, mit kezdjenek az országgal, hogy az sikeresebb legyen, a gazdasággal, hogy az megerősödjön és hogy a  magyar népnek több erőforrást teremthessen. Túl nagy nekik a kabát, ez nyilvánvaló  a fentiekből – és erre mit tesznek? Még nagyobbra akarják szabni a kabátot!

Ennek a jelenlegi 10 milliónak a dolgaival sem boldogulnak – erre mi az első dolguk? Megpróbálnak még pármilliót beszerezni, azokat is a nyakukba venni! Persze tudjuk, őket – is – csak (ki-)használni akarják, saját érdekükben (a hatalmuk teljesítmények híján is keresztülvitt prolongálása a következő parlamenti választásokon).

Igen, a magyar állampolgárság trianoni magyarok részére történő megadásáról van szó. Ez, persze, tudjuk, néhány, a FIDESZ-kormányban ülő úrnak érzelmi kérdés (is…). De legyünk őszinték: mi értelme van kiterjeszteni valamit, ami nincs valami jó állapotban és a kiterjesztők sem tudják, hogyan is kellene-lehetne jobb állapotba hozni azt? „Lehettek-legyetek ti is magyarok!” – de vajon jó-e manapság annak lenni? Azon kívül, hogy egymás közt emlegetjük „nagy nemzet” mivoltunkat, tényleg lehet-e büszkélkedni ezzel – és főképpen: tudjuk-e ma „reprodukálni” - netán űberelni - régi nagyjaink és (valóban volt) nagy korszakainkban élt elődeink teljesítményét? Mert akkor érdemes csak múltunkkal büszkélkedni, ha jelenünkben is méltóak tudunk lenni ahhoz, hogy ezzel biztosíthassuk a jövőt.

Ahhoz, hogy vonzó dolog legyen magyar állampolgárnak lenni, jól teljesítő államra és polgárokra – no meg jól teljesítő államférfiakra – van/lenne szükség. Enélkül ez az állampolgárság-trükk csak kiötlői céljait szolgálhatja, régi és új állampolgáraink valódi érdekeit aligha!

…Amire az előző garnitúrának évek – de legalábbis hónapok – kellettek, hogy t. i. kiderüljön alkalmatlanságuk az ország irányítására, azt a most jövők napok alatt elérték – ebből a szempontból tehát sokkal hatékonyabbak. Már bele sem kell kezdeniük a kormányzásba, előre tudható róluk, mire lesznek képesek – illetve: hogy mire nem.

Arra biztosan nem, hogy határozottan és megalapozottan új, hosszú távon is az ország valódi érdekeit, kiegyensúlyozott és nyugodt fejlődését biztosító útra állítsák rá az országot. Nem fognak új, demokrata és teljesítmény-alapú mintákat sem teremteni tudni – hiszen ezt azzal kellett volna kezdeniük, hogy jó demokrata politikusokhoz illően és tőlük elvárhatóan teljesítik a kormányzásra való felkészüléssel kapcsolatos kötelességeiket.

A lehetőség (ismét) elszállt, a Király (aki ezen túl akár viselheti is a II. Gyurcsány Ferenc trónnevet, hiszen ő is trükközésekkel szerezte meg és alkalmatlansága bizonyításával kezdte el uralmát) meztelen.

…De akkor ki fog tudni végre élni a lehetőséggel? Mikor lehet végre jó magyarnak lenni?

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr141998721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása