2013.02.08. 18:51 Szerző: Cincinnatus

Az egyetlen út

középosztálybeli.jpg

„Nekem többé nincs külön utam a világban, nekem egy utam van”

Örkény István – 1974

 

A magyar történelemben nem ritkák azok a helyzetek, amikor csak egy utunk maradt – ez a mostani is ilyen. Persze, számos „útjelző” kínálkozik és számosan vannak, akik örömest vezetnének minket a saját fejük szerint. Vannak olyanok, akik a fél életüket eladnák egyciklusnyi hatalomért és vannak, akik már tőlünk vettek el egy-két ciklusnyi időt… De azok az utak, amelyeket ők ajánlgatnak (mint írtam, szigorúan a saját vezetésükkel!) vagy nem vezetnek el oda, ahová mennünk kell, vagy járhatatlanok…

…ahová mennünk kell” – igen, mert ahová itt sokan eljutni akarnak, az nem lehetséges. Nem lehetséges a jólét slampos, szervezetlen munkával. Nem lehetséges egy gyenge gazdaságtól azt várni, hogy eltartson egy mindenkinek mindent „alanyi jogon” osztogató/dotáló vízfej-államot. Nem lehetséges a XXI. századi orvoslás havi néhányezres Tb-befizetésből és nem lehetséges, hogy mi semmiért se legyünk felelősek a saját életünkben-dolgainkba, hogy minden rosszért legyen szabad másvalakit (politikusokat, bankokat, IMF-et/EU-t, marslakókat) hibáztatnunk… Mert sokan, nagyon sokan ezt akarják és vannak is, akik vállalkoznának egy efféle „kaland” vezetőiül.

Hová kell akkor mennünk – és ki vezessen el oda minket?

Nyugatra. Oda, ahová ezer éve elindultunk – mert akkor is csak ez az egyetlen út volt valóságos. Oda, ahová néha már- már úgy tűnt: megérkeztünk, legutóbb éppen 22 éve, de aztán mégsem… Mégsem, mert mindig akadtak számosan, akik (saját félelmeik okán) vissza akartak fordulni, és mert mindenkor akadtak „vezetők”, akik (saját érdekükben, csak hogy ők vezethessenek) vállalkoztak is erre a visszaútra, legutóbb épp most.

Az nem megy, hogy „viszonylagosan” vagyunk nyugat: úgy, hogy körömszakadtáig harcolunk azért, hogy a nyugat finanszírozzon minket (mint ma éjjel is, Brüsszelben), miközben elmondjuk őket mindennek. Azt a hazugságot terjesztik itt, hogy „a nyugat többet visz el, mint amennyivel támogat”, ám akik ezt mondják, vagy nem tudják, vagy szándékosan hallgatják el azt, hogy a nyugattól nem csak „készpénzt” kapunk, hanem mindenek előtt módszereket-mentalitást, szemléletmódot és tudást ahhoz, hogy magunk is képesek legyünk nyugati módra és nyugati szinten eltartani önmagunkat. Persze, értem én, hogy mindazok, akik nem képesek befogadni e módszert-mentalitást, szemléletmódot és tudást, inkább visszafordulnak és szabadságharcról, meg gyarmatosításról beszélnek a Békemeneteken… Csak az a kérdés, hogy ők határozzák-e meg a közeljövőt? Mert ha igen, akkor a távolabbi jövő nagyon szegény és szomorú lesz!

…Ki vezessen minket nyugatra? Ki képes erre – és ki az, aki igazán akarja, felfogva azt, mivel jár a nyugattá válás neki? Nézzük az ajánlkozókat – mondjuk a közvélemény-kutatási támogatottsági adatok sorrendjében!

  • MSZP: Ki hisz már nekik és bennük? Az az egymillió bizonytalan szavazó, aki eldöntheti a 2014-es választást, nemigen.
  • Együtt 2014: Már maga a név - „együtt” - is jó, hiszen a három szervezet, amely alkotja (H&H, Milla, Szoli) maga sem tudja, hogy akkor most együtt, vagy külön-külön, pártként, vagy netán valami másként – és ha igen, akkor miért mégsem…
  • LMP: Ja, az már nincs is – a frakciója pl. épp ma indult oszlásnak!
  • DK: Akkor már inkább a Maszop…

Lássuk be, feleim, magunkra vagyunk hagyvaismét! Nincs politikai képviselőnk, nincs szervezetünk és nincsenek olyanok sem, akik megszerveznének nekünk és helyettünk egy ilyet. Pedig, ismétlem, legalább egymillióan várják, hogy legyen egy ilyen szervezet. Ez egy valóságos „milla”, hiszen hús-vér (és: szavazni akaró – Orbánt leváltani akaró) emberek alkotják, nem csak lájkok, mint a facebookos Millát – amely valójában vagy egy tucat magabizonytalankodó fiú és lány. (Remélem, legalább azt tudják, ki-ki melyik?) Ehhez képest óriási erőt képvisel egymillió valóságos és tulajdonképpen, kimondatlanul is egyet akaró ember – ha meg van szervezve, ha jól van vezetve.

…Szervezzük hát meg!

Mert ma ugyanez az egymillió ember csupán egy alaktalan és cselekvésképtelen akaratfelhő, amellyel nem kell és nem is lehet számolni!

A minap itt, a blogon megjelent egy poszt (A középosztály hallgatása - http://progressziv.blog.hu/2013/02/07/a_kozeposztaly_hallgatasa), amely váratlan karriert futott be: egyetlen nap alatt majd’ félezren lájkolták/ajánlották és több ezer olvasója volt. Komment pedig alig érkezett rá – és e kettőt együtt csak úgy értelmezhető, hogy valamit nagyon „eltalált”, épp azokban, akikről szólt: a középosztály tagjaiban. (A kommenthiány + sok lájk és megosztás a „hallgatás=beleegyezés”
jele!) Ők terjesztették, adták tovább, ajánlották elolvasásra egymás között – nyilván azért, mert épp a bennük kavargó gondolatokat, érzéseket fogalmazta meg, helyettük is. Az, hogy ez így megtörtént, hogy a poszt ekkora „spontán karriert” futhatott be, talán arra utal, hogy eljött az idő, amikor immár nem esélytelen egy, a középosztályt „csatasorba állító” profi politikai mozgalom megszervezése – ami korábban szóba sem jöhetett volna!

A középosztály ősszel még Bajnaiban bízott, de azt kellett látnia, hogy Bajnai elaludt – és elkésett. Biztosan sokan remélik még, hogy idejében felébred és átveszi a vezetést, ám bízni ebben már egyre kevesebben és egyre kevésbé tudnak, ha az eszükre is hallgatnak. A középosztály most itt áll és megszólítóra vár, akit támogathat, aki megszabadítja a szorongástól. A középosztály olyasvalakiket akar vezetőül, akik nem csak megnyugtatják, hanem akik képesek válaszolni is az ésszel nekik feltett kérdésekre: mi hogyan lesz itt 2014 után? A középosztály egy olyan politikai erőre vágyik, amely ha választásmatematikai szükségből össze is áll majd a szocikkal, ám lesz olyan erős és lesz olyan magabiztos, lesz akkora támogatottsága, hogy képes lesz megakadályozni a visszatérést a 2009 előtti szoci politikai stílushoz. A középosztály a saját embereit akarja látni a politikában – és majdan a hatalomban is! Ehhez viszont saját erő kell (mert nem jók erre sem a Bajnai-féle „bizonytalankodó szakpolitikusok”, sem az ősbölény-szocik egyenes ági leszármazottai, az MSZP-s „ifjútörökök”, sem pedig a valódi középosztályos mentalitástól oly idegen millás széplelkek).

Az egyetlen út, amely a középosztály előtt áll, ha el akarja kerülni a katasztrófát, hogy saját jogon kerül be a következő parlamentbe és kormányba – és a legjobban akkor jár, ha maga adja a miniszterelnököt is! Persze, választhatja a további passzivitást („lapítást” és „idomulást”) is, csakhogy akkor hamarosan elveszíti a még megmaradt középosztálybeliségét is.

Hidd el, kedves középosztály, nem éri meg tovább lapulni! Nem azért vagytok, nem azért tanultatok, nem azért dolgoztatok, hogy szőnyeg legyetek egy Orbán Viktor lába alatt! Próbáljuk meg együtt azt, amit más helyettünk úgysem fog megtenni, akárhogy áltatjuk is ezzel magunkat és egymást. Mi egyedül is elindulunk ezen az egyetlen úton – ne hozzátok magatokra azt a szégyent, hogy kimaradtok ebből a buliból!

Ígérjük, az Irányt mutatni fogjuk – és nem fogunk úgy tepetopázni, mint holmi Bajnaiék… Aki jön velünk, az ne csak lájkoljon – elvégre nem vagyunk mi valami nyárfás millások! – hanem dobjon egy e-mailt, vagy írjon a Facbookunkra!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr465069958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abdelkader 2013.02.08. 21:51:28

Nem azt szólítottad meg akit kellett volna,a középosztály ma ül a seggén és dagonyázik a saját disznósága a hallgatás,a tűrés,a megalkuvás,a másra várás-majd ő!-mocskában.
Megmozdulni nem fog,nem is akar ellustult tohonya szolga lett.
Még mindig nem éri fel ésszel,hogy őt is ledarálja megsemmisíti a kollégista banda.
Lejjebb vannak az igazi emberek akik már szinte elvesztettek mindent,őket kell megszólítani.

toportyánzsóti 2013.02.09. 08:57:10

2002 óta ezek a magyargyűlölő,sértett liberálszélkakasok mérgezik Magyarország közéletét,miután megszedték magukat kormányon.Börtönben kellett volna már akkor végezniük,most sem késő.

Husz_János_Puszita 2013.02.09. 13:13:45

Nem látom reálisnak, hogy az ismeretlenségből kiemelkedjen egy kormányváltó erő hirtelen. A középosztály Bajnaira vár jelenleg, lesz-e belőle valami. Ha nem, a következő ciklusban lesz idő új pártot szervezni. Pénz és ismertség nélkül még nagyon tehetséges embereknek sem könnyű, emlékezz Kupa Mihály Centrum Pártjára.

A középosztály túlterhelt, kevesen dolgoznak nagyon sokat az országban és nem látszik, hogy ez a jövőben megváltozna. Magánéletre is alig futja. Egyéni döntésként talán racionálisabb elhagyni az országot. Szóval ennél több realitás kell szerintem, hogy politikai aktivitást vállaljon. Magam részéről szívesebben segítenék be az E14 kampányába aktivistaként, ha itthon leszek még akkor.

kuszkusz1 2013.02.09. 20:14:07

Kupa Mihályból dőlt a cinizmus meg valami modoros fölényeskedés.

Szakmailag persze jó volt, de egy politikusnak a személyisége nagyon fontos.

Husz_János_Puszita 2013.02.09. 20:49:57

@kuszkusz1:

A Kupa is fölényes? Próbállak megfejteni.:D
Mondj akkor egy példát, ki nem néz le minket pórnépet?

kuszkusz1 2013.02.10. 06:34:53

Kupának van egy fölényeskedő, nyegle modora ami alkalmatlanná teszi őt szimpatizánsok szerzésére.

És cinikus. Emlékszem, amikor még az Antall kormány minisztereként arra a fölvetésre, hogy miért a bérből és fizetésből élők terheit növelik szorgosan, azt válaszolta, hogy azoktól kell elvenni akiktől lehet.

Akik elérhetőek.
Ahelyett, hogy arra vette volna az irányt, miszerint az adózás alól kicsusszanókat is elérje az APEH csontkeze.

kuszkusz1 2013.02.10. 06:37:55

@Husz_János_Puszita:

Nagyon el tudnám képzelni Kéri Lászlót pártelnökként, aki mellett ott van gazdasági szakértőként a Petschnig.

Tőle még sohasem hallottam hülyeséget, van benne bátorság szembemenni akárkivel és van humora.

Ismeri a terepet, nem átverhető, nem megfélemlíthető.

Igen, őt nagyon tudnám szeretni pártelnökként.

kuszkusz1 2013.02.10. 06:44:03

És nagyon tudnám szeretni Kéri mellett Huszár Tibort - ő az egyik legnagyobb koponya és a legtisztességesebb úriemberek egyike akiről csak tudok e honban.

Nyolcvan fölött jár az igaz, de ő olyan intellektus akit nem kéne mellőznie a köznek.

Cincinnatus 2013.02.10. 11:39:33

@kuszkusz1:

Kéri, Huszár... - Jézusom!:-)

Figyelj ide, te! Ezek az alakok papíremberek, elmélethuszárok... Hadd idázzek egy korábbi előadásomból: "A „szellemi cizelláltság” gyakran a valós térben való cselekvésre való képesség hiányából ered; egyfajta pótcselekvés. Az ember arra teremttetett, hogy a való világban cselekedjék, nem pedig arra, hogy csupán szellemi konstrukciókat alkosson. Evolúciónk nem könyvtárakban, hanem nyílt terepeken zajlott – és ennek „nyomait” máig magunkban hordjuk; ezen alapulnak képességeink, ösztöneink. A gondolkodás magasrendű képessége életünket segítendő alakult ki, nem pedig „életünk pótlékaként”. Ha valakinek a személyisége, habitusa kevésbé alkalmas arra, hogy valós cselekedeteket hajtson végre a realitások világában, akkor ő valószínűleg nem a legalkalmasabb arra, hogy erre vonatkozó tanácsokkal szolgáljon."

...Na, ezek alapján kell vezetőt kiszemelni!:-)

Husz_János_Puszita 2013.02.10. 11:58:59

@kuszkusz1:

Kérinek még egyetlen helyzetfelmérését vagy jövendölését nem hallottam, ami beigazolódott volna. Mindig utólag okos. Kell ahhoz egy önreflexió, egy emberismeret, hogy valaki felismerje az emberi játszmákat, a valódi üzeneteket a szavak és tettek mögött. Az emberi motivációkat, ami a világot mozgatja.

Okos ember, bizonyosan kiváló politológus, de ahogy Cinci is mondja, a vezetői munkához sokkal több realizmus, unalmas munka és kevesebb elmélet, kevesebb szóvirág kell.

Husz_János_Puszita 2013.02.10. 12:24:47

@Cincinnatus:

Ez engem mindig az infantilis amerikai filmekre emlékeztet, amikor a végső nagyjelenetben a főhős dumával legyőzi az ellenfelet. Vagy amikor kiáll egy tábla elé reprezentációval egy perc alatt zseniális millió dolláros üzletet nyélbe ütni. Lehet ez a mesevilág hiteti el az emberekkel, hogy a pofázás elég? A Fidesz is azt hiszi, elég kommunikálni kormányzás helyett.

Volt egyszer régen az RTL-en egy reality show, ahol üzletemberek elé álltak a jelentkezők az ötleteikkel, a legjobb pénzt kapott a megvalósításra. Egy egyszerű lány birkafarmját finanszírozták meg. Ennyi birka, ennyibe kerül a tartásuk, ennyiért lehet eladni. Három mondatban. Ez a kapitalizmus maga.

Cincinnatus 2013.02.10. 12:56:53

@Husz_János_Puszita:

Ha már az RTL és valóságshow, akkor inkább a Bauer sucht Frau - abban olyan cuki tájszólások vannak!:-) Bár ebből a szempontból a Peter Steiner Theaterstadtl még faszább!:-)))

Husz_János_Puszita 2013.02.10. 13:00:25

@Cincinnatus:

Lebuktál milyen műsorokat nézel.:D :D

kuszkusz1 2013.02.10. 14:02:57

@Cincinnatus:

Lássuk a Te jelöltjeidet, tiszteletreméltó Cincinnatus!

Megjegyzem én ragaszkodom a jó véleményemhez az általam említettekről, de hát ízlések és pofonok, ugyebár.

kuszkusz1 2013.02.10. 14:07:52

@Husz_János_Puszita:

Nem emlékszem, hogy Kéri jövendöléssel is foglalkozna, de lehet, hogy én nem figyeltem oda amikor fekete macskával és kristálygömbbel vonult bé a tévéstúdióba.

Ő elemző alkat, ez is a foglalkozása, hát elemezni meg csak azt lehet ami már megtörtént. Ami szerintem nem zárja ki a cselekvőképességet.

Emlékeztetnél egy tévedésére konkrétan?

kuszkusz1 2013.02.10. 14:17:54

Na jó, akkor próbáljátok megkörnyékezni a Simor Andrást, nemsokára úgyis sok szabadideje lesz.

Azt tudom, hogy nagyon jó szakember, de arról fogalmam sincs hogyan beszél.

Husz_János_Puszita 2013.02.10. 14:27:50

@kuszkusz1:

Konkrétan 2010 tavaszán ott örvendezett Olgánál, hogy a Fidesz milyen jó lesz, mert kétharmaddal végre meg fogja lépni a 20 éve elmaradt reformokat, felszámolja korrupciót, satöbbi satöbbi. Sosem titkolta, hogy a kezdeteknél nagy reményeket fűzött az ifjú Orbán Viktorhoz. Ezért említettem az emberismeretet. Már 20 éve láttam Orbán gesztusaiból, nem szabad hatalmat adni neki.

kuszkusz1 2013.02.10. 14:43:02

@Husz_János_Puszita:

Valami rémlik...mintha olyasmit mondott volna, hogy az Orbán tanult a hibáiból...

Arra tudok csak gondolni, hogy előző este légyölő galóca volt náluk vacsorára, mert a Kéri egyébként normális szokott lenni.

kuszkusz1 2013.02.10. 14:45:17

Én csak a székházbotrány után ábrándultam ki a Viktorból, előzőleg szerettem.

savanyújóska 2013.02.10. 16:53:09

Mindez nagyon szép, de tényleg van igény a Messiásra? Nem egyszerűen csak annyi történik, hogy miután már nem kellünk senkinek, nem nyúl alánk senki, végre valóban önmagunkra vagyunk utalva, és kitermeljük magunkból azt az uralkodó elitet, amely visszatükrözi az ország, ha úgy tetszik, a nép, igazi arcát, és valódi színvonalát? Kell itt az embereknek demokrácia? Fenéket. Pörkölt kell nokedlivel, két doboz sör, este a tévében XFaktor, év végén nyugdíjemelés. Ha Orbán ezt tudja adni az ő népének, csak a végelgyengülés foszthatja meg a bársonyszéktől.
És ezzel nem fikázni akarom a fajtámat, csak egyre erősödik bennem a gyanú, hogy a baj nem Orbánban, Torgyánban, meg Gyurcsányban van, hanem bennünk, az istenadta népben, mely ezeket a ganajtúrókat önként és senki által nem kényszerítve magasra emelte.

kuszkusz1 2013.02.10. 18:43:36

@savanyújóska:

"...az istenadta nép(ben), mely ezeket a ganajtúrókat önként és senki által nem kényszerítve magasra emelte."

De volt és van kényszer - csak ezekből lehet választani.

savanyújóska 2013.02.11. 07:52:50

@kuszkusz1:
Most már igen. De húsz éve ezek még sehol nem voltak, az egy kiválasztódás eredménye, hogy az elmúlt húsz évben az igen tisztelt választók -senki nem tagadhatja, hogy alapvetően demokratikus úton- a szavazataikkal éppen ezeket emelték pozícióba. A valamiféle emberi vagy politikusi nagyságot, vagy legalább valamilyen szakértelmet felmutató jelöltek sorra elhullottak a választásokon, és ma már orrukat befogva menekülnek a mai politikai életnek a közeléből is.

kuszkusz1 2013.02.11. 08:25:19

Az igazán tehetséges emberek elmenekültek Antall van Gőgh és iszonyú koalája elől.

Angliába ment Németh Miklós - akit nagyon szerettem, oázis volt ő a hülye miniszterelnökök sorában - elmenekült Huszár Tibor és Ormos Mária.
Pozsgay - aki akkor még normális volt - dezertált az MSZP-ből és elkezdődött az ő elhülyülésének hosszú és kanyargós fázisa amely út végén most a Lezsák kebelén piheg.

Így hirtelen mások nem jutnak az eszembe aki kereket oldott volna miután szárba szökkent és kormányzza a rendszerváltás hordaléka.

De kire, kikre gondolsz konkrétan akiket a nép nem méltányolt?

savanyújóska 2013.02.11. 09:15:34

Nem feltétlenül pártvezérekre gondolok, hanem mezei politikusokra, azokra a tisztességes értelmiségiekre, újságírókra, ügyvédekre, művészekre, akik a rendszerváltozás környékén képviselőjelöltként indultak. Többségük az első körben kihullott, a többiek nagyjából a következő öt-hat évben tűntek el a politika környékéről. De a nagypolitikában is ugyanez a szelekció érvényesült. Egy Nagy Ferenc Józsefnek semmi esélye nem volt egy Dr. Torgyánnal szemben -aki ha jól emlékszem, még Vörös Vincét is kizáratta a pártból-, vagy Révész Andrásnak egy Petrasovits Annával szemben. És hová tűnt el a politikából Bíró Zoltán, Kupa Mihály, Tölgyessy Péter, Németh Miklós? Jó, nem állítom, hogy mind hatalmas államférfiúi nagyság, de a mostani garnitúrával szemben mégiscsak egy színvonalat képviselnek. A tendencia azonban az, hogy valahogy mindig a selejt tud érvényesülni, és elnyerni a választók támogatását.

kuszkusz1 2013.02.11. 13:00:09

@savanyújóska:

Bíró Zoltánt váltotta Antal van Gőgh, Kupa Mihály pénzügyminiszter lett az Antall-kormányban, Tölgyessy frakcióvezető lett az SZDSZ-ben, később SZDSZ elnök, azután eltöltött két évadot a Pokolban (Fidesz-frakció).

Tölgyessynek volt esélye nagy politikussá válni...nem lett az, csak a Fideszt követően vált azzá a nagyformátumú elemzővé aki manapság.
Torgyán egy iszonyat volt, Petrasovics verte a párttagokat.

A színvonal lefelé megy, ez kétségtelen. Göncz Árpádtól eljutott az ország Schmitt Pálig és ma már egy Ádernek is tud örülni.

danyielsztájn 2013.02.12. 09:50:29

Nekem ez a poszt felhívás volt keringőre. Ennek ellenére azt látom, hogy csak a tiszteletreméltó Kuszkusz és Husz Jánosunk polemizál. Ráadásul nem olyanokról, akiket ez a blog szívesen látna vezetőjéül. Kíváncsi lennék, csak egy számra (intervallumra), hogy hány e-mailt kapott ezen írás után a blog. Bagolyként kérdem, mert bevallom, én sem írtam. Kaphatnék Cincinnatus-tól egy kis bíztatást, hogy érdemes? Vagy tovább alszik a középosztály?

Cincinnatus 2013.02.12. 15:06:01

@danyielsztájn:

1.) Összesen 4-et, ha hosszászámítjuk a tiédet is.
2.) Érdemes!
3.) Írj az e-mailünkre!
süti beállítások módosítása