MSZP-Jasta.jpg

„Neked dialektikusan kell mosolyognod, mindig úgy, ahogy a helyzet megkívánja, aszerint, hogy kire és hogy mit akarunk elérni.”

Szabó Magda: Az a szép, fényes nap - 1976

 

 

Van úgy, hogy jönnek fiatalok, akik tehetségesek és merészek – és képesek megújítani maguk körül a világot. Új módon, kreatívan és innovatívan közelítenek régi kérdésekhez, problémákhoz, feladatokhoz és képesek azok megoldásához vadonatúj módszereket felhasználni…

Ilyen fiatal tehetségeknek, politikusoknak lenne helyük és feladatuk a magyar progresszióban, amelyre bizony nagyon ráférne a megújítás, így, alig 14-15 hónappal a 2014-es választások előtt, amikor épp egy ilyen garnitúrától lehetne remélni a ma bizonytalan szavazók aktivizálását és ezzel a Fidesz-világ felszámolását. Helyük, feladatuk lenne – kérdés, hogy vannak-e ilyen fiatalok a magyar politikában, azon belül is a demokratikus ellenzékben? Mert ha nincsenek és sürgősen nem szervezünk be oda ilyeneket, akkor akár ki se írják a 2014-es választást, hiszen úgyis a Fidesz fog nyerni!

Vizsgáljuk meg ezért, mi a helyzet a mi progresszív, baloldali és demokrata fiataljainkkal – és különösen az egyre inkább magát az ellenzéki oldal „megmondójának” szerepébe pozícionáló szocialistákkal? Mi a helyzet ebben a tekintetben az MSZP vezetésében lévő fiatalokkal, a mi ifjú és látszólag nagyon „harcos” „Vörös báróinkkal1”?

Régi és sajnálatos igazság, hogy az országban folyó politikának vajmi kevés köze van az országban létező valósághoz. Mintha éppen az lenne a legtöbb politizáló célja, hogy függetlenítse magát a magyar társadalom épp aktuális állapotaitól – és célja az is, hogy ez a függetlenedés az aktuális viszonyoktól minél tovább fennállhasson. Az összes létező politikai alakulat közül az MSZP az, amely a legrégebben űzi ezt – hiszen már a ’89-’90-es változás előtt, az elődpárt vezetői sem az akkori magyar valóságban éltek. Ezt a pártot mindig csupán a legdurvább kényszerhelyzetek2 voltak képesek valamelyest közelíteni a valósághoz, de akkor is csupán viszonylagosan és kis időre. Utána pedig ment minden úgy, ahogy addig. Ma a szerveződő úgynevezett „demokratikus ellenzék” legnagyobb támogatottságú pártja az MSZP – egy párt, amely több mint két évtizede folyamatosan „megújul” és mégis ugyanúgy néz ki kívülről és úgy is viselkedik, mint korábban. Legfeljebb a pártvezetés tablóján cserélődnek az arcok – de mintha az új arcokban a régi agyak élnének és működnének tovább. Régi igazság, hogy egy már meglévő, egykor valamilyen céllal létrehozott szervezet nagyon nehezen alakítható át – pláne, ha a szervezet meghatározó figuráinak érdekei ellen lenne az átalakulás.

Ha megnyitjuk az MSZP honlapját (www.mszp.hu), akkor a következő szöveget látjuk:

                       logo_mszpponthu.png

Mármost az a kérdés, hogy van-e esély az ország és a politika szükséges irányú és mértékű változására egy MSZP-vezette ellenzéki tömörülés választási győzelme esetén – és hogy adhat-e egy efféle új kormány reményt valóban nekünk?

Az MSZP sokat és sokszor ígért megújítása látszólag megtörtént, amikor leköszönt a régi elnökség és megalakult az új, jelenlegi, amelynek átlagéletkora éppen 40 év. És bár a tagok több mint fele alatta van az elnökség átlagéletkorának (maga az elnök, Mesterházy Attila is), mégis csak „matematikai” a fiatalítás. Ugyanis azok a huszon-harmincasok, akik ma ott vannak az elnökségben, politikai karrierjüket a régi MSZP-ben kezdték: az ottani mentalitás közepette haladtak előre a ranglétrán, az ottani mentalitás emelte egyre feljebb őket. Mondhatni: a régi mentalitásnak és a régi vezetésnek kellett megfelelniük, egészen addig, amíg az öregek át nem adták nekik a helyeiket. Igen: az öregek döntése volt, hogy ők olyan pozíciókba jutottak e párton belül, ahonnan már esélyük volt az elnökségbe is bekerülni, sőt, közülük többen kifejezetten az öregek támogatásával lettek azok. Ezek szerint nem valami „ifjútörökök forradalmaként”, nem az új, polgári, teljesítményelvű mentalitás és célrendszer mentén magukat megszervezve, majd egy „palotaforradalmat” sikeresen végigvive lettek elnökségi tagok. Ez pedig nem mást jelent, mint hogy bizony ők is a régi MSZP-mentalitás letéteményesei és produktumai: a régi gyártósoron csak a régi termék gyártható, a régi minőséggel-beltartalommal – nem véletlen, hogy azzal nem is sikerült új piacok megszerzése.

…És most nekik kellene új célokkal, új tartalommal megújítaniuk a magyar politikát! Nekik kellene nem csupán párt-, klikk- és személyes részérdekek mentén politizálni, hanem a magyar társadalom túlnyomó többségének érdekeit képviselő programot megalkotni. Nekik kellene új gondolatok mentén sikeres társadalmat, hatékonyan működő államot és jól teljesítő gazdaságot összehozni. Csakhogy ez leletetlen, mivel az ő kiválaszt(ód)ásuk eleve nem az objektív teljesítményük és képességeik alapján történt, hanem – mint fentebb írtam - az öregek érdekei mentén, az öregek kegyéből, az öregek által kialakított és működtetett rendszer által. Nem az volt a kiválasztás szempontja, hogy mennyiben képesek ezek az újak modernizálni az országot, hanem az, hogy mennyire készek az MSZP-vezetés régi céljait szolgálni. És ebből a nézőpontból indifferens, hogy esetleg közülük egyeseknek komoly averzióik vannak a régi vezetőkkel szemben, illetve hogy most már, miután bekerültek a hatalomba, érdek- és pozícióellentétek vannak/lehetnek köztük és a régi vezetők között és rivalizálnak egymással. Ez ugyanis nem a mentalitás és a célok különbözőségén alapszik, hanem pusztán pozícióharc

Ráadásul nem elég, hogy „az öregek rendszerében” emelkedtek fel ezek a fiatalok, ez a fiatal garnitúra eleve egy „szűkített választékból” került ki: az MSZP-be egyáltalán belépő huszonévesek közül – róluk pedig nem mondható el az, hogy Magyarország legjobb fejei lettek volna! Az MSZP, mióta csak MSZMP-ből átalakult, azóta küzd a minőségi utánpótlás gondjával. Egyfelől egy valóban tehetséges fiatalnak eszébe sem jut oda belépni, másfelől pedig ennek a pártnak a mindenkori vezetői sem ambicionálták azt, hogy oda a náluknál modernebb szemléletet és tudást hordozó fiatalok bekerüljenek és esetleg őket, az öregeket, kiüssék a nyeregből. Nem: az MSZP-be jószerivel csak azok a fiatalok léptek be, akik erre akarták alapozni a dologtalan jólétüket (mint pl. Zuschlag). Rajtuk kívül csak néhány naiv, talán jó szándékú, ám (fogalmazzunk így) „korlátosan tehetséges” fiatal tévedt oda és tapadt meg ott. Érthető, hogy most is mindenek előtt a pozícióik bebiztosítása a céljuk: ezen túl sem az ambícióik, sem pedig a szellemi képességeik nem terjednek!

…Mit várhatunk egy ilyen társaságtól egy olyan helyzetben, amikor szinte-szinte egy „új államalapítás” lenne a feladat? Nem sokat!

Azt a tisztulást, amit megspóroltak maguknak a progresszív magyarok (polgárok és politikusok), most el kell végezni – enélkül nem lehetséges sem az újraszerveződés, sem pedig a hatalom megszerzése. És különösen nem lesz lehetséges annak a jól működő, stabil tudásalapú kapitalizmusnak a létrejötte, mint ahogy az sem, hogy a tudásalapú kapitalizmus3 „társadalmi vetülete”, a kompetencia- és teljesítményalapú demokrácia4 kiépülhessen.

Amikor mi (is) most (is) látszólag „bomlasztjuk az ellenzéki egységet” azzal, hogy „” ezen létező ellenzék vezetőinek nimbuszát és a beléjük vetett (naiv, a kritikákra szándékosan nem vevő) hitet, akkor épp ezt a tisztulást és önreflexiót végezzük el – helyettük is. Mindazok pedig, akik bomlasztónak és az egység rombolóinak mondanak minket, ezzel valójában épp azt akadályozzák, hogy majdan sikerüljön igazán erős, tematizálásképes progresszív politikai erőt szervezni ebben az országban és hogy ez az erő át is vehesse az ország kormányzását.

gyoker.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 1 A Vörös báró, Manfred von Richthofen, az I. világháború idején a légi hadviselést, annak stratégiáját és taktikáját megújító „ász” volt – róla részletesebben itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Manfred_von_Richthofen

2 Ilyen kényszerhelyzetek voltak: a rendszerváltás előtt, még az MSZMP-korszakban a Szovjetunió összeomlása és az egész szocialista politikai és gazdasági rendszer további fenntarthatatlansága, az 1995. eleji államcsőd-veszély (melynek következménye a „Bokros-csomag” lett), a 2008-2009-es politikai és gazdasági válsághelyzet, amely az IMF-megállapodással és Bajnai miniszterelnökségével hárult el és amikor az MSZP-frakció kényszerűségből és önérdekből kitartott a Bajnai által tőle „kizsarolt” paktum mellett.

3 és 4 Leírom, mit is jelentenek ezek a fogalmak: tudásalapú kapitalizmus, ill. kompetencia- és teljesítményalapú demokrácia. Az első a kapitalizmus XXI. század elejére létrejött változata, ahol a teljesítmény egyre inkább az innováció eredménye – ezért azé a pálya, aki a legjobb tudással rendelkezik, egyéni, vállalati/közösségi és össztársadalmi vonatkozásban is. A második pedig a demokrácia azon (egyébként őseredeti) formája, ahol a beleszólási jog a kompetenciákon alapul, nem pedig a „mindenki beleugathat, akár ért hozzá, akár nem”-szerű anarchodemokrácián, továbbá a pozíciókat a tudás és a teljesítmény alapján lehet megszerezni, nyílt versenyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr285051405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuszkusz1 2013.01.29. 18:50:26

Hát igen. A Mesterházy szegény buta mint egy sámfa. Aki olvasott már Mesterházy blogot az tudja miről beszélek.

Legalább a Botkát választották volna meg elnöknek!
Akkor tán még szeretni is tudnám őket - mivel a hal jellegét mindig a fej határozza meg és az ember akkor elsiklana a tagság felett.

Azért a boldogtalan maszop védelmében meg kell jegyeznem, hogy ők végül, ha fogcsikorgatva is, de képesek voltak azt csinálni amit kell. Bokros csomag, ilyesmi.

A jobboldal meg soha nem csinálja azt amit kell, se fogcsikorgatással, se anélkül. De ezt tényleg csak futólag említem mint egykori maszop szimpatizáns aki tartozik ennyivel egy olyan társaságnak amellyel szimpatizált - még ha a szóban forgó szimpátia a jótékony és féltve őrzött tájékozatlanság fundamentumán nyugodott is.

Zoltán Nagy 1 2013.01.30. 07:29:20

Ez egy rosszindulatú, és mérhetetlenül bugyuta írás. Imádom ezeket a megmondó bloggereket. Olyan kíváncsi lennék kik is ezek. De hiába, mert ők, ellentétben az általuk lesavazottakkal soha nem vLlalják az arcukat, anevüket. Soha nem tudjuk, hogy ők, akik itt mindenkit olyan remekül aláznak porig valójában ezen túl mire is képesek. Mert például politikai elemzésre ez a szerző teljesen alkalmatlan. Amit annak hisz, az szimpla fikázás. Könnyedén lebutázni, lesavazni mindenkit, az nem teljesítmény és nem is politikai elemzés. Ez itt a szerző gymortartalmának írásos kiürítése, aki láthatóan sértettségből, vagy politikai megrendelésre írta ezt a -mondjuk ki - szar bejegyzést. Ami meg az mszp-t illeti kezdjetek hozzászokni, hogy csak velük lehet elzavarni ezt a bandát. Ha finnyás vagy nézegesd őket tovább. Én nem fogom!

Zoltán Nagy 1 2013.01.30. 07:36:40

Az meg már tényleg vicces, hogy az mszp-vel szemben évek óta a "van rakta sapka, nincs rajta sapka" elv érvényesül itt.
A Mesterházy meg buta irja egy helyütt a jónevű és kiemelkedő intellektusú szerző. Így egyszerűen. Egyszerűen, mint ő maga. Végtelenül boldogtalan és frusztrált ember lehet. Tényleg ez az élete, hogy ide írogat, gyakorlatilag minden hatás nélkül? Nem egy tartalmas lét az biztos! Kéne egy bejegyzés arról is hogy ki buta még rajta kívül. Szívesen olvasnám a mestert.

Zoltán Nagy 1 2013.01.30. 08:20:43

Moin Moin
De szép nevet adott neked anyád.
Ismered azt, hogy a kutya ugat, a karaván halad?

Moin Moin 2013.01.30. 09:27:53

@Zoltán Nagy 1:

Kedves Kommentezőm!

Mindenek előtt köszönöm, hogy direkt az írásomat kommentezendő regisztráltál egy nicket – mivel mindössze három hozzászólásod van és azt mind ehhez a poszthoz tetted.

Ami hozzászólásod tartalmát illeti: engem illetsz a „frusztrált” jelzővel – ám ha szövegelemzésnek vetjük alá a te három kommentedet, az egy kifejezetten frusztrált írót mutat, akiben valamit nagyon „eltalált” a poszt és ettől feszültség keletkezett benne. Különösen jól mutatja ezt, hogy nagyjából 50 percen belül három „érzelmi-indulati erupció” is kommentezésre késztetett – ugyanis ha higgadt, tárgyilagos állapotban kommenteztél volna, akkor a poszttal kapcsolatos gondolataidat, megjegyzéseidet előbb átgondolod, majd egyetlen kommentben írod le. …Nem baj ez, hogy elragadnak az indulatok, ha az „ábrándjaidat”, a „hitedet” valaki-valami megzavarja, mert nem vagy egyedül: sok olyan – egyébként jó szándékú – ember él ma Magyarországon, aki a Fideszt leváltva akarja látni, ezért belefekteti a bizalmát olyanokba (MSZP, Bajnaiék, esetleg LMP), akik-amik arra egy racionális mérlegelés alapján érdemtelenek lennének. Én – és a hozzám hasonlók – azért írjuk e posztokat, hogy segítsük a ráébredést: nem a kritikátlan és szorongáson alapuló bizalom, hanem az objektivitás lehet egy új, a Fideszt leváltó, majd utána sikeresen kormányzó politikai erő/szövetség létrejöttének egyetlen alapja.

Ami a Mesterházyra állítólag általam alkalmazott „buta” jelzőt illeti, ezt nem a posztban olvashattad, hanem „kuszkusz1” ahhoz írott kommentjében. Hogy ezt az én „művemnek” tulajdonítod, arra utal, hogy felületesen olvastál – valószínűleg az írás által benned keltett feszültség hatására.

Azt is írod, kíváncsi lennél rám. Nos, ennek semmi akadálya, szívesen! Ezen az e-mailen érsz el, időpontot és helyszínt egyeztetendő: progresszivblog@gmail.com

Egyébként a bloggerség anonim műfaj – ahogy erről a hírhedt médiatörvény 2010 őszi vitájában is annyi szó esett (amikor a kormány épp a bloggerek névtelenségét szerette volna „kikezdeni”). Politikai megrendelésre pedig már csak azért sem írhatok, mivel nem létezik olyan politikai erő Magyarországon, amely érdemes lenne arra, hogy „jelen állapotában” szolgáljam.:-) Ha netán veszed a fáradságot és átfutod a Progresszív Blogon az utóbbi csaknem három évben megjelent írásainkat, rájöhetsz, hogy abból bizony nem rajzolódik ki egy „mögöttes megbízó erő” képe – viszont igenis, kirajzolódik, hogy miféle politikai erőre/politikai szellemiségre lenne szüksége az országnak.

Végezetül a Moin Moin nicknévről – amelyet természetesen nem anyám adott nekem. A Moin Moin egy északnémet („Plattdeutsch”) köszönési forma. (Erről részletesen – németül – itt találsz információt: de.wikipedia.org/wiki/Moin) Mármost tudvalévő, hogy északnémeték higgadt, az érzelmeiknek fontos döntéseikben nemigen engedő emberek – és talán érdemes lenne ezt ellesni tőlük honi politikai döntéseink során!:-) Így a nicknév által sugallt jelentés/üzenet kb. „Jó reggelt, magyarok! Ideje lenne ésszel élni!”

kuszkusz1 2013.01.30. 14:31:31

@Zoltán Nagy 1:

Drága szívem, hát micsinyáljak ha a Mesterházy buta?
Én tehetek róla? Nem én választottam meg pártelnöknek elhiheted.

Nem vagyok szociellenes, láthatod, a szimpatizánsuk voltam, és a Botkát szeretem.

De a Mesterházy akkor is buta....ami elég baj.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.31. 11:06:24

"Ráadásul nem elég, hogy „az öregek rendszerében” emelkedtek fel ezek a fiatalok, ez a fiatal garnitúra eleve egy „szűkített választékból” került ki: az MSZP-be egyáltalán belépő huszonévesek közül – róluk pedig nem mondható el az, hogy Magyarország legjobb fejei lettek volna!"

Könnyen meglehet, hogy ez igaz, de a dolgot két részre kéne bontani:

A) Általában a politikában van negatív szelekció? Ez bizonyára igaz, és lehet erről blogolni, csak akkor ne csak az MSZP-t ekézd!
B) Vagy az MSZP-ben több van?! Mert ahogy elnézi az ember a többi pártot, úgy az MSZP relatíve nem áll rosszabbul. Akkor viszont lásd az A pontot!

Más érved nem nagyon volt az MSZP ellen, a többi csak zsigeri utálat.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.31. 11:07:18

@kuszkusz1:

"De a Mesterházy akkor is buta....ami elég baj."

Mesterházy nem buta. A Lovassyban végzett, nem is lehet. Nem a legintelligensebb politikus a magyar közéletben, de relatíve nem olyan rossz. Némileg tehetséges. Lehetne jobb is, de nem katasztrófa.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.31. 11:08:40

@kuszkusz1:

" Mesterházy szegény buta mint egy sámfa. Aki olvasott már Mesterházy blogot az tudja miről beszélek.

Legalább a Botkát választották volna meg elnöknek! "

kb egy szinten vannak. Nem Botka az, aki Mesterházynál okosabb.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.31. 11:10:15

Úgyhogy ha ezt sokkal árnyaltabban, zsigeri utálat nélkül írtad volna, akkor vittem volna, és az MSZP-hez is eljutott volna, de így bebuktad, édes öcsém. Próbálj meg uralkodni a zsigeri utálatodon, mert belelóg a blogba!

legeslegujabbkor 2013.01.31. 13:43:53

@rabelais:
"Az MSZP, mióta csak MSZMP-ből átalakult, azóta küzd a minőségi utánpótlás gondjával. Egyfelől egy valóban tehetséges fiatalnak eszébe sem jut oda belépni, másfelől pedig ennek a pártnak a mindenkori vezetői sem ambicionálták azt, hogy oda a náluknál modernebb szemléletet és tudást hordozó fiatalok bekerüljenek"
Azt el kell ismernünk, hogy az Mszp-be csak úgy kerülhettek fiatalok, ha elfogadták, egyet értettek, és beszálltak a mutyizásba. Ez meghatározta, hogy egyrészt csak megbízható (kádergyerek) remélhetett előrelépést, másrészt a belépők szótárában biztos nem szerepelhetett az a szó, hogy megújulás, tehát elfogadták a poros, áporodott, avítt háttéralkuk légkörét.

kuszkusz1 2013.01.31. 16:42:42

@rabelais:

Mint az fentebb olvasható, hosszú ideig voltam maszop szimpatizáns, zsigeri utálatról tehát aligha lehet szó.

Mesterházy nem az átlag populációhoz buta, hanem ahhoz a poszthoz amire jelentkezett és amire megválasztották: a pártelnökihez. Miniszterelnöknek - merthogy arra ácsingózik - még sokkal sötétebb. Ócska közhelyeken és unalmas lózungokon kívül másra nem képes. Én olvastam Mesterházy blogot...kettőt bírtam azután elmenekültem.

Már ne is haragudj, de nem tudom miért kellene okosnak, vagy alkalmasnak tartanom valakit akit nem tartok sem okosnak, sem alkalmasnak az ország vezetésére. Ez az ország megérdemelne végre egy igazi intellektust, egy nagyformátumú politikust miniszterelnöknek, de a legnagyobb ellenzéki párt egy hm...legalábbis középszerű, demagógot választott arra a feladatra, hogy megmérkőzzék Orbánnal és le is győzze.

Mesterházy csak protest szavazatokat képes begyűjteni, ő nem olyan akire fel lehet nézni, őt nem lehet tisztelni, őrá az ember nem bízza az országot jószívvel....ő egy kényszermegoldás.

Az egész maszop szégyellhetné magát amiért csak egy ilyen szánalmas figurát képes nyújtani a boldogtalan választóknak.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.31. 17:08:14

@legeslegujabbkor:

komolyan nem értelek, ha elolvastad a hozzászólásom, miért írsz válaszba olyat, amire csak ismételnem kell magam?

A) Általában a politikában van mutyi? Ez bizonyára igaz, és lehet erről blogolni, csak akkor ne csak az MSZP-t ekézd!

B) Vagy az MSZP-ben több van?! Mert ahogy elnézi az ember a többi pártot, úgy az MSZP relatíve nem áll rosszabbul. Akkor viszont lásd az A pontot!

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.31. 17:11:50

@kuszkusz1:

"Mesterházy nem az átlag populációhoz buta, hanem ahhoz a poszthoz amire jelentkezett és amire megválasztották: a pártelnökihez."

A pártelnöki átlag populációhoz képest sem buta. Legfeljebb az ideális jelölthöz képest. De azt meg már nem így önti szavakba az értelmes ember. Persze lehet, hogy te nem vagy értelmes ember, de akkor nem tudom, mit ugrálsz.:)

"Már ne is haragudj, de nem tudom miért kellene okosnak, vagy alkalmasnak tartanom valakit akit nem tartok sem okosnak, sem alkalmasnak az ország vezetésére."

Már mondtam, azt, hogy nem tartasz valakit az ország vezetésére alkalmasnak, nem úgy artikulálja egy értelmes ember, hogy "Mesterházy hülye": EGy sötét baromállat, az igen.

" Ez az ország megérdemelne végre egy igazi intellektust, egy nagyformátumú politikust miniszterelnöknek"

Ez az ország olyat nem választana meg. "Minden országnak olyan miniszterelnöke van, amilyet érdemel".:)

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.31. 17:12:30

@kuszkusz1:

"Az egész maszop szégyellhetné magát amiért csak egy ilyen szánalmas figurát képes nyújtani a boldogtalan választóknak."

Mutass egy pártot, amelynek értelmesebb miniszterelnök-jelöltje van!

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.31. 17:18:12

@kuszkusz1: így konkrétan szerintem te messze hülyébb vagy Mesterházynál, erről ennyit.:)

legeslegujabbkor 2013.01.31. 19:15:25

@rabelais: Elolvastam a hozzászólásod, és a poszt az MSZP utánpótlásáról szól. Vedd egy kétségbeesett felkiáltásnak, hogy sajnos az ellenzék egyik legnagyobb pártjának nincsenek olyan fiataljai, akik megszólíthatnák a mai egyetemistákat. Nem tudom elképzelni, hogy Botka vagy Mesterházy egyáltalán azonos szavakat használna, mint a mai huszonévesek.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.31. 20:24:50

@legeslegujabbkor:

" Elolvastam a hozzászólásod, és a poszt az MSZP utánpótlásáról szól."

no igen, miért azt ekézi, amikor a többi párté se jobb?!

"Nem tudom elképzelni, hogy Botka vagy Mesterházy egyáltalán azonos szavakat használna, mint a mai huszonévesek."

még szerencse.

legeslegujabbkor 2013.01.31. 20:45:17

@rabelais: Nem elég, ha mondanak valami nyakatekert szöveget, a mondataik legyenek őszinték, egyenesek, határozottak, egyértelműek és legfőképpen hihetők.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.01. 07:02:34

@legeslegujabbkor: ez már olyan, hogy a faszom se tudja, hogyan mit akarsz hallani, csak kötözködsz.

meg attól, hogy neked valami túl bonyolult, másnak még nem. nem lehet minden hülyére személyre szabni a szöveget

ami neked elég egyszerű, az nekem már debil. érted?!

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.01. 07:03:09

@legeslegujabbkor: "mondataik legyenek őszinték, egyenesek, határozottak, egyértelműek és legfőképpen hihetők."

szerintem azok.

kuszkusz1 2013.02.01. 07:20:02

Kedves választóim, kedves mindnyájuk!

Fájdalommal a szívemben tapasztalom, hogy nem vagytok elégedettek, nem vagytok boldogok tőlünk amikor mi a legjobbat akarjuk nektek. Vagy legalábbis a második, harmadik legjobbat. De legalábbis, nem baromi rosszat. Hálátlanok vagytok: Jóska, Pista, Sári! Nem becsülitek meg a jót amit kaptok tőlünk. Lamentáltok, válogattok, visszabeszéltek. Turkáltok az ételben amit elétek tálalunk. El vagytok kapatva.

Itt az ideje, hogy helyretegyelek benneteket.

Nézzetek a szembe...koncentráljatok...és mondjátok utánam: Szeretem a spenótot, szeretem a spenótot, szeretem a spenótot...
Ha nem eszed meg a spenótot fiam, akkor nem kapsz süteményt...nem mintha lenne sütemény....csak spenót van....másodrendű frissességű spenót.

No hamm! Megeszed szépen és ízlik is neked, világos?!

Csakis a spenótot szereted semmi mást. Azt amit tőlünk kapsz és hálás vagy érte, mert különben a sarokba térdepelhetsz Jóska, Pista, Sári!

Édes Istenem...a lelkemet teszem ki értük...és mi a hála? Meg sem érdemelnek ezek engem..túlságosan jó vagyok én ezeknek...nem is tudom miért is csinálom...tán azért, mert máskülönben dolgoznom kellene? Eh, csacsiság...nekem ez a feladatom, ez a küldetésem, hogy megmondjam nekik, hogy ők mit szeretnek, mire vágynak, mert ők maguk nem tudják.

Azt hiszitek, csacsik, hogy egy olyasvalaki kéne nektek akinek esze van? Aki képes frappáns, szellemes érvelésre ostoba frázisok helyett? Aki nem anyámasszony katonája és nem esik hasra az ellenfélről és nem bájolog vele? Aki pellengérre tűzi a túloldal giccses ökörségeit és kipukkasztja őket? Aki nevetni mer rajtuk? Aki normálisnak, épeszűnek tartja az ország lakosságát - titeket: Jóska, Pista, Sári - és úgy is viszonyul hozzátok?

Elképesztő..!

Azt képzelik, hogy igényeik lehetnek velünk szemben. Azt képzelik, hogy felelősséggel tartozunk irántuk csupáncsak azért, mert ránk bízták az országot. Azt képzelik, hogy megkívánhatják, legyünk tisztességesek és önkorlátozóak a hatalomban. Elvárnák tőlünk, hogy ne vájkáljunk könyékig a húsosfazékban amelyet reánk bíztak.

Ideje helyretenni őket, mielőtt még végleg elpimaszodnak.

Na, drágáim! Ugye ízlik a spenót...nem baj, majd megszokjátok. Sőt, még hálásak is lesztek érte.

Na, idefigyeljetek, Jóska, Pista, Sári!

Ti nagyon is jól jártatok azzal akit kaptok, mert kaphattatok volna sokkal rosszabbat is. Itt van pl. Hasfelmetsző Jack elvtárs, régi munkásmozgalmi család sarja, őt is a nyakatokba sózhattuk volna, de nem tettük. Mert lelkileg kifinomultak vagyunk, bár ti ez úgysem értitek. Vagy: Al Capone és Lucky Luciano elvtársak - bármelyikőjüket jelölhettük volna a pártelnöki posztra. Nincsen bennetek hálaérzet kedves választók, az nagyon nincsen.

Ideje nyíltan, világosan megmondanom, hogy mi a ti szerepetek ebben az egészben, mert súlyos félreértésben leledzetek.

Fogod magad édes választóm - Jóska, Pista, Sári - odamész az urnához és bédobod azt a cédulát amelyre nem mulasztottad el mihozzánk behúzni az x-et. Idáig világos?
Namármost: ezt követően szépen elhúzod a csíkot. Nem kicsit nagyon. És négy éven keresztül meg nem mukkansz, nem pofázol, nem reklamálsz hanem örülsz, hogy mi vagyunk a nyakadon. Szeretsz minket. Ez a te feladatod, ez a te szereped, ezt szántuk és szánjuk neked. De rövidebben is összefoglalhatom:

Kuss..!!!!

legeslegujabbkor 2013.02.01. 11:33:53

@rabelais:
Félreértesz, engem ez az MSZP már nem fog tudni meggyőzni akkor sem, ha 50 oldalas programot tesz le az asztalra, és akkor sem, ha egy mondatban megígéri a 13. havi nyugdíjat és az ingyen felsőoktatást.
Csak javasoltam, hogy a kommunikációs paneljaikat szabják a még hitegethető és reménykedő fiatalokra. Persze közöttük is lesz olyan, aki gondolkodik.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2013.02.01. 12:44:01

letiltott szegény blogger, nem szereti a kicsit más véleményt. megnézheti, hogy ki fogja ezután megosztani és aolvasni a blogját!

Moin Moin 2013.02.01. 14:34:13

@math_0:

Hm, gondolom, te az ex „rabelais” vagy?

Nos, a „szegény blogger” azért tiltott le téged, mert minősíthetetlen a stílusod, sértegetted a kommentezőket - néhány példa erre a kommentjeidből, íme:

„ez már olyan, hogy a faszom se tudja, hogyan mit akarsz hallani, csak kötözködsz.

meg attól, hogy neked valami túl bonyolult, másnak még nem. nem lehet minden hülyére személyre szabni a szöveget

ami neked elég egyszerű, az nekem már debil. érted?!”

avagy:
Már mondtam, azt, hogy nem tartasz valakit az ország vezetésére alkalmasnak, nem úgy artikulálja egy értelmes ember, hogy "Mesterházy hülye": Egy sötét baromállat, az igen.

…és egy személyemről szóló is, ahol „a stílus maga az ember”: „kurvára nem értem, mi a faszt akar Cincinnatus”

…Ezen kívül már egy ideje észrevettük, hogy komoly nagyzási hóbortban szenvedsz: mindig úgy írsz, mintha valami rendkívüli kegy és szerencse lenne az, ha te, a "Nagy és Befolyásos Szürke Eminenciás" egy „szegény blogger” művét, megosztanád és eljuttatnád ide-oda… Szóval: nem a „kicsit más véleményt” nem szerettük nálad/tőled, hanem az alpári, sértegetős stílusodat a többiekkel szemben és a beképzeltségedet. A kettő (durvaság másokkal + önmagad erős túlértékelése) elegendő ok lenne arra, hogy felkeresd a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelést!:-)
süti beállítások módosítása