Édes Ferikém!

János bátyád vagyok. Emlékszel: odalent még éppen hogy összefutottunk. Én jöttem ki a hatalomból és az életből is, te pedig akkor kezdtél politizálgatni…

Tudod, mostanában egészen érdekesen alakul ott, lent, nálatok az élet. Komolyan mondom: élvezet nézni – innen, fentről. Mert ott lent azért (már megint és még mindig) sokaknak szar… A múltkoriban írtam Viktornak is: képzeld: rájöttem, hogy ő sokkal nagyobb komcsi, mint Rákosi volt! És most úgy érzem, neked kell írnom.

Most éppen a házad feletti bárányfelhőn ülve figyellek téged, innen írok neked.

Ferikém, elmagyarázhatnál nekem valamit. 2005-ben - még innen is - azt hittem , te leszel Magyarország meghatározó politikai aktora a XXI. század elején. 2006-ban azt éreztem, mást mondasz, és mint amit csinálsz. Mivel bevallom, addig nem nagyon követtem munkásságodat, bekértem az Égi Archívumból korai közéleti tevékenységed főbb állomásait, és egy két dolgot nem értek.

1988-ban mit gondoltál a KISZ-ről, mi hajtott, mire vágytál, amikor ennek a szétmálló politikai szervezetnek, majd az utódjának vezetésében szerepet vállaltál? Túl akartad élni, meg akartad reformálni, csak a hatalom hajtott, a vágy az önkifejezésre, vagy.... vagy csak szimplán hülye és vak voltál? Nem láttad magad körül, hogy az emberek Ladán ugyan, de Bécsbe járnak shoppingolni Gorenjét, mikrohullámú sütőt, Bravó Kávét, és Denim arcszeszt? De tényleg, mi volt benne a kihívás? Nem érzékleted fiam, hogy Magyarország akkori vágyaihoz semmi, de semmi köze nincs annak a szervezetnek? Hogy egy épp akkor örökre eltűnő kor szervezete volt – és hogy új korok mindenkor saját, új szervezeteket hoztak, hoznak létre? Becsületedre legyen mondva, akkor még volt annyi realitás érzéked, hogy gyorsan beláttad, ez nem megy tovább és lemondtál…

Másodszor akkor voltál nagy hülye fiam, amikor a 2000-es években, tíz évvel a halálom után, az MSZP-ben kezdtél politizálni. Én értem, hogy ez volt az a politikai közösség, ahol kicsit őszebben, pocakosabban, megismertek téged, ahol Piri nénéd mindenkivel összehozhatott. De nem érezted néha úgy, hogy az ottléted annyira fair, mintha egy Nobel-díjas professzor indulna a középiskolai tanulmányi versenyen? Nem lehetett nagy kaland, nem volt túl férfias dolog ideológiai csatákat vívni olyanokkal, akik semmit nem gondolnak a világról, legyőzni Kovács Lacit, Hiller Pistát, Szeki bácsit, Kis Petyát... De hát te ezt az utad választottad, ők voltak a „barátaid”...

…De Ferikém, amit most Népszabiban olvastam, az egy kicsit megrémített. Te, aki mindenkinél jobban képes magáról harmadik személyben beszélni nem beszéled meg magaddal: "Lárifári, Miniszterelnök úr, biztos, hogy ez a helyes út?" Úgy látom, figyelmeztetnem kell téged, mert nem veszed észre mekkora hülyeségre készülsz - ismét!

Komolyan azt gondolod, hogy a te újraszületésed az MSZP romjain kell, hogy megtörténjen? Ha a totális hatalom birtokában, pártelnök-miniszterelnökként sem tudtad elérni, hogy kövessenek az „elvtársaid” akkor most miért hiszed azt, hogy sikerülhet a terved, amikor - politikai értelemben - olyan gyenge vagy mint egy száz éves csataló? Feri te semmit nem tanulsz, semmit nem érzékelsz a történésekről? Nem tudod, hogy egy adott közösség – jelesül: a progresszív, modern, nyugatos „közmagyarok” - hiteles és konzekvens vezetőt kíván követni, akkor arra kíváncsi, hogy ők mint közösség merre tartanak, és nem arra, hogy a másik közösség (Fidesz) mit és hogy csinál?

Mi vonz téged az MSZP felé? Az infrastruktúrája? Feri, a fenntartását minden hó elején ki kell pengetni! Szellemi potenciálja? Azt gondolod, hogy olyan programokat raktok össze pártársaiddal, ami után mi, szavazók úgy fogjuk érezni "Dicsőség Felségedet követnünk!"? …Vagy egyedül akarod csinálni újra? Akkor meg minek kellenek neked ők? A hétvégi szereplésed után, meg kell kérdeznem: komolyan azt gondolod, hogy a ballib romokon lézengő szavazók majd Vitányi Iván és Göncz Kinga gondolataitól megrészegülve világosodnak meg? Ha ez így lenne, ezek a kiváló emberek miért voltak csöndbe eddig? Vagy, hogy itt legalább van egy olyan közeg, amely – jobb híján, mert máshoz nem ért - politizálni akar? Nem hallottad, hogy az önkormányzati választásra az MSZP-nek a jelölteket lasszóval kellet összevadászni? Feri, nem látod, hogy a pártodon belül a volt vezetőtársaid a pokolba kívánnak téged?

Valaki azt mondta rólad, hogy „parazitapolitikus” vagy: rátelepszel egy rendszerre és kivonod az erőforrásait. Kezdem azt gondolni, lehet benne valami… Tudom, hogy 1989-ben ugyan elkezdtél egy tiszavirág életű szervezetet, de eredményes csak létező rendszerekben voltál. De Feri, ne legyél újra hülye, ne gondold azt, hogy ha egy öreg záporjóskába egy új BMW motort teszünk, az attól autó lesz.... Nem lesz – mint ahogy az MSZP-ből sem lesz soha modern párt, mert nincsenek benne, akiktől az lehetne! …Ha meg újakat akarsz behozni, akiket úgyis egyenként kell levadásznod a feladatra, akkor már nem jobb, nem könnyebb, nem természetesebb egy új pártot csinálni?

Feri: ugyan mije van az MSZP-nek, ami többet ér a valóságban, mint egy új párt? Semmije! Nincs már igazi tömegbázisa, ezért nem várhatsz a nem létező bázisból igazi, tetterős és koncepcióval rendelkező vezetőket sem, sem helyi, sem országos szinten. AZ MSZP egy kilőtt tank: fut még egy picit, de már teljesen kiégett és senki sem él a benne lévők közül…

Egy párt olyan, mint egy mérnöki iroda, egy könyvkiadó, egy ügyvédi iroda, vagy egy színház. Ha azokban tehetséges mérnökök, írók, ügyvédek, színészek vannak, akkor szép épületeket terveznek, jó könyveket írnak, sikeres pereket állítanak össze, kiváló darabokat választanak és játszanak, mindenki örömére. De ha szar minőségű emberek „teljesítménye” csak az egymás iránti intrikákból áll és abból, hogy a sajtó pillanatnyi híréhségét kielégítsék és össze-vissza beszéljenek, akkor arra senki sem kíváncsi.

Márpedig, drága Feri, ma ennyit látok az MSZP-ből – és ez így volt már ,egyre fokozódó mértékben, az elmúlt 10 évben is! Ott voltál, láttad te is!

Feri, áruld el nekem: mitől félsz? Miért nem mersz egy új lapot kezdeni? Miért nem csinálsz egy új pártot? Miért nem írod meg a saját darabod? Baromira rosszul állt neked eddig is, hogy Superman akartál lenni, munkásőr jelmezben... Feri az az apró részlet nem érdekel, hogy a csata megnyeréseshez emberek is kellenek? Emberek, aki hisznek abban, amiért harcolnak, mert hisznek abban, hogy náluk az igazság.

Feri te a magánéletben is olyan vagy, hogy hatodszor is adsz kölcsön annak, aki még az elsőt sem adta vissza? Mert ha igen holnap feltámadok és megkereslek a Szemlő-hegyen!

 

iteletnapig.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr912296600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy01 2010.09.15. 13:45:52

Bocs, de ez elég szánalmas írásnak tűnik nekem.

Rózsa Misi 2010.09.18. 09:28:59

Na ez az! Én is hányszor, de hányszor leírtam már, hogy Gyurcsánynak messze kell szaladnia az MSZP közeléből is. Múmiákkal, ostoba idiótákkal nem lehet csodát tenni. Hiteltelen párt élén, még a leghitelesebb ember is hiteltelen marad. Minek égeti magát Gyurcsány egy olyan pártban, ami megreformálhatatlan, amitől az értelmiség értékesebb része, már rég és végleg elfordult? Mit keres ott, ahol elárulták, ahol őt is pont úgy becsapták, mint az SZDSZ-t a koalíciós szerződés során? Mit keres azok között, akik közé soha nem tartozott? Mit keres azok között, akik lehúzták magukhoz a mélybe a mocsárba és ettől lett igazából bukott ember és bukott politikus?

Bizony nagyon is igaznak tartom, hogy egy igazi modern baloldali pártra az országnak nagyon nagy szüksége lenne. De tény, hogy erre a szerepre az MSZP soha nem volt és soha nem is lesz alkalmas. Gyurcsányban meg van viszont a tehetség ahhoz, hogy létrehozzon egy ilyen pártot, és ha megnyeri hozzá Bajnait és meg tudják teremteni, hogy az MSZP levitézlett elvtársai közül senkit nem engednek az új párt közelébe se, abból lehetne valami. De hogy ennek reális lehetősége legyen, most az MSZP_t, nagyon meg kell tudni veretni a választáson, hogy egyértelműen a nagy vereség után atomjaira hulljon szét.

jeremy clarkson 2010.09.18. 12:11:24

@Rózsa Misi: legyen így Rózsa elvtárs. K.J.
süti beállítások módosítása