2012.11.24. 19:12 Szerző: Đđ

Üldözési mánia

Jezsov.jpg

„Megmondta Virág elvtárs: az osztályharc egyre élesedik. Akinek pedig vaj van a fején, hadd szarjon be egy kicsit…”

Bacsó Péter: A tanú – 1969

 

Vannak emberek, akik „hisznek a maguk erejében” – ilyen ember Orbán Viktor is. Nem akarok mélyen belemerülni abba, hogy miképpen és miféle hatásokra alakul ki és szilárdul meg egy efféle személyiség – akit érdekel a téma, olvasson bele Sztálin életrajzába és mindent érteni fog. Itt és most az a lényeg, hogy nálunk éppen egy ilyen „erőhívő” intézi országunk ügyeit. Legyünk hálásak a késő XX. század történelmi véletlenjeinek, hogy ez az erőhívő éppen az EU „kalodájában” kényszerül működni és mondjuk nem a fél századdal korábbi viszonyok között „nyitott neki tért a Sors”1!

…Mert mit készül tenni épp most is ez az erőhívő társaság? Hát ezt: http://index.hu/gazdasag/2012/11/22/kehi/ - létre kíván hozni egy „szuperszervezetet”, amely – életre hívói érdekei szerint – gyakorlatilag a teljes magyar versenyszférát tetszése szerint vetheti alá a legkellemetlenebb, működését ellehetetlenítő vizsgálatoknak, mindenféle indoklás nélkül.

Rágódhatnánk azon, hogy egy valódi polgári demokratikus jogállamban (jól tudjuk: ez jelzőhalmozás – hiszen e három kritérium önmagában is elegendő lenne), szóval, egy polgárok alkotta-vezette államban nincs szükség a rendőrség és az igazságszolgáltatás mellett semmiféle „pártkormányzati hadseregekre”. Ez utóbbiak, ha egy országban megjelennek, akkor onnantól az az ország már nem az egyenlő jogú szabad polgárok állama, hanem valami más, valahol a Kína-Belarusszia-Észak-Korea-Azerbajdzsán-szerű nemdemokráciák téridő-kontinuumában.

Mire kellhet Orbánéknak a „Szuper-Kehi”? Az gyenge duma, hogy (ahogy egy fideszes képviselő állította) a korrupció elleni harchoz kellene egy ilyen szervezet. Azért nem hihető a Fidesz részéről az, hogy a korrupció ellen akar harcolni, mert épp mióta Fidesz-kormány van, azóta csúszott vissza az ország a világ korrupciós listáján:

Korrupció.jpg

(Megjegyzés: minél magasabb az ország-pontszám, annál alacsonyabb a korrupció)

A korrupcióellenes szándék azért is sántít, mert ez az új jogosítványokkal megerősített Kehi értelemszerűen csak utólag tudja majd ellenőrizni a cégeket. Márpedig a korrupció tipikusan „előzetes jelenség”: akkor történik meg a korrumpálás, mielőtt az „üzlet” megköttetik. Így egy utólagos ellenőrzés, bármit is tár fel, már csupán futhat az események – és a közpénzek – után! Hasonló a helyzet azzal is, hogy ez az újfajta Kehi a közpénzek célszerű, prudens elköltését is ellenőrizné – szintén csak utólagosan. Ugyanis mindenki tudja, hogy sokkal hasznosabb egy ügyletet előtte mérlegelni, mint utána ellenőrizni

…De tényleg: akkor mire is kell ez a „Szuper-Kehi”?

Jól jöhet ez a felturbózott Kehi (például) gazdasági pozíciók megszerzésére – akár kikényszerített eszközökkel is, illetve arra, hogy „likvidálhassák” azokat az „őrült” cégeket, amelyek (esetleg) a 2014-es választásig hátralévő időszakban ellenzéki erőket támogatnának. (A kormánytól-Fidesztől független, önálló, erős, jelentős gazdasági entitásoktól való orbáni félelemről itt írtunk már korábban: Adó, áldozat, győzelem - http://progressziv.blog.hu/2012/10/17/ado_aldozat_gyozelem - a poszt első bekezdése szól erről.) De kell ez az „erő” a kormány kezében ahhoz is, hogy a „fegyelmezetlenkedő” (értsd: a szabadpiaci kapitalizmus szablyai szerint működő) „multik” akármikor megregulázhatók legyenek – no, nem „direkt módszerekkel”, államosítással, vagy az EU állandó ellenállását kiváltó „multispecifikus”, csak őket büntető jogszabályokkal, hanem látszólag teljesen törvényes ellenőrzési eljárásokkal.

…Megint ott vagyunk a „nem-nemzeti” dolgokkal (cégekkel, szervezetekkel és ideológiákkal) szembeni orbáni „zsigeri gyűlöletnél”…

Orbán és társai úgy tesznek, mintha legalább annyira utálnál a világkapitalizmust, mint annak idején, egy-két rendszerrel korábban Kádár, vagy Rákosi. Persze, hogy ebből mennyi a komoly és mennyi a megjátszott, azt jól mutatja, hogy miközben politikusokként tőkeelleneskednek, aközben magánemberként korántsem tartják magukat olyan távol ettől a „halálos ellenségtől” – mint gazdasági érdekkör pedig épp az ország első számú gazdasági hatalmává igyekeznek felépíteni magukat, többek között a tervezett „Szuper-Kehiben” rejlő lehetőségekkel is.

…Igen: a valódi szándék itt is a „nemzeti nagytőkések” megerősítése… Ám ezen a fajta nemzeti tőkén az idő már túllépett.

Orbán a tipikus megkésett ember: akkor akar „nemzeti intézményeket” és „nemzeti burzsoáziát”, amikor már épp leáldozott a nemzeti kereteknek: túllépett rajtuk a technológia, amelyet a modern emberiség használ2. A „nemzetek reneszánsza” csupán egy (lelki) menekülési kísérlet, amely nem vezet sehová. (Emocionális téren közeli rokona az öko-újbalos, globalizációellenes alternatív mozgalmaknak, nem véletlenül van annyi közös szlogenjük…) Akik ezt hirdetik, valójában csak azt szeretnék, ha a nemzethatárok megóvnák őket még egy kis ideig az egész világra kiterjedő teljesítményversenytől. Ki akarnak lépni az időből, nyugalomra és privilégiumokra vágynak – és nemigen érdekli őket, hogy ez csupán egy szűk elitnek és egy rövid ideig nyúlt előnyöket, a többieknek - és a jövőnek is – viszont mindez súlyos terheket jelent.

…Ha nem akarjuk lekésni a világot – és a saját sikeres jövőnket és a modernizálódásunkat – akkor 2014-nél tovább semmiképp sem hagyhatjuk sem a „nemzeti nagytőkéseket”, sem pedig „politikai megjelenési formájukat”, a Fideszt, hatalmon. Hogy ehhez mi kell? Program, egység, merészség – az ellenzéki oldalon. És mi nem kell hozzá (szintén ellenzéki közegben)? Önzés, politikai taktikázgatás, hogy t. i. mi is egy-egy párt és politikus kisszerű, személyes érdeke – pontosabban: az, amit az illető annak gondol. Mert mint azt nap mint nap látjuk, van éppen elég „ellenzéki” politikus, aki nem tud és nem akar felülemelkedni azon, amit (Virág elvtárs szavait kölcsönvéve a poszt elején idézett Tanúból) „a vaksi szemével lát, a botfülével hall, a tökfejével gondol”. Az ilyen politikusok pedig éppen annyira (nem) képviselik potenciális választóik – és: az ország – érdekeit, mint amennyire a „Szuper-Kehi” a közélet tisztaságát!

„Ceterum censeo, Carthaginem esse delendam!”3

 

 

 

1 Petőfi Sándor: Sors, nyiss nekem tért… - 1846. április 24-30.

2 Korábban ezt a témát – a technológiák és a társadalomszerveződés összefüggését – részletesen kifejtettük, ld. itt: Az EU, mint technológiai szükségszerűség - http://progressziv.blog.hu/2012/05/14/az_eu_mint_technologiai_szuksegszeruseg). Ebben, többek között, így fogalmaztunk: „A technológia határozza meg a társadalmi kereteket és a technológia fejlődése a motorja a társadalmi keretek átalakulásának is. Minden technológia esetében létezik egy olyan társadalmi szerveződési mód, amelyben az adott technológia a legjobban képes működni, ezáltal a leginkább biztosítva a társadalom anyagi forrásait. Minél több ember tudására, közreműködésére és minél szerteágazóbb ismeretekre van szükség egy technológiához, annál nagyobb együttműködési egységben célszerű azt használni.”

3Egyébként azt tanácsolom, hogy Karthágót el kell pusztítani!” - Marcus Porcius Cato Maior (i.e. 234–149) ókori római szenátor a szenátusban minden szónoklatát ezzel a mondatta fejezte be a 3. pun háborút megelőzően. Mi is minden posztunkat ezzel az idézettel fogjuk befejezni mindaddig, amíg a Fideszt le nem győztük a 2014-es választáson.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr454923404

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.25. 13:42:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nu pagagyí 2012.11.25. 13:47:11

@european commonwealth: A Gyurcsány-kormány letette azokat a nagy ellátó rendszereket érintő reformokat az asztalra, amelyek megalapoztak volna egy nagyobb növekedést. Amúgy ők is megszorító politikát folytattak, de nem olyan észnélkülit, mint a teljhatalommal rendelkező maffiaszövetség.

Ha a Fidesz nem verte volna a nyálát az előző ciklusban a reformok ellen, akkor kisebb megrázkódtatást okozott volna a válság, amelynek nagyját Bajnai kezelte. A válságnak már csak az utószele lengedez Európában, de jellemző, hogy a Fidesz azzal sem boldogul. A görögöket, spanyolokat stb. nem kell felsorolni, Magyarország államadóssága a válság előtt csak 63% volt (benne 6-7% mnyp államkötvénnyel). A nagy eladósítás is csak egy fideszes kamu.

Amivel mindig probléma volt az a közszolgáltatások pazarló volta, ezt óhajtotta Gyurcsány reformálni, a Fidesz meg úgy látszik megszüntetni.

vakapad 2012.11.25. 13:52:47

@european commonwealth:

Azért Bajnai, mert Orbán Orbánnal való leváltásának nincs értelme, Gyurcsányt meg úgy karakterlegyilkolták, hogy jobban se kell (erről elsősorban az tehet, aki kicsempészte a beszédet, nem gondolván arra, hogy ezzel magát meg az MSZP-t is hátbaszúrja). Az egyetlen, aki marad, és aki szakmabeli (tud országot vezetni), és még csak félig van legyilkolva karakterileg, azaz képes választásokat nyerni, az Bajnai.

2012.11.25. 14:07:29

@afaszombamáncsakugyan:
Neked nem vált nyilvánvalóvá hogy 20 év alatt miért vált szinte élhetetlenné az ország? Ahogy meghatározod a "mi"-t tehát a kvázi jobboldalt, szóval ez az ál jobboldal '89-ben leült kerekasztal tárgyalni az mszmp-vel. Ennek az lett az eredménye hogy a fidesz-mszp-szdsz-mdf fedőnevű bűnbanda alias a Kádár rendszer haszonélvezői kiegyeztek a kommunistákkal hogy együtt megtartják a hatalmat. Ennek az volt a feltétele hogy a népet át kellett verni. Ehhez be kellett fogni a szemüket, úgy hogy egymás ellen uszították az embereket. Az egyik a nemzetet vélte védeni a másik pedig leginkább a megélhetését. Kiszavazták magukat az egyik szarból a másikba bele. A magadfajta gerinctelen férgek pedig önkéntes segítséget adnak ennek az állapotnak a fenntartásához. Eltakarodhatnál észak koreába rohadt gyorsan...

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 14:08:58

@vakapad:
különféle gazdaságpolitikák keverednek. az egyik a fogyasztásélénkítő.

a baloldal azt mondta, hogy az alsó középosztálynak kell többet juttatni. azért, mert ők majd élénkítik a belső keresletet. felpörgetik a gazdaságot. ehhez jönnek a külföldi beruházások. így indulhat be a növekedés. mert ez a politika egyszerre szolidáris és progresszív.

a másik, hogy a felső középosztály fogyasztását kell inkább ösztönözni. és a hazai kis, és középvállalkozásokat, valamint a nemzeti nagytőkéseket kell előnyökhöz juttatni.

a gyakorlatban mindkét elképzelés hibásnak bizonyult. nyilván azért, mert minden piaci munkahelyet (régit, újat, külföldit, belföldit) egyenlő módon kellene támogatni. feltéve, hogy ehhez külső források rendelkezésre állnak.

2llkedő 2012.11.25. 14:11:00

@european commonwealth: "a másik, hogy a felső középosztály fogyasztását kell inkább ösztönözni"

Ők hol és mit fogyasztanak? És mennyit?

2llkedő 2012.11.25. 14:12:28

@european commonwealth: "feltéve, hogy ehhez külső források rendelkezésre állnak."

És hogyan tudnak rendelkezésre állni a külső források, ha azokkal éppen hadban állunk? Kivéve a baltásokat.

Szumi 2012.11.25. 14:12:49

@Kőmíves Kelemen: "Kurvára birom az ilyen hülye seggfejeket, akik életükben nem voltak még vállalkozók.

"@dr kíváncsivagyok:

No. Ahhoz, hogy valaki a világ szinte bármely országában legális vállalkozást működtessen, engedélyekre van szüksége az adott országból. Innentől kezdve a szóban forgó állam társtulajdonossá válik - csendestárssá, aki nem vesz részt tevőlegesen a vállalkozásban, de biztosítja és elősegíti annak működését: például infrastruktúrával, közbiztonsággal, szabályokkal, törvényekkel. Ennek fejében a vállalkozás adó formájában kiadja a részét az "államtársnak".
Ha ezt képtelen vagytok megérteni, legyen a ti bajotok.
**********************************
Külön üzenem Kőmívesnek, hogy több, mint 25 éve vagyok vállalkozó - a jelzőid pedig tartsd meg magadnak.

******************************

A magam részéről ezennel befejeztem itt a győzködést - és értelmesebb általános iskolás jobban átlátja a gazdasági alapvetéseket, mint a fideszfikázástól végtelen ciklusba került trollsereg.

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 14:17:03

@félázsiai 2llkedő:
nem állítom, hogy orbán viktor elképzelései nemzetgazdasági (vagy akár szociokulturális értelemben) működnének. azt gondolom, hogy az elit hibát hibára halmozott. és ebben bajnai gordon is vastagon benne van.

2llkedő 2012.11.25. 14:20:50

@european commonwealth: "és ebben bajnai gordon is vastagon benne van."

Amennyiben?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.11.25. 14:22:29

@Szumi:
Te tényleg hülye vagy...

Ezen az alapon akkor minden szabadalom és minden egyes üzleti ötlet az államé?
Mitől lenne "társtulajdonos" az állam a cégemben, te szerencsétlen?!

A cégemmel munkahelyet teremtek (magamnak és alkalmazottaimnak), befizetem az adókat, beadom az adóbevallást, ÉS KÉSZ!
Az adómból az állam fenntartja az infrastruktúrát, a közbiztonságot, stb. Ha én nem vagyok, akkor baszhatja az adómat, de ettől neki ezeket még fenn kell tartania.

Ti Fideszesek kurvára el vagytok tévedve. Nem mi vagyunk az államért, hanem az állam van értünk, és MI vagyunk a tulajdonosai az államnak.
Majd 2014-ben megértitek, amikor megint pofára estek, mint 2002-ben.

Egyébként van külföldön is cégünk. Év elején változtak a szakágakkal, néppel egyeztetett adószabályok, amik JÖVŐRE lépnek életbe! Felfogod a birka agyaddal?
EGYEZTETÉS és TÜRELMI IDŐ a bevezetéshez = TERVEZHETŐSÉG = STABIL GAZDASÁGPOLITIKA.
Tudom, hogy jövőre több adót fogok fizetni a változtatás miatt, mert ott is szükség van a több bevételre, de ÉSSZEL csinálják.

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 14:29:10

@félázsiai 2llkedő:
az európai unió 2011-ben 5,33 milliárd eurót fizetett ki magyarországnak. ez azt jelenti, hogy 3 millió munkahelyet évi 500 ezer forinttal lehetett volna támogatni úgy, hogy csak és kizárólag a munkahely teremtő beruházásokat támogatjuk. akkor még ki is vonulhattak volna a bankok.

az összes munkahelyet lehetett volna ennyivel támogatni. ebből a legtöbb magyar 0 forintot kapott. és van aki 500 milliót, vagy 5 milliárdot.

vannak olyan honfitársaink, akik 1000, vagy 10.000 magyarra jutó támogatást markolták fel. nekik orbán viktor osztott. de vannak ilyen külföldiek is. őket bajnai gordon hozta előnyösebb helyzetbe.

értem, hogy a gazdaságra rövidebb idő alatt nagyobb kárt az orbán-matolcsy tandem okozta. mert a retrográd feudalizmus (junó hángerien feri tél) rövid úton megbukott. de nem látom azt, hogy bajnai gordon gazdaságpolitikája bármilyen abszolút összevetésben mitől lenne akárcsak közepesnek mondható.

Szumi 2012.11.25. 14:30:40

@Kőmíves Kelemen: na még... a "hülye", meg "birka" jelző jó lesz neked. Kisiskolás szinten gondolkozol. Ha már itt tartunk, írod: "Egyébként van külföldön is cégünk" Gratulálok. Plusz egy különbség kettőnk között, ugyanis nekem céGEM van külföldön. Saját, és nem homályos "cégünk". És ott is társam az adott állam. Azért, mert te csak annyit látsz ebből, amennyit felsoroltál, ne hibáztasd magad - mindenkinek vannak korlátai. Attól még lehet jó családapa / anya és lehet jóravaló, hasznos állampolgár. Meg persze hülye és birka is.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.11.25. 14:33:30

@Szumi:
A "cégünk" azt jelenti, hogy a párommal közös, de nem mintha közöd lenne hozzá...

Fejezzük be az értelmetlen vitát, mert olyan távol állunk egymástól mint Matolcsy a GDP növekedéstől.

2llkedő 2012.11.25. 14:34:55

@european commonwealth: "őket bajnai gordon hozta előnyösebb helyzetbe."

Mivel hozta őket előnyösebb helyzetbe?

"hogy bajnai gordon gazdaságpolitikája bármilyen abszolút összevetésben mitől lenne akárcsak közepesnek mondható."

Ha másért nem, legalább azért, mert Bajnai nem okozott kárt. (de esetleg az első lépéseket is meg lehet látni egy hosszú távú fejlődéshez.)

vakapad 2012.11.25. 14:38:26

@european commonwealth:

Igen. Mindkettő hibásnak bizonyult. A jelenlegi jobban.

Csak a második Gyurcsány kormány volt az, amelyik nem ezt a gazdaságpolitikát követte. Adtak is a pofájának rendesen, legfőképpen azzal, hogy a tevékenységébe a világválság hatásait is automatice beletudják. Így igazságos, nem?

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2012.11.25. 14:47:39

@Szumi: "Plusz egy különbség kettőnk között, ugyanis nekem céGEM van külföldön. Saját, és nem homályos "cégünk". És ott is társam az adott állam. "
Úgy látszik az itt kommentelő jobbosok közgazdasági zsenik. Plusz még társa a kinti állam is...Ha így van, akkor vajon mi szükséged van az itten seggnyalásra kevés pénzért? Vagy a kinti is ilyen seggnyalogató?

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 14:56:15

@vakapad:
ne viccelj. a második gyurcsány kormány kiemelten támogatta a külföldi beruházásokat. amivel nem lenne probléma. mert az uniós források lehetővé teszik azt is, hogy 1 fő 10 éves foglalkoztatásához 5 millió forint támogatás társuljon. a daimler 6,8 millió forintot kapott.

de gyurcsány megtehette volna, hogy mindenki kap ugyanannyit. és akkor a németek sem járnak rosszul. mert a beszállítóitól még jobb árakat alkudhatnak ki.

és amit fontos lenne még megérteni. itt nem csak német, osztrák, svájci nagy-befektetőkre van szükség. hanem külföldi tulajdonú középvállalkozásokra. hanzi idejön. akivel sanyi üzletel.

bajnai azt mondja, hogy a külföldi tőkés legyen a gazdaság csúcsán. őt kell támogatni. orbán azt, hogy a nemzeti nagytőkés. mindkettő hiearchikus gazdaságot képzel el. mindkettő hazaáruló. orbán akasztani való gazember. bajnai gordon pedig nem egy szuper szakértő, hanem egy kutyaütő. aki százcsilliós imf csomagokkal tud stabilizálni. azzal ki nem tud?

egy közepes felkészültségű adminisztrációval minden vállalkozás megkaphatta volna majdnem azt a támogatást, amit a daimler kapott. vagy amiből a lauder csoport is részesült volna. ha nyélbe ütik a sukorói projektet.

bajnai se akar a fair piacot. legfeljebb úgy tesz, mintha. orbán meg nem játssza meg magát. mert ő elhiszi, hogy ez a feudális restaurációs projekt működőképes.

873ujr3rk 2012.11.25. 14:58:25

@afaszombamáncsakugyan: "Ti azt mondjátok, ne adóztassunk a bankokat és a multikat, mert az gazdasági katasztrófába visz bennünket. Mi meg azt mondjuk, hogy nincs más ésszerű lehetőség. Ha a munkavállalók adóterheit növeljük, elhagyja az országot a nyelveket beszélő képzett dolgozók nagy része. Ezért sem akarjuk az szja növelését, mint azt ti szeretnétek.
"

közben van más út, ami működik és valóban eredményre vezet:

https://www.google.com/search?q=észt+gazdasági+csoda

kétharmaddal megcsinálhatták volna. szerinted miért nem teszik ?

2llkedő 2012.11.25. 15:00:36

@european commonwealth: "bajnai azt mondja, hogy a külföldi tőkés legyen a gazdaság csúcsán."

Mikor és hol mondta?

2llkedő 2012.11.25. 15:02:50

@european commonwealth: "egy közepes felkészültségű adminisztrációval minden vállalkozás megkaphatta volna majdnem azt a támogatást, amit a daimler kapott. "

Az Audi is meg a Coca-cola is kapott támogatást. Ez a támogatás ne azt a célt szolgálta, amire Te gondolsz. Ha nincsenek ezek a támogatások, akkor elmennek máshová, oszt a hazai beszállítók nézhetnek ki a fejükből.

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 15:05:34

@félázsiai 2llkedő:
mutass már hazai vállalkozások tömegeit, akik a meglévő hazai munkahelyekért cserébe a kormánytól annyi támogatást kaptak, amennyit a daimler.

bajnai azt mondja, hogy a külföldiek által létrehozott új munkahelyeket kell preferálni. a beáramló működő tőkét kell célzottan támogatni.

ez azt jelenti, hogy ha idejön valaki külföldről, akkor az ő 1 dollárja nagyobb támogatást élvez, mintha ugyanezt az 1 dollárt egy magyar előteremti. ezt mondja bajnai gordon. a baloldali választó olyan hülye, hogy ezt nem érti. vagy nem akarja megérteni.

orbán viktor azt mondja, hogy ez így nem jó. a magyar nemzeti nagytőkésekre van szükség.

egyik se mondja azt, hogy neki teljesen mindegy, hogy régi munkahely, vagy új. az is mindegy, hogy külföldi, vagy belföldi a menedzsment. egész egyszerűen tisztességes működést vár el. és a lehetőség szerint egyenlő versenyfeltételeket kell teremteni.

bajnai gordon sohasem beszélt erről. és pláne sohasem cselekedett így. ezért váltotta le a kormányát a nép. a komprádod kapitalista gazdaságpolitika, és egyébként a kultúrpolitika is brutális vereséget szenvedett. aztán persze kiderült, hogy ennek az elvtelen tagadása se működik.

2llkedő 2012.11.25. 15:09:32

@european commonwealth: "mutass már hazai vállalkozások tömegeit, akik a meglévő hazai munkahelyekért cserébe a kormánytól annyi támogatást kaptak, amennyit a daimler."

Hazai vállalkozások mennyit tennének hozzá ahhoz a támogatáshoz?

"bajnai azt mondja, hogy a külföldiek által létrehozott új munkahelyeket kell preferálni. a beáramló működő tőkét kell célzottan támogatni."

Ne azt írd, amit Te képzelsz, hogy ki mit mond, gondol, hanem ha netántán valami linket, vagy idézetet hozzál, mert azzal lehet vitatkozni. A fantáziavilágoddal nem lehet.

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2012.11.25. 15:12:16

@afaszombamáncsakugyan: "Ti azt mondjátok, ne adóztassunk a bankokat és a multikat, mert az gazdasági katasztrófába visz bennünket. Mi meg azt mondjuk, hogy nincs más ésszerű lehetőség."

Már hogy ne lenne? A finnek annak idején nálunk sokkal mélyebbről indultak, és most hol is tartanak? Azt csinálták hogy a tudást helyezték előtérbe, tehát mindenkit a lehető legmagasabb szintig oktattak. Nyílván nem mindenki végzett egyetemet, de az ország tele lett kiművelt emberfővel. Ja és ott nem orbán , vagy gyurcsány volt a miniszterelnök. Most már Európa élvonalába tartoznak.

kuszkusz1 2012.11.25. 15:16:58

@kúrórudi:

Aha. És milyen troll vagyok? Bajnai-troll? Esetleg Fidesz-troll?

Csak a miheztartás végett. Jó ha tudja az ember az ilyesmit.

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 15:25:40

@félázsiai 2llkedő:
a daimler tulajdonosai mennyit tesznek hozzá? de nem arról van szó, hogy a mercedes nem kaphatott volna. hanem arról, hogy ezt a pénzt minden munkavállalónak oda lehetett volna adni.

vajdasagi 2012.11.25. 15:25:59

@afaszombamáncsakugyan: "Barátocskám", vagy "faszikám"? Érdekes megszólítások, mit mondjak...

Valaki tiszteli a mások véleményét és másokat, valaki meg nem...

De nem is ez a lényeg. Az adósságokat most is, mint régen, úgy adjuk vissza, hogy újabb kölcsönöket veszünk fel. Csak most magasabb kamattal vesszük ezeket a kölcsönöket, mint amennyiért az IMF-től vennénk. Sajnos nem tudjuk másként visszafizetni - túl sokkal tartozunk. Illetve van még egy forrás: miután jól megvédték a magánnyugdíjainkat, most abból is fizetjük vissza az adósságunk egy részét. Azt nem tudom, hogy ez így rendben van-e, de hogy cinikus az ilyesmit "megvédésnek" nevezni, azt biztosan tudom.

A "bankoktól elvenni a pénzt" egy nettó baromság. Nem útonállók vagyunk mi, hanem ÁLLAM. És egy ilyen adok-kapokban úgyis mi járunk rosszul a végén. Már most jól láthatóak a megemelkedett bankköltségek. És aki ezeket hatósági eszközökkel reméli visszafogna, az egy közgazdasághoz mit sem értő ember. Ehelyett nézd a gépjárművek kötelező biztosítási díjait: no azok tényleg alacsonyak. Hogyan történt ez? Nem állami fenyegetéssel és útonállással, hanem szabadpiaci versennyel.

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 15:33:19

@kúrórudi:
de mitől a leghitelesebb? bajnai régiós összevetésben a legrosszabb gazdasági miniszter volt. csak úgy kerülne az utolsó előtti helyre, ha a listára matolcsy-t is felvesszük.

oszkó pétert a legrosszabb pénzügyminiszterek közé sorolták. simor andrást a legrosszabb jegybank elnökök közé. régiós összevetésben ezek az emberek mind a lista végén kullogtak. a "nyugat" mércéje szerint.

a külföld ezért nem buktatta meg orbán viktort. mert ellenzéki oldalon sincs hiteles gazdaságpolitika.

2llkedő 2012.11.25. 15:33:24

@european commonwealth: "hanem arról, hogy ezt a pénzt minden munkavállalónak oda lehetett volna adni."

És abból mi lett volna?

2llkedő 2012.11.25. 15:38:48

@european commonwealth: "de mitől a leghitelesebb?"

Az étlapon szereplők közül a leghitelesebb.

Đđ 2012.11.25. 15:39:43

@european commonwealth:

Normális esetben egy államnak nem kell "állami támogatást" nyújtania a vállalkozásoknak - ez ugyanis tipikusan a szocialista idők "lelki hagyománya". Akkor tartott el az állam (a külföldről felvett hitelekből, azokat felélve így) olyan vállalatokat, amelyek nem álltak volna meg a maguk lábván - bele is bukott az ország!

Javaslom, olvasd el két korábbi írásunkat, hogy tisztába gyere a rendszerváltás utáni idők magyar kapitalizmusával és annak alapvető problémáival:

1.) A versenyszféra "babiloni fogsága" - progressziv.blog.hu/2012/10/27/a_versenyszfera_babiloni_fogsaga

2.) Miért vagyunk lemaradva? - progressziv.blog.hu/2012/11/04/miert_vagyunk_lemaradva

kuszkusz1 2012.11.25. 15:46:49

@félázsiai 2llkedő:

Hétfőn, szerdán, pénteket Orbán troll,
kedd, csütörtök, szombat Bajni troll,
Vasárnap pihenő.

Ma speciel vasárnap van.

2llkedő 2012.11.25. 15:59:20

@kuszkuszka: Pihenés képpen jobbikos troll?

vakapad 2012.11.25. 16:02:37

@european commonwealth:

Sajnos, az a helyzet, hogy mindenkit támogatni kell, ha ide akar jönni, kivétel nélkül. És a Gyurcsány kormány mindenkit támogatott is, ez látszik az ipar töretlen fejlődéséből egészen a világgazdasági válságig (2003 - 2007 között), sőt az is látszik belőle, hogyan zuhant vissza az addig kétszámjegyű ipari fejlődés 2000 - 2001 - 2002-ben a minimálbér emelések hatására. A bevétel kisebb lett, a szociális támogatási igény meg jóval nagyobb (nem mondom meg, kinek köszönhetően).

www.ecostat.hu/fileadmin/user_upload/kiadvanyok/ket-valsag-kozott/ecostat-konyv.pdf

145. oldal, felső ábra.

afaszombamáncsakugyan 2012.11.25. 16:04:03

@Kopasz Szuzukis: Ezek a tesco meg erste féle multik ugyan már hova a farkamba adnak el magyar munka ereményt, terméket vagy szolgáltatást? Hát hülye vagy-e?

Azok a multik, amik a libszoc időkben azért jöttek ide, hogy a komprádor managementek segítségével lerabolják az országot ha kivonulnak, csak örülni lehet neki. Meg ne sirassam már őket.

Orbán meg mintha megállapodások sorát kötné azokkal a multikkal, akik nem lopni érkeztek hozzánk.

Húzzál el te a kleptomániás multiaiddal melegebb éghajlatra, a sós tavak környékére.

afaszombamáncsakugyan 2012.11.25. 16:09:37

@dr kotász: Ez jobbikos szöveg, nem bántalak. Kár, hogy gondolkodni nem szeretsz.

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 16:10:16

@vakapad:
ezért kellene azt mondani, hogy az európai források közvetlen a munkahelyekhez áramoljanak. és ha ez nem megy, akkor a magyar hatóságoknak olyan rendeleteket kell kiadni, hogy ez a gyakorlatban mégis megvalósuljon.

orbán munkahelyvédelmi akcióterve 300 milliárdba kerül. ebből a 25 éven aluliakat támogatják, és az 55 év felettieket. és az évi 6 millió forint árbevételt el nem érő kisvállalkozásokat. egy középvállalkozás középkorú alkalmazottja nem fontos? ők vajon miért szenvedjenek el hátrányt?

szerinted miért fontosabb egy külföldi munkahely, mint egy belföldi? miért fontosabb egy új munkahely, mint egy meglévő? erre az egyszerű kérdésre kellene felelni.

vajdasagi 2012.11.25. 16:10:54

@european commonwealth: Azt mondod: "a daimler tulajdonosai mennyit tesznek hozzá? de nem arról van szó, hogy a mercedes nem kaphatott volna. hanem arról, hogy ezt a pénzt minden munkavállalónak oda lehetett volna adni. "

Tévedésben vagy. Ez nem így működik.
Ne nekem adja ezt az állam (de persze a Simicskának még kevésbé). Szervezze meg ebből a pénzből a magas szinvonalú oktatást általános iskolától az egyetemekig, a jó utakat, a közbiztonságok. Támogassa a kultúrát (és ne stadionokat). És hozza ide a Mercedest, mert akkor én majd beszállítója leszek nekik. Esetleg a külföldi üzemeikbe is beszállítok majd egyszer (igaz, csak nagysokára). Ettől a korrupció is csökken majd, mert a Mercedes-gyárba a minőségi alvállalkozók fognak szállítani, és nem olyanok, akik visszaosztanak a tulajnak.

Ne úgy képzeljük az EU-t, hogy ők csak úgy osztogatják a pénzeket. Ők felzárkóztatási pénzeket osztogatnának, mert az nekik is jó, ha mi felzárkózunk, és lesz elég pénzünk a drága Mercedes-eiket megvenni. Nem ők a hibásak amiatt, hogy mi nagyon hülyén költjük el ezeket a pénzeket. Vagy hogy még le sem tudjuk őket hívni - mert most ez történik: néhányezer milliárd forint bennragad, mert hülyék és tehetségtelenek vagyunk.

Egyébként további párezer milliárdot ezekből az EU-s pénzekből meg azért fogunk a jövőben elveszíteni, mert "kokikat és sallereket osztogatunk", ahelyett, hogy szépen viselkednénk és úgy képviselnénk az érdekeinket.

vakapad 2012.11.25. 16:11:19

@afaszombamáncsakugyan:

Nem rossz. A cáfolhatatlan érvek súlya alatt szinte kétrét görbed az ember. Olvasni tetszett valahol, vagy saját kútfő?

Đđ 2012.11.25. 16:15:56

@european commonwealth:
1.) EU-s szabályokat nem lehet felülírni tagállami szabályozással - kész, passz!

2.) Az a baj bármiféle állami pénzből folyósított munkahely-támogatással, hogy az állam a versenyszférában keletkezett pénzeket osztja el újra. Magyarán (némi sarkítással): elveszi az erőforrásokat onnan, ahol többlet keletkezik, mert jól működik a cég és odaadja azoknak, akik erre képtelenek.:-)

3.) A "külföldi munkahely" azért "fontosabb", mert magasabb munkakultúrát, technológiai szintet és szervezettséget hoz be az itt lévőnél - és ez (a beszállítókkal szemben támasztott követelményrendszeren keresztül" Felfelé húzza" a magyar átlagot is e jellemzők terén.

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2012.11.25. 16:16:09

@afaszombamáncsakugyan: Megjöttél sültparaszt? A kövérlacika szájából ömlik a fos és a tiedből te hülye hatlapfejü.

vakapad 2012.11.25. 16:16:36

@european commonwealth:

Az európai források a pályázatokba áramlanak. If any. Az állam nem pályázik, hanem szétosztja közöttük. Sajnos, nincs elég pályázat, nincs elég kiérlelt üzleti terv, nincs sajáterő, nincs új magyar termék kifejlesztve, amire ipart lehetne építeni, és még sokminden nincs. Így aztán azt se tudjuk elkölteni, amelyet már megítéltek nekünk.

vajdasagi 2012.11.25. 16:21:27

@afaszombamáncsakugyan: Hát a TESCO-t halálra adóztatják, a CBA-t meg nem, mert az "magyar". Én bementem egyikbe is meg a másikba is, és mit látok: A TESCO egy sokkal jobb bolt, mint a CBA. Nekem nem lenne az jó, ha a TESCO-kat elzavarnánk és maradnának a szar CBA-félék. Minden hirtelen drágábbá válna. Az nekem nem vigasz, hogy a szart nemzeti pántlikába kötve veszem meg. Jó és világszinten versenyképes magyar cégeket akarok. Mint az OTP, a MOL, a Graphisoft, a Fornetti...

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 16:30:10

@Đđ:
csakhogy ez nem állami támogatás, hanem uniós, egész pontosan nemzetközösségi forrás. tehát nem arról van szó, hogy a forrásokat a kincstárnak magának kell előteremtenie.

illetve részben persze mégis csak. az egyik gond, hogy mercedes úgy kap hitelt, hogy az állam eladósodik. és azt várjuk, hogy a hitelezőknek fizetett reálkamatok alacsonyabbak lesznek a daimler nyereségének azon részénél, amit ők és a munkások költségvetésbe végül befizetnek.

egyrészt semmilyen számítás nincs, ami ezt igazolná. másrészt ezzel versenyhátrányt szenvednek el a hazai gyártók. nem feltétlen a járműiparban. hanem általában problémás ez. mondjuk megtámogatunk egy amerikai tulajdonú nyomdát. mert új munkahelyeket teremt. de közben bezárnak mások. vagy le kell építeniük. vagy bért kell csökkenteni. nincs tisztességes verseny se az ágazaton belül, se az ágazatok között.

ez az alapprobléma. a megoldás az lenne, hogy a német autóipar ugyanúgy részesüljön a nemzetközösségi forrásokból, mint mondjuk egy garázscég. minden munkás kapjon adójóváírásként annyi induló bért, amennyit segélyként kapna egy munkanélküli.

és ennek forrásait összeurópai keretek között teremtsük elő. így a nyugat viszonylag olcsó munkahelyekhez jut. úgy, hogy a keleti blokk sem kerül versenyhátrányba. csak ezt nyilván nem egyszerű tető alá hozni. mert az európai unió nem munkahelyeket, hanem projekteket támogat.

de nyilván lehet olyan rendeleteket hozni. hogy te már forrásokhoz jutottál, akkor nem kapsz. te meg még nem, akkor pályázz. töltsd ki. és ott a pénz. ehhez egész egyszerűen tisztességesnek kell lenni. és ez az, ami hiányzik az összes kormányból.

veracity 2012.11.25. 16:47:12

@vajdasagi: A tescot sem halálra adóztatják. Nem kéne így túlozni.

Hogy van igazad is, az nem kérdés. Csak mire használod az igazadat. Az kérdés.

Nem meglepő, hogy liberális-szocialista blogokon gyorsan kitiltanak olyanokat, akiknek a véleménye nem segíti a blog céljait.

Szomorú, de ez van.

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 16:50:39

@vakapad:
a források tisztességes elosztását egy közepes felkészültségű adminisztráció képes lenne megoldani. amelyik abból indul ki, hogy ezekből a forrásokból minden munkahelyet egyenlő módon kellene részesíteni. ilyen azért nincs, mert nincs ilyen kormányzati szándék. se jobbról, se balról. azért, mert egyik sem tisztességes.

lehet, hogy a feudális elit nagyobb gazemberekből áll. és az is lehet, hogy orbán viktor nagyobb károkat okozott magyarországnak, mint bajnai gordon. sőt ez biztos. főleg ha hosszú távon ható szociokulturális kérdéseket is figyelembe vesszük. kezdve a kétségbe ejtő gyerekszegénységtől egészen odáig, hogy politikai okokból nem határolódik a szélsőségektől.

de nem látom azt, hogy a bajnai gordon fémjelezte politika ezeknél lényegesen jobb lenne. mert akkor eleve nem váltották volna óriás többséggel.

bajnai mellett a legfőbb érv szerintem az, hogy őt lesz a legkönnyebb elzavarni. de van egy erős ellenérv. az, hogy a magyar közélet anarchiába torkollik. mert nem lesz elegendő felhatalmazása.

szóval ez szerintem minimum egy dilemma.

Đđ 2012.11.25. 16:51:39

@european commonwealth:

A Mercedes-beruházás „hozamához” számold hozzá azt is, amit ez a magyar beszállító vállalkozások fejlesztésben, munkahely-teremtésében és az ezekben dolgozó munkások fizetéséből származó vásárlóerő-növekedésben kap a magyar gazdaság. Egyébként gazdaságossági számítások természetesen készültek – hiszen az államháztartási törvény szerint ezek híján nem is lehetne állami támogatást odaítélni. A hazai gyártók „versenyhátrányáról” pedig értelmetlenség beszélni, ui., nincs olyan hazai gyártó, amely prémium kategóriás járműveket gyártana.:-) Ami pedig azt illeti, hogy megnyílik egy külföldi tulajdonú üzem és az hatékonyabban dolgozván a hazai konkurenciánál, legyőzi ez utóbbiakat át- és/vagy minőségi versenyben, a kapitalizmus legelemibb játékszabályai közé tartozik! (Nem mellesleg: a nyomdás példád nem állja meg a helyét, ui. soha egyetlen nyomda sem kapott állami támogatást az indulásához. Valójában igen kevés és kivételes eset az, amikor a magyar állam egy külföldi vállalkozás indulását támogatja. A „külföldi cégek hatalmas támogatást kapnak a magyar államtól!” nem más városi legendánál…)

A támogatás egyébként nem azonos az adománnyal. valójában a támogatás: befektetés. Akkor adják, ha a támogatott vállalkozás később azt visszatáplálja a gazdaságba, adóbefizetéssel, munkakultúra-fejlesztéssel, beszállítói háttér-fejlesztéssel, stb. Tehát: ha egy garázscég versenyképes, akkor kaphat EU-s, vagy akár állami forrásokat – ha meg nem versenyképes, mert nincs átgondolt üzletstratégiája és /vagy nem életképes az üzleti terve, vagy épp a terméke nem lesz keresett, akkor nem…

Ha „nyugati világ” olcsó munkaerőt akar, akkor azt nem Kelet-Európában találja meg, hanem Ázsiában, vagy Latin-Amerikában.:-) Aligha találsz Kelet-Európában olyan országot, ahol az átlagfizetés a magyar közmunkabér felét tenné ki és ezért tömegek lennének hajlandók dolgozni…:-)

…De mondd, nem akarsz belépni az LMP-be, vagy a 4K!-ba? Mert ott találkozik az ember efféle elképzelésekkel, mint amiket te leírsz a kommentedben!:-) Az pedig nettó marhaság, hogy ha „te már forrásokhoz jutottál, akkor nem kapsz. te meg még nem, akkor pályázz. töltsd ki. és ott a pénz”, mert mi van, ha egy már támogatott vállalkozásnak vannak még további életképes üzleti ötletei – a még pénzt nem kapott pedig csupa baromsággal állna elő? Akkor a jó ötletet ne támogassuk, a hülyeséget meg igen, „normatív alapon” Mondd: nem vagy te kommunista?:-))))

Az EU-t pedig ne akard megreformálni!:-)

Đđ 2012.11.25. 16:53:32

@european commonwealth:

„…ezekből a forrásokból minden munkahelyet egyenlő módon kellene részesíteni…” – Te, azt azért ne feledd el, hogy alapvetően a munkahelyek azért vannak, hogy pénzt TERMELJENEK, nem pedig azért, hogy legyen mit támogatni!:-)))

…Mondom én, hogy kommunista vagy!:-)

Đđ 2012.11.25. 16:57:31

@vajdasagi:

AZ OTP nemzetközi szinten nem túl jó, a MOL pedig csak erős állami hátszéllel (lex MOL, az OMV ellen) - és: korrupcióval (INA-ügy) - képes úgy ahogy emlűködni.

A Fornetti döglődik, a Graphisoft pedig 2007 óta a német Nemetschek tulajdona...

A CBA pedig régesrég belebukott volna az ár- és szolgáltatási minőség-versenybe, ha tulajai nem Orbán-fanok lennének.

2llkedő 2012.11.25. 16:57:44

@Đđ: "…Mondom én, hogy kommunista vagy!"

Nagyon úgy kinéz.

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 16:59:10

@Đđ:
tehát te azt mondod, hogy mondjuk a műegyetemről kikerülő fiatal csapat nem képvisel semmilyen munkakultúrát, vagy legalább is alacsonyabb rendűt, mint amit a daimler teremt. mi lenne ha abból indulnánk ki, hogy ezt majd megméri a piac.

ha a daimler 1000 embert foglalkoztat, akkor nyilván kapjon 100x annyi támogatást, mint egy 10 fős "garázscég". és ez persze nem csak gépgyártásban érvényes.

nem látom be, hogy egy külföldi tulajdonú kaszinó mitől képviselne magasabb rendű kultúrát, mint egy magyar tulajdonú nyilvánosház.

olyan szintű ostobaságot beszélsz, amit leírni nem lehet. teljes joggal gondolják rólad azt a jobbikosok, hogy hazaáruló vagy. mert mégis mi? és te is teljes joggal gondolod azt, hogy ők antiszemiták, amikor csak azért mondják, hogy lauder család pereputtya csak azért takarodjon az országból, mert zsidók.

nem látom be, hogy te honnan veszed a bátorságot, hogy eldöntsd: melyik munkahely lesz hasznos, és melyik nem. van valamilyen szuper képzettséged ehhez, vagy egyszerűen csak ostoba vagy?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.11.25. 17:03:36

@vakapad:
"Sajnos, nincs elég pályázat, nincs elég kiérlelt üzleti terv, nincs sajáterő, nincs új magyar termék kifejlesztve, amire ipart lehetne építeni, és még sokminden nincs. "

2010-ben a Fidesz gyakorlatilag szétverte a nagyjából jól működő pályázati rendszert és a hivatolkba a saját bábjait ültette.
Meglehetősen sok olyan pályázatról tudok, ahol még mindig nincs kifizetve a pályázati pénz, holott még 2010-es a munka, és teljes a befejezés. Sok vállalkozó ment abba tönkre, hogy nem kapták meg emiatt a munkájuk ellenértékét.

Továbbá van pályázatiró ismerősöm, akik azon mérgelődnek, hogy
1. A fentiek miatt senki nem mer pályázni, csak olyan, akinek ez amúgy csak pluszpénz
2. Olyanok a feltételrendszerek, hogy általában 5 évig a létező legszigorúbb ellenőrzést veszed a nyakadba, és gyakorlatilag bevételt-munkaerő számot, stb kell évekre előre bevállalnod.
Mindezt úgy, hogy a kormány kéthetente változtatgatja az adózási szabályokat.
3. A pályázatok úgy vannak kiirva, hogy 50 milliótól felfelé lehet igényelni pénzeket. Egy kis KKV-nak elég lenne 5-10-20 millió forint bőven (pl asztalosműhely), de nincs rá lehetősége.

Szóval hiába irnak ki több pályázatot, csak kormányközeli cégek fogják elvinni ezeket. És nem azért, mert jó kapcsolataik vannak, hanem mert más nem pályázik...

2llkedő 2012.11.25. 17:10:57

@european commonwealth: "ha a daimler 1000 embert foglalkoztat, akkor nyilván kapjon 100x annyi támogatást, mint egy 10 fős "garázscég". és ez persze nem csak gépgyártásban érvényes."

10 fős "garázscég" milyen technológiát hoz?

2llkedő 2012.11.25. 17:13:54

@Kőmíves Kelemen: "És nem azért, mert jó kapcsolataik vannak, hanem mert más nem pályázik..."

Meg mert nem kell félniük attól, hogy leépítésekkel kell szembenézniük. (például)

Đđ 2012.11.25. 17:18:09

@european commonwealth:

Azt, hogy „melyik munkahely lesz hasznos, és melyik nem”, igen egyszerű eldönteni: melyiken gyártanak piacképes terméket? A helyesen feltett kérdés egyébként nem az, amit te tették fel, hanem az, hogy melyik beruházás lesz életképes? Ezt pedig az üzleti terv és a konkrét termék határozza meg/dönti el. (Nem véletlen, hogy ezek alapján határoznak a bankok is, hogy folyósítsanak-e hitelt egy-egy vállalkozásnak, vagy sem.) „Szuper képzettségem” (értsd: adekvát ismeretim és tapasztalatom) pedig van annak eldöntéshez, hogy „mennyit nyom” egy vállalkozás a piacon és milyen szintű munkakultúrát testesít meg: 6 évig vezettem egy ausztriai bank ingatlanfejlesztő vállalatát és van stratégiai tervezői diplomám is.:-)

Az az érzésem, hogy nem egészen tudod, mit is jelent a munkakultúra… Egy műegyetemről kikerült fiatal munkakultúra-szintje több tényezőtől függ (családi szocializáció, az oktatás során magába épített attitűd, a tudásszintje és a tudásanyag korszerűsége, a tanulmányai során megszerzett gyakorlati munkaismeretek, stb.). Egy frissdiplomás még legfeljebb „félkésztermék” munkakultúra tekintetében. Az, hogy később mivé fejlődik, nagyban függ attól, hogy milyen munkaközegbe kerül.

Sem kaszinók, sem kupik nem kapnak állami támogatást, így példád nem épp találó – de tegyünk úgy, mintha az lenne! Egy külföldi kaszinólánc azért képvisel minden valószínűség szerint magasabb munkakultúrát (szervezettséget, hatékonyságot, technológiát, stb.), mert rendszerben dolgozik és a cég, ill. az egyes objektumok is rendszerszerűen épülnek fel. Egy magyar tulajdonú nyilvánosház pedig valószínűleg nem túl magas kulturális szintet megtestesítő „válalkozók” (értsd: bűnözők) kezében van, akik aligha rendelkeznek komoly rendszerszervezői ismeretekkel.

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 17:18:56

@Đđ:
ezeket a munkahelyeket nem a reálgazdaság befizetéséből, hanem a tőkepiac adójából kell támogatni. a pénzforgalmat jogosan azért lehet adóztatni, mert maga a pénz is áruvá vált. ennek mértékéről lehet vitatkozni.

ha a bank elad egy hitelterméket, akkor ezek után semmilyen forgalmi adót fizet. nyilván nem lehet 27%-os áfát kivetni. mert az eleve 27% extra kamatterhet jelentene. de mondjuk az is lehet, hogy 1%-ot is kivethetsz. 1 millió forint kölcsön esetén a lakosságnak 10 ezer forint extrát kell fizetned.

persze ezt sokkal pontosabban számolgatják. európa 0.1%-nál jár. az összeurópai újraosztás költségeit nyilván ebből a forrásból kell megteremteni. de ebből nem communism lesz, hanem commonwealth.

Đđ 2012.11.25. 17:19:40

@félázsiai 2llkedő:

Nem baj az, hogy kommunista - csak vigyázzon Kádár koponyájára, ha már egyszer ellopta és azóta azt hordja a nyakán!:-)))

2llkedő 2012.11.25. 17:21:19

@Đđ: Mondjuk én is hiszek a kommunizmusban, mint ahogyan a Mennyországban, csak tudom mindegyiket a helyén kezelni.

Đđ 2012.11.25. 17:21:45

@european commonwealth:

...Úristen!!!

(Nem érdemes veled tovább polemizálgatni, annyira nem értesz ahhoz, amiről beszélsz... Javaslom: szakirányú egyetem, 5-6 év - aztán folyassuk!)

vajdasagi 2012.11.25. 17:32:47

@Đđ: Azt írod, hogy: "AZ OTP nemzetközi szinten nem túl jó, a MOL pedig csak erős állami hátszéllel (lex MOL, az OMV ellen) - és: korrupcióval (INA-ügy) - képes úgy ahogy emlűködni.

A Fornetti döglődik, a Graphisoft pedig 2007 óta a német Nemetschek tulajdona..."

Ezeket részben elfogadom. De: kicsiny hazánknak jelenleg ennyire telik, és a MOL nem szar cég azért. Romániában, Szerbiában, Szlovákiában is a MOL-kutak azt jelentik: tisztaság, rend, profizmus. (A horvátokat szándékosan kihagytam.) Azután a klotyón Alföldi a piszoár, tehát "viszik magukkal" a többi versenyképes céget is. Tudom, a Shell nagyobb és elegánsabb vállalat, de hát...
Az OTP-vel sincs sok baj. A Fornettivel várjunk még 10-20 évet - én mindenesetre szurkolok nekik. A Graphisoftot felfutatták világcéggé, majd méredgrágán megvette azt egy német cég. Nem látom, miért baj ez? Erre méltán lehetünk büszkék. Szóval én nem vitatom, hogy jó lenne, ha BMW-nk, meg Mercedeszünk, vagy legalább Airbus-unk lenne, de hát nincs. Ne fikázzuk azt, amink van.

És elnézést az offért. Amúgy az írásoddal teljes mértékben egyetértek.

kuszkusz1 2012.11.25. 17:47:23

@félázsiai 2llkedő:

Csábító gondolat, de a vasárnap az ember pihen.

2llkedő 2012.11.25. 17:48:43

@kuszkuszka: Aktív pihenésről hallottál?

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 17:55:13

@Đđ:
te azt honnan tudod dönteni, hogy az emberek hány éves kortól képesek félkész, és készterméket gyártani?

tajvan és hongkong döntően félkész hardver elemeket gyárt. és profitjuk sok esetben nem marad el a késztermékek előállítóinak nyereségétől. miért nem lehet elfogadni, hogy ezt majd eldönti a piac.

miért gondolod, hogy a kormánynak a piaci viszonyokba bele kell szólni? vagy ha mégis, akkor miért gondolod, hogy munkahelyet egyenlőtlenül kell támogatni? miért akarod eldönteni, hogy ki képvisel alacsony és magas kultúrát. miből lesz sok, vagy kevés a profit. éppen te vagy aki országos tervhivatalt akar.

a keleti blokkból azok az országok sikeresek, nem preferálják a külföldieket, de nem is szorítják őket háttérbe. nem preferálják az új munkahelyet (ez is egy ostobaság: az új munkahely a fontos), mert tudják, hogy azok csak a meglévőek kárára kaphat kiemelt támogatást.

magyarországon a politika környékén levőkből minimális tisztesség hiányzik. gyurcsány ferencből is, bajnai gordonból is, orbán viktorból is.

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 17:56:26

@Đđ:
ehhez nem kell szakirányú egyetem. minimális tisztesség kell hozzá. az, hogy amikor legközelebb belenézel a tükörbe és esetleg ezen elgondolkozol, akkor ne legyen kedved szembeköpni magadat. ennyi.

2llkedő 2012.11.25. 17:59:38

@european commonwealth: "a keleti blokkból azok az országok sikeresek, nem preferálják a külföldieket,"

????????

Az, hogy Te mit hiszel, és mi a valóság, két különböző dolog.

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 18:02:45

@félázsiai 2llkedő:
szerinted mondjuk a kürt kft milyen technológiát hoz? miért kellene a hazai induló vállalkozásokat eleve versenyhátrányba hozni? miért?

2llkedő 2012.11.25. 18:09:01

@european commonwealth: A kürt kft-t nem kell idecsábítani, mert itt vannak. Nekik egyéb pályázati lehetőségeik vannak.
A Mercédesz, Audi pedig oda megy, ahol jobbak a feltételek. És ebbe bele tartozik a támogatás is.

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 18:09:07

@vajdasagi:
itt nem lesz se airbus, se bmw. azért, mert a kis gépgyártókat eleve arra kényszerítik, hogy a multik beszállítói legyenek.

ezért nem állítanak elő piacképes célhardvereket. amiből lehetne olivetti, vagy a nokia. magyarországon eleve esélye nincs annak, hogy úgy működjenek, mint induláskor a siemens, vagy a philips.

mert odaadják a rakás pénzt a multinak. ami nem lenne probléma. ha ugyanezt a támogatást megkapná az összes startup. és megkaphatná ha az eu forrásokból az összes munkahelyet fair módon támogatnák. a külföldi cégek se járnának rosszabbul. nekik végtelen fontos, hogy európai gazdaág ne omoljon össze.

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 18:16:26

@félázsiai 2llkedő:
kénytelen vagyok saját magamat idézni.

az európai unió 2011-ben 5,33 milliárd eurót fizetett ki magyarországnak. ez azt jelenti, hogy 3 millió munkahelyet évi 500 ezer forinttal lehetett volna támogatni úgy, hogy csak és kizárólag a munkahely teremtő beruházásokat támogatják.

a daimler 1 évre 680 ezret kapott munkásonként. majdnem ugyanennyi támogatást kaphatott volna minden munkahely. nem csak a mercedes. hanem az összes.

jön néhány hozzád hasonló, aki azt mondja, hogy a külföldi nagyvállalatokat kell kiemelten támogatni. miért kellene? a másik idióta csoport meg azt, hogy a nemzeti nagytőkéseket. ők a bal, és a jobboldal törzsszavazói.

felőlem jöjjön bajnai. de vele se lesz jobb. jelen állás szerint patthelyzet lesz. a dolgozó szobája ablaka alatt a jobbikosok fel fogják szedni a macsakövet. és most az orbánék által bebetonozott főtisztviselői kar jelentős részben velük szembe fog állni.

a bajnai által képviselet politika kevés lesz. hacsak nem jön addig globális konjunktúra.

2llkedő 2012.11.25. 18:16:58

@european commonwealth: "és megkaphatná ha az eu forrásokból az összes munkahelyet fair módon támogatnák."

Eu-s pályázatokról hallottál? Ott rohad bennt egy csomó pénz. Pályázni kellene!

2llkedő 2012.11.25. 18:18:04

@european commonwealth: "felőlem jöjjön bajnai. de vele se lesz jobb."

És kivel lesz jobb?

Đđ 2012.11.25. 18:37:08

@vajdasagi:

"...klotyón Alföldi a piszoár, tehát "viszik magukkal" a többi versenyképes céget is." - Aha! csak az a helyzet, hogy az Alföldi sem magyar már, nagyon-nagyon régóta, 1992 óta, hanem Villeroy & Boch (ld.: www.alfoldi.hu/kapcsolat ) - eine deutsche Weltfirma.:-)))

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 18:44:55

@félázsiai 2llkedő:
a pályázatoknál 10%-ot eleve vissza kell osztani. ez gyurcsányék, bajnaiék idejében is így ment. és most is. ebben a tekintetben a kormányok között semmilyen különbség nincs. a másik probléma, hogy ezek a pályázatok legjobb esetben is az új munkahelyek megteremtését célozzák.

amikor külső piacon visszaesés van, vagy csekély növekedés, akkor alig van olyan ágazat, ahol a foglalkoztatás bővítése a cél. a meglévő munkahelyek megőrzése is ilyen fontos lenne.

vagy egy másik pofon egyszerű dolog. külföldről nem kizárólag csak nagyvállalatokra, hanem közép, és kisvállalkozókra is szükség volna. azért, hogy a magyar cégek velük esetleg együttműködhessenek. sanyi és jiri összeálljanak. mert rájönnek, hogy az egyik ebben jó, a másik meg abban.

mert az nem úgy van, hogy minden szlovák idióta nacionalista? ehhez megint csak nemzeti fejlesztési ügynökség kell.

nem nemzeti, hanem nemzetközösségi keretek között kell a vállalatokat segíteni. ha már ezt az utat választotta európa. ha már támogatásokat osztanak, mint az államszocializmusban. akkor egyenlő módon kell elosztani.

mert ha nem így tesznek, akkor a nemzeti fejlesztési ügynökség ugyanaz lesz, mint az országos tervhivatal. régen is annyit kellett volna mondani, hogy nem szólnak bele a piac működésébe. ugyanannyi támogatást kap a kisvállalat, mint a közepes, vagy nagy. az új munkahely, mint a régi.

a poszt szerzője azt állítja, hogy a magyaroknak alacsony szintű a munkakultúrájuk. ez az állítás mitől jobb, mint ha azt mondanánk, hogy a cigányoknak az alacsony szintű.

a lépcsőkészítő roma fickót azért nem támogatták mert cigány. de ez a seggfej posztoló azt mondja, hogy a magyarokat se szabad támogatni, mert ők is alacsony munkakultúrájú nép. és neki erről 5-6 éves szakirányú közgazdasági papírja van. ez egy vicc. és ő egyébként azt is tudja, hogy a műegyetemisták szart se érnek. mert nem tudnak készterméket előállítani.

a google 1 dollárt keres egy táblagépen. a félkész termékek gyártói fölözik le a hasznot. az apple 100 dollárt keres egy táblagépen. mert cupertino ebben ügyesebb.

de az nem igaz, hogy feltétlen a késztermék előállítójának lesz kizárólag nyeresége. van példa erre is, és arra is.

ez a liberális gazdaságpolitika lényege, hogy a kormányzati szinten ezeket nem döntik el. magyarországon az van, hogy de. és ezért van a gazdaság recesszióban.

vajdasagi 2012.11.25. 18:48:52

@european commonwealth: Nem értesz a gazdasághoz. És emellett egy álomvilágban élsz. Nem is érdemes ezzel vitatkozni, de egy kisérletet megteszek: annyi pénz van a kohéziós alapokban, hogy MINDENKI, aki pályázik rá, jó eséllyel kapna.

Csak hát:

1. A Fidesz 2010-ben szétcseszte az aránylag jól működő rendszert a pénzek lehívására (nem az a baj, hogy saját embereit ültette be - ezt a szocik is megcsinálták volna - ezek lerombolták a rendszert, hogy újat csináljanak helyette, és hát, túl későn építették fel az övékét. Ez lehet, hogy kb. ezer milliárd forintos "baki"-nak fog bizonyulni 2013 végére.

2. A pályázati rendszer jócskán korrupt (mondjuk a szocik idején ez dettó ugyanígy volt)

3. Pályázni piacképes üzleti tervvel és elég sok saját tőkével lehet csak - nos ez mindkettő hiányzik. Nem árt a kiszámítható környezet sem - ezzel sem rendelkezünk.

4. Jobbára haszontalanságokra költjük ezeket a pénzeket (kilátók, meg főterek, meg egyéb ilyesmi.) Ha esetleg
vasútat építünk is belőle, azt a jogos ár sokszorosáért tesszük, és közben örülünk, hogy legalább a "mi kapitalistánk" gazdagodik meg rajta, nem a labanc.

Fentiekből látható, hogy miért kap a Mercedes gyár támogatást, a 10-fős magyar kisvállalkozás meg nem. De ha mindenki pontosan ugyanannyit kapna, akkor nem is kéne az egész rendszer: Európa-szerte kisebb adókat kéne fizetnünk, és nem visszaosztani pénzeket a cégeknek. Máris versenyképesebb lenne Európa a világban.
De ez már egy másik történet...

vajdasagi 2012.11.25. 19:02:31

@Đđ: Még egyszer mondom: én TELJESEN egyetértek az írásoddal. De a magyar cégekkel kapcsolatos kötözködéseddel nem. Ugyanis az Alföldi az egy MAGYAR cég, bárki is a tulajdonosa. Itt gyártják a piszoárjukat (ha én jól tudom), és a Webcímük is HU-ra végződik, nem igaz?

Nem attól lesz egy cég magyar, hogy ki a tulajdonosa. Ennyi erővel nem is tudni, hogy a Shell milyen cég, hiszen én is részvényese vagyok. (És attól még aránylag jó cégnek tartom a MOL-t, amelynek viszont nem vagyok részvényese.) A Shellben jobban bízom, de a MOL-ra vagyok valamennyire büszke.

Amíg itt készítik el a terméküket, itt alkalmaznak dolgozókat és kifizetik azok minden adóját, meg persze a béreket is, az nekem magyar cég. Még jobb lenne, ha még a nyereségadó is meg az osztalékadó is itt jelenne meg, de a multik ezt gonoszul el tudják rejteni és jobbára elkerülik a nyereség és osztalékadót. Nemcsak nálunk - máshol is. Ezt én nem támogatom, de elfogadom.

Viszont én büszke vagyok az Audi gyárra is, hiába igaz, hogy jobbára Németországban tervezik meg azokat a kocsikat, és nem Győrben. Az nagyon hasznos az országnak, hogy viszont itt állítják őket össze (részben). Dolgozók, beszállítók, munkamorál, üzleti morál, technológiai transzfer, ki tudja mi egyéb haszna van egy ilyennek.

vajdasagi 2012.11.25. 19:11:51

@european commonwealth: Azt mondod: "a google 1 dollárt keres egy táblagépen. a félkész termékek gyártói fölözik le a hasznot. az apple 100 dollárt keres egy táblagépen. mert cupertino ebben ügyesebb." Nos, szerintem EHHEZ sem értesz. A Google lesz hosszú távon az ügyesebb és nem az Apple. És a Google-nak a táblagép még nullszaldósan is megérné. Hiszen nem ezen akar nyerni, hanem másutt, de ezerszeres összegeket. De hát ez már olyan messze van ettől az írástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Csak jelzem, hogy valóban tanulnod kell. Az a kb. 5 év egyetem amit mások ajánlottak Neked, az nem butaság ám!

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 20:16:34

@vajdasagi:
a támogatásokat nyilván nem a reálgazdaság osztani. hanem a tőkepiac adójából. mit gondolsz miért akar mindenki a pénzügyi termékekre valamilyen forgalmi adót? mert a pénz is áruvá vált. de a tőkepiac forgalmát semmilyen adó nem terheli.

a világon mindenhol ezt akarják visszaforgatni a reálgazdaságba. és abban is kezd egyetértés lenni, hogy közvetlen a munkahelyekhez kellene.

és azért nem kell filózni, hogy melyikhez. azért nem kell üzleti terv egy pontig, mert a munkanélküli segély is a semmiért jár.

magyarországon havi 25 ezer forint a rendszeres szociális segély. 25 ezer forint kifizetésig semmit se kellene nézni. csak azt, hogy az ember foglalkoztatva van-e. nem kell semmilyen üzleti tervet megkövetelni. eleve egy vicc kormányzati szereplőknek üzleti terveket írogatni.

nyilván az lenne a jó ha a munkás ugyanazt a pénzt adójóváírásként megkapná, amit a munkanélküli is.

csak ugye a hozzád hasonló ballerek azt mondják, hogy a segély az járjon automatikusan. mert különben szerencsétlen kis cigányokkal mi lesz. de ha őket foglalkoztatják, akkor ne járjon automatikusan. mert akkor véletlen nőne a piaci foglalkoztatás, és csökkenne az adminisztráció. és a hazai cégek külföldi befektetőkkel szembeni versenyhátránya.

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 20:21:19

@vajdasagi:
de bakker te hülye vagy. most komolyan. nem azt állítom, hogy a google ebbe a non-profit ügyletbe belebukik. hanem azt, hogy a félkész termékek gyártója is le tudja fölözni a hasznot. a poszt írója azt mondta, hogy nem.

pontosan tudom, hogy mi a google üzleti stratégiája. ők médiapiacról akarnak megélni. és azért adják az olcsó hardvert, hogy legyen second, meg third display. vagyis még több hirdetés. mert ezt jelenleg 30% profitráta mellett értékesítik. és ezt nem tudná a hardver produkálni csak a prémium márkák esetén.

az apple majdnem ellenkező stratégiát követi. ők a platformjukról a reklámokat akarják mellőzni. minden másért profitot szedni.

nem kell elmagyaráznod. arról van szó, hogy az a tétel nem igaz, hogy a félkész terméken általában véve alacsonyabb a nyereség, mint a készterméken. van példa erre is, és arra is.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.25. 21:10:33

@Szumi: Két teljesen különböző dolog a pénz eltűnésének vizsgálata és az, hogy az összes szerződött cégtől bármilyen iratot bekérhetnek.
A jelenlegi javaslat alapján például a MOL-tól benzint vásárló OMV-hez is bemehetnek rendőri kísérettel és lemásolhatják az irataikat, tükörmásolatot készíthetnek a szervereikről. Ez szerinted normális dolog?

A probléma az, hogy nem egy olyan erkölcsi szinten lévő országban élünk, ahol bízhatunk abban, hogy a KEHI a korrupciót felderíti, hanem attól kell félnünk, hogy a gazdasági háttércégek vetélytársaira rászállnak és minden dokumentumukat lemásolják, az üzleti titkokkal együtt, majd ezt átadják a haveroknak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.25. 21:15:12

@european commonwealth: A Google-nek "csak" 25%-os profitrátája. 32%-ot leemel a hirdetési díjból, de valamiből működtetni kell a rendszert is. Ők nem tudnak 50%-os profittal dolgozni, mint az Apple mobilos részlege.

european commonwealth (törölt) 2012.11.25. 22:18:26

@Távmunkás:
hol kicsit több, hol kevesebb:
investor.google.com/financial/tables.html

de a lényeg talán nem is ez. hanem az, hogy általában véve az a hasznos ha valaki munkahelyeket teremt. egész egyszerűen fejpénzt kellene osztani. egészen odáig, amíg az a támogatás mértéke a rendszeres szociális segély összege alatt marad. teljesen mindegy, hogy egy nyírségi fűrészüzem milyen munkakultúrával foglalkoztatja a cigányokat. a lényeg, hogy adjon nekik munkát. de persze megint nem csak a romákról van szó. hanem általában a munkahelyekről. a pénz ott van. a probléma, hogy ezeket önkényesen osztják el. minden egyenlőtlen központi elosztás korrupciót jelent.

természetesen nem azt mondom, hogy mindenkinek ugyanannyi legyen a jövedelme. hanem azt, hogy mindenki ugyanannyi támogatáshoz jusson. ha erre egyáltalán van lehetőség. mert a reálgazdaságon túl is van adóbevétel. és ezek után a piaci szereplők egyenlő feltételek mellett versenyezzenek. a 100 méter mindenkinek legyen ugyanannyi.

másképp minimális tisztesség, minimális kiszámíthatóság se lesz a piacon.

sose lett volna philips, siemens, nokia, vagy olivetti ha mindig a seggfejek lettek volna hatalmon. és azt mondták volna, hogy ezek a cégek kicsik. nem rendelkeznek semmilyen munkakultúrával. sohasem lett volna a daimler.

Đđ 2012.11.25. 22:31:18

@european commonwealth:

Az igazi kapitalizmusban nem úgy lesznek naggyá a cégek, hogy állami támogatást kapnak a növekedéshez, hanem úgy, hogy jó időben jó termékkel, jó szervezéssel és marketinggel lépnek elő - de saját tőkéből, banki hitelből, esetleg kockázati tőkebefektetők támogatásával. És aki nem felel meg a piac támasztotta követelményeknek, az bukik. Csak a szocializmusba és a paternalizmusba beleszokott társadalmak fiai gondolkodnak úgy, ahogy te is: "Adjon az állam egyenlően mindenkinek!" Ez marhaság!

Normális körülmények között nem az állam "felelős" a gazdaságért: a gazdaság attól működik jól, ha megvan ehhez a polgári mentalitás magában a társadalomban. Ne feledkezz meg arról, hogy a polgári társadalom és a kapitalizmus nem "állami beavatkozással" jött létre, hanem éppen az egyéni kezdeményezés és kockázatvállalás - no meg az innovativitás - teremtették azt meg!

A Siemens és társai sem úgy lettek naggyá, hogy állami támogatáson nevelgették őket. Nem: fogta magát egy bizonyos Ernst Werner von Siemens és "innovált"...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.25. 23:30:12

@european commonwealth: Elvileg jobb lehetne, ha a segélyek helyett ugyanannyi embert foglalkoztatnánk. Viszont az a baj Magyarországon, hogy az összes ilyen típusú munkahelyi támogatásnak az a mellékhatása, hogy elkezdik azokat leépíteni, akikre nem jár támogatás.

vajdasagi 2012.11.25. 23:37:37

@european commonwealth: Nem kellene támogatás -szinte sosem. És úgy a nagy többség Európában jobban boldogulna.

Persze nagy lenne a verseny, és lennének ennek vesztesei is, de a mostani rendszernek többé-kevésbé mindannyian vesztesei vagyunk, így ettől az jobb lenne.

De ez egy meddő vita - megyek inkább továbbképezni magam, hogy jobban álljam ezt a kíméletlen nemzetközi versenyt. Mert én ebből a piacból élek, és nem támogatási pénzekből. (Támogatással csak egyszer próbálkoztam, kicsit kiváncsiságból, kicsit mert akkor nagyon nehéz volt. Nyertem, de mit mondjak: nem arra vagyok büszke.)

european commonwealth (törölt) 2012.11.26. 00:25:03

@Đđ:
oké, de nem mondta azt senki, hogy ernst wernes von siemens fizesse meg azt az extra adót, amit a német kormány fizet a nem tudom kinek, hogy neki versenyelőnyöket biztosítson. tényleg nem tudom eldönteni, hogy most te hülye vagy, vagy megjátszod magad.

de tegyük fel, hogy értelmes vagy. akkor az elveid szerint ugye senkit se kellene támogatni. senkit. eddig stimmelünk? szerintem ez amúgy egy tisztességes hozzáállás. csakhogy ez az ortodox liberalizmus régen elbukott.

például azért, mert kína is valami olyasmit csinál, amiről regélek. a kínaiak a "free movement of goods" elvén ugyanis nem jogi, hanem pénzügyi szabadságot értettek. magyarul azt, hogy az árunak a világban ingyenesen kell mozognia. a kínai kormány a tőkepiac forgalmából elvont egy rész. azért, hogy a kínai áruk ingyenes szállítását biztosítsák. nem a tőkepiac élvezi az ingyenes áruforgalmat, hanem a reálgazdaság. kiderült, hogy ez a modell hatékonyabb. így lepték el rengeteg kacattal a világot. a kínai kormány a tőkepiac rovására ingyenessé tette az áruszállítást. mit gondolsz hogyan lehet olcsó egy iskolatáska jánkmajtison. a kínai kereskedőnek a szállítás, a raktározás, a csomagolás költségeit a kormány megtéríti. a tőkepiac hasznából egy igen jelentős költségelemet egész egyszerűen lenulláznak. és ez kínai expanziónak kedvez.

a te ortodox liberális kapitalista elképzelésed nagyon szép. a probléma az, hogy egész egyszerűen megbukott. na most ez nem azt jelenti, hogy a matolcsy györgy féle unortodox gazdaságpolitika lesz a megoldás. mert ők a bankadóval torzítani akarják a reálgazdaságot. nemzeti nagytőkéseket favorizálva.

szerintem azt az elvet kellene követni, hogy ha már van támogatás, akkor mindenki kapjon ugyanannyit. a 100 méter mindenkinek legyen ugyanannyi. te azt mondod, hogy micheal phelps ugorhasson be hamarabb a medencébe. hiszen ő láthatóan erősebb a többieknél. adjunk neki 10 méter előnyt. miért? a másik oldal meg azt, hogy inkább a mi fiunk cseh laci ugorhasson be. igaz, hogy ő kicsit alacsonyabb. de támogassuk őt. neki legyen 10 méter előnye. engedjük őt nyerni.

illetve ennél rosszabb a helyzet. mert ez most egy olyan úszóverseny, ahol véletlenszerű, hogy ki mikor ugrik be. van akinek a rajtkőre se kell odaállni. hanem csak a nyakába rakják az aranyérmet. azért, mert máskülönben mindig a kínaiak nyernének. azért, mert nekik olyan dresszük van, amin nincs légellenállás. (vö. nincs logisztikai költség).

és akkor valamit ki kell találni. szerintem erre egy lehetséges válasz az, hogy a munkaerő költségeket próbáljuk csökkenteni. úgy, hogy a munkás induló bére nem 0, hanem heti 10-20-30-50 font, illetve a kontinensen ugyanennyi euro. a mérték kérdéses. és a forrása az, hogy a pénz, mint egy sajátos piaci áru után a nemzetközösség (a brit és az európai) minimális forgalmi adót szed.

mert másképp a reálgazdaságot nem lehet támogatni. csak úgy ha kívülről vonunk be forrást. értem, hogy te azt mondod: a pénzpiacon nincs ekkora forgalom. csakhogy óriási forgalom van. a tőzsdén például. ha ott lenne forgalmi adó, akkor nem érné meg másodpercenként üzleteket kötni. hanem visszaállna az a régi rend. hogy veszek részvény csomagot. és várok egy negyedévet. meglátjuk, hogy a portfolió hogyan teljesít. és esetleg változatunk.

de most az van, hogy az apple 20%-ot emelkedik egyik hónapban. a másikben zuhan ugyanennyit. ezt nem cupertino reálgazdasági ingásai okozzák. hanem spekulációk. csak gondolj arra, hogy valakinek apple részvényekből kellene nyugdíjat fizetni.

nem mindegy, hogy valakinek szeptemberben váltják át a megtakarításait, vagy novemberben. valaki dolgozik 40 éven át. és 20%-ban függnek egy élet befizetései attól, hogy éppen melyik hónapban ment nyugdíjba.

ne mondja senki, hogy ez jó. vagy aki például ezt kötelezővé akarta tenni az lássa már be a nyilvánvalót. az elveik egész egyszerűen tarthatatlanok.

szerintem európában az már csak magyarországon kérdés, hogy a szabad tőkepiac gazdasági értelemben megbukott. nem lehet a tőkepiaci forgalmat teljesen szabadjára engedni. mert akkor a haszon ott keletkezik és nem a túladóztatott reálgazdaságban. a mértékek a kérdésesek.

nyilván nem az a cél, hogy ne legyen bankrendszer. hanem az, hogy meg kell találni azt a pontot, ahol a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad. és ha nincs ilyen, akkor a bankrendszert kell beáldozni. non profit mikrohitelezésre kell áttérni városias keretek között. az európa közép és nagy nagyvállalatait pénzelik a svájciak, és a britek. mert nem engedhetjük meg azt, hogy a bankok túlzott profitot vonjanak ki a euroövezetből.

a probléma az, hogy orbán viktor tárgyalni sem akar. illetve ha mégis, akkor a megállapodásokat nem tartja be. bajnai meg azt mondja, hogy tárgyalni sem kell. egyszerűen vissza kell térni a szabad tőkepiac diktálta kapitalizmusra. de nem lehet. mert akkor fel kell tőkésíteni a magyar bankrendszert. vajon miből? vissza kell fizetni a különadókat. amit ez a kormány az oligopóliumokra az uniós jogot sértve kivetetett. oké. de vajon miből? hogyan fogjuk teljesíteni a hiánycélt?

majd bevezetik az szja kulcsot. oké. de kivezetni egyszerűbb volt. mi lesz ha visszahozzák. majd elvesznek egy havi nyugdíjat. de most a 12. havit kell elvenni. hogy lesz rendezve legalább 1 millió idős embernek mindennapi megélhetése. a hálapénz drasztikusan csökkenne. hogy lesz egészségügyi ellátás. bajnai gordon nem ezekről beszél. hanem hogy nemzeti közép kell.

na jó, egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen hülyének tartjuk egymást. ha véletlen ezt eddig elolvastad. nem tudok jobbat mondani. amikor az elveidre gondolsz, akkor nézzél a tükörbe.

2llkedő 2012.11.26. 05:55:18

@european commonwealth: "és ha nincs ilyen, akkor a bankrendszert kell beáldozni. non profit mikrohitelezésre kell áttérni városias keretek között."

És esetleg ki kellene költözni egy lakatlan szigetre, vagy a marsra.

Te is ugyan azzal a szemléletmóddal vagy megáldva, mint a fidesz. Minden szar, csak én vagyok a jó. Fel kellene már fogni, hogy nem mi szarjuk a spanyolviaszt. Nem azzal kell foglalkozni, hogy a tanár hülye, meg a legokosabb diák is csak kettesre írta meg a dolgozatát, hanem azzal, hogy a meglévő gazdasági körülmények között mit és hogyan tudunk kihasználni. Ezt hívják alkalmazkodásnak.

"na jó, egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen hülyének tartjuk egymást. ha véletlen ezt eddig elolvastad. nem tudok jobbat mondani. amikor az elveidre gondolsz, akkor nézzél a tükörbe."

Arra még nem válaszoltál, hogy ki lenne számodra az ideális vezető. Jó lenne, ha meg tudnád nevezni az illetőt, és nem csak azzal foglalkoznál, hogy mi nem jó, mit miért nem lehet csinálni.

2llkedő 2012.11.26. 06:49:15

@european commonwealth:

"""Ha egy állapotot nem tudunk megváltoztatni, akkor saját magunkat kell megváltoztatnunk.""" (Viktor Frankl)

2llkedő 2012.11.26. 06:57:13

@european commonwealth: "de a lényeg talán nem is ez. hanem az, hogy általában véve az a hasznos ha valaki munkahelyeket teremt. egész egyszerűen fejpénzt kellene osztani. egészen odáig, amíg az a támogatás mértéke a rendszeres szociális segély összege alatt marad. teljesen mindegy, hogy egy nyírségi fűrészüzem milyen munkakultúrával foglalkoztatja a cigányokat. a lényeg, hogy adjon nekik munkát"

Szerinted ez alapján az egyenlő pályák, egyenlő esélyek alapján a tőke szabolcsban fog letelepedni, vagy az osztrák határ mellett?

Tzio 2012.11.26. 09:13:59

@Kőmíves Kelemen:
Tudom, értem, erre mondtam hogy nagyon fog fájni.
Egyszerűen addig, amíg a fidesz mint párt még létezik, addig soha nem fogunk kilábalni ebből a mocsokból. Ha nem hagyjuk, hogy rájuk dőljön a saját szeméthegyük és végleg eltemesse őket, addig ugyanez lesz még az elkövetkező 50 évben is mint eddig. Egyik párt váltja a másikat, szétlopják az országot, majd jön a másik aki folytatja ugyanezt, újabb 4 év múlva megint csere és így tovább.
Értsd meg, újjászületni csak a hamvakból lehet.

legeslegujabbkor 2012.11.26. 11:28:17

@european commonwealth:
"nyilván nem az a cél, hogy ne legyen bankrendszer. hanem az, hogy meg kell találni azt a pontot, ahol a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad. és ha nincs ilyen, akkor a bankrendszert kell beáldozni. non profit mikrohitelezésre kell áttérni városias keretek között."
Most azt próbálod megmagyarázni, miért is kell az államnak saját bank, persze non-profit és fejlődést elősegítő, de egyszerűbb ha megállapodunk, hogy innentől bevezetik, hogy az összes megtakarításunkat elvonják adók vagy más címen, és majd az okos állam szétosztja újra, kizárólag társadalmilag hasznos célra, és minden elfogultság nélkül.
A kínai modell tetszik, már egyszer leírtam, hogy én nem az egy tál rizsért dolgozó és 1 gyereket vállaló szeretnék lenni, hanem aki parancsolgat.

european commonwealth (törölt) 2012.11.26. 12:03:04

@legeslegujabbkor:
nem állami, hanem szövetségi bankrendszerre van szükség.

amiben részt vesz a város és a piac. és ezt egy államszövetség felügyeli. mondjuk egy középeurópai fed. ettől működhet a raiffaisen, vagy az erste. vagy a citibank. nem látom be, hogy egy város tulajdonában miért ne lehetne bank.

persze a város a fogalmaim szerint egy pártatlan települési önkormányzat. az önkormányzatokból alkotmányos keretek között ki kellene tiltani a pártokat. az államtanácsból és az országgyűlésből persze nem. az önkormányzatokból mégis csak.

tehát szó nincs semmilyen párttulajdonlásról, amit te bele akarsz ebbe magyarázni. egyenlő újraosztásról szó van. ebben igazad van. ami ugyebár definíció szerint kommunizmus. de ez nagyon erős korlátok közé kell szorítani. és akkor a kapitalizmus (szabad tőkepiac) is korlátozva lesz. ez "a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad" állapota.

european commonwealth (törölt) 2012.11.26. 12:12:44

@félázsiai 2llkedő:
egyszerűen csak állítok valamit. és érvelek mellette. te úgy akarsz vitázni, hogy nincs se álláspontod, se érveid. hanem azt mondod, hogy orbán viktor szar. ebben egyet is értünk. de abban már nem, hogy bajnaiék a jók. én valószínűleg rájuk fogok szavazni. vagy senkire. mert szerintem ők a kisebbik rossz.

a komprádor kapitalizmus még éppen működhet. jöhet egy külső konjunktúra és akkor az is lehet, hogy elég sokáig. de ez ma már akkor is a múlt. akárhogy csűrjük-csavarjuk. a retrográd feudalizmus pedig a régmúlt. abba a világba nem lehet visszatérni. mert ahhoz az kellene, hogy kizárólag a földtulajdon legyen a gazdagság alapja. de az sem lesz tartható, hogy amíg a reálgazdaság 1%-ot növekszik addig a tőkepiac 10%-ot szeretne, vagy még többet. ennek gátat kell szabni. és aki ezt nem látja az nem liberális, hanem egész egyszerűen hülye.

2llkedő 2012.11.26. 12:32:20

@european commonwealth: "te úgy akarsz vitázni, hogy nincs se álláspontod, se érveid. hanem azt mondod, hogy orbán viktor szar."

Ezt miből szűrted le?
Én megpróbáltam a tévedéseidre rávilágítani. Arra, hogy az amit a Te ideális körülmények szerint elképzelsz, nem teljesen úgy működik a valóságban.

"ennek gátat kell szabni. és aki ezt nem látja az nem liberális, hanem egész egyszerűen hülye."

Erre írtam azt, hogy ahhoz el kell költözni egy lakatlan szigetre, ugyanis ha itt megpróbálod bevezetni, akkor a tőke a saját feje után megy, és szépen letelepszik a környező országokban, mert ott nem ez a gondolkodás. Oszt később lehet nézni, hogy mi megvesszük a Trabant licenszét boldogan, amikor ők már szuper járgányokat gyártanak.

european commonwealth (törölt) 2012.11.26. 12:36:27

@vajdasagi:
ez az ortodox liberalizmus. ami egy tisztességes álláspont. azt mondod, hogy a lehető legkisebb újraosztásra van szükség. egész egyszerűen azért, mert úgy a hasznos, és az igazságos.

szerintem meg szükség van egy minimális újraosztásra. de ezt nem állami, hanem nemzetközösségi keretek között megtenni. egyrészt azért, hogy felszámoljuk a mély szegénységet. amit a leszakadó országon önállóan nem tudnak megtenni. másrészt azért, hogy versenyezni tudjunk kínával. ennek érdekében meg kell csapolni a tőkepiacot. részben be kell áldozni a bankrendszert. nincs mese.

te hihetsz a szabad versenyes kapitalizmusan. de az nem működik. te azt mondod, hogy el kellene venni a támogatást a mercedestől. összeomlana azonnal.

a kapitalizmus hívei azt mondják, hogy 1 ezrelék pénzforgalmi adótól is már összeomlik a bankrendszer. vége lesz a világnak. és erre mondom azt, hogy ha vége lesz, akkor így jártak. nem ez a cél. de ha a pénz egyszer áruvá vált, akkor arra is fogalmi adót kell kivetni. ha a bankban egy hitelterméket vásárolsz, akkor a kincstárat nem illeti meg semmilyen forgalmi illeték. ha veszel bármi mást, akkor 27%-ot kell fizetni.

most persze nem azt mondom, hogy 27 százalék extra illeték legyen. de 27 ezrelék miért ne lehetne.

az ortodox liberális álláspont tisztességes, csak ma már nem találsz senkit, aki a szabad tőkepiac dogmáját komolyan képviselné képviselné. mert az egész már régen felszámolta volna magát. magyarországon közpénzből konszolidáltak bankokat. nem a válság idején, hanem előtte. az államnak azért kellene megállapodást kötnie a valutaalappal, hogy feltőkésítse a bankrendszert. állapodjanak meg velük a bankok.

nem azt mondom, hogy nem kell imf megállapodás. hanem azt, hogy szövetségi bankrendszer alapjait kell letenni. kell mondjuk egy középeurópai fed. és akkor mögötte lehet a nemzetközi valutalap, lehet mögötte világbanki garancia. túl azon, hogy az létezik az európai központi bank. de ettől még lehet commerzbank. de annak forgalmi típusú adót is kell fizetnie. mert akkor az egyik pillanatban szuper nyeresége lesz, a másikban óriás vesztesége. amikor dől a pénz, akkor kapitalizmust akarnak. amikor nem, akkor mentsék meg őket.

majd egy ponton felgyújtják a fiókokat. és meglincselnek minden alkalmazottat. a jobbik könnye lehet, hogy 20% körül fog szavazatot szerezni. és ha egy kicsit is értelmesebb ember állna oda, akkor még többet.

european commonwealth (törölt) 2012.11.26. 12:47:05

@félázsiai 2llkedő:
a magyar gazdaság bankadó nélkül se növekedett. bajnai gordonnal se. úgy, hogy külső konjunktúra volt.

a bankadót nemzetközösségi keretek között kell bevezetni. nem kell nemzetieskedni. de ezt az európai unió kezdeményezte. sőt egyes bankvezetők. nem orbán viktor. ő azt hazudja a híveinek, hogy a világban egyedül ő áll szembe a globális tőkepiaccal. mindenki szembeáll vele. obama ugyanúgy, ahogy merkel, vagy hu jintao.

orbán viktorral az a probléma, hogy ő a bankok vezetőivel nem hajlandó tárgyalni. vagy ha mégis, akkor a megállapodásokat nem tartja be. ez a probléma. a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika. és nem maga a bankadó.

magyarok ezt nem értik. azért, mert az ellenoldalon is tolvajok vannak. egyelőre bajnai gordonba se szorult egy cseppnyi tisztesség, hogy ezt a "liberálisoknak" elmagyarázza.

2llkedő 2012.11.26. 13:00:17

@european commonwealth: "a bankadót nemzetközösségi keretek között kell bevezetni. nem kell nemzetieskedni"

A bankadót bevezették, csak nem abból a célból, amiért nálunk, és nem olyan mértékben, mint nálunk.

"egyelőre bajnai gordonba se szorult egy cseppnyi tisztesség, hogy ezt a "liberálisoknak" elmagyarázza."

Mit kellene elmagyaráznia?

legeslegujabbkor 2012.11.26. 16:03:16

@european commonwealth:
"tehát szó nincs semmilyen párttulajdonlásról, amit te bele akarsz ebbe magyarázni. egyenlő újraosztásról szó van."
A politikamentes szabad tőkepiac konkurense lenne egy olyan önkormányzat, ahol egyenlően újraosztják a beszedett pénzeket.
Minden ember vagy szervezet valamilyen elvek mentén gyűjti vagy szedi be a pénzeket, az adópolitika nevében is benne van, amit el akarsz felejteni. Gondolom nem önkéntes megtakarításokra gondolsz (mert akkor üzleti kamatot kellene adni rájuk), ha viszont rendeletek, törvények alapján veted ki, akkor ugyanott vagyunk, mint most.
süti beállítások módosítása