2012.10.17. 13:27 Szerző: Đđ

Adó, áldozat, győzelem

Bankárproli.jpg

„Sötét szárnyakon száll az éj,
a hídon sárga fény.
Lombzizzenés és holdsugár,
ott lent egy férfi vár.
Óh, csak a hajnal jönne már!
Óh, csak a hajnal jönne már!”

+Komár László dala Dobray György: Az áldozat c. filmjéből - 1977

 

Mind Orbánt, mind Matolcsyt komoly frusztrációk gyötrik. Előbbi frászt kap mindentől és mindenkitől, amit-akit magánál erősebbnek érez, utóbbi pedig azoktól, akiket magánál jobb, megalapozottabb tudással bíró közgazdásznak. Orbán azért gyűlöli a bankokat, mert a piacgazdasági viszonyok mellett megkerülhetetlen, önálló gazdasági és erkölcsi (igen!!!) törvényszerűségekkel bíró, igen erős érdekérvényesítő képességgel rendelkező entitások, Matolcsy pedig azért, mert jobban számolnak, mint ő. Valószínűleg mindketten tisztában vannak a bankok piacgazdaságban betöltött szerepével, ám számukra az a kisebb baj, ha akadozik a gazdaság és a versenyszféra finanszírozása – mert személy szerint nagyobb bajnak érzékeik azt, ha léteznek a társadalomban náluknál, az ő pozíciójuknál szilárdabb, erősebb, tőlük független intézmények. Így a bank- és multiadók szerepe nem csupán az, hogy velük tömjék be a kormányzati inkompetencia ütötte lyukakat, hanem az is, hogy „gyengítsék az ellenséget”, hogy vért csapoljanak le a kormányfüggetlen szervezetekből. És még csak nem is kell önmaguknak sem bevallaniuk a multi- és bankellenesség szubjektív okait, mert mondhatják azt, hogy csupán a Köz érdekében kényszerítik áldozatokra a Közt sanyargató „ellenséges óriásokat”. Ez nyilván egyszerűbb és megnyugtatóbb, mintsem szembenézni azzal, hogy nem a multik és a bankok tették tönkre a magyar gazdaságot, hanem éppenséggel az inkompetens, lázálmokat kergető, cezaromán komplexusokkal terhelt politikusok…

…A kérdés most már az, hogy a „gyűlölt ellenség” meddig tűri el ezt a helyzetet? Mert az nyilvánvaló, hogy Orbán és Matolcsy nem fognak megváltozni és ennek következtében a politikájuk sem fog változni: ha elcseszik a gazdaságot és újabb és újabb lyukak keletkeznek a költségvetésben, akkor újra és újra a „nemzetellenesnek” kikiáltott bankszféra terhelését fogják növelni. Emiatt pedig kialakul és stabilizálódik az a helyzet, hogy a magyar versenyszféra tartósan alulfinanszírozott lesz, nem lesz sem innováció, sem kapacitásbővülés… Ez egy olyan állapot, amelyben mindenki veszít.

Meddig tűr a bankszféra? És: mit tehet?

Az első kérdésre nem tudom a választ – de az biztos, hogy jelenleg messze a saját érdekérvényesítő képességein alul fejt ki ellenállást a kormányzati szándékokkal szemben. Úgy tűnik, még mindig „úriemberi”, européer megoldásokban gondolkoznak – és ez nem is baj: harcoljon ki-ki a saját fegyvereivel! Nem kell, hogy a bakárok barikádokat emeljenek a Kossuth tér körül – elég, ha az éves bankadó néhány százalékát arra fordítják, hogy azzal egy racionális, realista politika megvalósulását segítsék elő. Mert ha nem ezt teszik, akkor minden valószínűség szerint 2014 után is tovább fizethetik a bankadót, vagyis a kormányzati inkompetencia számláját…

Igen: arra gondolok, hogy a bankoknak (is…) támogatniuk kell annak az új magyar politikai erőnek a létrejöttét és a programalkotási tevékenységét, amely híján nem lesz leváltható az orbánista rendszer. Ha marad Orbán, akkor marad az unortodoxia, marad a pangó/zsugorodó gazdaság, marad az örökös költségvetési lyuk. Tulajdonképpen most a Magyarországon tevékenykedő bankok két dolog között választhatnak: vagy elfogadják azt, hogy hosszabb távon még a maihoz képest is igen jelentősen fognak „zsugorodni” (és: nem egy pénzpiaci szereplő távozásra is kényszerül), vagy hozzálátnak a normális gazdasági (és: társadalmi) viszonyok kialakításához. Nyilvánvaló, hogy egy kapitalista, tehát eredményorientált vállalkozás számára az első út nem valós alternatíva – a második viszonyt nagyon is ismerős: úgy hívják, hogy „befektetés”.

Az éves bankadó néhány százaléka elég Orbánék legyőzésére – csak a ma a bankadó-présben kucorgókon múlik, hogy élnek-e ezzel az eszközzel? Azzal pedig különösebben nem kell törődniük, hogy a jelenlegi kormány és hívei majd kígyót-békát kiabálnak emiatt a bankszférától jövő szponzoráció miatt az új ellenzékre – hiszen mára szerencsére eljutottunk odáig, hogy az öncélú kormánypropaganda csupán a társadalom egy kisebbségére, a mindenre elszánt „nemzeti jobbosokra” képes hatni, ők meg ugyebár így is-úgy is „mozdíthatatlanok” az ellenzék számára! Továbbá: a vádat, mely szerint „ha a bankok pénzelik az ellenzéket, akkor az majd a hatalomban a bankoknak fog kedvezni”, igen egyszerűen el lehet hárítani: a bankok nem „extrapozíciókat” és extraprofitot várnak el, cserébe a támogatásukért, hanem csupán normális, őket nem tönkretevő piaci viszonyokat.

…Természetesen az igaz, hogy a bankoknak jelenleg még nincs igazán kit támogatniuk – lehet ez is a passzivitásuk egyik oka. Hiszen Bajnai egymagában nem képes legyőzni a Fideszt, az MSZP-vel szövetkezve pedig – e párt erős, a bizonytalan szavazók körében stabilan fennálló elutasítottsága miatt – aligha lenne remélhető választási győzelem 2014-ben. LMP? Muhaha! Jobbik? (Áthúzva.) Milla? Hát… Igaz, hogy az éves bankadó néhány százalékából már igen tekintélyes mennyiségű „füvet” lehet venni a „szabadpiacon”, ám az a Millával szövetkezve csak úgy vezethet kormányváltáshoz, ha a Parlament körül szívják el és a hatalmas füst megfojtja Orbánékat…

Viszont: a bankok „közegében” ott vannak azok a szakemberek, akikből lehet válogatni egy gazdasági-gazdaságfejlesztési programhoz fejeket – a társadalmi és szakprogramokhoz szükséges szakértői stáb pedig bőven megfizethető az említett bankadó-százalékokból. Így csak szervezés és akart dolga az egész…

Még valami: a legnagyobb magyar bank és annak vezére. Igaz ugyan, hogy ez a bizonyos bank a magyar piac felét birtokolja, ám hosszabb távon neki sem jó az unortodoxia világa. És: ha a fontosabb 5-6 magyarországi bank elszánja magát az aktív harcra, akkor a dolog valószínűleg a legnagyobb részvétele nélkül is sikerülni fog – hiszen a „bizonytalanok” fogják eldönteni a következő választást és nem az, hogy lesz-e még a Fidesznek további pár milliárdja a kampányára.

…De mik a dolog veszélyei a bankokra nézvést? Gyakorlatilag semmi! Ha maradna Orbán, akkor mindenféle „kormányzati bosszú” nélkül is igen sanyarú helyzetben fogják találni magukat - amelyet éppen a fentebb vázolt módszer bevetésével tudnak elkerülni. Tehát: „csak a láncaikat veszíthetik” – no, ilyen se volt még, hogy a bankok legyenek a klasszikus proletár-helyzetben!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr734854065

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.18. 15:15:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2012.10.17. 16:40:11

Hihihehehe jópofa vagy.:D Nem hiszem, hogy a bankvezérek a te tanácsodra szorulnak. A rohattkapitalisták a saját hasznukat nézik a közjó helyett, a mocskok.:D

Szerintem kivárnak. Másfél év nem olyan hosszú idő egy akkora beruházás életében, mint egy bank. A ciklikusság miatt amúgy is hitelundor van jelenleg, most a hitelek visszafizetésének van ideje, nem a hitelfelvételnek. Nyalogatják a sebeiket. Ne félts őket, tudnak ők vigyázni magukra.:D

Đđ 2012.10.17. 17:37:10

@Husz_János_Puszita:

Ahol nem érvényesül a közjó, ott hosszú távon a gazdaság is csak sorvad – és benne a bankok is. A közjó működése tartja fenn a gazdaságot – ha akarod, ezt külön is kifejtjük!:-)

Most a bankok esetében nem a még a választásokig előttük álló másfél, hanem egy esetleges Fidesz-győzelem utáni négy évről van szó – és négy év még egy akkora beruházás életében is komoly idő, mint egy bank. Ha az a négy év is pangást, zsugorodást fog hozni (és ugyan mitől hozna mást?), akkor az (a szintén előttük álló plusz másféllel együtt) már nagyon komolyan veszélyeztetné a hosszú távú stabilitásukat is.

…Így a bankok érdeke „dupla kapcsolatban” áll a közjóval.

„Hitelundor” pedig nincs: kellene a hitel, csak ugyan ki az a bolond vállalkozó, aki bele mer vágni olyankor a fejlesztésbe, amikor „unortodoxia” uralkodik, ki tudja meddig még? És igaza is van, mert zsugorodó gazdaságban csökken a (belföldi) kereslet is (tekintve, hogy a magyar vállalkozások többsége nem képes minőségben, piacépítési képességekben, stb. megugrani a külpiaci gátat).

Magyarán: a vállalkozások fejlesztenének, a bankok pedig hiteleznék ezt, ha normális gazdasági kormányzás folyna az országban. (Önmagában a világválságnak nevezett valami nem ok pl. a beruházási aktivitás szüneteltetésére, legalábbis nem minden szektorban.) Éppen most lehetne és kellene hosszú távú innovatív projektekbe belekezdeni, hogy a válság után „készen álljanak” a cégek az „aratásra” (Válságok után mindig megnő a kereslet, ui. a vásárlók „kiéhezettek”!) Továbbá: azért is hasznos lenne ma fejleszteni (hitelből), mert a jobb termék/szolgáltatás válságban is piaci előny lehet a fizetőképes piacokon.

A bankok „nyalogatni való sebeit” pedig leginkább az elmúlt két év idióta gazdaságpolitikája okozta (devizahitelesek „megmentése”, árfolyamgát, és hasonló eszement és piacidegen, demagóg ötletek). A bankokon a szektoradóval legalábbis összemérhető sebeket ejtett az összeomló, tervezhetetlenné váló belgazdaság okozta hitel-kihelyezési nehézségek is.

A bankok legfőbb érdeke az, hogy működjön az egészséges piacgazdaság és legyen bizalom a versenyszféra szereplőiben a kormány és a tervezhető jövő iránt (különösen válság idején!) – és ez nincs és nem is várható egy, a 2014-es választást megnyert Fidesz-kormánytól sem. Ezért elemi érdekük a bankoknak egy másfajta, racionális politikába és az azt megvalósító politikai erőbe fektetni.

Husz_János_Puszita 2012.10.17. 18:05:20

@Đđ:

Unortodoxiát illetően nincsen vita köztünk, de valahogy mindenki elfelejti, hogy nem is olyan rég kipukkant egy hatalmas hitellufi, aminek egyenes következménye a hitelezés és a reálgazdaság visszafogottsága. A túlfűtött időszakokat törvényszerűen követi a hullámvölgy, aminek hosszáról és mélységéről jósolgatni tudunk egyelőre. Hitelundor márpedig van, pénzügyi szakmai értelemben és a gyakorlatban egyaránt. A világgazdaság jó esetben stagnál, kétségtelen hogy nem marad örökké így, de hogy meddig?

Tény, hogy a szektorális adó és a bankok egyéb nyomorgatása ebben a helyzetben a legostobább, legrövidlátóbb politika. Elmélyíti a válságot, jogbizonytalansággal és bizalmi válsággal súlyosbítva. Csak utalni szerettem volna rá, hogy nem minden fehér vagy fekete. A gonosz Matolcsy nélkül sem valami fényesek a kilátások, egyszerűen a világgazdaság ciklikusságánál fogva.

A külföldi bankok dönthetnek úgy is, felszámolják a magyarországi érdekeltségeiket. Majd ők szépen kimatekozzák, mi éri meg nekik és mi nem. Megéri-e beleavatkozniuk a politikai viszonyokba? Nekik kormányciklusokon átívelően kell működniük.

Nekem teljesen megfelel az a "közjó", amit a sok kis és nagy rohattkapitalista szorgoskodik össze, a cipésztől az Apple-ig. Sokan és sokszor temették már a kapitalizmust, de egy tényt azért nem árt leszögezni: széles tömegek számára jólétet eddig csak a kapitalizmus és a demokratikus működési forma tudott összehozni a világtörténelem során. Bár mi is ott tartanánk.

Husz_János_Puszita 2012.10.17. 19:05:20

Ja egyébként jó lenne egy poszt a közjó és a gazdaság összefüggéseiről oda-vissza, szépen összefoglalva.

Szúrófény 2012.10.19. 04:05:55

LOPOLÓGIA 2

Az előző fejezetben a lopológia egyéni kezdeményezésű módszereiről tanulhattunk. Jelen tanulmányban az egyén megkárosításának közösségi, társadalmi módszereiről lesz szó.

1. Az egyenes adó: Te ugyan oda nem adnád, így ők sem adják oda, hanem egyenest levonják a béredből.
2. Fogyasztási adó: Ami csekélyke béredből megmaradt, azt újabb 12-25% adóval kurtítják, hogy kifizessék az államadósságot, amit ők vettek fel neked, aztán hazavitték maguknak, de akkor is neked kell kifizetni.
3. Infláció: Ha pénze megtakarítod, ha ráülsz is, ellopják 10-20%-át az infláció nevű pénzrontási technikával.
A legújabb kevéske átutalási adó címén tovább lopják!
süti beállítások módosítása