2010.10.12. 00:17 Szerző: piefke

Kell egy Nagy Demokrata!

A mai nap „jogállamgyilkos” eseményei filozófiai fejtegetésekre késztették Blogunkat – ránk alapvetően nem jellemző módon…

 

A „klasszikus ballibek” lakásai manapság az átható szarszagról könnyen felismerhetők (egy esetleges pogromhoz nem is kellene névjegyzék). Fosnak, hogy oda az a demokrácia, amely Blogunk véleménye szerint soha nem is létezett itt. Mert ugye attól, hogy vannak demokratikus keretek és intézményrendszer, még az emberek viselkedése, gondolkodásmódja nem válik demokratává. Klasszikballibék (talán) azért hihették, hogy Magyarország egy demokrácia, mert az utóbbi 20 évből 12-ben olyanok kormányozták, akiknek „demokrata önképük” volt. Most pedig attól szartak be, hogy a jelenlegi kormányelit nyíltan totális és senki-semmi által nem korlátozott hatalmat szeretne az országban. Olyan hatalmat, amelynek megőrizhetőségét csak közvetetten befolyásolhatja a saját kormányzati teljesítményük, hogy elképzeléseik megvalósítását ne „akadályozza” a négyéves ciklus…

Ez a helyzet felvet egy igen érdekes kérdést. Baj-e az, ha valakinek csak a külvilág realitásai korlátozzák a hatalmát?

Ezt a kérdést nem lehet megválaszolni, mert maga a kérdés rossz: nem a hatalom korlátaira kell rákérdeznünk, hanem a hatalmat gyakorló korlátaira - éspedig szellemiség, mentalitás és személyiség terén, mert az erre a kérdésre adott válasz mutatja meg, hogy egy adott hatalom jó-e, vagy sem.

Általánosságban elmondhatjuk – és más posztjainkban már le is írtuk – hogy a demokrácia tulajdonképpen nem más, mint sansz arra, hogy épp a legalkalmasabbak kerülhessenek vezető pozíciókba. Ez persze csak elméleti lehetőség, kevésszer is valósul meg, de a lehetőség adott… Az is nyilvánvaló, hogy a vezetésre alkalmasság „huzamosan fennálló állapot”, legalábbis egy 4 éves ciklusnál valószínűleg tovább alkalmas valaki rá. Továbbá: nyilvánvaló az is, hogy egy felkészült, minden szempontból alkalmas vezető hosszú távú programokat is indít, távlati célokat is kitűz – és ha e hármat összeadjuk, akkor vannak erős érvek egy ilyen személy több 4-éves cikluson átívelő pozícióban tartása mellett.

Most nem foglalkozunk azzal, hogy miképpen kerülhet hatalomra épp az alkalmas személy (csupán megjegyezzük: a hatalom megszerzésének sokkal több köze van az általános emberi viselkedéshez, mint bármiféle „politikai okoskodáshoz”…). Aktuális feladatunk most az, hogy immár egyértelműen kimondjuk, megállapítsuk: a most éppen „15-20 évre” berendezkedni akaró hatalom vezető figurája, Orbán Viktor egyáltalán nem felel meg az igazán elhivatott, személyében, tudásában, mentalitásában és motivációiban egyaránt „legjobb” vezető kritériumainak!

…Visszatérve arra, amivel kezdtük: a ma aggódók bélműködése akkor állhat helyre, ha a hatalom nem lesz egy ilyen öncélú vezető kezében, ha a hatalom olyanokhoz kerül, akiknek nem kell ragaszkodniuk ahhoz, mert anélkül is tudják „definiálni” magukat és közösségen belüli „értéküket”…

Találd meg egy országban a legtehetségesebb embert, aki csak létezik, helyezd őt a legelső rangba, lásd el bőséges engedelmességgel és tisztelettel és tessék, máris tiéd az eszményi kormányzat.” – írja egy helyütt Carlyle.

Amilyen kiváló, olyan egyszerű recept – de mint minden jó és egyszerű recepttel, rendkívül ritkán élnek vele! Kétségkívül az volna a legtermészetesebb, ha mindenkor a legjobb állna  az élen, a legokosabb és a legtöbbet tudó, a legerősebb és a legvértezettebb, az a szem, amely legmesszebbre lát előre is és hátra is, ama világító gyújtópont, melyben a világ minden sugara összegyűlik: vagyis, ha az agy parancsolna, amint ezt a legegyszerűbb emberi individuum esetében is láthatjuk! De e magától értetődő, „normál” eset legfeljebb ha egy tucatszor lett valósággá az emberi történelem általunk behatóbban ismert szakaszaiban.” – írja híres művében (Az újkori kultúra története) Egon Friedell, folytatva Carlyle imént idézett gondolatát…

Azt hiszem, most Magyarországnak meg kell találnia a 13. ilyen embert - kell egy Nagy Demokrata!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr922364317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sajto@ - sajtokukac.blog.hu 2010.10.12. 09:22:49

Kedves Piefke,
Írásod tipikus politológusi szemléletet tükröz és az ország egyetlen menstvárát a politikában látod. Nem (feltétlenül Nagy Demokratára van szükség, hanem egy jó vezetőre.
És ebből a szempontból tök mindegy, demokrata, liberális, konzervatív, vagy progresszív.

piefke 2010.10.12. 09:35:28

@sajto@ - sajtokukac.blog.hu:

Nem a politikában, hanem - az általad is megfogalmazott - valóban jó vezetőben.

Az "ideológiája" valóban nem meghatározó, csupán egyfajta "melléktermék", hogy az igazán jó államférfi a legtöbb esteben és korunkban különösen demokrata szokott lenni.

Homeoffice 2010.10.12. 09:35:56

Demokrata..demokrata.
EZ egy kamu duma.
M-országnak egy nem öncélú diktátor kell!
Az emberek 90-95 %ának ugyanis meg KELL mondani, hogy mit csináljon.

piefke 2010.10.12. 10:09:05

@Gunther:

Tulajdonképpen igazad van!

A demokrataság, mint "életforma" terjedése, a demokratikus mentalitás e hatalomgyakorlás CÉLJA, eredménye lehet-kell, hogy legyen, egy hosszabb folyamat során, egyre erősödő mértékben.

Berkela 2010.10.12. 11:00:20

a kapitalizmust szükségszerűen felváltja a kommonizmust a kommonizmust meg a kapitalizmus..és így tovább! De! A háttérhatalom mindig u.a. a csop marad örökletes rendszer ez. A nagy vezető szerepe már rég avitt fogalom lett..nincs nem is lesz.. O.V. talán még idealisztikus eszméket kővet de azzal a bizonyos háttérhatalommal nehéz szembeszálni, hacsak nem közölük való vagy..

samba pa ti 2010.10.12. 11:09:18

milrt bántod?
hát Ő a mi Nagy Vezérünk!
Virágeső hulljon le Rá!
God Save Hungary!

DrCinizmus 2010.10.12. 11:10:48

Sem Orbánt nem kedvelem már és egyre kevésbé a Fideszt sem, de az úgymevezett baloldal szánalmas sipákolásán olyan jókat nevetek!

egy hang 2010.10.12. 11:23:26

@Berkela:
" A tézis és antitézis integrációjával, mint szintézissel, valóság keletkezik: igazság, a szubjektív és objektív záróakkordjában. Moszkvában kommunizmus - New Yorkban kapitalizmus: tézis és antitézis. Analizálja mindkettőt! Moszkva: szubjektív kommunizmus és objektív kapitalizmus, vagyis államkapitalizmus. New York: szubjektív kapitalizmus és objektív kommunizmus. Valódi szintézis, igazság: nemzetközi pénzvilág = kapitalizmus - kommunizmus. S mind "azoké". -A Rakovszkij jegyzőkönyvből.
@sajto@ - sajtokukac.blog.hu:
Jó meglátás, csak kár hogy akármilyen vezetőket ugyanúgy Ők választanak ki.
"A hitelpénz-rendszer pénzügyi diktatúrát valósít meg. Feltalálói, irányítói és haszonélvezői azonban elrejtőznek a demokratikus formák és eljárások kulisszái mögé. Más szóval ez a rendszer belső lényegét tekintve kemény diktatúra, amely azonban demokratikus formákat használ a politikai élet látható terében a választópolgárok megtévesztése céljából. Ezért a demokratúra olyan elfajzott alibidemokrácia, amelynek legfontosabb funkciója e rendszer haszonélvezőinek az elrejtése és védelmezése a hátrányos helyzetűekkel szemben."
@piefke: Épp ezért teljesen mindegy hogy demokratát (vagy republikánust), szocialistát, jobb vagy baloldali vezetőt vársz, sosem kaphatod meg, illetve mindig az van ;)
Változtatni rajta mezei embernek nem lehet.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.12. 11:29:50

"Aktuális feladatunk most az, hogy immár egyértelműen kimondjuk, megállapítsuk: a most éppen „15-20 évre” berendezkedni akaró hatalom vezető figurája, Orbán Viktor egyáltalán nem felel meg az igazán elhivatott, személyében, tudásában, mentalitásában és motivációiban egyaránt „legjobb” vezető kritériumainak!" - igen! Erre kéne koncentrálnunk... azzal együtt, hogy végre illene elfelejteni a politikusokat, ha már vezetőről van szó - akármi élén. Akkor legyen vezető! Olyan, aki szakmája legjobbja. Én már régóta azokat az embereket figyelem csak, akik tapasztalataik és tudásuk révén alkotnak valami nagyszerűt... és hát nem igen találok figyelemre méltót :(. De az látszik (látszott korábban is), hogy Orbán Viktor önmaga menedzselésén kívül semmiben nem szakember... semmi esetre sem "világító gyújtópont" bármennyire is azt képzeli magáról. Le vele! - az ország éléről. Tehetsége ugyanis kizárólag a gáncsoskodásban van, és a manipulációban.

Várúr 2010.10.12. 11:30:59

Néhány ballib jelmondat:
A szív a baloldalon dobog.
A szív mindig progresz-szív.
Szívlapátot a dolgos kezekbe!
Egy jobbos:
Ha dobog a bal szív, megszívja az egész társadalom.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.14. 11:51:53

@egy hang:

A "lehetetlen" az nem tény,
hanem csupán egy vélemény!:)
süti beállítások módosítása