2014.01.02. 17:59 Szerző: Moin Moin

Magyarország megszállása

Megszállók.jpg

– Mennyi időre lenne szüksége Magyarország megszállásához?
– Huszonnégy órára.
– És ha ellenállnak?
– Tizenkét óra.
– Hogyhogy?
– Elmaradnak az üdvözlő beszédek.

Maximilian Freiherr von Weichs tábornagy - 1944

 

 

Eddig csak április elsejéhez kapcsolódtak viccek – mostantól már Szilveszter napja is ilyen, hiszen a 2013. december 31-i Magyar Közlönyben (http://www.magyarkozlony.hu/dokumentumok/3eaf5fa8c9b0fe6a72e9e7fe68ae6ac8caa0798c/megtekintes) jelent meg a határozat a Magyarország 1944. március 19-i megszállásának emléket állító emlékműről.

Fiúk, ez most komoly? Ti, éppen ti akartok emléket állítani az ország megszállásának – akik szintén megszálltátok az országot!? Vagy ez éppen, hogy figyelmeztetés akar lenni: „Húzzátok meg magatokat, mert most is megszállva tartjuk az országot!”?

Persze vannak más elképzelhető indokai is ennek az emlékmű-állításnak. Azért csak „elképzelhetők”, mert a kormány nem méltóztatott megtisztelni a társadalmat sem azzal, hogy maga indokolja meg ezt a furcsa elképzelését, sem pedig arra, hogy magáról az ötletről érdemben lehessen vitázni. Nem: a megszokott Fidesz-stílust tapasztaljuk: hirtelen, indok nélkül, tényeken alapuló érdemi konzultáció nélkül, erőből…

Szóval, van néhány „megfejtési kísérlet”, hogy mire is emlékeztet ez az emlékmű. Sokan vélik úgy, hogy az közli országgal-világgal: „Segítség, megszálltak minket – ezért ’44. március 19-től semmiért, de semmiért nem mi, magyarok voltunk felelősek és felelősségre vonhatók! Különösen nem az akkori magyar kormány – és kormányzó!” Ez az értelmezés nagyon egybevág a napjainkban javában folyó Horthy-mosdatással. És persze érthető, hogy Horthyt és korszakát patyolat tisztán akarják az „urak” bemutatni: hiszen azt a korszakot éppen úgy egy pozícióit, kiváltságait, hatalmát és jólétét társadalmi és gazdasági teljesítményével meg nem alapozott és azt csak erővel megtartani tudó elit uralta, mint ahogy a Fidesz jelenlegi uralmát sem támasztja alá sem a kiváló kormányzati teljesítmény, sem a hozzáértés, sem pedig a hozzá kötődő  „gazdasági holdudvar” felvirágzását e holdudvar cégeinek versenyképessége és innovativitása.

„Csak a hatalom!” – ez lehetett volna a Horthy-rendszer legőszintébb jelmondata és ez a Fideszé is! Mindkét rendszer egy – és lényegében sok ponton azonos eredetű – kontraszelektív elit és a hozzá kapcsolódó, belől élő, „lojálisak” rendszere. Mindkét rendszer kerüli a valódi teljesítményversenyt: Horthyék numerus clausussal tartották távol a tudománytól, a kultúrától a „klasszikus” magyar arisztokrata-dzsentroid elitnél sokkal polgárosultabb és ezért sokkal teljesítményorientáltabb zsidóságot, majd az 1. és 2. zsidótörvényekkel kiterjesztették ezt az egész gazdaságra is. Orbánék pedig éppígy zárják ki a versenyt: a saját érdekköreikhez terelték a közpénzből megvalósuló beruházásokat, trafikmutyival vettek el és osztottak újra egzisztenciákat, monopolizálták az oktatást és a tankönyvpiacot. A szellemi életet hűbérbirtokként adták akarnok dilettánsok kezére – itt, Európa közepén. Olyan dilettánsoknak, akiket egyszerűen „nem jegyzenek” a nemzetközi kulturális életben: nem „magyargyűlöletből”, hanem csupán azért, mert tehetségtelenek. Világos, hogy egy kontraszelekción alapuló rendszer igyekszik tiszteletreméltóként bemutatni egy másikat – hiszen ha arról engedné elmondani és tudni az igazságot, akkor saját magát is igen kellemetlen kérdések elé állítaná – olyan kérdések elé, amelyek egykettőre erodálnák e rendszer legitimitását, létjogosultságát.

De van egy olyan eleme is ennek az emlékmű-sztorinak, amely nem csupán a Horthy-korszakbeli elitet igyekszik felmenteni fel a háborús felelősség alól, hanem az egész magyar társadalmat. Ez a régről ismerős magyar „szembe nem nézés”-attitűd: évszázadokig nem volt a magyarság a maga ura és ez sajnos kitermelte azt a mentalitást, hogy (mivel semmit sem dönthettünk el e századok alatt) semmiért sem a miénk a felelősség, hanem a rajtunk „erőszakot tevőké”. Csakhogy… Csakhogy éppen a Horthy-rendszer volt az, amely alatt Magyarország éppenséggel évtizedekig nem állt semmiféle idegen befolyás alatt: az történt az országban, amit a magyarok produkálni tudtak. És hát, istenem: ezt tudták produkálni!

El lehetne mondani a tényeket: hogy egy az önálló döntésekben járatlan és tapasztalatlan népnek nem lehetett gyakorlati esélye arra, hogy a Horthy-rendszer „tizenkilencedikszázadiságánál” és polgárosulatlanságánál jobbat produkáljon. El lehetne mondani a tényeket a Trianon-trauma miatt sokkolt magyar szellemi elitről. Le lehetne írni azt is, hogy – történelmi okok következtében – alig-alig voltak az országban olyanok, akik a maga teljességében és összefüggéseiben tudták volna látni és másokkal, a tömegekkel is láttatni azt a hosszú folyamatot, amely a kiegyezéstől az első világháború elvesztéséig és a történelmi Magyarországon lakozó nemzetiségek elszakadásáig vezetett – és hogy ezt a láttatást az akkori horthysta hatalom minden eszközzel akadályozta, hiszen az éppen a saját történelmi felelősségét vetette volna fel. El lehetne mondani azt is, hogy miért erősödött meg az antiszemitizmus a két világháború között az országban és sokak lelkében annyira, hogy „a hatalom kisemberei” közül olyan sokan vettek részt vagy egy vállrándítással, vagy pedig kifejezetten lelkesen, magukat” igazságtévőknek” érezve az egyre újabb, majd végül tragikus zsidóellenes intézkedésekben. Lám, a németek mindezt megtették, elvégezték – és meg is értette maga a német nép is, hogy mi történt vele szűkebben 1919 és 1945, tágabban pedig 1871, azaz a birodalomalapítás és a nácizmus bukása közötti időszak(ok)ban. Ez a tudás ma a németség ön- és történelemképének szerves és természetes eleme – ezért nincs e történelmi tényeknek tömegeket frusztráló és politikusok által manipulációra felhasználható hatása. Levonták a tanulságot: ne kergessünk illúziókat, ne döntsünk frusztrációk alapján és ne hagyjuk magunkat az ésszerű döntések útjáról átterelni az indulatira.

…A Horthy-rendszer hazugságra, illúziókra és persze elnyomásra alapozódott: elbukott, a nép szenvedése lett csak a hozadék. A Rákosi-, majd a Kádár-rendszerek is hazugságokra, illúziókra és persze elnyomásra alapoztak: szükségképpen buktak meg – az előbbit többszáz ember halála követte ’56-ban és utána, az utóbbit pedig milliók egzisztenciális és morális elbizonytalanodása 1989 után, majd végül, 2010-ben egy populizmussal hatalomra került „megszálló rendszer”. Persze, ez is le fog bukni – hiszen minden rendszer megbukik, amely képtelen a társadalmat a gazdaság megerősödésén keresztül erőforrásokkal ellátni. Erre pedig – láthatjuk – képtelen az Orbán-szisztéma, amely a gazdaságban végső soron nem más, mint a kormányzati hatalom balfaszkodása ellenére is úgy-ahogy megtermelődő, ill. az EU-ból befolyó erőforrások újraosztása-holdudvarhoz terelése.

Most, a tervezett „megszállási emlékmű” miatt, sokan szervezgetnek ilyen-olyan tiltakozó akciókat. (Persze rossz magyar szokás szerint minden csoport, politikai erő külön-külön – nehogy a végén még eredménye is lehessen!) Ezek az akciók vagy a Horthy-kultusz ellen ágálnak, vagy az emlékművel megtisztelni vélt nácizmussal-antiszemitizmussal szemben akarnak tiltakozni, vagy éppen az Orbán-féle „pávatánc-módszer” ellen, amelyben ez az emlékmű azt hivatott demonstrálni, hogy lám, a magyar kormány ezzel az aktussal éppen az ország náci elözönlése és a magyarságot emiatt ért áldozatok ellen demonstrál ország-világ (EU, USA, zsidó szervezetek, antifasiszták, stb.) előtt, elhárítván magáról az „antiszemitizmus” alkalmanként rávetülő vádját… Szerintem pedig ha most tiltakozni kell, akkor az „aktuális megszállás és megszállók” ellen kell tiltakozni – ám ez nem tudható le egy párszáz fős kiabálós tüntetéssel. Itt a hathatós tiltakozás csak egyvalami lehet: hatékony, ezt a „megszálló rendszert” leváltani képes ellenzék szervezése és annak „folyamatos működtetése”. A felvezetésben von Weichs tábornagytól idézett állítás (hogy a német hadsereg egy nap alatt képes Magyarország elfoglalására) azért volt megalapozott, mert egy jólszervezett, céltudatos és a cél érdekében hatékonyan működni tudó szervezetről volt szó… Javaslom, hogy az ellenzékiek tanuljanak a Wehrmachttól!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr445721799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hátmármindennicknévfoglalt 2014.01.03. 11:49:50

Igen, egyetértek, a Fidesz erővel megszállja az országot. Mint előtte, az oroszok, nyomukban a kommunisták, azelőtt a németek, még előtte a tanácsköztársaság dicső elitje, azután meg a románok, franciák, azok előtte meg az osztrákok törökök. Meg a délszlávok, csehek, hogy a nagyját hirtelen összeszedjem. Éppen az a fájdalom, hogy a poszt Horthyt emeli ki ebből a tömegből, persze negatívan - amit nagyon nem értek. Magyarország, Montgomery szerint a "vonakodó csatlós" szörnyű kényszerpályákon lavírozott, hosszú ideig eredményesen. Hoztak persze negatív történelmi értékelésű döntéseket - ma azért már látható, hogy sokkal negatívabb hatásokat elkerülve, vagy elkerülni igyekezve ezekkel. A párhuzam a mai időkkel ezért sem állja meg a helyét. Csak utalok arra, hogy (mi lett volna "ha" persze nem létezik...) hogy az akkor adott emberanyag ismeretében majdnem biztos, hogy nem tudtunk volna még annyira sem ellavírozni, mint Horthyval. Ezt látták a kortárs ítészek:Megfogták, d futni hagyták. Egyedüli vezető volt Horthy. Az egész kort szemita-antiszemita objektíven szemlélni magyar(?) betegség. Franciaországban ma már senki sem marcangolja magát azon, hogy Hitler bunkerét a francia SS védte akkor, amikor már német védő sem volt, azon sem, hogy a francia csendőrség milyen hatékonyan pakolta vonatra Párizs zsidóságát. Lezárták. Ez nálunk is sokkal egészségesebb dolog lenne. Szembenézni az elkövetett bűnökkel, de csak azzal. És az ilyesmi aztán segít abban, hogy - fel kell ismerni a mindenkori megszállókat

willdattaa 2014.01.03. 11:50:11

A szovjet hadsereg nem az orosz nép hazáját védte, hanem a nemzetközi bolsevizmust és annak vezetőinek hatalmát, tehát nem honvédő hanem rendszervédő háborút folytatott, eközben maga a szovjet hadsereg és az NKVD több saját szovjet állampolgárát gyilkolta meg, mint a németek.

Kerek négyszög 2014.01.03. 11:52:06

Magyarorszán német megszállása csak kvázimegszállás volt. Akkoriban Mo egy nyíltan náci ország volt a német nácizmus leghűségesebb követője. Sok tekintetben Mo megelőzte a német faji horrortörvényeket. Ez esetben tehát nem úgy kell értelmezni a megszállás fogalmát mint normál esetben. Horty ott vigyorgott a náci Hitler mellett. Akkor miről is van szó?

Bogas 2014.01.03. 11:53:59

Kedves Moin Moin!

Mégis milyen emlékművet kellene állítani? Mondjuk egy Magyarország-alakút, újrahasznosított PET-palackokból, "A LEGESLEGESLEGUTOLSÓ CSATLÓS, LEKÖPNI SZABAD" felirattal?

Az tetszene?

Kerek négyszög 2014.01.03. 11:56:12

@Sir Galahad:

"Egyébként szerintem ez a minősítés szerintem mindenkit zavar, akinek van egy csepp jó ízlése. Persze tudom, nincs mindenkinek. "

Hát persze. Főleg azokat hogy zavarhatja, akikkel szemben megvalósul a minősítésben említett eszmeiség. Minthogyha Kertész Ákos nemrég kapott volna POLITIKAI menedékjogot Kanadában. Ez például egy cáfolhatatlan bizonyíték a magyar fasizmus ujjáéledésére és zavartalan működésére.

Kámasuka 2014.01.03. 11:58:11

@Kerek négyszög: Hehehehehe qrva vicces kis zsidó vagy. Vörös fajta?

willdattaa 2014.01.03. 11:58:38

@Kerek négyszög:

Azt egy ötéves gyerek is tudja hogy melyik a nagyobb gonosz.
Aki nagyságrendekkel sokkal több embert pusztít el kegyetlenül, az a nagyobb gonosz.
Az pedig a bolsevizmus és a szovjet.

Bogas 2014.01.03. 11:58:41

@Kerek négyszög: "Sok tekintetben Mo megelőzte a német faji horrortörvényeket"

Persze. Nyilván ezért jegyezte meg Goebbels Horthy (nem pedig Horty) István kormányzóhelyettessé választásakor, hogy "Ez a fiú zsidóbarátabb, mint az apja".

Kámasuka 2014.01.03. 11:59:17

@Kerek négyszög: Lófaszt kapott Kertészákos azt meg kaphatsz itthon is.

Kámasuka 2014.01.03. 12:00:55

@Kerek négyszög: "
- Tudod mi a különbség a a proli és a zsidó között?
- A proli, ha nem tetszik neki valami, köszönés nélkül elmegy.
- A zsidó meg elköszön és marad.
"

Sir Galahad 2014.01.03. 12:03:18

@Kerek négyszög: Nézd, megértem, hogy neked nem tetszik, ahogy a jelenlegi kormány teszi a dolgát. Sokan voltak így az előzővel is. De lefasisztázni a bármikori magyar kormányt? Vagy nincs fogalmad arról, hogy mi a fasizmus (ez esetben kérlek, nézz utána), vagy pontosan tudod, csak ostoba vagy rosszindulatú vagy.

Netuddki. 2014.01.03. 12:03:47

@tobeor: Csak nem lesznek ruszkik akik bevonulnak és "megvédik" a balfaszokat...

Sztavrosz_ (törölt) 2014.01.03. 12:04:47

@willdattaa: A gazdasági kiszolgáltatottság az éhínség vagy a szárazság? Csak mert ha ennyire számszerűsíteni akarjuk akkor ezek viszik a prímet...

tobeor 2014.01.03. 12:05:07

@Kerek négyszög:

AZ úgynevezett "megszállásról" (valójában: sima bevonulásról) elmond mindent a poszt elején is kiírt valós eset, melyben Brauchitsch tábornagy, a német haderők főparancsnoka ezt válaszolta egy német diplomata kérdésére:

"– Mennyi időre lenne szüksége Magyarország megszállásához?
– Huszonnégy órára.
– És ha ellenállnak?
– Tizenkét óra.
– Hogyhogy?
– Elmaradnak az üdvözlő beszédek."

Netuddki. 2014.01.03. 12:05:20

@Sir Galahad: A magyar kormány nem fasiszta! Ostoba, mutyizó, tolvaj banda...

wanekus 2014.01.03. 12:09:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"Kommunizmus nélkül nem lettek volna diplomások? Nem hiszem."
A Rőzsebajusz biztos nem, mivel csak azért vették fel a jogra és azért is végezhette el, mert a pereputtynak járt a tanácsköztársasági hős dédi után a pozitív diszkrimináció (ami elnézve ennek a baromnak a napi működését, még a megszokottnál is pozitívabb lehetett).
Ha meg maradt volna az a zsellérvilág, aminek az újraépítésében annyira remekel a mini szterelnök (csak Bánk bán helyett a Tiborcnak híják az uraságot), akkor a csuti törpnek a legjobb esetben csak az juthatott volna, hogy lovászfiú lehet a hercegi istállóban.

Sir Galahad 2014.01.03. 12:09:13

@kovi1970: Ez tökéletesen elfogadható személyes véleményként.

willdattaa 2014.01.03. 12:11:02

@Sztavrosz_:

Például 1932-ben, amikor Hitler még hatalomra sem jutott, amikor Sztalin parancsára békeidőben, gázkamrák nélkül, mindössze néhány hónap alatt 7 millió szovjet állampolgárt éheztettek halálra az ukrajnai területen, minden élelmet elkoboztak tőlük, aki megpróbált élelmet szerezni azt agyonlőtték, miközben abban az időben bőséges termés volt, a Szovjetunió 5 millió tonna gabonát exportált nyugatra, tehát rendelkezésre állt elegendő élelem hogy senki se haljon éhen.
Ez szerintem nagyobb gonoszság.
Ja és az akció végrehajtását véletlenül (micsoda véletlenek vannak) pont egy zsidó, bizonyos Kaganovics vezényelte le.

wanekus 2014.01.03. 12:14:09

@infiel:
"Ezek után már csak a 2010-es 'Fülkeforradalom" emlékműve jöhet "

Azok az emlékművek már ott állnak minden falusi udvarban, hátul, kis szivecskével az ajtajukon, és a beltartalom is hajaz a Fidesz-re :-)

nevetőharmadik 2014.01.03. 12:14:57

@willdattaa: Az a baj, ha összekevered a politikai-katonai realitásokat és érdekeket az erkölcsi ítélettel. A nyugati demokráciák nem azért harcoltak a "nagyobb gonosz" oldalán, mert erkölcsösebbnek tartották a Szovjetúniót a náci Németországnál, hanem mert rájuk nézve a náci Németország jelentett nagyobb katonai és politikai veszélyt.

De még egyszer mondom: ezt a fajta realista és szükségszerű választást nem szabad összekeverni az erkölcsi jóváhagyással! Ha így teszel, akkor erkölcsileg azonosulsz a két gonosz oldal egyikével. És ez a baj.

zFuly 2014.01.03. 12:17:55

@Moin Moin: Van igazságod - részben. Másrészben ott volt Klébensberg iskolaprogramja, a vidék felemelése, az ipar újraszervezésének beindulása a 30-as években.
Nem kétséges, hogy voltak elvesztegetett évek. Kéretik figyelembe venni, hogy teljes egészében kellett újra kitalálni az országot, külsö és belsö gazdasági válsággal, forrongó külsö politikai környezettel, két vagy több diktatúra közé szorulva, mintegy 800 ezer menekülttel elárasztva.
A pengö ezzel együtt stabil, jó pénz volt, a társadalmi és civil élet virágzott. Nem vonnék sommás negatív egyenleget. Ha már VKF véleményt idéztél: utólag okos a katona! :)

Sir Galahad 2014.01.03. 12:20:18

Érdekes egyébként, hogy amit a cikk érdemi részével kapcsolatban kérdeztem ("Azt meg nem értem, mi baja a szerzőnek azzal, hogy lesz emlékműve a német megszállásnak. A német megszállás történelmi trauma volt. Az volt például a Holokauszt vagy Trianon vagy az első világháború is, és még sorolhatnám. Semmi kivetni való nincs abban, hogy ezekre köztéri műalkotások emlékeztetnek. Vagy a szerző szerint van és bontsuk le mindet?"), arra nem reagáltak azok, akik vitába szálltak velem.

tobeor 2014.01.03. 12:28:32

@kovi1970: Nem ostobák és nem tolvajok. Ezek okos rablók. Az államigazgatáshoz, kormányzáshoz valóban nem értenek, abban totálisan dilettáns féleszű banda, de igazából ez nem is érdekli őket, hisz a kormányzás úgyis csak a fedőtevékenység. Ami tényleg érdekli őket, a rablás, lenyúlás, ahhoz van eszük, és abban profik.

willdattaa 2014.01.03. 12:32:06

@nevetőharmadik:

Vitathatatlanul a szovjet és csatlósai a nyugati demokraták az erkölcsi vesztesek, Németország és Magyarország serege a sokkal nagyobb gonosz ellen harcolt.
Az erkölcsi szempont fontosabb a politikai, katonai, mutyipárti realitásokkal, az utókor nem teheti meg hogy ne erkölcsi szempontok szerint ítéljen.

zFuly 2014.01.03. 12:33:01

@Moin Moin: még annyit: éppen a vidéki népesség tudatos iskolázása és müvelése volt a modernizáció legfontosabb útja. Az ehhez megépített több ezer iskolai tanterem (melyböl sok száz tanítói lakással együtt készült el), a közhigiéniai programok és más kezdeményezések olyan progressziív lépések, melyeket figyelembe véve aligha lehet a Horthy-érát összességében és általánosan múltbarévedö kövületnek tekinteni. Megjegyzendö továbbá, hogy ez az idöszak termelte ki a szárszói találkozót, ami a XX. század legelmélyültebb közös gondolkodása volt a közös sorskérdésekröl.
Nagyon egyetértek azzal, hogy meg kell adni az önvédelem jogát annak az idöszaknak is. Horthyban volt erö letérni a diktatórikus útról (Gömbös után), a háború alatt is a demokratikus államokkal próbált egyezkedni.

JohnHenry 2014.01.03. 12:43:36

@willdattaa: buta vagy, ráadásul még terjeszted is a butaságodat :(((

JohnHenry 2014.01.03. 12:47:35

@Bogas: megmondom neked: semmilyen emlékművet nem kell állítani, az ilyenekre elszórt pénzt adják inkább a gyermekétkeztetésnek vagy a diáksportnak.

emlékműveket akkor szokás állítani, a) már minden rendben van egy országban b) pótcselekvésként valódi munka helyett

Bogas 2014.01.03. 12:50:42

@JohnHenry: Ismerős gondolatmenet, csak én úgy hallottam, hogy "Hány lélegeztetőgépet lehetne venni ebből a pénzből?".

willdattaa 2014.01.03. 12:50:52

@JohnHenry:

Te azt mondod hogy a 100 millió embert kegyetlenül elpusztító bolsevizmus és vezető hatalma a szovjet birodalom oldalán harcolni az erkölcsileg helyes, ellene harcolni az erkölcsileg helytelen.

Én azt mondom hogy a 100 millió embert kegyetlenül elpusztító bolsevizmus és vezető hatalma a szovjet birodalom oldalán harcolni az erkölcsileg helytelen, ellene harcolni az erkölcsileg helyes.

Egyikünk álláspontja tarthatatlan.

JohnHenry 2014.01.03. 12:51:04

@nevetőharmadik: nehezen hiszem, hogy egy szót is megértett abból, amit írtál :(

JohnHenry 2014.01.03. 12:52:03

@Sir Galahad: olvasd el a posztot még párszor, le van írva benne a kérdésedre a válasz.

konrada 2014.01.03. 12:52:38

Azért jó poén, ha valaki a nyilasokat a Horthy rendszerben a szélső jobbhoz sorolja.;))

Eleve a nemzeti szocialisták, mint az önmeghatározásukból is látható, baloldaliak, és csak azért kerültek a történelem során a szélső-jobb kategóriába, mert a történelmet itt a kommunisták írták, és magukhoz viszonyították a baloldali szavazóbázisukon fő vetélytársukat.

...más: aki komolyan úgy gondolja, hogy tehetséges fiatalok csak a szocializmus miatti kapcsolataik okán tudtak tanulni, az nincs tisztában a világgal. Annak érdemes utána nézni azon európai országok oktatásának, ahol nem orosz megszállás volt. Meglepődik, mennyire kevésbé volt elitista, és mennyivel szélesebb körű volt.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.03. 12:53:17

@wanekus:

Ezt erősen kétlem. Ugye te sem gondolod komolyan, hogy a kommunizmus és a szovjet megszállás nélkül nem lett volna fejlődés?

nevetőharmadik 2014.01.03. 12:54:18

@willdattaa: Akkor kérdem: vajon amikor német bombák potyognak rád, és éppen megdöglenél, akkor mi az az erkölcsi szempont, ami fontosabb annál, mint hogy ne bombázzák porig az otthonodat, családodat?

De látom, te is tipikusan az a fajta gonosz vagy, aki a saját gonoszságát más esetleg még nagyobb gonoszságával mentegeti. De akárhogy csűröd-csavarod: gonosz vagy.

JohnHenry 2014.01.03. 12:54:25

@willdattaa: egyszerűsítesz, hogy ezzel igazold buta világnézetedet :(

JohnHenry 2014.01.03. 12:57:51

@konrada: utóbbihoz: ha orbánék és társaik mindkét oldalról tehetségük okán kerültek volna egyetemre, akkor most sok pénzért *dolgoznának* valahol és nem minket boldogítanának. persze az állami pénzek ellopásához is kell egy bizonyos tehetség...

konrada 2014.01.03. 13:03:56

@nevetőharmadik:
Egyébként meg (egyetértve veled): Magyarország a szó szoros értelmében a hadak útján fekszik. Így a németek előbb-utóbb úgyis elfoglalták volna.
...a különbség az lett volna, hogy nem csak egy része, hanem szinte teljesen - mint más korábban megszállt országokban - pusztították volna el a nekik nem tetsző népcsoportokat.

...talán pont, hogy ezek mérlegelésével hagyták élni a győztesek Hortyt.

Moin Moin 2014.01.03. 13:06:46

@willdattaa:

A bolsevizmusnak 70 "szép éve" volt arra, hogy romboljon és emberek életét vegye el/keserítse meg - a nácizmusnak mindössze 12. Mégis, mit gondolsz, hányan haltak volna meg, ha a nácizmusnak is jut 70 év, ha győz a világháborúban?

Tudod, a (politikai és katonai) stratégiában nem elég azzal számolni, ami addig történt - azt is figyelembe kell venni a "kalkulációknál", hogy mit hozhat a jövő ebben vagy abban az esetben, ezt vagy azt választva. Az USA és Nagy-Britannia így és ezért nem állhatott Hitler mellé és így és ezért volt kénytelen Sztálinnal (és Mao Ce-tunggal is) szövetséget kötni - és azért lépett ki ebből a szövetségből a közös győzelem után, 1945-ben, mert immár nem volt tovább értelme sem és erkölcsi alapja sem együtt maradniuk a bolsevizmussal. 1939 és 1945 között a demokrácia és az emberi élet védelme érdekében az elsődleges prioritást a nácizmus elleni harc jelentette - 1945-öt követően pedig a kommunizmus elleni lépett elő ezzé.

…Azt hiszem, ezt így feltálalva még neked is meg kell értened. A történelem és benne a szövetségkötések ui. nem "adott és végleges(en megítélendő) állapotok, hanem mindenkor folyamatok, amelyek tartanak valahová. Persze, ha csak a nácizmust akarod mentegetni (mert vonzódsz ahhoz) és a zsidókat szidni (mert utálod őket), akkor tedd csak nyugodtan – ám ebben az esetben el kell köszönnünk tőled!

nevetőharmadik 2014.01.03. 13:07:44

@JohnHenry: De igen, pontosan érti, hogy mit írtam, de megpróbál minket egy hamis dilemmába belevinni. Olyan választási lehetőségek közé szorítana minket, amik közül egyértelműen az övé a helyes - csakhogy hazudik, mert azok közül, amik közül ő választani kényszerítene minket, egyik sem a mi saját álláspontunk. A célja ezzel pedig semmi más, mint náci bűnöket elfogadhatóvá tenni.

Ő papol itt arról, hogy az utókor nem teheti meg, hogy ne mondjon erkölcsi ítéletet, csakhogy az erkölcsi ítélet az, hogy a náci Németország is gonosz, és a bolsevik Szovjetúnió is gonosz.

konrada 2014.01.03. 13:08:54

@JohnHenry:
Miért, szerinted máshol nincsenek politikusok? Szerinted máshol nincsenek kohnbandik, és egyéb fiatal rendszerkritikusok??
Azért az elég ismerős hozzáállás - igaz régebbről - hogy akit a rendszer taníttat, az kussoljon...

Moin Moin 2014.01.03. 13:11:50

@willdattaa:

Egy jótanács: ha netán Oroszországban járnál, ezt a véleményedet ne hangoztasd - mert esetleg igen gyorsan agyon találnak verni!:-)

willdattaa 2014.01.03. 13:13:11

@Moin Moin:

Hitler hány év alatt öletett meg 6 millió zsidót?
Mert Sztalin mindössze pár hónap alatt öletett meg 7 millió szovjet állampolgárt csak 1932-ben, amikor Hitler még hatalmon sem volt. Tehát akkor melyikük gyilkoltatott nagyobb kapacitással és hosszabb kínszenvedéssel (halálra éheztetés) tehát kegyetlenebbül?

Bele mernéd mondani annak a 7 millió embernek a szemébe hogy az ő gyilkosaik oldalán helyes dolog harcolni, nem pedig azok ellen?

Moin Moin 2014.01.03. 13:14:13

@nu pagagyí:

Ez A Nap Kommentje!:-)))))))))))))

konrada 2014.01.03. 13:14:24

@Moin Moin:
Ez nem tisztán matematika. Minden rendszer konszolidálódik, és a legnagyobb veszteség háborús körülmények között van.

...mindezt nem a nácik védelmében írom, és tisztában vagyok avval is, hogy a kommunisták azért pusztítottak több embert, mert eleve nagyobb volt azon országok népessége, területe is.

...csak jelzem, a történelem az nem matematika.

willdattaa 2014.01.03. 13:14:47

@Moin Moin:

A 100 millió ember kegyetlen elpusztítása után nem csodálkoznék ha plusz mégegy embert agyonvernének.

willdattaa 2014.01.03. 13:17:17

@nevetőharmadik:

Ha szovjet bombák potyognak az mennyivel jobb érzés?

willdattaa 2014.01.03. 13:18:28

@konrada:

Minőségi különbség van, a nácik túlnyomó részt háborúban öltek embereket, a bolsevisták viszont háborúban és békeidőben egyaránt a sokszorosát.

Moin Moin 2014.01.03. 13:19:19

@willdattaa:

Hitler miért ölette meg a zsidókat? A válasz: passzióból. Sztálin miért rekviráltatta el az élelmiszert az ukrán parasztoktól? A válasz: hogy dollárt szerezzen az ipar és a hadsereg fejlesztéséhez.

...De komolyan: most két pszichopara és kiszolgálóik "erkölcsi méricskélése" szerinted normális dolog? Mondj csak annyit, hogy "Imádom a nácikat és gyűlölöm a komvcsikat!" és ez nekem elég - de ne próbálj már úgy tenni, mintha mentegethető lenne egy 60 millió ember haláláért felelős rezsim azzal, hoyg "de volt ott egy 100 millás is!" Egyébként: a 100 milliós szám, mint "a kommunizmus áldozatainak száma", nyilvánvalóan eltúlzott - afféle schmittmariskás-terrorzázás "objektív adat". Hiszen a Szovjetunió lakossága nagyjából 200 millió volt - ennek a felét pedig nyilván nem ölette le sztalinjóska. Még a kínai kommunisták, Pol Pot és tsaik. "összetljesítményével" sem jön ki a százmillió.

Moin Moin 2014.01.03. 13:20:46

@willdattaa:

"A nácik túlnyomórészt háborúban öltek..." - Aranyapám: ki kezdte azt a háborút? Ja, csak nem a nácijaid?

Na, akkor ki a felelős a háborúban elesettek haláláért?

Kámasuka 2014.01.03. 13:21:00

@Moin Moin: Hitler a zsidókat a büneik miatt ölte meg. Nem csak Hitler.

Mongyuk a zsidók szerint nem bünök hanem a természetük ilyen és azt kell szeretni.

Ezzel vitatkoznák.

nevetőharmadik 2014.01.03. 13:21:42

@willdattaa: Angliában és Franciaországban nem potyogtak szovjet bombák, te hihetetlenül megátalkodottan ostoba személy! Ha azok potyogtak volna és nem németek, akkor Németországgal szövetkeztek volna a Szovjetúnió ellenében, függetlenül attól, hogy Németországban hány millió embert pusztítottak el. Fogd már föl, hogy az életükért harcoltak, nem az erkölcsért!

Moin Moin 2014.01.03. 13:23:09

@konrada:

"Minden rendszer konszolidálódik" - ez nem igaz! A pszichopaták által vezetett rendszerek egyre csak durvábbak lesznek, ahogy a "főnök" pszichózia egyre előrehaladottabb lesz - Caligula, Néró, Hitler, Sztálin, Pol Pot a koreai Kimek...

...Van egy olyan megérzésem, hogy a te rendszered se konszolidálódna!:-)

Moin Moin 2014.01.03. 13:28:05

@Kámasuka:

Mi bűne volt - mondjuk - egy 4 éves zsidó kislánynak?

Mi bűne volt Radnóti Miklósnak, aki az egyik legjobb magyar hazafias verset szerezte?

Mi bűne volt Szerb Antalnak, aki megírta A magyar irodalom történetét?

...Ezek után két lehetőséged van:
1.) Ha mégiscsak normális vagy, akkor szégyelld magad és kussolj el!
2.) Ha nem vagy normális... Nos, akkor keresd fel a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelést!:-)

willdattaa 2014.01.03. 13:29:09

Mi humanisták erkölcsileg elfogadhatatlannak tartjuk a sokkal nagyobb gonosz oldalán harcolni, viszont a magukat demokratáknak nevező (valójában embertelenek és gonoszok) elfogadhatónak tartják azt.
Ezért fog hamarosan megbukni a demokrácia, mert az embertelenség eltűrésére, mentegetésére épül.

willdattaa 2014.01.03. 13:32:23

@nevetőharmadik:

Angliának nem kellett volna tovább harcolnia, Dunkerquenél Hitler elengedte az angol hadsereget, Rudolf Hess Angliába repült hogy ne folytassák a háborút.

Kámasuka 2014.01.03. 13:33:37

@Moin Moin: Minden háborúban vanak ártatlan áldozatok demos micsinász? Hitler éveket adott nekik elköltözni, kollektív megoldást ajánlott, mindent megtett a zsidókér.

Semminem vót jó. A Világkongreszus megin beáldozta a leghülyéb rétegüket a fajér.

Moin Moin 2014.01.03. 13:34:28

@konrada:

A "nekik nem tetsző népcsoportokat" így is nagyrész elpusztították. Ne feledd: a Horthy által leállított budapesti deportálások a nyilas hatalomátvétel után ismét megindultak. (A vidéki zsidóság pedig csaknem teljesen elpusztult...)

Magyarán: az ország semmit sem nyert a német oldalon való háborúva sodródással - viszont mindent elveszített, minden lehetőségét eljátszotta.

...És hogy ne mondd, hogy ezt csak most és utólag tudhatjuk, íme, egy 1935-ből származó idézet a Honvédség vezérkari főnökétől: "...a fegyveres ellenállást meg sem kísérlő Magyarország helyzete a majdan bekövetkező béketárgyalásokon politikailag sokkal előnyösebb és erősebb lesz, mint a fegyverrel leverté.. Egy újabb világháború a kommunizmus feltartóztathatatlan előretörését... jelentené."

Ismétlem: ezt 1935-ben és a vezérkar főnöke írta!

willdattaa 2014.01.03. 13:35:50

@Moin Moin:

A szovjet hadsereg és az NKVD által meggyilkolt szovjet állampolgárok haláláért nem a nácik a felelősek.

Moin Moin 2014.01.03. 13:38:08

@Kámasuka:

"Éveket adott elköltözni": hazudsz, ui, 1933-ban, nem sokkal a náci hatalomátvételt követően bevonták a zsidónak minősített német állampolgárok útlevelét. 1934-ben elindultak a deportálások.

nevetőharmadik 2014.01.03. 13:38:15

@willdattaa: És nem szakad rád a plafon ezt mondva, miközben embertelenséget tűrsz el és mentegetsz!

@Moin Moin: megtartjuk háziállatnak ezt a tagot, vagy kivágod szarni a hóba?

Moin Moin 2014.01.03. 13:39:41

@willdattaa:

Az SA, az SS és a Gestapo által meggyilkolt német állampolgárok haláláért nem a bolsevikok a felelősek.:-)

Tempus-Anh 2014.01.03. 13:39:58

Az sem mellőzendő és elfelejtendő tény, hogy Hitler feltörését (egy megszállt Rajna-övezettől és százezres, féken tartott, légierő és tengeri hadiflotta nélküli hadseregtől az ütőképes világelső katonai hatalomig terjedően) azért támogatta a rövidlátó, önnön hibájából sosem tanuló Nyugat, mert FÉLT SZTÁLINTÓL, félt a bolsevizmustól. Nos, ettől a ponttól egészen annak a felismeréséig, hogy Hitler már nem csak a bolsevizmus, hanem az ő hegemóniájuknak is halálos ellensége, a Nyugat kénytelen volt a szemüveg és a memóriajavító tabletta árát busásan megfizetni.

Sir Galahad 2014.01.03. 13:42:21

@JohnHenry: Persze, egy bizonyos válasz megjelenik benne. Azzal a válasszal én messzemenőkig nem értek egyet, mert szerintem álságos és képmutató. Ellenben kíváncsi lettem volna a velem vitába szálltak véleményére is.

Kámasuka 2014.01.03. 13:42:26

@Moin Moin: Lófaszt voltak 34ben deportálások.

Moin Moin 2014.01.03. 13:43:00

@willdattaa:

"Mi hungaristák..." - Ó, hát tudtamn én!:-)

...Te, haver: egyszer úgy leülnék veled (és persze Kámasuka komáddal @Kámasuka: is) egyet beszélgetni!

willdattaa 2014.01.03. 13:43:17

@Moin Moin:

De mik az arányok? Szabad-e a sokkal több embert kegyetlenül elpusztító, sokkal gonoszabb oldalán harcolni?

Kámasuka 2014.01.03. 13:44:07

@Moin Moin: Mármint vótak a nácik politikai ellenfeleit bezárták főleg a komunistákat de nemazér mer zsidók vótak csak a komunisták zsidók vótak aróla nácik nem tehetek.

egyetmondok 2014.01.03. 13:44:29

Az emlékmű ötlete megfelel a Nemzeti Hitvallás állításának,amely az állami szuverenitás megszűnését rögzíti március 19 dátumával.
Bízzunk benne,hogy lesz a kormányzatnál elég ízlés,ötlet és művészi tehetség,hogy ez az egész ne mindösszesen egy másik emlékmű pusztán aktuálpolitikai ellensúlyaként jelenjen meg.

willdattaa 2014.01.03. 13:46:55

@nevetőharmadik:

Te tűrtél és mentegettél embertelenséget amikor nem utasítottad el azt hogy szabad a bolsevizmus oldalán harcolni, ezzel eltűrted és mentegetted a bolsevizmust és annak 100 millió fős kegyetlen pusztítását.
Egyedül én álltam ki szilárdan amellett, hogy a százmilliószoros kegyetlen gyilkos bolsevisták oldalán nem szabad harcolni, tehát egyedül én vagyok humanista.

konrada 2014.01.03. 13:47:56

@Moin Moin:
Maradjunk tárgyszerűek: Ha összehasonlítod a megszállt országokkal, úgy látni fogod, hogy a nagyrészt, és nagyjából teljesen között több százezer élet van, nekik nem volt volt mindegy, és hogy semmivel sem járt rosszabbul az ország, mint azon megszállt országok, amelyek 39-40 során kapták meg a német megszállást, és utána az oroszt. Lásd Csehszlovákiát, Lengyelországot, Romániát, amelyek területe többel lett kevesebb - hiába az átadott területek - mint a háború előtt volt.

...és azt meg nem gondolhatod komolyan te se, hogy Magyarországnak lett volna esélye a szomszédos megszállott országokkal szemben területi nyerésnek, amikor a győztesek megegyeztek az I. világháború nyerteseivel, akik ilyen remekül elosztották...

Tempus-Anh 2014.01.03. 13:48:39

És az a háború, mint minden harci cselekmény az emberiség történelmében, egyáltalán nem a szőke, kékszemű germán faj diadaláért folyt, hanem a pénzért, befolyásért, hatalomért. Az együgyű bajor erdész, pomerániai földműves, stájer vagy tiroli hegyi pásztor ugyanúgy rühellte, hogy Göringék milliárdjai érdekében kiküldték a frontra halomra halni, mint az orosz muzsik vagy a francia vagy az angol, amerikai közember.

Sírköves Slomó 2014.01.03. 14:08:24

@Sírköves Slomó: mer 34 ben hova deportáltak amikor 39ben támadtákmeg a lengyelországot ha jólemléxem 42 előtt nem volt ausvic?

Vagyazis deport hanemmentek meszire deott csakbiztonságba teték a népharag elől.

Moin Moin 2014.01.03. 14:08:53

@Sírköves Slomó:

Ezt a nácik hamisították, egy korabeli brit bulvárlap blickfangos címéből kiindulva, azt manipulálva. Széltében-hosszában tele van ezzel a szarral a nácinet, akár a Cion Bölcseinek jegyzőkönyvével, amit az orosz cári titkosrendőrség hamistíott.:-)

...Ti meg eszitek, jóízűen és hülyítitek vele magatokat!:-)))

LallyPop 2014.01.03. 14:11:33

@Moin Moin: najóalinketmutasd ne ugas

Tempus-Anh 2014.01.03. 14:14:00

Ahhoz, hogy mindaz, ami történt, úgy végbemehetett, nagyon sok köze volt az angoloknak, franciáknak is. A zsidókat szállító hajót visszafordították a brit fennhatóság alatti kikötőkből, a franciák lefeküdtek a németeknek, Pétain tálcán szállította nekik a zsidókat, a Charlemagne-SS színfrancia hadosztály volt és a németek mellett harcolt, az USA pedig addig nem szólt bele a háborúba, amíg érdekei veszélybe nem kerültek. Aki ebben a háborúban egyetlen ludast keres, az nagyon egyoldalú és elfogult elme.

Tempus-Anh 2014.01.03. 14:20:52

@willdattaa03:
Ez tökéletesen így van, de ugyanez minden nagyhatalom esetében elmondható. WWI-idején a "mire a levelek lehullanak" ihajcsuhaj-romantikája után az osztrák-magyar hadseregben is következtek a rokkanttá vált nyomorultak, a halott százezrek, a Bruszilov-gőzhenger áldozatai, Isonzo, Doberdó srapnel-tizedelte megkeseredett hadai. És mindez a Burgba még csak el sem jutott. Gr. Bánffy Miklós írja le emlékezéseiben, hogy IV. Károly a megkoronázása után kitüntette a harcterek aranysarkantyús lovagjait, a kontraszt, amely a koronázási ceremónia fényes pompája és a sérült, mankójukon támolygó katonák közt húzódott, előrevetítette mindazt, ami két év múlva bekövetkezett.

Tempus-Anh 2014.01.03. 14:27:23

Ja és a fenti mémre visszatérve. Ki odafönt Keitel, ki Jodl, ki Krebs és kicsoda Burgdorf ? :D Ezt a "Der Untergang"-jelenetet annyi helyzetre rápróbálták már és mindannyiszor zseniálisan, hogy már közhelyszámba megy. Azt hiszem, utoljára a 8:1-es futball-zakó után sütötték el.
A.m. a 6:3 megismétlése, a gólok végösszege ugyanannyi lett, csak más leosztásban.

nevetőharmadik 2014.01.03. 14:34:03

@willdattaa: De igen, te mentegetsz, és csak te. Én azt mondtam, hogy a nyugati országoknak szükségszerű realitás volt a Szovjetúnió oldalán harcolni - ráadásul nem is ők harcoltak a SZU oldalán, hanem fordítva: a nyugati háború már régen folyt, amikor a szovjetek beszálltak a háborúba a nyugat oldalán.

Te viszont azt mondod, hogy a több tízmillió embert elpusztító ország oldalán harcolni nem szükségszerű realitás, hanem kifejezetten _erkölcsös_.

Na ez a mentegetés.

Moin Moin 2014.01.03. 14:38:23

@LallyPop:

Kedves és kissé szertelen ortográfiával lejegyzett kérésedre, íme, mellékelem a limket, ahol megszemlélheted az említett eredeti angol cikket, amelyből nácziék hamiskásítottak: www.wintersonnenwende.com/scriptorium/english/archives/articles/jdecwar.html

A Daily Express afféle korabeli-helyi Blikk volt, jó zaftos címekkel-cikkekkel.:-)

willdattaa05 2014.01.03. 14:40:49

@Tempus-Anh:

Az amerikai katonákat az amerikai jegybankot 1913 óta tulajdonló nemzetközi kapitalisták érdekében küldte az azok által lefizetett kormányuk a nemzetközi kapitalisták ellen harcoló német katonák ellen, az orosz muzsikot pedig Sztalinék küldték saját hatalmuk és tömeggyilkos terror rendszerük megvédéséért meghalni, tehát mind az amerikai, mind a szovjet katonákat lényegében saját népük érdekei ellen harcoltatták és ölették meg a fronton saját kormányaik.

(Szerintem több nicket tudok regisztrálni, mint amennyit a cenzor kitiltani, úgyhogy nem érdemes.)

willdattaa05 2014.01.03. 14:41:24

@nevetőharmadik:

"Én azt mondtam, hogy a nyugati országoknak szükségszerű realitás volt a Szovjetúnió oldalán harcolni"

Na ez a bolsevizmus mosdatás és mentegetés. Szóval szerinted szükséges volt a 100 milliószoros kegyetlen gyilkos gonosztevők oldalán harcolni.
Ezt a szemébe mondanád a 100 millió általuk meggyilkolt embernek is?

nevetőharmadik 2014.01.03. 14:44:21

@willdattaa05: És te szemébe mondanád a néhány tízmilliónak, hogy az ő gyilkosaik oldalán meg ERKÖLCSÖS?

Moin Moin 2014.01.03. 14:45:27

@Tempus-Anh:

Keitel: Simicska Lajos
Jodl: Pintér Sándor
Krebs: Nyerges Zsolt

Wilhelm Burgdorf nincs a képen - akit te annak gondolsz (és aki hoffmannrózsásítva van), az egy, a filmben nevén nem nevezett, ezredesi rangban lévő szárnysegéd. Felhívom szíves figyelmedet a személy egyenruháján látható Kragenspiegelre, amely nem tábornoki, továbbá a zubbonyon a gombok számára - amelyek a Kragenspiegel mellett szintén egyértelműen tisztre-főtisztre utalnak!

Lucky Larry Silverstein 2014.01.03. 14:48:45

@Moin Moin: Natyonhiteles adataid inen vaanak www.barnesreview.org/ ingyenholokausztos brosit is lelehet töltenitőlük megcsomó holokönyvet rendlni és emberi lámpaernyö szuvenireket

Lucky Larry Silverstein 2014.01.03. 15:06:46

@Moin Moin: "On March 27 there were simultaneous protest rallies at Madison Square Garden, in Chicago, Boston, Philadelphia, Baltimore, Cleveland and 70 other locations. The New York rally was broadcast worldwide. The bottom line is that "the New Germany" was declared to be an enemy of Jewish interests and thus needed to be economically strangled. This was before Hitler decided to boycott Jewish goods."

www.wintersonnenwende.com/scriptorium/english/archives/articles/jdecwar.html

holitabaj eszerintis megtámatáka hitlert a sidokholot őszeretetel gondozta őket

Lucky Larry Silverstein 2014.01.03. 15:15:13

enek elenere dzsentölmenkéntviselkedet adolf megsokaig énem birtam volnaki a szivatasukat

Moin Moin 2014.01.03. 15:43:51

@Lucky Larry Silverstein:

Hitler a Mein Kampfban világossá tette, hogy a zsidókkal szemben minden eszközzel fel kell lépni. Ezek után semmi meglepő nincs abban, ha az "érintettek" kereskedelmi bojkottot hirdettek ellene. Így nem az a szitu, hogy a rohattzsidrákok minden előzetes ok nélkül nekitámadtak a szegénygentleman Hitlernek, hanem az, hogy Hitler leírta: kinyírja őket. Ha úgy tetszik: a verekedést Hitler kezdte...:-)

Lucky Larry Silverstein 2014.01.03. 15:45:01

és lécives a töbinikemet kérném visza natyonjó vot beszelni inteligens emberel aki vaty. enis sidone legyel antisze mita

Lucky Larry Silverstein 2014.01.03. 15:48:09

@Moin Moin: 'Hitler a Mein Kampfban világossá tette, hogy a zsidókkal szemben minden eszközzel fel kell lépni.'

hát énem olvas tam nemis hiszemel. deérdekel

Moin Moin 2014.01.03. 15:50:15

@Lucky Larry Silverstein:

Azért ez a "Hitler, a gentleman" egy kissé erős... Hiszen a legközvetlenebb hívei, mint pl. Speer is, maximum egy parvenü tahónak tartották őt.:-) Speer így írt róla: „Pártfunkcionáriusai körében… visszaesett a daliás idők baráti zsargonjába… Különösen szerette az utcai verekedések szókészletét, az olyan kifejezéseket, mint ’’lebunkózni’’, ’’vaskeményen kitartani’’, ’’elkalapálni’’, ’’odavágni’’…”

Hitlert minden tárgyalópartnere (a szövetségesek is, pl. Horthy, Mussolini, Ciano, vagy Antonescu, de Mannerheim is) egy akarnok, agresszív, másokat a véleményükkel egyetemben semmibe vevő, cinikus és szarkasztikus figurának írták le. Ez pedig igen-igen távol áll a toleráns gentleman jellemvonásaitól és szokásaitól.:-)

Lucky Larry Silverstein 2014.01.03. 15:56:29

'Így nem az a szitu, hogy a rohattzsidrákok minden előzetes ok nélkül nekitámadtak a szegénygentleman Hitlernek'

nembizony. inkába németeknekártotak vele - 'To understand Hitler's reaction to the Jewish declaration of war, it is vital to understand the critical state of the German economy at the time. In 1933, the German economy was in a shambles. Some 3 million Germans were on public assistance with a total of 6 million unemployed. Hyper-inflation had destroyed the economic vitality of the German nation. '

deszavakernem itelela biro csakteteker de szavkbase montahitlerhogy kinyirjaoket kizartdologmer nemtudom

ursus artos 2014.01.03. 15:56:33

@tobeor: " De te nem magyar vagy, hanem fideszes,"
Válasz nem érkezett.

Lucky Larry Silverstein 2014.01.03. 16:13:54

@Moin Moin: jopersze a dsentölmeneros nemigaz devilagmasodik gazdasaga mitvarsz

Untermeyer 33ban akormi ...'Germany [has] been converted from a nation of culture into a veritable hell of cruel and savage beasts.
We owe it not only to our persecuted brethren but to the entire world to now strike in self-defense a blow that will free humanity from a repetition of this incredible outrage....' nagyabola pofatlansagte teje

'+ Now or never must all the nations of the earth make common cause against the... slaughter, starvation and annihilation... fiendish torture, cruelty and persecution that are being inflicted day by day upon these men, women and children....'

ezmega ne tó hazudozas 33ban

willdattaa05 2014.01.03. 18:28:20

@Moin Moin:

Itt megtudhatod, miért voltak fenntartások a zsidó szervezetekkel kapcsolatban Németországban:
www.youtube.com/watch?v=qHl6p0xR_kE

1001nappal 2014.01.04. 09:42:10

@willdattaa05:
Ezek már intellektuálisan lejátszott meccsek. Reménytelen a fasiszta propagandád. Egyébként imádkozz, hogy soha ne kerüljek hatalom közelébe. Mert akkor te másnap már börtönben leszel.

Szúrófény 2015.06.13. 13:34:56

@willdattaa: Valóban Magyarország?

Született egy ország, melynek uralkodó osztálya (idegen lévén) mindig a nép ellen, és saját önzése szerint élt! Akik soha nem átallottak idegen hatalomra támaszkodni, azt kiszolgálni saját uralmi helyzetük fenntartása érdekében.
1956 4000 páncélos hívása, lóháton helyett, lánctalpon!
„István, a Szent, volt az első, csaknem tudatos szemétszállítónk, ez a kegyes király, kinek kóbor lovag-szállítmányairól talán csak a liberális angol premier tudhatna méltón megemlékezni.” Ady:
Nyelvében él a nemzet? (Szent királyunk áldásos bölcsessége nyomán! Legfeljebb!)

Magyarul beszél, gyakran sehogy máshogy. Neve román, sváb, vagy tót! Aszerint, hogy apja mi vót! Kettős keresztnevű, (A vezetéknév is keresztnév, gyengébbek kedvéért) vagy rubint, gyémánt, átverés gyanánt! Jött a szakadt, elűzött, kocsmát bérelt, harminc év, hamar milliomos lett! Később bankár, vagy gyáros, képvisel ő, politikus, miniszter akár, (milyen kár! Rákosi, Kádár, Antall) … mindenképp káros, tisztessége sáros!
süti beállítások módosítása