Öregek.jpg„– A Vasasnál most olyan bonyolult és nehéz a helyzet, hogy a nyilvánosság inkább ártana, mint segítene a klubnak… Ismertem már néhány elnökséget Magyarországon, és mindnek hasonló srófra járt az esze.”

Moldova György: Capablanca veszít (A harmadik majom c. kötetből) – 1990 k.

 

 

Németországban megalakult a nagykoalíció: tegnap megszületett a német „mainstream baloldal”, az SPD-pártszavazás eredménye. A 475.000 SPD-párttag többsége (54%-a) úgy döntött, hogy minden politikai, gazdasági és személyes fenntartásuk ellenére a párt működjön együtt az ország érdekében a kereszténydemokrata-keresztényszociális jobboldallal.

Mondom: minden politikai, gazdasági és személyes fenntartásuk ellenére!

Ehhez képest a magyar mainstream baloldal önmagával sem képes „nagykoalíciót alkotni”: úgy látszik, fontosabbak a személyes kérdések – hiszen politikai és gazdasági téren sokkal kisebbek az eltérések a három fő baloldali párt elképzelései között, mint a német bal- és jobboldal esetében. Gyakorlatilag az történik, hogy néhány ember eldönti (vagy már el is döntötte régen?), hogy megkapják-e a magyar ellenzék támogatói (pártokon belül és kívül) ara az esélyt, hogy a Fidesz-féle választási matek szerinti egyetlen, elvileg győzelmi esélyt adó felállásban, egységes erőként indulva lehessen rájuk szavazni.

A közvélemény-kutatási adatok azt mutatják, hogy az ellenzéki szavazóbázis egységes fellépést akar – annak ellenére is, hogy számosan és alaposan komoly kételyekkel viseltetnek e választási egyesülés egynémely, vagy akár az összes szereplőjével szemben. De ezek a kételyek a felmérések szerint kisebbek, mint a további Fidesz-kormányzással szembeniek, így – legalábbis elvileg – nem lenne alapból vesztésre ítélve az egységes ellenzéki fellépés 2014 tavaszán. (Arról nem is beszélve, hogy afféle „erődemonstrációnak” is alkalmas lenne ez – és mindenki, aki ismerős a politikai és tömeglélektan világában, jól tudja, hogy az, aki erősebbnek tűnik, vonzóbb is: nagyobb a mozgósító ereje…)  

Mindezek ellenére az a néhány, önmagával összeszövetkezett politikusnak látszó tárgy, akik az MSZP és az Együtt vezetői, egyre képtelenebb érveiket ismételgetve makacsul azt hajtogatják, hogy „nem változott meg semmi”, így „nincs ok a szövetség újragondolására”. „Békeidőben” – amikor a demokratikus intézményrendszert nem fenyegetné bedarálással egy maffiarezsim – már önmagában ez a politikai vakság+önzés-kombó is elegendő lenne ahhoz, hogy úgy hagyjuk ott akár az MSZP-t, akár az Együttet, mint Szent Pál az oláhokat – de most nem béke van, hanem háború. Háború, amelyben nem mutatkozott mindeddig érdemesebb és kompetensebb erő a demokrata oldalon a porondon lévő, egyébként igen „kérdéses” személyi állományú „léterő ellenzéknél”. Vagy ezzel állítjuk meg a Fideszt jövőre, vagy semmivel… Legalább is ma ez a helyzet!

Ki kell mondjuk: a 2014-es ellenzéki esélyek mészárosai azok az ellenzéki politikusok, akik vagy korlátoltságukban, vagy önzésükben, vagy taktikázásból nem cselekszenek az ellenzéki szavazók egységet akaró elvárásai szerint. és azt is mondjuk ki: ha a Fidesz valamiféle háttéralkuban kiegyezett volna ezekkel az ellenzéki vezetőkkel, akkor sem kellene nekik mást és másképpen csinálni, mint amit és ahogy most csinálnak. Ez pedig sokakban ébreszti fel a gyanút, hogy tulajdonképpen mit is akarnak „ezek” itt valójában?

Lehet, hogy azért nincsenek tekintettel az MSZP és az Együtt vezetői az ellenzéki tömegek akaratára, mert éppen elárulni készülnek azokat? Lehet, hogy arra játszanak, hogy a következő négy évet nem bírja ki a Fidesz – és akkor ők „intakt erőként” bemasírozhatnak a hatalomba?

Igen: vannak olyan politikai elemzések – vagy inkább: spekulációk – amelyek szerint racionálisan jobban teszi az MSZP és talán az Együtt is, ha „nem izmoskodik” most, hanem megvárja, amíg a Fidesz kidöglik mellőle a maga teremtette káoszban. Azonban akik ebben hisznek és ezt javasolják, súlyosan tévednek: az ellenzéki pártokat jobb helyzetben tarthatja meg egy keményen, elszántan, ésszel és szívvel végigharcolt és végül vesztes választási kampány, mint egy elsunnyogott. Egyszerűen azért, mert a bátor és következetes kiállás politikai tőke a szavazóbázis tekintetében – a sunnyogás pedig maga a politikai halál. Nem attól kell félni, hogy a párt „mezei hadai” majd jól leváltják bosszúból a végig küzdő, de vesztes vezért, a szavazóbázis pedig elfordul a párttól. Attól kell inkább félni, hogy akár a mezei párttagok, akár a szavazóbázis egyszerűen szarháziaknak fogja tartani a sunnyogó és szűk közben „klikkező” pártvezetőket.

…„Bizony, így van ez!” – ahogy Heltai Gáspár uram Fabulái végződnek (https://www.youtube.com/watch?v=rsZtezKW3Ic&list=PLngDcVAxAoUaGf5pvG9MIjFH6G_jXGWXJ) A valójában csak vélt klikkérdek kövezése végzetes lesz az ellenzéki pártelitek számára… Ha van egy kis maradék eszük, akkor legalább megkérdezik a saját tagságukat a követendő stratégiáról – ha másra nem, hát arra jó lenne ez, hogy (jó szokásuk szerint) szétterítsék a döntés felelősségét az egész tagságra. Ahogy a német „Genosséik” tették éles helyzetben, hirdessenek pártszavazást: akarja-e a saját tagságuk, hogy legyen teljes ellenzéki szövetség, vagy sem?1 Ez egyébként is a demokratikusságuk „minimumkritériuma” lenne – enélkül ugyan ugathatják, hogy ők „mekkora demokraták”: ugyan mennyire hisznek a demokráciában azok, akik még a velük leginkább eszmei közösségben lévők véleményét sem merik nyíltan (és az esetleges következményeket is vállalva!) kikérni?!

Ahogy azt már korábban is megírtuk: egyetlen lépésben nem lehet legyőzni a Fideszt, a „maffiaállam” helyébe egy „perfekt demokráciát” állítva2. De az biztos, hogy a demokratizmust önmagukon belül kizáró-lefojtó pártok nem jelentenek minőségi alternatívát. Ahhoz, hogy egyáltalán elgondolkozzunk az MSZP és az Együtt szándékainak és szavainak, ígéreteinek komolyságán, az kell, hogy merjék vállalni a szembesülést az általuk eddig folytatott politika általános ellenzéki, illetve saját pártjaikon belüli megítélésével.

Jól értse meg mindenki: nem Gyurcsányt, vagy bárki mást akarjuk látni az ellenzéki együttműködésben, hanem csak a Fidesz által erőltetett választási rendszernek megfelelő, abban a Fidesz leváltását legalább elvileg megengedő ellenzéki politikai formációt. És ezért a formációért - no meg a Fidesz legyőzéséért - nagyon sokat (és sokakat) képesek lennénk „benyelni”. Tudjuk, hogy itt és most, ebben a helyzetben sok dolgot félre kell tennünk és csak egyvalami fontos: a Fidesz megállítása. Ahogy Szabó Magda mondatja Gyulával Az a szép fényes nap c. drámájában egy ezer évvel korább, szintén a magyarság életében sorsfordító ügy kapcsán: „Azzal bíztak meg, hozzam tető alá az államszerződést mindenáron. Ha a császár pederaszta, háljak vele, ha felesége nimfomániás, azzal háljak. Ha az a rögeszméjük, hogy meg akarnak keresztelni, álljak a víz alá, csak a szerződés meglegyen.” Igen: ha kell, Mesterházyval hálunk, ha kell Gyurcsánnyal – és még arra is készek vagyunk, hogy a győzelemig „ne szedjük le róluk a keresztvizet”! …Mert nekünk, magyar állampolgároknak, nem személyekről és ezek egymásról alkotott ilyen-olyan véleményéről szól a 2014-es választás, hanem a demokrácia esélye és a „state capture” közötti, nagyon is gyakorlati jelentőséggel bíró választásról. Az MSZP és az Együtt vezetőinek pedig arról, hogy demokratákként vagy a demokrácia elárulóiként tartjuk-e majd számon őket?

 

 

 

1 Míg az éppen idén 150 éves SPD történelmében ez volt az első pártszavazás, addig a csupán hatod annyi éves MSZP már élt ezzel az eszközzel: 2011 júniusában, Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére.

2 http://progressziv.blog.hu/2013/08/14/rendszervaltas_ujratoltve

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr435693797

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.16. 15:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2013.12.15. 18:59:52

A probléma továbbra is az, hogy nagyon nehéz lenne meggyőzni a tömegeket, arról, hogy a váltással nem egy MSZP-s state capture-ban kötnénk e ki.
Valamint ott van a probléma, hogy MSZP-re szavazni továbbra is nagyobb "gáz" mint a Fideszre.

Moin Moin 2013.12.15. 20:54:23

@Tyreo:

A poszt alapvetően nem az ellenzéki pártok elfogadhatóságával vagy el nem fogadhatóságával foglalkozik, hanem e pártok belső demokratizmusával - pontosabban: a vezető elitjeik belső demokratizmus-kerülésével.:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 07:59:11

Más a német helyzet: ott az SPD és CDU között csak árnyalatnyi különbségek vannak. Mo-n az úgynevezett demokratikus ellenzék belső külömbségei is nagyobbak.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 08:00:22

@Tyreo:

"MSZP-re szavazni továbbra is nagyobb "gáz" mint a Fideszre"

Így igaz. Ez a magyar választások kulcsa: ki a kisebbik rossz. Aki ezt a szerepet képes felvenni, az nyer.

tamas11 2013.12.16. 09:11:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ezzel tisztán elméleti szempontból egyet lehetne érteni...
De kinek-kinek más és más a "kisebbik rossz" azaz, a nagyobb is.
Továbbá: minden érdekelt jövőbeni létét, érdekeit a kommunikáció interpretálgatja: ebben létezik fölény, és hamisítások is. Szóval: katyvasz.
Kimenete?
Én inkább a változást ajánlom kulcsfogalomnak. Azt,hogy kell e? Szerintem pl nagyon kell.
Aztán, ha beállt az a szerintem kisebb rossz, majd birkozunk a kimenetelén, de az mindig is így volt, most is így van. A négyéves ritmus szinte mindegy, ahogy már írtam: a tévedés bioritmusa.

savanyujóska 2013.12.16. 09:11:42

És ki a fenét érdekel az ellenzéki egység? Nekem az kell, hogy legyen egy karizmatikus politikus, aki meggyőző, jó programot tud felmutatni, áll mögötte egy olyan csapat, amelyikről feltételezni tudom, hogy képesek lesznek kormányt alakítani, és az országot irányítani, és van mögöttük egy olyan szellemi, és ami még fontosabb, anyagi háttérbázis, amire támaszkodva végig tudják vinni a választási kampányt, stabilizálni tudják a hatalmukat, és fel tudják számolni a Fidesz által hátrahagyott aknákat. Ezért szavaznék egy pártra, nem azért, mert jól tud szövetkezni meg összefogni. Minek? Önmagában képviseljen olyan kvalitást, amiért érdemes rá szavazni. Ez a három paprikajancsi -Mesterházy, Gyurcsány, Bajnai- mennyivel lesz több attól, hogy összefognak? Akárhány nullát is rakunk egymás mellé, a végeredmény mindig csak nulla lesz.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 09:27:29

@tamas11:

A többség dönt egy demokráciában. Márpedig a jelenlegi többségi érzés: szar a Fidesz, de az ellenzék még szarabb.

Tyreo 2013.12.16. 10:54:53

@Moin Moin: Erről meg az MSZP már jóval korábban kiállított egy bizonyítványt. Körülbelül Tomcat bombapere körül már lehetett tudni, hogy mennyire veszik komolyan a demokráciát. És mivel a fent említett csoportok akkoriban mind az MSZP-SZDSZ valamelyik szárnyában futottak, fölösleges többet várni tőlük. (Értem én, hogy ami volt elmúlt, de azért nyomott hagyott. Ha máshol nem akkor a fejekben.)

tamas11 2013.12.16. 12:13:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Csak neked ily egyszerű az összevetés, pedig a fidesz másképp szar, (és tény!) mint lenne az e ellenzéke.
A változtatás lépett előre prioritássá.
Ha azt mondod, hogy nehéz többséget szerezni egy szükséges változtatáshoz a mi hazánkban, akkor igazad lesz: Pl háromszáz zsebbe dugott (ott hagyíott) forintokkal meg lehet torpedózni az egészségügy átalakítását, és aztán konkrétan kiplakátolni, hogy nemzet győzött.

Na így vagyunk, és te mantrázod a kommunikációs erőszakban fogant,nyomorban szült többségi hitet

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 12:36:38

@tamas11:

Nem rólam van szó itt, hanem a többségről. Én biztosan nem szavazok a Fideszre.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.16. 15:57:00

@poszt
Ez mennyivel kevésbé naiv, mint az enyém? :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.16. 16:14:57

@HaFr: Item, a baloldali összefogás felett már eljárt az idő. Már nem lehet elég erős egy győzelemhez.

Moin Moin 2013.12.16. 17:06:50

@HaFr:

A baloldali összefogás (értsd: MSZP+Együtt+DK) létrejöttével csupán az a matematikai összlet állna ismét elő, amely 2010-ben súlyos kisebbségbe került a választáson. E három párt egyikének sem sikerült az elmúlt években maga mellé állítani a 2010-ben nem rájuk szavazók közül szinte senkit. Így ettől a baloldali egységtől a Fidesz nyugodtan alhatna.

És általában: a meglévő pártstruktúrától, a létező pártoktól eleve nem lehet várni a Fidesz-rendszer leváltását, hiszen ez a rendszer nem 2010-ben és nem a Fidesszel kezdődött - azzal csak perfektuálódott. A változáshoz e pártoknak saját magukat kellene leváltaniuk. (Aki esetleg azzal jön, hogy az LMP és a Jobbik nem részei ennek a rendszernek, azt javaslom, nézzen körül nyitott szemmel!)

explanatus 2013.12.16. 18:32:58

Kissé hibás a kiindulási alap, így a következtetés is téves. A mi, azaz a magyar baloldal nem azonos a német baloldallal a SPD-vel. Nekünk olyanunk nincs mint a német SPD, ahogy olyanunk sincs, mint a CDU-CSU, csupán jó érzékkel az előbbire rástartolt a baloldal, az utóbbira meg jobboldal.

Ezt csak azért tudták elérni a „mieink”, mert a németek nem beszélik olyan szinten a magyart, mint mi magyarok a németet. Kimondottan magyar (rokoni) kötődés nélkül igen kevés az olyan német aki ismeri a magyar helyzetet, mert ha ismerte volna, az SPD ugyanúgy nem állt volna szóba a mi szocialistánkkal, mint ahogy a mai napi sem áll szóba saját keleti (volt NDK) szocialistáival sem.

Abban, nach der Wende után a németek pártállástól függetlenül egyetértettek, hogy a keletnémet SED utódpártok nem szalonképesek. Nálunk meg szinte csak utódpártok vannak. Ezért hibás a hasonlítás.

Az meg, hogy Merkel mama éppen keleti, az azt mutatja, az egyes ember mégha keleti gyökerű is, igenis lehet alkalmas egy ország legmagasabb (leghatalmasabb) pozíciójának betöltésére, mert tud országban, Európában gondolkodni és cselekedni.

Merkelnél trafik, rezsicsökkentés, focistadionok, látványuszodák valahogy kimaradt.

Éppen ezért a „Fidesz leváltását legalább elvileg megengedő ellenzéki politikai formáció ” mai keretek között nem jöhet össze, akár akarja a baloldal akár nem.

Erre csak egy teljesen új, nem kifordítom-befordítom köpönyegű, meg „tartalékból” pályára küldő formáció képes. Aki váltást akar, aki német politikai viszonyokat, politikai kultúrát akar, annak egyelőre várnia kell egy olyan politikai formációra, amelyiknek nem helyfoglalás és a társak kiszorítása a célja, hanem egy új politikai, gazdasági kultúra megteremtése.

A cikk többi része stimmel ! :-)

Moin Moin 2013.12.16. 19:01:00

@explanatus:

Nos, Merkel éppen tegnap „csökkentett rezsit” (persze helyi viszonyokhoz képest) és éppen tegnap tette tanúbizonyságát a „keleti eredetű” hatalmi rutinjainak: amikor teljesen váratlanul, abszolút előkészítetlenül és persze az érintett szakterületen kompetens személyekkel sem konzultálva védelmi miniszterré nevezte ki „politikai kedvencét”, Ursula von der Leyent, azzal a nem is titkolt céllal, hogy belőle váljon 2017-től az utóda, a következő „Kanzlerin”. U. v. d. L. semmiféle kompetenciával, tapasztalattal nem rendelkezik a hadsereg és a védelmi politika terén. (Eddig szociális kérdésekkel foglalkozott, eredetileg orvos…)

Nagyjában-egészében egész Németország és persze a hadsereg is ki van akadva… (A vezérkar meg egyenesen agyfaszt kapott...) Emlegetik is a mondást: „Ist es wichtig? Oder können wir den Minister schicken?“ ˙(„Ez fontos [dolog], vagy küldhetjük a minisztert [is]?“]

…A komment többi része stimmel.:-)

A jelenlegi magyar baloldal nem a némethez hasonló eredetéről pedig ld. a Miért nincs itt ellenzék? c. posztunkat - progressziv.blog.hu/2013/06/18/miert_nincs_itt_ellenzek_967

explanatus 2013.12.16. 19:24:49

@Moin Moin: Jó, beszélgessünk.

Nem tudom ki vagy, mi vagy, csak írásaid alapján ismerlek. Ha én egy ilyen vagy sokkal kisebb poszt tulajdonosa lennénk, (mint  Ursula von der Leyen, kinek ez a harmadikféle minisztersége, és mellesleg két fiú és öt lány édesanyja) ha hiszed ha nem, megkérnélek legyél valamilyen tanácsadóm, mert írásaid alapján azt gondolom Rólad, hogy vannak saját gondolataid és azokat ki is mered mondani.

Ritka erény ez ebben a korban, ebben a honban.

Aki magas pozícióban van meg kell engedni neki, hogy olyanokkal vegye magát körül, kinek hátat mer fordítani. Ebben nincs semmi kivetnivaló. A hölgy lehet nem tud gépfegyverrel lőni, se Leopárdot vezetni, de van tapasztalata, hogyan kell egy minisztériumot vezetni (ugye ez lesz a harmadik).

Neked meg abban van tapasztalatod, hogy meglátod, amit csak kevesek látnak és igényed van arra, hogy ezt tudasd is azokkal, kiket érdekel (pl. velem).

Teszi mindenki a dolgát Frau Ursula von der Leyen úgy, hogy erősíti Merkel mamát, Te úgy, hogy nyilvánosan véleményt formálsz, én meg úgy, hogy olvasom írásaid és néha beleszólók a társalgásba.

Szerintem, jól van ez így.

nevetőharmadik 2013.12.16. 20:36:13

Csak egy benyomás: a jelenlegi "ellenzéki összefogás" egy a Fideszt leváltó, kormányzó formációt akar összehozni (az, hogy 2014-re készül, vagy későbbre, most mindegy). Erre szövetkeznek.

Ha a demokrácia lenne fontos számukra, akkor arra szövetkeznének: akkor kimondanák, hogy elsődleges feladatuk a demokratikus jogállam helyreállítása, elsősorban normális választási törvény, másodsorban egyéb, demokráciában fontos dolgok létrehozása: pl. teljes átláthatóság a párfinanszírozás, közpénzek felhasználása terén, stb, vagyis a Fidesz-és megelőző 20 év-förmedvény lebontása.

Ha a demokrácia lenne fontos nekik, akkor megegyeznének abban, hogy semmiben sem értenek egyet, csak a közös és igazságos játékszabályokban (demokráciában). Akkor ezeket a szabályokat kidolgoznák, nyilvánosságra hoznák, és e mögé állnának be, és erre kérnének mandátumot.

Ha a demokrácia lenne fontos nekik, akkor azt mondanák el, hogyan kell megtisztítani a rendszert, és amikor ez megvan, akkor kellene újraindítani az egészet új választások formájában.

Ezeket átgondolva én egészen biztos vagyok benne, hogy nekik a demokrácia egyáltalán nem fontos.

Quendel Gáspár 2013.12.16. 20:44:45

@Moin Moin:
Akkor mi a megoldás? Az államcsőd? Vagy az Orbán-rezsimnek lesz négy éve konszolidálni önmagát?

Moin Moin 2013.12.16. 22:46:10

@Quendel Gáspár:

Kedves per tu komám, kérdéseidre ma gyakorlatilag adtam már választ - a www.haft.blog.hu ma megjelent posztjára írott kommentemben: ( hafr.blog.hu/2013/12/16/az_illegitim_rendszertol_a_bal-jobbik_koalicioig#comments )

Íme: A Jobbik – és általában a szélsőséges pártok – mindaddig érdekeltek a demokratikus rendszer fenntartásában, amíg nem jutnak hatalomra. Onnantól fordulnak ellene. (Természetesen felvethető olyan forgatókönyv is e szélsőséges pártok hatalomra jutására, amely kikerüli a demokratikus utat, ám ennek jelenleg Magyarországon nem lehet realitása.) A jelenlegi, Fidesz kreálta demokratizmus-zsugorító rendszer fennmaradásában és kiszélesítésében csak azt követően lenne érdekelt a Jobbik, ha már övé a hatalom és e rendszer neki dolgozik. De jelenleg a Jobbikot éppen úgy akadályozza e rendszer a hatalom közelébe való jutásban, mint a többi ellenzéki pártot.

Természetesen létezhet a háttéralkuk világa, ahol a Fidesszel való kollaborációért cserébe akár a Jobbik, akár az MSZP részesülhet a Fidesz által neki juttatott (állami forrású) javakból, ám ha figyelembe vesszük a dolgok dinamikáját, akkor rájövünk, hogy ez csak rövidebb távon éri meg nekik, hiszen a Fidesz érdeke az, hogy minél inkább marginalizálja az összes ellenékét – egészen addig, amíg eléri azt a minimumot, amely még a demokrácia látszatának fenntartásához kell. (Ezt a játékot már eljátszották a szocialista időben a volt NDK-ban és Lengyelországban is, ahol nem csupán a Német szocialista Egységpárt, ill. a Lengyel Egyesült Munkáspárt létezhetett, hanem megtűrtek kicsi „polgári”, illetve parasztpárti ellenzéki pártokat is – természetesen az sok szempontból egy másik politikai és történelmi szituáció volt.)

…Szóval: a Fidesz hosszabb távú érdeke az, hogy legyenek ellenzéki pártok, azok legyenek látszólag „harcosak” is, ám ne lehessenek olyan erősek, hogy veszélyeztessék a Fidesz hegemóniáját. Ez a játék még játszható talán egy-két újabb parlamenti ciklusig – egészen addig, ameddig a Fidesz saját párt- és gazdasági elitjét preferáló és azt állampénzen gazdagító, jogi eszközökkel helyzetben tartó gazdagító, direkte kontraszelektált (gazdaság- és társadalom-)politikája el nem juttatja az országot a tömeges elszegényedés és a finanszírozhatatlanság állapotába. Innentől változik a forgatókönyv: a ’89-’90-es rendszerváltásokhoz hasonló folyamat következhet, amelyben a korábbi „állampárt” megkreálja a saját magát „leváltó” ellenzéki erőket, téve ezt úgy, hogy gazdasági és informális hatalma tekintélyes részét megőrizhesse. (Ez történt pl. Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Oroszországban is: egyszóval minden olyan országban, ahol így vagy úgy nem létezett vagy erős polgári hagyomány, mint pl. Csehországban, vagy pedig spontán ellenzéki népi egység, mint Lengyelországban. De még a volt NDK-ban is történt erre egy gyenge kísérlet…)

Mivel Magyarországon továbbra sincs sem erős polgári mentalitás, sem pedig erős és spontán ellenzékiség, így semmi gyakorlati akadálya nem lesz annak, hogy néhány év múlva újra eljátsszanak az országgal egy „Rendszerváltás 2.0-át”! (Ui. egy sikeres és végre nyugat-európai típusú fejlődést beindító-megalapozó „forradalomhoz” is e két tényező legalább egyikének megléte kellene.) Ezt pedig egy ismételt, évtizedes stagnálás kövezheti – amivel nagyjából ki is fúj a szerző és az itt kommentezgetők siralomvölgyi pályafutása.:-)

…Hívőknek ott van kijáratként a túlvilági boldogság, versenyképes szaktudással és nyelvismerettel bíróknak a németországi munka és letelepedés – a többieknek a csodavárás, a téboly vagy az öngyilok.:-)"

Ezen kívül javaslom, olvasd el ezt a régebbi írásunkat is: progressziv.blog.hu/2011/10/15/fidesz_hard_utan_fidesz_light

Boross Bence 2013.12.17. 05:08:12

Politikus Népszerűség (%, 2013 novembere)

Áder János 54
Orbán Viktor 43
Pokorni Zoltán 40
Rogán Antal 39
Varga Mihály 39
Bajnai Gordon 37
Kósa Lajos 35
Mesterházy Attila 34
Navracsics Tibor 34
Martonyi János 33
Tarlós István 32
Karácsony Gergely 31
Vona Gábor 30
Lázár János 29
Kövér László 28
Vadai Ágnes 28
Hende Csaba 27
Semjén Zsolt 25
Gyurcsány Ferenc 24
Pintér Sándor 24
Schiffer András 24
Szanyi Tibor 24
Jávor Benedek 24
Balogh Zoltán 23
Hoffmann Rózsa 20

Forrás: Medián, 2013. november 20.

www.median.hu/object.535ad57c-3748-4588-ba6f-e92cf9653119.ivy

Boross Bence 2013.12.17. 05:19:46

Hiába csomagolja újra magát a három részre szakadt MSZP, valódi megújulás nélkül esélytelen lesz akár még 10 év múlva is.

tamas11 2013.12.17. 10:00:30

@Boross Bence:
Valahogy fel kéne fejteni az ismertség, médiamegjelenés és népszerűség közti korrelációt. Áder messze vezet, noha legkevesebbet jelenik meg... Ez jelent valamit: az a jó, aki nincs.

Szoboszlay György · http://anyoos.blog.hu/ 2013.12.17. 10:52:21

@HaFr: Ez nem hiszem, hogy szavatosság kérdése lenne. Nálunk most éppen nincs realitása, ez kétségtelen. De ez még nem ok arra, hogy a Jobbikot megpróbáljuk beemelni valamiféle "antifasiszta" népfront keretei közé: ez már a "merjünk nagyot álmodni" kategóriájába tartozik.

tamas11 2013.12.17. 12:48:04

@HaFr:
igen...
Balodali összefogás = rosszuldefiniált kohézió

tamas11 2013.12.18. 03:33:42

@tamas11:
bocs, felületesen fogalmaztam:

"Aztán, ha beállt az a szerintem kisebb rossz, majd birkozunk a kimenetelén, de az mindig is így volt, most is így van. "

A valóság épp az, hogy most nem tudunk birkózni..
Vagy gyenge az ellenzék érvkészlete, vagy a tanár bevonszolta a szertárba az összes szőnyeget.Mindkettő igaz lehet, egyszerre is.

DFK 2013.12.18. 14:06:16

Foghatnak itt össze meg vissza az egykori botrányosan kormányzó MSZP-SZDSZ koalicióból alakult pártok, ha egyszerűen az emberek tudják, hogy nem tudnak kormányozni. Nemhogy rosszul, hanem sehogy. Viktorék viszont tudnak kormányozni (még akkor is ha egy adott választópolgár szempontjából nem is jól), amit akarnak, azt véghez is viszik, s nem csak totyognak, mint a szaró galamb (miképp azt a jellegi balellenzék tette kormány korában).

Moin Moin 2013.12.18. 16:04:47

@DFK:

Igen?

Hmm...

Akkor erre mit döfsz? Tényszerű cáfolattal állj elő, ha tudsz, ne szlogenekkel, vagy épp indulattal!:-)

bajnaigordon.tumblr.com/post/70387100146/4000-milliard-a-rossz-kormanyzas-ara-kozelit-az

nevetőharmadik 2013.12.18. 22:06:16

@Moin Moin: Azt hiszem, @DFK: leginkább arra célzott, hogy Viktorék potens politikai szereplők, mármint hogy cselekednek.

Mondjuk ezzel a megengedéssel, hogy "még akkor is ha egy adott választópolgár szempontjából nem is jól" valóban azt sejteti, hogy bagatellizálni akarja a rossz kormányzás jelentőségét... és való igaz, hogy azt az átgondolatlan katyvaszt, amit csinálnak, csak kifejezett rosszindulattal szabad kormányzásnak nevezni.

DFK 2013.12.19. 10:49:50

@Moin Moin: Valóban, optimistább volt a kormány 3 éve. De még mindég jobbak, mint a -6.9% (tudod, amikor BG is ott volt a kormányban...).
És cáfold, hogy a baloldal képtelen az ország irányítására (ld miniszterelnök kereső casting).

DFK 2013.12.19. 10:51:40

@nevetőharmadik: Az a helyzet, hogy ami a teljes közösség (ország) szempontjából előnyös, az a közösség egyes tagjai számára pillanatnyilag, rövidtávon lehet hátrányos is.

DFK 2013.12.19. 10:54:29

@Moin Moin: Valóban azt nem értetted meg, hogy az egyik, lehet, hogy nem jól kormányoz (bár szerintem jól teszi), a másik meg sehogy se tud kormányozni (ez egyértelműen látszik: akik még vezetőt se tudnak választani ellenzékben, azok mit gyilkolnák egymást a hatalomban).

tamas11 2013.12.19. 12:45:05

@DFK:
Miért kéne cáfolni, hogy nem képes castingra (se), ha egyszer Bajnai lett a szereplő, és jól ellátta egy éven át a feladatát?
Vagy ebben az a mérvadó, hogy előtte hirtelen kiket és hány nevet vetettek fel- jobbára manipulatív/tesztelő célzattal?
Úgy teszel , mintha létezett volna ráérős, harmonikus választás.

tamas11 2013.12.19. 12:48:46

@DFK:
ostobaság!
Az orbáni monomániás hatalmi modellel szemben az eészséges választási előjáték pozitívumként is felfogható.

nevetőharmadik 2013.12.19. 13:01:33

@DFK: Ómájfaszom, egy fideszes...

Mielőtt továbbmennél, próbálj meg befogadni pár apró információt:

1. A baloldalt teljes mértékben alkalmatlannak tartjuk a kormányzásra és az ország jobbá tételére.

2. A jobboldalt teljes mértékben alkalmatlannak tartjuk a kormányzásra és az ország jobbá tételére.

Most, hogy már tudsz rólunk valamit, megspórolhatsz egy csomó fölösleges és ilyen összefüggésben ostoba kérdést. Van további kérdésed?

Moin Moin 2013.12.19. 13:32:19

@DFK: @nevetőharmadik:

Folytatva a sort:
- Az LMP-t teljes mértékben alkalmatlannak tartjuk a kormányzásra és az ország jobbá tételére.

- A Jobbikot és a teljes radikális jobboldalt teljes mértékben alkalmatlannak tartjuk a kormányzásra és az ország jobbá tételére.

- A 4K!-t és a hasonló alternatív, szélősbalos csoportocskákat teljes mértékben alkalmatlannak tartjuk a kormányzásra és az ország jobbá tételére.

- A MOMÁ-t (Bokros pártját) teljes mértékben alkalmatlannak tartjuk a kormányzásra és az ország jobbá tételére.

- A Fodor Gábor-féle Liberálisokat teljes mértékben alkalmatlannak tartjuk a kormányzásra és az ország jobbá tételére.

- "Uraim, éljen I. Ferenc József császár!"

...Na, DFK, most már mindent tudsz rólunk!:-)

(Nota bene: mi is mindent tudunk rólad és a hozzád hasonló Fidesz-bolond trollokról!)

nevetőharmadik 2013.12.19. 13:46:16

@Moin Moin: Hát akkor lehet, hogy ki kell rúgnod, mert én bizisten I. Ferenc József császárt is teljesen alkalmatlannak tartom a kormányzásra és az ország jobbá tételére :)

Moin Moin 2013.12.19. 14:32:42

@nevetőharmadik:

Bevallom, elsőre én is inkább Szent Istvánra gondoltam... Fel is kértem, de azt válaszolta, hogy hagyjam őt békén, különben is: elsüllyedt 1918-ban Premudánál.

www.youtube.com/watch?v=hWO-AUI8HDE

nevetőharmadik 2013.12.19. 18:23:01

@Moin Moin: Bevallom, bennem is van némi birodalmi romantika. Például szívesen állnék veled az SMS Szent István Sternzerstörer parancsnoki hídján... :D

Moin Moin 2013.12.19. 18:34:51

@nevetőharmadik:

Ezek valóban nagyon hepi és fani dolgok - csak a végük rendszerint az, hogy:

"Kommt die Kunde, daß ich bin gefallen,
Daß ich schlafe in der Meeresflut..." - emmeg má' nem ojjan fasza!

(...De azért íme, a K.u.K. Kriegsmarine indulója: www.youtube.com/watch?v=Q8LZyBbq9xI )

nevetőharmadik 2013.12.19. 19:05:49

@Moin Moin: Hát, mondjuk én sem erre a pillanatra gondoltam :D

youtu.be/RW_hGOFukMQ?t=6s

tamas11 2013.12.19. 19:05:57

@nevetőharmadik:
aki leváltja orbánt, az máris alkalmasnak bizonyult az ország jobbá tételére...
Aztán meg, úgyis a fidesz fog kormányozni - ellenzékből.
Nálunk ugyanis @Moin Moin: a karaván ugat, és a kutya halad, de rossz felé.

nevetőharmadik 2013.12.19. 19:31:53

@tamas11: elméleti szempontból persze egyetértek, csak nem mennék azért el a "bárki csak nem Orbán"-típusú érvelés felé. Na nem mintha ma bárki oda tudna kerülni saját politikai teljesítménye alapján Orbán helyére, és való igaz, hogy az erre való képesség elég jó ajánlólevél lenne.

tamas11 2013.12.19. 19:55:15

@nevetőharmadik:
Ne fogalmazz úgy, hogy bárki, csak ne Orbán, hanem úgy, hogy szükséges e, halasztható e felfogásunk szerint a változtatás. Az a győztes, aki alkalmatlannak bizonyul majd mégis, az nem húz ki négy évet. Bokros, és egy helyütt Bajnai is eleve úgy lép fel, hogy két év után újabb választás indokolt. Igazuk lehet, mert nem lehet egy lépésben, egy merüléssel elvégezni a lépéseinket.

Moin Moin 2013.12.19. 21:33:34

@tamas11:

Talán olvasd el ezt:

progressziv.blog.hu/2013/03/14/igy_gyozd_le_a_fideszt#comments

Van arra módszer, hogy mégse a Fidesz kormányozzon elenzékből és ne is térhessen vissza!
süti beállítások módosítása