2012.08.26. 22:39 Szerző: piefke

Ilyen legyen a politika!

arkangyal.jpg

„A szombat végén pedig, a hét első napjára virradólag, kiméne Mária Magdaléna és a másik Mária, hogy megnézzék a sírt. És ímé nagy földindulás lőn; mert az Úrnak angyala leszállván a mennyből, és oda menvén, elhengeríté a követ a sír szájáról, és reá üle arra. A tekintete pedig olyan volt, mint a villámlás, és a ruhája fehér, mint a hó. Az őrizők pedig tőle való féltökben megrettenének, és olyanokká lőnek mint a holtak.
Az angyal pedig megszólalván, monda az asszonyoknak: Ti ne féljetek!”

Máté evangéliuma, 28. rész - Károli Gáspár fordítása, 1586-’90

 

Már a „terrorparancsnokot” (Hajdú János – TEK) kell felvonultatnia Orbánéknak a nemzeti-keresztén-konzervatív ifjúság előtt ahhoz, hogy némi magabiztosságot sugározzanak a hallgatók felé: „A kormány a helyén van...” (Nem mellesleg: az meg milyen már, hogy a párt-titkosszolgálat nagyfőnökét hívom meg egy párt-ifjúsági rendezvényre? Ilyen csak a legőrültebb, létüket az „állandó fenyegetettséggel”, háborús pszichózissal igazolni próbáló diktatúrákban szokás! Azokban, ahol ez azt is „üzeni” a jelenlévő ifjúságnak: „Kussoljatok és igazodjatok – mert mi a sajátjainkat is árgus szemekkel vizslatjuk ám!”. Kész téboly...)

Négy évvel ezelőtt még elég volt azt mondani, hogy „Legyen (már végre) más a (magyar) politika!”, ám most már az is kell a sikerhez, hogy pontosan megmondjuk: ilyen és ilyen legyen a politika!

A Progresszív Blog annak idején tulajdonképpen néhány igen egyszerű, ám korábban így és összefüggéseikben meg nem fogalmazott tény köztudatba vitelére jött létre. Ezek a következők:

    1. A magyar közmentalitás nem polgári és nem alkalmas egy kapitalista-piacgazdasági alapú társadalom működtetésére, ezért el kell indítani egy általános társadalmi stratégiaváltó folyamatot.
    2. A magyar versenyszféra gyenge teljesítménye az oka a magyar gazdaság növekedésképtelenségének. A versenyszféra gyengesége pedig a nyugati értelemben vett vállalkozói mentalitás, vállalkozói tudás és vállalkozói cél-és eszközrendszer hiányosságaiból következik.
    3. A magyar munkakultúra és szervezőkészség nem megfelelő színvonala akadályozza a gazdaság megerősödését.
    4. A rendszerváltás óta politikai hatalomhoz jutott pártok és elitek kivétel nélkül az 1. pontban leírt nem polgári és nem kapitalizmus-kompatibilis mentalitás „termékei” voltak – így e pártoktól és az onnan kikerülő politikai vezetőinktől eleve reménytelen volt várni a szükséges változást.
    5. A magyar társadalom atomizált, nem kooperatív, a közjó nem definiált – ezért a társadalom nem képes (belátható időn belül) a helyes társadalmi-gazdasági program mentén való önszerveződésre, ennek hiányában pedig a magyar politikában szükséges korrekciókat sem lesz képes a társadalom önszervező módon elvégezni.

 

Mindebből következően pedig megfogalmaztunk szintén igen egyszerű, ám igen fontos, halaszthatatlan teendőket is, válaszokként a fenti társadalmi problémáinkra, azokat megoldandó:

    1. A magyar társadalom, a gazdaság és a politika működését modern, pragmatikus, piackompatibilis társadalmi stratégia mentén kell újrarendezni.
    2. Ez a feladat csupán felülről, a politikai hatalom birtokában indítható be.
    3. Az országnak hatékony, szakszerű, a magyar történelemben felhalmozódott érzelmi-indulati töltetektől mentes vezetésre van szüksége – különben erőforrásaink egyre szűkülni fognak és ez hamarosan társadalmi robbanáshoz vezet. Ezért elkerülhetetlen az, hogy országunk vezetését az arra legfelkészültebbek kezébe helyezzük – és hogy e vezetés előnyeit az ország hosszabb távon is élvezhesse. A vezető-kiválasztás csakis meritokratikus úton történhet.
    4. Ki kell kapcsolni mindazokat a mechanizmusokat, amelyeket a korábbi kormányok a „régi út” fenntartása érdekében építettek ki, legyenek ezek intézmények, jogszabályok, szokások, vagy pozíciók. Ezek helyett az objektív teljesítményértékelésre alkalmas automatizmusokra kell áttérni, mint a kormányzati tervezés, mint a közpénz-kezelés terén.
    5. A vállalkozás-támogatási rendszert össze kell kötni egy vállalkozóképzési rendszerrel, amely rendszer nem csupán szakmai, pénzügyi ismereteket oktat, hanem az általánosabban vett vállalkozói képességeket is fejleszti. Az ország „legnagyobb hiánya” a felkészült és polgári mentalitású, hosszú távra tervezni kész vállalkozók és vállalkozások terén mutatkozik, ezért tartós, gazdasági növekedéssel megalapozott fejlődés bármely területen csak az „alaphiány” csökkentése útján képzelhető el.
    6. A kormánynak kezdeményezőleg kell fellépnie a fent felsorolt teendőkben, stabil szabályozói környezetet és partnerséget ajánlva fel. Ugyanakkor azt is világossá kell tennie, hogy kormányzati együttműködésre csak azok tarthatnak igényt, akik maguk is készek részt venni az új társadalmi mentalitás és az új gazdasági környezet létrehozásában.

A fenti teendőket le kel bontani az összes, az állam, a társadalom és a gazdaság működése szempontjából meghatározó szakterületre. Ez óriási feladat, amelyhez szükségünk van-lesz a legképzettebb szakembereink munkájára. Ha ezt a munkán nem végezzük-végeztetjük el, jórészt még a kormányváltás előtt, akkor maga a kormányváltás, önmagában, program nélkül semmit sem fog megoldani. Nem Orbánnal és a Fidesszel van baj (nem ők bajaink „primer okai”), hanem a bennük (is) megtestesülő, egy modern ország irányítására alkalmatlan hozzáállással.

Az is világos, hogy az egyes szakterületek legjobbjainak bevonása egy ilyen komplex program kidolgozásába nem lehetséges „ingyenmunka-alapon”, hiszen itt hosszú hónapokig kell (együtt-)dolgoznia a szakértői gárdának. Ehhez tehát erőforrások kellenek – amelyeket, ha nem akarunk egy újabb „oligarchátust” felemelkedni segíteni, akkor nem szerezhetünk meg a hagyományos politikafinanszírozás eszközeivel. A közérdek programját a köznek kell finanszíroznia – ez a közösség polgárainak legelemibb érdeke. Azonban amikor itt közösséget emlegetünk, akkor ennek határait nem Magyarország földrajzi határainál kell és lehet meghúznunk. Ennek több oka is van. Egyrészt ma sok magyar állampolgár nem e területen belül él – viszont evidens, hogy ők is a politikai közösség tagjai. Másrészt a határokon kívül élő, magyar identitású emberek érdeke is egy stabil, dinamikusan fejlődni képes Magyarország. Harmadrészt pedig Magyarország az Európai Unió tagállama, ekként politikai közösségünk igazi határai: az Unió határai. Ahogy a magyar gazdaság is rég integrálódott az Unióban (mind tulajdonosi téren, mint munkaerő, mint pedig piacok tekintetében), akként a magyar gazdaság megerősítéséhez szükséges feladatokban is kell és lehet uniós partnereinkkel számolnunk. Amiképpen mai kormányunk törekvései bajaink konzerválására (saját hatalmuk érdekében) komoly ellenérzéseket szülnek a partnereink körében (nehezítve ezzel a közös problémák kezelését és gyengítve az Unió össz-teljesítőképességét is), akképpen egy új, konstruktív társadalmi és gazdasági programot meghirdető politikai erő bízvást számíthat uniós szimpátiára és támogatásra.

Mindezekből világosan rajzolódik ki a teendő:

    1. Létrehozandó az a politikai közösség, amely megbízást ad a fenti komplex társadalmi és gazdasági program kidolgozására. E közösségnek fel kell kutatnia a feladat elvégzésére legalkalmasabbakat, de e közösség létrehozóinak nem feladatuk az, hogy ők maguk vállaljanak bármiféle „direkt” politikai szerepet, vagy funkciót. A leendő politikai szereplők kiválasztódása éppen a közös programalkotó tevékenység során lehetséges.
    2. A létrejövő új politikai közösség feladata a szükséges erőforrások biztosítása, egyfelől úgy, hogy a magyar polgárokhoz, illetve a magyar gazdaság hosszú távú dinamizmusában érdekeltekhez fordul ezzel, másfelől pedig úgy, hogy az Európai Unió felé is deklarálja létrejöttének célját.

...De vajon veszélytelen foglalatosság-e manapság, az „orbáni Magyarországon” mindez? Erre a kérdésre általános és konkrét válasz is adható. Általánosságban: már csupán 2-3 éves időtávlatban is az a legveszélyesebb a személyes egzisztenciákra és pozíciónkra nézvést, ha nem teszünk semmit és hagyjuk Orbánékat 2014 után is továbbdolgozni. A gazdasági „fantasztizmussal” összekapcsolódott társadalmi-hatalmi akarnokságuk elkerülhetetlenül vezet egyre gyorsuló „lefelé húzó spirálhoz”. És egy összeomló országban nincsenek egyéni békeszigetek... Vannak, akik azzal okolják meg a passzivitásukat, hogy „Nyugalmat akarok!” – ezt mondják sokan, akik bár a pokolba kívánják az orbánizmust, ám aggódnak, hogy ha esetleg személyesen is csatlakoznának valamiféle ellenzéki erőhöz, akkor „vegzálásnak” lennének kitéve. Kirúgnák őket a munkahelyükről, eltávolítanák őket a vezető pozícióból, vagy ha vállalkozók, akkor a NAV költözne be hozzájuk – és esetleg a TEK-nek is „látókörébe kerülnének”. Élnek ezek az aggodalmak, függetlenül attól, hogy mi ennek a realitása...

Mert mi is a valós helyzet – mik azok az előbb emlegetett „konkrétumok” ez ügyben? Mire képesek Orbánék és segítőik ténylegesen az ellenzékkel szemben?

Az a helyzet hogy az állami és önkormányzati cégeknél a „fejcserék” már 2010 közepén lezajlottak. Politikailag-hatalmilag „kényes”/fontos poszton már aligha találnunk másokat, mint vagy hű pártkatonákat, vagy harcra amúgy se jó „nyuszikat”... Így az általunk most tárgyalt, az új politikai közösséget létrehozni képes személyek közül nagy valószínűséggel senki sincs „prompt kirúgásveszélyes” pozícióban. Ráadásul: a szerveződés kezdeti szakaszában aligha számít „veszélyes ellenségnek” az illető. A későbbiekben pedig (amikor már „jó híre lesz” az új politikai szerveződésnek mind az itthoni „bizonytalanok”, mind pedig EU-s partnereink szemében) Orbán abban a pillanatban manőverezné be magát a diktátor és rendszerét a diktatúra kategóriába, amint megtörténne az első politikai célzatú vegzálás.

Másfelől pedig, ami a tényleges „megrendszabályozási képességet” illeti:

    • A TEK nem találja a gárdahelyszínt – viszont levelet ír nem létező rádió-főszerkesztőnek.
    • A nyugdíjas bírók pert nyertek a kirúgásuk ügyében.
    • A Millásokkal sem történt baj – pedig ők tízezreket vittek utcára.
    • „Ősellenség-Gyurcsányt” sem sikerült vád alá helyeztetni.

...Ezek alapján mi is bízvást mondhatjuk a Máté evangéliumából idézett angyallal: „Ne féljetek!” – viszont: cselekedjetek!

Mert tévedés az, hogy „az ellenzéknek kell összefognia” – ez úgysem működőképes, ismervén a „létező ellenzéket”. Nem: a magyar polgárok egy csoportjának kell összefognia ahhoz, hogy létrehozhassák a fentebb leírt új politikai erőt, amely azután betölti a választható ellenzéki opció szerepét.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr684733921

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.27. 10:33:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2012.08.27. 05:17:58

„Nemzeti bűneinket, e századokon átburjánzókat négy bokoraljban mutatja Széchenyi. Az elsőhöz a hiúság és rokonai: önhittség, önáltatás, öncsalás tartoznak, a másodikba lelkesedés és szalmatűz, harmadikba közrestség, negyedikbe végül irigység és szülöttei, pártviszály és uralomvágy.” Széchenyi mindegyiknek részletes természetrajzát adja, melyből itt csak néhány részlettel szolgálunk:
„Nagy hiúság azon fatális nyavalya, melyben mi magyarok igen nagyon szenvedünk.”
„Századokon keresztül a magyar hízelkedéshez szokott, amibül honosink nagy részének önmaga túlbecsülése, gőgje s hiúsága támada; az igaz, egyenes szótúl pedig elszokott, amibül megint soknak azon teljes meggyőződése vevé eredetét, hogy Hunniát, mint dicsőségtül ragyogót, s lakosit, mint magas helyen állókat a világ bámulja és irigyli.”
„Inkább kívánom, süllyedjen vérünk rövid vonaglás után semmiségbe, hogysem utóbb is, mint eddig, s mint ma, egy magamagát emésztő, hiúságtól szétboncolt, féregrágta, magán segíteni és se halni, se élni nem tudó nyomorék vázként undokítsa el a közemberiség nagy családját.”
A mi sokszor emlegetett színpompás keleti fantáziánkat tehát Széchenyi politikai dolgokban egyszerűen az ősi nemzeti öncsalásra, arra, hogy a rideg való, az önszeretetünket megsemmisítéssel fenyegető reális világ elől az álmok langymeleg atmoszférájába meneküljünk. A magyar álmok így erkölcsileg éppen nem közömbös jelenségnek bizonyulnak, mert szüleményei a hiúságnak, e súlyos beszámítás alá eső erkölcsi defektusnak. Ezért nincs Széchenyi szívében egy szikrányi elnézés, még kevésbé szimpátia a magyar álmok iránt.

Szúrófény 2012.08.27. 05:17:59

„Nemzeti bűneinket, e századokon átburjánzókat négy bokoraljban mutatja Széchenyi. Az elsőhöz a hiúság és rokonai: önhittség, önáltatás, öncsalás tartoznak, a másodikba lelkesedés és szalmatűz, harmadikba közrestség, negyedikbe végül irigység és szülöttei, pártviszály és uralomvágy.” Széchenyi mindegyiknek részletes természetrajzát adja, melyből itt csak néhány részlettel szolgálunk:
„Nagy hiúság azon fatális nyavalya, melyben mi magyarok igen nagyon szenvedünk.”
„Századokon keresztül a magyar hízelkedéshez szokott, amibül honosink nagy részének önmaga túlbecsülése, gőgje s hiúsága támada; az igaz, egyenes szótúl pedig elszokott, amibül megint soknak azon teljes meggyőződése vevé eredetét, hogy Hunniát, mint dicsőségtül ragyogót, s lakosit, mint magas helyen állókat a világ bámulja és irigyli.”
„Inkább kívánom, süllyedjen vérünk rövid vonaglás után semmiségbe, hogysem utóbb is, mint eddig, s mint ma, egy magamagát emésztő, hiúságtól szétboncolt, féregrágta, magán segíteni és se halni, se élni nem tudó nyomorék vázként undokítsa el a közemberiség nagy családját.”
A mi sokszor emlegetett színpompás keleti fantáziánkat tehát Széchenyi politikai dolgokban egyszerűen az ősi nemzeti öncsalásra, arra, hogy a rideg való, az önszeretetünket megsemmisítéssel fenyegető reális világ elől az álmok langymeleg atmoszférájába meneküljünk. A magyar álmok így erkölcsileg éppen nem közömbös jelenségnek bizonyulnak, mert szüleményei a hiúságnak, e súlyos beszámítás alá eső erkölcsi defektusnak. Ezért nincs Széchenyi szívében egy szikrányi elnézés, még kevésbé szimpátia a magyar álmok iránt.

2012.08.27. 07:51:27

1. Nem lehet az országot tisztán pragmatikus alapon működtetni. Minden döntés különböző érdekcsoportoknak kedvez, választani kell, hogy kiknek az érdekeiben cselekszünk.

2. A klasszikus kapitalizmus egyre kevésbé képes biztosítani az emberek jólétét és a gazdaság stabil működését. Nem lehet tovább ragaszkodni ehhez a modellhez.

3. Az emberek mentalitása csak nagyon lassan változik, ezt voluntarista módon megváltoztatni nem lehetséges. Nem hiszek abban, hogy a magyarok ne tudnának vállalkozni, ha hagynák őket, erre számos példa van. A jelenlegi adórendszer, az állami bürokrácia és a bankrendszer jelenleg ezt akadályozza, ezt kell megváltoztatni.

4. Egyébként pedig hajrá, munkára fel! Minden újabb közösség, amely változást akar, pozitívum.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.08.27. 11:13:36

Már-már bedőltem a blöffnek, olyan jól hangzik.

Az első 1-5. pont hangzásra tök szép. A második 1-6. ponttal sincs sok bajom. Csakhogy nem egy marsi zöldmezős beruházásról van szó, hanem egy létező ország létező gazdasági-politikai viszonyairól. Azokat minden héten átalakítják kb. százan -- szóban. Ehhez képest van egy tényleges átalakítás, a Fidesz végzi.

Az Orbán-kormány leváltása a mindenkori ellenzék legitim célja, de nehezen érhető el efféle posztokkal. Széttagolt az ellenzék? Nincs jelentős hitelképes alakja? Valamit tenni kéne, hogy legyen.

Ennyi erővel arról is írhatnál, hogy a magyar könnyűzene állapota siralmas, nincsenek piacképes termékei, fejlesztésre szorul. A fejlesztés elodázhatatlan, jó hangok, nagy slágerek kellenek. Ennek módja: 1. valaki írjon jó szöveget; 2. valaki más írjon jó zenét; 3. ismét valaki más adja elő jól a terméket. Ha ezt hétről hétre leírod, fejlődik a magyar könnyűzene? Nem igazán.

Mi hiányzik? Tehetségkutató verseny, folyamatos tárgyalás szövegírókkal, zeneszerzőkkel, stúdiókkal és zeneiskolákkal. Ha ez nincs, akkor semmi sincs. A zenei életet nem lehet elméletben, néhány posztoló fejében megújítani. Nos, a közéletet sem.

Semmitmondó triviáliák ismételgetése helyett bele kéne már csapni a lecsóba. Hol marad a gyakorlati munka, és ha nem a cselekvő hazaszeretet, hanem a konkrét Orbán-ellenesség a beugró, hogyan képzelitek, hogy a vonzáskör túlterjed a mindenkori elvhű bal-lib gyűlölködőkön?

Ha a kereszténységet akarnátok terjeszteni, akkor Isten és Jézus ügyének szeretetére vagy Sátán gyűlöletére építenétek stratégiát? Nem gondolom, hogy ez a célotok, de hasznos lehet az analógia.

legeslegujabbkor 2012.08.27. 13:52:08

@Vértes László: "Hol marad a gyakorlati munka, és ha nem a cselekvő hazaszeretet, hanem a konkrét Orbán-ellenesség a beugró, hogyan képzelitek, hogy a vonzáskör túlterjed a mindenkori elvhű bal-lib gyűlölködőkön?"
Igazad van, most látjuk hogy milyen, ha nincs jövőkép, és csak a múltba révülés és a közös ellenségkép tartja össze a kormányzó erőt.
"Ha a kereszténységet akarnátok terjeszteni, akkor Isten és Jézus ügyének szeretetére vagy Sátán gyűlöletére építenétek stratégiát? Nem gondolom, hogy ez a célotok, de hasznos lehet az analógia."
Igazad van, elég lesz 12 apostol.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.08.27. 16:53:21

@legeslegujabbkor: "Igazad van, elég lesz 12 apostol."

Nevezd meg őket.

legeslegujabbkor 2012.08.27. 17:24:07

@Vértes László: A nevük nem fontos, de van köztük sátorkészítő, vámszedő, több kereskedő, és még több halász. Különös ismertetőjelük, hogy mindannyian egyvalakit követnek.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.08.27. 21:45:55

@legeslegujabbkor: "mindannyian egyvalakit követnek"

Remek. Akkor bizonyára Ő lesz az emberiség történetének első titkos megváltója...

Lehet, hogy már most is ő a miniszterelnök, csak nem tudunk róla?

legeslegujabbkor 2012.08.27. 21:58:43

@Vértes László:
"Igazad van, most látjuk hogy milyen, ha nincs jövőkép, és csak a múltba révülés és a közös ellenségkép tartja össze a kormányzó erőt."
A véleményem a mostani miniszterelnökről és az eszközeiről, amit a világi hatalom megszerzése érdekében használt, már sokszor leírtam. Te azt látsz benne, akit akarsz.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.08.28. 06:31:51

@legeslegujabbkor: "Te azt látsz benne, akit akarsz."

Lehet, hogy a fenti irónia nehezen értelmezhető, megmagyarázom.

Az említett titkos favorit nem maradhat rejtve, ha valami változást akarsz. A tanítványainak is elő kell bújniuk. Magyarországot csak a nagy nyilvánosság előtt és annak bevonásával lehet fejleszteni, másképp vicc marad ez a blog.

Véleményem Orbán Viktorról, hogy magasan ő a jelenlegi legjobb. Ugyanakkor ennél még sokkal jobb is jöhet, jöjjön is hosszabb távon -- de 2014 márciusában már hiába dugja elő az arcát. Schiffer András szerintem a mai második legjobb, személyesen kedvelem is, bőven elég jó és progresszív ahhoz, hogy aki "haladást" akar, az szövetkezzen vele. Ő nem titkos, akkor meg mire vártok? Egyszerűen nem értem, hogy mire megy ki itt az elmélet, ha a gyakorlatban semmi sem következik belőle. Nem kéne a szép szavakat tettekre váltani?
süti beállítások módosítása