2011.05.21. 15:20 Szerző: piefke

Adósság és butaság

Megvan a terv, hogyan „menti meg” a kormány a bajba került devizahiteleseket: úgy, hogy még jobban eladósítja őket!

Szó sincs arról, hogy a kormány „eltüntetné” az adósságot, vagy annak „elviselhetetlen” részét. Nem az lesz, hogy a bankok lenyelik a mai és a hitel felvételekor volt árfolyam különbségét: csupán egy további, államilag rájuk kényszerített hitelt adnak az adósoknak és vállalják, hogy 3 évig egy rögzített (valószínűleg 180 Ft-os) árfolyamon számolt kamatot szednek be tőlük – de utána, 2014 második félévétől mindkét hitelt törleszteniük kell.

…Figyeltük a dátumot: 2014 második féléve! Mi is lesz akkor – vagy pontosabban mi nem lesz már? Hát igen: valószínűleg nem lesz már Fidesz-kormány! Amit eszerint most csinálnak, az nem más, mint a devizahitelek miatti társadalmi feszültség „átütemezése” a következő kormány időszakára: „Kezdjetek vele majd ti, amit tudtok!

Teszi ezt az a kormány, melynek nemzetgazdasági minisztere csak néhány hete jelentette ki, hogy nem adósíthatjuk el a jövőnket. Biztosan úgy értette ezt Matolcsy, hogy a mi jövőnket (értsd: a Fidesz-kormányét) nem is – csak a következő kormányét.

Lehetséges, hogy ez a „megoldás” népszerű lesz az érintettek körében. Elképzelhető, hogy sokan fognak élni a „nagy lehetőséggel” és ünneplik majd érte a kormányt, hogy lám-lám, beváltotta ígéretét és valóban tízezrekkel csökkentek a törlesztőrészletek… Mert azok, akik már korábban túlvállalták magukat ezekkel a hitelekkel, zömükben éppen azok az emberek, akik nem szoktak távlatokban gondolkodni: „Most lehet, most jó lesz – aztán majd meglátjuk!” Ez az a része a társadalomnak, amely kevéssé tudatos, amely nemigen rendelkezik adekvát pénzügyi ismeretekkel – viszont elvárja, hogy „segítsenek rajta” és amely el is hiszi, hogy a fenti „segítség” valóban megoldja a gondjait.

Nos, nem fogja megoldani!

2014-ben egy szép napon arra ébred, hogy tízezrekkel többet kell fizetnie havonta, mint kellett a „rossz időkben”, 2009-’10-ben, amikor elszabadultak az árfolyamok. Egyfajta kádárista álom lesz csupán ez a 3 évnyi idő: hitelből élt az ország akkor is jobban, mint tehette volna. Hitelből növekedett a belső fogyasztás, egy olyan szintre, amely nem volt alátámasztva a magyar gazdaság hatékonyságával és jövedelemtermelő képességével. És jól tudjuk, hová vezetett ez. Ami akkor makroszinten történt, az fog megvalósulni „mikroszinten”, a szegény, buta, átvert devizahitelesekkel is 2014 után: kamatostul szakad majd rájuk a korábbi „könnyebbség” és „viszonylagos jólét” ára…

Matolcsyék megint arról papolnak, hogy az embereknél több elkölthető pénz marad majd ebben a három évben és ez „felpörgeti a belső fogyasztást”. Arra számítanak, hogy ezzel nagyjából 100 milliárd forintnyi többletköltés keletkezik – egyébként (a 3-3,5 évre számolva) 300-350 milliárdos többlet-adósság keletkezése árán! Ennyivel növeli majd meg ugyanis a devizahitelesek adósságát a felvett újabb, áthidaló kölcsön… Nem tudom, megéri-e 100 milliárd pluszpénz, amit majd háromszorosan kell visszafizetni? …Lehet, hogy az ötletet Matolcsyék a Providenttől lesték el? Arról nem is beszélve, hogy a zsebben maradó plusz 100 milliárdot a Jónép egyáltalán nem csak hazai termékekre fogja elkölteni – nem: az megy majd plazmatv-re, adriai nyaralásra, kínai ruhákra és pakisztáni cipőkre… Talán a töredéke növeli majd valóban a hazai gazdaságot – de mint láttuk, iszonyatos áron!

Szabad-e néhány tízmilliárdos gazdaságélénkítésért átverni emberek tömegét? Szabad-e „Utánunk a vízözön!”- stílusban áttolni egy problémát másokra, akik majd utánuk fognak kormányozni? És mindezt azért, mert egy éve volt egy felelőtlen, populista ígéretük („Megmentjük a devizahiteleseket!”), hogy ezzel is megszerezzék néhány tízezer naiv ember szavazatát. Növeli-e ezzel a kormány a „pénzügyi tudatosságot”, vagy inkább nagyüzemi parasztvakítást folytat?

Az ár pedig, amit meg kell fizetni a bankok kényszerhiteleztetéséért: a csökkenő hitelezési hajlandóság a vállalkozások számára és a dráguló hitelek az egyébként jól törlesztőknek. Márpedig ha szűken, és/vagy drágán van csak hitel, akkor nemhogy „felpörögne” a gazdaság, hanem – ahogy Széchenyi már 1830-ban leírta – „a hitel híja minden mozgást elakaszt”!

…Lófasz lesz itt, Matocsykám, nem bővülő hazai gazdaság!

2014 után pedig „robban a bomba”… Azt még csak-csak megértem, hogy az Orbánék előtti, őket a hatalomtól kétszer is elütő kormányokon „meg akarják bosszulni magukat” – erre van pl. Budai Gyula is – de hogy a majdan utánuk jövő kormányra miért testálnak egy olyan társadalmi és gazdasági problémát, amely egyrészt ma jóval kisebb áron lenne megoldható, másrészt éppen a mostani kormány „növeszti háromszor akkorára”, az már végképp sem nem érthető, sem el nem fogadható! Viszont, mint látjuk, simán megtehető, amíg lehet alapozni az érintett adósok butaságára… És lehet, hogy ők majd úgy fognak gondolni a 2011-2014 közötti Fidesz-kormányzásra, mint „boldog időkre”, amikor csökkent a hiteltörlesztés és havi egy-két tízezerrel több jutott erre-arra. És lehet, hogy ez a szép emlék elég lesz ahhoz, hogy 2014 tavaszán majd a Fideszre szavazzanak. Mert hiába írják le a pénzügyi elemzők jó előre, hogy „Drága lesz ez nektek, gyerekek!”, mert ők nem olvasnak pénzügyi elemzéseket – a Való Világ x-edig fordulójában pedig nem ez lesz a téma…

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr602921545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hope53 2011.05.21. 16:29:53

"Mert azok, akik már korábban túlvállalták magukat ezekkel a hitelekkel, zömükben éppen azok az emberek, akik nem szoktak távlatokban gondolkodni: „Most lehet, most jó lesz – aztán majd meglátjuk!” Ez az a része a társadalomnak, amely kevéssé tudatos, amely nemigen rendelkezik adekvát pénzügyi ismeretekkel – viszont elvárja, hogy „segítsenek rajta” és amely el is hiszi, hogy a fenti „segítség” valóban megoldja a gondjait."
Na innentől nem olvastam tovább! Gondolkodj ember! Ki a fene gondolt a törlesztőrészletek 3x emelkedésére, ha azt mondod sokan, akkor nem mondasz igazat!

piefke 2011.05.21. 16:44:08

@hope53:

Szavaid éppen igazolják a posztban ezekről az emberekről írottakat: nem voltak kellően tudatosak, amikor hitelt vettek fel CHF-ben. Mert ha megnézték volna a forint-svájci frank-árfolyam történetét, akkor láthatták volna, hogy nem az a szint a jellemző, ami a 2000-es évek közepén volt…

(Egyébként: nem emelkedtek a törlesztőrészletek a 3-szorosukra: egyetlen CHF-alapú kölcsön törlesztő részlete sem ugrott pl. havi 50-ről 150 ezer forintra.)

…Szóval: jobban tennéd, ha a végéig elolvasnád a posztot – tudod: egy szöveget nem végigolvasni éppen arra utal, hogy „nem jársz a dolgok végére”, akárcsak a svájci frank-kölcsön esetében!:-) Lehet, hogy te is azok közé fogsz majd tartozni, akik beugranak Matolcsy „mentőötletének” – és 3 év múlva ott függsz a kereszten???

hope53 2011.05.21. 22:41:15

@piefke:" Lehet, hogy te is azok közé fogsz majd tartozni, akik beugranak Matolcsy „mentőötletének” – és 3 év múlva ott függsz a kereszten???"
Én már most ott vagyok, most már "csak" dárdával döfködik a testemet!
Túloztam a 3x törlesztő részlettel, "csak"
2x-es. Ha hiszed, ha nem, 4 évvel ezelőtt könnyedén fizettem a törlesztő részleteket. Volt munkám!!! Azóta a válság elsöpörte. (tudom ebben is én vagyok a hibás)
Tudom nem megoldás a kormány elodázó intézkedése, de hát mindennel ezt csinálják, látszat megoldások, félre beszélések, magyarázkodások, maszatolások.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.05.22. 16:05:20

Hasznos a poszt, mert végre lényegi kérdésekről lehet szó a közbeszédben. Nehezen átlátható téma ez, de meg kell kísérelnünk az értelmezését. Talán sikerült közérthetően megfogalmaznom néhány összefüggést:
verteslaszlo.blogspot.com/2011/05/leszamolas-monetaris-mitoszokkal.html

piefke 2011.05.22. 16:27:29

@Vértes László:

"A magyar export problémája nem az ár, hanem a minőség és a választék." - ez a kulcsmondat!

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.05.22. 22:02:40

@piefke: Köszönöm, hogy elolvastad.

Ebben a konkrét témában az árfolyam is lényegi kérdés. Ha sikerül felfejleszteni a termékminőséget, akkor erősödhet a forint, és a 180 Ft valóban annyivá válhat. Ebben az esetben nem valósul meg a jóslatotok.

Ismét a régi dilemma: az ellenzéknek elvben az a jó, ha az országnak rosszul megy. A hatalom megszerzése vagy a közösség érdeke a fontosabb?

A dilemma feloldható, ha nem a választók feldühítéséért, hanem a kegyeiért versengenek a pártok. Ehhez túl kéne látni a rövid távú hatalmi hasznon, és ezen múlik, szlogen marad-e a progresszió.

piefke 2011.05.22. 22:51:28

@Vértes László:

A termékminőség-fejlesztéshez szükséges feltételekről ajánlom az alábbi posztunkat:
progressziv.blog.hu/2011/03/01/ellovas_a_nyitott_utcaban

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.05.23. 07:19:59

@piefke: Ezt a posztot már kommentáltam, sajnos nem lép túl a "dögöljön meg a szomszéd tehene" mentalitáson. Nem erre van az előre.

Kulcsmondatod:
"…A kormány ma időt adott magának – ezzel kezdtem a posztot. Számunkra viszont itt az ideje, hogy mi magunk járjunk a dolgaink végére – mert erre a kormányra ugyan hiába várunk!"

Én is hiába várok arra, hogy a dolgaink végére járj, pedig a poszt megírása, márc. 1. óta sok idő telt el. Blöff ez a progresszió cucc? Ha tudtok valamit, virítsátok elő!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.05.24. 14:15:09

Szerintem csak arra játszanak, hogy 2014-ben már egy kicsit közelebb lesz az EURO bevezetés és addigra (talán) a világgazdaság is jobban fog pörögni, a befektetők kockázatvállalási kedve megjön és az CHF gyengülni fog. Ha ez a sok ha így lesz, akkor bejöhet. Ha nem, akkor nem.

Egy másik megoldás, hogy árverezzünk el mindent. Jó nyomott áron. Úgy is pang a lakáspiac...

Vagy az adóforintokból finanszírozzuk meg azokat, akik túlvállalták magukat (mindegy milyen okból).

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.05.24. 14:17:27

@Vértes László: "Normális" országokban ilyen esetben leül az összes pár és meghatároznak egy közösen elfogadott célt, amit (akárki is van hatalmon) végig is visznek. Nálunk mindenki démonizált már mindenkit. Talán csak az LMP kivétel. Így ezt nem teheti meg egyik fél (harmad, negyed, ...) sem. :(

Cr 2011.05.31. 09:48:05

@hope53: Tőled is csak azt tudom kérdezni, amit a többi nagyokos hitelestől: ha nem tudsz háromszor annyit fizetni, mint a törlesztőd első részlete, havonta, akkor mit képzeltél? De komolyan?! :D

Van 150 ezres fizud. Fölvettél hitelt és annak a törlesztője mondjuk 10 vagy 15 ezer Ft. (Ez nálam az érthető, értelmes, normális kategória)
Ha ehelyett kell fizetned 30ezret, vagy 45-öt, szerintem még mindig nem jutottál akkora bajba, hogy emiatt sírni kelljen. Ugye?
No de nyilván nem 10 meg 15ezres részletről volt szó már az elején se.
Hanem 30ról vagy még többről, ugyi?
HÁT MIT KÉPZELTÉL? Úgy mégis....

No és kérdezek még valamit. Ha a Forint erősödött volna a Frankkal szemben, akkor mi lenne most?
Ja, hogy akkor magánügy lenne? Merthogy magánügy volt évekig mindenkinek a plazmatévéje, a kényelmes új lakása, háza, kocsija. Én ültem a bákávén, ülök a sötét és pici lakásomban, amiért viszont megdolgoztam, amit évekig kivártam és nem kuncsorogtam rohadék bankoknál hitelért. Ugye a kényelmes nagy lakás magánügy, meg az is magánügy, hogy én nem vettem föl hitelt és rohadtam a régi rosszban.

Akkor most miért nem magánügy? Ha a Frank erősödik, akkor ki kell menni az utcára, meg a köz pénzéből kell megsegíteni a szegény devizahiteleseket? Ha meg a Forint erősödött volna, akkor mi lenne? Nyilván szétosztanátok közöttünk, hogy jusson nekünk, ugye?
Ahogyan most nekünk van kevesebb azért, hogy ti meg legyetek segítve. Na ez az undorító. Devizahitelesek = cigányok.
Alanyi jogon megsegítendők... mert ők devizahitelesek... meg cigányok.

Tök jó lett volna cigánynak születni és devizahitelt fölvenni. Kár, hogy nem így alakult. De legalább a tükörbe tudok nézni.

Cr 2011.06.23. 11:16:33

@hope53: Elfelejtettél válaszolni, devizasegílyes. Tán csak nem beégtél?
süti beállítások módosítása