2014.04.26. 11:28 Szerző: Moin Moin

Hegyet Berlinnek!

Újjászületés.jpg

„Steig ich den Berg hinauf,/Das macht mir Freude./Mein Mädel hab’ ich gern,/Das macht mir Lust.”

(„Felmegyek a hegyre,/Ez nekem örömet okoz./A nőmet szívesen birtoklom,/ Ez örömmel tölt el.”)

Német népdal – 1900 körül

 

Sokan és sokat foglalkoztak az elmúlt napokban a felcsúti stadionnal – mi most beleillesztjük ezt a jelenséget az orbáni „belvilágba”.

 

„Bolond is lennék normálisnak lenni Normális ember nem tud inni-enni”

(Hofi Géza: Hofélia dala)

Köztudott Orbánról, hogy a kedvenc időtöltése a foci – persze a hatalom birtoklásán kívül. Mi nem bizonyítja ezt jobban, mint a minap átadott felcsúti stadion. De Orbánom kívül léteznek még vezető politikusok is, akiknek szintén van valamiféle hobbijuk: vegyük csak Angela Merkelt, aki imád hegyet mászni. Hosszú évek óta tölti szabadságait az Alpokban… Mekkora pech, hogy Berlin környéke olyan lapos, mint egy Mesterházy-beszéd: szegény Angelának több mint 900 km-t kell bumliznia kedvenc dél-tiroli üdülőhelyéig, Suldenig… Bezzeg Orbán: neki elég tíz lépést mennie és máris ott ül a Pancho V.I.P.-ben! Igazán frappáns megoldás – képzeljük csak, mennyi időt lehet így megspórolni, amelyet aztán az ország boldogítására fordíthat!

Íme, a magyarok (ezúttal Orbán személyében) „mertek nagyot álmodni”: focistadiont a focikedvelő minisztrelenök háza mellé! Ám a magyarok nem irigy népség: tudnak másoknak is hasonló nagy álmokkal szolgálni – ha kell, akkor a németeknek és személyesen Merkelnek is. Még 1999-ből származik egy magyar építész ötlete, a Bundesberg1 (Szövetségi Hegy), mely szerint az immár bezárt, Berlin közepén elterülő Tempelhofi repülőtéren kellene egy több mint 1 km magas hegyet felépíteni. Pedig akkor még Schröder volt a kancellár! Aztán jött 2009 és immár egy német építész javasolt egy, a magyar kollégáéra kísértetiesen hasonló projektet ugyanoda: a The Berg2 (A Hegy) nevezetűt…

Ha Merkel is olyan lenne, mint Orbán, akkor már bizonyára lenne hegye Berlinnek! És persze: ha egy polgári társadalom is simán, következmények nélkül lenyelné azt, ha vezetője nyilvánvalóan (azaz: a cselekedetei által bizonyítottan) bolond – elszakadt a valóságtól és a normális és természetes korlátokat úgy lépi át, hogy már nem is érzékel eközben semmiféle feszültséget.

 

„Az én vezérem bensőmből vezérel!”

(József Attila: Levegőt!)

Aki pusztán politikai szempontok alapján akarja megérteni ezt az orbáni világot, az el nem juthat annak lényegéhez: a politika, annak szempontjai, no meg az elvek is itt csak segédeszközök. A lényeg a belső motiváció, amely ebben a konkrét esetben egy késztetés, amely egyre csak erősödik: „Én vagyok a Vezető, nekem kell legfelül lennem – mert különben megkérdőjeleződik a létezésem!” Ez egy pszichózis – pszichózis esetében pedig megszűnik, vagy ellenséggé válik a valóság. Képzeltet valamit az illetővel az állapota önmagáról és a világról, a benne elfoglalt szerepéről – és bármi, ami ezzel szemben áll, tényként vagy akadályként, az frusztrál és ez a frusztráció folyamatosan arra ösztökéli, hogy számolja fel a frusztráló akadályt. Mert ha nem teszi, veszélybe kerül az önképe: vagy a tévedésen/kóros folyamaton alapuló szerep omlik össze, vagy a valóságot kell úgy átalakítania, hogy az többé ne szembesíthesse őt a kóros állapotával.

…Ezt teszi Orbán: a „fékek és ellensúlyok kiiktatása” a belső kényszer követelése: a pszichózis útjában álló gátak – a valóság – kikapcsolásának szándékán alapszik. Amikor stadiont építtet közpénzen a falusi portája mellé, akkor ez nem más, mint annak önmaga előtti megerősítése, hogy „a dolgok valóban úgy vannak, ahogy én gondolom: valóban mindenható vagyok!” A világ olyan, amilyenné azt a pszichózisom transzformálta a fejemben: a foci a legfontosabb, nekem pedig mindenhatónak kell maradnom – különben végem! A hatalomkorlátozás alkotmányos és demokratikus lehetőségének kiiktatása nem cél, nem is csak eszköz, hanem következmény: a pszichózis sugallta önkép és szerep igazolásának vágya és kényszere inspirál erre: hogy őt, a beteg vezetőt mások ne tudják a benne élő torz énképnek a valósággal való összevetésére kényszeríteni.

 

Disznók a Békemenet élén

Ehhez a pszichózishoz, hogy ebből közpolitika lehessen, persze kellenek más, szintén torzult személyiségű társak, akikből és akikkel rendszer épülhet a pszichopata köré. Ezek az emberek alapvetően két típusra és két körre oszlanak: a hatalom csúcsain és a működtető mechanizmusban az önző cinikusok állnak, a (demokratikusnak álcázott játékporondon szükséges) tömegtámogatást pedig a passzív csodavárók hadai szolgáltatják. Ez a két típus teszi ki azt a sajátos összletet, amelyet „a Fidesz és hívei” néven ismerünk.

Ma Magyarországon az emberek nagy többsége alapvetően kétféle stratégiával él. Az első a „törtetők” és önérdek-érvényesítők stratégiája. Ennek lényege, hogy az illető a saját céljaiért képes átlépni írott vagy íratlan szabályokon – csak hogy meglegyen az áhított eredmény: legyen saját ház, lakás, legyen sikeres vállalkozás, választási eredmény, hatalom, vágyak beteljesítése. A másik stratégia ennél sokkal szimplább: várni arra, hogy az állam, a „felsőbbség” majdcsak megsegít, majdcsak eltart, majdcsak szolgáltat nekem – persze „ingyen”. Az első stratégia képviselőit találjuk a Fidesz-rendszer kulcspozícióiban és a „nemzeti nagytőkések” között. A második stratégia követőiből pedig a rendszert támogató tömeg verbuválódott.

…Ha Merkel és a németek is ezzel a „stratégiai ikerpárral” élnének, akkor ma Németország nem lehetne Európa vezető gazdasági hatalma és az ország a két vesztes világháborút követően sem válhatott volna „a béke győztesévé”. Hogy mire vezet az, ha egy pszichopata áll az állam élén, akit gátlástalan „technokraták” vesznek körül a hatalomban és az államgépezetben, és akit csodaváró és ettől a nyilvánvaló gazemberséggel szemben vakká vált emberek tömegei istenítenek, azt épp egy német példa mutatja: a hitlerizmus…

Ha egy nép képes szakítani egy frusztrált korszak rossz módszereivel3, és az államszervezés és –vezetés gyakorlatából kizárja akár az egyéni, akár a kollektív pszichózist, valamint az önző, másokon mindenkor átgázolni kész gátlástalanságot, akkor felemelkedhet – ellenkező esetben viszont csak az őrült hatalom „hegyei” (és stadionjai) fognak a nyomor lapálya fölé emelkedni!

 

 

 

1 Ld. itt: http://berlin2010.blog.hu/2010/06/13/lakner_antal_bundesberg_2020

2 Ld. itt: http://www.the-berg.de/

3 Könyvtárnyi irodalma van annak, hogy a német társadalom miképpen jutott el a nagyon racionális és gyakorlatias, ennek következtében pedig rendkívül sikeres XIX. század végi önmagától az I. világháború elvesztésén és a weimari korszakon át a nácizmusig és miként-miért kezdett rossz módszereket alkalmazni önnönmaga ismételten sikeressé tétele reményében… Részletesen feltárták azt is, hogy e rossz módszerek – embertelenségükön túl – miért lettek volna szükségképpen eredményetlenek hosszabb távon. Azzal pedig mi foglalkoztunk részletesen és alaposan e blog számos korábbi írásában, hogy a magyar társadalomnak mit és hogyan kellene tennie annak érdekében, hogy a meglévő és őt eredménytelenségre kárhoztató társadalmi stratégiái helyett alkalmasabbat kezdjen használni.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr406087636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2014.04.26. 12:12:09

sehr szánalmasch poszt. a blogketreczbe azért befér. schön!

Pan Modry 2014.04.26. 13:06:11

Orban szar, az mszp szar volt, a magyar gazdasag szar, a magyarok csorok...

Hidvégi Mihály 2014.04.26. 13:28:50

@csentecsa: Csácsá, hát mért beszélsz ilyen ostobaságot? Azért, mert szar volt az Mszp alatt, akkor most már legyen örökké szar, legyen az Orbán alatt, legyen az utána is?
Hülye.

Már bocsánat, de ezt nem lehet szebben, ám kifejezőbben elmondani.

Hidvégi Mihály 2014.04.26. 13:30:07

@triumphator: Rossz hallani az igazságot? Magadra ismertél, ugye? S most tele van?

7tom 2014.04.26. 14:45:56

@csentecsa: Az csak a fideszes tömegbázis, lásd a legcsóróbb szín cigány falvak 100%-ban szavaztak a Fideszre.

Kanázsvára 2014.04.26. 15:22:20

A jelenleg ki/felépítés alatt álló rendszer lényegét, azaz a felső (uralkodó) osztály, és az őket éltető milliók tudatos besorolása a maguk helyére,kevesen látják, vagy akarják meglátni... A múltat akarják valami vadonatújként eladni, sajnos sikerrel, majd az ébredés fájdalmas lesz...

Moin Moin 2014.04.26. 16:04:20

@tfedo: Figyelem: a (félre-)fordítás nyomokban (a mindent birtoklás vágyára utaló) iróniát tartalmaz, ezért kérjük Kedves Olvasóinkat, hogy annak fogyasztása előtt vértezzék fel magukat némi humorérzékkel - és kapaszkodjanak a (szándékosan elhelyezett) kanyarokban!

kissiú 2014.04.26. 16:06:34

Szvsz a pszichózis túlzás, a hatalommánia viszont igaz.

A két társadalmi csoport is létezik, és valóban nem Fidesz-specifikus, bár most ők tudnak a legjobban építeni rá. Kérdés meddig, talán a következő válságig. Aztán más fogj átvenni a kedves vezetői szerepet.

Aurelius Respectus 2014.04.26. 17:57:57

Németország esetében azért létezik egy másik magyarázat is az eseményekre. Az 1.v.h utáni gyalázatos, németeket megalázó béke. Az ennek részeként kivetett németeket gazdaságilag megnyomorító háborús jóvátétel. Hitler esetében népszerűségének oka pedig egy rendkivül sikeres gazdaságpolitika volt, amelynek eredményeként megszűnt a hatalmas munkanélküliség és létbizonytalanság.

Berzengő 2014.04.26. 18:11:45

@7tom: "Az csak a fideszes tömegbázis, lásd a legcsóróbb szín cigány falvak 100%-ban szavaztak a Fideszre. "

ORBÁN A MI KIRÁLYUNK, mondja Debrecenben Orbán kampányzáróján a cigány szimpatizánsok, meg Orbánról nevezik el a gyerekeiket!!!

valasztas2014.hir24.hu/trollvoks/2014/04/13/orban-viktorrol-nevezte-el-a-gyereket-video/

Berzengő 2014.04.26. 18:14:04

@Kanázsvára: "A múltat akarják valami vadonatújként eladni, sajnos sikerrel, majd az ébredés fájdalmas lesz... "

Hitler pont az ellentéte volt ennek mint amit a Fidesz akar saját népével.

Majd amikor a fidesz tagok az útszélén maradnak felébrednek...ha meg nem haltak éhen.

_______________

egyenlito.blog.hu/2013/01/18/az_emberek_harmadat_az_ut_szelen_hagyna_a_fideszes_szakember

Bogár László az első Orbán-kormány államtitkára. Folyamatosan publicisztikái jelennek meg a fideszes Magyar Hírlapban, számos fideszes rendezvényen tart előadás. 2010-ben pedig annak a feltételezését is sértőnek találta, hogy nem a Fideszre szavaz:

m.cdn.blog.hu/eg/egyenlito/image/Bogar_Laszlo_ut_szelen.jpg

A társadalom egyharmadát (!!!) tartja reménytelenül elveszettnek, és hárommillió embert hagyna az út szélén
_______________________________

Moin Moin 2014.04.26. 18:16:54

@Aurelius Respectus: A náci Németországnak nem gazdaságpolitikája, hanem fegyverkezési politikája volt - amely arra épült, hogy egy győztes háborút követően a fegyverkezésbe és a munkanélküliséget felszívó állami beruházásokba ölt péntz (amelyek hietelk voltak) majd a legyőzöttekkel fizettetik meg. Így ez a politika egy hamarosan bekövetkező és győztes háború nélkül államcsődhöz vezetett volna. Megjegyzem: az állami beruházások, pl. az autópálya-építések programját a Weimari Köztársaság idejében dolgozták ki, éspedig amerikai (New Deal) mintára, így ezek sem náci találmányok voltak.

Lovag Mihály 2014.04.26. 18:42:35

@Moin Moin: 2014.04.26. 18:16:54

ez igaz

J.László 2014.04.26. 20:05:05

"Mein Mädel hab’ ich gern" - Kedvelem a barátnőmet. Esetleg kicsit költőiesen: szeretem a kedvesemet.

Ez valamivel jobb fordítás lett volna. A "nőmet szívesen birtoklom" mind a német, mind a magyar nyelv meglehetősen felszínes ismeretéről tanúskodik. Ez persze nem baj, de nem kéne hirdetni az indexen.

32FNewYork 2014.04.26. 20:54:08

"Bezzeg Orbán: neki elég tíz lépést mennie és máris ott ül a Pancho V.I.P.-ben!"

A szerző bizonyára megzavarodott, és azért nem tudja, hogy Orbán Budapesten lakik, és Felcsút onnét 35 km. Igaz, hogy nem 900 km, mint Merkel hobija, de ha stadiont keresne a német hölgy, találna 35 km-en belül neki valót.

Hidvégi Mihály 2014.04.26. 20:57:56

@csentecsa: Kedves é'sfiam, a jelzőt a következő miatt kaptad, nem pedig azért, mert megállapítottad, hogy az államra várás nem Fidesz-jelenség: "Akkor tetszett erről posztolni?"

Ez utóbbi mondatod azt sugallja, hogy a posztoló egy ócska szenzációhajhász kis senki, ugyanis most hőbörög Orbán ellen, de bezzeg egy szót sem szólt, amikor a korábbi gazemberek alatt kellett volna. Ezzel azt sugallod, hogy kettős mércés éstöbbi, ésatöbbi, szóval jól mondtam én azt amit.

Kurva Orbán hívők asszik, hogy akik most ezt a szar Orbánt kritizálják, a múltat csak éltetik mszpéstől, szdsz-estől.

Hát nem.

Hidvégi Mihály 2014.04.26. 20:59:39

@32FNewYork: Te sem tanultál meg értőn olvasni mint oly sok büszke honfitársunk csodálkozunk hát hogy ott tartunk, ahol?

Moin Moin 2014.04.26. 21:28:29

@J.László: Olvasd el, mit írtam tfedo kollégádnak!:-)

Moin Moin 2014.04.26. 21:30:59

@32FNewYork: Valóban - ezt bizonyítja az a tény is, hogy még a kormánya, ill. a frakciója tagjaival is rendszeresen felcsúton konzultál...:-)

Meg aztán: a Cinege utcában egyfelől nincs ekkora telek (bár kisajátítani lehetne, a 2013-as törvény óta), másfelől lényegesen magasabbak a telekárak (bár van péz a Matolcsy-MNB-ben még nyirettűre is!).

Gyüssz topogni, Gecó? 2014.04.26. 21:56:05

Azért egy nagyon fontos dologra felhívnám a figyelmet: Berlinben, a Bundestag teteje egy üveg-tető, de nem csak a fény miatt építették ilyenre. A tervező egy nagyon fontos dolgot akart jelképezni vele. A tetőre fel lehet menni és egy kilátó, vagy hogy is mondjam, belátó, mert be lehet nézni az ülésterembe. A tervező szándéka az volt, hogy ha egy képviselő felnéz, akkor a "népet" lássa maga felett, tehát tudatosuljon benne: nem ő van felül. Felül a nép van. Ő, a képviselő nincs feléjük helyezve, hanem a népet szolgálja.

Ezek után úgy érzem, hogy egy kicsit sántít az a hasonlat, miszerint ha Merkel hegymászásmániás lenne, ha begőzölne és felül akarna lenni, akkor építenének neki egy hegyet. A fenti példával arra akrtam utalni, hogy az egész gondolkodásmódjuk más.

Mondjuk nyílt titok, hogy Ausztriában kezelik Vityát, nem kell meggyőznöd minket arról, baj van az emeleten.

Hacsek ül a kávéházban és újságot olvas. Sajó odaül mellé:
- Üdvözlöm Hacsek! Mit ír az újság, mi újság?
- Képzelje Sajókám, Orbán Viktor megőrült!
- Azt kérdeztem van-e valami újság?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.26. 23:19:14

@Gyüssz topogni, Gecó?: Az üveges szimbolikáját nem tudtam, jó

Husz_János_Puszita 2014.04.29. 14:36:27

"Berlin környéke olyan lapos, mint egy Mesterházy-beszéd"

mekkora duma :))))

Szerintem Orbán nem pszichopata, hanem szélsőségesen nárcisztikus, az egy másik személyiségzavar. Amúgy stimmel a poszt.
süti beállítások módosítása