2013.04.10. 22:02 Szerző: Đđ

Polgárjog

Özönvíz.jpg

„Velem számolj hát, Koppány, és én mondom itt,a hadnagyok tanácsában: Te parancsoltad a vérontást, s tagadd el, ha mered. Lásd, én vallom: a szalmát én gyújtattam fel. Hogy lássanak az emberek.”

Kós Károly: Az országépítő - 1934

 

Hogyan keletkeztek a politikai jogok az adott közösség-állam dolgaiba való beleszólásra? Úgy, hogy emberek, akik egy adott közösségben éltek és abban-azért dolgoztak, ezzel, erre alapozva megszerezték-kivívták (nálunk: megkapták) a jogot a közös ügyeikbe való beleszólásra. Megfordítva ezt: azok rendelkeznek egy adott közösség vonatkozásban politikai jogokkal, akik abban a közösségben élnek és abból így vagy úgy, de deklaráltan, életmódszerűen és hosszú távú céljaikat illetően nem szakadtak ki. Akik viszont helyzetüknél fogva már hosszú ideje, akár generációk óta nem cselekvő részesei egy politikai közösségnek, azok nem is aspirálhatnak arra, hogy az általuk „nem belakott” közösség döntéseiben részt vehessenek, csupán azért, mert leszármazás, vagy nemzettudat révén „közösséget éreznek” azzal a bizonyos politikai közösséggel. Mert nagyon különböző dolgok az érzések és az életvitelszerűség.

Életvitelszerűség az egy közösséghez tartozás esetében, ha „nap mint nap” abban a közegben élek, végzem a teendőimet, vagy ha az adott közeg szocializál (gyerekként, fiatalként, esetleg bevándorlóként). Ebbe a kategóriába azok is beletartoznak, akik rövidebb-hosszabb ideig ugyan nem az adott politikai közösségben élnek, ám stratégiai, távlatos szándékuk nem az adott közösség elhagyása – nem azért távoztak az adott közösségből, mert nem kívánnak, netán nem is tudnak annak működésében úgy részt venni, ahogy az az adott közösségben lehetséges lenne számukra.

Látjuk tehát, hogy egy politikai közösséghez való tartozás egyfelől az adott közösségben történő életvitelszerű cselekvést jelenti, másfelől pedig azt a szándékolt, hogy az illető része kíván maradni e közösségnek és nem választ magának egy másikat. De akár az egyik, akár a másik elem hiányzik a kettő közül, az illető nem tekinthető az adott közösség tagjának – legalábbis nem cselekvő és stratégiai életelemben.

Érezni érezhetünk együtt, de cselekedni akkor sem tudunk, ha egyszer az életünk stratégiai céljai nem arról a közösségről szólnak.

Mindebből pedig az következik, hogy egy közösség – nevezzük nevén: ország - dolgaiba politikai téren való beleszóláshoz nem teremt jogalapot a kulturális és/vagy leszármazási kötődés. Még akár állampolgárságot is kaphatnak/tarthatnak meg azok, akik így vagy úgy „deklarált kötődést” is akarnak az adott közösséghez, ám téves az a (nem minden sanda szándék nélkül hangoztatott) gondolatmenet, hogy „nem lehetnek első- és másodrendű állampolgárok”. Az állampolgárság ugyanis csupán azt jelenti, hogy jogomban áll minden további nélkül az adott országban élni, annak teljes jogú polgáraként, ám nem jelenti azt feltétlenül, hogy ott is élek, hogy részt is veszek tevékenyen az ország életében – és mint fentebb már tisztáztuk, ez utóbbi keletkeztet beleszólási (politikai) jogokat, nem pedig egy puszta elvi lehetőség a közösség életében való részvételre. A „teljes jogú”, tehát szavazati joggal is rendelkező polgár státusza akkor „áll be” egy állampolgár esetében, ha él is az állampolgár azon jogával, hogy ott élje az életét hosszabb-hosszú távon – de addig, amíg ez számára csupán egy „nyitott ajtó” az adott ország felé, nem jár az állampolgársággal szavazati jog is.

Így az „első-, vagy másodrendű állampolgárra” vonatkozó (mint fentebb írtam: sanda) kérdés helyett a cselekvő vagy kívülálló állampolgár státusza a helyes kérdés. Kívülálló pedig nem jogosult beleszólni azon közösség ügyeibe, amelyben ő gyakorlatilag és szándékai szerint nincsen benne. Ezzel szemben gyenge, tartalmatlan és demagóg érv az, amit a „trianonisták” szoktak mantrázni: „Nem mi hagytuk el a hazát – a haza hagyott el minket!” – hiszen aki cselekvő magyar akar lenni, az bármikor élhet (könnyedén megszerezhető) magyar állampolgári jogával és letelepülhet az országban. Ha azonban úgy érzi, hogy ezt nem szeretné választani, mert akár az egzisztenciája, akkor a megszokott élete, akár bármi más az új hazájához köti inkább, az a fentiekből következően nem lép be az állampolgársága által előtte kinyitott ajtón – és ez az ő szuverén választása, nem pedig a „trianoni átok” hatása, így ezzel a szuverén, személyes döntésével ő határoz úgy, hogy nem kíván a magyar állam területén élő közösség cselekvő tagjává válni.

Ma a magyarság zöme az Európai Unió keretein belül él, így aki a magyarság stratégiai érdekeiért kíván fellépni, az a leghelyesebben teszi, ha a – szükségszerűen - egyre egységesebbé váló Európai Unió keretein belül érvényesíti ezt az akaratát. És a heveny nacionalizmusok megregulázására is az a legkézenfekvőbb módszer, ha az EU-t erősítjük a duhajkodni kész nemzetállamok ellenében. (Nem valószínű ugyanis, hogy a „nagy EU” kifejezetten kipécézné magának a magyarokat – ellentétben némely nemzetállamo(cskák)kal, amelyek saját megoldatlanságukat a saját közegükben jól bejáratott „magyar ellenség” vegzálásával próbálják levezetni… Európában nincs hagyománya a magyarellenességnek, ellentétben egyes szomszédnemzetekkel.) Mivel pedig a magyarság egy tekintélyes része nem a magyar állam keretein belül él, így a fent nevezett magyar stratégiai érdekek megoldásának sem lehet terepe kizárólagosan a magyar állam. A magyar állam területén, annak politikai struktúrájában az ott élők dolgait kell (ésszerűen-célszerűen) elrendezni. Viszont: ha összekeverjük a cselekvő és „érzelmi” magyarságot és hagyjuk, hogy ez utóbbi is belevonódjon-beleavatkozzák a magyar állam vezetésébe, akkor nagy a veszélye annak, hogy leterelődjön az ország az ésszerű-célszerű útról. Ennek következménye egy gyengülő Magyarország lesz, amely a határain túlterjedő, azon belül és csak magyar-magyar relációban meg nem oldható magyar stratégiai érdekek érvényesítésében is szükségszerűen válik egyre gyengébbé és gyengébbé.

Mindezek alapján, ha egy kormányváltást követően olyan politikai erő kerül hatalomra, amely tömegbázisát nem egy eltúlzott, eltorzított és felhergelt magyarságtudat kihasználására alapozza (elorozva ezzel a valódi nemzetközösség-tudatot), meg kell majd beszélnünk a nem a magyar állam területén élni akaró magyarokkal, hogy – saját stratégiai céljaink érdekében – nem célszerű keverni az érzelmi kötődést a valóságossal. Ebből pedig az állampolgársághoz „automatikusan” kötődő (és amúgy ma is „csonka”!) választójog újrarendezése következik.

…Nem lesz könnyű – mint ahogy sohasem könnyű a butaság (vagy az aljasság által szándékosan) összekuszált, elrontott dolgok higgadt rendbetétele! …De addig is: döntse el mindenki, akinek jelenleg van beleszólási-szavazati joga, hogy mely közösségnek akar stratégiai távlatokban is cselekvő tagja lenni – és annak a közösségnek a dolgaiba avatkozzák bele! Ne akarjon olyanok dolgaiba beavatkozni, akikkel nem vállal cselekvő sorsközösséget: azt ugyanis, aki egy vele nem sorsközösségben élő népre akarja ráerőltetni a saját elképzeléseit agresszornak nevezik – és mégiscsak furcsa lenne, ha a mai Magyarország politikai agresszorai épp a nem benne élő magyarok lennének!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr325215915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grani 2013.04.11. 18:04:43

@Đđ: Hát igen. Nem vállalnak sorsközösséget. A cseh és szlovák magyarok pld. csak azért mert magyarok, kollektíven bűnösnek lettek titulálva. A mai napig. A kárpátaljai magyar férfilakosságát megtizedelték, csak azért, mert magyarok voltak. Erdélyben meg külön jogok járnak a magyaroknak: pld. pofonvágás, mert magyarul beszélsz az utcán. A délvidékieket is azért gyilkolták halomra a titóisták, mert nem vállaltak sorsközösséget.
Ha te viszont azt tekinted sorsközösségnek, hogy ki ácsingózik veled egy sorsban segélyéért, hát csak sajnálni tudlak. Vagy azt hiszed, a nemzet megszünt Trianonnal? Csak a belmagyaroknak van joguk magukat magyaroknak nevezni? A többi magyart le lehet tótozni, románozni, ukránozni stb?
No, ezzel nem sok szavazatot nyersz. Viszont minden külföldi magyar utálatát elnyered.

Đđ 2013.04.11. 18:06:33

@grani:

Belmagyarisztánban is többszázezer számra élnek nem magyar etnikumokhoz tartozók.

És: neked is írom, amit Con Stormnak, hogy t. i. "A félművelt teológus színtiszta eretnek" - olvasd el nála, hogy miért kapta ezt meg. (Azt azért megjegyzem: te sokkal kevésbé vagy hülye, mint ő...)

grani 2013.04.11. 18:06:59

@félázsiai 2llkedő: Van amelyiknek nincs, van amelyiknek van, van amelyiknek több is. Te másképpen látod? Magyarázz :)

2llkedő 2013.04.11. 18:07:17

@grani: "Csak a belmagyaroknak van joguk magukat magyaroknak nevezni?"

Nincsenek már érveid? Ki mondott ilyet?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.11. 18:07:58

@Makkasz: Folytatom mert az 1000 miatt egybe nem fért be.

A 20k szétszavaz össze vissza mert ugye nem csak A és B indul mielőtt jönnél a 20k más szavazóval.

Tudod kit érdekelne 100k vagy 200k külhoni szavazó ha ez a szavzók 0,5 %-át tenné ki ergo súlytalan tömeg lenne akkor nem érdekelne. De mivel sajnos ez itt a rögvalóságba igenis a mérleg nyelve lehet.

Anyagilag milyen kár éri ezért a Magyarországon élő adózó állampolgárokat azt is megmondom. Mivel igenis számítani fog az a 100k szavazó ezért beindul a kampány. Megy majd az ígérgetés, na de az még nem is kerül semmibe míg nem akarják megvalósítani. De amint majd megindul oda is az osztogatás. Nem sajnálom félre ne értsd, de nem Dubai vagyunk az ország szarba van és ilyenkor nem fér bele az a meglátásom szerint, hogy szórjuk az állam pénzét mindenhova.

2llkedő 2013.04.11. 18:08:35

@grani: """""Az állam egy földrajzi terület feletti legfőbb hatalommal bíró politikai egyesülés. Ez hagyományosan magába foglalja azt az intézményrendszert, amely birtokolja a törvénykezés jogkörét, mellyel kormányozza területének társadalmát – aminek állami státusa gyakran függ attól, hogy több más állam elismeri mint efeletti belső és külső önálló korlátlan hatalmat."""""

grani 2013.04.11. 18:10:37

@félázsiai 2llkedő: Te. Meg az elvtársaid. Egyébként nem nyertek. Bután politizáltok és tehetségtelenek a vezetőitek. Esélyetek sincs, sajnos. Vagy hála az égnek?

grani 2013.04.11. 18:11:36

@Nikosi: Jó, kampány. Igérjenek a ballibek is valamit a külhoniaknak. Ez a kampány nem?

Đđ 2013.04.11. 18:11:40

@grani:

Imádom az érzelmi-indulati érveket - különösen, ha úgy állítják be, mintha a bűntelen magyarságot az egész világ csak ütné...:-)

Csakhogy: a magyarok is ki-kiirtottak/kitelepítettek itt-ott pártíz-párszéezezer "etnikait": zsidókat, szerbeket, svábokat - és mindezt szintémn "kollektív alapon". Na, miben is jobbak a magyarok, mint pl. a csehek-szlovákok? Ja, hogy balfaszabbul kötöttek szövetségeket, indulatból politizáltak és emiatt a fasz kellemetlenebbik fégén találják magukat rendre? Tis' is gschoada, sog ma!:-)

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.11. 18:14:10

@Makkasz: Tovább is van még de ez az 1000 karakterhossz kiborító.

Tudod azért mondjuk odakintről az is figyelembe kéne venni, hogy az a sok magyar nyelvű intézmény miből is él. Igen komoly állami támogatást kapnak az országból és azt többek között is én adóm oda. Sőt tudod mit még jótékonykodni is szoktam a külhoniak javára. Nem várok érte semmit, csak amikor itt azzal jössz, hogy ti tartjátok el Magyarországot akkor ezen is gondolkodni kéne.

Nem értem mit nem lehet érteni azon amiket itt felsorolnak. Neked mivel lesz több az életed, hogy szavazhatsz egy magyar választáson mivel lennél szegényebb ha nem. Mert egy olyan külhoni "új" állampolgárnak aki soha nem lesz magyarországi lakos, annak aztán sok haszna van a szavazásból. Ellenben sajnos tömegben eldönthetnek egy választást.

Erre írtam, hogy ha nem a listára hanem egy egyéni képviselő jelöltekre szavazhatnának külön Erdélyben, külön Vajdaságban stb... nem lenne semmi bajom. Érted már remélem?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.11. 18:14:55

@Makkasz: Indulatból és érzelemből meg nem én kommunikálok hanem te. Erről meg ennyit.

grani 2013.04.11. 18:17:39

@félázsiai 2llkedő:
"A nemzetállam olyan államot jelent, amely népessége összetétele etnikai szempontból homogén. Ez olyan esetben jön létre, amikor egy állam határai egybeesnek a többségét alkotó nemzet etnikai határaival."

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.11. 18:18:31

@Đđ: Felhívom a figyelmét, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elleni uszítás, bűncselekmény!

A nyilatkozat tartalmazza, hogy a nemzetközi jogot az azt elfogadók magukra nézve kötelező érvényűnek tekintik!

A nemzetközi jog tartalmazza a hágai magánjog jogállamisági mérvadóját, az is kötelező érvényű!

Ha hága hoz egy elmarasztaló határozatot, azt a bíróknak egy jogállamban azonnal orvosolniuk kell, vagyis megsemmisíteniük a parlamenti törvényt!

Attól jogállam egy jogállam, hogy ennek a három jogrendszernek aláveti magát, és a bírók az államtól teljesen függetlenül hozzák a döntéseiket!

Magyarországon és Németországban van egy külön fizetett bírói testület, akik a törvényhozás után megvizsgálják a törvényeket, megfelelnek-e az emberi jogoknak! Nem pedig az alkotmánynak vagy az alaptörvénynek! Ők az alkotmánybírák! De a legkisebb gedi bírónak is kötelessége megsemmisíteni egy törvényt, ha arra hága felszólította!

2llkedő 2013.04.11. 18:20:49

@grani: Kevered a szezont a f@szommal.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.11. 18:24:31

@grani: Látom te is kezdesz skatujázni.

Még egyszer leírom neked is barátom. Nem vagyok sem balib fan, sem MSZP fan, sem semmilyen fan, nincs oldalam sem jobb sem bal. Nem vagyok egyik pártnak sem tagja sem szimpatizánsa. Ráadásul soha nem is szavaztam egyetlen balilebrális pártra sem. Remélem végre megérted, olyan vagy mint a kis ellefánt....

Ne ne kampányoljanak, mert azt a pénzt is én/mi akik az adózunk fizetjük ki. Érted a kampánypénz az emberek zsebéből vándorol ki, ha nem is közvetlenül, de állami közvetítéssel. Ráadásul ezek elköltésére semmi szükség nem lenne, ha nem lenne sajnos választási döntő tényező esetleg a külhoni "új" magyar állampolgárok szavazatainak léte.

De mond meg mitől lesz szegényebb egy határon túl "új" állampolgár ha nem szavazna. Na? Elvégre rá úgy sem lesznek érvényesek a hozott törvények, Ő kívülről szurkol akkor?

Ja az ígértek, mert majd mindenki ígér majd fűt fát, ingyen sört meg örök életet. De csak remélem aztán nem akarja betartani.

grani 2013.04.11. 18:24:45

@Đđ: Én meg azt imádom, amikor csak a magyarokat állítják be bűnösnek. Főként a szomszédok :) És főként, mikor valaki a posztban veri a mellét, hogy ő magyar, aztán meg szépen lehülyézi a magyarokat, akik közzé szintén tartozónak vallja magát. Vagy te nem vállalod a felelőséget a sok százezer zsidó honfitársunk haláláért? Esetleg a sok százezer magyar legyilkolásáért, elüzéséért a török alóli felszabadítás ürügye alatt? Mert akkor változott meg igazán az etnikai összetétel és ezt nem a törökök, hanem ez egyesült európai seregek végezték el. Lebensraum, ez volt az osztrák császár jelszava. Na de ez régen volt, viszont lehetett rá hívatkozni, mikor a nemzetek hirtelen önrendelkezni akartak a befogadó ország területén (lásd Koszovó mint újkori példa).
Ja, a magyarok most megint rossz oldalon állnak. A lassan már oszlásnak induló EU oldalán :D

grani 2013.04.11. 18:26:21

@félázsiai 2llkedő: Szerintem meg te kevered a f@szomat a szezonnal :) Nemzet, állam. Nemzetnek állama. Nemzetállam. Románia pld. deklaráltan nemzetállam.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.11. 18:26:53

@Đđ: Egyenlőre a magyarokat emberiség ellenes bűnök miatt nem ítélte el a nemzetközi bíróság...

Így ilyen bűncselekményekkel vádolni a magyarokat bűncselekmény! Ártatlanság vélelme! Még a nyilasokat sem.. azalatt a 10-12 hét alatt amíg a front átvonult Magyarországon...

2llkedő 2013.04.11. 18:27:28

@Con Storm: """"Minden személynek joga van a hazája közügyeinek igazgatásában akár közvetlenül, akár szabadon választott képviselői útján való részvételhez.""""

A hazája....

Husz_János_Puszita 2013.04.11. 18:27:40

A nemzetközi gyakorlat azért nem releváns, mert a magyarok egyharmada nem az országhatáron belül él. 15 millióból 5 millió a határon túl. Speciális helyzet speciális szabályozást igényel.

grani 2013.04.11. 18:30:27

@Nikosi: Sajnálod tőlük az ingyensört? Nektek jár a szavazatotokért, nekik nem? Csak mert újak, te meg régi vagy? :)

Demokrácia van, vagy mi!!! Az meg drága dolog. Mármint a demokrácia. Sok párt, sok mindenféle tüntetés, emberi jogok meg ehez hasonló. Macerás, persze...

Lehet, hogy nem vagy ballib, de azt mondod, amit egy ballib, úgy érvelsz, mint egy ballib stb. vagyis ha nem vagy az, akkor jól álcázod magad, barátom.

2llkedő 2013.04.11. 18:30:34

@grani: "Nemzetnek állama. Nemzetállam. Románia pld. deklaráltan nemzetállam."

A határai azonosak a nemzet határaival.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.11. 18:35:23

@félázsiai 2llkedő: tényleg? és én nem ezt írtam?! Szövegértés...

Persze.. csak a nemzetiségek unióban élnek... akkor a felsőházban vagy nevezzük szenátusnak.. mindegy...

De a nemzetiségeknek autonóm önrendelkezési joguk van... és ettől eltérni nem lehet... teccikérteni? Bármilyen hihetetlen, a magyar is ember... és ha hiszi ha nem, elég értelmes, hogy saját népét, saját maga irányítsa... és még valami.. a többségi nemzetnek is joga van, dönteni arról, kivel él unióban, vagy autonóm egymás mellett élésben... ha hiszi ha nem, a magyar is ember, joga van az önrendelkezéshez, bármilyen hihetetlen az ön számára..

grani 2013.04.11. 18:35:30

@félázsiai 2llkedő: Na ne mond!!! Hát élnek jócskán románok Ukrajnában, Mo-n, Bulgáriában is. Moldováról, akik tulajdonképpen románok, nem is szólok!!!
Mint arról a több mint egymillió magyarról, akik Románia területén él. Na ja....

Husz_János_Puszita 2013.04.11. 18:37:42

@Makkasz:

400 ezer körül tart az új honosítások száma.

grani 2013.04.11. 18:38:59

@Husz_János_Puszita: Helyes. Minnél többen vagyunk, annál jobb. Az igazi az lenne, ha volnánk vagy százmillióan magyarok.

2llkedő 2013.04.11. 18:46:46

@grani: """A haza fogalma életteret jelent, hol az ember születik, nevelkedik és meghal."""

2llkedő 2013.04.11. 18:47:40

@grani: "Mint arról a több mint egymillió magyarról, akik Románia területén él."

Magyarország nem nemzetállam.

Husz_János_Puszita 2013.04.11. 18:49:40

@grani:

Én inkább olajmezőket szeretnék, ha már kívánni lehet. Gáz is jó lesz.

grani 2013.04.11. 18:51:57

@félázsiai 2llkedő: pedig szinte kizárólag magyarok lakják...

grani 2013.04.11. 18:54:15

@Husz_János_Puszita: Peched van. Nem kellett volna az Óhazából eljönni. Mert most az oroszoké lett a sok kőolaj :D

Egyébként én meg egy olyan államban szeretnék élni, amelyben rajtam kívűl senki más.
Sőt azt szeretném, hogy állam se legyen...

2llkedő 2013.04.11. 19:02:41

@grani: "pedig szinte kizárólag magyarok lakják..."

Akkor a nemzet az, amelyik itt él.

Husz_János_Puszita 2013.04.11. 19:05:34

@grani:

Lehet jobban jártunk volna, még mindig békésen terelgetnénk a jakokat a pusztában.:D
Ha nem akarsz államot, akkor minek neked szavazati jog?

grani 2013.04.11. 19:09:06

@félázsiai 2llkedő: már hogy érted? Itt? Nálatok vendégségben?

grani 2013.04.11. 19:13:04

@félázsiai 2llkedő: Vitatkozz velük te :) hát mondhatom...
@Husz_János_Puszita: Hát jakok nem élnek arrafelé. Az jóval odább van :) Tibetig azért van még mit menni az Ural környékétől.

Minek ne? Sok mindent szeretnék, amire túlképpen nincs is szükségem :) Pld. egy klassz motorbiciklit, mondjuk egy Kawasaki 75O-st. Azt mondjuk sokkal jobban, mint a szavazati jogot...

legeslegujabbkor 2013.04.11. 19:14:35

@Đđ: "Az elcsatolt területeken élő magyarok teljes jogú ottani állampolgárokká váltak –vagy: áttelepülhettek Magyarországra.) És persze: el sem üldözték őket a szülőföldjükről. (Ez 1945 után történt meg, részegesen.)"
Ebben tévedsz, már a Tanácsköztársaság alatt is Budapestre induló vagonokba rakták az elcsatolt területeken élő magyar nemzetiségűeket.

grani 2013.04.11. 19:20:41

@Đđ: Majd nyolcszázezer magyart üldöztek el trianon után. Nagyapám a híres demokratikus Csehszlovákiában haláláig nem kapott állampolgárságot. Megmondták neki, hogy bármely irányba elhagyhatja az országot, de állampolgárságot nem kap.

Csak azt nem értem, honnan jössz ezzel a dumával. Szinte olyan érzésem van, hogy te meg a félázsiai román vagy cseh magyarul beszélők vagytok. Tévednék?

Husz_János_Puszita 2013.04.11. 19:21:32

@grani:

Nem gond, megszedjük magunkat a jak importon.

2llkedő 2013.04.11. 19:22:39

@grani: Már leírtam, hogy a gyerekeim, a szüleim, nagyszüleim a családom. Ettől függetlenül mindenkinek van saját családja is. A gyerekem felesége és a gyerekei (az unokáim) már egy külön család, de az én családomhoz tartozik.

Ha a gyerekem a családjával eljön hozzám, akkor bizony vendégségben vannak, mert nem élünk együtt, de ettől még a családom részei.

grani 2013.04.11. 19:25:25

@félázsiai 2llkedő: És mi van, ha a gyereked és családja nálad él? Mert ott született, el se ment. Sőt, te költöztél hozzájuk?
Most nem értem. A magyarok vendégségben vannak MO-n? Vagy a székelyek Erdélyben, vagyis a mostani Romániában?

2llkedő 2013.04.11. 19:28:53

@grani: """""A haza szó azt a kognitív tartományt hívja elő, amelynek bels taxonómiai fragmentumai a következ7 profilokat jelölik (lásd ÉrtSz.):
1. azt az országot, ahol valaki született, ahonnan származik, ahol él és ezen ország népe tagjának tartja magát ; Az én hazám Magyarország, itt születtem, itt élek és itt szeretnék meghalni);
2. azt a vidéket, amelyről valaki származik, illetve ahol él
3. azt a politikai, társadalmi, alkotó közösséget, illetve egy meghatározott
ideológiai eszmék szerint szervezett társadalmat, amely az ország történelme
során alakult ki (pl.: Urak országából dolgozók hazája. Egy új hazát, mely szebb a réginél – És tartósabb is kell alkotnotok, Egy új hazát, ahol ne légyenek Kiváltságok kevély nagy tornyai [Petőfi Sándor];
4. azt a lakó- vagy tartózkodási helyet, ahol az emberek valamely csoportja
életformájának megfelelő feltételeket talál

2llkedő 2013.04.11. 19:30:34

@grani: "És mi van, ha a gyereked és családja nálad él?"

Akkor közös háztartásban élünk. Azonosak a jogaink és kötelességeink a közös dolgok tekintetében.

2llkedő 2013.04.11. 19:32:28

@grani: "Vagy a székelyek Erdélyben"

A székelyeknek Erdély a hazájuk, ami jelen pillanatban Romániához tartozik. Nem Magyarországhoz. (sajnos)

legeslegujabbkor 2013.04.11. 19:38:13

ÉN nem félek, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok mind Orbánra fognak szavazni, sőt azt sem hiszem,hogy mind a 8-900000 szavazni akar egy listára.

De a baj ott van, hogy aki állampolgárságot kap, annak jár a szavazati jog is, épp ez volt a probléma a Fidesz-féle gyorsított eljárással, hiszen olyanok is állampolgárok lettek, akiknek nincs Magyarországon lakcímük, ezzel megdőlt a sorsközösségi elv. Egyre csak tágul az olló az itt lakó és a csak jogot szerzők között a külföldön dolgozók, de itteni lakással rendelkezők miatt is.
Szerintem ez nagy veszélyeket rejt magában, nem Orbán miatt, hanem sérül a mi felelősségérzetünk, és a támogató elfogadásunk a végső eredménnyel szemben.

grani 2013.04.11. 19:40:03

@félázsiai 2llkedő: No, ettől se lettem okosabb...
Akkor mondjuk: Én születtem egy országban, ami már nincs. Akkor a hazám is eltünt? A szülőföldem meg most egy olyan országhoz tartozik, amelyikben én egy napot se éltem, soha semmilyen viszonyba nem kerültem vele, mert azután jött létre, hogy elmentem a szülőföldemről. Az a Hazám ?
Az az ország, amelyiknek az állampolgára vagyok, külföldinek tart és ezt az ott lakók igyekeznek is az orrom alá dörgölni. Az a Hazám?
Az az ország, ahol jelenleg dolgozom és élek, de semmilyen jogi viszonyba nem vagyok vele, viszont sajátjának tart, elfogad. Ez az ország a Hazám?
Vagy nekem csak szülőföldem van, hazám nincs?

grani 2013.04.11. 19:40:53

@félázsiai 2llkedő: Erdély nem ország. Az ország Románia. Vagyis a székelyek hazája Románia. Így gondolod?

grani 2013.04.11. 19:44:30

@legeslegujabbkor: támogató elfogadásunk a végső eredménnyel szemben.

Ez viszont tényleges veszély... Az ellenzék, ha nem nyer és a különbség kicsi lessz, rögtön csalást fog emlegetni...

2llkedő 2013.04.11. 19:45:15

@grani: Igen, de ettől még magyarok, nem pedig románok.

2llkedő 2013.04.11. 19:46:10

@grani: "Az ellenzék, ha nem nyer és a különbség kicsi lessz, rögtön csalást fog emlegetni..."

Én speciel nem fogok csalást emlegetni, hanem örülni fogok.

grani 2013.04.11. 19:50:02

@félázsiai 2llkedő: Székelyek :) És románok. A magyar államhoz mi közük? Semmi.

Minek? A FIDESZ győzelmének, vagy annak, hogy kicsi a különbség? Mert a dolgok jelen állása szerint már az is csoda lenne...

legeslegujabbkor 2013.04.11. 19:52:23

@grani: Itt nem a csalásra gondoltam, hanem arra az eluralkodó rossz érzésre, hogy ez az eredmény nem az itt élők akarata, miért érezném az enyémnek, miért tartanám legitimnek?

2llkedő 2013.04.11. 19:52:28

@grani: A kicsi fideszes győzelemnek.

2llkedő 2013.04.11. 19:53:25

@grani: "A magyar államhoz mi közük? Semmi."

Nem sok.

grani 2013.04.11. 20:11:57

@legeslegujabbkor: A MO-élők csak egy ideiglenes halmaz. Lehet, hogy a nagy vagy a dédszülők nem éltek ott, a gyerekek vagy az unokák meg lehet már nem fognak ott élni. Hisz csak meg kell nézni a budapestiek vezetékneveit: vagy német, vagy szláv, ha meg szép magyaros, akkor magyarosították.
Szóval, hogy te mit érzel legitimnek és mit nem, szubjektív dolog. Végül is el lehet menni, ideiglenesen vagy végleg. Viszont demokráciában nem lehet permanens háborúban élni. Ez a lényege. Leszavaztunk, valaki nyert, hazamegyünk krumplistésztát enni és elfelejtjük négy évre.

grani 2013.04.11. 20:13:38

@félázsiai 2llkedő: Hacsak fel nem veszik a magyar állampolgárságot is. Attól kezdve már jogviszony.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.11. 20:14:14

@grani: Nem barátom. Úgy érvelek mint egy szegény ország állampolgára akinek nem mindegy hova öntik ki fölöslegesen a azt a pénzt amit én/mi dobunk bele a közösbe.

Ha az a bal-liberális felfogás, hogy nem akarok eszetlen és értelmetlen pénzkidobást. Ha azt a pénzt amit értelmetlen kampányolásra, eszement és az ország lakosságának számára szükségtelen ígéretek betartása szórnának ki értelmesebben kívánnám elkölteni.

Szerintem ez nem bal-liberális, jobb-konzervatív, hanem egyszerűen racionális és ép eszű felfogás.

De tudod mit annak gondolsz aminek. De ha tudni akarod a kedves FIDESZ nem jobb oldali hanem inkább kommunista egykoron jobb konzervatív volt, már elégé szélbalra tolódót.. A legnagyobb kommunista párt meg sajna a jobbik. Ma Magyarországon nincs jobb konzervatív párt ez jó ha észbe tartod, talán ezért nincs is párt amivel szimpatizálnék.

Nem attól lesz egy párt jobb oldali mert bekeni magát piros zöldre, meg matyóhímzésbe burkolódzik.

legeslegujabbkor 2013.04.11. 20:19:46

@grani: A szavazás az egy aktus, de hogy 4 évig hogyan viszonyulunk a hatalomhoz, a kormány intézkedéseit mennyire fogadjuk el, az a másik. Ezt a mostani kormányt lehet utálni, de senki nem vitatja, hogy joga van azt csinálni, amit akar. A következő kormány minden törvényénél felmerülhet, hogy miért tartanám be? Vonatkozzon azokra, akik külföldről megszavazták!

2llkedő 2013.04.11. 20:19:58

@grani: Jogok nincsenek önállóan. A kötelességgel mi van? Péel adózás?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.11. 20:26:41

@legeslegujabbkor: Ez is egy olyan pont sajnos, amit nem akarnak megérteni, itt a nagy szavazat védők.

Mert csak a jogokat nézik, meg azt, hogy ez nekem jár. De az, hogy a kötelezettségi oldal nem fog vonatkozni rájuk az már részükről lényegtelen csipcsup dolog.

Kicsi, hasonlít ez a gondolkodás/felfogás az országban élő bizonyos kisebbség megélhetési segélyezettek gondolkodás módjára.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 20:29:02

@Nikosi:

A politikai jogok ingyenesek. Nem olyanok, mint pl. a szociális jogok, ahol cserébe adni kell valamit. A szavazati jog azonban alapjog és "ingyenes". Csak diktatúrákbn kell kiérdemelni, demokráciában nem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 20:31:01

@félázsiai 2llkedő:

Ezt már megbeszéltük. Adózni nem állampolgárság és lakóhely alapján kell, hanem jövedelemforrás alapján. Madonna is adózott Mo-n, amikor koncertezett, pedig se nem magyar állampolgár, se nem él Mo-n.

legeslegujabbkor 2013.04.11. 20:32:25

@Nikosi: Valami olyasmit akarok mondani, hogy a szavazás egy szerződés, amit az itt élők és a pártok kötnek, elfogadva, hogy az eredmény vonatkozni fog 4 évig minden állampolgárra. Az egyiknek úgy kell működnie, hogy az ország ne romoljon, esetleg növekedjen, a másiknak pedig el kell fogadnia a törvényeket, még akkor is, ha neki kárt okoznak éppen. Ha úgy érzem, hogy mások rakják a fejem fölé a hatalmat, akkor nem fogom elfogadni.

2llkedő 2013.04.11. 20:35:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ja? Hogy neked csak jogaid vannak, kötelességed nincs. Ez aztán a közösségi gondolkodás!

2llkedő 2013.04.11. 20:36:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: 70/I. § Minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet köteles jövedelmi és vagyoni viszonyainak megfelelően a közterhekhez hozzájárulni.

grani 2013.04.11. 20:36:46

@Nikosi: hol beszéltem én jobb meg baloldalról? Én demokráciáról beszéltem. A demokrácia meg drága mulatság... Abban igazad van, hogy egy csóró ország nem engedheti meg magának. De a magyarok mindig is szerettek urizálni, vagyis jobban élni, mint amit megengedhetnének maguknak

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 20:37:29

@grani:

Ne felejts el, hogy Budának, Pestnek és Óbudának alig volt magyar lakosa a XVIII. sz. vége előtt. Ezek német többségű városok voltak, plusz szerb, örmény, román, zsidó lakossággal. Magyar csak elvétve akadt.

Aztán a XIX. sz. folyamán indult be egy részről magyarok bevándorlása, más részről meg a németek és zsidók egy részének elmagyarosodása. De még a XX. sz. 30-as éveiben is német-magyar kettős nyelvű város volt.

Így akinek a családja több nemzedékre visszamenően budapesti, az szinte nem is lehet magyar származású.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 20:38:42

@félázsiai 2llkedő:

Pontosan, függetlenül az állampolgárságtól. Komolyan azt hiszed, hogy aki nem magyar állampolgár, annak nem kell adóznia Mo-n?

grani 2013.04.11. 20:39:41

@legeslegujabbkor: No, nem úgy van ám. A demokrácia abból áll, hogy elfogadod a szavazás eredményét. Ha nem tetszik, akkor kivándorolhatsz, de be kell tartanod. Mondjuk én most a szavazás után hazamegyek és látom hogy valami idétlen kormány van hatalmon. Nem érdekel, mert én nem szavaztam rájuk? Kérjem számon a belmagyarokon?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 20:40:03

@félázsiai 2llkedő:

A politikai jogok "ingyenesek", járnak, nem kell értük tenni semmit. Így van a civilizált országokban.

grani 2013.04.11. 20:41:49

@félázsiai 2llkedő: Azt kérdezd a pár millió belmagyar ingyenélőtől... Adózni annak kell, akinek jövedelme keletkezik MO-n. Ha nem tudnád. Ne keverd a szezont és ne csúsztass.
Ja, ha meg mondjuk bevezetik az ingatlanadót, akkor nekem is adóznom kell majd, pedig nem is élek ott, nem veszek igénybe semmilyen magyar állami szolgáltatást. És még csak nem is szavazhatok!!!

legeslegujabbkor 2013.04.11. 20:42:04

@grani: Pont erről beszélek, hogy nehezen lehet elfogadni egy olyan szavazás eredményét, aminek az alapjait vitatom.

2llkedő 2013.04.11. 20:42:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A politikai jogok "ingyenesek""

E nem politikai jog, hanem állampolgári jog és kötelesség.

grani 2013.04.11. 20:43:02

@legeslegujabbkor: Lázadj fel :) Ne fogadd el a hatalmat!!!

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.11. 20:43:25

@grani: Ugyan terelsz és csúsztatsz bal-liberálisozni sem én kezdtem. Bár szerintem már csak trollkodsz semmi több.

A demokrácia meg igen drága dolog, de a költségeket lehet ésszerűen kordában tartani és csökkenteni.

De mond csak őszintén mitől lesz neked rosszabb ha nem szavazhatsz "új" állampolgárként? Na erre válaszolj. Mert nekünk mér lesz rosszabb ha igen, azt én már kifejtettem. De nem értem részedről mi ez a feltétlen szavazási kényszer?

2llkedő 2013.04.11. 20:43:30

@grani: 70/I. § Minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet köteles jövedelmi és vagyoni viszonyainak megfelelően a közterhekhez hozzájárulni.

grani 2013.04.11. 20:44:31

@legeslegujabbkor: én is nehezen fogadom el, hogy kiket is szavaztak a hatalomba az idő alatt, mig távol vagyok. De hát ez van.

grani 2013.04.11. 20:48:02

@Nikosi: és neked miért fáj, hogy más is szavazhat? Az hiszed, nekem jól esett, mikor bevonták a személyimet és az internetről tudtam meg, hogy megfosztottak a szavazati jogomtól? Aki magyar állampolgár az szavazzon. Punktum. Nekem ez az álláspontom. Tetszik, nem tetszik neked, akkor is ez. Vagy te különbnek érzed magad, mert mondjuk a belvárosban születtél?

grani 2013.04.11. 20:50:07

@félázsiai 2llkedő: így igaz. Ha van MO-n keletkező jövedelmed. Mondjuk nekem nincs. Viszont ha MO-ra megyek és reggel lehuzom a WC-t, akkor máris kétszer adózok: a vízdíj ÁFÁ-ja és a csatornadíj ÁFÁ-ja. Kérjem vissza a határon? :D

2llkedő 2013.04.11. 20:51:29

@grani: Te beleszólsz a szüleid, gyerekeid életébe?

2llkedő 2013.04.11. 20:53:40

@grani: Tudod mit jelent közteherviselés?
Benne van, hogy köz. A közbe pedig, ha már állampolgár vagy akkor te is bele tartozol, azaz a terheket is viselni kell. Vagy neked csak, és kizárólag jogaid vannak?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.11. 20:57:23

@grani: Nem írom le még 25-ör ha érdekkel olvas vissza leírtam már.

De röviden: Példul azon szavazatok amik az "új" magyar állampolgároktól érkeznek előhozhatnak egy olyan helyzetet, hogy egy olyan párt nyer választást, vagy lesz felülreprezentálva aki amúgy a Magyarországon belüli szavazók többsége nem támogatott.

Mit zavarna engem ha mondjuk arányában az "új" állampolgárok szavazati nem tenne ki 0,5%-nál többet de sajna ennék sokkal többről van szó.

Nem a jogosságot kérdőjelezem meg, csak nem tetszik, hogy innentől akár olyan pártok is kormányra kerülhetnek majd akiket a külhoni "új" magyar szavazók tesznek trónra. Ráadásul elég sok így is az olyan réteg akit tömni kell, meg megvenni osztogatással, nincs szükség még egy megvásárolandó rétegre. Persze a megvásárlás sajnos a közpénzekből fog menni ismét.

A feltett kérdésemre még nem kaptam amúgy választ.

De amúgy tök mindegy mert a törvény úgyis garantálta a szavazati jogot, ez pedig tény és kész.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 21:04:27

@Nikosi:

Olaszországban megtörtént, hogy a két nagy tömb ugyannyi szavazatot szerzett belföldön, s a határontúli olaszok szavazatai dönttötték el a választást.

Bulgáriában hasonló volt 2001-ben. Az egyik párt 121 mandátumot szerzett a 24-tagú parlamentben, azaz éppen meglett egyedül a többsége. Aztán megszámolták a külföldi szavazatokat, s ott egy mésik párt volt erős többségben, így a nyertes párt mandátumszma lement 119-re, így kénuytelen volt koalíciót kötni (s pont azzal a párttal mely külföldön nyert).

grani 2013.04.11. 21:04:36

@félázsiai 2llkedő:
Nem vagy te nekem rokonom. Sőt, az sem kizárt, hogy az ősöd az én ősöm halálos ellensége volt. Mennyivel van több jogod neked ahoz a földhöz, mint nekem?

Ha jövedelmem ott keletkezik, adót fizetek. Ha nem ott, hanem másutt, akkor abban az országban. Ez már így van. Nem élek ott és nem is veszem igénybe az állam szolgáltatásait. Miért is járuljak hozzá?
Viszont bármikor visszamehetek, és onnantól adózik. Te meg bármikor elmehetsz, és onnantól nem adózol. Mi nem tetszik neked?

grani 2013.04.11. 21:08:00

@Nikosi: Én meg mondom neked, hogy nincs olyan, hogy új magyar meg régi magyar. Csak állampolgár van és szavazat van. Ha megpróbálsz különbséget tenni az állampolgár és állampolgár között, kiírod magad a demokraták közzűl. De amint látom hiába magyarázom. Te különbséget teszel bent és kint élő magyar között. Én ez nem fogadom el. Ha nem tetszik, akkor tiltakozz, tüntess, lázadj fel. Legfeljebb lessz egy kis polgárháború. Persze, ki is vándorolhatsz, ideiglenesen vagy akár végelegesen. És akkor te leszel az "új" állampolgár valahol...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.11. 21:20:46

@grani:

A magyar jog eleve nem tesz különbséget az állampolgárok között a szerint, hogy mi állampolgárságuk eredete. Egyetlen egy különbség van: a később szerzett állampolgárság utólag elvehető, ha kiderül, a kérelemben hamis adatokat adott meg a kérelmező.

grani 2013.04.11. 21:31:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én tudom, csak a demokrata, jogvédő, kisebbség stb. védő, balliberális kollágák nem tudják megérteni. Valami közteherviselésről, adózásról, bejelentett lakcímről hadoválnak. Jobbágy rendszert akarják visszahozni: adózz (tized), röghözkötés (bejelentett lakcím) stb. Borzasztó.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.11. 21:44:18

@grani:
Figyelj belefáradtam, reménytelen, te nem érted a problémát ami felvetek, vagy szándékosan nem akarod érteni. Én értem, amit írsz de a válaszok elöl kitérsz ennyi részemről téma lezárva. Részemről ennyit utoljára.

Igazad van nem lehet állampolgárokat megkülönböztetni, rendben van de lett volna megoldás arra, hogy a szomszédos országokban életvitelszerűen élő állampolgárok szavazhassanak úgy, hogy az ne befolyásolja durván a belső voksolást. Le írtam már. De röviden leírom ismét. Az Erdélyi egy Erdélyi egyéni képviselőre szavazna egy listából, egy ilyenre szavazna a Vajdasági, stb. A nyugatra/keletre/stb. kivándorolt állampolgárok meg szavaznának a konzulátuson ahogy eddig is tették. Tessék máris nincs nagy torzítás. Nem sérül a szavazati jog. Sőt még közvetlen képviseletet is kapnak az Erdélyi, Vajdasági stb. külhoni magyar állampolgárok. Ezt szeretném én például nem a szavazat megvonást, ami tényleg jogi nonszensz lenne.

Na ez neked elfogadhatatlan lenne? Ha igen mért?

grani 2013.04.11. 21:52:07

@Nikosi: Nem, nem elfogadhatatlan. Sőt. Csak gondok lennének, ha az erdélyieknek saját képviselőjük lenne. Mert ugye, a mai valóságban az is csak valamilyen párthoz tartozna.
Nézd meg az EU parlamentet. Ott is vannnak a néppártiak meg a baloldali liberálisok, szocialisták. Nem különbözik semmiben a magyar parlamenttől. Teljesen mindegy, miről szavaznak, de az MSZP EU-s képviselő soha nem fog úgy szavazni, mint a FIDESZ-es, függetlenűl attól, mi is annak az országnak az érdeke, aki Brüsszzelbe küldte őket.
Most is megvan ez a törésvonal, hisz tudjuk, hogy kivel van nagy egyetértésben az RMDSZ és kivel mondjuk a KMKSZ.
Szóval, a rendszerben van a hiba. Hibás az egykamarás parlament, a gyenge köztársasági elnök, a kancellár típusu miniszterelnök, az, hogy nincsenek a hatalmi ágak szétválasztva. Hisz amelyik parlamenti párt nyer, megszerez mindent: törvényhozó, végrehajtó, bírói hatalmat. Sőt, ha kétharmadosodik, akkor meg alkotmánymesét is írhat.
Rendszerhiba.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.11. 21:57:42

@grani: Na ebben egyet értünk teljesen, a hiba a rendszerben van.

grani 2013.04.11. 22:02:02

@Nikosi: Akkor? Szavazzanak az erdélyiek? :) Elvégre a rendszerváltást nem ők b@szták el, hanem a belmagyarok. Sőt, több mint húsz éve mint a birkák tűrik, hogy hülére vegyék őket, hogy hűlyének nézzzék őket, hogy lepusztítsák az országot, hogy uzsorakölcsönbe hajtsák őket, hogy egymásnak uszítsák őket és mint a birkákat négyévente szavazni hajtsák ugyanarra a söpredékre.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.11. 22:17:06

@grani: Figyelj nem az én dolgom eldönteni ki szavazhat és ki nem, erre törvény van és a törvény szerint aki szavazhat az ha úgy gondolja szavazzon. Ezt eddig se mondtam, hogy ne szavazzanak az erdélyiek vagy akárkik. Továbbra is állítom, hogy sajna csúnyán el tudják majd torzítani az eredményt a szavazataik (nem csak az Erdélyiekre gondolok itt).

Az aggályaim a jelenlegi megoldással ezután is megvannak, de ki nem szarja le az én aggályaimat, vagy bárki véleményét. Mert ebben az országban ugyan véleményed lehet de arra, hogy az mi, mindenki szarik.

Jelenleg legfeljebb egy dragunovval és sok golyóval lehetne helyesen szavazni. De sajnos az nem törvényes szavazási mód. Mert senki nincs akire igazán érdemes lehetne. Olyan viszont bőven akad akire semmiképpen sem. (Gyurcsány, Jobbik, MSZP, FIDESZ) A maradék se jó de valakire x-et kell majd rakni. Mert aki senkire sem szavaz az a győztesre szavaz legyen bárki is az, annak pedig duplán kuss a neve 4 évig.

grani 2013.04.11. 22:24:12

@Nikosi: Egyetértek. A dragunov használatával viszont nem. Csak tíz golyó fér bele. Valami komolyabb dolog kellene. Ajánlanám a régi, jól bevált, vízhütésű Maximot :)

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2013.04.15. 06:23:08

@Makkasz:
@Nikosi: "Neked mivel lesz több az életed, hogy szavazhatsz egy magyar választáson mivel lennél szegényebb ha nem. Mert egy olyan külhoni "új" állampolgárnak aki soha nem lesz magyarországi lakos, annak aztán sok haszna van a szavazásból. Ellenben sajnos tömegben eldönthetnek egy választást."

A posztban szereplő célszerűtlen megközelítésnek van alternatívája, íme: verteslaszlo.blogspot.com/2013/04/kettos-valasztojog_15.html

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2013.04.15. 09:15:12

@Nikosi: "Továbbra is állítom, hogy sajna csúnyán el tudják majd torzítani az eredményt a szavazataik (nem csak az Erdélyiekre gondolok itt)."

Persze, hogy csúnyán eltorzítja az eredményt, ha nem egyedül szavazol. Ez van, ilyen a demokrácia.
süti beállítások módosítása