2013.01.30. 22:21 Szerző: Cincinnatus

Mit kíván a magyar nemzet?

Bábel.jpg

Die Engländer sind doch fertig, erledigt! Eine derartige Chance haben wir nie wieder.”

(„Az angolok valóban el vannak intézve, végük! Ilyen esélyünk sosem lesz.”)

Hans Jeschonnek vezérezredes - 1940

 

Az ellenék valóban el van intézve, végük! Ilyen esélyünk sosem lesz.” – mondhatná most akár Orbán Viktor is, aktualizálva a fenti idézetet napjaink magyar politikai valóságára, és igaza lenne! Mert az úgynevezett „demokratikus ellenzék” éppen most intézi el magát és intézi el Orbánék 2014-es győzelmét is… Pedig a címbeli magyar nemzet túlnyomó többsége immár nem akarja még négy évvel meghosszabbítani a Fidesz-kormányzást – a magyar választók döntő többsége „nem-Fidesz” kormányt, parlamenti többséget szeretne, mivel megítélése szerint nagyon nem jó felé mennek itt a dolgok az „unortodox úton”!

…De mielőtt a poszt tényleges témájába („Mit kíván a magyar nemzet?”) belekezdenék, le kell szögeznem, hogy a magyar nemzet, mint működő egység, nem szokott kívánni – annál a sajnálatos ténynél fogva, hogy a magyar nemzet nem alkot egységesen működő rendszert. Szépen mondva: fragmentált és atomizálódott. Továbbá tény az is, hogy a legnagyobb fragmentum épp azoké, akik semmi mást nem kívánnak, csupán valahogy eléldegélni. Ők – akik sohasem gyakorolják választójogukat (róluk alább még lesz szó) – nem foglalkoznak közélettel: az túlságosan bonyolult számukra és nem is tudják igazából, mire lenne jó az egész demokráciásdi.

…Mindenek előtt nézzünk egy kis matekot, a pártpreferenciákról, illetve azok hiányáról!

Van ugye nekünk 8.000.000 szavazónk, akik „klasszikus” magyar állampolgárok és ehhez jön még a becslések szerint 350.000 új állampolgár, akik a Fidesz-KDNP kormány által hozott törvény alapján kapnak (részbeni) szavazati jogot. (Részbeni, mivel ők, ha nem rendelkeznek Magyarországon állandó lakóhellyel, csak listára szavazhatnak, egyéni jelöltre, értelemszerűen, nem.) Erről a 350.000 potenciális szavazóról alább még lesz szó (az ő feltételezhető preferenciáikról), de előbb foglalkozzunk azzal a bizonyos 8 millió klasszikus állampolgárunkkal!

Az 1990 óta megtartott választásokon a részvételi arány (a mérvadó I. fordulóban) 56,26% (1998-ban) és 70,53% (2002-ben) között alakult. Ha a 2014-es, immár egyfordulós választásnál nagyjából 60-62%-os aktivitással számolunk, nem hiszem, hogy nagyot tévedhetünk. Ez 8 millió (mint írtam, „klasszikus”) szavazati joggal bíró polgár esetében 4,8-5 millió aktív választót fog jelenteni. A mai állás szerint (az Ipsos 2013. január 9-17. közötti felvétele alapján – ld. itt: http://www.ipsos.hu/site/befagyott-er-viszonyok/) az egyes pártok, politikai szervezetek támogatottsága az alábbi:

Fidesz:                                 19%       1.520.000 szavazó

MSZP:                                  16%       1.280.000 szavazó

Jobbik:                                    6%         480.000 szavazó

Együtt 2014:                           4%         320.000 szavazó

LMP (szakadás előtt):            3%         240.000 szavazó

DK:                                         1%           80.000 szavazó

Ez eddig összesen 3.920.000 szavazó – a feltételezhetően 5 millió körüli számú aktív szavazó nagyjából valamivel kevesebb, mint 80%-a. A 8 millióból azzal a nagyjából 40%-nyi emberünkkel, akik feltételezhetően inaktívak lesznek 2014-ben (is, mint voltak korábban is), nemigen lehet mit kezdeni: közülük a legtöbbeket talán csak az ösztönözné voksolásra, ha a szavazókörökben aranyat osztanának nekik. Az ő világképük vagy túl szűk ahhoz, hogy az politikailag elérhető lenne – vagy (egy kisebb részük) teljesen közömbös bármi iránt, ami Magyarországon történik. (Közöttük sokan vannak, akik egy életre elhagyták már ezt a „reménytelen helyet” és csupán papíron magyarok még.)

Van viszont egymillió emberünk, akiknek politikát kellene itt csinálni – és ráadásul ez az egymillió ember legnagyobbrészt azon polgáraink „halmazába” tartozik, akik gazdasági téren a legaktívabbak, akik az ország eltartásához arányaiban a legtöbbel járulnak hozzá. Vajon beszélhetünk-e ott igazi demokráciáról és állampolgári jogokról, egyenlőségről, ahol éppen azokat nem képviseli senki sem, akiktől a legtöbbet kérjük?

Amikor „képviseletről” írok, akkor nem azt értem ez alatt, hogy mit mondanak az egyes politikai erők és politikusok, mert ha ez alapján alakulna ki a politikai preferencia, akkor ez a bő milliós embertömeg már régen ott lehetne akár a Fidesznél, akár az MSZP-nél, de leginkább a Haza és Haladás csalhatná be őket az Együtt 2014 támogatói közé – ám még sincsenek se itt, se ott és ennek komoly oka van. Ezek az emberek nem hisznek senkinek, aki már több-kevesebb ideje szerepel a magyar politikában, mert egyikükről sem tételezik fel, hogy a hatalomért, vagy a hatalom birtokában nem tesznek majd olyasmit, vagy nem állnak össze olyanokkal, ami-akik eleve ellehetetlenítik azt, amiről most és a választásokig beszélnek.

…Mielőtt tovább foglalkoznák ezzel a milliós potenciális szavazóbázissal, kell tennem néhány megjegyzést azzal kapcsolatban, hogy egyes szavazói csoportokat mi és miképpen képes motiválni, esetleg „átbillenteni”, „meghódítani”1?

Sokan (akár politikusok, akár egyszerű polgárok) arra gondolnak, hogy a választást az fogja eldönteni, hová állnak a nyuggerek – ám ez tévedés. A nyuggerek ugyanis már stabilan állnak valahol: vagy van egy (életük során kialakult-megkövült) pártpreferenciájuk, vagy ha nem, akkor az inaktívak között vannak és ott is fognak maradni, ahol most vannak. Ugyan mi és miért vinne ide-oda egy 60-80 éves átlagembert, akivel egész életében csak játszott a hatalom? Ne higgyük, hogy akár egy 13. havi nyugdíjnak akkora mozgósító ereje lenne: elteszi majd szépen a nyugger – és szépen otthon marad, ha egyéb, személyes oka, kötődése nem motiválja arra, hogy „Viktorra szavazzon”. (A Viktor-fan nyuggerek pedig akár éhezve és átlőtt oldallal is őt támogatnák.)

Aztán van egy másik mítosz is: hogy akár a Fidesz, akár az MSZP (törzs-)támogatói „mozdíthatatlanok”. Akár a tipikus fideszes, akár MSZP-s kollégája egyformán frusztrált, szorongó ember, aki túl keveset tud ahhoz a világról, hogy érthesse azt, és hogy abban magabiztos lehessen. Az, hogy éppen melyik politikai erőhöz kötik érzelmei, hogy éppen melyik politikai fétist szorongatja a markában, a saját életútja dönti el, nem pedig az, hogy alapvetően különbözne a helyzete „halálos ellenségétől”. …És ha jön valaki, aki mellett (alatt?) biztosabbnak érezheti a helyzetét, mint eddigi lelki gazdájánál, akkor képes átállni. (Persze vannak „örök becsípődések” is – de korántsem minden törzsfideszes/törzsemeszpés ilyen.)

Amint a fentiekből láthatjuk: a ma pártot nem támogatók olyan erőt és olyan politikusokat keresnek, akikben megbízhatnak (mind a jellemében, mind a tudásában, felkészültségében, mind pedig a szándékaiban) – és szintén bizalommal lehet elhódítani a két nagy, meglévő szekértáborból is (ma még ott) törzstagokat. Így elmondható, hogy akár a bizonytalanok támogatásának megszerzése, akár pedig a „befagyott” párttámogatási arányok lényeges átrendezése alapvetően bizalmi kérdés. A bizonytalan választók olyan politikára és politikusokra várnak, aki újak a porondon, a ma még „stabil” törzsszavazók pedig (ugyebár) semmiképp sem mennének át az ellenség táborába, így az ő megszerzésük egy már porondon lévő erő, személy által reménytelen (hiszen a saját „fétispártján” kívül mindeni többé kevésbé ellenség és félelemkeltő a szemében), viszont egy őket „megnyugtatni képes” új politikai vonulat esetleg magához vonzhatja őket is.2

Így akár a bizonytalanok bevonzásához, akár a politikai erőviszonyok átrendezéséhez új erőre van szükség – mert a régiek szemmel láthatóan képtelenek erre!

Mit kívánna a politikától a magyar nemzet azon bő egymilliós része, amelyhez tartozók ugyan elvileg bele akarnak szólni abba, hogy ki vezesse 2014-től az országot, ám akik bő két éve már nem találnak támogatható politikát ebben az országban? Mit mondjon ez a feltételezett új erő, amelybe a bizalmukat bele tudnák fektetni?

Nem elég az, hogy „változásra van szükség!” – azt kell mondania, hogy magamon kezdem a változást. Olyan kormányzati, államigazgatási struktúrákat alakítok ki, amelyekben automatizmusok akadályozzák meg a kezek maguk felé hajlását. Olyan politikát fogok folytatni, amelyben csak egy dolog számít: a teljesítmény – mert csak ez az egy dolog képes bővíteni a gazdaságot, biztonság (szociális, morális, jogi, financiális, stb.) pedig sosem teremthető egy szűkölködő gazdaság mellet. Társadalmi és személyes perspektívákat csak a tudás, valamint a közös és magándolgaink átgondolása adhat – sem a bezárkózó (mert a nálunk teljesítőképesebbektől félő) nacionalizmus, sem az osztogatást ígérő populizmus, mert az egyik megakadályoz abban, hogy mi is teljesítőképesek legyünk, a másikra pedig a teljesítőképesség híján nincs fedezet.

Ezek az üzenetek sokakban találnak majd visszhangra (ők a ma semelyik erő által igazából nem képviselt „jól teljesítők”), de bizonyosan lesznek olyanok is, akikben félelmeket kelt egy teljesítmény- és tudásalapú jövő, mivel magukat egyikre vagy mindkettőre alkalmatlannak érzik. Ám ez utóbbiak, ma úgyis valamely „illuzionista” párt támogatói (Fidesz, Jobbik, kisebb részben MSZP), így rájuk amúgy sem számíthatunk – nem számolhatunk a (többé-kevésbé valóban) teljesítményképtelen és tudatlan emberek tömeges támogatásával. Nekik olyan „álmok” kellenek, amelyekben ők, a gyengék, buták és vesztesek is erőseknek, okosaknak, sikereseknek és kivételeseknek érezhetik magukat. Közülük, ahogy fentebb írtam, csupán egy töredék „jöhet át” az új erőhöz szavazóként: leginkább azok, akik az őket „visszatartó” szellemi és anyagi környezet miatt „várnak a Megváltóra”, de akikben ott van a képesség arra, hogy felfogják a valóságot, ha valaki érthetően és empátiával ismereti meg őket azzal. (Vannak ilyenek – nem mindenki maga tehet arról, ha szerencsétlen és /vagy szegény és emiatt frusztrált és szorongó…)

…De mi fog történni akkor, ha nem jön elő új politikai erő új, hiteles mondanivalóval és új, hiteles arcokkal? Megmondom: győz a Fidesz, mert az ellenzék nem fog tudni elég támogatót szerezni. Azok, akik ma a bő milliónyi „aktív bizonytalanhoz” tartoznak, személyesen nem félnek annyira a „Fidesz-jövőtől”, hogy ez (mondjuk) az MSZP-hez lökhetné őket. Nem: ez a milliónyi emberünk tudja, hogy a mainál lényegesen rosszabb helyzetbe a Fidesz sem taszíthatja őket, egyszerűen azért, mert a Fideszt is az ő gazdasági aktivitásuk, teljesítményük tartja el. És ha végképp unják majd, ami itt menni fog, akkor ők azok, akik viszonylag a legpiacképesebbek külföldön is.

És mi van azzal a 350.000 új szavazóval, akik külhoni magyarokként csatlakozhatnak a választópolgárok táborához? Vajon milyen politikát és milyen politikai erőt, ideológiát támogatnak ők?

Mit mondanak erről az érintettek, a határaink mentén élő kisebbségi magyarok? Jó iránymutatás ezzel kapcsolatban az, amit nemrég a mandiner.hu-n írt egyikük, íme: „Túlzásnak tűnik, de egy kisebbségben élő nemzetrész – mint politikai közösség – tagjaként gyakorlatilag beleszületünk a jobboldaliságba. Ez nem azt jelenti, hogy felnőtt korára is mindenki jobboldali marad, de a többség igen.” (Id.: Erdélyi kampánykalauz 13+1 pontban - http://mandiner.blog.hu/2013/01/21/erdelyi_kampanykalauz_13_1_pontban) Azzal együtt is, hogy a Mandiner „jobbra húz”, a szerző mégis az igazat írta: a kisebbségben élő szemében-tudatában felértékelődik az, amiben hiányt szenved, a hovatartozás, a nemzeti közösségben-kultúrában való lét és az anyanyelv-használat magától értetődő természetessége. Kisebbségi létben mindez és mindennek az értékes mivolta megkérdőjeleződik – hiszen a többség nagyon fontos attribútumokban különbözik a kisebbségitől. Sok kisebbségi magyar érzi magát ostromlott várban – és természetes, hogy a várvédők összezárnak a vártól távolabb élő övéikkel. Amíg egy magyarországi magyarnak nem kérdés, hogy ő magyar, addig a kisebbséginek ez akár mindennapi probléma is lehet – így önkéntelenül és akaratlanul is sokkal többet foglalkozik „nemzeti (sors)kérdésekkel”, mint akár egy Jobbikos szónoklat. Ahogy a gyakran járt úton kialakul a keréknyom, úgy vésődik bele egy kisebbségi magyarba a magyar nacionalizmus is. (Van persze kivétel – de az kivétel, arra „tömegpolitikát” nem lehet alapozni!)

Sokan állítják, hogy ezek a „külmagyarok” nem fogják „egy az egyben” a Fideszt támogatni, de ne áltassuk magunkat, mi, antifideszisták: aki a friss állampolgárok közül átjön szavazni az ezzel a magyarságát fogja akarni „megélni” – és mivel neki korántsem olyan részletesek és mindennap a saját húsába vágók a Fidesz-rezsimről az ismeretei és tapasztalatai , mint nekünk, és mivel nála sokkal többet nyom a latban a „nemzeti gondolat” (még ha az a Fidesznél csupán szólam is valójában), ezért bizony a Fideszt fogja támogatni! Ez nem csupán logikus az ő viszonylatrendszeréből kiindulva, hanem kivédhetetlen és megmásíthatatlan is. Nincs az a módszer, amivel ezen változtatni lehetne – legalábbis nem 15 hónap alatt!

Fogadjuk el tehát tényként: a Fidesz százezer számra kap majd 2014 tavaszán külmagyar szavazatokat – még az a szerencse, hogy ők egyéni listákra nem szavazhatnak (legalábbis ha nincs magyarországi lakcímük, és ha addig még nem változtat ezen a Fidesz-kormány). Fentebb úgy számoltam, hogy a Fidesz nagyjából másfélmillió szavazatot fog begyűjteni – és ugye ehhez jönnek a külmagyarok voksai, mintegy háromszázezer. Ez már együtt egymillió nyolcszázezer – amiből ezzel-azzal, osztogatással, ígérgetéssel, voksvásárlással lehet akár kétmillió is. …És ha ez még nem lenne elég rémisztő a fentiek alapján jelenleg mindösszesen is csupán 1,9 millió körül „hozó” ellenzéknek, ott van a félmilliós Jobbik-tábor is! Nem tévedünk, ha azt állítjuk: ha győzni akar a demokratikus ellenzék (bármilyen felállásban is), akkor két és félmilliós támogatói tábort kell építenie, éspedig észvesztő sebességgel!

…Van-e erre még esély?

Most mondjam azt, hogy „NINCS!” – legalábbis a létező ellenzéki vezetőkkel? Oly sokszor leírtuk már itt és leírták mások is: egy ilyen kisszerű pozícióharcokba feledkezett, önmagukból ki nem látó vezetőkkel nem hinném, hogy lehetne esély. Nem hiszem, hogy ezek a figurák, ezzel a mentalitással képesek lennének mozgósítani az emlegetett egymilliónyi potenciális szavazót. Nem, mert nem képesek maguk és a tőlük várható teljesítmény iránt bennük bizalmat kelteni.

Most már igazán el kell döntenie ennek a milliós tömegnek, hogy mit is akar és mit fog tenni? Félő, hogy a válaszuk az lesz: semmit! Ha van, amiért Orbán köszönetet mondhat az újabb négy évéért, az ennek az egyébként tehetséges egymillió embernek a passzivitása…

 

 

 

1 Az idézőjeles szavak Szigetvári Viktor és Vető Balázs Átbillenteni, visszaszerezni, meghódítani c. tanulmányára utalnak - http://www.hazaeshaladas.hu/ftp/hesh_evk_elemzes_tordelt_v5__1_.pdf

2 Nem arról van szó, hogy akár a Fidesz, akár az MSZP, vagy netán a Jobbik hívei tömegesen áramlanának majd egy új politikai erőhöz, de ne feledjük: döntött már el választást Magyarországon néhánytízezer szavazat!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr515054058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.01.31. 08:56:14

Ebben a rendszerben ez lesz mindíg.Felesleges ábrándozni másról.Ha a fityusz megbukna akkor is csak valami hasonlóan gyenge produkció következne.Változás csak akkor lehetne ha felére csökkennének az adók,lenne masszív pártfinanszírozó pénzalap ami lehetővé tenné az oligarcháktól független politizálást,törvénykezést.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.31. 10:50:27

Hülyeség.

1) Az új erő, új arcok: az LMP ilyen. Oszt mégsem. Az E14-ben Bajnain kívül mindenki olyan. Oszt mégsem.

2) Az üzeneteidet is mondja az E14 és az LMP. Oszt mgésem.

Fel kéne fogni, hogy az az egymillió passzív hülyegyerek, az tényleg passzív hülyegyerek. Bármiféle párt, bármiféle programmal jöhet, nem fognak rá szavazni. Ők ilyenek. Az ő hibájuk.

legeslegujabbkor 2013.01.31. 14:00:50

"Ezek az emberek nem hisznek senkinek, aki már több-kevesebb ideje szerepel a magyar politikában, mert egyikükről sem tételezik fel, hogy a hatalomért, vagy a hatalom birtokában nem tesznek majd olyasmit, vagy nem állnak össze olyanokkal, ami-akik eleve ellehetetlenítik azt, amiről most és a választásokig beszélnek."
A nyugdíjasok pártpreferenciája valóban mozdíthatatlannak tűnik, de ugyanúgy vannak szocialisták, mint konzervatívak köztük. A törzsszavazók pedig valóban mozdíthatatlanok, főleg azért, mert a másik pártot utálják annyira, hogy semmilyen okból nem szavaznának rá.
Én sokkal több bizonytalan szavazót látok, rengetegen csalódtak az idáig kormányzó pártokban, nem kell sok hozzá (bonyolult pártprogram biztos nem), hogy ezeket az embereket megnyerje valaki, csak hitelesnek kell lenni. Jó, mondjuk ez a legnehezebb, mert mostanra a legtöbb szakember bepiszkolódott a politikától.

Husz_János_Puszita 2013.01.31. 16:28:14

@rabelais:

Frászt. Üzenetekkel tele a padlás. Akikről Cincinnatus beszél, fel tudják mérni, hogy a szavak az égvilágon semmit nem érnek, ha nincs

- reális helyzetértékelés
- működőképes politikai és gazdasági stratégia
- szaktudás
- cselekvőképesség és elszántság
- hatékonyság
- kemény munka és valós teljesítmény

az önjelölt megváltók tarsolyában. A többi csak duma.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.31. 17:16:12

@Husz_János_Puszita:

"Üzenetekkel tele a padlás. Akikről Cincinnatus beszél, fel tudják mérni, hogy a szavak az égvilágon semmit nem érnek, ha nincs

- reális helyzetértékelés
- működőképes politikai és gazdasági stratégia
- szaktudás
- cselekvőképesség és elszántság
- hatékonyság
- kemény munka és valós teljesítmény

az önjelölt megváltók tarsolyában. A többi csak duma."

Amiről Cincinnatus beszél, az is szöveg, jelszavak, duma. A helyzetértékelés, a program és ezek is csak szavakban valósíthatóak meg a választások előtt. A választásokig minden ellenzéki párt csak és kizárólag dumálni tud.

Továbbá, amit Cincinnatus helyzetfelmérésnek és programnak ír, az konrkétan kurvára sehol nem különbözik az E14 helyzetértékeléséről.

Tehát kurvára nem értem, mi a faszt akar Cincinnatus, van egy leendő párt, amelyik azt mondja, amit ő mond. MI mást akar még a választások előtt egy párttól?! Sört és virslit?!

Husz_János_Puszita 2013.01.31. 17:37:17

@rabelais:

Ezek közül az E14-ből jelenlegi állás szerint hiányzik a:

- működőképes politikai stratégia
- működőképes gazdasági stratégia, amennyiben nem lesz elég nagy súlyuk lenyomni az Mszp-t
- cselekvőképesség és elszántság
- hatékonyság

A többi csak duma. Mi itt kormányzóképességről beszélünk.

kuszkusz1 2013.01.31. 18:04:02

"... nem képesek maguk és a tőlük várható teljesítmény iránt bennük bizalmat kelteni."

Sajnos ez igaz az egész ellenzékre. Beleértve ebbe kedvenc Gordonomat is.

kuszkusz1 2013.01.31. 18:15:49

@Husz_János_Puszita:

Nem tudod, hogy én mit szenvedek a Gordon szimpatizánsaként!

Az ATV-én nemrég azt mondta, hogy pár év múlva népszavazást kéne tartani Paksról, meghogy, idézem: "rossz a társadalom lelkiismerete" az ügynöktéma miatt, amin szerinte még sokat kéne pepecselni.

Én magát a videót nem néztem meg...idegeim gyöngék...csak az összefoglaló szöveget olvastam el.

Arról hogy "hasadjon-é Pakson az atom, vagy ne hasadjon" marha jó ha a nép dönt. Én mint nép, piszkosul értek ám hozzá!

Az ügynöktémával meg már a világból ki lehet kergetni.

A paksi atom mint népszavazási téma torgyáni magasságokba emeli szeretett Gordonomat amint éppen kampánylik.

Azt hiszem kezdhetek hozzászokni a gondolathoz, hogy marad a Viktor.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.31. 20:17:36

@Husz_János_Puszita:

"Ezek közül az E14-ből jelenlegi állás szerint hiányzik a:

- működőképes politikai stratégia
- működőképes gazdasági stratégia, "

te hülye vagy, bazdmeg. ebben a legerősebb a Haza és Haladás. senkinek nincs ebben az országban szakértőibb programja.

"- cselekvőképesség és elszántság
- hatékonyság"

ezt meg nem lehet értelmezni a választások előtt. már elmagyaráztam. felfoghattad volna.

"A többi csak duma. Mi itt kormányzóképességről beszélünk."

ti itt csak dumáltok, méghozzá a legképtelenebb ződségeket. semmi konkrétum nincs abban, amit mondasz, csak zsigeri gyűlölet

Uninvited 2013.01.31. 21:05:07

kuszkusz végig kéne nézni a videót :) Gordon azt mondta konkrétan magyarra fordítva, hogy a paksi dologról hatástanulmányt kell készíttetni, mert számos olyan megújuló energia forrás van amit fel lehetne mérni. Nem biztos, hogy az atom a megoldás és nem kéne belerohanni valami politikai alapon meghozott gyors döntésbe. Ebben egyébként igaza van.

Másik oldalról én meg azt gondolom, hogy kár itt csernobilozni meg fukushimázni, mert ez még visszaüthet. Az átlag hülyét be lehet vinni az erdőbe, de Csernobil egy baleset volt, az utána történő dolgok a szabványos szovjet töketlenkedés és ködösítés miatt lett az ami. Ha hamarabb odaengedik a nyugatiakat segíteni akkor talán nem lenne ekkora a baj (csak mondom, hogy végén nyugati cégek bevonásával stabilizálták a helyzetet, de az szovjet rendszer alapból a hazugságra és a propagandára épült). Fukushima pedig egy olyan természeti katasztrófa láncolat volt, amit már az eléggé durván biztos japán építési technológia sem bírt ki. Hozzáteszem a földrengést kibírta volna, de kérdem én Bajnait az alföldön várható cunami? Megjegyzem Paks is kibír egy komolyabb földrengést, sokkal biztonságosabb mint sok europában található reaktor.
Az atomenergia pedig gyakorlatilag megfelelő körülmények között a legtisztább és leggazdaságosabb energia forrás pillanatnyilag (meg még 50-60 évig)

Uninvited 2013.01.31. 21:07:06

Ja és ami kimaradt, hogy a népszavazást azután lehetne kiírni, hogy a tanulmány részleteit közreadják. Nyilván én is azt gondolom szakmai érvek mentén vannak energetikai szakemberek akiknek azt kellene mondani a kormánynak, hogy na bazdmeg nekünk atom kell mert ez a kifizetődő, ezt meg bírjuk finanszírozni és tudjuk üzemeltetni is. Nem politikai szinten kellene ilyeneket eldönteni.

Husz_János_Puszita 2013.01.31. 21:21:38

@rabelais:

Aki vezetett már legalább egy nyilvános vécét, az tudja, hogy nagyon is konkrét, gyakorlati dolgokról beszélek.

Husz_János_Puszita 2013.01.31. 23:20:02

@kuszkusz1:

Én is többet vártam Bajnaitól.

kuszkusz1 2013.02.01. 05:39:00

@Uninvited:

Nem nézem meg a Gordon szerepléseit, mert nem bírom őket idegekkel. Amikor egyszer, még tán novemberben(!) megnéztem az Egyenes beszédben végig feszengtem. Mert Gordonom nem beszélt vagy pláne beszélgetett az Olgával- spontán, normális módon - hanem, hogy úgy mondjam felmondta a leckét amit a nézők szájába óhajtott rágni. Kínos volt.

Javasolta a népszavazást Paks ügyében vagy nem? Ahogy Te írod:"..nem kéne belerohanni valami politikai alapon meghozott gyors döntésbe."

Egy népszavazás Paksról pedig egy érzelmi alapú döntés lenne, nem is lehetne más, hiszen mi népek nem értünk hozzá. Azt a döntést amelyet szakembereknek kell meghozniuk, nem hozhatják meg laikusok. Még akkor sem, ha gyáva politikusok a döntés felelősségét rá akarják testálni a lakosságra.

Uninvited 2013.02.01. 11:16:16

@kuszkusz1: ahogy írtam is előtte, ezt a kérdést energetikai szakembereknek kellene eldönteni. A népszavazás szerintem egy populista megnyilvánulás (együttműködünk a néppel). Személy szerint én sem ezt várom Bajnaitól hanem azt, hogy szakmai érvek mentén működjön egy döntési folyamat. Ha ez ez pl. az atomerőműről szól akkor a szakemberek döntése alapján hozzon meg egy politikai döntést a beruházásról vagy annak elvetéséről.

kuszkusz1 2013.02.03. 07:42:03

Mit kíván a magyar nemzet?

Kérem tisztelettel, egy normális politikusra vágyunk, vágynánk aki nem néz le minket és ha hozzánk beszél nem érez ellenállhatatlan kényszert arra nézve, hogy gügyörésszen nekünk, vagy kioktasson minket, vagy bármi más módon érzékeltesse velünk, hogy milyen reménytelenek vagyunk és hogy ő egy mártír aki mégis megpróbálja amit megpróbál.

Egy olyan politikai tényezőt szeretnénk aki nem arról sóhajtozik, hogy ki kéne minket cserélni egy értelmesebb népre és akkor ő megmutathatná. Akkor ő szárnyalna. Hiszen ő eszméletlenül jó, de a nép... Őket kéne leváltani és kicserélni egy értelmesebb populációra.

Egy olyant szeretnénk aki itt és most normális, aki a konkrét helyzettel számol és azoknak a feladatoknak gyürkőzik neki amelyek adottak. Olyan körülmények között amely körülmények vannak.
Aki szót ért azokkal akiktől azt várja, hogy szavazzanak rá.
Akiben van annyi tisztesség, hogy nem nézi le azokat az embereket akiknek a bizalmát el akarja nyerni - akiknek a bizalmát el kell nyernie! - ahhoz, hogy ne fulladjon kudarcba a vállalkozása miszerint politikussá lesz.

Még sok egyebet is szeretnénk a szívünknek kedves politikustól, de ezeknek a felsorolása teljesen felesleges, mivel már az első akadálynál elvéreznek mind egy szálig.

a magyar nemzet
süti beállítások módosítása