2012.08.20. 22:16 Szerző: Đđ

Fanyar bor

Koppány.jpg

„Itt az idő, hogy többé ne puha kásával étessenek, az téged csak puhánnyá s finnyássá tehet, ez pedig a férfiasság elvesztegetése s a bűnök csiholója és a törvények megvetése; hanem itassanak meg olykor fanyar borral, mely értelmedet tanításomra figyelmessé teszi. Ezeket előrebocsátván térjünk a tárgyra.”

Szent István király intelmei fiához, Imre herceghez – 1027 (Ford. Kurcz Ágnes – 1973)

 

 

...Az megvan még töriből ugye, hogy I. (katolikus változatban: Szent) István királyunk eredetileg Vajk névre hallgatott? És hogy eredetileg nem is királynak indult...

Mindez (a név és a királyság) a magyarságtól teljességgel idegen elem. Továbbá: ez az István, hogy király lehessen, derekasan nekiállt a magyarokat gyilkolni. A gyilkoláshoz (történettudományi kifejezéssel élve: győzelméhez) idegen „know-how”-t használt: „a létezés hadakozás magyar minőségét” őrző nomád lovasíjász harcmodor helyett az idegenszívű germán lovagi stratégiát „ültette át” a véráztatta magyar földre (amely épp ennek következtében lett vérázott). Győztes seregeinek a győzelmet összehozó vezére is full idegen volt: bizonyos Veczelin (von Wasserburg – a helység Bajorországban, Rosenheimtől északra fekszik).

És ebből az idegenszívű, a magyarság hagyományait lábbal tipró magyargyilkolásból lett a Szent Korona (a tanával együtt) és Mária országa. A magyar létet már önmagában, mindenféle teljesítmény-igazolás nélkül is minden(ki) másnál többre tartó nemzeti ügyek kormánya ezt az alakot ünnepeltette ma egész álló nap, országszerte (+ az ideiglenesen határainkon túl állomásozó nemzettestek). Ennek a jobbkezét hordozza körül az államegyház, ezt tisztelik meg tűzijátékkal (amely tűzijátékot általában arról a Gerardo Sagredoról elnevezett budai dombon Kaiser Franz Joseph der Erste által, szegény magyar hadirabok sáncmunkájával emeltetett Citadelláról szokás fellövöldözni, aki ennek az Istvánnak a társául szegődött, Gellért néven). Ha nem lett volna ez a „magyarellenes” István, akkor most sem Magyarország, sem pedig magyarok nem lennének – és értelemszerűen: (nagy-)magyarkodni se lehetne! Orbán Viktor sem beszélhetne „a létezés magyar minőségé”-ről és nem vezethetett volna be annak nevében antidemokratikus reformokat...

...Ugye, mekkora káosz van itt – pedig ez nem is a teljes magyar valóság, csupán a kora-középkori magyar történelem 30-40 éve!

Nos, az a káosz sem kisebb, amely ma van itt – ha meg kellene tervezni Magyarország címerét, hogy az kifejezze az ország karakterét, akkor az lenne a legjobb, ha a címer a nagy ködben egymást bunkóval kergető ősembereket ábrázolna. Ráadásul ezek a hordatagok nem is nagyon akarják tudni, merre lehetne a ködből kitörni...

Szent István (akit egyébként e poszt szerzője a magyar történelem egyik legfaszább csávójának tart, faterjával, Géza – eredetileg valszeg Gyeücsa - bácsival együtt!) világosan fogalmaz fiához írott intelmeiben: „...itassanak meg olykor fanyar borral, mely értelmedet tanításomra figyelmessé teszi”. Ez pedig nem mást akar jelenteni, mint hogy „Szembesítsenek a valósággal, amely körülvesz téged és amelyben boldogulnod kell!

Ez az: ha boldogulni akarunk – és a valóságban akarunk boldogulni, nem pedig a legendás, hazudott múltban – akkor ideje a valósággal szembenéznünk: a saját, magyar valóságunkkal.

Mi ez a valóság? És miért félünk szembenézni vele?

A valóság az, hogy többre vágyunk, mint amit finanszírozni tudunk – és ez már régóta így van. A valóság az, hogy nem tudunk egy jól működő országot magunk köré szervezni – és nemigen tudunk jól működő vállalkozásokat felépíteni, megszervezni sem. Nem tudjuk, hogyan kell minőséget termelni, amit honorál a piac. Azt sem tudjuk, hogyan célszerű másokkal együttműködést kialakítani és mi az, amit kifejezetten kontraproduktív belevinni a közös üzletbe. Nem tudunk elvonatkoztatni a saját sérelmeinktől – és emiatt felül sem tudunk azokon emelkedni. Ezért aztán olyan csatákat vívunk fejben-szívben tovább, amelyek utolsó túlélői is régen halottak már. Olyan társadalmi-ideológiai fantomoktól akarjuk magunkat megvédetni, amelyek immár csupán a világ egy-két egzotikus pontján léteznek – és ezért a „védelemért” képesek vagyunk lemondani szabad polgár mivoltunkról is, noha „egyébként” meg a világ legszabadságszeretőbb, maga felett elnyomót el nem viselő „hősnépének” tartjuk magunkat.

Szembenézni pedig azért félünk mindezzel, mert fogalmunk sincs, hogy miképpen létezhetnénk másképpen, hogy miképpen lehetnénk sikeresebbek. Azért nem akarjuk a szembenézést, mert bizonytalanok vagyunk – és attól tartunk, hogy a szembenézés „megsemmisít” minket, a hitünket, a maradék kis összehazudott önbecsülésünket. Félünk a valóság súlyától – mert rosszak a tapasztalataink a valósággal. A valóság itt majdnem szinonimája a szívásnak...

Mivel pedig jó módszerekbe nem helyezhetjük a bizalmunkat – nem ismervén ezeket a módszereket – és nem is építhetjük magabiztosságunkat e jó módszerek által elért sikerekre, ezért helyezzük (jobb ötletünk nem lévén) bizalmunkat újra és újra „(csak) jót ígérő vezetőkbe”. Ez még nem is lenne baj, még akár működhetne is a dolog – feltéve, hogy mielőtt bízni kezdünk ezekben a vezetőkben, megnézzük, hogy amit mondanak, az milyen viszonyban áll a valósággal, hogy működhet-e ott az, amivel elénk állnak? De mivel a valóságot kerüljük (mint hitében megátalkodott pogány ősmagyar a német lovagokkal portyázgató talján térítőpapokat), ezért eleve meg sem próbáljuk ezt a tesztet lefuttatni...

Eddig a rendszerváltás óta eltelt 22 „szabad & demokratikus” évben alig akadt politikusunk, aki a saját valóságunk fanyar borával próbált volna megitatni. Ez a kísérlet egyenlő volt a politikai öngyilkossággal – emlékszünk Bokros Lajosra, vagy Bajnai „fájni fog”-szavaira és az azok által a magyarok többségéből kiváltott zsigeri gyűlöletre. Igen: a reakció zsigeri volt – mert a zsigerekben él a félelem a valóságtól és a nevezett urak nem tettek mást, mint ránk rontottak a valósággal, mint Veczelin vasas németjei szegény lengemagyar Koppányra.

Koppányt felnégyelte a realitáskerülő attitűdje, István viszonyt győzött a valóság elfogadása által. A „Koppány-magyarok” hitekben élnek – és ez a vesztüket okozhatja „nemzetközi relációban”. Ha elhisszük – mert el akarjuk hinni, hogy elkerülhessük a valóságot – azt, hogy „szabadságharcot kell vívnunk” a nyugat, az EU, a németek, vagy a zsidók ellen és hogy mindezek (kiegészülve a cigányokkal) arra törnek, hogy „belőlünk éljenek” és mi, magyarok ezért vagyunk szegények és gyengék, akkor végünk van! Ha nem látjuk be azt az egyszerű igazságot, hogy minden nép, amelynek nálunknál jobban megy, azt a saját, a miénkénél jobb szervezőkészségének, munkakultúrájának, valóságismeretének köszönheti, akkor legalább olyan veszélyes helyzetben fogjuk magunkat találni, mint Géza és Vajk, amikor kézbesítette nekik a Bundespost a „Nincs tovább kalandozás!” szövegű, a Lech-mezőn feladott táviratot. Ők, akkor tudtak társadalmi stratégiát váltani - és válttatni a néppel. Most, ha sikeres országot akarunk, azt kell tennünk, amit őseink tettek (ki önként, belátva, ki nógatásra – a kor eszközeivel). Ehhez pedig el kell szakadnunk az izocukorral/glikollal édesített, vakságot és hülyeséget okozó „színtiszta magyar nedűvel” minket kínálgató „politikai kocsmárosoktól” és – bármilyen rémisztő is a gondolat elsőre – István-szerű politikusokat kell a helyükbe tennünk.

A valóság nem „rém”, hanem lehetőség. (...A fanyar borok között pedig igen kiválók is akadnak, szép számmal!)

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr284722259

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Szent Korona rejtett időkódjával üzentek a Szíriuszról a magyaroknak 2012.08.21. 11:06:55

Messzire gurultak a gyógyszerek a Szolnok megyei Új Néplapnál :) Azt írják, hogy a Szent Koronában egy rejtett időkód van, amivel azokat az üzeneteket lehet megfejteni, amiket a Stonehenge és a Kheopsz piramis közvetít az emberiség számára. Található r...

Trackback: Bullshit-generátorral írták Áder tisztavatási beszédét 2012.08.21. 11:05:19

Száztíz mondatból állt a szónoklat, ebből öt mondat megszólítás, kilenc mondat idézet, öt mondat töltelék és kilencvenegy mondat bullshit volt. A kilencvenegy bullshit mondat összesen százhuszonhárom darab közhelyet tartalmazott. * Íme a beszéd szövege...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.21. 10:24:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unionist (törölt) 2012.08.21. 09:42:27

rendesen henriknek hívták a herceget. az anyai nagyapja (heinrich der zänker), a dédapja (heinrich von saschen) és az ükapja (heinrich der vogelsteller) után.

christophe 2012.08.21. 10:17:59

''István-szerű politikusokat kell a helyükbe tennünk.''
ès ugye akkor azorbàn a Koppàny ;-))

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.21. 11:02:13

"A valóság az, hogy nem tudunk egy jól működő országot magunk köré szervezni – és nemigen tudunk jól működő vállalkozásokat felépíteni, megszervezni sem. "

*

Ez azért nem egészen jogos.

Az átlagpolgárnak nem az a dolga, hogy ő maga szervezze meg maga köré az államot.

Az átlagpolgárnak az a dolga, hogy befizesse az adóját, és megválassza azokat a KÖZ SZOLGÁKAT, akiket megbíz ezekkel a szervezési feladatokkal.

El kellene kezdeni nevükön nevezni a jelenségeket és a felelősöket, mert ez a maszatolás nem vezet sehová.

A vállalkozásokról meg csak annyit, hogy rosszul működő, pazarló, korrupt államban, kiszámíthatatlan, hetente változó gazdasági és jogi környezetben nem lehetséges jól megszervezni egy vállalkozást.

KergeZerge 2012.08.21. 14:01:17

@No_Fidesz_No_Problem:

Dehogynem jogos.

Csak George Carlint tudom idézni:

"Everybody complains about politicians. Everybody says they suck. Well, where do people think these politicians come from? They don't fall out of the sky, they don't pass through a membrane from another reality.

They come from American parents, and American families, American homes, American schools, American churches, American businesses and American universities and they are elected by American citizens.

This is the best we can do, folks. This is what we have to offer. It's what our system produces: garbage in, garbage out.

If you have selfish, ignorant citizens, you are gonna get selfish, ignorant leaders."

www.youtube.com/watch?v=07w9K2XR3f0

Csak tessék a mondatokban becserélni az "American"-t "magyar"-ra és kész.

romkocsma (törölt) 2012.08.21. 20:46:38

Nagyon örülhetnénk,ha csak egyetlen ünnepi beszédben felsejlettek volna ezek a gondolatok.
Nagyszerűt írtál. Ti ilyet szoktatok.)))

Husz_János_Puszita 2012.08.21. 21:16:49

Azt kell kitalálni, hogyan öntsük le a valóságot édes szósszal. Beveszi az ember a keserű orvosságot, ha tudja hogy elmúlik tőle a nyavajája. Spin doktorok, itt a feladat.

2012.08.21. 22:23:55

Ördögi kör ez.
Ha nevükön nevezed a dolgokat, a nép gyűlölni fog, nem választ meg, márpedig anélkül nem lehet tenni a nevükön nevezett dolgok ellenében. Ha becsapod a népet, tejjel-mézzel eteted, akkor megválaszt, de kénytelen vagy folytatni az etetést, különben neked megy félidőben, és elzavar.
Mert a nép nem érti, miért kellene a dolgoknak hirtelen teljesen másként lenniük, mint korábban, hiszen milyen jól elvoltak. Koppány sem értette anno, csak akkor volt egy István-szerű István, aki ezt leszarta, és azt mondta: mostantól másként lesz.
Ma nincs István-szerű István, igazából senki István-szerű nincs, aki volt, az úgy végezte, mint Koppány.
És ez már így is marad, amíg elég sokan bele nem nyalnak a keserű borba.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.08.23. 17:35:38

Đđ: "Ők, akkor tudtak társadalmi stratégiát váltani - és válttatni a néppel. Most, ha sikeres országot akarunk, azt kell tennünk, amit őseink tettek (ki önként, belátva, ki nógatásra – a kor eszközeivel)."

Jól megfogalmaztad, hogy mi történik most. Ahogy az akkori ellenzék, a mostani is hörög, miközben a néppel stratégia van(ik) váltatva.

Tricera bácsi 2012.08.24. 23:07:11

@Vértes László: a cikk nem azért méltatja Istvánt, mert tűzzel-vassal keresztülvitte a döntését és stratégiát váltatott a néppel; hiszen ilyen alapon sok mindenkit lehetne "méltatni" a legkülönbözőbb diktátoroktól akár Orbánig. Hanem mert nem álomképeket kergetett, hanem a (kellemetlen) realitásokkal összhangban döntött, és azt vitte végig. Na ez hiányzik most.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.08.25. 08:40:07

@Tricera bácsi: A cikk azért méltatja Istvánt, mert távlatosan gondolkodott, és következetesen cselekedett.

Álláspontom szerint így gondolkodik és cselekszik Orbán Viktor.

A poszt szerzője és a te álláspontod szerint éppen ellenkezőleg, megértettem és nyugtázom, hogy ilyen a demokratikus közbeszéd.

István korában hasonlóan eltérhettek az egyéni álláspontok, az ilyen ügyek megítéléséhez távlat kell. Ha a Balavány-Bayer palávert olvassuk, kiderül, hogy a távlat sem teremt homogén megítélést.

Ugyanakkor ma nincs hiteles alternatíva, hiába sürgetem, hogy legyen ilyen a baloldalon. Amerikai párhuzammal élve: ha Mitt Romney színtelen-szagtalan kihívója Obamának, akkor vagy elég lesz novemberben a gazdaság rossz állapotával érvelni, vagy nem. És Mitt Romney valóságos Herkules a magyar baloldal legkarizmatikusabb szereplőihez képest. Tévesnek gondolom Orbán ekézésébe ölni a baloldali kampánypénzeket, miközben jelöltfejlesztésre a jelek szerint nem jut egy fillér sem.

Tricera bácsi 2012.08.25. 23:09:13

@Vértes László: Nos, Medgyessynél színtelen-szagtalanabb kihívót nehéz kitalálni, és ő is megverte Orbánt, egyszerűen azzal, hogy addigra nagyon sokaknak elege volt Orbán képéből (bocs, nem tudom másképp mondani), pedig akkor még nem is kormányzott ennyire rosszul. (Meg a képe sem volt még ekkora).

Amúgy abban egyetértünk, hogy az Orbán-ekézés tökéletesen meddő tevékenység. Meggyőződésem, hogy az az ellenzéki vezető tud majd győzni, aki ki sem ejti Orbán nevét a száján a kampányban.

A távlatos gondolkodását azért vonom kétségbe, mert a 21. században a 20. század elejének-közepének csatáit vívja újra meg újra hatalmas energiákkal (és kényszerít másokat is erre), miközben a ma valós csatáiban (pl. EU-s pénzekért, befektetésekért, szakemberekért, technológiai fejlesztésekért, tudományos eredményekért, jó nemzetközi kapcsolatokért, stb) nagyon gyengén muzsikál.

És még valami, ami az ő távlatai ellen szól: István nem volt akkora zseni, hogy ő találjon ki új államformát, Európában évszázados hagyománya és működő példái voltak, hogyan kell megszervezni és vezetni egy királyságot - ő azt vette át (egyébként a későbbi "nagy" királyok is hasonlóan lettek nagyok).
Ezzel szemben Orbán nem mintákat követ, hanem valami egészen újat akar kitalálni, ami még sosem volt, és amit majd Európa követ - ami egy zseni esetében nem lenne baj, de tartok tőle, hogy ő nem az. Akikkel meg körülveszi magát... Maradjunk annyiban, nem látszik az elsöprő intellektuális, tudományos háttérmunka mögötte.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.08.26. 17:32:47

@Tricera bácsi: "Nos, Medgyessynél színtelen-szagtalanabb kihívót nehéz kitalálni, és ő is megverte Orbánt"

Jogos a két pont. Ez azonban még a médiaegyensúly előtt volt, így aligha lesz belőle precedens.

István idejében semmivel sem lehetett jobban látni, mi távlatos és mi reménytelen. Róma és Bizánc hivatalosan még egyben volt (egyházszakadás: 1054), István a nyugati orientáció mellett döntött, mert így súgta az ösztöne.

Kritikusai számára ez aligha lehetett meggyőző. 1240-ben jobb lett volna a keleti orientáció, ha bizánci módra megalkuszunk, és átengedjük a tatárokat, nem dúlják fel az országot, nem ölik meg a népesség 25-40%-át. Aki 140 évvel a döntés után értékel, azt mondja, hogy nem jött be Istvánnak. A török időkben szintén rossz üzlet volt a nyugati orientáció, 500 éves távlatban sem jött be. Ma, 1000 évvel később látjuk úgy, hogy mégis.

Ezt azért jelzem, mert minden baloldali ANNYIRA biztos benne, hogy mi visz előre és mi nem. Nem olyan rossz gondolat egy politikai közösséget érzelmi közösséggé tenni, és a belső gazdasági együttműködésére építeni jóléti terveket. Különösen, ha az alternatíva annyi, hogy legyen úgy, mint eddig volt.

Tricera bácsi 2012.08.26. 23:41:09

Először is köszönöm a türelmes válaszolgatást, abból tanulok.

Mindig sejtettem, hogy sokak számára szimpatikus, amit művel, de sosem értettem, miért. Azért arra kíváncsi lennék, hogy egy-egy Szíjjártó, Selmeczi, Matolcsy vagy Giró-Szász nyilatkozat (=átlátszó, nevetséges és azonnal cáfolható hazugság) után nem érzik-e magukat ugyanúgy szembeköpve, megalázva azok, akik egyébként az irányvonallal egyetértenek?

A politikai közösség érzelmi közösséggé válása pedig még sosem volt olyan messze, mint ma, és senki sem tett ellene többet, mint Orbán és emberei, akik naponta zárnak ki egy-egy szavukkal százezreket a nemzetből (persze én magasról le, hogy ők kit zárnak ki és miből, de már ebben az ellentmondásban benne van az egész fidesz-újbeszél: "nemzeti együttműködés rendszerét" emlegetik azok, akik soha senkivel semmiben nem működnek együtt).

Ezért nem gondolom, hogy demokratikusan hosszú távra konszolidálhatja a hatalmát: akiket egyszer megalázott, akik előtt egyszer megbukott a hazugságaival (és egyre többen vannak ilyenek), sosem szavaznak többé rá. Nem véletlenül trükközik már a választási törvénnyel.

Amit pedig a példa követéséről mondtam, ez sem cáfolja: kérek mondani a világból olyan (mai!!) sikereket, amikor a "politikai közösséget érzelmi közösséggé tenni, és a belső gazdasági együttműködésére építeni" (=bezárkózni, nemzeti kiválasztottságtudatunkat erősíteni, nemzetközileg hisztisen fellépni, senki véleményét el nem fogadni – ugyanakkor saját erőből sikereket elérni) stratégia sikeres volt. Azért hangsúlyozom, hogy mai példát, mert volt idő – a nacionalizmusok és egyben a gyáripar hajnalán – amikor ez néhol tényleg működött, de annak már legalább 200 éve – ennyit a "távlatosságról".
süti beállítások módosítása