2012.05.17. 15:50 Szerző: Đđ

Jövel, szentlélek Úristen!

Jövel, Szentlélek Úristen
Töltsd be szíveinket éppen
Mennyei szent ajándékkal
Szívbeli szent buzgósággal.

Bodrogközi vallásos népdal

 

Jöjjön már valaki és csináljon itt végre rendet!” – ez az a mondat, amely a leggyakrabban fogalmazódik manapság meg azok fejében, akiket valamennyire is érdekel a politika, „közös dolgaink”. Tényleg olyan ez, mintha az isteni csodára várnának: úgy hangzik ez a mondat, mintha az állampolgároknak semmi dolguk nem lenne az állammal, mintha azt valaki helyettük kellene, hogy üzemeltesse. Van persze ilyen állam: az autokrácia. Nemrég még Magyarország is az volt, ez él tovább a zsigerekben. (Lehet, hogy hamarosan megint az lesz – de ez most nem téma, csupán annyiban, hogy ha ez megtörténik, bizony, azt is az állampolgári passzivitás fogja lehetővé tenni…) Továbbél a zsigerekben az, hogy nekünk az állammal, a köz dolgaival nem kell és persze nem is lehet törődnünk, aki pedig mégis beleártakozna, csak a rövidebbet húzhatja. Az ország ügyeit a hatalmasok intézik – akik „valahogy” jutottak oda, de minden esetre tőlünk, az akaratunktól és persze az érdekeinktől függetlenül. Így is kormányoznak? Teszik, amit akarnak, legfeljebb megpróbálják elhitetni velünk azt, hogy mindezt a mi érdekünkben teszik. Mi pedig szolgáljuk és eltartjuk őket a munkánkkal. (Persze ez a munka – mivel céljához nem sok közt érzünk magunkban – nem valami lelkes és odaadó: olyan, amilyen…)

Ez a beidegződés olyan, mint egy szörnyű kényszerképzet: nem engedi, hogy az eszünk szerint cselekedjünk! Annyira bennünk van ez, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk felelős állampolgárokká lenni tőle. Mindig csak egy szál magunkban gondolkodunk: úgy látjuk magunkat, mint a hatalommal szemben mérhetetlenül kicsi és gyenge entitást, amely ráadásul nem is képes, nem is mer együttműködést kezdeményezni a többi kis „hangyamagyarral”. Társadalmi ösztöneik azt sugallják, hogy „úgysem sikerülne” – mert a többiek is kicsik, félnek és tehetetlennek érzik magukat és inkább elütnék a feléjük kinyújtott kezünket…

Kicsinek érezzük magunkat azokhoz a hatalmas feladatokhoz képest, amelyeket egy valóban jól felépített és jól működő ország összerakása megkövetelne – azt sem tudnánk, hogyan kezdjünk hozzá! Hiszen sosem csináltunk ilyet, igazából még kicsiben sem. Ha pl. gründolunk egy vállalkozást, akkor ott sem szoktunk minden részletet végigelemezni-végiggondolni: belevágunk néhány infó, egy-egy ötlet birtokában, aztán ahogy lesz, úgy lesz – amúgy magyarosan! Hát akkor egy modern ország? Az hogy kell megtervezni és megcsinálni? Ki tudhatja ezt – mert mi, egyszerű, atomizált kismagyarok biztosan nem!

…Elmondom, hol hibázik a fenti gondolatmenet. Ott, hogy külön dolog a kisemberek egymásra találása a közös hosszú távú érdekeik mentén és szintén külön dolog az, hogy miképpen lehet egy országot összerakni. Az előbbi a tömegbázis, amely megbízza az utóbbit, a közérdeket megvalósítani képes kormányzatot. Az előbbi feladata az utóbbi kontrollja és annak biztosítása, hogy folyamatosan csak olyanok kaphassanak megbízást a köz vezetésére, akik a köz céljait tekintik feladatuknak, nem pedig a magánérdekeikhez használják a hatalmat eszköz gyanánt. A „kisembereknek” nem feladatuk egy jól működő demokráciában az, hogy ők maguk, a saját fejük után próbálják átlátni, megtervezni és működtetni a folyamatokat, amelyek egy állam vezetésével járnak. A kisemberek feladata az, hogy ők, mint közösség, „jó tervezőket és szerelőket” szerződtessenek.

A poszt elején emlegetett „rendet” csak olyanok csinálhatják meg, akiknek megvannak ehhez a képességeik, a tudásuk és akiket a polgárok alkotta politikai közösség „vett fel erre a melóra” – és akik persze ezét illendő honoráriumot is kapnak! Mert veszélyes populizmus az, hogy „A politikusok kapjanak minimálbért!”, mondván: akkor majd átérzik az „eccerű emberek” helyzetét és ezért értük fognak dolgozni. nem: akkor a pénzért fognak dolgozni – és olyanok állnak politikusnak, akik (akárcsak a mostaniak) hangzatos és népszerű szólamokkal szerzik meg előbb az egyszerű emberek bizalmát, aztán pedig a hatalmat felettük.

Az a természetes, hogy aki a legjobb valamiben, aki kiemelkedőt nyújt, az kiemelkedő honoráriumra is tarthat igényt. Ugye, mindenki félne, ha rosszul fizetett orvosok kezelnék a bajait – hát akkor miért gondoljuk, hogy rosszul, „minimálisan” fizetett politikusok majd jól fogják kezelni az ország, mindannyiunk problémáit? Ugyan már!

Mindebből talán már mindenkinek világos, hogy nem akadálya a helyes és sikeres politikának az, ha az ezt kívánó kisemberek önmaguk, egyedül nem értenek az államszervezéshez és egyedül, egyenként nem is tehetnek semmit a jelenlegi hatalom ellen. Mert közösen felkérhetik a megfelelő szakembereket – és ezzel teljesen új helyzetet teremthetnek!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr794522443

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vagy Ady, vagy Tisza! 2012.05.17. 22:34:33

p { margin-bottom: 0.21cm; }Hányszor átkozta Ady Tisza Istvánt és mindazt, amit képviselt! Hányszor írta le, hogy nemzetvesztő ez a korlátolt nemzetieskedés! Hányszor siratta a nemzetet, mert a tiszai szociálpolitika, nemzetiségi politika, a bután atav...

Trackback: Mit lehet tenni? 2012.05.17. 22:33:27

A több éve dúló görögországi forradalom a képviseleti rendszerben is megjelent. A legrosszabbkor. Az ottani oligarchák, akik nem keveset arattak a Törökországgal szembeni fegyverkezési versenyből, helytartóikat nem tudták kormányzás közelébe tornászni....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

épészmérnök 2012.05.17. 20:24:02

Tökéletes.
A magát ellenzékinek, demokratának és köztársaságinak gondoló blog- és fb-közönség várja a királyfit, és mint a mesében, kiselejtezi a jelentkezőket. A mese menetrendje megbízható, ezért végül meg is jön a legkisebb fiú. A valóságban azonban valamennyi jelentkezőre szükség volna, és a "kisember" feladata sem kellene, hogy kimerüljön a zsürizésben.

protézisesh 2012.05.17. 21:48:26

@épészmérnök: nem tudom, iróniának vegyem-e szavaid?

@Đđ: Mégis hogy képzeled el? Jön Dopeman, oszt mögéállunk? Jönnek az egymilliós facebookosok, aztán mögéjük állunk? Jövök én, oszt mögém álltok?

Értem én amit mondasz, tán egyet is értek vele. De mielőtt ezt is a "kisemberek" nyakába gombolnánk, vegyünk egy mély lélegzetet, és gondoljuk végig, vajon hol tart az ember?

Vannak, akiknek sül a gesztenyéje a jelen rendszerben. Ők nem kisemberek, de értelem szerűen nem fognak az élére állni a kenyéradójuk megdöntésére irányuló menetnek.

Vannak, akiket a jelenlegi rendszer tart el. Államigazgatás alsóbb régiói, segílyesek, nyugdíjasok, satöbbi. Ők sem fognak a gazdájuk ellen vonulni.

Vannak, akik szopóágon vannak, de mivel van állásuk, minden erejükkel azon vannak, hogy azt megtartsák. Ha egyáltalán fel bírják emelni a tekintetüket a barázdából, akkor se a zászlót keresik, ami alá beállhatnának.

Vannak, akik nem szopnak ugyan (nagyon), de ahhoz túl sok a veszteni valójuk (állás, vagyonka), hogy csak úgy hirtelen felindulásból beálljanak macskakövet hajigálni.

Vannak, akiknek mindegy, csak balhé legyen. Na mögéjük jóérzésű ember nem állna be.

Akkor melyik réteg lenne az, aki veri az asztalt? Ki hívná vissza a képviselőjét (ha a törvény engedné)? Ki borítaná az asztalt a hazug kormányra? Ki szervezne a saját pénzéből, a saját szabadidejében egy választásokon esélyes politikai erőt?

A magyarnak a demokrácia 22 éve egyet tanított meg: tökmindegy ki ül felül és mit mondott, hogy oda beszavazd, úgyis szarni fog a fejedre.

Nincs a köztudatban SENKI, aki értelmes alternativa lenne a két komcsi utódpárt (Fidesz, MSZP) meg a két bohócpárt ellenében. Az embereknek a "politika" ugyanolyan szitokszó lett, mint a gyomorrák: foglalkozni sem akarnak vele.

Mit javasolsz? Nyissak én is egy blogot, ahol megosztom az agymenéseimet? Vegyek oldalt az újságokban, ahol megírhatom ugyanezt?

Egyet megtehetek (meg is teszek): megírom a miniszterelnöknek, hogy nem erre kértük fel, mikor hatalomra segítettük. Tegyétek ti is ezt, emlékeztessétek, hogy egy demokratikus ország demokratikusan választott miniszterelnöke nem király, nem uralkodó, hanem KÖZSZOLGA, aki a közérdeket hivatott SZOLGÁLNI. Nem csicskáztatni akarjuk, de ő van miértünk, nem fordítva.

Treuga Mei 2012.05.17. 22:40:27

Demokrácia minél nagyobb és minél felelősebb részvétel nélkül nem fönntartható.
Ha a "hozzáértő" "szakemberek" privilégiuma a társadalom "vezetése", akkor rég baj van.
Nem beszélve arról, hogy elég önkényes, mely ügyeket kell "a profikra" bízni, melyeket lehet még "amatőröknek" is intézni. Egy utcaszövetség még lehet a "kisemberek" játszóter? Esetleg három is? De egy kerület már nem?
Nincsenek született politikusok - hacsak minden állampolgár nem leht az! A "szakemberség" privilegizált státusza a demokratikus elveket leginkább romboló technokrata önbecsapás.
Akkor most helyezzük a szakember szó helyére a nemzetit - ugye, hogy ugyanazt kapjuk?!

legeslegujabbkor 2012.05.18. 20:01:44

@protézisesh: "Akkor melyik réteg lenne az, aki veri az asztalt? Ki hívná vissza a képviselőjét (ha a törvény engedné)? Ki borítaná az asztalt a hazug kormányra? Ki szervezne a saját pénzéből, a saját szabadidejében egy választásokon esélyes politikai erőt?"
A hozzászólásodban mindenkiről lemondtál. Szerintem nem kellene. Miért vitatod el a különböző társadalmi rétegektől, hogyha nem tetszik nekik valami, hajlandóak megmozdulni? Miért keresel nem látható vezetőket, amikor minden nap hallod, ahogy értelmes emberek elmondják, mit kellene tenni?

protézisesh 2012.05.21. 12:20:04

@legeslegujabbkor: Hallok én egy csomó értelmes hangot, de a többségük úgy van, mint én: várjuk, aki mögé be lehet állni, de egyikü(n)k sem meri otthagyni a mostani életét emiatt. :(

legeslegujabbkor 2012.05.21. 12:49:29

@protézisesh: Ez nem lesz sokáig probléma, mert a "mostani élet" egyre lehetetlenebbé válik. Aki nem megy világgá, az előbb-utóbb rákényszerül arra, hogy ne csak nézzen, hanem aktívan is tegyen valamit. A másik véglet, hogy annyi jelentkező lesz, hogy szűrni kell az álpartizánokat.

protézisesh 2012.05.21. 15:17:10

@legeslegujabbkor: hülyén hangozhat, de valahogy úgy vagyok vele, hogy "hős" csak úgy lesz az ember, nem pedig előáll, hogy "hé emberek én vagyok a hősötök".

Aki jelentkezik, az nekem sajnos eleve egy kicsit gyanús :( ("álpartizán", ahogy te nevezted)

legeslegujabbkor 2012.05.21. 15:37:12

@protézisesh: Döntsd el, hogy a leendő vezető önjelölt legyen és előálljon, vagy a sok ígéretes szereplőből szép lassan kiválasztódjon. Szerintem nem kell magas lécet átvinnie, Orbán után elég lesz a szemében az értelem fénye.

protézisesh 2012.05.21. 16:12:04

@legeslegujabbkor: én a kiválasztódásra szavaznék, jöhetne valaki, akinek már van sajtója és nem beszél lila ködöket.

legeslegujabbkor 2012.05.21. 16:28:33

@protézisesh: Na akkor ne a jelölteket keressük, mert azok lesznek, hanem azon gondolkodjunk, hol jelenhetnek meg. Még mindig a tévé ér el szélesebb tömegeket, a neten kevesen olvasnak híreket. Én néznék itt vitákat is:)
süti beállítások módosítása