Eidgenossenschaft:

1.) szövetség, államszövetség.

2.) olyan szövetség vagy szövetkezés, ahol a tagok eskü alatt állnak.

 

Mióta a rendszerváltó pártok kormányozzák Magyarországot, időről időre, minden egyes kormányunk alatt felbukkant a kérdés a politikai erők mögött álló, őket a háttérből irányító gazdasági érdekkörökről. Legújabban épp a Fellegi Tamás volt nemzeti fejlesztési miniszter távozásának okait vizslató egyik írásban olvashattunk erről (http://index.hu/belfold/2012/02/23/kina_simicska_matolcsy_fellegi_harom_probaja/) – a közönséget pedig mindig is foglalkoztatták e jelenségek. Mi most azért írunk erről, mert a jelenségnek alapvető hatása van-lesz a Fidesz utáni, egy esetleges új politikai erő által alakítandó kormány valós erejére, cselekvési szabadságára nézvést is. Alapvető ez a jelenség – és az erre adandó válaszunk – abból a szempontból is, hogy lehet-e ereje az új kormánynak és politikai erőnek valóban végigvinni, megvalósítani a teljesítményalapú Magyarország létrejöttéhez szükséges programot, azaz: egy komplex rendszert alkotó intézkedéssorozatot? Egy olyan társadalmi és gazdasági tervet, amely a fennálló magyar gazdasági potentátokat és érdekköröket alapvető létérdekeikben veszélyeztetne és az általuk felépített befolyásolási mechanizmusokat mindenestül iktatná ki.

Jelenleg Orbán és kormánya is a „gyurcsányi béklyó” foglya: ahogy annak idején Gyurcsányt is kötötte, gátolta, befolyásolta az őt hatalomba juttatók köre, úgy Orbánék sem tehetnek komoly lépéseket, amelyek veszélyeztetnék az őket korábban évekig eltartó gazdasági köröket. A képlet egyszerű: gazdasági potenciál –> párttámogatás, befolyásszerzés –> a befolyás érvényesítés –> még nagyobb gazdasági potenciál –> még több politikai befolyás. (Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ez a folyamat nem játszható le tetszés szerinti számban, hiszen a magyar gazdaság egy szűk, kis piac – ebből következik az az „élethalálharc”, ami időről időre átrendezheti az erősorrendeket.)

A gazdaság nagyágyúinak és a gazdasági érdekköröknek a világon mindenütt van kisebb-nagyobb befolyása a politikára és a döntéshozatalra. Ám egészen más a felállás az erős polgári-közösségi öntudattal rendelkező kultúrákban és megint más nálunk, ahol sem erős polgári, sem erős közösségi tudat nem létezik – és ebből következően a társadalom valós érdekeinek érvényesítése sem lehetséges, illetve a gazdaság „erős emberei” könnyedén átléphetik-megkerülhetik a közösség, az ország érdekeit. Ha úgy tetszik: erős demokráciákban a polgárok közössége a legnagyobb és legerősebb, megkerülhetetlen lobbitényező, míg nálunk ilyen erő, tényező gyakorlatilag nem is létezik! (…Akik pedig ilyen-olyan közösségi, szakmai, vagy civil érdekek képviselőinek tüntetik fel magukat, nem ritkán csupán saját, kis pecsenyéjüket sütögetik és könnyedén megvásárolhatóktisztelet a kivételnek! …Megérne egy misét annak boncolgatása is, hogy vajon teljesen véletlenül olyan bénák-e a magyar alternatív-ellenzéki politikai mozgalmak – vagy netán köze lehet ennek ahhoz, hogy őket esetlegesen a háttérből éppen bizonyos gazdasági erőközpontok pénzelgetik-manipulálják… De ez nem az Összeesküvés-elméleti Blog…)

…A fentiekből nyilvánvaló, hogy a Fideszt leváltó és az új, teljesítményelvű Magyarországot megteremteni óhajtó új politikai erő legnagyobb ellenfele nem maga a Fidesz, vagy Orbán Viktor lesz, hanem a magyar gazdagág kulcspozícióit jelenleg birtokló és azokat hosszú távon is a kezében tartani akaró „erős ember szövetsége”. Magyarország racionális és szakszerű kormányzásnak legfőbb akadálya, hogy létezik egy (két, három?) ilyen erőcentrum, amely gyakorlatilag a rendszerváltás óta a zsebén keresztül tartja a kezében a magyar politikát: pártokat és politikusokat, országos és helyi, önkormányzati szinten egyaránt. Illúzió érdemben más politikát elképzelni anélkül, hogy ennek a gazdasági befolyásnak véget ne vetnénk. Ha valóban új Magyarországot akarunk, amelyben nem a „balkáni”, hanem a nyugat-európai módon és mértékben kapcsolódik össze politika és gazdaság, akkor nem tehetünk mást, mint hogy elvágjuk e „létező érdekkör-konglomerátumot” a politika befolyásolásának lehetőségeitől.

…Kemény szavak!

A függetlenség, amelynet manapság oly gyakran hallunk emlegetni, az állampolgárok közösségének függetlenségét jelenti – ezt pedig jelenleg nem valamely külső hatalom veszélyezteti, hanem a belső, a magyar politikát uraló gazdasági érdekszövetségek. Miattuk nem lehet az állampolgárok közösségének valódi érdekeit megtestesítő politikát folytatni Magyarországon. (Nem véletlen az, hogy épp az a politikai erő dumál a legtöbbet a nemzeti függetlenségről, amely a legerősebben van kötve belső gazdasági holdudvarához: a Fidesz. Nem több ez terelésnél, hogy az egyszerű nép ne a valódi, belső szabadságunkat gátló tényezőkre figyeljen!)

Hosszú századokig a magyarság érdekeit érvényesítő politika azért volt lehetetlen, mert külső erők uralták országunkat, a velük szövetséges belső uralmi elitek hatalmának hátországát képezve. Mára ez eltűnt – így elvileg lehetséges az, hogy csak olyan uralmi elit maradhasson hatalomban, amely nem a saját, hanem a nép érdekében kormányoz. Ehhez létre kell hozni azt a  ma még nem létező magyar politikai közeget, amelynek tagjai „esküvel kötelezik el magukat” egy működőképes, racionálisain felépülő és jól kormányzott ország programja mellett.

…De hogyan lehet ezt megcsinálni?

Mindenek előtt, ahogy azt már egy korábbi posztunkban leírtuk, az új politikát csináló erőnek új alapokon és új források által kell megoldania a saját finanszírozását. (Ld. itt: Árnyékkormány-program:  a siker ára - http://progressziv.blog.hu/2012/01/29/arnyekkormany_program_a_siker_ara)

Aztán: olyan (korábbi írásainkban már szintén emlegetett), a magyar politikától és politikusoktól IS független állami és önkormányzati pályázati és pénzkifizetési rendszereket kell létrehoznunk, amelyek a korrupció köreinek működtetését legalábbis nagyon-nagyon megnehezítik. (Ld.: Receptek, közkívánatra - http://progressziv.blog.hu/2011/08/18/receptek_kozkivanatra)

 Szükséges továbbá az is, hogy az új politikai erő akként épüljön fel (szervezeti és vezető-kiválasztási téren), hogy „automatikus mechanizmusok” óvják a gazdasági érdekszövetségekkel való „összenövéstől”, ezáltal pedig attól, hogy egyszer csak elkezdjen a régi módon, a gazdasági érdekszövetségek kívánalmai szerint politizálni…

…Ha belevágunk ebbe a melóba és létrehozzuk azt a politikai közösséget, amely céljául az új, „Teljesítménymagyarország” felépítését tűzi ki, akkor nem csupán a régi, fásult és atomizálódott magyar közmentalitással találjuk szembe magunkat, hanem a teljes mai gazdasági-politikai uralmi elittel és az általa működtetett formális és informális hatalmi eszközrendszerrel is. Mondatni: óriási cirkusz lesz – no, ehhez keresünk „artistákat” és egy jó, tökös „porondmestert”!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr584188296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

helipokter 2012.02.23. 23:27:44

Ha a jobboldali gazdasági érdekkörök ennyire szorosan (kézi)vezérlik Orbánt, akkor hogy a fenébe van, hogy elnézik neki, hogy szétrohassza az ország gazdaságát. Az a fokú hülyeség, amit Orbánék a gazdasággal csinálnak, az már az ő érdekeiket is veszélyezteti.

A vesszőparipám a nép hülyesége. Mennyivel jobban állnánk, ha a nép nem dől be Orbánnak, és hagyja Bajnaiékat tovább dolgozni?! Vagy Bokrosékat hagyja 12 évvel korábban...
Értelmes nép figyel, ért és oda szavaz, ahol értelmes javaslatokat tesznek. Pl. a pártfinanszírozás megfésülésére. És ebben az esetben a mágnásmiskák tökön szúrhatják magukat. Persze tudom: álmodik a nyomor. De mégiscsak az össznépi értelem a meghatározó. Mágnásmiskák Európa északi, nyugati országaiban is vannak, még sincs Orbánnyuk, és békemenettyük.
.....Ezért van nagy szükség erre a blogra is. És sok hasonlóra.

piefke 2012.02.23. 23:49:24

@helipokter:

Nem „kézivezérlésről” van szó, a helyzet és a viszony ennél összetettebb. A gazdasági érdekkör célja a minél nagyobb profit – és az, hogy mindig legyen elegendő politikai befolyásuk ahhoz, hogy ezt az extraprofitot hosszú távon is megszerezhessék, anélkül, hogy vetélkedniük kellene más, esetleg hatékonyabb cégekkel… A céljuk és érdekük nem más, mint egy kontraszelektált piac.

Az ország „szétrohadása” számukra nem jelent gondot, mert mindig lesz itt évente néhány tíz-százmilliárd forint, amire rátehetik a kezüket – és ez elég ahhoz, hogy fenntartsák a gazdasági pozíciójukat és az érdekeiket a politikában képviselő párto(ka)t finanszírozhassák.

„Ha hagyja Bajnaiékat tovább dolgozni” – na igen, de ne feledd, hogy Bajnai a magyar politikához ezer szállal kötődő, a fent emlegetett kontraszelektív piacból komolyan profitáló Wallistól jött, „párja”, Oszkó pedig jelenleg az OTP (Csányi Sándor) egyik leányvállalatánál van állásban. EZ pedig azt jelenti, hogy bizony ők is „kötve-fogva vannak”.

A magyar „hülyeség” és a tökön szúrt tartott északnyugati mágnásmiskák jelensége közötti különbség pedig az eltérő társadalmi stratégiákban áll. És ha úgy akarunk élni, mint az északnyugatiak, akkor annyit át kell vennünk a társadalmi stratégiáikból, amennyit csal lehetséges!

„Szükség van erre a blogra” – lehet, de attól, hogy írogatunk, semmi sem változik meg. A változás mindig a rendszerbe szervezett, konzekvens cselekvés eredménye. Új politikai erő kell – ahhoz meg rátermett, a munkát mindig elvégző emberek. Sokan!

helipokter 2012.02.24. 10:02:29

@piefke:
Több mindenben egyetértünk. De én nem gondolnám, hogy Oszkót egy kalap alá kellene venni a Matolcsival, mert mindketten ebben az országban élnek.
A politikus legfőbb tette a beszéd. Azzal hat, amit mond. Ezt figyelve én óriási különbséget látok pl. Bajnai+Oszkó és Orbán+Matolcsi között.
Én nagyon szigorúan ítélem meg(el) az intellektuális környezetszennyezést. Hogy 89-ben nem indultunk felfelé, mint a rakéta, az nem azon múlt, hogy nem volt itt elég tőke. Volt tőke a világban elegendő, és ha úgy látta volna az a tőke, hogy érdemes idejönni, mert itt értelmes, képezett, törekvő nép lakik, hát jött volna örömest. Annyi, hogy bele is fulladunk. A kilábalásunk legfőbb akadálya tehát az, ami a nép fejében van ill. nincs. Ezért számomra a politikus megítélése azon múlik, hogy miket mond. Hogy oszlatni akarja-e a nép fejében lévő gazdasági-nacionalista-stb sötétséget, avagy még rá is erősít.

Mellesleg úgy vélem, hogy a mágnásmiskák Általad leírt (meglehetősen rusnya) érdekeinek sem felelt meg Orbánnak néhány intézkedése. Kevesebb több lett volna. Kérdés, persze, hogy aki a kontraszelekcióban érdekelt, az mennyire képes megítélni a saját érdekeit. De ennyire azért nem lehetnek hülyék a mi mágnásmiskáink sem, hogy Orbán minden eddigi húzását örömmel vegyék / hasznosnak tartsák.

"de attól, hogy írogatunk, semmi sem változik meg."
Akkor meg minek írogattok? Nyilván mert kikívánkozik Belőletek. Meg is értem. De tudom, hogy ez a sok apró tett lassan, fokozatosan megváltoztatja a közvékeledést. Ez is része a felvilágosodási folyamatnak, amely részt nem lehet kispórolni. Az nem létező verzió, hogy a nép agya kitisztult, miközben nem voltak efféle blogok a színpadon.
süti beállítások módosítása