2011.12.20. 11:38 Szerző: Đđ

Az önzés pártján

„Szomszédaimat, igaz,

Agyonverém már mind, de hasztalan,

Mindég kerűlnek újak; s oly kevés

A fóka-faj. - Ha isten vagy, tegyed,

Könyörgök, hogy kevesb ember legyen

S több fóka."

Madách Imre: Az ember tragédiája – Eszkimó-szín

 

Mi volt ez a másfél éves ámokfutás, ami lassan kifullad? És: kik „segítettek ámokfutni” a Fidesznek? Kik és miért bíztak benne és bízták rá az országot?

Most ebben merülünk egyet – és már az elején szólok, hogy ez bizony az „érintettek” közül sokaknál ki fogja verni a biztosítékot! De őket is arra kérem és intem, hogy gondolják át a dolgokat és akkor (talán) belátják, hogy nem a tükör torzít…

„Felülről”, a pártot vezetők és a mögöttük álló gazdasági és társadalmi érdekkörök felől már leírtuk egyszer, hogy mi is a Fidesz valójában (Mi a Fidesz? - http://progressziv.blog.hu/2011/04/21/mi_a_fidesz), most nézzük meg „alulról” is: kiknek a pártja a Fidesz? Kik azok az emberek, akik (még most is, tűzön-vízen és racionalitáson át és túl is) támogatják ezt a pártot és annak vezetőit, valamit azt a „társadalmi és gazdasági programot”, amelyben a Fidesz gondolkodik?

Elmebetegek!” – mondanák rájuk manapság sokan, azok közül, akik vagy soka nem is hittek orbánban és pártjában, vagy az utóbbi másfél év traumáinak hatására távolodtak el tőle. Nos, ha azt tekintjük „elmebajnak”, ha valaki nem az ember természetes viselkedésmódja szerint gondolkodik, érez és cselekszik, ha nem az emberre jellemző megszokott stratégiák szerint él és „közél”, akkor van igazság az előbbi definícióban. De hangsúlyozzuk: itt nem „klinikai elmebajról” van szó! Itt egy szocializációs zavarral állunk szemben.

Kezdjük a „Fidesz-fanok” élettörténetének vizsgálatával! Ezt természetesen nem tehetjük meg egy-másfél millió embernél egyenként – de erre nincs is szükség, ugyanis vannak sajátos közös jellemzők. Ha megnézzük a pártpreferencia-statisztikákat, akkor a Fidesz-támogatók legkövérebb halmazát a nagyjából 40 év körüliek adják.

Hogyan szocializálódott e „népség”? Nos: a késő-kádárizmusban – és ez egy végtelenül önző stratégiákkal élő korszak volt. Itt már nemigen működtek közösségi stratégiák: a „hivatalos”, a pártállam által sugallt mintákban a kutya se hitt már. (Akik mégis, azok ma jó hetvenesek és a Demokratikus Koalíció legelszántabb hívei…) Más közösségi mintákat pedig sem nem termelt ki a társadalom, sem nem (nagyon) engedett volna a pártállam. Ami maradt, az a „Kaparj kurta…!” – életmód – és annak egyenes következménye, hogy a korszakban (nagyjából ’80-tól ’90-ig) felnőtt, akkor a tízes-húszas éveit élő generáció tagjaiból zömmel „énközpontú emberek” váltak. Ezek az akkor fiatal, éppen alakuló értékrendű és világszemléletű fiatalok már a szüleiktől is azt látták nap mint nap, hogy ki-ki egyedül, gyakorlatilag mindenféle szervezett rendszer nélkül és azon kívül oldja meg a problémáit, teremti elő a szükségleteit. Ezt volt szabad, ezzel viszonylag jól „el lehetett lenni” – és azt is láthatták a kor fiataljai, hogy ez a stratégia azoknak válik be a leginkább, akik a „legügyesebbek”, a legfineszesebbek és a legrámenősebbek.

„Ügyes, fineszes, rámenős” – ezek lehetnének még akár egy fejlett piacgazdaságban sikeres „manager” tulajdonságai is, azonban ott a társadalom nem csupán a „materiális harcokban” elért teljesítményt veszi tekintetbe, mivel léteznek közösségi normák és közösségi célok is. Ott egy sikeres ember általában egy közösség élén sikeres és legalábbis késztetést érez arra, hogy maga is tegyen a közösségéért. Így van szocializálva… Adakozik az egyházközségben (különösen ha protestáns), a városban, vagy a faluban él és nem a „várában” és általában nem tekint úgy a többi emberre, hogy „azok a rohadékok!”. Ja: és (általában) fizet rendesen adót!

Az emberek „alapból” igénylik a közösséget – és ha ezt valamilyen ok miatt nem kaphatják meg, akkor ez a helyzet torzítja a személyiségüket. Egy több millió éves genetikai programot nem ír át néhány év-évtized alatt egy kényszerből egyéni utakat járó társadalmi közeg – tulajdonképpen tízezer év jégkorszak se változtatott az „alapprogramunkon”, nemhogy „az a bizonyos negyven év”… Elmondható ezek alapján, hogy a ’80-as évekből tömegesen jöttek ki szociális érzékenység terén „sérült” emberek! Durva hasonlat: 10 év magány egy lakatlan szigeten sokat árt valakinek – éppígy 10 évnyi szocializáció egy magányos társadalomban.

…De térjünk vissza a Fideszhez: láthatjuk, hogy „készen várta” egy-másfél millió viszonylag fiatal, tehát tetterős emberünk azt, amit a Fidesz hirdetett: az önző kis- és nagypolgárok korát. A szocik őket nemigen voltak képesek megszólítani: egyrészt, mert a szocik „semmilyenek” voltak, másrészt azok valójában egymás köreiben játszották le a dolgokat és nem mondtak és nem adtak semmit a társadalomnak, de nem is vártak el semmit annak tagjaitól.

Ezzel szemben a Fidesz egy nagyon fontos dologgal szolgált nekik: a (génjeinkből fakadóan azért) hiányzó közösséghez tartozás illúziójával, annak pótlékával. Hiszen attól, hogy a valós környezetben nincsenek közösségek, ezért nem is „élhetők ki” ezek a belső, génjeinkben élő késztetések, maga a késztetés még azért él és élt a szóban forgó generáció „elrontott” tagjaiban is! (Olyasmi ez, mint a szexuális vágy: attól, hogy nincs partner, akivel szexelhetsz, még maga a szex hiányzik…)

Jött a Fidesz – még ’97-ben – és azt mondta: „Polgári Magyarország!”. Vagyis: „Ha ránk szavazol, ha mellénk állsz és ha „bennünk gondolkozol”, akkor csatlakozhatsz az általunk létrehozandó polgári közösséghez.” (Ami, nem mellesleg, a fejekben és fülekben egyet jelentett a „sikeres emberek” közösségével!) Aztán azt is mondta a Fidesz (a kissé egyszerűbb lelkeknek), hogy „Mi, magyarok!” – és ez a gondolat a fejekben a „…különbek vagyunk!-kal egészülhetett ki, tehát: megint csak egy sikeres(nek hazudott) közösséghez csatlakozol, ha hozzánk, a Fideszesekhez csatlakozol!

Jól láthatjuk, hogy a „virtuális csatlakozásért” cserébe nem várt el a Fidesz semmiféle valóságos teljesítményt. Nem hirdette meg „a minőség forradalmát” és nem várta el azt sem, hogy a követői változtassanak a beléjük rögzült önző stratégiáikon. Igen: a Fidesz-tömeg, ha szétszéledt az „egymilliós” tömegrendezvényekről, nem volt más, mint egyébként egymás iránt semmi pozitívat a gyakorlati életben a mindennapokban nem érző emberek egyszerű halmaza. Egy dolog tartotta őket össze: a Fideszre kell szavazni, mert akkor úgy hazudhatjuk magunkat „közösségnek”, hogy közben semmiféle közösségi szolgálatot, teljesítményt nem kell „kiszakítanunk” a magunk dolgaival foglalkozó életükből. Maradhatunk azok, akik vagyunk, élhetjük az eddigi életünket, mégis „sokkal különbnek”, a társadalom elitjéhez tartozónak érezhetjük magunkat!

…És minél nehezedd lett a valóságos élet, annál többen akartak „pluszteljesítmény nélkül” előrébb kerülni.

Ez és ezért volt a Fidesz 2010-es „2/3-os győzelme”.

A „baj” csak az, hogy valóságos sikert csak a valóságos világban és kizárólag valós teljesítményekkel lehet elérni – minden más csak fantom. Fantom, hogy szájjal és sallerekkel „legyőzhető” az EU és az IMF. Fantom az, hogy hozzá nem értéssel és a vállalkozás mibenlétének elemi ismeretei híján is lehet komoly gazdasági növekedést produkálni. És persze fantom az is, amiben pedig a „Fidesz-törzshívek” közül oly sokan bíztak: az, hogy a Zállam majd megoldja a mi aktív közreműködésünk nélkül is azokat a bajainkat, amelyek (jelentős részben) a saját ostobaságunk, felkészületlenségünk és rossz döntéseink következményei.

…Láttuk: ezek az emberek a múlt termékei: őket éppen az a társadalmi-gazdasági közeg szocializálta, amelyet meg akarunk haladni. Ebből következően: a jövőt nem ők fogják megteremteni és nem is azok, akik most az ország élén állnak és akik lelkükben, személyiségükben éppen olyanok, mint híveik – csak éppen még inkább olyanok. Nyilvánvaló, hogy nem bízhatjuk a demokráciát önző emberekre – hiszen a demokrácia: közösségi stratégia! De ha lesz, ha már egy ideje működni fog itt egy közösségi stratégia, akkor ez hatni fog a mai „Fidesz-fanokra” is: javítja majd az ő mentalitásukat is.

Talán…

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr123477826

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarország háborúban áll 2011.12.20. 18:07:07

Matolcsy György magyar nemzetgazdasági miniszter hónapok óta szabadságharcról beszél. Háborút akart és most megkapta....

Trackback: Rogán Antal életrajza 2011.12.20. 17:06:52

15 éve szerzett egyéves pénzügyes gyakorlattal nagy bátorság tárgyalni menni az IMF barlangjába? Tényleg az a jó az országnak, ha nem egy felkészült gazdasági szakembert, hanem egy (két) pártkatonát küld a Fidesz tárgyalni az oroszlánhoz? "Kihag...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2011.12.20. 17:06:00

Nemzetgazdasági miniszterünknek soha nem volt versenyszférás állása, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és tanácsadással. Céget nem vezetett, pénzét sose kockáztatta, hivatalnoki állásokból, tanácsadói és bizot...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2011.12.20. 17:05:06

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán? Mihez ért ez az ember az ELTE ÁJK-n huszonnégy évvel ezelőtt szerzett diplomájával? Nézzük meg az Europass sablonba feltöltött életrajzát! Úgy értem, szép dolog az, ha valaki szervezeteket, kiadókat, szerkesztősé...

Trackback: Egykulcsos SZJA - 24.5% ? 2011.12.20. 15:37:03

"Elfogadta a parlament hétfőn azt a bizottsági módosító indítványt, amely megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat. Az általuk fizetett nyugdíjjárulék így az ál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unmorosely 2011.12.20. 16:53:19

Remélhetőleg az irásban jellemzett csoport tagjaitól minél többen reagálnak majd. Az érkező kommentek hangvétele, minősége pontosan meg fogja mutatni, hogy a cikk tartalma helytállaó-e vagy sem.

Tardigrada. 2011.12.20. 17:00:18

tökéletesen jellemzi a generációmat, sajnos az utánunk következőét is.

Soponya Balastyán 2011.12.20. 17:05:29

A csak magukkal törődő, trükköző, mindig mindenki más rovására érvényesülni akaró emberek sokkal többen vannak, mint a fidesz (mai) szavazói. Attól tartok, hogy a többi pártnál is vannak bőven, és a pártot éppen nem választók között is. Ahogy ez a mentalitás a teljes magyar politikai elitet is jellemzi.

Elég kimenni az utcára Budapesten.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.12.20. 17:28:42

A Kedves Vezető - Orbán bóvli Viktor - /és Kim Dzsongil /egyszerre a Felsőbbrendű Ember, a Bölcs Vezető, a Főparancsnok, a Nép Atyja, a Nemzet Sorsa, Szeretett Apa, Szeretett és Tisztelt Tábornok, a Szocializmus Napkorongja, a XXI. század vezetője, a Mennyből Alászálló Nagyszerű Ember, Sebezhetetlen és Mindig Győzedelmes Tábornok, Megmentő és végül a Forradalmi Testvéri Szeretet Legmagasabb Megtestesülése.

És egy büdös bunkó, akit azonnal el kell zavarni!

www.youtube.com/watch?v=-4-IzpcFhbU

trey82 2011.12.20. 17:28:52

Az hogy valaki piackepes erteket kepes eloallitani az a legnagyobb ertek kellene hog legyen egy tarsadalomban(onzesnek hivni ezt egbekialto ostobasag), ilyen ember Magyarorszagon egyebkent is rendkivul keves van.

Nem tartozik ide az allami szfera (politikus-burokrata-postas-mav dolgozo stb) hiszen ok a fent emlitettek adojabol elnek mind.

Igazabol csak az a kerdes hogy az eltartok emigracioja(en is kulfoldrol irok) mikor er el egy kritikus tomeget amikor az eltartottak egyszeruen nem tarthatok el tovabb. En ezt a kataklizmat varom, szerintem az otthoni magyarok tobbsege olyan szinten egy posztkadari alomvilagban el hogy csak egy radikalis pofon kepes felebreszteni oket.

Az ember szivesen adozna ha abbol epulne-szepulne az orszag, de Magyarorszagon az ado gyakorlatilag rablas, az allam pedig a legnagyobb maffia az orszagban.

Es ez igy is marad, teljesen mind1 mien partok jonnek mennek addig amig a mindenkori kormany nem elszamoltathato az utolso fillerig az osszes befizetett adoval es egyaltalan minden teren transzparens modon mukodik mert a valasztok jolfelfogott erdekukben erre rakenyszeritik.

Ha realista vagyok ez illuzionak tunik ugyhogy az egyetlen megoldas "szerencsesebb tortenelmi fejlodesu" orszagba emigralni - annak hasznos es buszke adofizeto allampolgarjava valni.

trey

Mária 2011.12.20. 17:30:32

A Fidesz-generáció egyidős a legrosszabb értelemben vett MLM és egyéb piramisjátékok indulásával, a fogyasztói társadalom agymosásának a hazai kezdetével, úgy, hogy a szocializmus közöségi értékeit kötelezően és élből tagadták, miközben sem a polgári értékek, sem a szaktudás becsülete, sem a vallás által fontosnak tartott értékek nem voltak és máig nincsenek sehol.

A Fidesz-tanítások célcsoportja a "gazdagodj- meg- gyorsan- nulla- forintból- öt- perc- alatt" generáció.

Átvitel honvéd 2011.12.20. 17:32:09

A cikk kivetítés. Ha birtokában volna az önreflexióra való képességnek - mint ahogy nincs -, a posztíró maga jönne rá, hogy amit összehozott, az a cikk önmaga, saját törvényrendszere szerinti vicc, merő karikatúrája önmagának.

kicsijuti 2011.12.20. 17:46:23

ez a rosszindulatú általánosítás és rengeteg előítélet inkább az írójáról mond el sok mindent mintsem azokról akik a fideszre szavaztak.

Ez a bejegyzés egy egyszerű ellenségkép gyártás semmi több. A kommentek alapján viszont a fideszfobiásoknak be jön a demagóg általánosítás.
Az alapján ítéletet mondani, hogy valaki kire szavaz majd ezt általánosítani, enyhén szólva beteges.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2011.12.20. 18:08:59

@Soponya Balastyán: pont ezt akartam írni, hogy szerintem ez nálunk elég általános és az MSZP programja és megnyilvánulásai is rájátszanak erre, nem csak a Fideszéi.

Tourist From An Other Space 2011.12.20. 18:10:01

@József István: Igen, sikerült elérnie a poszt írójának, hogy leessen önnek - ez ròlam szòl! Vagyis, nem kivetített, hanem ràvilàgìtott! jó reggelt!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2011.12.20. 18:11:24

@trey82: ámen. Szerencsémre én abba a ritka csoportba tartozok, de látom jól, amit leírsz. Ez pedig a azt jelenti, hogy nincs remény. Nekem még csak talán, de a most felnövő kislányom számára nem látom biztosítottnak, hogy egy élhető környezetben lesz felnőtt.

trey82 2011.12.20. 18:38:36

@Zka: nem varhato el a kislanyodtol hogy az ot megelozo generaciok ostobasagaert fizessen egesz eleten keresztul - mas orszagban sokkal tisztabb viszonyok koze kerulhet azonnal, ne habozz ha lesz lehetoseged.

a sok ingyenelo verszivo pioca itthon meg hirtelen gazdatest nelkul marad ha elegen emigralunk es mindjart kiderul ki tart el kit, ki allit elo valodi erteket es ki az akinek csak a szaja jar. ezt a kataklizmat szeretnem megerni, mikor majd a politikusok konyorognek h menjunk haza es mi szabjuk meg a felteteleket hogyan es mikent epitsuk ujra az orszagot... nelkuluk termeszetesen!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.12.20. 18:42:37

Egyetértek a Fidesz által létrehozott, szakrális alapokon nyugvó, vezérimádó tömeg jellemzésében, de abban már nem, hogy csak ezek alkották volna a szavazótábort. Az átlag állampolgár csak három hangot hallott meg, az MSZP-t, a Fideszt és a Jobbikot. Az MSZP hazudott és rosszabb lett alatta a lét, a Jobbik meg sokaknak túl radikális volt (a Jobbikhoz volt MSZP-sek mentek át a szociális demagógia kapcsán, a Fidesz a bizonytalanoktól kapott), a tömegrendezvények képe és a hatalmas kampány pedig meghozta a gyümölcsét. Tulajdonképpen nem ideológiára vagy programra szavaztak, hanem az MSZP ellen, mert a tömeg képe alapján ők tűntek a legesélyesebbnek.

kicsijuti 2011.12.20. 19:14:17

@Member: ezt nem a fidesz hozta létre, egyszerűen minden pártban vannak olyanok akik fanatikus módon vonzódnak a vezetőkhöz, meg kell nézni egy gyurcsány párt összejövetelt, vagy egy mszp gyűlést, ráadásul 2010ben az mszpre majd egymillióan szavaztak ez kb bizonyítja is, hogy elég sok elvetemült van ott. Mindenhol vannak hülyék, és ez nem párt referenciától, bőrszíntől, vallástól vagy bármi egyébtől függ, hanem egyszerűen csak hülyék. nem a egy párt hülyítette meg őket hanem már eleve azok voltak.

Shinigami Daiko 2011.12.20. 19:21:02

"Ez és ezért volt a Fidesz 2010-es „2/3-os győzelme”."

Ezzel a kijelentéssel csak részben lehet 1t érteni. Vannak (talán sokan), akik azt mondják: azért tudott a fidesz nyerni, mert "ezeket" el akartuk zavarni, és nem volt igazi alternatíva.

midnight coder 2011.12.20. 19:48:29

Alapjában kétféle ember van: az egyik a cikk által felvázolt, az aki tesz önmagáért - és ha van rá lehetősége, akkor másokért is. A másik az úgynevezett közösségi ember, aki abból él hogy az előbbieken élősködik. Tipikusan ilyenek a politikusok, a főállású civilek, jogvédők, közszolgák. Kb. ugyanez van nyugaton is, csak ott annyival jobb a helyzet, hogy állam bácsi ugyan ott is megnyúzza a polgárokat a fenti "közösségi emberek" eltartása kedvéért, de ott ez után marad annyi, hogy a polgár is megél. Pl. az angoloknál egy programozó simán megkeres 16 milliót évente. Ebből szépen megél a polgár, még akkor is ha rendesen adózik is. Itt, ha megkeres ugyanez az ember bruttó 300 ezer forintot - ami kinn nagyjából egy takarítónő bére, akkor büdös burzsuj, akit a "közösségi emberek" addig adóztatnának amíg egy vasa sem marad. Erről szólt az egykulcsos adó miatti ballibes hiszti is. Csakhogy a dolog szépséghibája, hogy a fenti fejlesztő munkaköréhez 100-ból 90 esetben hozzátartozik a perfekt angol nyelvtudás is. Innentől kezdve pedig csak idő kérdése, hogy mikor áll tovább a polgár egy határral - a közösségi emberek pedig megélnek majd egymás adójából.

billy reed 2011.12.20. 19:57:17

@kicsijuti: "meg kell nézni egy gyurcsány párt összejövetelt, vagy egy mszp gyűlést, ráadásul 2010ben az mszpre majd egymillióan szavaztak "

Először: Igen, csak Gyurcsányt el lehetett távolítani a hatalomból, mikor már túl sok volt a rovásán, Orbánnál ez elképzelhetetlen. Ugyanis Orbán maga a Fidesz. Ha bukik, (reméljük), a pártja is vele hal. (Mint Antall után az MDF. Lesz még kis vegetálás, utójáték, aztán kész.

Másodszor: Ahogy írtad, ott anno az MSZP-re (nem Gyurcsányra)szavaztak. Itt viszont Orbán "karizmatikus" személyiségére, vagy épp az MSZP ellen.

A poszt egyébként tökéletes leírása a mai elmebeteg magyar gondolkodásnak, és nem-cselekvésnek.
Nem véletlen, hogy a Kétfarkú Kutya oly sikeres lehetett az "éljünk jól, de dolgozni ne kelljen" szlogennel.
Csak ők ezt iróniának szánták, sokan viszont tényleg így gondolják...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.12.20. 20:35:05

@kicsijuti: Az MSZP egy egész más módszertant és retorikakészletet használ és a fanatikusaik szinte kizárólag 60 felettiek, vagyis őket ez a kádárnosztalgia mozgatja meg. A többség az alacsony iskolázottságú munkások közül került ki, akik a korábban még tőlük szinte teljesen elzárkózó Fidesszel szemben gyűltek az MSZP köré (A Fidesz 2003-ig nem használta pl. a teljes foglalkoztatás ígéretét), most viszont a Jobbik mellett vannak, akik lényegében nekik ígérték a legtöbbet.

Mária 2011.12.20. 21:04:37

@midnight coder:

Nem értem, miért fújsz annyira a közösségekre. Amerikában a gyerekeket pelenkás koruk óta arra nevelik, hogy legyenek társas lények, a közösség népszerű tagjai, mert ez a hozzáállás az alapja a munkahelyi és az üzleti sikereknek.

Az édeskevés a boldogsághoz, ha mindenki csak magáért tesz.

Átvitel honvéd 2011.12.20. 21:06:16

@Tourist From An Other Space: úgy érti, összehordunk egy rakás dehonesztáló állítást egy előzőleg jól körülhatárolt csoportról, majd azt állítjuk, hogy aki szerint ez hülyeség, az "magára ismert"? ...Nem akarom elkeseríteni, de szerintem én már általános alsó elején sem hittem, hogy a klozet falára felírt "hülye aki olvassa" történetében az a "hülye", aki "olvassa"... valami erősebbet, ütősebbet kérnék, ha nem túl megerőltető.

efi 2011.12.20. 21:09:13

40 vagyok, és a fidesz pálfordulása óta (90-es évek közepe) gyűlölöm őket (előtte sem kedveltem), körülbelül az alábbiak miatt
1. hülyének néznek
2. hazudnak, mint a vízfolyás
3. pökhendiek, arrogánsak (aki nincs veled, az ellened)
4. kirekesztőek (leginkább a vallásossághoz tudnám hasonlítani) és erre oda is figyelnek (pl Kubatov-lista)
5. nem értenek semmihez, csak nagy a pofájuk
A támogatóik jó része jól keres (az adóváltozások óta különösen), emiatt leszarja, hogy egyébként mi van, csak della legyen. Emiatt semminek nem is néz utána, ha igen, kizárólag "megbízható" jobbos, előre megrágott információt fogyaszt. Ezért persze dilettáns is az egészhez, de azért ha kell nagy hangon osztja az észt.

midnight coder 2011.12.20. 21:25:23

@Mária: Ehhez képest Amerika az individualizmus őshazája. Ha ott feleannyi adót kellene fizetni mint itt európában, másnap kitörne a forradalom.

midnight coder 2011.12.20. 21:26:44

@efi: Ezt kb. ugyanigy elmondhatod az MSZP-ről is. Azt a szart ami ma itt van, úgy 90%-ban ők halmozták fel. Más meg nincs a piacon - hacsak nem szeretnél Jobbikos kormányt.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.12.20. 21:28:33

A bundázással lebukott debreceni csapat önerő nélkül kap stadiont.

Látod ha csalsz, az orbáni értékek szerint jól jársz!

“Megrúgni sem tudtam, olyan gyors volt, nemhogy leszerelni” – mondta Orbán Viktor a magyar válogatott Dzsudzsák Balázsról, akivel együtt focizott a felcsúti fociakadémia tanár-diák mérkőzésén. “Sokkal jobb volt köztük játszani, mint ha esetleg a másikban lettem volna” – nyilatkozta a Tv2 riportjában az Anzsi Mahacskala szélsője, aki a diákokat erősítette.”

www.origo.hu/sport/magyarfoci/20111220-orban-es-dzsudzsak-egymas-ellen-fociztak-felcsuton.html

Ilyen a magyar miniszterelnök nemzeti, keresztény lelkülete, bunkó módon fel akarja rúgni az ellenfelét, pedig a labdát kéne.

Aljas banda, Orbány takarodj!

Mária 2011.12.20. 21:49:43

@midnight coder:

Szerintem nem individualizmusról, hanem asszertivitásról van szó.

Az individualizmus esetében, kis túlzással, a magára maradt EGYÉN áll ki a világ ellen, gazdasági individualizmus esetében pedig a laissez-faire, a lovak közé dobott gyeplő esete, ahol mindenki azt csinál, akár a másik kárára is, amit akar, illetve, amit megtehet anélkül, hogy a másik egyén visszavágna érte.

Amerikában azért nem ennyire durva a helyzet :)

A hivatalok például meglehetősen jól működnek és helyreteszik azokat, akik túl messzire mennének a más kárára történő egyéni döntéseikben.

Adalberto Gellenzeeri 2011.12.20. 21:53:07

Gratulálok a blog írójának. A FIDESZ fanok, akik sértve érzik itt magukat, pedig elgondolkodhatnának. De sajnos nem fognak. Orbán mentálisan beteg, s ezt a betegséget terjeszti a társadalomban is. Orbán egy hülye Savonaróla aki az emberi természet ellen küzd. Leginkább az egyházak viselkedését nem értem. Mint Savonaróla, Orbán is A vallás közösségteremtő erejét pusztítja leginkább. Egy antikrisztus, aki azt hiszi ő az igazi isten. Nagyon rossz vége lesz ennek. A társadalom még hosszú évek alatt kiheveri az orbánizmus által okozott károkat. Orbán azonban sohasem fog már meggyógyulni. Alvezérei, ha csak egy kicsit is becsülik, vagy féltik őt (ha már a társadalmat nem is )bedughatnák már egy kényelmes kórházi szobába.

efi 2011.12.20. 22:01:14

@midnight coder:
Tévedésben vagy. A szarkupacot, ami amúgy nem volt kicsi, az Orbán kormány már másfél év alatt meg tudta duplázni.
Olyan szarul kormányoznak, hogy ha csak mindennek pont az ellenkezőjét csinálták volna, már az fényévekkel javította volna a helyzetünket.

midnight coder 2011.12.20. 22:13:51

@Mária: A legutóbbi időkig ott még állami TB sem volt. Az újraelosztás mértéke pedig minimális. Nálunk viszont már az egykulcsos SZJA is kis híján parasztfelkeléshez vezetett.

midnight coder 2011.12.20. 22:16:03

@efi: A helyzetünk mindenképp szar volt. Valamit rontottak rajta, de közel sem annyit, mint amit a szoci kormányok. Nem Orbánék duplázták meg az államadósságot, és igaz ugyan hogy a GDP növekedés a hibahatáron van, de Fletóék ugyanezt a globális gazdasági válság előtt is vígan tudták produkálni.

dr kíváncsivagyok 2011.12.20. 22:24:03

Orbán olyan ember , aki 300 ft - ért népszavazásra és tüntetésre vette rá az embereit... 3000 milliárd ft ellopását meg természetesnek tekintik... mert Orbán már nem miniszterelnöke a Fideszzombiknak,...hanem VEZÉRE ! És ez veszélyes,..nagyon veszélyes !

dr kíváncsivagyok 2011.12.20. 22:25:34

@midnight coder: "A helyzetünk mindenképp szar volt. Valamit rontottak rajta, de közel sem annyit, mint amit a szoci kormányok. Nem Orbánék duplázták meg az államadósságot, és igaz ugyan hogy a GDP növekedés a hibahatáron van, de Fletóék ugyanezt a globális gazdasági válság előtt is vígan tudták produkálni. "

Ez konkrét hazugság , úgy-e tudod ?!

piefke 2011.12.20. 22:36:57

@midnight coder:

Vizsgáld meg az USA, ill. Magyarország történelmét – és az annak következtében társadalmaikban kialakult mentalitást – és meg fogod érteni, hogy egészem más a két társadalom. Amíg az USA eleve az előre tervező, vállalkozó öngondoskodás talaján jött létre, addig a magyar társadalmat erős hierarchiafüggések jellemezték mindig is. Igen erős kötöttségek, amelyek következtében nem szerezhettünk tapasztalatokat az önállóság terén és így magabiztosságra sem tehettünk szert. Ráadásul egy igen erős és „agresszív” hatalom állt szinte minden időben a magyarok felett, amely „kegyet oszthatott”, „elláthatott”, „újraoszthatott”, vagy éppen „büntethetett” kedve és pillanatnyi érdekei szerint és ezzel a függőség érzését nevelte bele a népbe.

A fentiekből következően: amíg az USA-ban a nép zöme természetesnek veszi az önállóságot és ebben gondolkodik, addig a magyar társadalom sokkal inkább „igényli” azt, hogy „kormányozzák” és „lássák el”, viseljék gondját. Cserébe ezért a „nyugalomért és gondtalanságért” hajlandó elfogadni a lényegesen nagyobb mértékű újraelosztást is – pláne, ha azért néha dolgozhat egy kicsit saját zsebre, „okosban” is…

Egyébként az USA sem az a fajta „vadindividuális” társadalom, ahogyan azt a westernekből gondolhatnánk. Igen erősek a közösségi érzések és az önállóság, a vállalkozókedv és az előre tervezés eredményeképpen jólétet elért polgár büszkeséget érez, ha részt vesz a közösség életében, ha hozzájárul annak fejlődéséhez.

Az egykulcsos SZJA (amiről egyébként ugye te is tudod, hogy valójában kétkulcsos) azért váltott ki ellenállást sokakban, mert:
• a magasabb jövedelműekhez átcsoportosított többletjövedelemtől képtelenség volt azt várni, hogy „felpörgeti majd a belföldi gazdaságot” – hiszen a magasabb jövedelműek hazai termékekkel lefedhető fogyasztása már előzőleg is ki volt elégítve, így a pénztöbblet vagy külföldi, magas minőségű termékekre és szolgáltatásokra lett elköltve, vagy pedig (bizony, sokszor külföldi!) megtakarításokban landolt…
• lyukat ütött a költségvetésen, amit más adónemekkel (főképpen ÁFA-emeléssel) és elvonásokkal foltoz be a kormány, ezzel lassítva a gazdaságot (hiszen az ÁFA-emelés a hazai gazdasági szereplőket sújtja, mert csökkenti a keresletet) és csökkenti a kevésbé tehetős rétegek tipikusan hazai termékek iránti fogyasztását
• ráadásul a kormány hazudozott az „egykulcsos” adóról, azt állítva, hogy amiatt „senkinek sem csökken a fizetése”… Aztán, amikor kiderült, hogy ez nem így lesz, az egészet átterhelte a vállalkozói szférára, mégpedig kötelező minimálbér-emelés képében.

piefke 2011.12.20. 22:47:37

@midnight coder:

Egyébként ügyes, ahogy itt a kommentjeidben reklámozgatod a cégedet ("midnight coder · http://www.x-szoft.hu)!

...Mondd: fizetni is akarsz ugyanekkora elánnal nekünk ezért a reklámlehetőségért-reklámfelületért, vagy a szokásos magyar módon, "okosba'" csinálod?:-)))

Sunstealer 2011.12.20. 23:21:13

Göbbels elvtárs sem tudott volna jobbat írni, büszke lehetsz magadra. Fogsz egy teljes generációt, majd pár légbőlkapott általánosítás után felállítasz egy mindenkire vonatkozó kórképet. Gyakorlatilag minden negyven vagy ötvenévest leelmebetegeztél. De ne álljunk meg itt! Ha a szocializmus végén csak közösségi életre képtelen sérült egyének születtek, akkor milyenek lehetnek a most hatvan és hetven évesek? Ők akkor mind véresszájú kommunisták, vagy megtört, szellemileg lenullázott birkák, akiket még a kemény kommunizmus nevelt ki.
És mit mondhatunk el az ifjabbakról? Akik az olajszőkítés, a Princz Gáborok, a Kulcsár Attilák, a gyanús privatizációk, a Tocsik Márták idejében nőttek fel? Ha a negyvenesek mind lelkileg sérült individualisták, akkor a húszasok, harmincasok bizony mind erkölcstelen tolvajok.

Te kedves posztoló ki vagy? Az agyatlan kommunista, a sérült individualista vagy az erkölcstelen tolvaj?

eukaliptikus-eukaliptusz (törölt) 2011.12.20. 23:53:59

@Sunstealer: Kérlek, hadd nyugtassalak meg. A posztíró valóban téved, és a Fidesz-t valóban nem azok választották meg kétharmaddal, akikről a posztot írta.

A Fideszt tényleg a magyar nép elsöprő többsége választotta meg, és ez egy abszolút erejű történelmi tény.

Az a tudatlan, tájékozatlan, semmihez sem értő, lusta, dologtalan, aljasan rosszindulatú, mindenre és mindenkire irigyen, gyűlölködve néző, silány, brutálisan erőszakos, mocsoklelkű, közönséges csürhe választotta meg, aki a Fideszben tökéletesen magára ismert, és akit általánosságban a magyar nép néven szokás emlegetni.

Ez van, és akinek van hozzá gyomra, annak ezt kell szeretni.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.12.21. 03:09:37

@Sunstealer: Pedig az írás jó és találó. Az általad felsorolt három típus közül: agyatlan kommunista, sérült individualista, erkölcstelen tolvaj; a második vagyok. 33 évesen nincs gyermekem, egyedülálló vagyok, és éppen most készülök a sokadik kiugrási kísérletemre a Magyarország nevű gödörből.
12 éves voltam az első választások idején. Gyerek fejjel szimpatikusnak találtam a fidesz tagokat, hiszen fiatalok voltak, és én is nagyon fiatal voltam. Mostanra nyoma sincs bennem a szimpátiának, és 2010-ben senkire sem szavaztam. Ami reménytelen, az reménytelen. Egyedülállóként igyekszem magamat megmenteni, de nem mások kárára, hanem önerőből.

korte1975 2011.12.21. 04:43:52

Erdekes pszichologiai megkozelites, az utolso szoig igaz

midnight coder 2011.12.21. 06:38:53

@kíváncsivagyok: Mi volt ebben hazugság ?
Nézz utána az adatoknak. Államadósság alakulása, GDP növekedési mutatók 2008 környékén (a válság előtt).

midnight coder 2011.12.21. 06:57:17

@piefke: Nagyjából ugyanarról beszélünk.
Az amcsi egy olyan társadalom, ahol az emberek maguk gondoskodnak magukról - és persze megszervezik egymás segítését is, de ezt nem állam bácsi intézi, hanem az emberek.

Kis hazánkban bizony ez másképp van. És ennek nem csak történelmi okai vannak, hanem az is, hogy miután állam bácsi a polgár jövedelmének nagy részét újraosztotta, a maradékból a népnek nincs túl sok kedve adakozni - és joggal várja el, hogy ennyi pénzből ezeket a feladatokat oldja meg szépen állam bácsi.

Egykulcsos szja: a koncepció megbukott. Sajnos. Azt kellene megérteni, hogy ha az országból elmegy az a munkaerő (főleg a fiatalok) akik jól keresnek (mert fiatal, rugalmas, keresett szakmája van, nyelvet beszél) akkor itt lehúzhatjuk a rolót. Nem egy ilyen emberről tudok a környezetemben aki az elmúl pár évben elhúzta a csíkot. A munkavállalás szabad, és pár száz kilométerrel odébb sokkal jobbak a bérek ha megvan a képzettséged és az eszed. A kivándorolt fiatal az öregedő nyugati országoknak kész ajándék - nem nekik kell felnevelni, kiképezni, tudják a nyelvet, európai kultúrát hordoznak - de akiket elveszít így az ország azok nem fizetnek adót, nem nevelnek gyereket, nem töltik be azokat az állásokat amik lehetővé teszik a gazdaság valamikori fejlődését.

Reklám - ennek a reklámértéke gyakorlatilag 0. Senki nem azért vesz tőlem programot mert itt (vagy más blogon) megtalál, ez nem így működik. Ennek az az értelme, hogy a google megtaláljon. Bár ami azt illeti, túlzottan nem dobta meg a dolog a page ranket sem, úgy hogy leginkább már csak megszokásból van ott.

midnight coder 2011.12.21. 07:01:46

@piefke: Ps. Nem mellesleg, ez a műfaj elég nagy mértékben a hozzászólásokról szól (azaz a blog lényegében egy vitafórum a post által felvetett témában, az olyanok ahol nem lehet hozzászólni nem is élnek túl sokáig az index címlapján sem), márpedig arról sem hallottam még, hogy bárki fizetne a commentelőknek.

Tj66a 2011.12.21. 07:05:27

@midnight coder: arra gondolsz, hogy 2001 és 2008 között 25%-kal nőtt a GDP? ezt nem vágom, hogy lehetne a jelen kormány teljesítményével úgy összevetni, hogy "a szarkupac 90%-át" az emú't nyóc évre lehessen kenni...

Tj66a 2011.12.21. 07:08:43

vagy hogy a külső finanszírozási igény GDP-hez viszonyított aránya a 2002-2004 közötti, nagyon magas 7,8%-ról 2005-2007-re 5,1%-ra csökkent, ezt szeretnéd, hogy összevessük a jelen helyzettel? (persze, volt közben egy válság, szóval nem lenne igazságos összevetés, de ha már makrogazdasági mutatókkal akarsz dobálózni, szívesen látnék számokat részedről, hogy miért is kéne Orbán teljesítményét megtapsolni, az előző - egyébként szar - kormányzati teljesítménnyel összevetve)

midnight coder 2011.12.21. 07:14:20

@Tj66a: Az évente hány % is ? És 2001-ben még mintha nem Fletóék kormányoztak volna. És akkor mintha az EU gazdasága (ami a mi legfőbb exportpiacunk) épp a virágkorát érte volna. És én most a 2007 vége, 2008 eleje körüli időszakra gondolok, amikorra Fletóék gazdaságpolitikája kicsúcsosodott. És ismétlem, akkoriban nem épp az volt a kérdés, hogy mikorra esik szét az EU.

Arról nem is szólva, hogy a devizahiteleket is nagyrészt Fletóék idejében vették fel - ami szépen megmutatkozott abban hogy a nép építkezett, vásárolt - ugyanakkor a visszafizetéssel kapcsolatos problémák már ennek a kormánynak a nyakában landoltak.

midnight coder 2011.12.21. 07:16:59

@Tj66a: Amúgy tapsolja a fene. Hülyék ezek is, nem kicsit de nagyon, Matolcsyt már rég ki kellett volna rúgni a bánatba, de nem kellene közben megfeledkezni Fletóék érdemeiről sem.

Tj66a 2011.12.21. 07:25:45

nem tisztem védeni a Gyurcsány kormányt de:
A fidesz kormány utolsó pillanatban meghozott intézkedései átnyúltak 2002-re.
A devizahitelek felvételéért sok mindenki hibás, de legkevésbé a kormányzó többség. Én lettem volna a legjobban felháborodva, ha megtiltják nekem, hogy devizahitelt vegyek fel. Amúgy meg simán kimentem volna érte Bécsbe, ha kellett volna - szerencsére nem kellett.

midnight coder 2011.12.21. 07:32:59

@Tj66a: Megyó még 2003-ban is áradozott hogy milyen jó állapotban van a gazdaság. 2002-ben meg egyenesen megköszönte hogy ilyen kiváló állapotban kapta az országot. És hogy is alakult a magyar euró bevezetés céldátuma ? Ha 2003-ban valaki azt mondja, hogy a szlovákoknak előbb lesz eurója mint nekünk, nem akadt volna az országban olyan aki ne röhögje oldalba. Most pedig úgy néz ki, hogy nekünk már soha nem lesz eurónk. Jó, a szlovákoknak se sokáig, de ez azért sokat elárul a helyzet alakulásáról.

A kormánynak csak arra kellett volna figyelmeztetni a népet - akár TV adásban is - hogy vigyázzon a devizahitelekkel (és általában minden hitellel) mert a Pannon Puma döglött, és ebből még nagy-nagy bajok lehetnek. Ehelyett Fletóék rugdosták a döglött pumát, mert így messziről nézve még úgy látszott hogy mozog.

fakopács 2011.12.21. 08:14:32

@midnight coder: Elmesélnéd ki volt a jegybank elnök, aki azért hogy a forint erős legyen - ami nem volt jó az exportnak - magasan tartotta az alapkamatokat és ez vezetett a devizahitelezés elterjedéséhez? Egy jegybank elnöknek nem szintén dolga figyelmeztetni a lakosságot a devizahitelek kockázataira? Na ki is volt az a jegybank elnök? A kormányzásra allítólag felkészült ellenzék aki végig harsogott, az miért nem figyelmeztette a lakosságot? Az ellenzéki polgármesterek miért is vettek fel az önkormányzatukban devizahitelt? Melyik párt polgármesterei is azok akiknek városának devizaadóssága az élen jár?
Ideírnád a párt nevét?

eichler 2011.12.21. 10:02:00

A 240.-Ft/Eur, helyett ma van 300. "Némi" szerepe ennek is van az adósság alakulásában. (Amikor átvették a kormányzást, 262.- volt.)

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.12.22. 19:03:52

@piefke: Néhány példa arra, hogy ez a poszt nem a Fideszről, hanem a bal-lib tábor szimpatizánsairól szól, azaz bagoly írja verébről.

2002 - választási kampány, MSZP: "merjünk kicsik lenni"; a Fidesz összefogást javasolt Magyarország sikeréért, az olimpiáért
2004 - népszavazás, MSZP: mondjunk nemet a határon túliakra, mert "elveszik a munkánkat és a nyugdíjunkat"; ez az önzés klasszikus esete, ráadásul finoman szólva nem felelt meg a tényeknek
2010 - baloldal: lenyúlták a "magán" nyugdíjpénztárunkat; a Fidesz szolidaritást szorgalmaz a jövő generációval, az ellenzék pedig az önzést
2011 - a Fidesz bővíti a családkedvezményeket a társadalmunk fenntarthatósága érdekében; eközben itt, e blogon többször leszögeztétek, hogy mindenkinek magánügye, hány gyereket vállal, vagyis az ellenzék szerint az a Kafagyerek, aki tojik a jövő generáció jólétére.

Ha ellenzéki lennék, én nem merném szóba hozni az önzést, annyira világos, hogy a nemzeti oldal közösségben gondolkodik, a bal-lib oldal pedig egyéni önzésben. Apropó, számotokra mit jelent az, hogy a haza nem lehet ellenzékben?

piefke 2011.12.22. 22:59:35

@Vértes László:

Az első mondatban arról írsz, hogy a poszt a ballib tábor szimpatizánsairól szól – aztán pedig végig olyan dolgokat sorolsz, amelyeket nem a ballib tábor szimpatizánsai, hanem a ballib politikai vezetők tettek (vagy nem tettek).

De menjünk sorban!

2002: A „Merjünk kicsik lenni!” azt jelentette, hogy ne éljük bele magunkat abba a tradicionális, a magyar „nemzeti” oldalt jellemző hóbortba, hogy a magyar tulajdonképpen egy nagy, vagy legalábbis középhatalom. Egyszerűen azért ne, mert ez a „hit” nem felel leg a tényeknek…

E hit támogatására azt szokta rendszerint felhozni a „nemzeti oldal”, hogy lélekszámát tekintve Magyarország az európai középmezőnyben foglal helyet, ebből azt az „egyenes” és látszólag helyes, logikus következtetést vonva le, hogy akkor középhatalom is vagyunk. Ez azonban tévedés, mert a hatalmi pozíciót már régóta nem a lélekszám, hanem az általános teljesítőképesség adja – így volt ez mindig is, ha belegondolunk!

Ami pedig az olimpiáért kampányolást illeti: az éppen azért irreális (ámbár bizonyosan sok „fantázia-” és nem realitásmagyar számára lelkesítő) cél, mert nincs meg ehhez társadalmunk és gazdaságunk megfelelő teljesítőképessége. Súlyos következményekkel jár, ha beleéljük magunkat valami irreálisba és úgy kezdünk tenni, mintha a bennünk élő fantázia egyenlő lenne a valósággal… Egyetlen sikeres nemzet sem él és cselekszik így. A nagy, közös tettek alapja mindenkor a már az adott társadalomban valóban meglévő teljesítménypotenciál.

2004-es népszavazás: Á, ez az egyik magyar közéleti kedvencem! Ugyanis ezzel az a helyzet, hogy a jobboldal (a Fidesz) választott szántszándékkal (és meglehetősen sandán) egy olyan „témát”, amely ugyan „a lelkekben mélyen él” („Trianon”!), ám amelynek az adott pillanatban semmiféle „aktualitása” nem volt – hiszen 2004-ben Magyarország már az EU tagja volt és küszöbön állt Románai (2007-ben bekövetkezett) EU-s taggá válása is. Ennek ellenére erőnek erejével „életre rángatta” a Fidesz ezt a témát – ahelyett, hogy az ésszerűség és célszerűség mentén a leendő közös „határtalan” Európai Uniós jövőnk ügyében ténykedett volna. Nem feltüzelni kellett volna a magyarországi és külhoni magyarokat, hanem a magyar-magyar, ill. Magyarország-szomszédország kooperációt erősíteni és támogatni. Ja, persze, akkor nem lett volna „téma” a Fidesz számára, amely mentén megsüthette volna a maga kis politikai-hatalommegszerzési pecsenyéit… Mert kedves Lászó, erről volt szó: szart és szarik orbán és a mögötte álló gazdasági érdekkör a külhoni magyarokra. Számukra ez csupán eszköz a hatalomért folyó harcokban… Ha valóban a külhoni magyarok hosszú távú érdekei számítanának nekik, akkor pl. rájuk hagyná, hogy kik képviselik őket és nem „válogatna ízlése szerint” a külhoni magyar szervezetek között – mit tette azt Erdélyben és Szlovákiában is. Hát ugyan miféle magyar az, aki úgy turkál a saját nemzetét képviselők között, „mint tót a somban”?!

…De térjünk vissza a konkrét, állampolgárságról szóló 2004-es népszavazáshoz!

Akkor az MSZP (buta módon), hagyta, hogy a Fidesz ezzel tematizálja a közéletet – ahelyett, hogy maga adott volna (jó, helyes, célszerű) témákat. És a politika logikájából következően szépen elfoglalta a Fideszével ellentétes pozíciót és álláspontot – ahelyett, hogy azt mondta volna: amit a Fidesz csinál, az egyszerre hülyeség és hazugság!

Egyébként: a magyar gazdaság sem 2004-ben, sem pedig manapság nem bírja el, hogy százezer számra fogadjunk be munkaerőt – hiszen a saját embereinket sem vagyunk képesek munkával ellátni. és ne légy naiv: te is jól tudod, hogy rengetegen vették fel a magyar állampolgárságot a magyarországi (a romániaihoz képest sokkal jobb) szociális-egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésért. És tették ezt anélkül, hogy gazdasági erőforrásokkal járultak volna hozzá e rendszer fenntartásához. A külmagyarok se szentek…

2010: „…a Fidesz szolidaritást szorgalmaz a jövő generációval, az ellenzék pedig az önzést” – Bazmeg! A jövő generációkkal akkor lennénk szolidárisak, ha a jelen költségvetési elkúrásunk miatt nem éltük volna fel a MANYUP-okban 12 éve halmozódó és a jövő időkre félrerakott pénzünket. Az önzés .éppen az, hogy „Én most elkúrtam, mert nem értek hozzá, te meg add ide a pénzedet, hogy én továbbra is fenntarthassam a hatalmamat!” Fúj, Laci! Ennyire még a lieblingjeid védelmében se süllyedj le!

2011: „A Fidesz bővíti a családkedvezményeket a társadalmunk fenntarthatósága érdekében…” Aha! És ezért – a családoknak kedvezvén – vezette be az „egykulcsos”, vagyis a családok nagy többségének jövedelmét csökkentő adórendszert! Ja, és ennek költségeit áttolja avállalkozásokra, minimálbár-emelés képében, nem törődve azzal, hogy ezt elbítják-e az adott vállalkozások, vagy sem és emiatt a „családok”, akiket olyan kurvára támogat ugye a Fidesz, esetleg kenyérkereső nélkül maradnak… Okosss!!! Felelősss!!! Családbarrráttt!!!

…Ami pedig a gyerekszám és a társadalomban keletkező erőforrások között feltételezett megfelelést és egyenes arányosságot illeti: egy modern, posztindusztriális társadalomban és gazdaságban nem az elvileg rendelkezésre álló munkáskezek számától, hanem a termelékenységtől, az innovációs rátától, a kreativitástól, a jól szervezettségtől és a technológiai fejlettségtől függ a jövedelemtermelő képesség és az erőforrás-bőség. Az az ipari forradalom előtti világban volt igaz, hogy az ország ereje (sok egyéb tényező mellett) függött az alattvalók számától. Jó lenne ezt a két és fél évszázada már nem érvényes „igazságot” a jobboldali gondolkodók körében is felülvizsgálni – annak ellenére, hogy a Bibliában az áll, hogy „Sokasodjatok és szaporodjatok!”… Mert hiába „rakjuk teherbe” évente a nőinket és hiába lesz minden derék magyar családnak „nyócgyereke”, ha nincsenek innovatív és jól szervezett vállalkozásaink, ahol ez a sok szép magyar gyerek majd hasznos és nagy hozzáadott értékkel bíró munkát végezhetne.És: ahhoz, hoyg ezek a szép magyar gyerekek két évtized alatt hasznot hozó munkásokká cseperedhessenek, kurva sok pénzt kell fordítanunk az oktatásukra – meg még ezer dologra. Honnan vesszük ezt a pénzt? És mekkora értéktöbbletet kell évente majd munkába állván nekik megtermelniük ahhoz, hogy rentábilis legyen ez a befektetés? Aztán: ők is megöregednek majd egyszer – és akkor ők, többen lévén, több pénzt is fognak igényelni nyugdíjasként… Tehát: a problémát (sem a gazdaság bővülését, sem pedig a fenntartható nyugdíjrendszert)nem oldja meg a sok gyerek, a nagy népszaporulat, hanem éppenséggel eszkalálja azt! Ez tiszta matek.

„…a nemzeti oldal közösségben gondolkodik…” – ez igaz, ha a „nemzeti oldal” a Fideszt jelenti nálad és „közösség” alatt a Fidesz gazdasági holdudvarát érted.

„…számotokra mit jelent az, hogy a haza nem lehet ellenzékben?” – Semmit! Ez csak egy hülye, semmitmondó, üres szlogen, amit orbán 2002-ben a hatalma elvesztése feletti kínjában izzad ki. Általánosságban pedig? Kurva nagy baj, hogy ebben az országban sokan hülye, tartalmatlan, semmi valóságos alappal nem rendelkező szlogeneknek hisznek, nem pedig a tényeknek és az objektív helyzetüknek. És: a magyarság ellenségei mindazok, akik azt akarják, hogy ez a helyzet ne is változzon! (…A konkrét szlogen helyes megfejtése pedig: „Én, orbán viktor nem lehetek ellenzékben, hatalmon kívül, mert ezt nem bírom elviselni. Hatalom nélkül szétesik a személyiségem!”)

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.12.23. 21:03:00

@piefke: "A jövő generációkkal akkor lennénk szolidárisak, ha a jelen költségvetési elkúrásunk miatt nem éltük volna fel a MANYUP-okban 12 éve halmozódó és a jövő időkre félrerakott pénzünket."
Halmozódó pénzünk tízszerese az adósságállományunk, és nagyjából a manyup négyszeresével nőtt 2003-2010-ig. Ez azért csak nagyobb felelőtlenség volt, mint a manyupból törleszteni.

Szerintem elég jól kifejtettük mindketten az álláspontunkat, döntsön a kritikai gondolkodásra képes olvasó. "A haza nem lehet ellenzékben" nálam azt is jelenti, hogy ha te a hazáért dolgozol, akkor te sem lehetsz ellenzékben.
Ennek jegyében kívánok boldog Karácsonyt Neked és szeretteidnek.
süti beállítások módosítása