2010.07.31. 13:43 Szerző: piefke

Fizika – Newton első törvénye

Igen, Kedves Olvasó, jól látja: FIZIKA!

Nem holmi politika, ami ugyebár baromi szubjektív dolog – ellentétben a (klasszikus) fizika világával, ahol a dolgok és történések szigorú, előre kiszámítható törvényeknek engedelmeskednek.

Mit mond Newton első törvénye – és miért idézem e törvényt egy alapvetően a magyar társadalommal foglalkozó blogban? A törvény kimondja, hogy:

Minden test nyugalomban marad vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, míg ezt az állapotot egy másik test vagy erő meg nem változtatja.

Na, kérem, minket, magyar progresszíveket az állítás második része kell, hogy érdekeljen, mert az vonatkozik ránk is: „…egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, míg ezt az állapotot egy másik test vagy erő meg nem változtatja.

Mert kérem a Fidesz-kormány is addig halad előre a saját útján, addig lehet képes „mozgásban”, „offenzívában” maradni, amíg nem akad egy másik „politikai test”, egy új, progresszív erő, amely meg nem változtatja ezt az állapotot! Ezt nem én állítom: a fizika és Newton mondják.

Mi következetik a törvényből? Az, hogy „magától” nem fog leállni a Fidesz – mindenki, aki ebben reménykedik, hogy „Majd lesz valahogy!”, keservesen fog csalódni. Az Univerzumban ugyanis nem így működnek a dolgok – a magyar politika Kis Univerzumában sem.

Erő kell, amely megállítja a nyomulást – és ezt az erőt nem fogják erőtlen szervezetek szolgáltatni: sem a haldokló MSZP, sem a lényegében igazi önerővel nem is rendelkező LMP. Az erőt pedig a szellem ereje, a friss, új, érvényes gondolatok adják, az erő formába rendezését pedig a szervezés, a kitartás és saját erőink, munkánk önkéntes „odaadása”. Ez utóbbi sajnos nagyon nem jellemző a magyarokra – és ez lehet a Fidesz óriási sansza: ha a vele egyet nem értők, a benne hinni nem tudók nem fogják fel, nem érzik át, hogy igenis „oda kell állni” és „ott kell huzamosan maradni” annál a bizonyos új erőnél. Ez különösen vonatkozik azokra, akik tudásuknál, tapasztalataiknál és eddigi teljesítményüknél fogva különösen sokkal tudnak hozzájárulni az „erősödéshez”!

…Pedig éppen ők azok, akik a legkönnyebben boldogulhatnak „akármilyen rendszerben” – vagy ha éppen úgy látják jobbnak, leléphetnek külföldre, ahol tudásuk és /vagy hírnevük miatt tárt karokkal és jól fizető állásokkal várják őket. Igen, el lehet menni innen – ahogy kínjában Gyurcsány is mondta egyszer – de akkor elmondhatjuk, hogy a távozást választó „legkülönbjeink” sem különbek az „átlagmagyarnál”: éppúgy csak egyéni megoldásokban képesek gondolkodni! És én nem gondolnám, hogy ne lennének képesek éppen ők ennél többre és különbre…

…Mit csinál most vajon Bokros Lajos, vagy Oszkó Péter? Nem hiányzik nekik az, hogy ők kerüljenek cselekvő pozícióba és ne a náluk sokkal alkalmatlanabbak hintáztassák a forintot? Mi lehet Bajnai fejében – most, hogy Orbán a múlt héten végre olyan szépen-furcsán megdicsérte Berlinben őt? Nem gondol arra, hogy akkor mégiscsak jobb lenne, ha folytatná? És mit csinálnak, mit gondolnak a jelenlegi „egyenes vonalú egyenletes mozgásunkról” azok a sikeres, jól képzett polgáraink, akik munkájuk során, vállalkozásaikban rendre tapasztalhatják azt a sok-sok célszerűtlenséget, amelyet ez az új „magyar pálya” okoz?

…Ja, hogy nincs kikkel, nincs kikre támaszkodva és hogy nincs szellemi töltet, amelynek birtokában ismét elkezdhetnék tematizálni a „politikai erőteret”?

Dehogy nincs!

Ott van az a másfél millió „polhomeless”, akikről korábbi posztjainkban már megállapítottuk, hogy éppen ők adják a közösbe a legtöbbet. Hölgyeim és Uraim, ők csak arra várnak, hogy érteles emberek értelmes programot adjanak nekik és végre legyen, aki kimondja a szót: Gyerekek, kövessetek!

És máris meglesz a Fiszedmegállító Erő…

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr122189191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.07.31. 19:29:18

"... arra várnak, hogy értelmes emberek értelmes programot adjanak nekik és végre legyen, aki kimondja a szót: Gyerekek, kövessetek!"

Érdekelne, hogy szerinted ők hol (és hány különböző helyen, csoportban!) találhatók és milyen módokon (csatornákon) lehetne őket megszólítani (a hivatalos média mellőzése mellett).

piefke 2010.07.31. 20:31:49

@1.szolo - 2014;):

Hol vannak ezek az emberek? Leginkább otthon, egyenként, vagy legfeljebb a barátaik, kollégáik körében morgolódva...

A csoportok pedig – jó magyar szokás szerint – elsősorban egymást tekintik konkurenciának, mindegyik a maga feje után menne – ahelyett, hogy az ellenfélre koncentrálnának. (A csoportokat legtöbb esetben naiv és/vagy önérdek-motivált emberek vezetik-szervezik, ld. LMP.)

…Az a baj, hogy a magyar társadalomnak nagyon gyengék a közösségi, érdekfelismerő és önszerveződési képességei és hagyományai – ezért is nem működik itt a demokrácia, a civil lét és ezért tehet egy-egy politikai erő gyakorlatilag bármit… Amire nem alapozhatunk, az a demokratikus ösztön és hagyomány - mert ez Magyarországon tömeges méretben nem létezik (okok: egyéb posztjainkban). Ami pedig nem létezik, az nem is működhet. Ezért sikertelenek rendre az ezen az elven próbálkozó magyar mozgalmak (LMP, Civil Mozgalom, stb.).

Mivel nem alapozhatunk arra, hogy „majd az egyszerű emberek, alulról, civil módra…”, ezért felülről, „vezérelvűen” és előre kidolgozott ideológia, koncepció és program alapján kell „hadsereget szerveznünk”. (Elnézést a „militarista” kifejezésekért, de úgy hiszem, ezekkel írható le leginkább a lehetőség és a feladat…)

Amire viszont alapozhatunk, az az emberekben meglévő „minta- és vezérkövetési” ösztön (ez évmilliós evolúciós örökségünk). A dolog tehát úgy fest, hogy személyes (meta-)kommunikációval (is) meg kell szólítani az embereket, éspedig lehetőleg „csoportban”, mivel úgy hatékonyabban éled fel a követés ösztöne. A „tematizálás” eszköze lehet az internet is, hiszen a célcsoporthoz tartozók rendszeres netfogyasztók. Őket egyébként „hidegen hagyják” a Fidesz- és Jobbik-féle populista szólamok – a „mi embereinket” egy dolog képes ma lelkesíteni: az ésszerűség!

A személyes kommunikációra azért van szükség, azért nem elegendő az írásban való „információ-eljuttatás”, mert az emberi ösztönök a személyes kontaktus során sokkal intenzívebbek, ugyanis még a „beszéd előtti” korban alakultak ki. A metakommunikáció pedig gyakorlatilag lehetetlen írásban. És azért célszerűbb a csoportos kommunikáció, mert az emberekben szintén ősi késztetés él arra, hogy csoportban, együtt csináljanak dolgokat és az egyén szívesen kapcsolódik be egy közösség már „futó” tevékenységébe…

Greg C. 2010.07.31. 22:16:29

Ha a Fidesz így folytatja, akkor nincs az az erő ami kimozdíthatná ebből az egyenes vonalú egyenletes mozgásból! mozgás... inkább következetlen előrenyomulás..

Piefke a blogajánlóban kattintottam a linkre ami alapján megtaláltam a blogot.
(volt egy erre vonatkozó kérdés a blogomon az egyik kommentárban)

piefke 2010.08.01. 14:40:04

@1.szolo - 2014;):

Nem szokásom elmebetegeket "fanolni"...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.01. 15:38:30

Hááát, pedig az őrnagy úr pont azt csinálja, amikről Te írtál az imént:
- Erősíti "...a magyar társadalom... közösségi, érdekfelismerő és önszerveződési képességei(t) és hagyományai(t)"

- Nem alapoz... a demokratikus ösztön(re) és hagyomány(ra) - mert ez Magyarországon tömeges méretben nem létezik...
...ezért felülről, „vezérelvűen” és előre kidolgozott ideológia, koncepció és program alapján ... „hadsereget szervez...”.
(Ő aztán tényleg „militarista” módon látja a lehetőséget és a feladatot…:)

- alapoz... az az emberekben meglévő „minta- és vezérkövetési” ösztön(re)
...személyes (meta-)kommunikációval (is) megszólítja az embereket, éspedig „csoportban”, mivel úgy hatékonyabban éled fel a követés ösztöne.

- eszköze... az internet is,
BÁR ez igencsak hiányzik a TRADÍCIÓ világából! (akár a MŰ-anyag székek;)

- TUDJA, hogy "célszerűbb a csoportos kommunikáció, mert az emberekben szintén ősi késztetés él arra, hogy csoportban, együtt csináljanak dolgokat és az egyén szívesen kapcsolódik be egy közösség már „futó” tevékenységébe…"
(Lásd "Kurultaj", MOGY, megyei szalák stb.:)

Szóval ESZKÖZ-eiben igencsak hasonló hozzád:)))

Ami nála hiányzik az valóban egy fontos dolog: az ésszerűség...
Csakhogy amíg "Magyarország lakosságának többsége „kiskorú”...", addig az ilyen "mesélőknek" is terem babér bőven.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.01. 15:42:41

@1.szolo - 2014;): "pont azt csinálja"
- helyesbítem:
pont ÚGY csinálja - ahogy szerinted is praktikus:)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.01. 20:54:39

@1.szolo - 2014;): Vagyis épp így:
"Ha ez a mentalitás hiányzik, akkor felerősödik az előzőekben említett „példaadó vezető" szerepe: ő kell, hogy meghatározzon helyes célokat és jó módszereket, ő kell, hogy képességei és személyisége révén beindítsa a közösségalkotást és felkeltse az egyes emberekben a közös tevékenykedés késztetését."

Előbb kifelejtettem a "Magyarok Vására" több száz(!) helyi rendezvényét, amely pont ezt használja (ki):

"szívesen veszünk részt másokkal közös akciókban és hozunk létre velük közös konstrukciókat. E tevékenységeink során azok a közös elvek irányítanak bennünket, amelyek megszabják számunkra a tevékenység okát, célját és az elvégzés módját. És ha az akcióink sikeresek, akkor szívesen veszünk részt további közös akciókban is – ezzel erősödik a közösséghez tartozásunk érzése."

piefke 2010.08.01. 21:18:35

@1.szolo - 2014;):

Az alapvető emberi működések, ösztönök használhatók rosszra és jóra - épp ezért óriási a vezetők felelőssége és a jó vezető jelentősége.

Bevallom, magam is nem minden "történelmi rossz érzés" nélkül írtam le, amit leírtam, hiszen ismerem a veszélyeket és hogy bizony "félremehetnek a dolgok"!
süti beállítások módosítása