Hoffmann Rózsa kitartóan, egy életen át követett mára minden tekintetben elavult elveket – és ültetné ezeket át most a véletlenül kapott hatalma birtokában a gyakorlatba is.

Nincs ehhez joga – meg is mondom, miért nincs.

Egy elv elavulása nem ízlésbeli dolog és nem a véleményszabadságon alapul. Egy elv akkor avul el, ha már ismerünk helyette egy másikat, amely jobban leírja a valóságot és azt használva jobb eredményekre jutunk a gyakorlatban.

Ma a világban azok az oktatási rendszerek, amelyek igazán sikeresen képesek egy valódi tudásalapú társadalom alapját képezni, egytől egyig a Hoffmann Rózsáétól alapvetően eltérő pedagógiai elvekkel és módszerekkel lettek sikeresek. Hoffmann elképzelései, „ideálja” ugyanis nem a pedagógiából származik és semmi köze az embergyerek valóságos „működéséhez”. Nem, az ő elképzeléseinek alapja MAGA A TÁRSADALMI KONZERVATIVIZMUS, a valósághoz szervesen hozzátartozó változásoktól félő ember tipikus bezárkózó-önmentő attitűdje! Ebben az a legtragikusabb, hogy az ilyen ember észre sem veszi, hogy mi működik benne, hogy eleve egy szubjektív szűrő működik benne a „jó és célszerű”, illetve a „rossz és káros” elvek és módszerek kiválogatása során: „jó és célszerű” az, ami kevéssé újító és „lázadó” emberpéldányokat gyárt, akik elfogadják a” fent lévők uralmát”, akik nem kérdőjelezik meg azt, hogy nem szabad a dolgokat megkérdőjelezni. Így érhetik el ugyanis ezek az emberek, hogy világuk és lelki biztonságuk megmaradhasson… Azt hiszik, hogy ami nekik jó, az jó a világnak is – ez pedig jellemzően a szűk látókörű ember gondolkodásmódja!

Szabad-e, célszerű-e egy igen dinamikusan változó világban épp az oktatás élén mindenhatóvá tenni egy ilyen embert? Egy olyan embert, aki épp a változás ellen élte egész életét? Hogyan lenne ő képes a változást, mint óriási lehetőséget belevinni-beleültetni az oktatáson keresztül a gyerekek gondolkodásába? Hogyan lenne képes egy alapvetően a változásoktól szorongó nő olyan oktatási rendszert felépíteni, amely éppen hogy bátorságot adna a gyerekeknek ahhoz, hogy eredményesek lehessenek a változások sodrában?

Hoffmann Rózsa világában egyszerűen nincs helyük azoknak a korszerű ismereteknek, tényeknek, amelyekre az utóbbi években tettünk szert az emberi személyiség kialakulása és működése terén. Ezek ugyanis szemben állnak egy tradicionális, konzervatív, vallásos – és hát nem túl eredeti gondolkodású – ember egész habitusával. Ahhoz, hogy ő valóban elfogadhassa ezeket a tényeket, egész önmagát kellene átlépnie – ami képtelenség, hiszen ha annak idején képes lett volna átlépni annak a környezetnek a korlátait, mely őt végül is meghatározta-megteremtette, akkor ugye nem is lenne olyan, amilyen. Sokszor megállapítottuk már e Blogban, hogy ami nincs az nem is működhet. Így van ez az egyes emberek tulajdonságaival és képességeivel is: akiben nincs meg a képesség arra, hogy igazán nyitott, eredeti, lényeglátó és merész legyen, akiből hiányzik mindehhez a magabiztosság is, az nem akarjon a jövővel és egy sikeres jövendő generáció nevelésével foglalkozni!

Senkinek sincs ahhoz joga, hogy a saját korlátait és félelmeit beleültesse jövendő generációkba – még azzal az álságos dumával sem, hogy „Kellenek  a szabályok és korlátok”! Persze, kellenek, csak éppen ne keverjük össze a valóban a társadalom együttműködését segítő szabályokat a magunk korlátaival!

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr572127394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szolgálati Füldugó 2010.07.04. 22:11:56

A magyar társadalom - hogy ne mondjam, civilizáció - annyi traumán ment keresztül, hogy teljesen természetes a biztonság iránti vágya.
Bármilyen reform ezt fenyegeti.
Az mer kockáztatni, akinek van hová visszavonulnia. De Magyarországon régen kiveszett az ősbizalom.
A kérdés az: hogyan lehet megteremteni a magyarok biztonságérzetét? Biztosan van erre mód, nekem fogalmam sincs, hogyan.

piefke 2010.07.04. 22:45:30

@Szolgálati Füldugó:

A kérdésedre adandó válaszról szól az egész Progresszív Blog-kezdeményezés (és nem csupán egy öncélú szájtépés...).

Javaslom, hogy olvasd el mindenek előtt "A bajok", "Az okok" és "A gyógymód" c. posztjainkat! ha megtetted és leszek további kérdéseid (biztosan lesznek), akkor állunk rendelkezésedre!:-)
süti beállítások módosítása