2010.06.06. 21:59 Szerző: piefke

"Sinn féin"

Na, megvolt az MSZP mai kongresszusa - ez az esemény engem a szellemek éjféli temetői gyűlésére emlékeztet: összejönnek és beszélgetnek a már nem létezők. Csak ők nem jelölnek temetőgondnokot, míg az MSZP-sek megnevezték köztársasági elnökjelöltjüket…

Nem tudom, van-e még egyáltalán komoly ember, aki lelke mélyén is hisz a szocik feltámadásában? Persze, még elélhetnek egy ideig, akár ki is tölthetik a következő választásokig hátralévő időt. (Figyelem: nem azt írtam, hogy ki is tölthetik a ciklust – mert ehhez ugye az kellene, hogy a FIDESZ is kitöltse – és hát ki tudja…?) Tulajdonképpen érdektelen, mi lesz velük, ki lesz elnök, lesz-e új irányvonal. Biztos, hogy ha lesz magyar progresszió, akkor az nem belőlük fog támadni.

Ugye köztudott, hogy jelenleg négy párt van a Parlamentben (na jó, tudom, öt, mert a KDNP…) – de ha a pártok mögötti politikai támogatottságot tekintjük egy párt létalapjának, akkor csak kettő: A FIDESZ és a Jobbik. (Az LMP-vel kéretik nem előjönni, ne legyünk komolytalanok!) E két pártról lehet elmondani, hogy:

·         támogatóik elfogadják és támogatják a párt programját, ideológiáját és vezetőit,

·         az aktív választópolgárok számához mérten jelentős számú szavazó áll mögöttük, akik feltehetően hosszabb távon is kitartanak.

A fentiek azt is jelentik, hogy nincs jelenleg olyan erő – sem a Parlamentben, sem az országban – amely nem valamiféle retrográd és konzervatív ideológia mentén akarná a magyarságot boldogítani, amelynek lenne határozott és megalapozott, koherens víziója és amely bizton számíthatna a progresszív mentalitású, helyüket egy modern Magyarországban megtalálni remélő polgárok szimpátiájára és támogatására.

Láttuk: az MSZP képtelen ezt a pozíciót betölteni – azért sem lehet a progresszió centruma, mert ma az MSZP a legkevésbé modern, a legkevésbé újítani képes párt és azért sem, mert a progresszív polgárok zömét adó jól képzett 20-40 év közötti fiatalok (nevezzük őket JK 20/40-nek) „nettó utálják” a szocikat. (És emiatt nem lehet az új progresszív erő szervezője Gyurcsány sem, aki megígérte nekik a modern, nyugatos Magyarországot, ők bíztak benne és azt kellett látniuk, hogy képtelen az ígéretét beváltani.)

JK 20/40 már természetesnek veszi a szabadságot, hiszen tudatos életében mást már nem tapasztalt. Nem fél a hatalomtól, nem is tiszteli különösebben – azért sem, mert ha tisztel valamit, akkor azt teljesítménye, minősége miatt és nem a pozíciója miatt tiszteli. Elvárná a kormánytól a jó teljesítményt – hiszen tőle is ezt várják el.

JK 20/40 – szüleitől eltérően – nem abban bízik, hogy majd felülről mindent megkap, majd felül mindent megoldanak helyette. Ő saját magában bízik, ma azért tanul, hogy holnap többre vigye. Azért pályáz meg új állást, hogy ott megvalósíthassa az elképzeléseit – mert bízik azok helyességében.

JK 20/40 ismeri a világot, jár ott rendszeresen, beszéli a nyelvét, ismeri az ételeit, vannak pl. kedvenc helyei Rómában, Münchenben. …És kurvára nem érti, hogy itthon miért nem olyan, mint ott, mikor ő épp olyan, mint azok?

JK 20/40-nek elárulom: azért nem, mert az ottaniak, ha úgy érzenék, hogy nincs, aki az ő érdekeiket képviseli a politikában, akkor csinálnának egy pártot, azt beszavaznák az ottani Parlamentbe.

Ebben különböznek a magyar JK-k: nem tanultak még meg összefogni! Érdeket érvényesíteni még ők is csak egyénileg akarnak-próbálnak, mint szüleik tették – és még nem vették észre, hogy egyénileg őket is éppúgy ledarálja, vagy integrálni fogja a régi, rossz sémákkal dolgozó rendszer, mint tette azt szüleikkel. A magyar JK, szüleihez hasonlóan, azt várja, hogy majd valaki más megszervezi a számára kedvező rendszert, majd valaki más hozza létre azt az erőt, amely a sunyiba küldi az alkalmatlan és/vagy ostoba mai politikusokat.

Kedves JK barátom, elárulom: senki sem fogja ezt helyetted megtenni! Ezt csak te magad teheted meg, együtt a többi JK-val; „Mi magunk!”, ahogy a címben idézett írek mondták annak idején… Az írektől nem csak a sörüket, hanem a „politikai és önszervezési know-how-jukat” is érdemes átvenni!

(A Szerző egyébként sör tekintetében a bajor Ayingerre esküszik!)

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr422061476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.06.07. 09:49:27

"lenne határozott és megalapozott, koherens víziója és amely bizton számíthatna a progresszív mentalitású, helyüket egy modern Magyarországban megtalálni remélő polgárok szimpátiájára és támogatására."

Van ilyen erő, úgy hívják, hogy Lehet Más a Politika. Az általad írt két kitétel ugyanúgy stimmel rájuk is, szerint a 7.5% szavazó már igencsak tekinthető jelentősnek.

piefke 2010.06.07. 13:54:33

Kedves iiismeretlen Barátunk!

Kommentedre reagálva:
- Az LMP a társadalom (ráadásul nem is speciálisan a magyar társadalom) EGYES problémáival kapcsolatban rendelkezik csupán víziókkal, de sem programjában, sem egyéb megnyilvánulásaiban nem láttam még, hogy azokkal a kérdésekkel is foglakozna, amelyeket ebben a blogban szoktunk feszegetni.
- Az LMP társadalmi támogatottsága - legyünk őszinték - elsősorban nem saját programjának, vagy éppen vezetői karizmájának köszönhető, hanem épp a progresszív politikai oldalon megmutatkozó iszonyatos hiánynak. Természetesen van egy néhány tízezres, az öko-gondolatrendszer iránt elkötelezett híve, ám a parlamenti 7,5%-át inkább olyanoknak köszönheti, akik "jobb híján" szavaztak rá, hogy ezzel is csökkentsék a radikálisok arányát a Parlamentben (amely nem 16, hanem 20% feletti lehetett volna, ha nem jut be az LMP, éspedig a kompenzációs listák miatt).

Mindezzel nem "megbántani" akarlak téged és az LMP-t, csupán reális képet adni a valós mai magyar politikai erőviszonyokról. Én örülnék a legjobban, ha az LMP kompetens módon lenne/lett volna képes betölteni a progresszív oldalon lévő űrt, mert akkor nekünk nem is kellene politikával és társadalmi kérdésekkel foglalkoznunk – és „művelhetnénk kertjeinket”!:-)

Egyébként a közeljövőben tervezünk egy vitaestet, amelyre téged is tisztelettel elvárunk.

2010.06.08. 14:58:15

@piefke: OK, vitaestnek örülök, de azt azért megkérdezném, mely kérdéssel nem foglalkozik az LMP, ami fontos lenne? Most hirtelen nem ugrik be.

Szerinted más pártoknál (talán leszámítva az MSZP, mert ott tényleg csak a veteránok maradtak) nincs jelentős réteg, aki jobb híján szavazott rájuk? Ez különösen igaz a Jobbikra. Nem mindenki véresszájú fasiszta, aki odatette a voksát, sőt.

Meg merném kockáztatni a kijelentést, hogy az LMP-szavazók a legtudatosabbak az összes párt közül. Ezt csak gyakorlati vizsgálattal lehetne bizonyítani, kíváncsi lennék egy ilyenre.

piefke 2010.06.08. 18:45:21

@iii:

Milyen kérdésekkel nem foglalkozik? Olvasd el A bajok és Az okok c. posztokat, azokban megtalálod a legfontosabbakat és legalapvetőbbeket...

Abban van igazság, hogy az LMP BIZONYOS SZAVAZÓI nagyon tudatosan választották ezt a pártot - ők azok, akikről azt írtam, hogy "van egy néhány tízezres, az öko-gondolatrendszer iránt elkötelezett híve" - de a többiek korántsem ennyire elkötelezettek.

...De a vitaesten erről is lesz majd szó.:-)

2010.06.14. 08:28:35

@piefke: Ha nehezen is, de megtaláltam az említett két írást. Akkor ajánlom figyelmedbe az LMP-program ezen szakaszát:
lehetmas.hu/wiki/index.php/LMP-wiki:V%C3%A1laszt%C3%A1si_program/A_hazai_demokr%C3%A1cia_meg%C3%BAj%C3%ADt%C3%A1sa

Ha nem is szóról-szóra arról szól, amit kifogásolsz, de ugyanarra a problémára keresi a választ. Az LMP-nek alapértéke a részvételi demokrácia fejlesztése, mégha ez nem is jelenik meg mindig hangsúlyosan.

piefke 2010.06.14. 15:03:19

@iii:

Igen, részletesen tanulmányoztam az LMP választási programját...

Egy kommentre reagálás terjedelmét messze meghaladja az, amit el kell mondani e tárgykörben, javaslom, ha tudsz, gyere majd el a vitaestre, július 2-án este!
süti beállítások módosítása