legbensobb_felelem.jpg

„Amint látják, igyekszem indiai módon élni. Persze ez ostobaság, hiszen a mi országunkban a britek határozzák meg, hogy éljen egy indiai.”

Gandhi szavai Richard Attenborough Gandhi című filmjéből - 1982

 

Ti igyekeztek európai uniós középosztálybeliként élni. Persze ez ostobaság: hiszen Magyarországon Orbán határozza meg, hogy hogyan éljen-élhet egy középosztálybeli. Egy nyugati középosztálybeli számára elképzelhetetlen korlátozások vesznek körbe: maffiakormány által működtetett törvényhozás, pitiáner ellenzéki akciócskákat üldöző rendőrség, hatalmi akarattal lesivárosított, gleichschaltolt közoktatás, a polgárok adójából kitömött, hazug, kizárólag kormányzati propagandát nyomó „közmédia”… Még azt is Orbán és stábja szabja meg, hogy mi ellen tiltakozz: a netadóra mondj nemet, vagy a bevándorlók ellen uszító plakátokra…

Régi trükkjük a puha diktatúráknak, hogy azt hazudják: van mód bennük boldogulásra, az előbbre jutásra, ha az ember szorgalmas és csak a munkájára koncentrál. Persze ez a „boldogulás és előbbre jutás” nem a teljesítmények szabad, hanem a helyezkedés és idomulás kötöttpályás versenyében folyik. Ekként pedig ez a fajta társadalmi működés valójában erőforrások meg nem születéséhez vezet, ami viszont a társadalom szintjén kevesebb GDP-t, az egyén zsebében pedig kevesebb pénzt jelent.

És persze van egy másik, szintén mindegyikükre jellemző hazugságuk is a puha diktatúráknak: az, hogy rajtam, a hatalmon kívül és velem szemben állva úgysem juthatsz-juthattok semmire, mert kirúglak, ellehetetlenítelek, rád küldöm az adóhatóságot, a gyerekedet nem veszem fel suliba, mert te eleve kicsi és persze bármikor pótolható1 is vagy - én meg, a hatalom, mindenre képes vagyok.

A szüleid és nagyszüleid körében felcseperedve került beléd a hajlam arra, hogy elhidd a puha diktatúra két hazugságát: az egész neveltetésed és az összes minta, amit életedben láttál, csak arra tesz téged alkalmassá, hogy úgy érezd, nincs is más választásod, mint belemenni e két hazugság által „felkínált”, egész életedre kiható és egész sorsodat elbaszó „perspektívába”. Nem tanultál, nem láttál sohasem működni magad körül olyan mintákat és életstratégiákat, amelyek a társaiddal közösen, egymásban megbízva mutattak-adtak volna módszert arra, hogy a hosszú távú érdeked és a perspektíva nem a napról napra való önkizsákmányoló kollaborálás, élethosszig, hanem a társaiddal a közös érdekek alapján való együttes érdekérvényesítés.

…Már ez a kettős hazugság működtette-tartotta meg a hatalomban a Kádár-rendszert is: nézd csak meg a nagyszüleid és a szüleid életét! Güriztek a panellakásért-kockaházért, a Trabiért-Ladáért, a hobbitelekért, esetleg a háromévenkénti világútlevél és valutakeret „kiérdemléséért” – és mire vitték valójában? Meg akarod ismételni az életüket, te hülye?!

Egy utat ismersz, ha már nyilvánvaló számodra, hogy a diktatúrád hazudik neked: a kivándorlás. Most lehet: az EU-ban van az ország, mert egyelőre ez kifizetődik Orbánénak. Nem érted van az ország az EU-ban, hanem értük – te itt csak ügyeskedő, a rést kihasználó potyautas lehetsz, aki lelép. Ám ez a lehetőség, a kivándorlás korántsem reális lehetőség mindeninek, még a középosztályból sem! Nem minden középosztálybeli rendelkezik piacképes tudással. Nem minden középosztálybelinek van nyelvtudása – vagy (akár éppen az önkizsákmányoló napi munka miatt) lehetősége/maradék energiája arra, hogy ezt megszerezze. Minden reális számítás szerint még körülbelül két-háromszázezer középosztálybelinek van valamekkora esélye a külföldi munkavállalásra – a többiek a magyar puha diktatúrában fognak megrohadni! Persze, hitegetheted magad azzal, hogy te benne vagy, benne leszel ebben a két-háromszázezerben – de mi lesz, ha mégsem? Akkor élethosszig marad a sehová sem vezető önkizsákmányolás és a lapítás – és országos szinten a leszakadás a vágyott nyugattól: élhetőségben, jövedelemben, egészségügyi szolgáltatásokban, mindenben!

Ezt akarod? Mert ha akarod, ha nem, ez vár rád, ha nem lépsz túl a puha diktatúra kettős hazugságán!

…Amíg az elvileg a rendszer ellen fellépők napi 10-14 órát dolgoznak abban a hitben, hogy ez az érdekük, mert elhiszik a puha diktatúra kollaborálásra és idomulásra késztető fenti két hazugságát, addig objektív okok miatt nem jöhet létre a rendszert leváltani képes, hatékony ellenzék. Amíg az van, hogy amikor neked éppen lenne egy órád arra, hogy ellenzéket építs, de azok, akik elvileg éppen ezt akarják veled együtt, éppen mással vannak elfoglalva, addig a maradnak hatalmon a 7/24-ben egyetlen foglalatosságot űzők: azok, akinek a munkájuk a saját hatalmuk. Amíg te nem érsz rá éppen, mert éppen sürgős munkád van, vagy ha te véletlenül éppen ráérsz, akkor a társaid éppen gyerekzsúron vannak az oviban, vagy éppen akkor van nekik sürgős munkájuk, addig, bizony, maradnak Orbánék és marad a téged a nyugati kollégáidtól reménytelenül leszakadva tartó puha diktatúra. Senki sem képzelheti komolyan azt, hogy ezekből az örökké összeegyeztethetetlen időpontokban felbukkanó magányos szabad órácskákból épül majd fel a rendszerbuktató politikai szervezet!

A nagyapáddal elhitette Horthy, hogy egyedül van és ne ugráljon, csak húzza az igát és tartsa a pofáját. Részletek erről Illyés Gyulánál és József Attilánál… Apáddal elhitette/elfogadtatta Kádár is ugyanezt. Most épp veled akarja ezt a hagyományt továbbfolytattatni Orbán – és már javában nevelik erre a hoffmannizált suliban a fiadat is! Még egyszer leírom ide neked: ugyanabból a viselkedés- és gondolkodásmódból csak ugyanaz az élet következhet! Ha mást, élhetőt, nyugatiast, perspektivikust akarsz, akkor most lépj ki a mókuskerekedből – mert abban csak megdöglesz, miközben újra és újratermeled az orbáni, majd ki tudja, kiről elnevezendő puha diktatúrát!

…Mert Orbán és társai csak miattad-miattatok vannak-lehetnek még hatalmon: mert nap mint nap élitek a puha diktatúrák kettős hazugságát és képtelenek vagytok elhinni azt, hogy nem ez a ti érdeketek, bármit is súgjanak nektek a szülőktől-nagyszülőktől kapott minták. Amíg ezt az egyszerű és nyilvánvaló igazságot nem látjátok be és nem érzitek át, addig nincs kijárat az aktuális egyéni és össztársadalmi szarból!

 

 

 

 

 

 

1 Hogy ez a pótolhatóság mekkora hazugság, ahhoz elég belegondolni a magyar egészségügy helyzetébe, ahol nem pótolhatók a nyugatra távozott orvosok, ápolók. De egy felpörgő gazdaság esetén azonnal kibukna a nyugaton immár százezres tömegben dolgozó jó szakmunkások, mérnökök pótolhatatlansága is.

A bejegyzés trackback címe:

https://progressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr707535322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2015.06.12. 18:37:30

@snel: 1.) Az ember kifejezetten versengő állatfaj - mind a saját csoportján belül, mind pedig az egyes csoportok között. Tanulmányozd a humánetológiát! A versengés egyfelől magukért az erőforrásokért, másfelől pedig az ezen erőforrásokhoz való hozzáférésben eszközként szolgáló pozíciókért folyik. A versengésre pedig genetikus-evolúciós késztetésünk van.

Mármost, azok a társadalmak a hosszú távon is legstabilabbak és a legnagyobb erőforrás-bőséget biztosítók, amelyekben ez a versengés szabad: mivel ez nyit teret a kreativitások kibontakozásának. "Államhatalmi parancsra" ez nem működik - erre pl. jó példa a volt Szovjetunióban létezett tudományos-műszaki fejlesztés: annak a nyugatitól való mérföldes lemaradása éppen a kötött pályákból és a hatalmi beavatkozásból következett. Lám, pl. Kínában is mekkora fellendülést hozott az, hogy legalább a gazdaságban jelentősen megnövelték a szabadságfokot. (Azt most ne nyissuk ki, hogy a csak a gazdaságra korlátozódó szabadság felülről korlátos és hosszabb távon nem működik társadalmi szabadság nélkül. Korábban írtunk már itt erről a jelenségről.)

"80 országban jártam, illetve dolgoztam": Ahhoz, hogy egy társadalom alapvető játékszabályairól (ezeket úgy nevezzük: társadalmi stratégiák) valós képed lehessen, egy-egy társadalomban legalább is hónapokat kell eltölteni, de igazából - ha személyes tapasztalatokból akarod összerakni az adekvát képet - ehhez inkább évek kellenek. Mármost, ha te azt állítod, hogy e 80 országról-társadalomról a saját ottani tapasztalataid alapján van adekvát tudásod, akkor ez azt jelenti, hogy ehhez (ha országonként mondjuk negyed évet számolunk is csupán) legalább összesen 20 évet kellett volna így leélned...

Nem hangzik hitelesen! Volt (van?) itt a kommentszférában egy faszi, aki egy időben nagyon hasonlókat írogatott, főképpen keleti országok kapcsán, mint te. Aztán kiderült, hogy egész életében ki se igen mozdult abból a kis vidéki városkából, ahonnan írogatott.:-) Én, aki elég sok vállalati-versenyszférabeli, banki, valamint politikai-biztonságpolitikai szakértőt, tanácsadót ismerek, tudom, hogy 80 országot tüzetesen ismerő-bejáró "univerzális polihisztorok" nem léteznek. Fogd hát vissza szépen magad!:-)

Moin Moin 2015.06.12. 18:41:13

@Shabby Bear: Kedves barátom, a kérdés nem az volt, hogy "miképpen került hatalomra?", hanem az, hogy miért van ott még egy ennyire inkompetens kormányzás után is? Mármost, ha egy igen egyszerű kérdést sem voltál képes helyesen értelmezni - hiszen nem a kérdésre válaszoltál a kommentedben -, akkor vajon mennyire lehet bízni-hinni abban, hogy amikor szavaztál ("bazmeg"), akkor helyesen értelmezted az orbáni kormányzás várható perspektíváival kapcsolatos kérdéseket?:-)

Moin Moin 2015.06.12. 18:42:56

@alfacharlybravo: Lennél kedves - ha kiröhögted magad - részletesen, pontokba foglalva és érvek összefüggő rendszerével alá is támasztva megindokolni, hogy mi minden és miért "hülyeség" abban, amit írtam?:-)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.06.12. 18:45:17

Mert még van neki vagy másfél millió birkája.
Najó ezek közül tisztelet a kivételnek.

Amator 2015.06.12. 18:48:33

@Andy73: "És attól, hogy a baloldalon naponta diktátoroznak"
Egy zavarbaejtő kérdés: és aki jobboldaliként diktátorozik, azt hogyan értelmeznéd ?

Ballibáné Liberó Emese 2015.06.12. 18:54:33

A fasiszta cigány Orbán ki akarja irtani a népet. Takarodj, Orbán! Éljen a Köztársaság!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.06.12. 18:55:03

@Amator: Hát úgy,hogy a ballibek diktátoroznak.:))
Mert csak ennyit tud a fideszbarma.

Amator 2015.06.12. 18:59:20

@Moin Moin: Ma Magyarországon elég az ok és okozat közé beiktatni egy apró lépcsőt, és a folyamat máris láthatatlan lesz a funkcionális analfabéták számára. Bár lehet hogy ez már a korszellemmel jár. Aki sms írással, meg chat-eléssel töltötte gyerekkorát azonnal hátrányba kerül egy többszörösen összetett mondat kapcsán azzal szemben, aki mondjuk Jókain nőtt fel.

alfacharlybravo 2015.06.12. 18:59:23

@Moin Moin: Erre a zagyválásra nincsenek érvek.

Gabor Ventilla 2015.06.12. 19:00:14

Az Orbán-kormány azért van még hatalmon, mert az ellenzék ugyanolyan szellemi és erkölcsi színvonalon van mint ők.

Keszthelyi.Aron 2015.06.12. 19:04:20

@Spiritmonger: ilyen érvelést utoljára a 80-as évek elején hallottam. GRATULA!!! Köszönet az időutazásért neked is, meg a favoritjaidnak is :)

nniicckk 2015.06.12. 19:17:36

Ertem en, hogy ez az egesz blog nem mas mint a szokasos libernyak mszp-s, "KurvaAnyadOrbanViktor" blog, de azert megis feltennem a koltoi kerdes.

HOGY LEHET AZ, HOGY EGY ILYEN KEGYETLEN VERES DIKTATURABAN, A DIKTATOR, EGYSZERCSAK ELVESZTI A KETHARMADOS TOBBSEGET ????????

UGYSZINTEN JO LENNE MEGTUDNI, HOGY LEHET AZ, HOGY EGY ILYEN EMBERTELEN DIKTATURABAN, AHOL AZ ELMULT 5 EVBEN MAR KB NYOLCVAN ALKALOMMAL MEGSZUNT A SAJTOSZABADSAG, MEG A DEMOKRACIA, MEGIS NAPI 200 BLOGBAN IRJAK LE, HOGY ITT NALUNK MEKKORA DIKTATURA VAN ????

NINCS ITT VALAMI ELENTMONDAS !!!!!

Moin Moin 2015.06.12. 19:25:53

@nniicckk: Nincs ellentmondatás, mivel nem "kegyetlen, véres, embertelen" diktatúráról van szó, hanem puháról. Ezekre az jellemző, hogy a demokrácia számos kellékét, eszközét, intézményét használja (ki), ám a demokráciával ellentétes személyzeti politikával megtöltve azokat és a demokráciával ellentétes célrendszert követve, éppen e célrendszer leplezésére.

Moin Moin 2015.06.12. 19:28:26

@alfacharlybravo: Jajjj, érveket nem "a zagyválásra" (azaz: a zagyvaságok alátámasztására), hanem arra kértem tőled, hogy miért is zagyvaság az, ami írva vagyon?:-)

vérmiki 2015.06.12. 19:37:27

...mert az alternatíva az mszp/dk/epm/stb libbantbanda

akkor inkább 1000 év orbán
ezt minden épeszű ember belátja...
igaz ők nem érnek rá folyamatosan, index címlapos blogokon ajvékolni...

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.06.12. 20:15:55

@Andy73: De mentegeted, mellébeszélsz. Az egy diktatúra, ahol a kormány lenyúl mindent és aki visszapofázik, azt ellehetetlenítik.
Puha, kádári diktatúra. A 80-as évek második felében sem ítéltek el már senkit börtönre.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.06.12. 20:17:03

@Shabby Bear: "Hogy miért van hatalmon?
Mert úgy szavaztam bazdmeg, és ha nem tetszik a demokrácia akkor menj a kurva anyádba. Lesz majd szavazási lehetőséged 18-ban is..bár akkor is kevesen lesztek:)"
- Ez a baj hogy egy ilyen retardáltnak is van szavazati joga, mint te.

Mei Ling 2015.06.12. 20:30:03

Nos, sokunk középosztálybeli létét nem Orbán határozza meg, hanem még Gyucsány. Nem elmúltnyolcéveznék, de a bankom rákényszerít. 14 milliót vettem fel 9 éve, már éppen kb. vissza is fizettem, és most mégis még 20-szal tartozom. Ez a havi közel 200 000 Ft határozza meg az én és sorstársaim középosztálybeli létét.

Bundesregierung unter alles in der Welt 2015.06.12. 20:35:44

Mert megválasztotta a nép, te turbódemokrata.

Egyébiránt a büdös kurva anyádat tiltsd ki, te liberális demokrata patkány.

sanyix 2015.06.12. 20:38:51

@encir: valószínűleg azért nem, mert a kommer pártok (fütyisz, maszop) kezében lévő média rögtön le fogja járatni őket, és mindenféle kamut hord róluk össze ahogy szokták, a bunkó proli meg benyeli, és továbbra is marad fütyisz/maszop szavazó?

Moin Moin 2015.06.12. 20:47:18

@Mei Ling: áááá, csak nem egy "szegény, átvert" devizahiteles "áldozat"?:-)

Nos, akkor igazán csak a tények kedvéért:
1.) A lakossági devizahitelezést nem Gyurcsányék, hanem Orbánék tették lehetővé, 2001-ben. Így őket okold a nyomordért!
2.) Te nem középosztálybeli vagy, hanem ostoba: hiszen amikor felvetted a devizaalapú hiteledet, igazán megnézhetted volna mondjuk 10 évre visszamenőleg a forint-CHF, ill. az euró-CHF adatsorokat. Egy megfontolt polgár ui. nem vesz úgy fel hitelt, hogy csak az adott pillanat kedvező(nek tűnő) árfolyamát veszi figyelembe.
3.) Bizony, a te létfeltételeidet és a törlesztődet is Orbán determinálja: hiszen az ő inkompetens, ugyanakkor akarnok, maffioid kormányzása miatt nem volt képes a forint tartani a 270-es körüli árfolyamát.

...Erről ennyit!:-)

tralalala 2015.06.12. 20:49:38

@Moin Moin: Pl. az ilyen "haha szopjál te lúzer köcsög" hozzáállás sem sok szavazót hoz ám, lehet ezért is van Orbán a hatalmon :)

31/48 2015.06.12. 21:00:37

Ha mind fellázadtak akkor ki harcol még? Ha poszter ilyen jól értesült, hogy Asszadnak nincs támogatottsága, már sikerült az utolsó alavitát és keresztényt is kiirtani a hős forradalmároknak, akkor annyit megtehetne, hogy kimegy a zöldhatárra és szól az egybegyűlteknek, hogy lehet hazamenni az áhított Kalifátusba.

31/48 2015.06.12. 21:03:53

" Meg akarod ismételni az életüket, te hülye?!"

Isten ments. Én soha nem vállalok gyereket és soha nem próbálok meg a lehetőségeimhez mérten élni és gyűjtögetni, spórolni.

Én jó liberálisként hitelből akarok buzulni és elszórni minden vagyont amíg még életben vagyok, aztán majd a szorgos kis bevándorlók rendet tesznek utánam ha meghaltam.

Visceroid 2015.06.12. 21:09:29

Ki jönne Orbán helyett???? És ne írja nekem senki, hogy "nála bárki jobb"! Lehetőségek:
- Vona
- Gyurcsány
- Schiffer

klacus 2015.06.12. 21:14:59

@Visceroid: Ki jönne Orbán helyett????

- A mikulás!

Moin Moin 2015.06.12. 21:15:38

@Visceroid: A poszt éppenséggel az alternatívaállítás polgári attitűdjét kéri számon, nem pedig arról szól, hogy alattvalókként választani kell a jelenlegi szarok közül egyet.:-)

klacus 2015.06.12. 21:18:20

@Moin Moin: Te nagyon érdekes ember lehetsz, szelektív tudattal, ámde szűk látókörrel, és egy hibás genetikai alomlánnyal, amelyet a szüleid megfejeltek egy igen elbaszott életleneveléssel. Ebből jöhet a kisebbségi komplexusod, és irigységed minden olyan emberrel szemben aki képes alkalmazkodni olyan helyzetekhez, amiket a te korlátold lényed nem képes kezelni. Azt hiszem összefoglaltam a profilodat.. :-)

Killary Fucking Clingon 2015.06.12. 21:31:30

@Spiritmonger: Köszönöm Drágám. Tudod van az a pont ahonnan már nem számít se idea se érvelés. Meg kell mondani egyszerűen, ennyi.HA gondolod szívesen kifejtem neked hogy mi miért történik az én véleményem szerint egy bambi mellett.

nevetőharmadik 2015.06.12. 21:35:15

@klacus: Nem gondoltam, hogy szólni fogok hozzád, de most el kell ismernem, nagyon szórakoztató voltál :)

31/48 2015.06.12. 22:03:07

@Moin Moin: ha már az alternatívaállítás ilyen polgári és civil dolog, miért kell azt másokon számonkérni, miért nem fog neki a poszter szépen?

"Güriztek a panellakásért-kockaházért, a Trabiért-Ladáért, a hobbitelekért, esetleg a háromévenkénti világútlevél és valutakeret „kiérdemléséért” – és mire vitték valójában? Meg akarod ismételni az életüket, te hülye?!"

Gondolom ha a poszteren múlna már holnap itt lenne Svédország. És még csak dolgozni sem kellene annyit érte.

Majd azért ezt akkor is gondolja végig, hogy mennyire reális, amikor épp nem lövi magát ilyen durván, mert lehet hogy más eredményre jutna.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2015.06.12. 22:22:54

@Moin Moin: "..Erről ennyit!:-) "

Hát erről ennyit... valóban. Lövésed sincs a közgazdaságtanhoz, a pénzügyekhez és a devizahitelezéshez...s most nem foglak kioktatni.

Egy másik hozzászólásodhoz:

Az Orbán-kormány nem inkompetens, számos helyes gazdasági lépést tettek, meg kell nézni a makroszámokat.

A problémákat máshol kell keresni.

"puha diktatúrák kettős hazugságát és képtelenek vagytok elhinni azt, hogy nem ez a ti érdeketek,"

És melyik diktatúra a mi érdekünk Gyurcsányé vagy Orbáné?
Egyik se'. Majd ha lesz demokratikus alternatíva szólj! Addig marad Orbán, még ha személy szerint el se megyek szavazni.

sanyix 2015.06.12. 22:25:54

@klacus: :DDD ekkora faszságot rég olvastam. Alkalmazkodjunk ahhoz hogy egyre szarabb minden az országban. Ne óbégassunk, nehogymá' jobb legyen. Kádár népe ez, nekünk nem kell javulás, jó a lassú hanyatlás is :)

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.06.12. 22:55:35

@Shabby Bear: " Tudod a helyzet az hogy nem mindenben értek egyet a kormánnyal, kimondottan irritál hogy faszkodnak bizonyos kérdésekben, de az biztos hogy nem akarok itt se Gyurcsány se Bajnai féle, hazátlan, seggnyaló tetveket látni a hatalomban. Ennyi. Ja és ha szavazhatnánk az EU tagságról akkor nemmel szavaznék, újra :)

"

Orbán hatalmának kulcsa, hogy elhitette, hogy nála csak rosszabb van, mert mások hazaárulók. A hazaárulás nem igaz, hazugság, viszont a hazavevés igaz. Orbánék kilóra veszik meg az országot részletletagadási konstrukcióban.
Ingyen vágják zsebre.

Amikor a TV2-re vetettek szemet, megszerezték, amikor az RTL útban volt, kivetették rá a reklámadót.
Itt követték el a hibát. A cikkben leírt megalkuvás nem volt elég az RTL részéről, hogy elkerülje a a hatalom vegzálását. Nem büntetést kapott az RTL, mert renitens volt, hanem csak útban volt a haveroknak üzletileg. Addig mutogatták főhírként az állatkerti zebrabébiket híradó gyanánt. Az RTL-ben meg belátták, hogy felesleges megalkudni, mert az nem számít, ha szemet vetnek a haverok a piacára.

Az RTL pedig elkezdte bemutatni, hogy nem igaz, hogy ezek a hazáért tesznek bármit is. Az az igazság, hogy ez egy korrupt banda, akik csak élősködnek az országon. És a fidesz megindult a lejtőn. Van egy határ, amit a kormánynak nem lehet átlépni. Ezt a határt Orbán folyamatosan kitolta. Nyugaton már rég darabokra szedte volna őket a közvélemény a sajtó információi hatására. Nálunk a sajtó néma volt. A cikk nagyon jól taglalja, hogy miért.

zobod 2015.06.12. 22:55:49

Sem kikopni, sem kiesni nem fogunk az EU/NATO érdekszférából. Imperialista hatalmak csak akkor adják fel a meghódított, befolyási övezetükbe több-kevesebb sikerrel bevont területeket, ha ők maguk is éppen összeomlóban vannak. Az USA/EU viszont él, és még ha nem is virul, de az összeomlástól vagy akár a megrogyástól nagyon messze van.

Mindaddig, míg Orbán sikerrel teszi pártpolitikai kontextusba a maga kis játszmáit EU szinten - a szerdai állásfoglalásból is az lett végül a nagy nekibuzdulás ellenére :) -, addig gond egy szál sem. Keresztbe igazából nem tesz sem az USA-nak, sem az EU-nak ahogyan azt közelmúltbeli washingtoni meghallgatás kimenete is igazolja. Tudomásul veszik, mert valójában annyira nem bajkeverő mint amilyennek beállítja a liberális bagázs - illetve ő saját magát -, és még mindig lényegesen jobb azoknál, akik váltanák.

Killary Fucking Clingon 2015.06.12. 23:40:08

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Milyen határt? Mit vettek el tőled személy szerint ami csorbítja a demokratikus jogaidat??????? Mi lófasz lehet az?

Tamáspatrik 2015.06.13. 00:00:35

Érdekes, hogy pont a cikk fő mondanivalójával kapcsolatban alig érkezett komment.
Kérdés, hogy mennyire általános ez a jelenség? A vállalati szférát ismerem, ott eléggé elterjedt az "uram-bátyám" kapcsolatok rendszere, de nem mindenhol. Van, ahol a teljesítmény számít jobban.
Az állami szférában azonban úgy sejten, hogy általánosnak mondható a feudális kiváltságok rendszere. Ha nincs demokrácia kicsiben (munkahelyen), akkor nagyban sem lesz, ez nem is várható el.
A kommentelők egy része nem érti, hogy ez mért probléma. Nem csoda, hiszen a XX. századi nálunk főleg erről szólt, szinte mindenféle politikai rendszerben megvalósult ez a jelenség, emiatt szinte természetessé vált.
Akik számára problémát jelent így élni, többségükben már elhúztak az országból.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.06.13. 00:46:43

@Shabby Bear: Egy kukkot nem értettél a cikkből...
Meg abból sem, amit írtam...

Tizenötmillió Magyarok 2015.06.13. 02:49:39

"Miért van még Orbán hatalmon?"

Mert a fidesz jol kormanyoz, az orszag fejlodik, es Orban Viktor kivalo miniszterelnok, akit csak a cia altal fizetett mocskos hazarulok nem szeretnek.

klacus 2015.06.13. 05:37:57

@sanyix: Ott a gond, hogy egyes esetekben amikor a kormányon lévő csimpánzok elkövetnek valamiféle stiklit, akkor begerjesztetitek magatokat. Kihirdetitek a világvégét, és a kormányváltást. Amikor az idő múlásával kiderül, hogy az égadta egy világon semmi következménye nem lesz szavaitoknak, akkor az intenzitás derivál nullához. Eltelik két hét, majd jönnek az ilyen és ehhez hasonló bejegyzések, amelyek rácsodálkoznak arra, hogy semmi sem változott.

A netadó egy jó példa. A csimpik túllépték azt a vonalat amit nem kellett volna, és kiment a nép hörögni. A baloldal egy része abban a lendületben volt, hogy ezt aztán jól megcsinálták, na majd most megerősödnek, miközben ugyanúgy utálta őket a jónép igencsak nagy hányada.

A civilek ugyanarra a lejtőre kerültek ahová a milla került. Szép lassan elhal, ugyanis a mögötte álló tömeg belefárad a sok hülyeségbe, amit egy ilyen gyűlésen összehordanak. A széles néptömeg aki akar és/vagy tud változtatni Hétfőn melózni megy, és Péntekre a forradalmár hevülete lecsökken. Rá két hétre már nem is dühös annyira, mert az elit látszólag behúzta a farkát, és más jogcímen gyűjti a pénzt.

Valódi változást egy polgárháború hozna, amely a szemben álló valamely fél, teljes pusztulásáig tart. Ide vezetett az, hogy a süketek párbeszéde zajlik. A nemzeti minimum kimerül a másik fél teljes elutasításában.

Nektek ebben ugyanolyan felelősségetek van mint a kormányon lévőknek.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.06.13. 06:20:58

@klacus: Szóval a tolvajnak és az azt tehetetlenül nézőnek ugyanaz a felelőssége. Szerinted. Te hol szocializálódtál? Cigánytelepen?

antikommm 2015.06.13. 07:07:47

Homályos látású blogíró. Betűinek halmaza, kevés értelmes mondatot eredményezett. Kár volt az időt erre pazarolnia. Hasznot nem hajtott vele a közösségnek. Útépítések, beruházások tömkelege várja a szorgos munkaerőt. Ott a helye.

dunántúli gyerek 2015.06.13. 07:32:56

'Ekként pedig ez a fajta társadalmi működés valójában erőforrások meg nem születéséhez vezet, ami viszont a társadalom szintjén kevesebb GDP-t, az egyén zsebében pedig kevesebb pénzt jelent.'

Bocs, testvérem, de ajvékból meg nyüszítésből nem lesz ballib kormány 2018ban SEM.

alfacharlybravo 2015.06.13. 07:40:03

@Moin Moin: Már a kérdés feltevés is egy marhaság, mert néhány liberális gazembernek nem tetszik?

antikommm 2015.06.13. 07:49:47

@dunántúli gyerek: Remélem. A mostani kormány a lehetőségekhez mérten kellően sok szociáldemokrata intézkedést hoz. Ennyi bal most elég. Lib. az meg így is túl sok.

raqua 2015.06.13. 08:28:04

Miért van még hatalmon? Nagyon egyszerű. Mert a választók többsége még mindig alkalmasabbnak tartja kormányozni, mint a többit, különös tekintettel a baloldalra. (és legyetek erősek, ha holnap választások lennének, jó eséllyel megint nyerne)
A demokrácia ugyanis nem az, hogy az kormányoz aki kedves nekünk, hanem bizony benne van, hogy olyan is kormányozhat, akit nem szeretünk. Ezt el kell fogadni, ha nem megy, lehet keresni olyan országokat, ahol ez nem így működik.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.06.13. 09:29:51

@raqua:

Adatlap

raqua 0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2015.06.13. óta tag.

asebes 2015.06.13. 09:58:44

Látom a fideSS hivatásos bérkommentelői megszállták a blogot.

Üzenem nekik, hogy EZ NEM DEMOKRÁCIA, ergo leszarom, hogy mit gondolnak az esetleges választásokról. A DEMOKRŰCIA lényege, hogy KORLÁTOZZA A HATALMAT. Hatalommegosztás... Hatalmi ágak függetlensége... Itt kezdődik.

Erről csak annyit, egy orbántól és a kormányától FÜGGETLEN vádhatóság és bíróság esetén életfogytig tartó büntetését töltené mindegyik... DE mert polt geci az ügyész, és a ribanc felesége 5 millát keres havonta a bankban - ez elég biztosíték a csúti parasztnak!

És ez csak egyetlen apró téglácska orbán diktatúrájában...

De egyszer mindenért meg kell fizetni, remélem ők is meg fognak, ugyanúgy, mint a fideSS maffia.

Orbán meg azért van hatalmon, mert senkinek sincs annyi vér a pucájában, hogy megszabadítsa a világot tőle. Kerüli a nyilvánosságot, elbújik az emberek elől.

Egy utolsó féreg, egy gennyes seb az ország és Európa testén.

laci_52 2015.06.13. 10:01:50

@raqua: 100%-ig igazad van!

Nem hőbörögni kell, hanem olyan ütőképes ellenzéki pártot szervezni '18-ra, amely győzhet Orbán ellen.

szabadság elvtársak! 2015.06.13. 10:18:43

Én csak azt szeretném kérdezni, tisztelettel kedves "Moin Moin", hogy mi az ön becses foglalkozása, és milyen diplomát van szerencséje birtokolni.Ha nem veszi tolakodásnak. Munkahelyét már nem is kérdezem, mert ez már valóban tolakodás. Megjegyzem, írása elég érdekes aspektusokat állít valóságnak, és mellesleg, inkább provokatívnak tűnik, nálam. A kérdés egyszerű, már ami a poszt vázát képezi, Mert egyenlőre, nincs konkurencia, és a felmerülő aggályok része nem igazán húsba vágó a szavazók többségének.

az_igazi_trebitsch 2015.06.13. 10:53:21

Hogy miért van még mindig hatalmon Orbán?

Azért, mert az a másfél millió agymosott, akiknek az itteni kommentjeiből is dől a negatív gyök kettő intelligencia, imádja és hatalmon tartja. És mert Orbán zseniálisan megosztotta a társadalmat, ügyesen szétverte és felaprózta az ellenzéket. Azt az ellenzéket, amelynek sajnálatos módon se programja, se ereje és még sajnálatosabb módon már hitele sincs.

Orbán azért van hatalmon, mert a demokráciát ingyen kaptuk, semmilyen áldozatot nem hoztunk érte, ezért nem tudunk mit kezdeni vele. És mert eddig nem ismertünk más rendszert, mint azt, amelyikben valaki apáskodott felettünk. Ezt használja ki Orbán és bandája, továbbá azt, hogy a népesség jó része elképesztően sötét szellemileg. És amíg Orbán ezt a szellemi sötétségben élő másfél milliós birkatábort egyben tudja tartani, addig hatalmon is marad.

2015.06.13. 11:26:03

@nniicckk: Kérdéseidre a válasz a wikipédiában. Nem hiszem, hogy meghaladja szellemi képességeidet rákattintani és elolvasni.
A diktatúra értelmezése.
A kétharmad számolása.
Legutóbbi példa az UK választás, ahol a második legtöbb szavazatot kapta a UKIP, és mégis kevés széket kapott a parlamentben.
Az a baj, Bbnick, hogy nem tájékozódsz. Így hülyének látszol.

2015.06.13. 11:27:35

@raqua: Vagy meg lehet változtatni a szavazás menetét, esetleg el lehet zavarni a regnáló hatalmat. Vannak ezek a bevándorlók.... jó tapasztalatokkal bírnak egy rezsim megbuktatásával kapcsolatban.

2015.06.13. 11:39:14

@Visceroid: Gondolod, hogy Horthy felmerülő alternatíva volt? Vagy Kádár? Sőt, még Rákosi sem. Nem is beszélve Szálasiról.
Te ultizni is terített lapokkal tudsz csak?

sanyix 2015.06.13. 11:54:00

@klacus: persze hogy nem lesz következménye a szavainknak, mert ez egy következmények nélküli ország. Ahol nem lehet visszahívni a képviselőket, és ahol a kormány saját kénye kedve szerint változtatja a választási szabályokat, hogy jól járjon vele, és ha szétverik a fél várost, még akkor sem mond le a mutyivezér (lásd 2006).
Birkák az emberek eléggé de az is benne van, hogy a kommer pártoknak saját médiájuk van, így bármilyen új kezdeményezést, ballib próbálkozásnak állít be a közmédia, amit a buta választó tényleg elhisz, ezért nem megy ki tüntetni, mert a ballibet IS utálja. A ballib pedig ugye fordítva csinálja, szerintük minden ami nem áll melléjük az fütyiszes.

Bmw 2015.06.13. 13:02:34

Mert csalt a választáson. Ez az ember egy
undorító hazug ,és ráadásul a közösből nyúlja le a lóvét.

dunántúli gyerek 2015.06.13. 13:03:37

Ugyanazért van hatalmon mint minden választási győztes, mert nincs jobb alternatíva.

Andy73 2015.06.13. 13:42:51

@Moin Moin: Nosza, akkor alakíts egy pártot, amelyik szerinted érvényes alternatíva lehet, és indulj el a következő választásokon. Hátha te nyersz, és akkor majd elhozhatod a kánaánt. Az írásaid színvonala alapján viszont már van olyan párt, amelyik helyére pályáznál: a Kétfarkú kutya.

Traktoros lány 2015.06.13. 13:53:15

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Vagy meg lehet változtatni a szavazás menetét, esetleg el lehet zavarni a regnáló hatalmat."
És akkor mi lesz? Jön az összefosás vagy más gittegylet egy hónapig, aztán őket is elzavarják... Aztán a következőket is...

Szabványok 2015.06.13. 14:10:18

Egyoldalúan látod a világot!
Nem, nem hittem én el Kádár puha diktatúrájának hazugságát sem, de Orbánét sem.
Viszont élni kell, enni kell, szeretni kell, dolgozni, alkotni kell, szórakozni kell.
Ha az ember nem akar gyáván megfutamodni és disszidálni, akkor itt, a puha diktatúrában.
Kevés ember születik hősnek, aki felteszi a boldogságát, életét a (puha) diktatúra elleni küzdelemre.
Én nem futamodok meg, de nem is vagyok forradalmár. Élem életem, boldogulok. De nem hiszem el a rendszer hazugságait és valamennyit(!!) teszek is érte. Nem verekszem rendőrökkel plakátszaggatás közben, de 5000Ft-ot adok anonim az ellenplakátra.

Sajnos világunk túlságosan átpolitizált. Az embernek elsősorban a saját és családja boldogulásáért kell küzdenie, másodsorban a hazája boldogulásáért. Ezért, ha marad időm, erőm, pénzem a magánéletem, munkám, szórakozásom(!) mellett, akkor küzdök a (puha) diktatúra ellen, mert szerintem most ez a haza érdeke. De nem vagyok Petőfi, nekem a szerelem fontosabb, mint a szabadság.

nevetőharmadik 2015.06.13. 14:30:29

@Szabványok: És mi van abban az esetben, ha az ember hazájának "boldogulása" olyan szintre jutott, ami már az ember családjának a boldogulását teszi lehetetlenné?

És mi az, ami megakadályozza, hogy az ember hazájának a boldogulása erre szintre jusson?

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 14:34:33

A libsi számára a hatalomnélküliség egyenlő a diktatúrával. Minden hatalom ellen lázadni kell, ami másé. Addig nem nyugszik a libsi, amíg hatalomra nem kerül

Mivel ennek Magyarországon - a libsiterror nehéz évei után - nincs reális esélye, a libsi gyakorlatilag anarchista felforgatóként lesz jelen a magyar közéletben

Moin Moin 2015.06.13. 14:55:05

@Szabványok: Mindenek előtt: a családi boldogulás is a legvalószínűbben egy demokratikus, polgári és a boldogulás esélyét a teljesítménnyel összekötő hazában lehetséges. Mi sem vagyunk idealista bolondok, akik holmi „alkotmányosságért” önmagáért akár két szalmaszálat is keresztbe tennénk: mi azért tesszük, amit teszünk, hogy ez az említett teljesítményalapúság legyen az állam fundamentuma – mert ez teszi lehetővé a legvalószínűbben a hatékony erőforrás-termelést. A diktatúra szükségszerűen és lényegéből következően mindig kontraszelektív: mert abban valakinek-valakiknek a minden áron való hatalma és érdekérvényesülése minden másnál fontosabb, így az össztársadalmi teljesítménynél és boldogulásnál is. Különösen így van ez a közép- és kelet-európai népekéhez hasonló gondolkodásmódú, szokásrendszerű és társadalmi struktúrájú népeknél…

Ezen túl: természetesen mi sem vagyunk „forradalmárok”, én pedig személy szerint Petőfit egy izgága idiótának (és rossz, közhelyes és unalmas költőnek) tartom. Tőled és a hozzád hasonló millióktól sem azt várjuk, hogy az utcán plakátokat rongáljatok (mint az Együtt-tagok, jobb ötletük és okosabb vezetők híján teszik). Ahogy a posztban is írtam, ez a plakátszaggatósdi is tkp. Orbán tematizálása (hogy t. i. mi ellen lázadjon a jónép), márpedig alapigazság a stratégiában, hogy aki akármiben is követi az ellenség tematizálását-stratégiáját, az bukásra van ítélve.:-)

Mi csupán azt várjuk a hozzád hasonlóktól, hogy – ha majd meggyőződtek arról, hogy mi nem ígérünk, hanem garantálunk – szavazzanak ránk! A poszt egyébként kifejezetten azokhoz a kevesekhez szól, akik elhatározták, hogy aktívan fognak politizálni a szükséges változásokért, ám ezt rendre felülírja náluk „valami éppen aktuális”. Te nem ígértél személyes politikai aktivitást, ezért nem is vonatkozik rád a lebaszásom!:-)

Moin Moin 2015.06.13. 15:10:43

@szabadság elvtársak!: Elébb a közügyeket érintő kérdésről. Az Orbán-rendszerrel szemben általunk felvetett aggályok mindenkinek húsbavágóak – hogy miért. azt épp az imént foglaltam össze @Szabványok úrnak, íme: „a családi boldogulás is a legvalószínűbben egy demokratikus, polgári és a boldogulás esélyét a teljesítménnyel összekötő hazában lehetséges. Mi sem vagyunk idealista bolondok, akik holmi „alkotmányosságért” önmagáért akár két szalmaszálat is keresztbe tennénk: mi azért tesszük, amit teszünk, hogy ez az említett teljesítményalapúság legyen az állam fundamentuma – mert ez teszi lehetővé a legvalószínűbben a hatékony erőforrás-termelést. A diktatúra szükségszerűen és lényegéből következően mindig kontraszelektív: mert abban valakinek-valakiknek a minden áron való hatalma és érdekérvényesülése minden másnál fontosabb, így az össztársadalmi teljesítménynél és boldogulásnál is. Különösen így van ez a közép- és kelet-európai népekéhez hasonló gondolkodásmódú, szokásrendszerű és társadalmi struktúrájú népeknél…” És ahogy a posztban is olvasható, a puha diktatúrákban folyó, nem a teljesítmények szabad, hanem a helyezkedés és idomulás kötöttpályás verseny erőforrások meg nem születéséhez vezet, ami viszont a társadalom szintjén kevesebb GDP-t, az egyén zsebében pedig kevesebb pénzt jelent.

Így már világos, hogy miért és hogyan vágja-faragja a húsát majdnem minden magyarnak Orbán?:-) Itt nem holmi jogsérelmekről, magasztos elvek megsértéséről van szó, hanem kemény pénzről, amit az emberek ebben rendszerben nem kereshetnek meg!

…Most pedig az én becses foglalkozásomról végzettségemről és munkámról: Nyilván azt várod, hogy valami huszonéves, humándiplomás (lipótvárosi zsidó-)gyerek vagyok, aki a Soros és a Norvég Alap pénzén fenntartott elméleti kutatóintézetben írogat tanulmányokat.
Hát nem! Nagyon nem!:-)

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.06.13. 15:13:03

@libsi nóta bárki unja:
Adatlap

libsi nóta bárki unja 0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2015.06.07. óta tag.

Ortodox 2015.06.13. 15:15:42

@Moin Moin: 'Mindenek előtt: a családi boldogulás is a legvalószínűbben egy demokratikus, polgári és a boldogulás esélyét a teljesítménnyel összekötő hazában lehetséges. Mi sem vagyunk idealista bolondok, akik holmi „alkotmányosságért” önmagáért akár két szalmaszálat is keresztbe tennénk: mi azért tesszük, amit teszünk, hogy ez az említett teljesítményalapúság legyen az állam fundamentuma'

Még el is hinné az ember, ha a holdról pottyan ide. De 2010 előtt mit is csináltatok, hol kritizáltátok a tönkrebaszott gazdaságot?

Moin Moin 2015.06.13. 15:31:35

@Ortodox: "Mit csináltatok, hol kritizáltatok": Én pl. gazdasági felsővezetői konferenciákon, mainstream médiában, TV-ben:-)

Ortodox 2015.06.13. 15:32:42

@Moin Moin: Csak azóta mentél át névtelenbe?

Moin Moin 2015.06.13. 15:40:49

@Ortodox: De kis kíváncsiak vagytok ti ott, a Fidesz háztájijában!:-)

Amúgy te sem lehetsz nagy név a szakmában a magad eddigi tizenvalahány kommentjével!:-)

Ortodox 2015.06.13. 15:47:16

@Moin Moin: Hol lehet ellenőrizni a lánglelkü örök kritizátort?

Tudod, azt hogy hol és mit kritizáltál 2010 előtt.

Szabványok 2015.06.13. 17:57:11

@nevetőharmadik: A vsaládom boldogulása nem különösebben füg a rendszertől. (Szüleim 1952-ben nem éppen jó környeuetben lezték boldog családi életüket. Mi 1979-ben és boldogan élünk azóta is.)
Az egy másik kérdés, hogy az ember szeretne egy szabad, számára kedves országlást.

Szabványok 2015.06.13. 18:06:21

@Moin Moin: Megismétlem, hogy a család, magánélet nem függ a rendszertől.
Másrészről túlteljesítem elvárásodat, mert többet teszek, mint 4 évente pár x. Mert én is aggódom tágabb családpm, a hazám jövőjéért. Ha azonosulni tidok céljaival, akkor még tüntetésre is elmegyek.
Megéltem 40 év szocit anélkül, hogy a politikába belekeveredtem volna, éltem az életem. Voltam én párttag/aktivista is! 25 éve.SzDSznek. De amikor eltávolodtak az én politikai nézeteimtől, otthagytam őket.
Ha valami szerintem tá,ogatamdót látok, támogatom.

nevetőharmadik 2015.06.13. 18:27:40

@Szabványok: Mégiscsak remekül illusztrálod a posztot.

szabadság elvtársak! 2015.06.13. 19:32:13

@Moin Moin:
Bocs de én csak ilyenkor érek újra haza, és ülök ide egy kicsit.Reggel 4-r ki a vízre süllőzni, reggeli, autóba be, és munka. Teszem mindezt 68-t betöltve, szombaton is. Mert nincs helyettünk szakember, és mindenki könyörög, hogy ugye nem hagyja abba? Ez nem sirám, megélhetés.Sok fiatalnak mondtam, hogy megmutatok mindent, csak jöjjön tanulja meg. Nos így múlik el a világ dicsősége. Egyet biztosan tudok. Legyen bármilyen politikai környezet, aki okosan körbenéz, és tesz valamit a megélhetésért, menni fog.
Orbán! Szerintem ott kezdődik a mi kálváriánk, hogy az 1800-s években bennünket elkerült az a bizonyos ipari forradalom. Tudjuk jól milyen folyamatoknak kellett lezajlani.És ez meghatározta a nyugati demokráciák normális kifejlődését. Nem tudott nálunk az igazi önvédelmi rendszer kialakulni(pl: szakszervezetek). így ez a nép mindig a felsőbb vezetőkre bízta magát, akik sajnos Úgy alakítottak mindent, hogy nekik legyen kedvező. Horty gazdasági válsággal küszködött, majd a háború után megkaptuk a kommunizmust. Amiben végleg kitöröltek minden normális gondolkodást az emberek fejéből.Ez sajnos tart a mai napig.Ezért tud Orbán talpon maradni. Csak egy ügyes látvány pékség kell hozzá. Az a szomorú, hogy az a baloldal akinek a lehetősége lett volna kicsit másképp csinálni, amatőr módon kiírta magát. És ma már nem igazán tud mit ígérni. Mert ugye ők is csak saját, és hold udvaruk gyarapodását szorgalmazták. Nos aki Orbánt le akarja lökni a pulpitusról, azt hiszem az ígéretek kevesek lesznek.

Szabványok 2015.06.13. 20:25:02

@nevetőharmadik: Mert mit kellene csinálnom?
Pártot alapítani? Nem értek hozzá.
Kivándorolni, hogy a nyugdíjasoknal még rosszabb legyen?
Éjjelente stadiont robbantgatni?
Mond és én megteszem!

nevetőharmadik 2015.06.13. 21:20:24

@Szabványok: Tényleg? Nem csak úgy viccből mondod?

De nem arra céloztam, hogy magányos hősnek kellene lenned és meg kellene váltanod az országot. Sőt, inkább elnézést kérek, hogy csak odalöktem neked egy sommás megállapítást.

Mindössze a gondolkodásod és a poszt címében feltett kérdés viszonyára akarok rávilágítani. Idézek tőled:

"A családom boldogulása nem különösebben függ a rendszertől. (Szüleim 1952-ben nem éppen jó környezetben kezdték boldog családi életüket. Mi 1979-ben és boldogan élünk azóta is.)"

Amivel lényegében azt mondod: mindegy, milyen a rendszer, a családod ellesz. És hogy a családod, szórakozásod (!) fontosabb (mint hogy milyen a rendszer). De ha így van, akkor miért csodálkozunk azon, hogy Orbán és rendszere van hatalmon?

Mert a hozzád hasonló jobbaknak, akik elboldogulnak elvileg rendszerfüggetlenül, mindegy, milyen a rendszer. (Persze, nem mindegy, de ha nem jut idő ellene tenni, akkor mégiscsak mindegy.)

Közben pedig, míg elvileg a családod boldogulásáért dolgozol keményen, azt a rendszert szolgálod, ami körülötted szétzülleszti az országot. Hiszen a rendszer két dologból él: hogy vannak, akik megtermelik azt az értéket, amin élősködhet, és abból, hogy az értékteremtők hagyják ezt. Nem csak te teszel így, mindannyian ezt csináljuk. Én is, mások is. De tényleg arra vagyunk teremtve, hogy életünk végéig paraziták szívják a vérünket? Miközben tudjuk, hogy nélkülünk megdöglenének éhen?

A poszt nem nevesíti, de a puha diktatúra egyik legszörnyűbb hazugsága, hogy "élni kell", meg hogy "a család a legfontosabb", mégpedig azért, mert ez mind igaz. De sajnos a rendszer csak úgy dönthető meg, ha vannak olyan helyzetek és pillanatok, amikor nem a család a legfontosabb. Ezt most legalább annyira mondom magamnak, mint neked. Sőt, inkább magamnak mondom, mint neked.

Tőled csak azt szeretném kérni, hogy vedd észre: ahogyan ezekről a dolgokról amúgy tiszteletre méltó módon gondolkodsz, az éppen hogy a puha diktatúra fennmaradását biztosítja. Hogy mit tegyél az életeddel, milyen áldozatokat hozz, vagy milyen áldozathozatalra vedd rá a családodat, azt én nem mondhatom meg neked, nincs hozzá jogom. Azt neked kell eldöntened, hogy a rendszer megdöntése mennyire fontos.

Én azt mondtam a posztírónak, hogy segítek. A poszt ilyen szempontból rám vonatkozik: ha komolyan gondolom, hogy segítek, akkor ezt meg ezt meg kell tenni - mert másként nem megy. Így és így kell csinálni, másként hatástalan. Neked nem kell tenned semmit, kivéve, ha úgy döntesz, hogy mostantól segíteni akarsz. Azzal, amivel tudsz, akár kicsi, akár sok az, de mindenképpen rendszerbe illesztve, az élet más dolgait olykor háttérbe tolva. És nem, nem olyan könnyű :)

Szabványok 2015.06.14. 01:35:37

@nevetőharmadik: Nem, nem csak viccből mondom, ha látom értelmét, tényleg teszek valamit a hazám felemelkedéséért.

De vedd figyelembe ítélkezésednél, hogy a XXI. században vagyunk. Ma már nem "szabadság, szerelem" a sorrend, hanem fordítva "szerelem, szabadság". Tehát az első a család, a második a haza. (Harmadik az egész emberiség.)

Persze, kérdés mekkora a különbség a család és a haza között.
Aki most kivándorol, annak óriási. Annak fontosabb családja jóléte, mint a haza becsülete.
Én itt maradok és igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni a hazámért, de azért mértékkel. Például a Kétfarkúak plakátkampányára adtam 10000Ft-ot. Ez az én mértékem a családom és a hazám között. Nekem megér 10000Ft-ot elvenni a családomtól, azért, hogy támogassak egy ilyen - szerintem helyes - akciót. De 20000Ft-ot már nem.
A 20000Ft-ot inkább költöm a családom szórakoztatására, pl. operabérletre.

Nem, én nem 'szolgálom' a rendszert. Elviselem, mert nem tudok rajta változtatni. Ez nagy különbség! Mert én nem vagyok annyira önfeláldozó, hogy feláldozzam magamat (és családomat) csak azért, hogy ne Orbán viktornak hívják a miniszterelnököt.
Szolgálom? Mi a szolgálat? Hogy betartom a törvényeit? Igen, betartom a törvényeit, nem gyújtogatok, nem csalok adót.

Jól látod, hogy az "élni kell" az nem a rendszer hazugsága, hanem az életösztön.

Igen, vannak pillanatok, amikor tenni kell valamit. '56-ban tenni kellett. 1989-ben tenni kellett. A "tenni kell", azt jelenti, hogy eltolódnak az arányok az egyén(család) és a haza(társadalom) között. Magamról tudom, hogy nem vagyok hős alkat, ha forradalom lenne és lőni kéne, én nem lőnék.

Igen, tudom, hogy a gyávaságom és önzésem eredményeként a jelenlegi rezsimet csak vér nélkül lehet megdönteni. Ennyire fontos nekem a dolog. Amíg 'nem folyik vér', addig engem rá lehet dumálni értelmes rendszerváltó cselekdetekre.

Nekem fontos a rendszer megdöntése, de egyelőre nem látom, mi a fenét kellene nekem ehhez tenni. Ha mindenható lennék, akkor holnap kinevezném Bokros Lajost miniszterelnöknek. De nem vagyok mindenható.
Akkor mit csináljak?
Komolyan kérdezem!

Mit kellene szerinted csinálni?
Mert ha így megy tovább Orbán megnyeri 2018-t is, mert 40% részvétel mellett 40% rá fog szavazni, ezzel megnyeri a listás helyek 40%-át és az egyéniek 100%-t, mert a maradék 60% három 20%-os párté lesz.
Komolyan kérdem, mit kell ahhoz csinálnom, hogy Bokros Lajos legyen a miniszterelnök?

Segíteni eddig is akartam.
De mit segítsek? (Annyit már megtettem, hogy az anyósómat lebeszéltem arról, hogy Orbán Viktorra szavazzon. Most Habsburg Gyurira akar szavazni...)

Barnalány 2015.06.14. 15:03:09

@Szabványok: Már bocsesz, de hogy lehetne ott a család az első, ahol a házasságok több mint fele öt éven belül válással végződik, ahol egyre csökken a házasságkötések száma, ahol csökken a gyerekvállalási hajlandóság és ahol köztudottan szinglihordák tombolnak és törnek-zúznak az éjszakában a romkocsmákban merengve? (Apropó: lehet, hogy ettől a törés-zúzástól lettek eleve romok?)
Amiről te írsz, az a saját életüket már 2-3 évtizede egy szar házassággal (is...) elcseszett ötvenesek-hatvanasok életérzése: "Ha nekem szar lett, legyen az másnak is, nehogy szembesülnöm kelljen azzal, hogy akik nem kötöttek kompromisszumot, azok élhetőbb életet teremtenek maguknak!"
A 21. században már sokkal több lehetőségünk van és nem az az egyelem lehetséges életút, hogy felemésztjük magunkat egy-egy legfeljebb átlagos exhím, vagy hájas nőstény, meg pár félig se tehetséges gyerek "oltárán"! Ez a társadalom már egész másról szól, hahó!:-)

Szabványok 2015.06.15. 16:24:51

@Barnalány: Nálam (és családomban) a család az első. YMMV.
Miért minek kellene lennie az elsőnek? Az, hogy Závoda Mihály jól érezze magát? Az, hogy a Kakukkfű párt megszerezze a parlamenti helyek 17%-át? Ezért áldozzam be a mindennapjaimat?
Nem, kedves lányom, finoman szólva apolitikus vagyok, kevésbé finoman szólva szarok a politikára. Van egy életem, azt élem, amennyire csak lehet függetlenítve a különböző pártoktól.
Természetesen véleményem van, elképzeléseim vannak a poltikáról, társadalom működéséről, de vagyok annyira realista, hogy nem kötöm magam túlságosan érzelmileg ezekhez a célokhoz, mert tudom, hogy kicsi a megvalósulási esélye.

Az, hogy más mit csinál, nem érdekel, amíg engem nem zavar. Az, hogy Te éjjedet-nappalodat a PlakátPárt klubhelyiségében töltöd, az a Te döntésed. Az, hogy Te férjhez mész vagy nem, hetero vagy vagy homo, vállalsz-e gyereket vagy nem, jársz-e templomba vagy nem, kocsmába jársz vagy tekézel a Te dolgod. Albérletben laksz, vagy felvettél 20M CHF hitelt, az a Te dolgod.

Amit én mondani akartam, az az, hogy én tudtam élni az életemet Kádár alatt is, Gyurcsány alatt is, Orbán alatt is.
Nekem elsődleges az én életem, a családom élete, a társadalmi berendezkedés másodlagos, azzal csak akkor foglalkozom, ha a kisebb kör már rendben van. Ha a barátom bajban van, akkor vele foglalkozom, nem a sajtkészítők sztrájkját támogató nagygyűlésre megyek.

Nekem nem szar, jól érzem magam a bőrömben, 35 éve szeretjük egymást a feleségemmel, sőt még az anyósomat is szeretem. Elhanyagolható mennyiségű az a döntés, amit ma másképp csinálnék, mint ahogyan tettem az elmúlt évtizedekben. (Mondjuk azt nagyon elqrtam, hogy távolságtartó tempomat nélkül rendeltem meg a BMW-met, mert ma már csak automata váltóval együtt lehet, de nem leszek emiatt öngyilkos.)
YMMV.
Nem akarok én Rád erőltetni semmit, tőlem azt csinálsz, amit akarsz. Valamit nagyon félreértettél.

Megismétlem: azt csinálsz amit akarsz, amíg engem nem zavarsz aránytalan mértékbe.
De döntésedét Neked kell vállalnod a felelősséget. Válasz magadnak életutat, járd végig, egészségedre! De tudd, akármilyen utat választasz, Te felelősséged, magad okolhatod, ha 20 év múlva rájössz, hogy tök felesleges volt 20 évig mosott füvön élni, zabálhattál volna krémest is kétpofára. Vagy fordítva.

Barnalány 2015.06.15. 18:30:33

@Szabványok: Lefordítom magyarra ezt az önfelmentő szózuhatagodat: tipikus simlis magyar vállalkozó vagy, aki "a jég hátán is megél" és az ördöggel is lekaptál, csak neki meglegyen a bömcije.:-)

Csak apafej, mi lesz akkor, ha az a magadtól távol tartott politika (megj: "Csak nem belekeveredni, nehogy bajom, pontosabban anyagi hátrányom származzon abból, hogy kimondom a nem is létező ellenvéleményemet!") szépen szétkúr körülötted, az életeben, a vállalkozásod anyagi viszonyaiban mindent?

Ami meg azt a marhaságot illeti, hogy a társadalmi berendezkedés másodlagos, azzal csak akkor foglalkozom, ha a kisebb kör már rendben van, csak annyit, hogy a társadalmi berendezkedés sokkal jobban elcseszi és korlátozza a magánéletedet, a kisebb köreidet, mintsem azt te látni akarod. Persze, neked ez fejben meg is felel, hiszen te tudtad élni az életedet Kádár, Gyurcsány és most Orbán alatt is.

Én meg fogtam magam, amikor épp Bajnai váltotta Gyurcsányt, és elfogadtam egy stockholmi meghívást. És tudod, miért? Miattad! Hogy ne kelljen ezeket a "minden mindegy, csak nekem jó legyen az adott keretek között!" alakokat kelljen kerülgetnem.

(Még azt is ide akartam írni, hogy a magadfajták vállaltak zsidóként kápómunkát a lágerben, de ezt nem írtam ide, el se olvasd!)

Szabványok 2015.06.15. 19:24:55

@Barnalány:
:-) Nem, nem simlis vállalkozó, de még üzletember, manager sem vagyok.
Én az évtizedeken keresztül "keményen dolgozó kisember" vagyok. Dolgoztam, alkottam műszaki alkotásokat, mert mérnök vagyok. A bitek, az elektronok, a fizika, az erőművek nem ismerik a politikát. Én velük foglalkoztam. Valakinek dolgozni is kell, nem csak mindenkinek politizálni.
Nem paktáltam én le senkivel.
Nem voltam MSZMP tag, nem korrumpáltam senkit és engem sem korrumpáltak. Amit elértem, azt tisztán szakmai teljesítményemmel értem el Kádár alatt is, Orbán alatt is, meg közben is.
Az más kérdés, hogy nem szaladtam fejjel a falnak, nem döntöttem le a Lenin szobrot, a maximum egy-egy beszólás volt.

Igen, távol tartom magamtól a politikát, mert nem tudok mást tenni. Nem tudok mást tenni, mint tudomásul venni, hogy mit csinál a politika. Ha egyszer a Parlament olyan törvényt fogad el, hogy 5 év börtön jár "Szabványok" néven kommentelni, akkor mi a lópikulát csináljak?

Ha szabad érdeklődnöm, Te mit csinálnál, ha a parlament büntetné a "barnalány" nick használatát?
Te fejjel szaladnál a falnak, aki már egy Bajnaitól is külföldre szakadt? (Amúgy nem értem, mert szerintem Bajnai volt az elmúlt évtizedek legjobb miniszterelnöke.)
Nem veszed észre, hogy Te még inkább azt csinálod, amivel engem vádolsz?
Te annyira csak a magad életével törődtél, hogy elhúztál én legalább itthon maradtam és a magam szerény eszközeivel próbálkoztam a politikát az általam helyesnek tartott irányba terelni

Áruld már végre el, mi a francot kellene csinálnom? Leönteni magamat benzinnel és felgyújtani a Kossuth-téren?

Pont Te mondod azt, hogy fokozzam a társadalmi szerepvállalásomat, amikor Te otthagyod a hazádat?
Gondolkozz!
Azért én tízszer annyit teszek azért, hogy jobb legyen Magyarország, mert én itt vagyok, mint Te, aki az első nem tetsző széljárás esetén szartál az országra, a hazádra, őseidre, nyelvedre, az egész közösségre és gyáván megfutamodtál?

(Te zsidóként vlszeg. hamisítottál volna négy keresztlevelet, kimentél volna USA-ba és nem törődtél volna, hogy akinek nem sikerült, azt elgázosították.
Esetleg írtál volna nekik, hogy nehogy engedelmeskedjenek, mert akkor erkölcsileg elítéled őket a rendszer támogatásáért.
A stockholmi megfutamodásod ezt a hozzáállást tükrözi.)

Amúgy jól látszik, hogy nem tetszik Neked, amit csinálok.
Elárulod végre, hogy Te mit csinálnál az én helyemben?
Csak úgy kíváncsiságból, mert tényleg nem értem az elvárásodat. Tudom ássam el magam, mert nem akarsz kerülgetni, de most egy kicsit komolyabban, szerinted mit kellene csinálnom holnap reggel?
Mert látszik, hogy valamit nagyon hiányolsz, de még nem értem mit.
Szervezzek tüntetést?
Osszak kenyeret a szegények között?
Álljak ki a sarokra és tartsak nagyszerű szónoklatokat?
Váljak el a feleségemtől és vegyelek el Téged?
Legyek homokos?
Alapítsak pártot?
Én földhöz ragadt mérnök vagyok, én csak konkrétumokból értek. Ezért lécci, konkrétumokat írj! (Nem ígérem, hogy megteszem, de legalább tudjam, hogy szerinted mi lenne a helyes.)

GERI87 2015.06.15. 20:32:47

"Amíg ezt az egyszerű és nyilvánvaló igazságot nem látjátok be és nem érzitek át, addig nincs kijárat az aktuális egyéni és össztársadalmi szarból!"

Köszönjük, de az emberek többsége magától ezt nem fogja belátni.
Inkább a huszadik köntösbe bújtatott rosszat (de ismerős rosszat) fogja kipróbáltatni.

Rengeteg cikket elolvastam visszamenőleg is.
De.
Akkor hogyan tovább?
Mert azon kívül hogy az ezredik cikk szól arról hogy miért nem jó és miért, és mit kéne helyette, nem látom ennek a gyakorlati oldalát párt(ok) formájában és azt sem hogyan lehetne erre tömegpártot alapítani.
Vagy nem látok elég jól, nem tudom.

Vagy egyszerűen csak annyi a lényeg hogy meg legyen mondva hogy "miért" és hogy "vándorolj ki", másnak értelme már úgy sincs?

Moin Moin 2015.06.15. 21:18:38

@GERI87: Ó, dehogynem írtuk le azt, hogy mit kéne helyette csinálni! Ezerszer leírtuk: egymással a jól megfogalmazott közös érdekek mentén együttműködve létrehozni azt a politikai erőt, amely modernizálja az országot. (Modernizálás alatt itt a tudásalapú kapitalizmus + kompetencia- és teljesítményalapú demokrácia kombó létrehozása és az ehhez szükséges tudás, mentalitás elterjesztése valamint az ennek előfeltételeit és stabilitását biztosító alkotmányos és intézményi keretrendszer bevezetése értendő.)

A baj az, hogy a magadfajták az önszervezés helyett csak arra várnak, hogy jöjjön valaki és csinálja meg. helyettük, nekik. Értetek, de nélkületek működő államot szeretnétek – ilyenre pedig nincs példa az emberiség történelmében.:-)

...Amúgy meg: valahogy nem látom, nem találom a kommentedben, hogy én, x,y magyar állampolgár heti ennyi és ennyi munkaórámat ajánlom fel Magyarország élhetővé tételére!

Mei Ling 2015.06.15. 22:10:39

@Moin Moin: "áááá, csak nem egy "szegény, átvert" devizahiteles "áldozat"?:-)"

Nyilván méltó az a család a gúnyolódásodra, amelyik a gyerekeivel lakni akar valahol, ezért hitelt vesz fel. Minden szempontból az. Házasok, gyerekeik vannak és hosszú távra terveznének. Te pedig nyilván úgy vagy mint Heller Ágnes: "Ott van az otthonom, ahol a macskám." Leborulok a bölcsességetek előtt.

GERI87 2015.06.15. 22:46:46

@Moin Moin:

"Ó, dehogynem írtuk le azt, hogy mit kéne helyette csinálni! "

Tudom, csak épp akkor tudok szavazó lenni vagy párttag ha van hozzá párt.
Anélkül nem megy.

"a magadfajták az önszervezés helyett csak arra várnak, hogy jöjjön valaki és csinálja meg. helyettük"

Mivel kompetenciám nincs arra hogy szervező vagy ennél jóval több legyek, ezért be kell érnetek annyival hogy felismertem hogy mi kell és megtalálom azt az erőt ami képviseli ezt.
A többi nem rajtam áll.

Szerintem nektek sem csak lelkes "pattogó civilekre" van szükségetek már, hanem százezres, milliós szavazóbázisra.

"nem találom a kommentedben, hogy én, x,y magyar állampolgár heti ennyi és ennyi munkaórámat ajánlom fel Magyarország élhetővé tételére!"

Sajnálom, de tényleges változáshoz politika kell, ahhoz meg párt, ahhoz meg főállású politikusok!
Ezek lennétek ti!

GERI87 2015.06.16. 09:21:45

@Moin Moin:

Önszervezés: ez is le lett írva hogy miért alkalmatlan erre a magyar nép, arra hogy magától, "spontán" megtegye, akkor miért várod el?
Ez a könnyebb persze, a másikra várni, de még a kommunistákat sem a legszegényebb sorból való, leghülyébb, pénztelen, nincstelen, kapcsolatokkal nem rendelkező, de ideológiailag leginkább érdekelt réteg szervezte meg és vezette...
akkor egy meritokrata alapokon álló szervezet esetében kire vársz?

Ezt az egészet "felül" kell elkezdeni szervezni, megszólítani a "hangyákat" akik majd agitálnak, akikre majd építeni lehet, akikből majd a választók lesznek.
Még Hitlert is hoztad erre példának, de ő sem a parton ülve elmélkedett csendben és arra várt hogy majd maguktól lesznek nácik, mert "ráébrednek" hogy az jó, hanem rendesen bekavart az állóvízbe...

A mai legnagyobb ellenzék a Jobbik ereje sem a neten született meg cikkek, posztok képében hanem rendezvényeken, táborokban, koncerteken, aztán terjedt mint a pestis, olyanok körében is akik ideológiailag semmit nem fogtak fel belőle csak annyit hogy "ezek legalább elpicsázzák a cigányokat.."

"jöjjön valaki és csinálja meg. helyettük, nekik."

Igen! A keretet kell megcsinálni, "helyettük, nekik" igen, "jöjjön valaki" egy arc egy "vezér"...az emberek többsége birka, nyerni meg demokráciában is birkákkal lehet, akik csak főleg érzelmi alapon szavaznak.

"Értetek, de nélkületek működő államot szeretnétek – ilyenre pedig nincs példa az emberiség történelmében.:-)"

Olyanra sincs példa hogy valaki el kezd beszélni egy eszméről, ideológiáról hogy az mennyire jó, majd spontán sorban bekopognak nála hogy "akkor én hozom a sütit, meg a tortát, Géza meg vállalja a kasszát.."

Ez majd csak a következő lépcsőfok:
Ahhoz hogy működjön is a "tudásalapú kapitalizmus + kompetencia- és teljesítményalapú demokrácia" gyökeres változások kellenek a társadalomban, de ahhoz hogy ezt el tudjuk kezdeni építeni, nem kell 100%-osan ilyen emberanyag, csak ilyen alapelvű párt és választók, akár olyan alapon hogy "tetszik a párt, mert szép a logója.."!

Szabványok 2015.06.16. 17:13:57

@Moin Moin:
"Ó, dehogynem írtuk le azt, hogy mit kéne helyette csinálni!"
Nem, nem írtad le, hogy Nekem (a zembereknek) mit kellene csinálnia.

"Ezerszer leírtuk: egymással a jól megfogalmazott közös érdekek mentén együttműködve létrehozni azt a politikai erőt, amely modernizálja az országot."
Nem értelek. Most akkor 10M ember álljon neki 10M emberrel egyeztetni? Kőfaragók, balett-táncosok kezdjenek el alapsejteket szervezni?
Igen, én egy Modern Magyarországot akarok, ezért kedvelem Bokrost, kedvelem a Momát, de nem vagyok merev, Gyurcsányt is támogatnám, ha ő lenne az alternatíva Orbánnal szemben.
De most akkor mit is csináljak?
Szervezzek találkozót Bokros Lajos és Gyurcsány Ferenc között?
Vagy alapítsak egy mégMoMábbat és nyerjem meg a következő választást?

Ember, gondolkozz és szervezz!
Én nem vagyok szervező zseni, egy ötvős vendégséget nem tudok megszervezni, hát még egy nyertes pártot. De nem is akarok, sem pártelnök lenni, sem miniszter. Én azt szeretném, hogy a Modern Magyarország nyerje a következő választásokat.
Azt áruld el, mi a fenét kell ezért tennem. (Azon kívül, hogy majd rájuk fogok szavazni. Vagy a legesélyesebb nemorbánra.)
Én egyszerű ember vagyok, földhöz ragadt a gondolkodásom, olyat nem értek, hogy "hárommillóan jól fogalmazzuk meg a közös érdekeinket."
Én nem tudok "létrehozni politikai erőt". (Nem mellesleg nem is lenne jó, ha pár millióan nekiállnánk létrehozni politikai erőt.)
Én nem tudok pártprogramot írni, én nem tudok tüntetést szervezni.
Mit csináljak?
Legyek öngyilkos, vándoroljak ki?
Vagy némán tűrjem, hogy folyton lehülyéznek, mert nem találom ki hogyan lehetne megdönteni a NER-t?

Mond mit csináljak és én csinálom! Ne lózungokat, amiket nem lehet átváltani cselekedetre, hanem konkrét cselekvéseket! A KFKP konkrétumot kért, erre a PayPal számlára adakozzak. Adakoztam, mert úgy véltem hasznos dolgot cselekednek.
Te a világ legidegesítőbb szövegével jössz:
"Tudod te jól mit kéne csinálnod!"

Nem, nem tudom! Én nem vagyok sem politikus, sem hős, sem népszónok.
Én egyszerű ember vagyok, a nép arctalan tagja.
Mit kell nekem csinálni?

Szabványok 2015.06.16. 17:20:49

@GERI87: "Igen! A keretet kell megcsinálni, "helyettük, nekik" igen, "jöjjön valaki" egy arc egy "vezér"...az emberek többsége birka, nyerni meg demokráciában is birkákkal lehet, akik csak főleg érzelmi alapon szavaznak."

Igen!
Én vállalom, hogy birka vagyok, én vállalom, hogy nem akarok első lenni, én vállalom, hogy a tömeg vagyok, én nem akarok politikus lenni.
De rossz is lenne, ha hirtelen sok millió önjelölt miniszterelnök, politikus, forradalmár lenne az országban. Akkor ki dolgozna, ki vezetné a villamost, ki operálna?

Kell egy mozgalom, kell egy egyéniség, akihez csatlakozhatok. Én, a villamosvezető és a sebész.
Kormányprogramot, alkotmányt, gazdasági tervet nem fogok sem én írni, sem a villamosvezető, sem a sebész. Jól is néznénk ki pár millió Alkotmánnyal!
Nekünk az a feladatunk, hogy csatlakozzunk egy mozgalomhoz, támogassuk szavazatunkkal, pénzünkkel, tagságunkkal, megmozdulásokon való _részvétellel_.

Szabványok 2015.06.16. 17:30:49

@Moin Moin: "A baj az, hogy a magadfajták az önszervezés helyett csak arra várnak, hogy jöjjön valaki és csinálja meg. helyettük, nekik."
Igen!
Én azt várom, hogy alapíts egy pártot, amire szavazni tudok.
Igen, én azt várom, hogy szervezz egy tüntetést, amire el tudok menni.
Igen, én azt várom, hogy megadj egy számlaszámot, amire adakozni tudok.
Igen, én azt várom, hogy írj egy programot, amit támogatni tudok.
Az csak a mesében, hangyáknál és a méhecskéknél van, hogy minden megszerveződik magától, 10M ember ír egy programot, egy Alkotmányt, kitalálja a felemelkedés útját.

"Értetek, de nélkületek működő államot szeretnétek – ilyenre pedig nincs példa az emberiség történelmében.:-)"
Tévedésben vagy!
Nem nélkülem működik az állam, mert az állam én vagyok. Én egy állampolgár vagyok és nekem feladatom van az államban. Nekem nem az a feladatom, hogy törvényeket hozzak, hogy végrehajtó hatalom legyek, hogy megbüntessem a gyorshajtókat, hogy alkotmányozzak, hogy nemzetközi kapcsolatokat építsek, vezessem az országot, stb.
Amúgy ez mindenütt így van, mert mit tesz az egyszeri viking Norvégiában? Halászik, olajat bányászik. Nem szervez tüntetést, nem alapít pártot, nem tervez plakátokat, nem tart nagygyűlést, nem jut eszébe új törvény.
Egyszerű állampolgár aki szavaz.

GERI87 2015.06.16. 19:29:12

@Szabványok:

"Amúgy ez mindenütt így van, mert mit tesz az egyszeri viking Norvégiában? Halászik, olajat bányászik. Nem szervez tüntetést, nem alapít pártot, nem tervez plakátokat, nem tart nagygyűlést, nem jut eszébe új törvény.
Egyszerű állampolgár aki szavaz."

Így van.
Nyugaton is hiába polgárosodottabb a népesség, hiába van erős civil élet, ez csak arra jó hogy az átlag milliók ne totál balfaszokat válasszanak meg és magasabb az ingerküszöb, a színvonal.
(Ez most nagyon le van egyszerűsítve, de így van.)
Az ottani közéleti viszonyok pedig annak kedveznek elsősorban ott is, aki erre rátermett, akiknek ehhez kvalitása van és talán többen is vannak ilyenek, a már ezerszer tárgyalt okok miatt...
Persze hogy itt is többen vennének részt a közéletben és szavaznának ha nem lenne ennyire színvonaltalan trágya, de akkor sem aktív milliókról beszélünk!
A többség átlagos és nem vezető és szervező típus ott sem.

maroz 2015.10.10. 14:32:51

"Persze ez ostobaság: hiszen Magyarországon Orbán határozza meg, hogy hogyan éljen-élhet egy középosztálybeli."

A középosztály az egy konstruált kategória, nem tudom te milyen értelemben használtad a fogalmat, de ha az általános jelentése szerint, akkor kicsit furcsa ez a kijelentésed, hiszen ezt a fogalmat nem Orbánnal együtt vezették be. Orbán 1998-ban jutott először hatalomra, középosztály pedig már bizonyíthatóan 1989 előtt is volt, és a középosztálybeli "hogyanélése" valójában a kultúránk, amelyik igen lassan alakul, abban nehézkesen változnak meg a szokások, viszonyulások, így ezt a "hogyanélés"-t Orbánra szorítva elemezni nem túl informatív.

De ez sokkal fontosabb:

"Ti igyekeztek európai uniós középosztálybeliként élni."

Én nem igyekszem, tehát akkor ez a poszt nekem nem szól, fel vagyok mentve az olvasás alól? ;)

Moin Moin 2015.10.11. 17:08:35

@maroz: A középosztály: a negyediktől a hetedik jövedelmi decilisbe tartozók és családtagjaik. Ebbe tartoznak a beosztott GDP-termelők, a kisvállalkozók és a középvállalkozók egy része. Itt vannak a közalkalmazottak, a tudásbirtokosok és a kultúrával hivatásszerűen foglalkozók. Valóban, ez egy rugalmas határokkal és számos egyéni kivétellel bíró kategória. Nem Orbán vezette be, ám egy orbanizált államban, amelyet egy nagyon kevéssé polgárosult nép lak, még a látszólag „államfüggetlenek” életviszonyait is alapvetően befolyásolja az orbáni hatalom: annak döntései és érdekei. (Pl. azzal, hogy miféle társadalombiztosítási rendszert enged üzemelni az országban, ennek következményeképpen pedig milyen minőségű az egészségmegőrzés és a gyógyulás lehetősége. Azt is az államhatalom szabja meg, beleszólva ezzel abba, hogyan is élhet a magyar középosztály, hogy milyen oktatási rendszerben milyen átlagos minőséghez és tudáshoz férhet hozzá. De a vállalkozások piaci viszonyait, azok erősen torzított, a teljesítménytől és innovativitástól elszakított mivoltát is ez a hatalom alakította ki és alakítja nap mint nap – természetesen a már említett polgárosulatlan vállalkozói mentalitással karöltve.)

Mivel a hatalom által működtetett viszonyok nagyban hasonlatosan a kádári, vagy épp a Horthy-korszakbeli, azaz erősen kontraszelektív viszonyokkal, így a magyar társadalom és abban a középosztály is szépen elővette a számára oly jól ismerős, ezekre a viszonyokra kimunkált és átörökített viselkedési mintákat.

Ami a te nemigyekezetedet illeti: te a fentebb említett egyéni kivételek egyike vagy. E kivételekből pedig nem lehet semmiféle, a magyar középosztályra vonatkozó általános és releváns következtetést levonni.

maroz 2015.10.11. 17:25:10

@Moin Moin: En a munkasosztaly vagyok, ez a habitusom. Tehat nekem nem szol a posztod, ne is olvassam tovabb?

Moin Moin 2015.10.11. 18:48:57

@maroz: Munkásosztály vagy? Mi a fene: drehálsz a weissmanfrédban?

Egyébként a kérdésedre ott a válasz a kommentemben: "Ebbe tartoznak a beosztott GDP-termelők" - tehát lehet középosztálybeli egy [fizikai/kétkezi]munkás is, megfelelő jövedelmi viszonyok és/vagy kulturális felvértezettség esetén.

maroz 2015.10.11. 19:46:19

@Moin Moin: Te az akarások felől fogtad meg, ami nagyon helyes. Megszólítottad azokat, akik középosztályt akarnak. Vagyoni-jövedelmi középosztályt.

Számomra a társadalmi tagoltságnak ez a fajta megközelítése teljességgel elfogadhatatlan.

Én, a habitusomnál fogva a munkásosztállyal tudok azonosulni. Számomra a választóvonal a bérmunkás és a tőkejövedelmes között húzódik. Nekem egy tőkém van, a munkaerőm, azt tudom eladni.

De ha valaki engem, a munkást, akinek csak a munkaereje az összes erőforrása valaki beosztott gdp-termelőnek nevez, azzal én abban a pillanatban abbahagyom a beszélgetést, mert az nem velem beszélget, hanem a fejősteheneiről magyaráz a többi gazdának. Majd ha lesz mondanivalója a munkásosztály számára is, tehát nekem, akkor odafigyelek rá, addig minek.

Moin Moin 2015.10.11. 20:57:37

@maroz: Tudod-e, mi a különbség a XIX és a XXI között? Mert ha évszázadok, akkor óriási!:-)
Az a fajta bérmunkás/tőkejövedelmet felosztás a XIX. században volt (túlnyomórészt) igaz – ehhez képest a XXI-ben (de már a XX. második felében is) más az ábra. Elég sok újbalsonak adtam már alapvető oktatást a nyílt alapítású részvénytársaságok működéséről – talán érdemes (?) lenne neked is.
Valójában a választóvonal a kompetens/nem kompetens polgár között húzódik a mi időnkben. A tőkét alapvető felosztó tényezőnek tenni tévedés. Persze, érthető, hogy Marx beleesett ebbe a hibába – és nyomában loholva az egész balos bagázs, akik között még mindig ő a legkülönb elme -, de ő is összetévesztette az okot a következménnyel. Igaz, ez a következmény (a tőke) nagyon látványos formában működik, de akkor is csupán következmény: az információ kreatív összekapcsolásának a következménye. Amikor a gyarmatosok rájöttek, hogy a rendelkezésükre álló technológia (tengerálló hajók + modern lőfegyverek) lehetővé teszi, hogy ők, viszonylag kevesen, kevés pénzből megszerezhetők a ma „harmadik világnak” nevezett területek és társadalmak javai és ezek más területeken, jelesül a saját országaikban, nyugaton jól értékesíthetők, akkor ez termelte meg azt a tőkét, amelyet aztán befektettek az ipari forradalomba – amely átalakította a világot. Itt az „kreativitás” abból állt, hogy felismerték: onnantól kezdve már nem feltétlenül egy adott ország népességszáma alapján lehet valaki világvezető, hanem a tudása és a technológiája termelőerővé konvertálása révén.
A dolog (hogy úgy fogalmazzak) „erkölcsi”, „humanitárius”, agy éppen „egalitárius” szempontú megítélésébe nem megyek bele: ezek ui. részint humánetológiai gyökerű kérdések (viselkedésmódok), másrészt álszentek. (Mert pl. te magad is „kulturális imperializmust”gyakorolsz, amikor arra törekszel, hogy terjeszd a társadalomideálodat… Csak ezt magad sem veszed magadon észre.)

…Ami pedig a „fejősteheneket” illeti: örökre és visszahozhatatlanul elmúlt az a technológiai korszak, amelyben a javak előállítóinak tekintettel kellett volna lenniük (ajánlattal - „mondanivalóval” - kellett volna rendelkezniük) a javakat fizikailag legyártók (munkások/rabszolgák/jobbágyok, stb.) felé: mert jönnek a robotok! Azok felé pedig nem mondanivalónk van, hanem cselekvési algoritmusaink!:-)

Bizonyára neked is feltűnt már az, hogy az utóbbi években-évtizedekben határozottan romlottak a „munkások” (én maradnék a beosztott GDP-termelők) kifejezésnél, mivel az precízebb és nem ideologikus) tárgyalási pozíciói. Ennek kettős oka van:
• a globalizáció,
• az automatizáció.
Mindkettő visszafordíthatatlan folyamat:
• egyre indifferensebb tényező a termelésben a lokalitás (kivéve egyes speciális szolgáltató ágazatokban, pl. a turizmusban)
• és egyre kevesebb élőmunkára van és még inkább lesz szükség valaminek az előállításához.
Ráadásul a szükséges élőmunka egyre kvalifikáltabb kell legyen!
Ezek után ugyan miféle alkupozíció-erősödést remélhet egy magadfajta balos a saját, egyre kisebb létszámban szükséges és egyre kevesebb termelési kompetenciával bíró potenciális tömegbázisától (kétkezi munkások)?
Ezért döglődik a baloldal: valódi, az elképzelt érdekeiért bevethető stratégiai erőforrásai egyre kevésbé vannak – akiknek meg vannak erőforrásai, azoknak egyre kevésbé van/lesz szükségük kulikra! ez, persze, hosszabb folyamat: van még azért a kuliknak néhány évtizedünk, egyre szűkülő igénnyel a kompetenciahiányos munkaerőre. Ahogy ma képtelenség lenne a mamutvadászok érdekeit képviselő politikai mozgalmat szervezni, nem lévén mamutok és így nem lévén társadalmi igény a mamutvadászokra, úgy van és még inkább lesz egyre kevésbé valós társadalmi szükséglet (és emiatt támogató tömegek) a munkásság érdekképviseletére is.
…Most pedig lehet felhördülni és ökölbe szorulni. Lehet engem lenácizni. Lehet balos ideológiai lózungokkal bombázni és lehet megszakítani a kommunikációt. De ne feledd: én most megtiszteltelek azzal, hogy az igazat, azaz a valódi, nem a reményekben élő jövőt írtam le, ha persze csak nagyon felületesen is. Amit leírtam, az nem az, amit „szeretnék”, vagy amiért „lelkesedem”. Ha ismerjük a jövőt és merünk azzal szembenézni, akkor van esélyünk – viszont, ha nem ismerjük és nem nézünk szembe velünk, hanem hagyjuk, hogy a szimpátiáink és a szocializációnk foglyai maradjunk, akkor „mamutizálódni” fogunk.
Ha akarod, beszélgethetünk a jövőről – hiszen alapvetően ezzel, azaz hosszútávú stratégiával – foglalkozom, immár másfél évtizede.
süti beállítások módosítása